Δήμοι και υπουργεία είναι οι βασικοί ένοχοι των παραβάσεων και των οχλήσεων σε περιοχές περιβαλλοντικής προστασίας, τις οποίες κανονικά θα έπρεπε... να προστατεύουν.
Η εικόνα αυτή προκύπτει από την επεξεργασία των καταγγελιών που δέχθηκε την προηγούμενη δεκαετία η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία (ΕΟΕ).
Την οδυνηρή πραγματικότητα αναγνώρισε και η κ. Μαργαρίτα Καραβασίλη, ειδική γραμματέας Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που παραβρέθηκε σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου και μίλησε για μέτρα ενίσχυσης του ρόλου των «ράμπο» του περιβάλλοντος.
«Από το 2000 έως το 2010 καταγράψαμε 332 καταγγελίες, από τις οποίες κρίθηκαν βάσιμες 182 και για τις οποίες αναπτύξαμε δράση», είπε η κ. Μαλαμώ Κορμπέτη, από την Ορνιθολογική. Το 60% αφορά περιοχές του προγράμματος Natura 2000, «γεγονός που δείχνει τη σημασία που έχουν για τους πολίτες, αλλά και ότι είναι ουσιαστικά απροστάτευτες» τόνισε η κ. Κορμπέτη. Το 40% των καταγγελιών ήταν ανώνυμες. Υπεύθυνοι για το 23% των παραβάσεων είναι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης, ενώ σε ένα ποσοστό 12% των καταγγελιών υπάρχει «σύμπραξη» -συνενοχής και συναλλαγής- ιδιώτη και δήμου. Σημαντικό είναι και το ποσοστό 12%για το οποίο η ευθύνη βρίσκεται σε κρατικές υπηρεσίες, κυρίως όσον αφορά λάθος αδειοδότηση μεγάλων ή μεσαίων έργων με σοβαρές επιπτώσεις στο περιβάλλον. Εταιρείες με σημαντικές επενδύσεις αφορά το 20% των καταγγελιών, ενώ μικροσυμφέροντα το 44%.
«Στην πράξη δεν υπάρχει έλεγχος»
Η κ. Καραβασίλη μίλησε για «κραυγές στη Βουλή» στη συζήτηση του νομοσχεδίου για τη βιοποικιλότητα. «Δεν επιτρέπονται εκπτώσεις στο περιβάλλον λόγω οικονομικής κρίσης» τόνισε, σημειώνοντας ότι «στην πράξη δεν υπάρχει έλεγχος των επενδύσεων, λόγω ελλείψεων στους αδειοδοτικούς οργανισμούς» και χαρακτηρίζοντας μύθο το εμπόδιο της γραφειοκρατίας. Μάλιστα, η κ. Καραβασίλη αποκάλυψε ότι το ΥΠΕΚΑ επεξεργάζεται θεσμικό πλαίσιο, με το οποίο θα ενισχυθεί ο ρόλος των επιθεωρητών περιβάλλοντος με ανακριτικές αρμοδιότητες!
Του Γιαννη Eλαφρου στην kathimerini.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου