Παρασκευή 1 Ιουλίου 2011

Τυπική η συμμετοχή της Λαμίας στο Σύμφωνο των Δημάρχων για την Βιώσιμη Ενέργεια

Δεν έχει γίνει καμιά ενεργειακή καταγραφή του Δήμου, λογω δυσχέρειας στην μέτρηση του CO2,ενώ ζητήθηκε εξτρα χρηματοδότηση από την ΚΕΔΚΕ ήταν η απάντηση του Δημάρχου σε σχετική ερώτηση της Πρωτοβουλίας για την ένταξη της Λαμίας, προ 2 ετών, στο Σύμφωνο των Δημάρχων για τη Βιώσιμη Ενέργεια.
Δεν αναφέρθη τίποτα σχετικά με το Σχέδιο Δράσης που προβλέπει το Σύμφωνο, ούτε φυσικά για την υποχρεωτική υποβολή έκθεσης.

Για μια φορά ο Δήμαρχος επανέλαβε ότι η Λαμία θεωρείται πόλη πρότυπο στα θέματα του περιβάλλοντος και ανέφερε το κτίριο της ΔΕΥΑΛ, τα φωτοβολταϊκά στις στέγες των σχολείων, το φωτοβολταϊκό της ΔΕΥΑΛ και τον ποδηλατόδρομο (με την ευκαιρία πρέπει να του υπενθυμίσουμε ότι ο τρόπος της κατασκευής της αβαθούς γεωθερμίας του κτιρίου της ΔΕΥΑΛ δεν είναι ο ενδεδειγμένος, γιατί το δίκτυο των αγωγών έχει κατασκευαστεί κάτω από το κτίριο, που αυτό σημαίνει μειωμένη απόδοση, λόγω της αδυναμίας να ανανεώνεται η θερμοκρασία του εδάφους από τις ακτίνες του ήλιου)


Το Σύμφωνο των Δημάρχων για τη βιώσιμη ενέργεια

Πριν από δύο χρόνια περίπου ο Δήμος Λαμιέων υπέγραψε το Σύμφωνο των Δημάρχων για τη Βιώσιμη Ενέργεια. Οι Δήμοι που συμμετέχουν στο Σύμφωνο αυτό δεσμεύονται για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2) κατά 20% τουλάχιστον έως το 2020. Ο στόχος αυτός είναι υψηλότερος από τον στόχο, που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο της ενεργειακής πολιτικής της

Στο πλαίσιο της επίτευξης των στόχων του Συμφώνου προβλέπεται να γίνει η ενεργειακή καταγραφή του Δήμου και η απογραφή των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2) σε διάφορους τομείς. Προβλέπεται επίσης, με βάση την ενεργειακή καταγραφή, να αναπτυχθεί ένα Σχέδιο Δράσης, το οποίο περιλαμβάνει ενέργειες που δεσμεύεται ο Δήμος να υλοποιήσει
Σας παρακαλούμε να μας πληροφορήσετε
- τι έχει γίνει ως τώρα, αν έχετε προχωρήσει στην ενεργειακή καταγραφή του Δήμου
- Αν έχει γίνει το Σχέδιο Δράσης και πότε προβλέπεται να υποβληθεί η έκθεση των πεπραγμένων για αξιολόγηση

2 σχόλια:

  1. • Υπάρχει ένα τυπικό και ένα ουσιαστικό θέμα:
    Το τυπικό έχει σχέση με τις μετρήσεις που προβλέπει το Πανευρωπαϊκό σύμφωνο των Δημάρχων. Καμιά Ελληνική πόλη και ελάχιστες Ευρωπαϊκές έχουν προχωρήσει στην ποσοτικοποίηση με μετρήσεις των πράσινων πρωτοβουλιών.
    Το ουσιαστικό έχει σχέση με τις πραγματικές ενέργειες και αυτή είναι η ουσία και όχι η φιλολογία της ΠΕΠΛΑ. Σήμερα εκτός από το κτήριο ΔΕΥΑΛ (για το οποίο η ΠΕΠΛΑ έχει και γι’ αυτό μια ανούσια κριτική ) αυτή τη στιγμή σε 15 σχολεία της Λαμίας έχουν τοποθετηθεί φωτοβολταϊκά στοιχεία. Αυτό σημαίνει μόνο από τις δύο αυτές πρωτοβουλίες ισοδύναμο μείωση του διοξειδίου του άνθρακα ( CO2) πάνω από 30 τόνους ετησίως. Αν λάβουμε υπόψη ότι θα τοποθετηθούν φωτοβολταϊκά στοιχεία σε ακόμη 20 σχολεία, ότι θα τοποθετηθούν φωτοβολταϊκά στοιχεία στα 3 στρέμματα του Βιολογικού καθαρισμού για τα οποία ο Δήμος έχει ήδη αδειοδοτηθεί από την ΡΑΕ , αν δούμε το επεκτεινόμενο πρόγραμμα μαζικής δημοτικής συγκοινωνίας (mini bus) τα 7,5 χλμ ποδηλατοδρόμων τα round abound που μειώνουν τις εκπομπές καυσαερίων , αν προσθέσουμε την ενεργειακή αναβάθμιση του κτηρίου του νέου δημαρχείου αλλά και την εφαρμογή φωτοβολταϊκών στον δημοτικό φωτισμό της Βόρειας Λαμίας που εντάχθηκαν στο ΕΣΠΑ και μια σειρά άλλες πρωτοβουλίες, τότε γίνεται κατανοητό ότι η κριτική της ΠΕΠΛΑ είναι μόνο κριτική κακόπιστη με προφανείς μικροπολιτικούς στόχους πλήρως βέβαια εναρμονισμένη με την μέχρι σήμερα παρουσία της εν λόγω ΄΄κίνησης΄΄ η οποία χαρακτηρίζεται από έλλειψη πολιτικής και περίσσεια λογιστικής τύπου ΄΄γερολαδά΄΄ και δικομανούς νοοτροπίας.
    Είτε όμως το μετρούν με ζυγαριά είτε με το μέτρο ο Δήμος Λαμίας είναι πρωτοπόρος με τα Ελληνικά δεδομένα σε περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες οι οποίες και θα συνεχιστούν και θα επεκταθούν .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Παναγιώτης Στασινός14/7/11, 7:46 μ.μ.

    Αλήθεια Κε Δήμου, γιατί τότε εντάχθηκε στο συγκεκριμένο πρόγραμμα ο Δήμος Λαμιέων(αφού δεν ενδιαφέρεται για το τυπικό της υπόθεσης όπως αναφέρετε)και έτσι δυσφημείται το όνομα της Λαμίας σε όλη την Ευρώπη;

    Δεν πιστεύω να νομίζετε πως οι Ευρωπαίοι πολίτες και οι 2778 Δήμοι που συμμετέχουν θα διαβάσουν τα όσα ωραία περιγράφετε πως πράττονται, αλλά δυστυχώς θα μελετήσουν μόνο την κενή σελίδα με το όνομα της Λαμίας.

    Ανακριβές επίσης είναι πως καμία Ελληνική πόλη δεν έχει ανταποκριθεί στο πρόγραμμα αφού 17 Δήμοι της χώρας ήδη έχουν υποβάλει σχέδιο δράσης (απο 2/2010 οι πρώτοι).

    Εμείς,για παράδειγμα, διαφωνούμε πως ''ο διάδρομος πολλαπλής χρήσης για περιπατητές και καροτσάκια με μωρά'' όπως χαρακτηρίσθηκε από την Δημοτική Αρχή και που ονομάζετε εσείς ποδηλατόδρομο βοήθησε στην ελάττωση των εκπομπών καυσαερίων στην πόλη.
    Πιστεύω αν τελικά κατατεθεί σχέδιο δράσης στο εν λόγω πρόγραμμα να μην περιέχει τέτοιες προβλέψεις...

    Για τα υπόλοιπα σχόλιάς σας, θα πρέπει να σας τονίσω πως τα μέλη της Πρωτοβουλίας περιμένουν πολλά περισσότερα από ανακρίβειες και πολλά ''θα και θα'', από μία Δημοτική Αρχή που διαχειρίζεται 13 χρόνια τώρα τις τύχες της Λαμίας και γι΄αυτό η όποια κριτική μας.

    Η συμμετοχή τέλος στο Δημοτικό Συμβούλιό μας ''υποχρεώνει'' στον καθημερινό έλεγχο των πεπραγμένων της πλειοψηφίας, πάντα με γνώμονα την βελτίωση της ποιότητας ζωής του δημότη και νομίζουμε πως οι χαρακτηρισμοί που μας αποδίδετε δικαιώνουν την μέχρι τώρα στάση μας αφού δείχνουν την έντονη ενόχλησή σας στο αναφαίρετο δικαίωμα των ερωτήσεων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή