Δευτέρα 23 Ιουνίου 2014

Υπ όψιν της απερχόμενης δημοτικής αρχής δήμου Λαμίας : Κάτι ξηλώνεται όσον αφορά στις Κοινσέπ ;

Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής ακύρωσε προγραμματικές συμβάσεις του Δήμου Γαλατσίου με Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείριση με το σκεπτικό ότι προχώρησε σε μονομερή περιουσιακή μετακίνηση από τον δήμο στην επιχείριση.
Παραμονές των αυτοδιοικητικών εκλογών δεκάδες δήμοι σε όλη τη χώρα – με πρωταγωνιστή το Δήμο Λαμίας- συμμετείχαν σε ένα άνευ προηγουμένου ρουσφετολογικό πάρτι προκηρύσσοντας χιλιάδες θέσεις επιδοτούμενης εργασίας ανά την επικράτεια για άνεργους νέους μέσω των περίφημων ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. Δεν ήταν λίγες δε οι περιπτώσεις που οι «προσλήψεις» από τις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις γίνονταν στους δήμους μέχρι και την 19η Μαΐου.

Πριν από λίγες ημέρες με απόφαση του γενικού γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, ακυρώθηκαν δύο προγραμματικές συμβάσεις του Δήμου Γαλατσίου με την επιχείρηση «Δίκτυο ΨΥΧ.Υ.ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.» για την κάλυψη των αναγκών υπηρεσιών του δήμου που αφορούσαν σε κοινωνικές δομές, καθαριότητα σχολείων, καθώς και του άλσους Βεΐκου. Σύμφωνα με το σκεπτικό του γενικού γραμματέα οι συγκεκριμένες συμβάσεις ακυρώθηκαν, καθώς έκρινε πως ο δήμος χωρίς να πραγματοποιήσει ενδελεχή έρευνα μεταξύ των επιχειρήσεων προχώρησε στην επιλογή της ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. με αποκλειστικό σκοπό τη «μονομερή περιουσιακή μετακίνηση από τον δήμο στην επιχείρηση με τη μορφή του ανταλλάγματος 175.000 ευρώ». Είναι χαρακτηριστικό πως η σύναψη των εν λόγω συμβάσεων προβλέπεται από το νομοθετικό πλαίσιο, αυτό που δεν προβλέπεται ωστόσο είναι η απευθείας ανάθεση έργων στις ΚΟΙΝΣΕΠ.
Νέες ΜΚΟ που εμπορεύονται το δράμα των ανέργων…
Η ακύρωση των προεκλογικών συμβάσεων του Δήμου Γαλατσίου αποτελεί την κορυφή του παγόβουνου σε μια επικερδή επιχείρηση πλουτισμού εκατοντάδων επιχειρήσεων που τα τελευταία χρόνια φύτρωσαν σαν μανιτάρια στο μνημονιακό τοπίο της ανεργίας. Τον κώδωνα του κινδύνου για τον ύποπτο ρόλο των ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. είχε κρούσει εδώ και μήνες ο επιθεωρητής δημόσιας διοίκησης Λ. Ρακιντζής, λέγοντας ότι υπάρχει κίνδυνος οι ΚΟΙΝΣΕΠ να γίνουν νέες ΜΚΟ. Ο κ. Ρακιντζής με παλαιότερες δηλώσεις του προειδοποιούσε ότι «θα έχουμε νέα κρούσματα διαφθοράς, αν δεν υπάρξει κάλυψη των κενών της νομοθεσίας, από την οποία δεν ορίζονται σωρεία θεμάτων, όπως π.χ. το ασφαλιστικό και το φορολογικό καθεστώς των μελών των ΚΟΙΝΣΕΠ».
Οι επιχειρήσεις αυτές ενώ συστήνονται χωρίς κανένα κεφάλαιο, έχουν την ευχέρεια και κυρίως το προνόμιο να συνάπτουν συμβάσεις έργου με κάθε δημόσια υπηρεσία. Ουσιαστικά πρόκειται για ΜΚΟ που, όμως, ο νόμος προβλέπει ότι το 30% των εσόδων τους διανέμεται στα μέλη τους, ως κέρδος. Στην πράξη πρόκειται για εταιρείες που εμπορεύονται το δράμα χιλιάδων ανέργων, αφού ενώ ο νόμος δεν επιτρέπει σε καμία δημόσια υπηρεσία και ΟΤΑ την πρόσληψη εποχικών υπαλλήλων και εργατών, αυτές έχουν το δικαίωμα να προσλαμβάνουν οιονδήποτε για την εκτέλεση έργου που τους ανατίθεται από το Δημόσιο και τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης.

Δεν υπάρχει ελεγκτικός μηχανισμός
Έως τώρα, παρά τα τεράστια ποσά που διατίθενται στις διάφορες ΚΟΙΝΣΕΠ, δεν έχει δημιουργηθεί κάποιος ελεγκτικός μηχανισμός στο υπουργείο Εργασίας (όλες οι ΚΟΙΝΣΕΠ εποπτεύονται και ελέγχονται από αυτό) που να επιτηρεί τόσο τις αναθέσεις έργου σ” αυτές, όσο και τη σύνθεση των διοικητικών συμβουλίων, των διαχειριστών και των μελών του, παρότι υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις για «παρένθετα» πρόσωπα στη διοίκησή τους.
Σύμφωνα με πληροφορίες υπό έρευνα βρίσκονται συμβάσεις που έχουν ανατεθεί από δήμους της Δυτικής Αθήνας σε ΚΟΙΝΣΕΠ, πρόεδρος του Δ.Σ. της οποίας εμφανίζεται ότι είναι μία κομμώτρια. Σε άλλη δε περίπτωση προνομιούχας ΚΟΙΝΣΕΠ με δεκάδες συμβάσεις, πρόεδρος εμφανίζεται πρωτοκλασάτο στέλεχος της ΟΝΝΕΔ και γιος γαλάζιου δημάρχου με μακρά παράδοση και στις ΜΚΟ. Σε δήμους της δυτικής Αττικής, έχει εντοπισθεί έτερη ΚΟΙΝΣΕΠ, με «ειδίκευση» στα Κοινωνικά Παντοπωλεία και στα προγράμματα κατάρτισης και καταπολέμησης της ανεργίας με πληθώρα καταγγελιών για μη πληρωμή όσων συμμετείχαν σ” αυτά.
Σπ. Τζόκας: Κερκόπορτα της ιδιωτικοποίησης των κοινωνικών υπηρεσιών
Ο Σπύρος Τζόκας, συντονιστής του Τμήματος Αυτοδιοίκησης του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπεριφερειάρχης Δυτικού Τομέα, επισημαίνει πως οι ΚΟΙΝΣΕΠ «είναι η Κερκόπορτα της ιδιωτικοποίησης των κοινωνικών υπηρεσιών της Αυτοδιοίκησης, καθώς και αν ακόμα υποθέσουμε ότι για την παρούσα περίοδο θα απορροφήσει τους υπάρχοντες εργαζομένους είναι βέβαιο ότι στην επόμενη φάση θα συμβληθεί με ιδιώτες. Και αυτό θα το έχουν επιτρέψει οι αυτοδιοικητικοί, οι οποίοι για πρόσκαιρες ανάγκες πολιτικής επιβίωσης θα θυσιάσουν τις επόμενες γενιές. Οι οπαδοί του νέου αυτού υβριδίου θα έχουν ήδη σταδιακά μετατρέψει τις κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων σε επιχειρήσεις ειδικού σκοπού και τα κοινωνικά αγαθά που δικαιούμαστε όλοι ανεξαιρέτως σε υπηρεσίες-εμπορεύματα, που μπορούν να τ” απολαμβάνουν μόνο όσοι μπορούν να τα πληρώσουν».
Όσον αφορά τις συμβάσεις που ακυρώθηκαν ήδη στον Δήμο Γαλατσίου οι μόνοι που μέχρι στιγμής εμφανίζονται ζημιωμένοι είναι οι 70 συμμετέχοντες στο «πρόγραμμα καταπολέμησης της ανεργίας» καθώς σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα χάσουν τα λιγοστά χρήματα που τους υποσχέθηκαν. Σε παρατήρηση ότι οι ΚΟΙΝΣΕΠ είναι εταιρείες ομηρείας και ενοικίασης σκλάβων, οι πρώην εργαζόμενοι απάντησαν «το ξέρουμε, αλλά τι να κάνουμε».

fonografos.net
ΠΗΓΗ: http://www.avgi.gr/article/3075966/kati-xilonetai-oson-afora-stis-koinsep-

1 σχόλιο:

  1. Ανώνυμος23/6/14, 12:53 μ.μ.

    Αφορά Κοιν. Σ. Επ που Προγραμματικές Συμβάσεις προέρχονται από τα προγράμματα ΤΟΠΕΚΟ και ΤΟΠΣΑ κυρίως. Το άρθρο είναι ανακριβές ως προς τη διανομή των κερδών. Κανένα μέλος δεν μπορεί να λάβει από τα κέρδη. Λαμβάνουν μόνο οι εργαζόμενοι κέρδος έως και 35%. Τα μελή μπορούν να είναι όμως ταυτόχρονα και εργαζόμενοι. Εάν λυθεί η Κοιν, Σ Επ. το αποθεματικό πηγαίνει στο Υπουργείο Εργασίας.
    Δεν κρίνονται νόμιμες οι Προγραμματικές Συμβάσεις που καταστρατηγούν τη Συνθήκη της Λισσαβόνας, δηλαδή πάνω από το ποσό της απευθείας ανάθεσης (24.000,00) η μη ύπαρξη διαγωνιστικής διαδικασίας που τηρεί τους κανόνες δημοσιότητας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή