Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2012

Η κατανομή 15.200 νέων θέσεων στους παιδικούς σταθμούς

Ολοκληρώθηκε από το υπουργείο Εργασίας η διαδικασία κατανομής των πρόσθετων ποσών για το έργο «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής ζωής» 2012-2012. Το ποσό που εξασφαλίζεται είναι 39,5 εκατ. ευρώ και σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις θα εξασφαλίσει 15.200 επιπλέον επιδοτούμενες θέσεις σε παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς.
Oι νέες κατανομές αφορούν τέσσερις περιφέρειες της χώρας οι οποίες σύμφωνα με τις διαπιστώσεις για τη πρώτη κατανομή, λόγω αλγόριθμου, εμφανιζόταν να έχουν λιγότερες θέσεις σε σχέση με το πληθυσμό τους. Το μεγαλύτερο ποσοστό των επιπλέον θέσεων θα το λάβει η Αττική, η οποία όπως διαπιστώθηκε από την πρώτη κατανομή είχε υποστεί και το σημαντικότερο πλήγμα.



Επίσης με τη σχετική κατανομή λύνεται και το πρόβλημα που είχε δημιουργηθεί στις περιφέρειες Νοτίου Αιγαίου και της Στερεάς Ελλάδας, οι οποίες στην αρχική κατανομή είχαν μείνει εκτός επιδότησης λόγω υπέρβασης συνολικών κονδυλίων από το ΕΣΠΑ. Σύμφωνα με τα όσα συμφωνήθηκαν μεταξύ δημάρχων και υπουργείου Εργασίας η μείωση των βάουτσερ θα αφορά στο σύνολο των δήμων, ενώ με τη τελική πρόταση εκτιμάται ότι μπαίνει τέλος στην ανισότητα των κατανομών που είχε αρχικά διαπιστωθεί.



Αναλυτικότερα σύμφωνα με την απόφαση του υπουργείου Εργασίας προβλέπεται ότι:



Η επιχορήγηση για τους Βρεφικούς – Βρεφονηπιακούς, Παιδικούς Σταθμούς και Βρεφονηπιακούς Σταθμούς Ολοκληρωμένης Φροντίδας μειώνεται κατά 12,5% και διαμορφώνεται σε 3.237,5€ με σίτιση και σε 2.975€ χωρίς σίτιση.

Η επιχορήγηση για τους Παιδικούς Σταθμούς μειώνεται επίσης κατά 12,5% και διαμορφώνεται σε 2.537,5€ με σίτιση και 2.275€ χωρίς σίτιση.

Το ποσό επιχορήγησης για τα ΚΔΑΠ μειώνεται κατά 30% και διαμορφώνεται σε 1.400€.

Το Ε.Π. «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» ενισχύει τον προϋπολογισμό της δράσης με επιπλέον 22.000.000€.

Οι πόροι που θα προκύψουν από τη μείωση της επιχορήγησης, καθώς και η επιπλέον χρηματοδότηση θα κατανεμηθεί αναλογικά, όπως αναλύουμε κατωτέρω, στις Περιφέρειες που παρουσιάζουν το χαμηλότερο ποσοστό κάλυψης προσφερομένων θέσεων ήτοι στις Περιφέρειες Νοτίου Αιγαίου, Στερεάς Ελλάδος, Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας.

Δεν θα διατεθούν επιπλέον θέσεις, από την αρχική κατανομή, σε ΚΔΑΠ.

Η επιχορήγηση για τα ΚΔΑΠ-ΜΕΑ και τα Προ-νήπια με αναπηρία παραμένει αμετάβλητη στο ύψος των 7.000€.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται παραπάνω προκύπτει το συμπέρασμα ότι η εξοικονόμηση πόρων από τη μείωση της επιχορήγησης ανέρχεται στο ύψος των 17.656.205€. Το σύνολο των προς διάθεση πόρων ανέρχεται σε 17.656.205 και μαζί με τα 22 .000.000 που είχαν υπολογιστεί αρχικά το συνολικό ποσό της χρηματοδότησης φθάνει στα 39.656.205 €. Τα χρήματα αυτά κατανέμονται ως ακολούθως:



Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου 980.000€

Περιφέρεια Στερεά Ελλάδας 1.100.000€

Περιφέρεια Αττικής 30.060.964€

Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας 7 .515.241€

Για την κατανομή των θέσεων ανά κατηγορία δομής προτείνεται, για τα ΚΔΑΠ-ΜΕΑ να κατανεμηθεί περίπου το 50% των θέσεων που έχουν αιτηθεί ενώ το υπόλοιπο ποσό θα καλύψει κατά προσέγγιση 80% θέσεις Παιδικών Σταθμών και 20% θέσεις Βρεφικών και Βρεφονηπιακών Σταθμών. Τέλος στην απόφαση επισημαίνει ότι μετά από τη προκύπτουσα μείωση του ποσού της σίτισης, η σίτιση θα περιλαμβάνει υποχρεωτικά τη παροχή προγεύματος ή απογευματινού. Αναλυτικά οι νέες θέσεις ανά περιφέρεια αναμένεται να ανακοινωθούν από την ΕΕΤΑΑ.

http://otanews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου