Πέμπτη 8 Αυγούστου 2013

Επικοινωνιακό μπούμερανγκ

Του Πάσχου Μανδραβέλη
Είναι γνωστό ότι τον Αύγουστο δεν υπάρχουν ειδήσεις και γι’ αυτό το επικοινωνιακό επιτελείο της κυβέρνησης αποφάσισε να ανακυκλώσει μερικές παλιές ιστορίες. Πρώτη και καλύτερη ήταν η διαρροή της εντολής του πρωθυπουργού προς τους υπουργούς να μείνουν στην Αθήνα και να δουλέψουν, λες και τα προηγούμενα τρία χρόνια της κρίσης βλέπαμε υπουργούς να ξεσαλώνουν στη Μύκονο. Αλλά και πέρα από αυτό και ανεξαρτήτως της κρίσης, η διαρροή είναι περιττή. Αν βρεθεί υπουργός σε παραλία τον Αύγουστο δεν θα ξέρει πού να κρυφτεί από τη λαϊκή οργή. Οχι μόνο γιατί δεν δουλεύει, αλλά γιατί όλοι διαισθάνονται ότι από Σεπτέμβριο έρχονται νέα μέτρα, από τα οποία θα στενάξει κάθε ελληνική οικογένεια.


Η δεύτερη ανακυκλωμένη είδηση είναι το κλείσιμο των καταστημάτων που δεν κόβουν αποδείξεις. Αυτό θεσμοθετήθηκε το 1997 και άρχισε να εφαρμόζεται από το 2010. Το μόνο «νέο» είναι ότι στον τέταρτο χρόνο της κρίσης το μέτρο εξακολουθεί να μην εφαρμόζεται. Παλαιότερα τα μαγαζιά άνοιγαν με προσφυγή στη Δικαιοσύνη για προσωρινά ασφαλιστικά μέτρα. Τα κέρδιζαν αλλά στην Ελλάδα σε πάρα πολλές περιπτώσεις ισχύει το «ουδέν μονιμότερον του προσωρινού». Το σφράγισμα του ΣΔΟΕ χανόταν στους γραφειοκρατικούς δαιδάλους του Δημοσίου και μπορούμε βασίμως να εικάσουμε ότι η μόνη ποινή προς τον επιχειρηματία ήταν τα έξοδα για τον χρηματισμό διαφόρων «λειτουργών» του ελληνικού κράτους.

Βεβαίως, υπήρξαν και μαγαζιά που έκλεισαν οριστικά, αλλά τα περισσότερα συνεχίζουν να μην εκδίδουν αποδείξεις. Τώρα δεν χρειάζονται καν τη χείρα βοηθείας από τη Δικαιοσύνη. Εξ όσων αποκαλύπτονται για τη Χαλκιδική ο γνωστός αοιδός κ. Πάνος Κιάμος «μυστηριωδώς» συνέχισε να τραγουδά σε ανοιχτό μαγαζί το οποίο σύμφωνα με το γράμμα του νόμου έπρεπε να είναι σφραγισμένο.

Να σημειώσουμε ότι το ΣΔΟΕ Θεσσαλονίκης έκανε αιφνιδιαστικό έλεγχο στο νυχτερινό κέντρο και βεβαίωσε πλήθος παραβάσεων. Εφαρμόζοντας τον νόμο το κατάστημα σφραγίστηκε για 48 ώρες. Βγήκαν τα σχετικά δελτία Τύπου για τη «νίκη κατά της φοροδιαφυγής» αλλά το 48ωρο σφράγισμα έμεινε στα χαρτιά. Οι ιδιοκτήτες του κέντρου έκοψαν την κορδέλα που επικόλλησε το ΣΔΟΕ, διαφήμισαν από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το «ανοίξαμε και σας περιμένουμε» και οι μπουκάλες ουίσκι των 160 ευρώ άρχισαν να ανοίγουν. Το «κλειστό» από τον ΣΔΟΕ μαγαζί λειτούργησε κανονικά και η Αστυνομία αρκέσθηκε να συλλάβει τον υπεύθυνο του καταστήματος· όλα αυτά τα κέντρα έχουν κάποιον «υπεύθυνο» που δεν είναι ο ιδιοκτήτης.

Η πολυδιαφημισμένη, ως παραδειγματική, νίκη κατά της φοροδιαφυγής δεν ήρθε. Τώρα οι κυβερνητικοί παράγοντες τρέχουν να βρουν ποιο από τα πολλά γρανάζια της κρατικής μηχανής είναι χαλασμένο. Το θλιβερό συμπέρασμα είναι ότι καλοκαιριάτικα το μισό ελληνικό κράτος ασχολήθηκε με ένα μόνο μαγαζί και δεν κατάφερε ούτε να το κλείσει. Οι απανωτές ανακοινώσεις του γενικού γραμματέα Εσόδων μεγεθύνουν αυτή την εντύπωση της διάχυτης ανομίας.

Το χειρότερο είναι ότι αυτού του τύπου τα «νέα» δεν προκαλούν πλέον καμιά εντύπωση. Ανακοινώσεις εκδίδονται, ντόρος γίνεται αλλά είναι διάχυτη αίσθηση στους πολίτες πως η ελληνική πραγματικότητα δεν αλλάζει. Κι αυτό είναι εξαιρετικά επικίνδυνο για την κυβέρνηση. Η ανακύκλωση των παλιών ειδήσεων γίνεται μπούμερανγκ.

Aπό kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου