Τετάρτη 28 Αυγούστου 2013

Χημικός με δύο μεταπτυχιακά έκοβε κλήσεις!

Το εργασιακό αδιέξοδο στο αντικείμενο σπουδών τους οδήγησε κατόχους μεταπτυχιακών στη Δημοτική Αστυνομία, όμως αυτά τα πτυχία τώρα μπορεί να αποδειχθούν σωσίβιο στη διαθεσιμότητα.

Θεωρούσε ότι δεν είχε άλλη επιλογή. Μετά την κατάργηση της επετηρίδας, συμμετείχε στον πρώτο διαγωνισμό που προκηρύχθηκε, το «σκληρό» ΑΣΕΠ όπως το αποκαλεί επειδή περιελάμβανε γραπτές εξετάσεις. Ο Θεόδωρος Παρασκευάς είχε σπουδάσει χημικός. Αργότερα απέκτησε δύο μεταπτυχιακά. Βρέθηκε όμως να δουλεύει στο πεζοδρόμιο, κόβοντας κλήσεις για παράνομη στάθμευση και κυνηγώντας το παρεμπόριο. Μπροστά στο εργασιακό αδιέξοδο προτίμησε τη θέση του δημοτικού αστυνομικού. Δεν ήταν ο μόνος.

Μετά τις τελευταίες βελτιώσεις στο πολυνομοσχέδιο, εξαιρέθηκαν από τη διαθεσιμότητα όσοι δημοτικοί αστυνομικοί διαθέτουν μεταπτυχιακό ή διδακτορικό τίτλο. Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, δεν ξεπερνούν τους 150 όσοι ανήκουν σε αυτή την κατηγορία. Ανάμεσά τους βρίσκονται υπάλληλοι με οικονομικές και νομικές σπουδές. Γενετιστές και οικονομολόγοι. Κάποιοι έχουν δύο πτυχία και ετοιμάζονται για το τρίτο. Επιθυμούν, λένε, όπου και να καταλήξουν στο Δημόσιο, αυτοί οι κόποι τους να αναγνωριστούν μισθολογικά.

ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ.
Ο Παρασκευάς απέκτησε ένα μεταπτυχιακό στις νέες τεχνολογίες και στη χημεία και ένα στη διοίκηση ανθρώπινων πόρων. «Η είσοδός μου στη Δημοτική Αστυνομία σήμαινε άμεση επαγγελματική αποκατάσταση», λέει. Αν και θεωρούσε ότι τα πτυχία δεν θα του εξασφάλιζαν εργασία στο αντικείμενό του συνέχισε τις σπουδές. «Επρεπε να εξελίσσομαι και υπηρεσιακά και σε προσωπικό επίπεδο», τονίζει. Εφθασε να αμείβεται με 1.500 ευρώ καθαρά (ύστερα από μια δεκαετία υπηρεσίας) και έως το 2011 λάμβανε επίδομα μεταπτυχιακού 45 ευρώ μεικτά τον μήνα. Πλέον, η νέα νομοθεσία επιβραβεύει τους κατόχους μεταπτυχιακών αναγνωρίζοντάς τους δύο χρόνια πλασματικής υπηρεσίας.

Όσο ίσχυε πάντως το επίδομα, δεν μοιραζόταν σε όλους τους κατόχους μεταπτυχιακών. Έπρεπε να υπάρχει έστω και μικρή συνάφεια του γνωστικού τους αντικειμένου με το επάγγελμα. Ενα πτυχίο σε θέματα οικονομίας ή νομικής θα ήταν πιο κοντά στις απαιτήσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης. Αυτό δεν ίσχυε στην περίπτωση του Σταύρου Σπετσαρία, αποφοίτου Βιολογίας. Πραγματοποίησε το μεταπτυχιακό του στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο και ολοκληρώνει το διδακτορικό του στη γενετική βελτίωση ζώων. Παράλληλα πέρασε με κατατακτήριες στην Ιατρική Σχολή Θεσσαλονίκης. Μπήκε το 2010 στη Δημοτική Αστυνομία καθώς δεν του έφθαναν τα 640 ευρώ που έπαιρνε ως βιολόγος σε ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο.

Η ΕΞΕΛΙΞΗ. «Ήλπιζα ότι δεν θα ήμασταν μόνο για τις κλήσεις. Ότι θα μπορούσαμε να εξελίξουμε το επάγγελμα. Στην Ιταλία, όπου έζησα μικρός, οι δημοτικοί αστυνομικοί ήταν ένοπλοι και αντιμετώπιζαν και τη μικροεγκληματικότητα στις γειτονιές», λέει. «Δυστυχώς στην Ελλάδα το νομικό πλαίσιο περιόρισε τον ρόλο μας. Πτυχιούχοι και μη δώσαμε την εικόνα ενός αποτυχημένου κλάδου που απλώς μοίραζε κλήσεις».

Ο Σπετσαρίας ελπίζει ότι θα απορροφηθεί στην Ελληνική Αστυνομία. Θέλει να είναι στις γειτονιές, όπως λέει, και όχι να χτυπάει σφραγίδες σε κάποιο γραφείο. Δεν αποκλείει όμως σε ενδεχόμενο αδιέξοδο να στραφεί σε άλλο επάγγελμα. Εχει άλλωστε τα προσόντα.

Την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση και αναγνώριση των σπουδών του μέσα στο Δημόσιο ζητά και ο δημοτικός αστυνομικός Αντώνης Βενέρης. Αποφοίτησε από τη Σχολή Υπαξιωματικών του Στρατού Ξηράς και συνέχισε στο Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης του Παντείου. Τώρα βρίσκεται στο τρίτο έτος της Νομικής, ενώ από το 2010 υπηρετεί στη Δημοτική Αστυνομία. Και αυτός έκανε την τυπική δουλειά που είχε ανατεθεί στους συναδέλφους του και περιελάμβανε κυρίως ελέγχους για τη στάθμευση και το παρεμπόριο.

Πηγή: Τα Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου