Τετάρτη, 29 Φεβρουαρίου 2012

Δυόμιση εκατομμύρια υπογραφές κατά της ACTA

Αναφορά που συνοδεύουν 2,4 εκατομμύρια υπογραφές Ευρωπαίων πολιτών κατά της ACTA κατατίθεται αύριο στο ΕΚ με βασικό επιχείρημα ότι στην προσπάθεια καταπολέμησης της πειρατείας στο ίντερνετ, η ACTA παραβιάζει την ελευθερία πρόσβασης στο διαδίκτυο. Η επιτροπή Αναφορών του ΕΚ που θα παραλάβει το κείμενο θα το εξετάσει πριν εισηγηθεί τη λήψη κάποιας απόφασης όπως η σύνταξη έκθεσης προς την ολομέλεια. ή η παραπομπή του θέματος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Στις 13:30 ώρα Ελλάδος αναφορά με περισσότερες από 2μ4 εκατομμύρια υπογραφές θα επιδοθεί επισήμως στην επιτροπή Αναφορών του ΕΚ, με την παράδοση να μεταδίδεται μάλιστα απευθείας από την ιστοσελίδα μας. Πίσω από την κίνηση βρίσκεται η διεθνής οργάνωση διαμαρτυρίας Avaaz, που δραστηριοποιείται διεκδικητικά στο ίντερνετ για διάφορα θέματα μεταξύ των οποίων και η ACTA.

Στην επιτροπή Αναφορών
Μετά την παραλαβή της αναφοράς, τα μέλη της επιτροπής θα εξετάσουν το κατά πόσον μπορεί ή όχι να γίνει παραδεκτή με βάση τις αρμοδιότητες του ΕΚ, διαδικασία που διαρκεί το πολύ δύο μήνες αλλά σε επείγουσες περιπτώσεις πολύ λιγότερο.

Αν τα μέλη της επιτροπής κρίνουν ότι το ζητούμενο δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες της ΕΕ τότε η προσφυγή απορρίπτεται αν όμως την κάνει αποδεκτή υπάρχουν διάφορες μορφές δράσης. Έτσι, μεταξύ άλλων, τα μέλη της επιτροπής μπορούν να αποφασίσουν να προχωρήσουν σε διερεύνηση του ζητήματος, ενδεχομένως σε συνεργασία με τα κράτη μέλη, να την παραπέμψουν σε άλλη κοινοβουλευτική επιτροπή ή, σε ιδιαίτερα σοβαρές περιπτώσεις να συντάξουν έκθεση προς την ολομέλεια που εφ' όσον υιοθετηθεί καθίσταται επίσημη θέση του ΕΚ.

"Η παραλαβή της αναφοράς κατά της ACTA θα σημάνει για άλλη μια φορά την ενεργοποίηση του ΕΚ ως βήματος από το οποίο οι πολίτες εκφράζουν τις απόψεις τους στα θεσμικά όργανα της ΕΕ", σημειώνει η πρόεδρος της επιτροπής, Ιταλίδα ευρωβουλευτής του ΕΛΚ, Erminia Mazzoni, για να συμπληρώσει ότι σε μια περίοδο κατά την οποία η εικόνα της ΕΕ έχει τρωθεί, είναι σημαντικό να δείξει το ΕΚ ότι ακούει τη φωνή των πολιτών. Η δε απόφαση θα πρέπει, τόνισε, να ζυγίσει και την ελευθερία στο ίντερνετ και τα δικαιώματα των επιχειρήσεων που πέφτουν θύματα "πειρατείας".

Η ACTA, υπενθυμίζεται, είναι διεθνής συμφωνία για την πάταξη της παραχάραξης προϊόντων και την "πειρατεία" στο ίντερνετ αλλά έχει εγείρει σοβαρές ανησυχίες σε ότι αφορά την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων των πολιτών. Σε κάθε περίπτωση δεν θα τεθεί σε ισχύ στην ΕΕ χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του ΕΚ. Από την πλευρά της, η επιτροπή Αναφορών βοηθά στην αντιμετώπιση περιπτώσεων παραβίασης των θεμελιωδών δικαιωμάτων των πολιτών κατά την εφαρμογή της νομοθεσίας της ΕΕ, σε συνεργασία με τις εθνικές και τοπικές αρχές κάθε κράτους μέλους.
http://www.europarl.europa.eu

Oι έφηβοι εγκαταλείπουν τα θρανία ελέω κρίσης!

Όσο βαθαίνει η ύφεση και μειώνονται τα εισοδήματα, τόσο θα πληθαίνουν τα άδεια θρανία στις σχολικές αίθουσες. Εκτιμήσεις του κέντρου ανάπτυξης εκπαιδευτικής πολιτικής της ΓΣΕΕ, υπολογίζουν ήδη τη μαθητική διαρροή στο 14% πανελλαδικά.
Κατά τόπους, το ποσοστό των μαθητών που έχουν κλείσει μια για πάντα τα βιβλία είναι μεγαλύτερο. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Real news, στην Αττική εκτιμάται στο 17%. Παρόμοια είναι τα ποσοστά στην Κρήτη και τα νησιά του Ιονίου, όπου οι έφηβοι δεν συχνάζουν πια στις αυλές των σχολείων αλλά στις καφετέριες και στα εστιατόρια κρατώντας οι ίδιοι τους δίσκους για να βγάλουν ένα χαρτζιλίκι και να ενισχύσουν οικονομικά τις οικογένειες τους.

ΠΗΓΗ: http://www.pentapostagma.gr/2012/02/o_28.html#ixzz1niAGNFRN

Ενα ξεχωριστό, οικολογικό κυλικείο στο ΑΠΘ φτιαγμένο από... απορρίμματα

Ενα κυλικείο φτιαγμένο από τα... άχρηστα φιλοξενεί εδώ και ένα μήνα η Οδοντιατρική Σχολή Θεσσαλονίκης. Το σύνολο των αντικειμένων που συνθέτουν τον χώρο του θα είχαν πριν από δύο μήνες σίγουρο προορισμό τους κάδους σκουπιδιών, τη μάντρα συγκέντρωσης ογκωδών αντικειμένων του δήμου ή τον ΧΥΤΑ της Μαυροράχης, αν δεν υπήρχε η ομάδα του ΑΠΘ που τα είδε αλλιώς, τα καθάρισε, τα επισκεύασε και τα επαναχρησιμοποίησε για τον εξοπλισμό και τη διακόσμηση του πρώτου ανακυκλωμένου κυλικείου στα ελληνικά ΑΕΙ.
Τραπεζάκια, καρέκλες, πάγκοι, φωτιστικά, πίνακες, βιβλιοθήκες, συνθέσεις από καπάκια αναψυκτικών και μπουκάλια, παλιές ηλεκτρικές συσκευές, όλα «παίζουν και πάλι» σε ένα υποδειγματικό παράδειγμα επαναχρησιμοποίησης χρηστικών αντικειμένων. Τα επαναχρησιμοποιημένα αντικείμενα καλύπτουν το 80% του κυλικείου, δίνοντας μια άλλη διάσταση στο σημείο συνάντησης εκατοντάδων φοιτητών, καθηγητών και επισκεπτών της Σχολής. «Η επιλογή έγινε τυχαία, αλλά ο συγκεκριμένος χώρος αποτελεί την αφορμή για δράσεις ευαισθητοποίησης και καλών πρακτικών ανακύκλωσης», όπως ανέφερε ο γεωλόγος και υπεύθυνος κατασκευής των νέων κυλικείων του ΑΠΘ κ Μ. Σπυρίδης.

Οι φοιτητές και οι καθηγητές δεν απολαμβάνουν μόνο τον καφέ τους στο αναμφίβολα ξεχωριστό κυλικείο τους, αλλά μπορούν να φορτίσουν αλκαλικές μπαταρίες σε ειδικά σταντ, να συμμετέχουν ενεργά στην ανακύκλωση υλικών στους ειδικούς κάδους που συγκεντρώνουν χαρτί, γυαλί, ξύλο, μέταλλα, ηλεκτρικές συσκευές. Στις επόμενες δράσεις του πρότυπου κυλικείου έχει προγραμματιστεί η φιλοξενία έκθεσης από ανακυκλωμένα μουσικά όργανα, ενώ θα κατασκευαστεί ειδικό σταντ για bookcrossing. Επίσης, οι εικαστικές εκθέσεις με έργα από ανακυκλωμένα υλικά και οι εκδηλώσεις ενημέρωσης για ανακύκλωση - επαναχρησιμοποίηση υλικών που δεν είναι ιδιαίτερα γνωστά, π.χ. τα τηγανέλαια, αναμένεται να κάνουν τη διαφορά σε σύγκριση με άλλους χώρους οικολογικής διαχείρισης στο πανεπιστήμιο και την πόλη.

Σύμφωνα με τη διοίκηση του ΑΠΘ, «η δημιουργία του νέου κυλικείου αποτελεί προέκταση του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Αποβλήτων που υλοποιεί το πανεπιστήμιο, μια προσπάθεια συνολικής αντιμετώπισης του ζητήματος της διαχείρισης των κοινών αστικών απορριμμάτων που παράγονται σε χώρους εκπαίδευσης και έρευνας». Το κυλικείο της Οδοντιατρικής, που ονομάστηκε «Αριστο+Τέλειο» και κόστισε 30.000 ευρώ, και τα αυτοδιαχειριζόμενα κυλικεία της Νομικής και του Παιδαγωγικού Τμήματος είναι τρία από τα διαφορετικά κυλικεία που δημιούργησε το ΑΠΘ όσον αφορά την εικόνα και τη διαχείρισή τους.

Επίκαιρα θέματα

Ενα τέταρτο θεματικό κυλικείο σχεδιάζεται να δημιουργηθεί στο Αγρόκτημα της Σχολής Δασολογίας με εξοπλισμό και διακοσμητικά στοιχεία που θα παραπέμπουν στην ελληνική χλωρίδα και πανίδα, ενώ το πέμπτο που θα λειτουργήσει στους χώρους της Φοιτητικής Λέσχης, εντός του Μαρτίου, θα αναδεικνύει περισσότερο επίκαιρα θέματα, όπως είναι οι εναλλακτικές μορφές ενέργειας και οι τρόποι εξοικονόμησης ενέργειας. Ενα μέρος του ενδέχεται να χρησιμοποιεί ενέργεια από φωτοβολταϊκό πάνελ. Σε όλα τα κυλικεία υπάρχουν και σταντ με βιολογικά τρόφιμα και φρούτα.
http://portal.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathglobal_1_28/02/2012_430085

Golden boys σε εταιρεία του Υπουργείου Εσωτερικών

Την ώρα που οι δημόσιοι (και οι δημοτικοί) υπάλληλοι, ακόμη και οι ίδιοι οι αιρετοί (δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι κλπ), έχουν χάσει έως και το 50% των αποδοχών τους, σε μία εταιρεία που υποτίθεται ότι δημιουργήθηκε για την Ανάπτυξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Αυτοδιοίκησης & Ανάπτυξης (ΕΕΤΑΑ Α.Ε.), το μόνο που «αναπτύσσεται» είναι οι μισθοί κάποιων ανώτερων στελεχών της.Μάλιστα, παρά το γεγονός ότι η σύνθεση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΕΤΑΑ έχει οριστεί με βάση τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών του 2006 (!), στην προ «Καλλικράτη», βεβαίως, εποχή και με εντελώς διαφορετικό αυτοδιοικητικό χάρτη και άλλη σύνθεση του δ.σ. της ΚΕΔΚΕ (ΚΕΔΕ σήμερα), η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών (βασικός μέτοχος της εταιρείας μαζί με την ΚΕΔΕ) και ο ίδιος ο υπουργός Τάσος Γιαννίτσης για άγνωστους λόγους, δεν προχωράει στην αλλαγή του.
Αποτέλεσμα, σε μία περίοδο που ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος ζητά από τους Έλληνες να σφίξουν όλο και περισσότερο το ζωνάρι τους, ενώ η Βουλή ψηφίζει σήμερα νέες μειώσεις σε συντάξεις και μισθούς στον ιδιωτικό τομέα, ένας εκ των στενότερων συνεργατών του, ο υπουργός Εσωτερικών Τ. Γιαννίτσης, να εμφανίζεται να «καλύπτει» τη σημερινή διοίκηση εταιρείας του υπουργείου του και τα «golden boys» που αυτή δημιούργησε και συντηρεί.
Μισθοί μέχρι και 8500 ευρώ!!!
Χαρακτηριστικό της διασπάθισης του δημόσιου χρήματος από τη συγκεκριμένη εταιρεία είναι ότι, σύμφωνα με τη μισθολογική κατάσταση που έχει στα χέρια της η aftodioikisi.gr, από τα περίπου 150 άτομα-υπαλλήλους της (κανένας πάντως δε βγαίνει σε... εργασιακή εφεδρεία), περίπου τα 60 λαμβάνουν αποδοχές (βασικές και λοιπές) πάνω από 3.000 ευρώ το μήνα.
Ενδεικτικά παραδείγματα: ο Γ.Ρ λαμβάνει (συνολικό κόστος) 8.500 ευρώ το μήνα, ο Α.Γ. 6.163 ευρώ ο Ι.Γ. 5.782 ευρώ, η Γ.Μ 5.529 ευρώ, η Γ.Γ 5.518 ευρώ, ο Χ.Λ. 5.407 ευρώ, η Σ.Α. 5.150 ευρώ, ο Δ.Φ 5.091 ευρώ, ο Γ.Γ 5.054 ευρώ, ο Ν.Μ 5.009 ευρώ, η Α.Κ. 4.753 ευρώ, ο Η.Λ. 4.653, ο Δ.Ζ. 4.637 ευρώ, η Ε.Λ. 4.542 ευρώ, η Κ.Γ. 4.450 ευρώ, ο Γ.Δ. 4.358 ευρώ, ο Μ.Κ. 4.156 ευρώ, ο Κ.Γ 4.006 ευρώ, ο Π.Κ. 3.961 ευρώ, η Γ.Ε. 3.730 ευρώ, η Ε.Γ 3.687 ευρώ, ο Ο.Κ. 3.634 ευρώ, ο Δ.Κ. 3.606 ευρώ, ο Χ.Β. 3.425 ευρώ, ο Λ.Κ. 3.331 ευρώ, ο Β.Κ. 3.218 ευρώ, η Ε.Γ. 3.156 ευρώ, η Σ.Κ. 3.002 ευρώ και ο μακρύς κατάλογος των «golden αμοιβών» συνεχίζεται...
Εφάπαξ 120.000 ευρώ και πρόσληψη ξανά!!!
Ενδεικτικό, δε, του τρόπου με τον οποίο αντιλαμβάνεται τη λειτουργία της εταιρείας η σημερινή διοίκησή της, είναι πως στέλεχος στην οικονομική υπηρεσία της ΕΕΤΑΑ, ο Π.Μ., το Μάιο 2010 βγήκε πρόωρα στη σύνταξη λαμβάνοντας εφάπαξ 120.000 ευρώ, για να επανέλθει... μία ημέρα αργότερα, με μισθό 3.500 ευρώ (συν, βεβαίως, 2.500 ευρώ από τη σύνταξη). Μάλιστα, για να πάρει τη θέση αυτή, κάποιοι από τη διοίκηση της ΕΕΤΑΑ εξεβίαζαν την υπάλληλο που επρόκειτο να προαχθεί στη θέση του Π.Μ., με αποτέλεσμα η συγκεκριμένη εργαζόμενη να καταθέσει αγωγή για τις απειλές που δέχεται!!!
Αξίζει να σημειωθεί, δε, πως οι ιθύνοντες της ΕΕΤΑΑ, μετά τη διαρροή ότι η aftodioikisi.gr πραγματοποιούσε έρευνα για τα τεκταινόμενα στην εταιρεία, μόλις την περασμένη Παρασκευή συγκάλεσαν συνεδρίαση του δ.σ. και αποφάσισαν να στείλουν ερώτημα στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης για το μισθολογικό καθεστώς στο οποίο υπάγεται η ΕΕΤΑΑ...
«Φέσι» στους ξένους συνεργάτες
Τέλος, από τα πολλά που γνωρίζει ο υπουργός Εσωτερικών, όπως επίσης και η aftodioikisi.gr, για την εν λόγω εταιρεία, είναι και αυτό του χρέους της, ύψους 200.000 ευρώ, σε τρεις ξένες επιχειρήσεις· μάλιστα, ο κ. Γιαννίτσης έγινε πριν από μερικές ημέρες δέκτης παραπόνων από τους πρέσβεις των χωρών, όπου εδρεύουν οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις!
http://www.aftodioikisi.gr/

Παραχώρηση εκτάσεων προς καλλιέργεια σε πολίτες με συμβολικό ενοίκιο

Εκτάσεις του πανεπιστημιακού αγροκτήματος στη Θέρμη, προκειμένου να καλλιεργηθούν από πολίτες, παραχωρεί το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Στόχος είναι η εκπαίδευση και η ευαισθητοποίηση γύρω από την βιολογική γεωργία αλλά και η παραγωγή των δικών τους προϊόντων. Η συνολική έκταση του αγροκτήματος που θα διαθέσει το πανεπιστήμιο στη Γεωπονική Σχολή, είναι 100 στρέμματα, τα οποία θα χωριστούν σε ίσες μερίδες των 100 τ.μ. για κάθε καλλιεργητή που θα δηλώσει ενδιαφέρον, καταβάλλοντας το ετήσιο συμβολικό ενοίκιο των 120 ευρώ.Οι καλλιεργητές θα έχουν τη δυνατότητα να καλλιεργούν για προσωπική τους χρήση τα λαχανικά της αρεσκείας τους, λαμβάνοντας συμβουλευτική υποστήριξη από τους φοιτητές της Γεωπονικής Σχολής και από γεωπόνο βιοκαλλιεργητή, εκπαιδευτικά σεμινάρια, ανεξάρτητη παροχή νερού άρδευσης σε κάθε τεμάχιο και κοινόχρηστους χώρους υγιεινής, ενώ οι καλλιέργειες θα γίνονται αποκλειστικά με τις αρχές της βιολογικής γεωργίας.

Σύμφωνα με τον αντιπρύτανη του ΑΠΘ, Γιάννη Παντή, τα έσοδα που θα συγκεντρωθούν από το συμβολικό ενοίκιο θα χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για τις λειτουργικές ανάγκες των κήπων, την επέκταση του προγράμματος και την εκπαίδευση των φοιτητών. Η χρήση της καλλιέργειας θα έχει διάρκεια, αρχικά, ένα έτος, ενώ μελλοντικά, θα παραχωρηθούν και άλλες εκτάσεις, εάν κριθεί αναγκαίο.

Δικαίωμα υποβολής αίτησης έχουν όλοι οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλονίκης. Σε περίπτωση που θα υπάρξουν περισσότερες αιτήσεις από τη διαθέσιμη έκταση, η επιλογή των καλλιεργητών θα γίνει με κλήρωση.

Οι ενδιαφερόμενοι, για περισσότερες πληροφορίες, μπορούν να απευθύνονται στο τηλ. 2310473842 , τις ώρες 09:00-14:00 από Δεύτερα έως και Παρασκευή, καθώς και στον ιστότοπο του ΟΙΚΟ-ΑΠΘ eco.auth.gr.

Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων ξεκινά αύριο, Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου και θα διαρκέσει έως και την Παρασκευή 16 Μαρτίου.

Οι αιτήσεις θα κατατίθενται ηλεκτρονικά στη διεύθυνση picus@auth.gr, τηλεφωνικά στο 2310473842 , με φαξ στο 2310473556 και αυτοπροσώπως στο Κτίριο Διοίκησης του Αγροκτήματος, τις παραπάνω μέρες και ώρες.

Καλλιέργειες κήπων από τους δήμους Θέρμης και Λαγκαδά

Τη δυνατότητα καλλιέργειας κήπων προσφέρουν οι δήμοι Θέρμης και Λαγκαδά σε 300 δημότες τους, διαθέτοντας μία έκταση 15 στρεμμάτων στη Νέα Ραιδεστό. Η έκταση θα χωριστεί σε ίσες επιφάνειες των 50 τ.μ., ενώ προτεραιότητα θα δοθεί στις αδύναμες κοινωνικές ομάδες, σε απόρους, πολύτεκνους κ.α. Οι χρήστες θα καταβάλλουν τον πρώτο χρόνο 50 ευρώ και τον επόμενο χρόνο 25 ευρώ. Η διάθεση της γης στους απόρους θα είναι δωρεάν, ενώ τις οικονομικά ευαίσθητες ομάδες το ποσό του πρώτου έτους θα είναι 25 ευρώ.

Αναζήτηση τρόπων μείωσης... ντεσιμπέλ

Οποιος έχει την ατυχία να μένει ή να εργάζεται κοντά σε έναν μεγάλο οδικό άξονα, σε σιδηροδρομικές γραμμές ή σε αεροδρόμιο γνωρίζει καλά πόσο μπορεί να επηρεάσει τη ζωή ενός ανθρώπου η καθημερινή έκθεση σε υψηλό θόρυβο. Ομως ο περιορισμός του θορύβου αυτού δεν είναι εύκολη υπόθεση, ιδίως για τις πολύβουες λεωφόρους από τις οποίες εξαρτάται η ζωή μιας πόλης. Κι αυτό γιατί για να μειωθεί έστω κατά λίγα ντεσιμπέλ ο θόρυβος από τη συνεχή κίνηση οχημάτων, η κυκλοφορία στον άξονα θα έπρεπε... να μειωθεί στο μισό! Η Ελλάδα έρχεται -ως είθισται- υπό την πίεση της κοινοτικής νομοθεσίας και με αρκετά χρόνια καθυστέρηση να αναζητήσει τρόπους περιορισμού του αποκαλούμενου «περιβαλλοντικού θορύβου».
Οι πρώτες καταγραφές του προβλήματος του «περιβαλλοντικού θορύβου», κυρίως εκείνου που προέρχεται από την κίνηση οχημάτων, ξεκίνησαν στη χώρα μας στα μέσα της δεκαετίας του '80, όταν η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη και άλλες μεγάλες πόλεις έβλεπαν ήδη ξεκάθαρα τις συνέπειες της αστυφιλίας των προηγούμενων δεκαετιών. Οπως εξηγεί στην «Κ» ο κ. Νίκος Καραμέρος, προϊστάμενος της διεύθυνσης Ελέγχου Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης και Θορύβου (ΕΑΡΘ, πρώην ΠΕΡΠΑ) του υπουργείου Περιβάλλοντος, το 1996 μια μελέτη κατέγραψε τους πιο θορυβώδεις οδικούς άξονες της πόλης, όσους έχουν επίπεδα θορύβου άνω των 78 ντεσιμπέλ: τη λεωφόρο Κηφισού και τμήματα των λεωφόρων Κηφισίας, Συγγρού, Αλεξάνδρας, Πατησίων, Μεσογείων, Πειραιώς, Βασιλίσσης Σοφίας, Βασιλίσσης Αμαλίας και Βασιλίσσης Ολγας. Αν και 15ετής, η καταγραφή αυτή εξακολουθεί να θεωρείται και σήμερα αξιόπιστη, καθότι η μείωση έστω και κατά λίγα ντεσιμπέλ του επιπέδου θορύβου προϋποθέτει δραστική μείωση της κυκλοφορίας, η οποία ακόμα και σε καιρό κρίσης δεν έχει συμβεί.

Υπάρχει λύση για να προστατευθούν όσοι μένουν κοντά σε έναν οδικό άξονα; Το πιο διαδεδομένο μέσο προστασίας από τον θόρυβο είναι η τοποθέτηση ηχοπετασμάτων, η οποία έχει τα δικά της «μυστικά». «Στον Κηφισό, για παράδειγμα, έγινε τοποθέτηση ηχοπετασμάτων χωρίς μελέτες, πριν και μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Δεν χρειάζεται να είσαι ειδικός για να καταλάβεις ότι κάτι δεν πάει καλά», λέει στην «Κ» ο κ. Κωνσταντίνος Βογιατζής, επίκουρος καθηγητής του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. «Το πέτασμα δεν πρέπει απλά να «κόβει» τον θόρυβο. Πρέπει να πληροί προδιαγραφές οδικής ασφάλειας, να είναι ανθεκτικό στον καιρό, να είναι διάφανο ώστε να μην «κλείνει» τις περιοχές όπου τοποθετείται και επιπλέον, να συντηρείται και να ελέγχεται σε όλη τη διάρκεια ζωής ενός άξονα. Κανονικά, σε όσα ηχοπετάσματα βρίσκονται στο επίπεδο του δρόμου, το πρώτο 1,5 μέτρο τους πρέπει να είναι κατασκευασμένο από μπετόν όπως οι νησίδες, για να μην προκαλέσει θάνατο ή τραυματισμό σε περίπτωση τροχαίου ατυχήματος. Στη λεωφόρο Κηφισού, τα πετάσματα φθάνουν στο επίπεδο του δρόμου, με ένα απλό προστατευτικό μπροστά τους...».

Η τοποθέτηση ηχοπετασμάτων, όμως, δεν είναι δυνατή στους οδικούς άξονες μέσα στην πόλη, όπου πρέπει να επιλέγονται άλλα είδη μέτρων. «Η λεωφόρος Μεσογείων έχει κατά μέσο όρο 80-85 ντεσιμπέλ θόρυβο. Για να μειώσεις τον θόρυβο έστω κατά 3 ντεσιμπέλ (διαφορά που δεν «πιάνει» το ανθρώπινο αυτί) πρέπει να μειώσεις τον κυκλοφοριακό φόρτο στο μισό, πράγμα αδύνατο». Ποιες είναι οι άλλες επιλογές; Η τοποθέτηση αντιθορυβικού οδοστρώματος (διαθέτει η Αττική Οδός), η μείωση του ορίου ταχύτητας και οι δεντροφυτεύσεις. Επίσης, ένα από τα μέτρα που μπορούν να εφαρμοστούν σε τοπικό επίπεδο είναι η δημιουργία «ήσυχων περιοχών», με πολύ περιορισμένη κυκλοφορία οχημάτων.

«Κοντά σε μεγάλους δρόμους η κατάσταση είναι απελπιστική αν δεν λαμβάνονται μέτρα», λέει ο κ. Βογιατζής. «Υπάρχουν ενδείξεις ότι οι άνθρωποι που μένουν ή δουλεύουν κοντά σε πηγές θορύβου αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα υγείας εκτός από την απώλεια της ακοής τους. Ιδιαίτερα σημαντική θεωρείται από τους επιστήμονες η επίπτωση στην ψυχολογική υγεία, καθώς ο συνεχής θόρυβος προκαλεί στρες. Από την άλλη πλευρά, οι πόλεις του Νότου είναι κατά κανόνα πολύ πιο θορυβώδεις. Η Αθήνα δεν είναι Κοπεγχάγη, να είναι «νεκρή» στις 6 το απόγευμα. Αρα, λοιπόν, η απόλυτη ησυχία δεν είναι πάντα... το θεμιτό».

Τα νέα ανώτατα όρια θορύβου

Οι όποιες εξελίξεις στην αντιμετώπιση του περιβαλλοντικού θορύβου στη χώρα μας οφείλονται -πού αλλού;- στην πίεση που ασκεί η ευρωπαϊκή νομοθεσία. Την προηγούμενη εβδομάδα, το υπουργείο Περιβάλλοντος (σε εφαρμογή της οδηγίας 2002/49) διευκρίνισε με μια κοινή υπουργική απόφαση τα ανώτατα επιτρεπόμενα όρια θορύβου από τη λειτουργία αυτοκινητοδρόμων, σιδηροδρόμων και μεγάλων αεροδρομίων. Τα νέα όρια θα χρησιμοποιηθούν στη διαδικασία στρατηγικής χαρτογράφησης θορύβου. «Η οδηγία προσπάθησε για πρώτη φορά να συμμαζέψει τα πράγματα, καθορίζοντας μια ενιαία για όλη την Ε.Ε. μεθοδολογία μέτρησης του περιβαλλοντικού θορύβου», εξηγεί στην «Κ» ο κ. Κυριάκος Ψύχας, συγκοινωνιολόγος και σύμβουλος του υπουργού ΠΕΚΑ. «Οπως ορίζει η οδηγία, τα κράτη-μέλη πρέπει σε δύο φάσεις (2007 και 2013) να χαρτογραφήσουν τον θόρυβο σε μεγάλα πολεοδομικά συγκροτήματα, σε αυτοκινητόδρομους, σιδηροδρομικές γραμμές και μεγάλα αεροδρόμια και να προτείνουν μέτρα περιορισμού του θορύβου. Δυστυχώς, επειδή πρόκειται για μια ιδιαίτερα σύνθετη διαδικασία με πολλές απαιτήσεις καθυστερήσαμε σημαντικά και μόλις τα τελευταία χρόνια αρχίσαμε να παρέχουμε στοιχεία στην Ε.Ε. Μέχρι στιγμής υπάρχουν ολοκληρωμένοι χάρτες θορύβου και μέτρα για την Αττική Οδό, την Εγνατία Οδό και το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», το μόνο στη χώρα μας που εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής της οδηγίας. Επιπλέον έχει ξεκινήσει, έστω με κάποια προβλήματα λόγω προσφυγών, η διαδικασία χαρτογράφησης του θορύβου σε εννέα μεγάλες πόλεις. Ηδη ανατέθηκε η μελέτη για το δίπολο Λάρισας - Βόλου, ενώ θα ακολουθήσουν Αθήνα - Πειραιάς, Θεσσαλονίκη - Σέρρες, Ηράκλειο - Χανιά, Πάτρα, Ιωάννινα, Αγρίνιο, Κέρκυρα και Καβάλα, με συνολικό προϋπολογισμό των μελετών τα 6 εκατ. ευρώ (ΕΣΠΑ). Επειδή καθυστερήσαμε να ετοιμάσουμε τις μεγάλες πόλεις έως το 2007, τώρα θα τις ετοιμάσουμε όλες μαζί έως το 2013, για να είμαστε εμπρόθεσμοι». Οι μελέτες αυτές θα πρέπει να ανανεώνονται κάθε 5 έτη.

http://portal.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathglobal_1_28/02/2012_430087

Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2012

Γενόσημα Φάρμακα: Τι είναι και γιατί έχουν γίνει αιτία «πολέμου»;

Γιατί την τιμή και όχι μόνο...
Αθήνα - Η εφαρμογή του νέου Μνημονίου και των αλλαγών που επιτάσσει και στον τομέα της Υγείας και Πρόνοιας, έχει προκαλέσει έντονες λεκτικές «κόντρες» μεταξύ των εμπλεκομένων φορέων (γιατρών, φαρμακοποιών, φαρμακοβιομηχάνων -εγχώριων και ξένων- και Πολιτείας). Στο επίκεντρο του «πολέμου», τα γενόσημα φάρμακα μέσω των οποίων το υπουργείο Υγείας ευελπιστεί να μειώσει το κόστος της φαρμακευτικής δαπάνης και να καταπολεμήσει την υπερσυνταγογράφηση.
Τι είναι τα γενόσημα;
Γενόσημο προϊόν είναι φαρμακευτικό προϊόν που έχει αναπτυχθεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να είναι ίδιο με ήδη εγκεκριμένο προϊόν (το προϊόν αναφοράς/πρωτότυπο). Το γενόσημο προϊόν περιέχει την ίδια δραστική όπως το προϊόν αναφοράς, σε ίδια ποσότητα. Η δραστική ουσία ενός φαρμάκου είναι το συστατικό που του προσδίδει τη θεραπευτική του αποτελεσματικότητα.
Είναι ασφαλή;
Σε ότι αφορά την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα τους τα γενόσημα προϊόντα αδειοδοτούνται μετά τη λήξη της περιόδου «αποκλειστικότητας» του πρωτοτύπου φαρμάκου, η οποία διαρκεί συνήθως 10 χρόνια. Η αδειοδότηση των γενοσήμων πραγματοποιείται σύμφωνα με την ισχύουσα κοινοτική νομοθεσία από κάποια εθνική αρχή της Ε.Ε. ή από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) και προβλέπει εξονυχιστική αξιολόγηση των επιστημονικών δεδομένων μεταξύ των οποίων και μελέτη βιοϊσοδυναμίας (bioequivalence study) ή μελέτη εξαίρεσης από την υποβολή μελέτης βιοϊσοδυναμίας (biowaiver justification) ανάλογα με την περίπτωση του προς εξέταση γενόσημου.

Ελληνική αγορά φαρμάκου και γενόσημα
Σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ), τα γενόσημα που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά είναι περίπου 3.000 σε επίπεδο συσκευασίας (στοιχεία 2011) σε σύνολο περίπου 7.300 φαρμάκων. Σημειώνεται ότι σήμερα τα γενόσημα καταλαμβάνουν το 18% της αγοράς και θα πρέπει να ανέλθουν, σύμφωνα με τους στόχους του Μνημονίου στο 50% που είναι ο Ευρωπαϊκός μέσος όρος.

Ο ελεγκτικός μηχανισμός του ΕΟΦ
Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων, όπως και οι αντίστοιχοι Οργανισμοί Φαρμάκων των λοιπών Κρατών-Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αξιολογούν τις μελέτες βιοϊσοδυναμίας οι οποίες αποτελούν κλινικές μελέτες, υποκείμενες σε έγκριση από τον ΕΟΦ και διενεργούνται για λογαριασμό των φαρμακευτικών εταιρειών σε συνεργασία με Κρατικά Νοσοκομεία ή Ιδιωτικές Κλινικές στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό (Κράτη Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή Τρίτες Χώρες π.χ. ΗΠΑ, Καναδάς).
Ο μετεγκριτικός έλεγχος ποιότητας, αποτελεσματικότητας και ασφάλειας πραγματοποιείται από τον ΕΟΦ με τους εξής τρεις τρόπους :
α) με εργαστηριακούς ελέγχους δειγμάτων φαρμάκων που προέρχονται:

από τακτικές προγραμματισμένες δειγματοληψίες για εργαστηριακό έλεγχο, οι οποίες κατά κανόνα σχεδιάζονται ανά δραστική ουσία
από καταγγελίες υγειονομικού προσωπικού, ασθενών, νοσοκομείων, κ.λ.π.
μέσω του Δικτύου των Επισήμων Εργαστηρίων Ελέγχου Φαρμάκων (OMCL) σε Προγράμματα Επιτήρησης της Ευρωπαϊκής Αγοράς Φαρμάκων (Market Surveillance Studies, MSS), με τα οποία ελέγχεται η ποιότητα πλήθους γενοσήμων προϊόντων, σε Προγράμματα Ελέγχου Προϊόντων εγκεκριμένων με την κεντρική διαδικασία (Centrally Authorized Products, CAP), και σε προγράμματα μετεγκριτικής επιτήρησης της φαρμακευτικής αγοράς των αμοιβαία (MRP) και αποκεντρωμένα (DCP) εγκεκριμένων γενόσημων φαρμακευτικών προϊόντων που κυκλοφορούν στην Ελλάδα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι την τελευταία πενταετία ελέγχθηκαν εργαστηριακά από τον ΕΟΦ περίπου 1.000 συνολικά δείγματα, εκ των οποίων τα 900 ήταν αντίγραφα και το ποσοστό μη κανονικών (ελαττωματικών) ανέρχεται συνολικά σε 4%. Οι παρτίδες των ελαττωματικών προϊόντων αποσύρονται αμέσως από την κυκλοφορία και ανάλογα με τη σοβαρότητα του ευρήματος διενεργείται επιπλέον επιθεώρηση από τον ΕΟΦ στο εργοστάσιο παραγωγής.
β) με τακτικές και αιφνίδιες επιθεωρήσεις σε εργοστάσια παραγωγής και χώρους διακίνησης (φαρμακαποθήκες, φαρμακεία, νοσοκομεία).
γ) με το σύστημα Φαρμακοεπαγρύπνησης, σύμφωνα με το οποίο κάθε κάτοχος άδειας κυκλοφορίας υποχρεούται να παρακολουθεί την ασφάλεια και αποτελεσματικότητα των προϊόντων του και να αναφέρει σχετικά στον ΕΟΦ. Επιπλέον οι επαγγελματίες υγείας πρέπει να αναφέρουν στον ΕΟΦ μέσω της κίτρινης κάρτας τις ανεπιθύμητες ενέργειες για τις οποίες εκτιμούν ότι υπάρχει συσχέτιση με τη λήψη του φαρμάκου. Στη νέα νομοθεσία που θα εφαρμοστεί στο 2ο εξάμηνο του 2012, η αναφορά ανεπιθύμητων ενεργειών αφορά και στους καταναλωτές.

Ο ΕΟΦ εντός του 2011, έχει λάβει συνολικά 81 αναφορές, εκ των οποίων οι 9 προήλθαν από επαγγελματίες υγείας (χρήση κίτρινης κάρτας) και οι 72 από φαρμακευτικές εταιρείες. Από το σύνολο των αναφορών, 28 αφορούσαν πρωτότυπα φάρμακα και 53 γενόσημα. Οι αναφορές αυτές βρίσκονται στη διαδικασία του ελέγχου από πλευράς ΕΟΦ προκειμένου να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα εφόσον χρειαστεί.

Πως ελέγχονται τα γενόσημα φάρμακα;
Σε ότι αφορά την παραγωγή φαρμακευτικών προϊόντων σε τρίτες χώρες (πχ. Ινδία, ΗΠΑ, κλπ.) που εισάγονται στην ΕΕ, απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί η επιθεώρηση από μια αρμόδια αρχή της ΕΕ, ομοίως και από τον ΕΟΦ, και η έκδοση σχετικού EU GMP certificate. Εξ άλλου κατά την έγκριση της άδειας κυκλοφορίας φαρμακευτικών προϊόντων ανθρώπινης χρήσης συμπεριλαμβανομένων και των γενοσήμων δηλώνεται πάντα και το αντίστοιχο εργοστάσιο αποδέσμευσης παρτίδας, το οποίο πρέπει οπωσδήποτε να βρίσκεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση (*GMP certificate Πιστοποιητικό Κανόνων Καλής Παραγωγής).
Όσον αφορά στις δραστικές πρώτες ύλες, υποχρεωτικά συμμορφώνονται με τις κοινοτικές απαιτήσεις Κανόνων Καλής Παραγωγής (EU APIs GMP), είτε παράγονται στην ΕΕ είτε σε τρίτες χώρες και ελέγχονται ανάλογα.

Ο ΕΟΦ επιθεωρεί τα 56 φαρμακευτικά εργοστάσια και τις 150 περίπου Φαρμακαποθήκες στην Ελλάδα τακτικά και σύμφωνα με τις κοινοτικές απαιτήσεις. Επιπλέον οι επιθεωρητές του ΕΟΦ, διαπιστευμένοι κατά τα κοινοτικά πρότυπα, επιθεωρούν σε κοινοτικές ή/και εθνικές αποστολές και εργοστάσια παραγωγής φαρμάκων σε τρίτες χώρες (ΗΠΑ, Ινδία, Κίνα κ.λπ.), σε τακτική βάση. Μόνον τα εργοστάσια στα οποία έχει χορηγηθεί Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό Καλής Παραγωγής (EU GMP Certificate) επιτρέπεται να παράγουν για την ΕΕ και τη χώρα μας.

ΙΣΑ εναντίον γενοσήμων
Παρά τις διευκρινίσεις του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων για την ασφάλεια και αποτελεσματικότητα των γενοσήμων φαρμάκων, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) σε ανακοίνωσή του χαρακτηρίζει επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία αλλά και υποβάθμιση της φαρμακευτικής περίθαλψης, την νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Υγείας, με την οποία προβλέπεται η συνταγογράφηση των φαρμάκων με τη δραστική ουσία και η επιλογή των φθηνότερων -στην αγορά- σκευασμάτων από τον φαρμακοποιό.

«Τα αμφιβόλου ποιότητας γενόσημα φάρμακα, ως επί το πλείστον παραγωγής τρίτων χωρών, που επιλέγονται με μοναδικό κριτήριο τη χαμηλή τους τιμή, εμπεριέχουν τεράστιους κινδύνους, για την υγεία των ασφαλισμένων» σημειώνει ο ΙΣΑ.

Βολές Π.Ε.Φ. κατά εισαγομένων γενοσήμων και πρωτοτύπων
Η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (Π.Ε.Φ.), εκφράζοντας τις θέσεις και απόψεις των αμιγώς ελληνικών συμφερόντων εταιρειών του κλάδου φαρμάκου, χαρακτηρίζει ως προσπάθεια διάλυσης της εγχώριας παραγωγής φαρμάκου, το πολυνομοσχέδιο για την Υγεία.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε το Δ.Σ. της Π.Ε.Φ., υποστήριξε ότι με το άλλοθι του εξορθολογισμού των φαρμακευτικών δαπανών και της εξοικονόμησης πόρων, επιχειρείται ουσιαστικά η διάλυση του εγχώριου παραγωγικού ιστού και η καταστροφή κάθε ουσιαστικής αναπτυξιακής προοπτικής του κλάδου.

«Το ξεκάθαρα αυτό αντιαναπτυξιακό εγχείρημα επιχειρείται μέσω του πολυνομοσχεδίου για την Υγεία και τα Φάρμακα που ενώ υποκριτικά επικεντρώνει στο 15-17% της φαρμακευτικής δαπάνης (ελληνικά επώνυμα γενόσημα), αφήνει -με τις ευλογίες της Τρόικας- αλώβητα τα εισαγόμενα πρωτότυπα και ταυτόχρονα ανοίγει διάπλατα το δρόμο για την αθρόα εισαγωγή γενοσήμων από μεγαλοεισαγωγείς», υποστηρίζει ο Π.Ε.Φ.

Οι εγχώριοι φαρμακοβιομήχανοι υποδεικνύουν ως πραγματικές αιτίες αύξησης της φαρμακευτικής δαπάνης τα νεώτερα on patent εισαγόμενα και την υποκατάσταση των συνταγών από τα φαρμακεία, ενώ υποστηρίζουν ότι ο καθορισμός των τιμών των γενοσήμων χαμηλότερα από το 40% της τιμής του πρωτοτύπου θα οδηγήσει σε μαρασμό τις ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασαν, «οι τιμές των γενοσήμων βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση εδώ και δύο χρόνια. Η περαιτέρω οικονομική απαξίωσή τους οδηγεί στην εγκατάλειψή και την υποκατάστασή τους. Ο στόχος για αύξηση του μεριδίου αγοράς των γενοσήμων προϋποθέτει καταρχήν την κυκλοφορία και διαθεσιμότητά τους. Επίσης, το μέτρο του καθορισμού ακόμη χαμηλότερης κατά 10% τιμής, οδηγεί σε νόθευση του ανταγωνισμού, δεδομένων και των διαφορετικών εγκριτικών διαδικασιών και της πρακτικής authorized generic.

Η συνταγογράφηση με βάση τη δραστική πλήττει μονομερώς τα γενόσημα που παράγονται από ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες, με σημαντική προστιθέμενη αξία, θέσεις εργασίας, επενδύσεις, εξαγωγές, και ευνοεί τα εισαγόμενα από μεγαλοεισαγωγείς που δεν έχουν επενδύσει ούτε ένα ευρώ στη χώρα. Το μέτρο οδηγεί σε υποκατάσταση των εκτός πατέντου φθηνών φαρμάκων από εισαγόμενα με πατέντο, για τις ίδιες ενδείξεις, με αποτέλεσμα την δημιουργία μονοπωλίου και μεσοπρόθεσμα σε αύξηση της δαπάνης. Δημιουργείται μονοπώλιο στην φαρμακευτική ενημέρωση από τα εισαγόμενα φάρμακα με πατέντο, γεγονός που σημαίνει άνισους κανόνες λειτουργίας της αγοράς. Η συνταγογράφηση με βάση τη δραστική υποχρεώνει σε σημαντική ταλαιπωρία τους ασθενείς που θα καλούνται κάθε τόσο να αλλάζουν θεραπείες και θα καταλήξουν να πληρώνουν από την τσέπη τους», επισημαίνει το Δ.Σ. του Π.Ε.Φ.

Σε συνάντηση που είχε ο Π.Ε.Φ. την Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012 με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο επαναδιατύπωσε την πρόταση για υιοθέτηση μιας δέσμης μέτρων ισοδύναμου αποτελέσματος που θα οδηγούν σε αναλογική και δίκαιη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, χωρίς να στερούν την προοπτική ανάπτυξης από την εγχώρια φαρμακοβιομηχανία. Στη συνάντηση επισημάνθηκαν ακόμη μια φορά οι προτάσεις για την αναπτυξιακή προοπτική της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας που είναι σε θέση να συνεισφέρει στην αναπτυξιακή ώθηση που τόσο έχει ανάγκη η χώρα.
http://news.pathfinder.gr/health/775264.html

Ο Ιατρικός Σύλλογος Φθιώτιδας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου...

Πάρτε μέτρα ΤΩΡΑ....Με την υγεία δεν παίζουμε !!!!
Ο Ιατρικός Σύλλογος δεν "μασάει τα λόγια του" στην επιστολή, που απέστειλε στους αρμόδιους της Περιφέρειας και της τοπικής αυτοδιοίκησης, προειδοποιώντας ότι εάν δεν ληφθούν έγκαιρα τα απαραίτητα μέτρα, υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία. Η ελονοσία, ο ιός του Δυτικού Νείλου, η φυματίωση και η ηπατίτιδα, καθώς και άλλες αρρώστιες, μας απειλούν αν δεν εξασφαλιστούν οι κατάλληλες συνθήκες υγιεινής και διαβίωσης σε όσους διαμένουν στη περιοχή μας, ενώ σημαντικό είναι να προχωρήσουμε όταν πρέπει και στην κουνουποκτονία.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στους ρομά, που έχουν εγκατασταθεί κάτω από την νέα γέφυρα του ΟΣΕ στην Ανθήλη μέσα στους ορυζώνες, οι οποίοι ουσιαστικά έχουν δημιουργήσει ένα αυθαίρετο καταυλισμό, φυσικά χωρίς να τηρούν τους στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται..

Διαβάστε την επιστολή του Ιατρικού Συλλόγου Φθιώτιδας:

Προς:
Tην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας

<<Το 2011 καταγράφηκαν στην Ελλάδα 40 κρούσματα ελονοσίας καθώς και 101 κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου με αποτέλεσμα 8 θανάτους (www.keelpno.gr). Τα κρούσματα αφορούσαν και κατοίκους της Στερεάς Ελλάδας και της Θεσσαλίας και μάλιστα επρόκειτο για άτομα τα οποία δεν είχαν ταξιδεύσει σε χώρες ενδημικές για την ελονοσία και τον ιό του Δυτικού Νείλου. Το φαινόμενο είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό αν ληφθεί υπ´ όψιν ότι η ελονοσία έχει εκριζωθεί απο την Ελλάδα απο το 1974. Τόσο η ελονοσία όσο και ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδονται μέσω τσιμπήματος μολυσμένων κουνουπιών που διαβιούν και πολλαπλασιάζονται σε περιοχές με υψηλή θερμοκρασία-υγρασία και λιμνάζοντα νερά. Πολλά από τα παραπάνω κρούσματα αφορούσαν αλλοδαπούς και αθίγγανους που ζούσαν στις περιοχές με ακατάλληλες συνθήκες υγιεινής και διαβίωσης. Όσον αφορά την περιοχή της Φθιώτιδας και συγκεκριμένα τον κάμπο του Σπερχειού που από αρχαιοτάτων χρόνων εθεωρείτο περιοχή που ενδημούσε η ελονοσία, πρέπει να ληφθούν το συντομότερο δυνατόν μέτρα διότι πλέον πλην των άλλων έχει δημιουργηθεί καταυλισμός ρομά μέσα στους ορυζώνες -κάτω από την νέα γέφυρα του ΟΣΕ στην Ανθήλη-με έλλειψη των στοιχειωδών κανόνων υγιεινής. Σύμφωνα με τα παραπάνω στοιχεία για το 2012 όλοι οι αρμόδιοι φορείς (Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, 5η Υ.ΠΕ. Στερεάς Ελλάδας και Θεσσαλίας, Δήμοι) οφείλουν ΤΟ ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟΝ να ενεργοποιήσουν τους μηχανισμούς αποτροπής εξάπλωσης των προαναφερόμενων νόσων καθώς και άλλων (φυματίωση, ηπατίτιδα) για την περαιτέρω διαφύλαξη της υγείας των πολιτών και μέσω της κουνουποκτονίας και μέσω της εξασφάλισης συνθηκών υγιεινής είτε στους διαμένοντες στην περιοχή (μόνιμοι κάτοικοι, ρομά) είτε στους εργαζόμενους αλλοδαπούς.>>


Ο Πρόεδρος Ο Γ. Γραμματέας

Λεωνίδας Αναγνωστόπουλος Μπαρπαρούσης Μιχαήλ


Κοινοποίηση:

-5η Υγειον.ΠΕ. Στερεάς Ελλάδας-Θεσσαλίας
-Δήμοι: Λαμίας-Στυλίδας-Δομοκού-Μακρακώμης-Μώλου-Αμφικλειας-Αταλάντης

ΠΟΕ - ΟΤΑ: Κατάληψη των δημαρχείων

ΠΟΕ - ΟΤΑ: Κατάληψη των δημαρχείων
Σε κατάληψη των δημαρχείων όλης της χώρας προχωρούν την Τετάρτη, 29 Φεβρουαρίου, οι εργαζόμενοι της ΠΟΕ – ΟΤΑ, από τις 11 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης. Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΠΟΕ – ΟΤΑ, οι καταλήψεις γίνονται ώστε οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση μέσα από γενικές συνελεύσεις, συγκεντρώσεις και άλλες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας για τα μέτρα της κυβέρνησης.

Ο ΟΠΑΔ Λαμίας δεν γνωρίζει ποιά είναι τα συμβεβλημένα Μικροβιολογικά Εργαστήρια στη Λαμία!!!

Σήμερα πήρα τηλέφωνο στον ΟΠΑΔ Λαμίας για να ρωτήσω μεταξύ των άλλων και για τα συμβεβλημένα Μικροβιολογικά Εργαστήρια με τον ΕΟΠΥΥ στη Λαμία. Ο αρμόδιος υπάλληλος μου λέει να πάρω τον Μικροβιολόγο μου και να τον ρωτήσω! Δηλαδή να αρχίσω να ρωτάω όλους τους Μικροβιολόγους της Λαμίας για βρω ποιος είναι συμβεβλημένος! Κάποια στιγμή μου λέει ότι γνωρίζει κάποια ονόματα αλλά δεν μπορεί να τα πει για να μη θεωρηθεί ότι κάνει διαφήμιση! Κύριοι του ΟΠΑΔ τα ονόματα ΟΛΩΝ των συμβεβλημένων Ιατρών και Εργαστηρίων πρέπει να είναι αναρτημένα σε εμφανές σημείο για να μπορούν να τα βλέπουν και άνθρωποι που δεν έχουν πρόσβαση στο Internet .
Άνθρωποι μεγάλης ηλικίας και με προβλήματα υγείας δεν μπορούν να ψάχνουν .
Έψαξα στο internet και βρήκα με αρκετή δυσκολία τα ονόματα των συμβεβλημένων διαγνωστικών κέντρων εδώ:http://db.tt/YqJnYJ7k
Τα ονόματα των συμβεβλημένων γιατρών ευτυχώς είναι αναρτημένα σε εμφανές σημείο στο κακό site του ΕΟΠΠΥ που δεν έχει ούτε ένα email πληροφοριών /παραπόνων /παρατηρήσεων .
http://www.eopyy.gov.gr/MedSupplier/Index

Αξονικές Τομογραφίες μόνο στο Νοσοκομείο Λαμίας … σε δυο μήνες.

Σήμερα έπρεπε να κάνει αξονική τομογραφία συγγενικό πρόσωπο με βαριά αρρώστια .
Παίρνω τηλέφωνο δύο διαγνωστικά κέντρα και πληροφορήθηκα ότι κανένα διαγνωστικό κέντρο για αξονικές τομογραφίες δεν είναι συμβεβλημένο στη Λαμία. Μόνο στο Νοσοκομείο μπορεί να τις κάνουν οι ασφαλισμένοι και να μην τις πληρώσουν εάν έχουν ηλεκτρονική συνταγή . Παίρνω τηλέφωνο στο Νοσοκομείο Λαμίας και το πρώτο ραντεβού είναι 30 Απριλίου , δηλαδή μετά από δύο μήνες!!!. Το κλείνω γιατί ο ασθενής πρέπει να κάνει τακτικό έλεγχο. Επειδή ο ασθενής δεν μπορεί να περιμένει θα τις κάνει και θα τις πληρώσει χωρίς να μπορεί να πάρει πίσω ούτε ένα ευρώ!
Η τιμή της κάθε αξονικής είναι 75 ευρώ για το ένα διαγνωστικό και 100 ευρώ για το άλλο . Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο χώρο της Υγείας είναι τραγική. Προσβάλουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία των ασφαλισμένων.

Το μεγάλο «πάρτι» με τη φαρμακευτική δαπάνη

Ένα μεγάλο φαγοπότι είχε στηθεί για περισσότερα από 10 χρόνια γύρω από τη φαρμακευτική δαπάνη, με κέρδη πολλών... δισεκατομμυρίων ευρώ για τους εμπλεκόμενους.Σύμφωνα με στοιχεία έρευνας που δημοσιεύει η Καθημερινή, το 2009 η συνολική φαρμακευτική δαπάνη στην Ελλάδα με πληθυσμό 11 εκατομμυρίων ανθρώπων έφτασε τα 8,4 δισεκατομμύρια ευρώ, δηλαδή 4 δισεκατομμύρια ευρώ περισσότερα από χώρες με αντίστοιχο ή και μικρότερο πληθυσμό, όπως η Σουηδία και η Πορτογαλία.
Χαρακτηριστικό είναι οτι …στο ΙΚΑ η φαρμακευτική δαπάνη αυξήθηκε από το 2000 πάνω από 400%, φτάνοντας τελικά το 2009 στα 2,4 δισ. ευρώ. Αντίστοιχα στον ΟΓΑ διαμορφώθηκε στα 1,2 δισ. ευρώ από μόλις 279 εκατ. ευρώ το 2000.

Κάπως έτσι, η πτωχευμένη Ελλάδα κατάφερε να είναι πρωταθλήτρια στην κατανάλωση φαρμάκων, με δημόσια φαρμακευτική δαπάνη που έφτασε το 2009 να είναι διπλάσια σε σχέση με το ισοδύναμο πληθυσμιακά Βέλγιο.

Η δημόσια δαπάνη από τα 2,4 δισ. ευρώ το 2004, εκτινάχθηκε το 2009 στα 5,28 δισ. ευρώ. Την ίδια στιγμή στο ισοδύναμο πληθυσμιακά Βέλγιο έφτανε μόλις τα 2,5 δισ. ευρώ, ποσό δηλαδή αντίστοιχο με αυτό που οφείλει να φτάσει η χώρα μας το 2012 σύμφωνα με τις επιταγές της Τρόικας.
udemand.wordpress.com

Αυτοδιαχείριση προϊόντων

Εκατομμύρια έχει δαπανήσει τόσα χρόνια το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αλλά και το πρώην Υπουργείο εμπορίου προκειμένου να βάλει τέλος στην κερδοσκοπία. Δεκάδες υπουργοί επίσης «φαγώθηκαν» διότι δεν κατάφεραν να τα βάλουν με τους μεσάζοντες.

Και όμως υπάρχουν παραγωγοί και κτηνοτρόφοι που πλέον δείχνουν το δρόμο και με τις πρωτοβουλίες τους ουσιαστικά «αποστομώνουν» τους κρατικούς λειτουργούς. Με απλούς τρόπους και με συνεννόηση κατάφεραν αυτό που τα Υπουργεία δεν μπορούσαν.Έκλεισαν την ψαλίδα των τιμών παραγωγού - καταναλωτή. Πολλοί μέχρι σήμερα οι σταθμοί στη διαδρομή από τα χωράφια των παραγωγών και τις αποθήκες των χονδρεμπόρων μέχρι και το ράφι, με την ψαλίδα στις τιμές στα νωπά προϊόντα εκτός εποχής να εμφανίζει άνοιγμα έως 400%, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στην ίδια την ιστοσελίδα του Υπουργείου.

Την ίδια δε ώρα που το άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ της τιμής του παραγωγού και της τιμής καταναλωτής για τα οπωροκηπευτικά προϊόντα στη χώρα μας είναι χαοτικό (ένα προς πέντε), σε χώρες της Κεντρικής Ευρώπης η σχέση αυτή είναι ένα προς δύο.Η διαφορά αυτή όπως εξηγούν οι ειδικοί, έγκειται βασικά στο γεγονός ότι στο εξωτερικό λειτουργούν δημοπρατήρια αγροτικών προϊόντων, μέσω των οποίων οι παραγωγοί πωλούν άμεσα τα εμπορεύματά τους στους καταστηματάρχες, αποφεύγοντας τους μεσάζοντες, σε αντίθεση με την Ελλάδα.

Βάσει του νέου νομοσχεδίου για τους συνεταιρισμούς που έχει κατατεθεί στη Βουλή προς ψήφιση, παίρνουν “σάρκα και οστά” τα δημοπρατήρια αγροτικών προϊόντων, με μοναδικό σκοπό το κλείσιμο της "ψαλίδας" των τιμών παραγωγού - καταναλωτή. Μέχρι τότε όμως ομάδες παραγωγών βρήκαν τον τρόπο να «απαντήσουν» στους μεσάζοντες.

Στην Κατερίνη, στη Δράμα, στην Κρήτη όπου το μοντέλο της αυτοδιαχείρισης αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων δοκιμάζεται στην πράξη χρόνια ολόκληρα και μάλιστα με επιτυχία.Τέτοιες πρωτοβουλίες εάν μη τι άλλο δείχνουν ότι πολλές φορές και όταν υπάρχει σωστός σχεδιασμός, ενημέρωση αλλά και προγραμματισμός , το κράτος «περισσεύει». Έχει αποδείξει άλλωστε όλα τα προηγούμενα χρόνια ότι με όσα νομοθετήματα και εάν προσπάθησε να βάλει φρένο στην αισχροκέρδεια και στο «πάρτι» των μεσαζόντων, απλά έφευγαν κάποιοι από το προσκήνιο, διότι δεν μπορούσαν να αντέξουν τα παιχνίδια και έρχονταν κάποιοι άλλοι στη θέση τους. Τα προϊόντα όμως έφταναν και πάλι σε κάθε περίπτωση πανάκριβα για τον καταναλωτή στα ράφια.

Για αυτό και η πρωτοβουλία της Εθελοντικής Δράσης Πιερίας να διοργανώνει το εξυπνότερο project, ενάντια στην κρίση με την πατάτα έτυχε μεγάλης αποδοχής . Όλοι οι Κατερινιώτες προμηθεύονται πατάτες με 25 λεπτά το κιλό, ενώ στο Σούπερ Μάρκετ πωλείτε με 75 λεπτά το κιλό.

Καιρός τέτοιες πρωτοβουλίες να επεκταθούν σε όλη την Ελλάδα και όχι μόνο σε εθελοντική βάση αλλά πιο οργανωμένα. Και να δείτε τελικά ότι οι ευνοημένοι θα είμαστε μόνο εμείς οι καταναλωτές. Και επιβάλλεται πλέον.

Ταχυδρόμος, Πανθεσσαλική Εφημερίδα

Περισσότεροι από 50 δήμοι στο «Ήλιος»

Μισό εκατομμύριο στρέμματα 50 δήμων, υπουργείων και κρατικών επιχειρήσεων διεκδικούν την... ανατολή των επενδύσεων 20 δισ. ευρώ του «Ήλιος».
Το φιλόδοξο και ελπιδοφόρο για τη μείωση του χρέους πρόγραμμα του υπουργού ΠΕΚΑ, Γιώργου Παπακωνσταντίνου, που προβλέπει την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων για την παραγωγή κι εξαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στη Γερμανία και άλλα κράτη της Ε.Ε., προχωρά μετά και την κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή.
Το «Έθνος της Κυριακής» παρουσιάζει σήμερα ενδεικτικούς χάρτες υποψήφιων περιοχών που θα φιλοξενήσουν φωτοβολταϊκά του προγράμματος «Ήλιος». Πρόκειται για ακίνητα, οικόπεδα κυρίως, στο Ακραίφνιο Βοιωτίας, βόρεια της Λάρισας (κοντά σε Τίρναβο και Στεφανοβίκιο) και στην Κοζάνη και την Πτολεμαΐδα. Δήμοι των περιοχών αυτών έχουν στείλει στην ειδική βάση δεδομένων του ΥΠΕΚΑ τις διαθέσιμές τους εκτάσεις.

Επίσης, δημόσια κτήματα έχουν υποδείξει και τα Υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Εθνικής Άμυνας, η ΔΕΗ, η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου και η «Κτηματολόγιο ΑΕ».

Eπιμέλεια: Xρήστος Μαζάνης

Καταπολέμηση των κουνουπιών και ΦΟΣΔΑ σήμερα στο Δημοτικό Συμβούλιο Λαμίας

Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Λαμιέων, σήμερα Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2012 και ώρα 14:00 μμ, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Καταστήματος στην οδό Αινιάνων 6,με δύο θέματα στην ημερήσια διάταξη: την προγραμματική σύμβαση για την καταπολέμηση των κουνουπιών καθώς και την εκλογή αντιπροσώπου του Δήμου στον ΦΟΣΔΑ Κεντρικής Φθιώτιδας.

Αναλυτικά τα θέματα της Ημερήσιας Διάταξης:

Θέμα 1 : ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

Θέμα 2 : ΕΓΚΡΙΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ "ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΩΝ ΚΟΥΝΟΥΠΙΩΝ ΣΤΗΝ Π.Ε. ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2012"
Εισηγητής : κ. ΔΗΜΑΡΧΟΣ

Θέμα 3 : ΕΚΛΟΓΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΑΜΙΕΩΝ, ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΑΝΩΝΥΜΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΩΝΥΜΙΑ «ΦΟΡΕΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Ο.Τ.Α.» ΚΑΙ ΤΟΝ ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΟ ΤΙΤΛΟ «ΦΟΔΣΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ Α.Ε.», ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 64 ΤΟΥ Ν.4042/2012.
Εισηγητής : κ. ΔΗΜΑΡΧΟΣ
Δευτέρα, 27 Φεβρουαρίου 2012

Πρωταθλητής Κεντρικής Ελλάδας ο Σκακιστικός Όμιλος Λαμίας!

Στοιχεία από τον τελικό δείτε εδώ
Το τίτλο του Πρωταθλητή,στο Ομαδικό Πρωτάθλημα Σκακιού Κεντρικής Ελλάδας ΕΣΣΚΕ 2012, κατέκτησε ο Σκακιστικός Όμιλος Λαμίας επικρατώντας στον τελικό του final four επί του Σ.Σ.Λάρισας με 5,5-3,στον αγώνα που έγινε την Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου στον Αλμυρό του Βόλου.
Θα πρέπει να σημειωθεί πως αυτός είναι ο δεύτερος συνεχόμενος τίτλος για τον Σ.Ο.Λαμίας μετά την κατάκτηση του αντίστοιχου final four του 2011 στα Λουτρά Αιδηψού.

Οι αγώνες διεξήχθησαν κάτω από το πνεύμα φιλίας και άμιλλας των παικτών και των παραγόντων όλων των ομάδων που συμμετείχαν, ενώ υπήρξε μεγάλη ανταγωνιστικότητα καθώς και πολλές όμορφες και ενδιαφέρουσες παρτίδες σκακιού.

Πολλά συγχαρητήρια αξίζουν στους ακούραστους ανθρώπους της Ένωσης Σκακιστικών Σωματείων Κεντρικής Ελλάδας(ΕΣΣΚΕ),που σε τόσο αντίξοες συνθήκες κρίσης καταφέρνουν και κρατάνε ζωντανό το σκάκι στην Κεντρική Ελλάδα, με την συμμετοχή πολλών παιδιών και με την ενεργοποίηση όλο και περισσότερων συλλόγων.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα και φωτογραφίες από τον τελικό δείτε εδώ

Πρεμιέρα στα Τρίκαλα των …άμισθων συνεδριάσεων Δημοτικών Συμβουλίων

Πρεμιέρα στα Τρίκαλα των …άμισθων συνεδριάσεων Δημοτικών Συμβουλίων. Πραγματοποιείται την ερχόμενη Πέμπτη στις 8 το βράδυ, συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Τρικκαίων, με 40 θέματα στην ημερήσια διάταξη.Πρόκειται για την πρώτη συνεδρίαση, μετά το … «ψαλίδι» μισθών και αντιμισθιών Αιρετών και την κατάργηση της αποζημίωσης Δημοτικών Συμβούλων για συνεδριάσεις Δημοτικών Συμβουλίων.
Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης είναι
Δείτε εδώ τα θέματα του ΔΣ

Σε υψηλά επίπεδα ο εθισμός στο διαδίκτυο

Γνωρίζετε κατά πόσο είστε εθισμένοι στο διαδίκτυο; Αν έχετε έστω και λίγη αυτογνωσία θα ανακαλύψετε ότι δεν είστε οι μοναδικοί!Περίπου το 61% των χρηστών του παγκόσμιου ιστού αισθάνονται εθισμένοι στο διαδίκτυο και δηλώνουν ανίκανοι να “απεξαρτηθούν” από τη συνεχόμενη και καθημερινή αναζήτηση μέσω των αγαπημένων τους browsers.Φυσικά η αυτογνωσία των χρηστών του διαδικτύου περί εθισμού αποτελεί και το πρωταρχικό βήμα για την απεξάρτηση!

Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι οι γυναίκες παρουσιάζουν μεγαλύτερη τάση εθισμού προς το διαδίκτυο με ποσοστό 64%, σε σύγκριση με το αρκετά μικρότερο ποσοστό των ανδρών που έχουν εμφανίσει απλά συμπτώματα εθισμού.

Πηγή: secnews.gr

Μια σκανδαλώδης Ηλίαση

Και ξαφνικά η Ελλάδα γέμισε με μη κερδοσκοπικές εταιρείες που μαζεύουν σκουπίδια, με κανάλια που δεντροφυτεύουν και σκαλίζουν σχεδόν ευλαβικά κόπρανα σκύλων, και επιχειρηματίες που ανακάλυψαν ξαφνικά πως πρέπει να σώσουν τον πλανήτη.Στους κεντρικούς δρόμους, ανάμεσα στα κόκκινα «ενοικιάζεται» που κυριαρχούν πια, πινακίδες με παλ πράσινα χρώματα, περιγράφουν το νέο μέλλον της Ελλάδας. «Φτηνή, οικολογική ενέργεια».Στις ομιλίες του πρώην πρωθυπουργού Γ Παπανδρέου, ο όρος «πράσινη ανάπτυξη», έχει μεγαλύτερη συχνότητα και από τα «θα» που κυριαρχούν στις ομιλίες πολιτικών. Πρόκειται για ένα όραμα κοντά στα άλλα που συνέθεταν τον ζεν χαρακτήρα του; Ο πρώην πρωθυπουργός προσέφερε επίσης το κύρος του στο συνέδριο του Ινστιτούτου για το Κλίμα και την Ενεργειακή Ασφάλεια (i4scence) στο οποίο μετέχει ο αδελφός του Αντρίκος Παπανδρέου. Έναν οργανισμό που προωθεί την ιδέα της πράσινη ανάπτυξης. Την ίδια περίοδο οι Τράπεζες, οι οποίες έχουν σταματήσει να δίνουν οποιοδήποτε επιχειρηματικό δάνειο, δίνουν δάνεια για πράσινη ενέργεια.
Εν ολίγοις τα χρόνια της κρίσης, η Ελλάδα έμελε να ζήσει στον παροξυσμό των πράσινων επενδύσεων. Τι συμβαίνει; Μέσα σε αυτό το νέο πολιτικό κλίμα της οικολογικής αθωότητας αναλαμβάνει το υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Μετά την «πετυχημένη»|του πορεία στο υπουργείο Οικονομίας, ο κύριος Παπακωνσταντίνου έχει στρατηγικό στόχο την υλοποίηση του προγράμματος «Ήλιος» από το υπουργείο του.
Το πρόγραμμα «Ήλιος» έχει παρουσιαστεί ως ένα πρόγραμμα παραγωγής ηλιακής ενέργειας από την Ελλάδα, την οποία θα αγοράζει η Γερμανία και τα έσοδα, γύρω στα 25 δις, θα ξεχρεώνουν τμήμα του χρέους. Μια έκταση όσο η Χίος, θα στρωθεί με κάτοπτρα για να παραχθεί ενέργεια που θα μας σώσει. Πράσινη ανάπτυξη; Όχι, ένα αναπτυξιακό τρυκ που χρεώνει την Ελλάδα με ένα ακόμη δάνειο.
Η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να παραχωρήσει δωρεάν τη γη για αυτήν τη δραστηριότητα για δεκαετίες. Στη συνέχεια να αγοράσει τη γερμανική βεβαίως τεχνολογία ύψους αρκετών δις. Αν υποθέσουμε πως θα μεταφερθεί η ενέργεια στην Γερμανία πρέπει να δημιουργηθούν πανευρωπαϊκά δίκτυα που στοιχίζουν πολύ περισσότερο από το κέρδος της επένδυσης. Επίσης αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει τεχνολογία που να επιτρέπει την μεταφορά της ενέργειας στη Γερμανία, δηλαδή σε τόσο μεγάλη απόσταση και χωρίς απώλειες. Άρα ή Ελλάδα αγοράζει την γερμανική υποδομή, χρεώνεται και δεν μπορεί να δώσει ενέργεια στην Γερμανία. Ένα project που θα ματαιωθεί με ευθύνη των «κακών και τεμπέληδων» ελλήνων, αλλά οι Γερμανοί θα έχουν εισπράξει το καλό χρήμα.
Το επικρατέστερο σενάριο όμως δεν είναι αυτό. Η Ελλάδα θα παράγει ενέργεια για την Γερμανία, αλλά αυτή η ενέργεια θα προωθείται στην Ελλάδα. Θα αγοράζουμε ηλεκτρική ενέργεια, που παράγεται στην Ελλάδα από την Γερμανία. Σε τιμές μάλιστα που δεν θα είναι αυτές της ΔΕΗ, αλλά των επιδοτούμενων φωτοβολταικών. Θα αγοράζει δηλαδή από την Ελλάδα 0,22 ευρώ ανά κιλοβατώρα και θα μεταπουλάει στην ίδια την Ελλάδα 0,35 ευρώ την κιλοβατώρα. Επίσης θα έχει τη δυνατότητα να προσαρμόσει την τιμολογιακή πολιτική μονομερώς. Να καθορίζει δηλαδή πόσο θα αγοράζουμε το ρεύμα το οποίο όμως θα πουλάμε στη σταθερή τιμή των 0,22 ευρώ ανά κιλοβατώρα.
Η Ελλάδα υλοποιεί το πρόγραμμα μετά την άρνηση της Ισπανίας να προχωρήσει σε μια τέτοια επένδυση ασύμφορη και σε καιρό κρίσης.
Όλα αυτά τα σπουδαία και οικολογικά βρίσκονται σε εξέλιξη και θα ψηφιστούν σύντομα στην ελληνική Βουλή. Ο κ. Παπακωνσταντίνου θα φέρει σε πέρας μία ακόμη ευρωπαϊκή πολιτική, για να «σώσει» την χώρα. Η Ελλάδα θα υπογράψει ένα ακόμη ασύμφορο δάνειο, και κάποιοι βεβαίως θα πλουτίσουν. Εγχώριοι κατασκευαστές, αντιπρόσωποι, dealers της πράσινης ανάπτυξης κλπ.
Όλα αυτά σύντομα και ταυτόχρονα με μία μεγάλη επικοινωνιακή καμπάνια για την πράσινη σωτηρία που θα τρέχει καβάλα στα πράσινα άλογα της πολιτικής. Την Ηλίαση βεβαίως θα την πληρώσουμε εμείς.
http://www.koutipandoras.gr

Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου 2012

Αντιδρούν στην αξιολόγηση οι δάσκαλοι

«H κυβέρνηση και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας κήρυξε τον πόλεμο στους εκπαιδευτικούς», τονίζει το ΔΣ της ΟΛΜΕ με ανακοίνωσή του...
με αφορμή την ψήφιση του νέου μισθολόγιου- βαθμολόγιου, τα Προεδρικά Διατάγματα που ετοιμάζονται για την εφαρμογή της διαδικασίας αξιολόγησης, αλλά και τη νέα εγκύκλιο υπ' αριθμόν 14841/Γ/13-2-12, του υπ. Παιδείας, για το ίδιο θέμα.Όπως επισημαίνουν οι καθηγητές, «Η απόλυτη σύνδεση μισθού και βαθμού με την αξιολόγηση- απόδοση, είναι μία θέση που απορρίπτεται ακόμα και από τους πιο ένθερμους θιασώτες της εκπαιδευτικής αξιολόγησης. Ο ''ελεύθερα'' εξαρτώμενος από τη διοίκηση και το υπουργείο εκπαιδευτικός θέλουν να είναι υποτακτικός και χωρίς αντιστάσεις για τα όσα μας επιβάλλει η καταστροφική ''τροϊκανή'' εκπαιδευτική και οικονομική πολιτική τους».

Οι εκπαιδευτικοί πιστεύουν ότι «η λεγόμενη αξιολόγηση ή αυτοαξιολόγηση των σχολείων θα οδηγήσει στην κατηγοριοποίηση και τελικά στο κλείσιμο αρκετών από αυτά. Τόσο η κατεύθυνση της εφαρμοζόμενης τροϊκανής πολιτικής όσο και η διεθνής εμπειρία όπου εφαρμόστηκε εκεί οδηγούν».

Οι καθηγητές, επίσης, θεωρούν ότι «η αξιολόγηση θα είναι το κύριο εργαλείο για τις απολύσεις εκπαιδευτικών» και γι' αυτό απευθύνουν έκκληση «σε όλους τους σχολικούς συμβούλους, σε όλους τους διευθυντές σχολείων, σε όλα τα στελέχη της εκπαίδευσης να πάρουν σαφή θέση ότι σε καμιά περίπτωση δεν θα γίνουν ο δούρειος ίππος της εξαθλίωσης και των απολύσεων των εκπαιδευτικών. Κανείς εκπαιδευτικός αξιολογητής. Κανείς εκπαιδευτικός συνεργός στις απολύσεις. Δεν έχει θέση στον κλάδο όποιος συνεργήσει σε απολύσεις. Πρέπει να διαλέξουν όλα τα στελέχη της εκπαίδευσης με ποιον είναι: με το δημόσιο σχολείο και τον εκπαιδευτικό ή με την τρόικα και την πολιτική διάλυσης του δημόσιου σχολείου», καταλήγει η ανακοίνωση της ΟΛΜΕ.

Τον τίτλο του Πρωταθλητή διεκδικεί ο Σκακιστικός (Δευτέρα 27-2-2012)

Φωτογραφίες από τους αγώνες δείτε εδώ
Στον αυριανό τελικό του 3ου Ομαδικού Πρωταθλήματος Σκακιού Κεντρικής Ελλάδας για το 2012 προκρίθηκε ο Σ.Ο.Λαμίας επικρατώντας στον ημιτελικό με 8-1,5 επί του Σ.Ν.Ο.Λαμίας.
Αντίπαλός του στην διεκδίκηση του τίτλου του Πρωταθλητή της ΕΣΣΚΕ, στον αυριανό μεγάλο τελικό,θα είναι ο Σ.Σ.Λάρισας που κέρδισε μετά απο μεγάλη μάχη την Σ.Ε.Βόλου με 4,5-4.

Ο αγώνας θα διεξαχθεί στις φιλόξενες εγκαταστάσεις του 4ου Δημοτικού Σχολείου Αλμυρού και θα ξεκινήσει στις 11.30 το μεσημέρι.

Τα αποτελέσματα των ημιτελικών:
Σ.Ν.Ο.Λαμίας-Σ.Ο.Λαμίας: 1,5-8
Σ.Σ.Λάρισας- Σ.Ε.Βόλου: 4,5-4

Τελικός: Σ.Σ.Λάρισας- Σ.Ο.Λαμίας

Μούτζα στη μούτζα

Tης Mαριας Kατσουνακη
Aλλο και τούτο πάλι. Να επαινείται η μούτζα ως «μορφή αγώνα», «καθήκον της νεολαίας» και η όποια αντίθετη άποψη να κρίνεται ως «καθωσπρεπισμός» ή «κοινωνική νιρβάνα». Να παίρνουν εύσημα και εύγε οι μαθητές που παρελαύνουν και μουτζώνουν, να θεωρούνται «εκφραστές του λαϊκού αισθήματος» και οι άλλοι «συμβιβασμένοι, προσκυνημένοι και απολιθώματα». Εν ολίγοις, όσοι θίγονται είναι εκείνοι που μας οδήγησαν στη χρεοκοπία και όσοι μουτζώνουν αυτοί που μας κάνουν υπερήφανους ως έθνος. Η μούτζα ως αφύπνιση και η άρνηση της μούτζας ως ύπνωση.Διαδικτυακή έξαρση ακολούθησε το συμβάν στη μαθητική παρέλαση των Ιωαννίνων την περασμένη Τρίτη για την 99η επέτειο από την απελευθέρωση της πόλης από τον τουρκικό ζυγό. Μαθητές, με προτροπή(;) καθηγητών τους, έριξαν στους επισήμους ένα ομαδικό «φάσκελο». Και αποθεώθηκαν διαδικτυακά, όπως και πριν από πέντε μήνες, στην 28η Οκτωβρίου, ο μαθητής από τη Λάρισα που έκανε το ίδιο.

Η κρίση δεν αναποδογύρισε μόνο ζωές αλλά και απελευθέρωσε ένστικτα, μας οδήγησε στον άναρθρο εαυτό. Ο,τι είχαμε κατακτήσει ως κοινωνία για τη μεταξύ μας επικοινωνία (με μεγάλο κόπο και όχι πάντα με επιτυχία είναι η αλήθεια) παλινδρόμησε. Πώς στέγνωσαν από τον θυμό η σκέψη και η ζωή μας; Πώς καλύφθηκε η ένδεια πίσω από ισχυροποιημένα στερεότυπα;

Δεν χρειάζεται κουράγιο κανείς για να μουτζώσει. Είναι το πιο ταπεινωτικό σήμα όχι ως προς τον άλλον, ως προς τον εαυτό μας. Εμάς χαρακτηρίζει, σε εμάς επιστρέφει. Οταν αποκτά, δε, θεσμικό χαρακτήρα ως εκδήλωση (και) της εκπαιδευτικής κοινότητας αδυνατίζει τη ραχοκοκαλιά της κοινωνίας. Εάν άδειασαν και δεν έχουν επαναφορτιστεί έννοιες όπως σεβασμός, καθήκον, πειθαρχία, εάν η ελληνική οικογένεια και εκπαίδευση νοσούν, εάν το πολιτικό προσωπικό έχει υποστεί ανήκεστο βλάβη, εάν η χώρα βρίσκεται σε δίνη, η μούτζα δεν είναι παρά το θλιβερά μικρονοϊκό αποτύπωμα της πραγματικότητας. Δεν αρκεί να την καταγγείλουμε, κουνώντας το δάκτυλο. Για την ακρίβεια, δεν έχει κανένα νόημα. Αν δεν αντιπαραβάλει η πολιτεία και η κοινωνία έναν πειστικό αντίλογο στη συστηματική ισοπέδωση που γεννά η ύφεση, οι συνέπειες θα είναι ανυπολόγιστες.

Οι Ισπανοί indignados έσειαν τα χέρια τους ψηλά με το σύνθημα «αυτά είναι η δύναμή μας». Οι Ελληνες «αγανακτισμένοι» μούτζωναν προς τη Βουλή. Η διαφορά, ακόμη και στην έκφραση της διαμαρτυρίας, είναι συντριπτική.

http://www.kathimerini.gr

Ανακύκλωση φαρμάκων: ειδικοί κάδοι στη Λάρισα

Ειδικοί κάδοι συλλογής για τα ληγμένα φάρμακα τοποθετούνται στα φαρμακεία της Λάρισας και στην ευρύτερη περιοχής του Δήμου Λαρισαίων, με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής, τη σχετική πρωτοβουλία ανέλαβε ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Λάρισας, σε συνεργασία με το Δήμο, που θα τοποθετήσει και κάδους στα ΚΑΠΗ.
Οι κάδοι θα έχουν δύο υποδοχές μία για να απορρίπτονται τα φάρμακα στερεά και υγρά και μία για τα αντικαρκινικά και τα κυτταροστατικά.Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου, Γιάννης Μακρυγιάννης, τόνισε ότι τα ληγμένα φάρμακα προκαλούν σοβαρή επιβάρυνση στο περιβάλλον και γι’ αυτό η εξειδικευμένη περισυλλογή τους είναι ιδιαίτερα σημαντική.
http://www.econews.gr

Μία εξαιρετική ιδέα

Την περασμένη εβδομάδα το Εφετείο της Νέας Υόρκης εξέδωσε μία ιστορική απόφαση: επέτρεψε να δημοσιοποιούνται εφ εξής οι αξιολογήσεις των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Η δημοσιοποίηση έκρινε το δικαστήριο θα κάνει τους κακούς δασκάλους και καθηγητές να ντρέπονται και να προσπαθήσουν να βελτιωθούν.

Δεν υπάρχει καμμία αμφιβολία ότι το μέτρο αυτό θα πρέπει να υιοθετηθεί το ταχύτερο στην Ελλάδα –όπως άλλωστε δεν υπάρχει καμμία αμφιβολία ότι κανένα από τα χρεοκοπημένα σήμερα πολιτικά κόμματα δεν θα τολμήσει να το εισηγηθεί. Κι όμως αν λάβουμε υπόψη μας τις άθλιες επιδόσεις των Ελλήνων μαθητών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στα διεθνή τεστ -είναι στον πάτο της ΕΕ στο Μαθηματικά και Φυσικές Επιστήμες- επείγει άμεσα η εφαρμογή του μέτρου.

Το πιο χρήσιμο εργαλείο αξιολόγησης είναι η λεγόμενη ανάλυση «προστιθέμενης αξίας».
Η ανάλυση βασίζεται στη σύγκριση της βαθμολογίας ένας μαθητή στην αρχή και στο τέλος του έτους. Ας υποθέσουμε ότι οι μαθητές του εκπαιδευτικού Α και του εκπαιδευτικού Β της τρίτης δημοτικού ξεκινούν τη χρόνια βρισκόμενοι στο 70% όσον αφορά την ικανότητα ανάγνωσης και τη γνώση των μαθηματικών. Όταν επανεξετάζονται τον Ιούνιο οι μαθητές του Α παραμένουν στο ίδιο επίπεδο, ενώ οι μαθητές του Β έχουν πέσει στο 40%. Σύμφωνα με τη θεωρία της «προστιθέμενης αξίας» η μεταβολή στην κατάσταση των μαθητών αποτελεί μια σαφή σχετικά ένδειξη ότι ο Α είναι καλύτερος από τον Β.

Είναι τελείως απαράδεκτο σήμερα να δημοσιοποιούνται τα ονόματα όσων χρωστούν στο δημόσιο και να μην δημοσιοποιούνται τα ονόματα εκείνων που συστηματικά καταστρέφουν τον πιο πολύτιμο πόρο μιας κοινωνίας: Το ανθρώπινο κεφάλαιο. Διότι συνεχώς πληθαίνουν οι έρευνες που δείχνουν ότι η ποιότητα του εκπαιδευτικού (δάσκαλου ή καθηγητή) αποτελεί το α και το ω του συστήματος της Παιδείας μιας χώρας. Έχει υπολογισθεί ότι αν στις ΗΠΑ απολυθεί το, χαμηλότερο από πλευράς διδακτικών ικανοτήτων, 10% των εκπαιδευτικών, το επίπεδο της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της χώρας από το μέσο της παγκόσμιας κατάταξης όπου βρίσκεται σήμερα θα φτάσει τις πρώτες θέσεις.

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ Ερίκ Χάνουσεκ έχει υπολογίσει σε μελέτες του ότι οι μαθητές που έχουν «κακό» καθηγητή θα μάθουν κατά μέσο όρο το 50% της ετήσιας διδακτέας ύλης. Αντίθετα, οι μαθητές σε μια τάξη ενός πολύ καλού καθηγητή θα μάθουν το 150% σε ένα έτος. Η ποιότητα του εκπαιδευτικού έχει πολύ μεγαλύτερη σημασία από τη γενικότερη ποιότητα του σχολείου. Το παιδί θα μάθει περισσότερα σε ένα «κακό» σχολείο με καλούς καθηγητές παρά σε ένα εξαιρετικό σχολείο με «κακούς» καθηγητές.

του Τάκη Μίχα στό protagon.gr

Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου 2012

Στον Αλμυρό οι τελικοί του 3ου Ομαδικού Πρωταθλήματος Σκακιού Κεντρικής Ελλάδας με δύο Λαμιώτικες ομάδες

Το final four του τρίτου διασυλλογικού πρωταθλήματος σκάκι κεντρικής Ελλάδας φιλοξενεί το 4ο δημοτικό σχολείο Αλμυρού το διήμερο της Κυριακής της Αποκριάς 26 και της Καθαρής Δευτέρας 27 Φεβρουαρίου.

Η Λαμία συμμετέχει με δύο ομάδες τον Σ.Ο.Λ και την Σ.Ν.Ο.Λ οι οποίες αγωνίζονται στον πρώτο ημιτελικό και διεκδικούν μία θέση στον τελικό της Δευτέρας που θα αναδείξει τον πρωταθλητή Κεντρικής Ελλάδας για το 2012.
Στο δεύτερο παιχνίδι θα αγωνιστούν οι ομάδες Λάρισας και Βόλου και στον μεγάλο τελικό θα αγωνιστούν οι νικητές των ημιτελικών ενώ στον μικρό τελικό οι ηττημένοι.
Οι αγώνες διεξάγονται σε δέκα σκακιέρες σύμφωνα με την προκήρυξη της ΕΣΟ.

Αναλυτικά το πρόγραμμα της Κυριακής΅:
Σ..Ν.Ο.Λαμίας-Σ.Ο.Λαμίας
Σ.Σ. Λαρισας - Σ.Ε. Βολου

Ιατρεία Κοινωνικής Αλληλεγγύης σε Κοζάνη και Πτολεμαϊδα

Δύο ακόμη Ιατρεία Κοινωνικής Αλληλεγγύης θα τεθούν σε λειτουργία από την 1η Μαρτίου, αυτή τη φορά σε Κοζάνη και Πτολεμαϊδα.Ειδικότερα, όπως αναφέρει το olafree.gr, στην Κοζάνη το Ιατρείο θα στηθεί στο Οικοτροφείο 40 Μάρτυρες, απέναντι από το Εργατικό Κέντρο, ενώ στην Πτολεμαϊδα το Ιατρείο θα βρίσκεται στο κτίριο του ΚΑΠΗ.Σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή, σε πρώτη φάση τα Ιατρεία Κοινωνικής Αλληλεγγύης θα λειτουργήσουν με γενικούς γιατρούς παθολόγους – παιδιάτρους, που θα παρέχουν δωρεάν πρωτοβάθμια ιατρική περίθαλψη στους ανασφάλιστους πολίτες.
tvxs.gr

Αυτά τα δένδρα θέλει ο Δήμος Λαμίας να κόψει στην Υψηλάντη!!

Η εισήγηση της Υπηρεσίας Πρασίνου
Αυτά τα δένδρα της οδού Υψηλάντη θέλει να κόψει η Δημοτική Αρχή  γιατί εγκλημάτησαν και άρα θα τιμωρηθούν με κοπή.
Η Υπηρεσία Πρασίνου(;) και ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος έκριναν πως ''έχουν πάρει επικίνδυνο ύψος(!!),αρκετή κλίση(!!) λόγω της πολυκαιρίας(!!) και της μή ορθολογικής χρήσης(!!!)'' και επομένως κινδυνεύουμε οταν περπατάμε στο πεζοδρόμιο ή οδηγούμε στην Υψηλάντη.

Δείτε σημερινές φωτογραφίες από το πολύ επικίνδυνο σημείο της Λαμίας (σύμφωνα με την Υπηρεσία που υποτίθεται πως έχει αναλάβει να συντηρεί και να περιποιείται την φυσική κληρονομιά των δημοτών:το λιγοστό πράσινο που έχει απομείνει).

Οι λήψεις πάρθηκαν κάτω από το συνεχές κελάηδισμα των πολλών πουλιών που φιλοξενούνται στα πεύκα, προσφέροντας έτσι στον επισκέπτη μια μικρή μόνο αίσθηση,για το πως μεγάλωσαν γενιές και γενιές Λαμιωτών στην περιοχή της Άνοιξης.

Tα συμπεράσματα δικά σας (δεξί κλικ και άνοιγμα σε νέα καρτέλα για μεγαλύτερη ανάλυση):

Πρώτο ''επικίνδυνο'' πεύκο

Αναζητώντας την ''αρκετή κλίση'' του 1ου πεύκου

Δεύτερο ''επικίνδυνο'' πεύκο
Τα μελλοθάνατα πεύκα 
Τρίτο ''επικίνδυνο'' πεύκο

Πως να κατασκευάσετε έναν χαρταετό !


Καρναβαλικές εκδηλώσεις στη Λαμία !

Μπορεί να μην υπάρχουν χρήματα, αλλά η φαντασία του Έλληνα δεν σταματάει...Καρναβαλικές εκδηλώσεις και φέτος σε πολλές περιοχές της Στερεάς από Δήμους, Συλλόγους, φορείς και απλούς ανθρώπους, που θέλουν να διατηρήσουν κάποια αποκριάτικα έθιμα και εκδηλώσεις, που έρχονται από πολύ παλιά...
Λαμία Καρναβάλι 2012
Απόψε Παρασκευή στις 21:00΄ το κέντρο της πόλης θα βυθιστεί στο σκοτάδι και αυτοφωτιζόμενες ομάδες και παρέες μασκαράδων θα κάνουν "Βόλτα στο Σκοτάδι".Οι Καρναβαλικές εκδηλώσεις στη Λαμία θα συνεχισθούν και αύριο Σάββατο, ενώ την Κυριακή το μεσημέρι στις 12:30΄θα γίνει η μεγάλη παρέλαση στη Φθιωτική πρωτεύουσα.

Τη Καθαρά Δευτέρα τα Κούλουμα και οι αποκριάτικες εκδηλώσεις θα συνεχισθούν σε αρκετά διαμερίσματα του Δήμου Λαμιέων, με τον Νεομαγνησιώτικο Γάμο να ξεχωρίζει, όπως κάθε χρόνο.

Για να δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα των Καρναβαλικών εκδηλώσεων στη Λαμία πατήστε ΕΔΩ


Κάτω από την ομπρέλα του ΙΚΑ η "Βοήθεια στο Σπίτι"

Το νέο πρόγραμμα θα παρέχει οικιακή και νοσηλευτική φροντίδα σε συνταξιούχους φορέων κύριας κοινωνικής ασφάλισηςΕνα νέο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» αντικαθιστά το προηγούμενο συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα, με τη συγκρότηση μιας μόνιμης δομής παροχής της υπηρεσίας στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, σύμφωνα με τροπολογία που κατέθεσε στον εφαρμοστικό νόμο για τις συντάξεις και την υγεία ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Γ. Κουτρουμάνης.Με τη δημιουργία στη Γενική Διεύθυνση Ασφαλιστικών Υπηρεσιών του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, της νέας διεύθυνσης με τίτλο «Διεύθυνση κατ’ οίκον Φροντίδας Συνταξιούχων» η οποία θα είναι υπεύθυνη για την οργάνωση και διαχείριση του «Προγράμματος κατ΄ οίκον φροντίδας συνταξιούχων» για λογαριασμό όλων των Ταμείων κύριας ασφάλισης αναβαθμίζονται, σύμφωνα με το υπουργείο, οι παροχές και εξασφαλίζεται μακροπρόθεσμα η βιωσιμότητα του προγράμματος.

Σκοπός του προγράμματος, που θα παρέχει οικιακή και νοσηλευτική φροντίδα σε συνταξιούχους φορέων κύριας κοινωνικής ασφάλισης, είναι - όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου - η εξασφάλιση συνθηκών αυτόνομης διαβίωσης των ηλικιωμένων και των αναπήρων συνταξιούχων στην κατοικία τους, ώστε να παραμείνουν στο οικείο φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον και να προληφθούν καταστάσεις κοινωνικού αποκλεισμού.

Κριτήρια επιλογής των ωφελούμενων

Η ηλικία, το εισόδημα, η οικογενειακή κατάσταση, η κατάσταση της υγείας και η πρόσκαιρη ή μόνιμη εξάρτηση αποτελούν κυρίως τα κριτήρια επιλογής των ωφελούμενων.

Τα προαναφερθέντα κριτήρια, το περιεχόμενο υλοποίησης του Προγράμματος, η διαδικασία επιλογής των ωφελούμενων και κάθε άλλο αναγκαίο σχετικό θέμα εξειδικεύονται με απόφαση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

Οι ωφελούμενοι του Προγράμματος δικαιούνται συμπληρωματική ασφαλιστική παροχή αυξημένης κατ’ οίκον φροντίδας. Η φύση και το ύψος της παροχής, οι κατηγορίες των δικαιούχων, οι προϋποθέσεις, οι διαδικασίες χορήγησης και αναστολής καταβολής του, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια ρυθμίζονται με απόφαση του υπουργού Εργασίας, μετά γνώμη του ΔΣ εκάστου φορέα κύριας ασφάλισης.

Ωφελούμενοι του Προγράμματος μπορεί να είναι και οι δικαιούχοι της σύνταξης ανασφάλιστων υπερηλίκων του Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΟΓΑ), οι δικαιούχοι της σύνταξης του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου (ΝΑΤ) και του Δημοσίου, καθώς και οι δικαιούχοι προνοιακών επιδομάτων αρμοδιότητας του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης υπό κάποιες προϋποθέσεις.

Δεν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του Προγράμματος συνταξιούχοι που διαβιούν σε μονάδες κλειστής φροντίδας κάθε νομικής μορφής ή σε νοσηλευτικές μονάδες του Εθνικού Συστήματος Υγείας ή του Ιδιωτικού Τομέα.

Χρηματοδότηση του προγράμματος

Με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας δημιουργείται στον προϋπολογισμό του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ ειδικός κωδικός όπου μεταφέρονται από το Λογαριασμό της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων, που τηρείται στο ΑΚΑΓΕ, οι σχετικοί πόροι χρηματοδότησης του προγράμματος, οι οποίοι χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για το σκοπό αυτό, καθορίζεται η διαδικασία μεταφοράς των πόρων αυτών στο ΙΚΑ – ΕΤΑΜ και ρυθμίζεται κάθε άλλο αναγκαίο σχετικό θέμα.

Επίσης από 1.9.2012 θεσμοθετείται ειδική εισφορά ασφαλισμένων σε φορείς κύριας ασφάλισης αρμοδιότητας του υπουργείου Εργασίας για τη χρηματοδότηση της παροχής κατ’ οίκον φροντίδας των ασφαλισμένων που θα συνταξιοδοτηθούν μετά την 1.1.2015 και πληρούν τις προϋποθέσεις λήψης των σχετικών παροχών.

Με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας ρυθμίζονται το ύψος της εισφοράς, οι κατηγορίες των υπόχρεων καταβολής, οι διαδικασίες είσπραξης, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.

tovima.gr

Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2012

Κατάργησαν τους μεσάζοντες στις πατάτες

Με σκοπό να βοηθήσουν τόσο τους έλληνες παραγωγούς πατάτας να διαθέσουν το προϊόν τους, όσο και τους καταναλωτές να εξασφαλίσουν χαμηλές τιμές, μία ομάδα εθελοντών από την Κατερίνη αποφάσισαν να … καταργήσουν τους μεσάζοντες μέσω του Διαδικτύου. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Ηλίας Τσολακίδης, μέλος της Ομάδας Εθελοντικής Δράσης νομού Πιερίας (www.otoposmou.gr) η ιδέα γεννήθηκε όταν είδαν στα δελτία ειδήσεων πριν λίγες ημέρες μία ανάλογη πρωτοβουλία στη Θεσσαλονίκη, όπου περισσότεροι από 10 τόνους πατάτες Νευροκοπίου μοιράστηκαν στους περαστικούς από παραγωγούς της Δράμας. Να θυμίσουμε ότι σκοπός των παραγωγών ήταν να διαμαρτυρηθούν για την πολύ χαμηλή τιμή, που αγοράζουν την πατάτα οι έμποροι που κυμαίνεται σχεδόν στο 50% του κόστους παραγωγής και για το γεγονός ότι οι ελληνικές πατάτες παραμένουν αδιάθετες, ενώ την ίδια στιγμή εισάγονται στην χώρα μας πατάτες από την Αίγυπτο.

«Σκεφτήκαμε λοιπόν ότι θα μπορούσαμε να κάνουμε κι εμείς κάτι ανάλογο στην περιοχή μας, Πήραμε τηλέφωνο στον αγροτικό συνεταιρισμό στο Νευροκόπι και τους ζητήσαμε ονόματα παραγωγών τους οποίους παρακαλέσαμε να έρθουν στην Κατερίνη για να μας πουλήσουν πατάτες. Ρωτήσαμε πόσο θα κόστιζε το κιλό αν μας έφερναν ένα φορτηγό με 24 τόνους. Μας απάντησαν ότι θα μπορούσαν να μας φέρουν αυτή την ποσότητα αντί 23 λεπτών το κιλό. Τους είπαμε όχι, θα σας δώσουμε 25 λεπτά το κιλό», αναφέρει ο κ. Τσολακίδης.

Στη συνέχεια τα μέλη της ομάδας δημιούργησαν μια διαδικτυακή εφαρμογή όπου οι ενδιαφερόμενοι μπορούσαν να παραγγείλουν τις ποσότητες πατάτας που επιθυμούσαν. Η εφαρμογή άρχισε να λειτουργεί από χθες Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου και μέσα σε δέκα μόνο ώρες οι παραγγελίες είχαν καλύψει την διατιθέμενη ποσότητα.

Η παράδοση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2012, από τις 09:00 το πρωί στην Κατερίνη. Το σημείο διανομής θα είναι το πάρκιν των δικαστηρίων στην οδό Φλέμινγκ στο κέντρο της Κατερίνης. Οι πατάτες θα διατεθούν κατευθείαν από τον παραγωγό, ο οποίος και θα κόβει τις νόμιμες αποδείξεις.

Τα μέλη της ομάδας τονίζουν ότι με αυτόν τον τρόπο βοηθούν στην αλλαγή των καταναλωτικών μας συνηθειών. Όπως αναφέρουν στη σημερινή δεινή οικονομική κατάσταση της χώρας οι καταναλωτικές μας συνήθειες μπορούν να παίξουν καθοριστικό ρόλο στα πράγματα βοηθώντας τους έλληνες παραγωγούς, τους καταναλωτές και να σώσουν θέσεις εργασίας. Με αυτόν τον τρόπο, όπως σημειώνουν, συμβάλλουν στη ζήτηση των ελληνικών προϊόντων άρα και σε περισσότερες επενδύσεις, άρα και σε κίνητρα για περισσότερες και πιο ποιοτικές καλλιέργειες των δικών μας αγροτικών προϊόντων.

«Η επιτυχία της πρωτοβουλίας και η ανταπόκριση του κόσμου μας κάνει να αισθανόμαστε πολύ υπερήφανοι. Είναι συγκινητικό να βλέπουμε του συμπολίτες μας να ενώνονται και να βοηθούν ο ένας τον άλλον. Είναι πολύ σημαντικό να μπορούν με μια απλή κίνηση οι κάτοικοι της Πιερίας να βοηθούν τους παραγωγούς από το Νευροκόπι. Να μπορούμε να σταματήσουμε στο μέτρο των δυνατοτήτων μας τις εισαγωγές από άλλες χώρες προϊόντων, τη στιγμή που τα ελληνικά αποθέματα παραμένουν αδιάθετα. Με λίγα λόγια να βλέπουμε ότι αυτό που δεν κατάφεραν οι πολιτικοί, μπορούν να το καταφέρουν οι πολίτες» λέει ο κ. Τσολακίδης.

Όπως υπογραμμίζει η ανταπόκριση στην πρωτοβουλία τους υποχρεώνει τα μέλη της ομάδας να κάνουν κάτι περισσότερο. «Δεχόμαστε καθημερινά δεκάδες τηλεφωνήματα από παραγωγούς από διάφορα μέρη της Ελλάδας οι οποίοι θέλουν να διαθέσουν τα προϊόντα τους με τον ίδιο τρόπο. Κυρίως έχουμε επαφές με παραγωγούς ρυζιού, λαδιού και οσπρίων. Η επόμενη πρωτοβουλία μας θα έχει κατά πάσα πιθανότητα να κάνει με διάθεση ρυζιού. Ήδη έχουμε έρθει σε συμφωνία με παραγωγούς από την Αλεξάνδρεια έξω από τη Θεσσαλονίκη», εξηγεί.

Μάλιστα, όπως παρατηρεί, δεν είναι είναι τυχαίο ότι μία ημέρα μετά την ανακοίνωση στο Διαδίκτυο για την πρωτοβουλία μία αλυσίδα σούπερμάρκετ στη Β. Ελλάδα κατέβασε τις τιμές τις πατάτας από τα 70 στα 34 λεπτά το κιλό. «Βλέπετε λοιπόν ότι αν δράσουμε με τον σωστό τρόπο μπορούμε να έχουμε αποτελέσματα», λέει.

Ποια είναι η ομάδα δράσης
Η Εθελοντική Ομάδα Δράσης Ν. Πιερίας (ΕΟΔνΠ) ιδρύθηκε το Σεπτέμβριο του 2007, λίγο μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές της Πελοποννήσου, είναι μια ανοιχτή κίνηση πολιτών, δεν εξαρτάται από κανένα πολιτικό φορέα και αποτελεί σημείο επαφής πολιτών, οι οποίοι μέσω της εθελοντικής προσφοράς επιδιώκουν την ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και δραστηριοποίηση των πολιτών σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος και την ανάδειξη των οικολογικών, οικονομικών, πολιτικών και κοινωνικών ζητημάτων μέσα από την κοινωνική, οικονομική και την πολιτική τους διάσταση.
Η ομάδα αρνείται να οργανωθεί στη βάση ενός κλασσικού συλλόγου, σωματείου ή ΜΚΟ και δεν διαθέτει Διοικητικό Συμβούλιο και γραφεία. Τα μέλη της είναι ισότιμα, δεν υπάρχουν οργανωτικά επίπεδα και μόνιμος διαχωρισμός καθηκόντων. Έχει μηδενικό budget, αρνείται να διαχειριστεί χρήματα ή να δεχτεί οποιαδήποτε οικονομική ενίσχυση. Οι υλικές ανάγκες των δράσεών της καλύπτονται ή από τα ίδια της τα μέλη ή από τη διάθεση των απαιτούμενων μέσων από τρίτους. «Πάγια αρχή της ΕΟΔνΠ είναι η πολιτική της ανεξαρτησία, κάτι που μέχρι τώρα έχει διαφυλαχθεί ως κόρη οφθαλμού» επισημαίνει ο κ. Τσολακίδης .


"Με ποιο δικαίωμα δουλεύεις παραπάνω κυρά μου;"

Tου Πασχου Μανδραβελη : Η ισχύς των συντεχνιών..
Πολιτικά και λογιστικά το πιο εύκολο πράγμα είναι να περικόψεις μισθούς και συντάξεις. Ναι, θα εξεγερθούν οι συνήθεις ευαίσθητοι, θα καταραστούν τους παγκόσμιους συνωμότες οι συνήθεις ελληναράδες, θα κάψουν κάνα δυο κτίρια οι συνήθεις χουλιγκάνοι, θα αντεπιτεθούν με συμψηφισμούς οι συνήθεις αριστεροί «τα ντουβάρια σάς ενδιαφέρουν ή οι ζωές;» (την προηγούμενη φορά, βέβαια, χάθηκαν -πραγματικά- τρεις ζωές) και η ζωή θα συνεχιστεί κατά τα συνηθισμένα. Θα έχουμε αψιμαχίες στη Βουλή, μπορεί να πετάξει κανένα βιβλίο ο βουλευτής του ΚΚΕ κ. Μαυρίκος, η τρόικα θα χαρεί που μπαλώνονται τα νούμερα και η ζωή θα συνεχιστεί μέχρι τις επόμενες περικοπές.

Βεβαίως, όταν χτυπούν τα πρώτα κύματα των αγορών ορθώνεις φράγματα με ό,τι μπορείς να βρεις γύρω σου. Οι μισθοί και οι συντάξεις που χρηματοδοτεί ο ανοικονόμητος κρατικός κορβανάς είναι η πιο πρόχειρη λύση στην οποία κατέφυγαν όλοι· Ιρλανδοί, Πορτογάλοι, Ιταλοί, Ισπανοί και λοιποί. Το θέμα είναι ότι σαν χτυπήσει το τσουνάμι και τα πρόχειρα φράγματα των περικοπών δεν αντέξουν, το να επιμένεις σε περικοπές είναι τσάμπα κόπος, τσάμπα κτίρια και τσάμπα συμψηφισμοί για ντουβάρια και ζωές. Χρειάζονται άλλου τύπου πολιτικές για να πάρει μπρος η οικονομία. Αυτές που δύο χρόνια τώρα τις κλωθογυρνάμε και δεν θέλουμε να τις εφαρμόσουμε. Κι αυτό γιατί τέτοιες πολιτικές έχουν άμεσο εκλογικό κόστος σε όσους υπουργεύουν. Οι οριζόντιες περικοπές πλήττουν εκτός από δικαίους και άδικους τη χώρα, την κυβέρνηση, το κόμμα. Αλλά μέσα στον κακό χαμό οι υπουργεύοντες μπορεί να τη σκαπουλάρουν. Μετράνε τα κουκιά των συντεχνιών που δεν θίγουν και ασχέτως με την πορεία του κόμματός τους αυτοί θα είναι πάλι στη Βουλή. Μια περίπτωση τέτοιου υπουργεύοντος είναι ο κ. Μάκης Βορίδης. Ρητορεύει (οικονομικώς) ως φιλελεύθερος, αλλά δεν μένει ασυγκίνητος από τις 25.000 οικογένειες των ψηφοφόρων ταξιτζήδων της Αττικής. Γι’ αυτό σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο -όπως τουλάχιστον το πρωτοπαρουσίασε ο πρόεδρος των ταξιτζήδων κ. Θύμιος Λυμοπερόπουλος- εφηύρε τα περιβαλλοντικά κριτήρια, τα οποία -τι έκπληξη!- ταιριάζουν απόλυτα με τον αριθμό των ταξί που έχει σήμερα η Αθήνα.

Ο ομόλογός του στο ΠΑΣΟΚ (σε ρητορικό μεταρρυθμισμό, για να μην παρεξηγούμαστε) είναι ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος. Αυτός ολημερίς ανοίγει το επάγγελμα του φαρμακοποιού και το βράδυ κάποιος βγάζει υπουργικές αποφάσεις και το ξανακλείνει. Η απελευθέρωση κατέληξε σε μια ανούσια διαμάχη για το ωράριο που την πληρώνουν γυναικόπαιδα. Η κ. Νίνα Κεφαλά από την Καρδίτσα, που εφάρμοσε τον νόμο και άνοιξε το φαρμακείο τρία απογεύματα, καλείται να πληρώσει πρόστιμο 80.000 ευρώ. Το πρόστιμο επιδικάστηκε από το πειθαρχικό συμβούλιο στο οποίο μετείχε ο πρόεδρος του οικείου Φαρμακευτικού Συλλόγου, ο οποίος ξεκίνησε τις διώξεις. Ενάγων και δικαστής ένα πράγμα, δηλαδή, για να αντιληφθούν όλοι την ισχύ την συντεχνιών που διαφεντεύουν τη χώρα.

Το ’χουμε ξαναγράψει. Αν δεν απελευθερωθεί η οικονομία σε δύο χρόνια θα είμαστε στο ίδιο έργο θεατές: περικοπές, εμπρησμοί, δάκρυα και συμψηφισμοί. Μέχρι να γίνουμε πραγματικά Βουλγαρία. Αν προκάνουμε δηλαδή, διότι οι γείτονες προχωρούν ταχύτατα στην απελευθέρωση της οικονομίας τους και σε λίγο θα παρακαλάμε να γίνουμε Βουλγαρία.
http://news.kathimerini.gr/

Εμποροι των Εθνών του Παπαδιαμάντη στο Δημοτικό Θέατρο

Ο αφηγηματικός λόγος, η μουσική και τα σύγχρονα τεχνολογικά μέσα αναμετρώνται με το αξεπέραστο κείμενο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, Οι έμποροι των εθνών, σε ένα τολμηρό σκηνοθετικό ανέβασμα, από το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας το Σάββατο 3 και την Κυριακή 4 Μαρτίου, στο Δημοτικό θέατρο Λαμίας.Το μυθιστόρημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη Οι έμποροι των εθνών (1882) θα έχουμε τη δυνατότητα να δούμε, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από το θάνατο του συγγραφέα. Μετά από δέκα χρόνια πειραματισμού σε επίπεδο υποκριτικής, η Ομάδα Θεάτρου ΟΠΕRΑ ξαναζωντανεύει το λόγο του Παπαδιαμάντη, σε μια προσπάθεια να ανακαλύψει τη μουσικότητα όλων των στοιχείων της θεατρικής τέχνης χωρίς να θυσιάζει την ποιότητα της υποκριτικής.

Τον ιστορικό καμβά του έργου συνθέτουν η ενετική κατοχή των νησιών του Αιγαίου και η σύγκρουση Ανατολής και Δύσης, ενώ κύριο θέμα του αποτελεί το ερωτικό πάθος στην πιο ακραία του μορφή. Η Αυγούστα εγκαταλείπει τον σύζυγό της Ιωάννη Μούχρα και ακολουθεί τον Βενετό Μάρκο Σανούτο, ορμώμενη από μια ακατανίκητη ερωτική επιθυμία που την οδηγεί στο θάνατο. Όπως εύστοχα παρατηρεί ο Σταύρος Ζουμπουλάκης, στην εισαγωγή της έκδοσης του βιβλίου από την Εστία (2002): «Υπάρχουν, χωρίς αμφιβολία, πολλές πόρτες και παραπόρτια για να εισέλθει κανείς στους Εμπόρους των Εθνών και στο νόημά τους… Το ερωτικό πάθος της Αυγούστας είναι, νομίζουμε, η κύρια είσοδος». Ο Παπαδιαμάντης, πλάθοντας το χαρακτήρα της Αυγούστας, δημιουργεί μια ηρωίδα μη συνηθισμένη, υπερβατική για τις κοινωνικές νόρμες της εποχής. Στο μυθιστόρημά του αυτό αμφιβάλλει επίσης για τη βοήθεια που παρέχει η Εκκλησία στον πιστό της, θέση που εντυπωσιάζει εάν αναλογιστεί κανείς τη σχέση του συγγραφέα με τη θρησκεία και τον κλήρο. Όπως επισημαίνουν αρκετοί μελετητές, ο Παπαδιαμάντης με αυτό του το μυθιστόρημα αποστασιοποιείται από το θρησκευτικό πλαίσιο και δημιουργεί έναν καίριο ανθρώπινο χαρακτήρα για την παράδοση της «φιλογυναικείας» λογοτεχνίας.

Η παράσταση εκτυλίσσεται σύμφωνα με τους όρους του σύγχρονου μουσικού θεάτρου, ενώ οι μουσικοί που συμμετέχουν παίζουν ζωντανά επί σκηνής. Τα νέα τεχνολογικά μέσα βοηθούν τους ηθοποιούς και τους μουσικούς να υπηρετήσουν την αφήγηση της ιστορίας αλλά και να διευρύνουν τα όρια του θεάτρου. Πρόκειται, λοιπόν, για ένα ιδιότυπο μουσικό θέατρο όπου τα νέα μέσα συνδιαλέγονται δημιουργικά με το γλωσσικό ιδίωμα του Παπαδιαμάντη και την πρωτότυπη μουσική σύνθεση, δημιουργώντας ένα ερεθιστικό σκηνικό περιβάλλον.

Ο ίδιος ο σκηνοθέτης χαρακτηρίζει το εγχείρημα «λεπτομερή και σύνθετη παρτιτούρα» και αναφέρει μεταξύ άλλων : «Ο λόγος, στην παράστασή μας, γέννησε τη μουσική, την κίνηση, το φως, το βίντεο. Από εκεί ξεκινούν όλα και εκεί τελειώνουν. Ο χορικός λόγος εναλλάσσεται με τον προσωπικό και η ομοφωνία με την αντίστιξη υπηρετώντας την αρχιτεκτονική του κειμένου. Το βίντεο και το φως αναδεικνύουν το χωροχρόνο του έργου, ενώ η κίνηση δεν περιγράφει τις καταστάσεις αλλά προσθέτει οπτικούς ήχους στη συνολική ενορχήστρωση».

Κείμενο : Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης
Δραματουργική επεξεργασία : Έλσα Ανδριανού
Σκηνοθεσία - Μουσική : Θοδωρής Αμπαζής
Σκηνικά – Κοστούμια : Ελένη Μανωλοπούλου
Βίντεο : Στάθης Αθανασίου
Φωτισμοί : Αλέκος Αναστασίου
Κίνηση : Ζωή Χατζηαντωνίου
Βοηθός σκηνοθέτη : Νεφέλη Μαϊστράλη

Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί : Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης, Τζωρτζίνα Δαλιάνη, Κώστας Καλλιβρετάκης, Νέστορας Κοψιδάς, Μαρία Παρασύρη, Δανάη Σαριδάκη
και οι μουσικοί Ιάκωβος Παυλόπουλος, Σοφία Ευκλείδου
Συμπαραγωγή
ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας, Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση, Ομάδα Θεάτρου ΟΠΕRΑ

Σάββατο 3 και Κυριακή 4 Μαρτίου, Δημοτικό Θέατρο Λαμίας

Παρανομίες και δυσλειτουργία στις Σχολικές Δημοτικές Επιτροπές της Λαμίας;

Έντονες διαμαρτυρίες αλλά και σοβαρές καταγγελίες για την έως τώρα λειτουργία της Δευτεροβάθμιας Σχολικής Επιτροπής του Δήμου Λαμιέων,εκφράζουν τα μέλη της Διευθυντές Σχολείων Κοι Γ.Αντωνόπουλος και Π.Τζανετάκης με επιστολή που απευθύνουν προς τις προϊστάμενες αρχές και τους Διευθυντές των Σχολικών Μονάδων της Λαμίας.

Στο έγγραφο απαντώντας σε ανακοίνωση του Προέδρου της Επιτροπής Κου Ηλιόπουλου τον κατηγορούν για αλλοίωση της πραγματικότητας,για παρανομίες, αυταρχική συμπεριφορά χωρίς δημοκρατικές και διαλογικές διαδικασίες,ενώ απευθυνόμενοι προς τον Δήμο Λαμίας του καταλογίζουν ελλειπή προετοιμασία και ενέργειες που αντί να βοηθήσουν και να προάγουν την λειτουργία των σχολείων ,επιτυγχάνουν το αντίθετο καθιστώντας την Λαμία την μοναδική περιοχή στην Ελλάδα που έως σήμερα δεν έχουν ολοκληρώσει την οργάνωση και την συνολική λειτουργία τους οι Σχολικές Δημοτικές Επιτροπές.

Διαβάστε αναλυτικά την επιστολή:

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ-ΠΑΝ.ΤΖΑΝΕΤΑΚΗΣ
Δ/ΝΤΕΣ 3ου ΓΕΛ ΛΑΜΙΑΣ- 2ου ΓΥΜΝ. ΛΑΜΙΑΣ Λαμία 21-2-2012
ΜΕΛΗ ΣΧ. ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
Β/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΠΡΟΣ
1κ.ΔΗΜΑΡΧΟ ΛΑΜΙΕΩΝ
2.κ.ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
ΔΗΜΟΥ ΛΑΜΙΕΩΝ
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
1.ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ Δ/ΝΤΗ
Α/ΘΜΙΑΣ ΚΑΙ Β/ΘΜΙΑΣ
ΕΚΠ/ΣΗΣ ΣΤ.ΕΛΛΑΔΑΣ
2.Δ/ΝΤΗ Β/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ
3.ΠΡΟΕΔΡΟ ΣΧ. ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ Β/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ
ΔΗΜΟΥ ΛΑΜΙΕΩΝ
4.ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΣΧ.ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ Β/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ
ΔΗΜΟΥ ΛΑΜΙΕΩΝ
5.Δ/ΝΤΕΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΔΗΜΟΥ ΛΑΜΙΕΩΝ

Ως μέλη της Σχολικής Επιτροπής Β/θμιας Εκπ/σης του Δήμου Λαμιέων αλλά και ως Δ/ντές σχολικών μονάδαν, δεν είχαμε καμμία πρόθεση να απευθυνθούμε προς τις προϊστάμενες αρχές και προς τους συναδέλφους Δ/ντές σχολικών μονάδων για να ενημερώσουμε και να διαμαρτυρηθούμε ταυτόχρονα, για τον μέχρι τώρα τρόπο λειτουργίας της Σχολικής Επιτροπής Β/θμιας Εκπ/σης του Δήμου Λαμιέων.Προτιμήσαμε να εργαστούμε άοκνα με προτάσεις και προσωπική εργασία ώστε να προωθήσουμε την απρόσκοπτη, νόμιμη και δημοκρατική λειτουργία της σχολικής επιτροπής και κατ’ επέκταση των σχολικών μονάδων.

Ωστόσο αποτελεί πρόκληση και προσβολή για μας προσωπικά η ανακοίνωση του προέδρου της σχολικής επιτροπής, ειδικά όταν αναφέρεται σε αμφιβολία, επιφυλακτικότητα και διασπορά ψευδών ειδήσεων εκ μέρους των εκπαιδευτικών της σχολικής επιτροπής και η η οποία ανακοίνωση σε πολλά ακόμη σημεία δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.Γιαυτό ας δούμε τι έχει γίνει μέχρι τώρα.
25 Φεβρουαρίου 2011 δημοσιεύτηκε στο υπ’ αριθμ.318 τ.Β ΦΕΚ η Υπουργική απόφαση για την Λειτουργία σχολικών επιτροπών.Ώφειλαν λοιπόν κατά τη γνώμη μας οι Δημοτικές αρχές να έχουν προετοιμαστεί (όπως έκαναν οι περισσότεροι δήμοι ανά την χώρα) ώστε με τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της σχολικής επιτροπής να μπορεί αυτή να λειτουργήσει άμεσα.Αυτό δεν έγινε .Οι παλαιές σχολικές επιτροπές έκλεισαν βιβλία και κάθε δραστηριότητα από 16-11-2011, η δε νέα σχολική επιτροπή συνεδρίασε δύο φορές μέχρι τέλους του έτους μαζί με την σχολική επιτροπή Α/θμιας εκπ/σης αναζητώντας τρόπο λειτουργίας και ενημέρωση επί της Υ.Α. 8440 και μη λαμβάνοντας καμία απόφαση επί της ουσίας.

Διερωτώμεθα: Δεν θα μπορούσε στο διάστημα αυτό να καλέσει τις τράπεζες να κάνουν προσφορές, να επιλέξει Τράπεζα και να ανοιγούν οι τραπεζικοί λογαριασμοί που προβλέπονται;(υ.α.8440 αρθρ.3 παρ.8 α).Δεν θα μπορούσε να πληρώνονται οι λογαριασμοί ΔΕΚΟ ώστε να μη φθάσουμε στο σημείο να κόψουν το τηλέφωνο σχολείου;

Με προσωπικές μας ενέργειες και σε συνεργασία με τους Δ/ντές σχολείων συλλέξαμε τα απαραίτητα στοιχεία ώστε να καταστεί δυνατόν να πληρωθούν οι καθαρίστριες των σχολείων μέχρι και τον Δεκέμβριο.

Διερωτώμεθα:Αφού πλέον λειτουργεί γραμματεία και τα στοιχεία υπάρχουν γιατί οι καθαρίστριες δεν έχουν πληρωθεί ακόμη για τον Ιανουάριο;

Κατά τη διάρκεια των διακοπών ενημερώθηκε ο κ. Αντιδήμαρχος Παιδείας για την κατάσταση και ζητήσαμε να ενεργοποιηθούν όλα τα μέλη της σχολικής επιτροπής, να προετοιμαστούμε ώστε με το άνοιγμα των σχολείων στις 10-01-2012 να είμαστε έτοιμοι ως σχολική επιτροπή να λειτουργήσουμε όπως προβλέπει η σχετική υ.α.

Δεν έγινε τίποτε και έτσι στην επόμενη συνεδρίαση την 15-01-2012 κατέθεσε ο κ. Αντωνόπουλος το συνημμένο υπόμνημα με προτάσεις για τη λειτουργία της επιτροπής και τι πρέπει να γίνει άμεσα.Οι προτάσεις του έγιναν ομόφωνα δεκτές στο σύνολό τους, μόνο που έμειναν ως αποφάσεις.Άλλωστε αυτό φαίνεται και από το Ενημερωτικό Σημείωμα του προέδρου:

9 φορές αναφέρει ότι «αποφασίσαμε» δεν αναφέρει όμως τι υλοποιήσαμε. Δεν έγινε τίποτε οι λογαριασμοί και τα απλήρωτα τιμολόγια γεμίζουν τα γραφεία μας και φθάνουμε στη συνεδρίαση την 16-02-2012.Το μόνο που έχει γίνει μέχρι στιγμής, μετά τρεις μήνες λειτουργίας είναι το άνοιγμα των προσφορών των Τραπεζών προκειμένου να επιλέξουμε σε ποια θα ανοιγούν οι λογαριασμοί της σχολικής επιτροπής.

Δεν είχαν πληρωθεί λογαριασμοί ΔΕΚΟ και τιμολόγια από τις 16-11-2011

Δεν είχαν πληρωθεί οι καθαρίστριες των σχολείων για τον Ιανουάριο

Δεν είχαν ρυθμιστεί εκκρεμότητες σχετικές με το ΙΚΑ (υποβολή ΑΠΔ, πληρωμή ΙΚΑ καθαριστριών)Ο εξωτερικός λογιστής που προσλήφθηκε προς τούτο δεν μας έκανε καμία ενημέρωση σε τι στάδιο βρίσκεται.Σημειωτέον ότι αναφέρει ο κ. πρόεδρος πως ανατέθηκε έργο σε εξωτερικό λογιστή μετά από συλλογή προσφορών.Τέτοιες προσφορές δεν είδαμε ποτέ και ως ΔΣ δεν ασχοληθήκαμε ποτέ με την επιλογή του εξωτερικού λογιστή η οποία όπως είχε αποφασιστεί θα ήταν για ένα μήνα.

Δεν υπήρχαν ροές λειτουργικών δαπανών προς τις σχολικές μονάδες.

Από πού λοιπόν αντλεί ο κ. πρόεδρος την εκτίμηση για απρόσκοπτη και αδιάλειπτα ομαλή λειτουργία των σχολείων την περίοδο αυτή;

Μήπως από το γεγονός ότι οι Δ/ντές των σχολικών μονάδων καλύπτουμε από την τσέπη μας μικροδαπάνες των σχολείων, όπως ταχυδρομικά τέλη, εξοπλισμό φαρμακείων, υλικά καθαριότητας που δεν μας χορηγούνται με πίστωση;

Μήπως ο κ. πρόεδρος έχει την αντίληψη πως θα πρέπει ο κάθε Δ/ντής να επαιτεί να του χορηγηθεί εξουσιοδότηση από τον ίδιο για να κάνει αναλήψεις από τον κεντρικό λογαριασμό της σχολικής επιτροπής για να καλύπτει αυτές τις ανάγκες;

Mήπως ο κ. πρόεδρος θεωρεί αξιοσημείωτο έργο και ως τέτοιο το αναφέρει, το γεγονός ότι ανάθεσε χρέη ταμία σε υπάλληλο του Δήμου παράνομα;Δεν γνωρίζει πως ο ταμίας πρέπει να είναι μέλος του ΔΣ του νομικού προσώπου;

Aναφέρεται πως αποφασίστηκε να συνταχτεί και να ψηφιστεί κανονισμός λειτουργίας της σχολικής επιτροπής.Για ποιο λόγο άραγε τη στιγμή που η Υπουργική απόφαση 8440 προβλέπει με ακρίβεια και σαφήνεια τον τρόπο λειτουργίας της σχολικής επιτροπής και εν πάσει περιπτώσει τέτοια απόφαση δεν έχει ληφθεί.

Αναφέρεται ότι αποφασίστηκε η μείωση των μισθωμάτων των κυλικείων.Η αλήθεια είναι πως έγινε συζήτηση, απόφαση όμως δε ελήφθη.

Αναφέρεται επίσης πως εγκρίθηκαν ποσά για αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών του 2ου και 3ου Γυμνασίου και του 3ου Λυκείου. Καμία τέτοια απόφαση δεν ελήφθη εκτός αν αποφασίζει μόνος του ο κ. πρόεδρος.Άλλωστε το 2ο Γυμνάσιο και το 3ο Λύκειο εζήτησαν χρήματα από ΣΑΤΑ για ανάγκες τεχνικής φύσεως μετά από έκθεση των τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου και όχι να δαπανηθούν χρήματα που προορίζονται για λειτουργικές δαπάνες των σχολείων.(επισυνάπτω τη σχετική διευκρινιστική εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας).

Αναφέρεται ακόμα ο κ. πρόεδρος στην αποδεδειγμένα διαλογική και δημοκρατική συζήτηση των θεμάτων.Ό ταν όμως ισχυρίζεται κάτι τέτοιο μάλλον υποτιμά την νοημοσύνη μας.Διότι δεν αποτελεί δημοκρατική διαδικασία η αναίρεση χωρίς καμία συζήτηση ανειλημμένων αποφάσεων ούτε αποτελεί δημοκρατική διαδικασία να ισχυρίζεται ότι αποφασίζουμε ομόφωνα τη στιγμή κατά την οποία παρευρισκόμεθα μόνο 4 μέλη του ΔΣ και τα δύο διαφωνούμε.Θέλω να διαβεβαιώσω τον κ. πρόεδρο πως γνωρίζουμε πολύ καλά τι σημαίνει διαλογική και δημοκρατική συζήτηση, μάλλον ο ίδιος θα πρέπει να κάνει την αυτοκριτική του για το θέμα αυτό.Επίσης θέλω να τον διαβεβαιώσω πως θα πρέπει να εμπιστεύεται την εκπαιδευτική κοινότητα και να μην διακατέχεται από κανένα σύνδρομο απέναντί της, ειδικά όταν την καλεί να κάνει το καθήκον της.Ας εξασφαλίσει πρώτα τη συμμετοχή όλων των μελών του ΔΣ στις συνεδριάσεις και στα καθήκοντα που απορρέουν από την ιδιότητά τους και μετά να ασχοληθεί με την εκπαιδευτική κοινότητα η οποία έδωσε δίνει και θα δίνει καθημερινά τον αγώνα της από το μετερίζι που την έχει τάξει η πολιτεία.

Τελειώνοντας θέλουμε να διατυπώσουμε δύο ακόμα ερωτήματα προς τη Δημοτική Αρχή:

Αν στα μέλη του ΔΣ, αντί να περιλάβετε καθ’ όλα ευηπόληπτους και άξιους συμπολίτες μας που όμως αντικειμενικά δεν γνωρίζουν το αντικείμενο της επιτροπής και ακόμα οι επαγγελματικές τους υποχρεώσεις δεν τους επιτρέπουν να συμμετέχουν στα συμβούλια για τη λήψη αποφάσεων, δεν θα ήταν προτιμότερο και ουσιαστικά παραγωγικότερο να έχετε συμπεριλάβει περισσότερους Δ/ντές σχολικών μονάδων από το να περιοριστείτε στον ελάχιστο προβλεπόμενο αριθμό;

Είναι αποδεκτό οι σχολικές επιτροπές του Δήμου Λαμιέων να είναι ίσως οι μοναδικές ανά την Ελλάδα που σήμερα 21-02-2012 δεν έχουν ακόμη ολοκληρώσει την οργάνωση και την συνολική λειτουργία τους και αντί να βοηθήσουν και να προάγουν τη λειτουργία των σχολείων, επιτυγχάνουν το αντίθετο;


ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΖΑΝΕΤΑΚΗΣ