Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2012

Και από διαφθορά καλά πάμε !

H δωροδοκία δημοσίων υπαλλήλων από ξένες εταιρείες, για να κερδίσουν διαγωνισμούς ή να παρακάμψουν τοπικούς κανονισμούς, αποτελεί σύνηθες φαινόμενο, σε παγκόσμιο επίπεδο.
Στην όγδοη ετήσια έκθεση αξιολόγησης της Διεθνούς Διαφάνειας, με τίτλο «Εξαγωγή Διαφθοράς; Έκθεση Προόδου 2012 σχετικά με την εφαρμογή από τα κράτη της Συνθήκης Κατά της Διαφθοράς του ΟΟΣΑ» (η έκθεση βασίστηκε στην ανεξάρτητη αξιολόγηση υποθέσεων, όπως αυτή εκπονήθηκε από τα Εθνικά Παραρτήματα της Διεθνούς Διαφάνειας σε 37 από τα 39 κράτη που την έχουν συνυπογράψει- εκτός είναι η Ισλανδία και η Ρωσία) σημειώνεται ότι η ενίσχυση των εθνικών νομοθεσιών με διατάξεις που απαγορεύουν στις επιχειρήσεις να δωροδοκούν αλλοδαπούς δημόσιους υπαλλήλους, έχει οδηγήσει στην αύξηση του αριθμού των διώξεων.

Μεταξύ των ουραγών στην εφαρμογής της Συνθήκης κατατάσσεται η Ελλάδα, καθώς σύμφωνα με την έκθεση, για μία ακόμη χρονιά βρίσκεται μεταξύ των χωρών που ελάχιστα ή καθόλου εφαρμόζουν την εν λόγω Συνθήκη. Στην Ελλάδα η έλλειψη επίσημων στοιχείων για την ύπαρξη και εξέλιξη δικαστικών υποθέσεων που εμπίπτουν στις διατάξεις της Συνθήκης, καταγράφεται αρνητικά στην έκθεση αξιολόγησης. Θα ήταν σκόπιμο, επισημαίνεται, το υπουργείο Δικαιοσύνης να προβαίνει ανά τακτά διαστήματα στη δημοσίευση σχετικών στοιχείων, προκειμένου να γίνεται αντιληπτό σε ποιο βαθμό η Ελλάδα τηρεί τις δεσμεύσεις της απέναντι στον ΟΟΣΑ ως προς την εφαρμογή της Συνθήκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου