Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2015

Να προχωρήσει άμεσα η ολοκληρωμένη διαχείριση των στερεών αποβλήτων



ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΛΑΜΙΑΣ

Η τοποθέτηση του Παναγιώτη Στασινού στο Δημοτικό Συμβούλιο Λαμίας *

Λαμία, 2.10.2015
Το στοιχείο της αντιπαράθεσης που προκύπτει φαίνεται να είναι ότι έπρεπε πρώτα να συγχωνευτούν όλοι οι ΦοΔΣΑ, Σύνδεσμοι και ΑΕ, στον Ενιαίο Περιφερειακό Σύνδεσμο ΦΟΔΣΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΝΠΔΔ και μετά να μετατραπεί ο Σύνδεσμος σε ΑΕ ΟΤΑ ΝΠΙΔ με τις αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων του 60% κλπ, όπως λέει ο 4071/2012.

Τώρα έγινε το ανάποδο. Δηλαδή, πρώτα μετατράπηκε σε ΑΕ ΟΤΑ ένας μη Ενιαίος Σύνδεσμος - ή ακόμα χειρότερα ιδρύθηκε μια ΑΕ ΟΤΑ εξ αρχής! - και μετά έγιναν αποφάσεις συγχώνευσης των Τοπικών ΦοΔΣΑ, χωρίς να έχουν κάνει οι ΦοΔΣΑ την αποτίμηση της περιουσίας τους, χωρίς να έχουν βάλει Ορκωτούς Λογιστές κλπ κλπ για να μεταφερθεί στη συνέχεια ως προς τη χρήση η περιουσία τους στον Περιφερειακό ΦοΔΣΑ. Εκεί εντοπίζεται το παράνομο της απόφασης. Πάντως για να κάνει αυτή την πρόβλεψη ως προς την διαδικασία ο νομοθέτης, κάτι είχε στο μυαλό του.

Το ερώτημα είναι, ποιος νομικός ή ποιος άλλος συμβούλεψε το ΔΣ του Συνδέσμου να προχωρήσει με αυτή την διαδικασία και γιατί; Υπήρχε σκοπιμότητα; Διότι το λάθος της διαδικασίας είναι πασιφανές. Και ποιος ήταν αυτός που μετά από κάποιους μήνες έθεσε το θέμα στη Γενική Γραμματεία του Υπουργείου και στην Αποκεντρωμένη και με ποιο σκοπό;

Σε κάθε περίπτωση, το θέμα δεν αφορά μόνο το Δήμο της Λαμίας. Αφορά τον ΦοΔΣΑ Στερεάς, ο οποίος θα πρέπει, αν ισχύουν αυτά, να επανέλθει στη μορφή του Συνδέσμου και να γίνει η νόμιμη συγχώνευση όλων των ΦοΔΣΑ – συνδέσμων και ανωνύμων εταιρειών – και μετά να αποφασιστεί αν θα παραμείνει ή θα γίνει ΑΕ ΟΤΑ. Έχουμε να περιμένουμε την απόφαση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, έτσι κι αλλιώς. Η γνωμάτευση, όποτε κι αν γίνει, ή θα πάει πίσω στον Σύνδεσμο ή θα προχωρήσει όπως έχει σήμερα. Δεν υπάρχουν πολλές επιλογές.

Οι Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων(ΦοΔΣΑ) σύμφωνα με τον νόμο ως κύριο έργο και κοινωνικό ρόλο έχουν την παροχή υπηρεσιών στον τομέα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων, αλλά και κάθε άλλη δραστηριότητα στη διαχείριση και εκμετάλλευση των απορριμμάτων και την προστασία του περιβάλλοντος στο πλαίσιο όμως εφαρμογής και εξειδίκευσης του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) της Περιφέρειάς τους. Συμπέρασμα: Έπρεπε οι δήμοι και οι τοπικοί ΦοΔΣΑ να περιμένουν να ολοκληρωθεί η αναθεώρηση του ΠΕΣΔΑ, το οποίο πρέπει να εναρμονιστεί με τον ΕΣΔΑ, και μετά να προχωρήσουν σε διαδικασίες.

Έπρεπε επίσης κάθε δήμος να συντάξει και να ψηφίσει το Δημοτικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΔΗΣΔΑ), τα οποία Δημοτικά Σχέδια έπρεπε να συμπεριληφθούν στο ΠΕΣΔΑ. Κάθε δήμος έχει το δικαίωμα, αλλά και την υποχρέωση να διαχειριστεί τα παραγόμενα απορρίμματα με διαφάνεια και δημόσια λογοδοσία. Να διεκδικεί τον σχεδιασμό των έργων και την χρηματοδότησή τους σε πλήρη αρμονία με τον Εθνικό Σχεδιασμό.

Η διαδικασιολογία δεν αλλάζει το σχέδιο, το οποίο, αν δεν αναθεωρηθεί με νόμο, είναι δύσκολο να ανατραπεί. Δηλαδή, είτε είναι Σύνδεσμος, είτε ΑΕ ΟΤΑ, προβλέπεται η παραχώρηση στον Περιφερειακό ΦοΔΣΑ των περιουσιακών στοιχείων των ΧΥΤΑ και των ΦοΔΣΑ ως προς τη χρήση. Καθίσταται έτσι η λειτουργία των ΧΥΤΑ και η διαχείριση των στερεών αποβλήτων μια συγκεντρωτική αδιαφανής υπόθεση. Και όχι μια αποκεντρωμένη και δημοτική λειτουργία με υποδομές μικρού κόστους και σε όφελος των τοπικών κοινωνιών.

Το παλιό Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων(ΠΕΣΔΑ) αναφέρεται σε τέσσερις Μονάδες Επεξεργασίας Αποβλήτων(ΜΕΑ), άντε το νέο να περιλαμβάνει τρείς (ΛΑΜΙΑ, ΛΙΒΑΔΕΙΑ ή ΘΗΒΑ, ΧΑΛΚΙΔΑ). Αυτό σημαίνει ότι με τον συγκεντρωτικό τρόπο της λειτουργίας και τις αποφάσεις να παίρνονται στη Θήβα από την ΔΕΠΟΔΑΘ, που έχει το προσωπικό και την εμπειρία, ακυρώνεται η ανακύκλωση προκειμένου να είναι βιώσιμες οι ΜΕΑ. Θα μπαίνει το μαχαίρι στο λαιμό στους δήμους: τι θέλετε αύξηση των τελών για τη λειτουργία των ΜΕΑ ή αύξηση των ποσοστών της ανακύκλωσης; Διαλέξτε…

Το ζήτημα για μας είναι, κάτω από ποιο πρίσμα βλέπει κανείς τον πλούτο των στερεών αποβλήτων.
- Είναι μόνο θέμα οικονομικής εκμετάλλευσης; Ποια δηλαδή θα είναι η βέλτιστη οικονομική απόδοση; Παράδειγμα, όλα μαζί, σύμμεικτα, στο εργοστάσιο καύσης για παραγωγή ενέργειας  
- Είναι θέμα κρατικής ή ιδιωτικής εκμετάλλευσης, δημόσια ή ιδιωτικής οικονομίας; Αν θα είναι δηλαδή ο ΦοΔΣΑ ΑΕ ΟΤΑ ΝΠΙΔ ή Σύνδεσμος ΟΤΑ ΝΠΔΔ
- Εμείς, από θέση αρχών, προτάσσουμε τις αρχές της οικολογίας και της προστασίας του περιβάλλοντος. Προτάσσουμε την αποκέντρωση, την τοπικοποίηση, τις μονάδες μικρής κλίμακας, την κοινωνική συμμετοχή, την άμεση ανταποδοτικότητα, το κοινωνικό όφελος, την αξιοποίηση των πόρων, την αειφορία και την βιωσιμότητα

Επιμένουμε στις προτάσεις που είχαμε καταθέσει τον Μάιο. Θα επιμείνουμε να πείσουμε την δημοτική αρχή ότι έχουν ευθύνες να προχωρήσουν ανεξάρτητα από τον ΦοΔΣΑ – ο οποίος στο κάτω κάτω αναφέρεται σήμερα μόνο στη λειτουργία του ΧΥΤΑ – να προχωρήσουν στην άμεση σύνταξη και εφαρμογή ενός ΔΗΣΔΑ στα πλαίσια των όσων αναφέρει ο ΕΣΔΑ και να επιβάλουν την αποκεντρωμένη διαχείριση στην πράξη ακυρώνοντας τα σχέδια για μεγάλες μονάδες και να επανέλθει η διαχείριση και του ΧΥΤΑ στο Δήμο ή σε ένα διαδημοτικό σχήμα με αλλαγή και της νομοθεσίας.

Προχθές έγινε ένα συνέδριο στη Θεσσαλονίκη για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων και η εισήγηση/πρόταση του ΦοΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας, ο οποίος είναι ΝΠΔΔ δηλαδή Σύνδεσμος και όχι ΑΕ, ήταν η καύση των αποβλήτων και μάλιστα έφεραν ως ένα τέλειο παράδειγμα το εργοστάσιο που έκανε ο Μπόμπολας και ο ΑΚΤΩΡ στη Σόφια, το οποίο εγκαινιάστηκε πρόσφατα και το οποίο επισκέφθηκε ο κ Μπουτάρης και οι συνεργάτες του. Για μας εκεί είναι το ζήτημα. Η ακύρωση της Ολοκληρωμένης Εναλλακτικής Διαχείρισης, η ακύρωση της διαλογής στην πηγή και της ανακύκλωσης και των άλλων ιεραρχημένων σταδίων. Κι αντί γι’ αυτό, η απλή παραδοσιακή διαχείριση των σκουπιδιών με τη συλλογή και συγκέντρωση των σύμμεικτων, η κάποια διαλογή στις Μονάδες Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ) και η τελική καύση. Κι αυτό είτε ο ΦοΔΣΑ είναι Σύνδεσμος ΝΠΔΔ, είτε είναι ΑΕ ΟΤΑ

Τα σχέδιο των συμφερόντων παραμένουν και είναι αυτά. Τέσσερις ΜΕΑ στη Στερεά και ένα εργοστάσιο καύσης στη Θήβα.  Ο χρόνος είναι με το μέρος τους, οι καθυστερήσεις ανακυκλώνοντας τα προβλήματα φέρνουν στο προσκήνιο την ανάγκη για άμεσες λύσεις. Τα ευρωπαϊκά πρόστιμα, οι ΧΑΔΑ, οι κορεσμένοι ΧΥΤΑ, η έλλειψη χρηματοδότησης των έργων, είναι πιέσεις υπαρκτές και δημιουργούν ένα εκρηκτικό  μίγμα. Και η άμεση λύση γι’ αυτούς, είναι η κατασκευή εργοστασίων και τίποτα άλλο. Με ΣΔΙΤ ή χωρίς ΣΔΙΤ δεν έχει σημασία.

Όλα τα άλλα θέλουν το χρόνο τους: Θέλουν ενημέρωση, θέλουν την κοινωνία ενεργή, θέλουν αλλαγή κουλτούρας, θέλουν απασχόληση σε επίπεδο πόλης και χωριών, θέλουν κοινωνικές επιχειρήσεις. Αυτά έπρεπε να γίνουν και δεν τα έκαναν οι προηγούμενοι τόσα χρόνια. Αυτά συνεχίζετε να μην κάνετε κι εσείς σήμερα της δημοτικής αρχής, ναι δήμαρχε, γι’ αυτό σας καταλογίζουμε σκοπιμότητα, γιατί συνοδεύετε την αδιαφάνεια και τη μη συμμετοχή, την μη ενημέρωση των παρατάξεων και των δημοτών με τις καθυστερήσεις και την όξυνση της αντιπαράθεσης χωρίς λόγο. Δεν μπορούμε να δικαιολογήσουμε τον τρόπο που χειρίζεστε τα τόσο σοβαρά ζητήματα

Προχωρήστε άμεσα σ’ αυτά για να σταματήσουν, αν θέλετε, οι υποψίες και οι στείρες αντιπαραθέσεις

Σε ό,τι αφορά τον ΧΥΤΑ στο Τρίλοφο, για μας δεν πρέπει να γίνει εκεί, κυρίως για λόγους απόστασης και κόστους μεταφοράς, που είναι μια καθαρά οικολογική και περιβαλλοντική προσέγγιση. Αν και δεν είναι της ώρας η χωροθέτηση του νέου ΧΥΤΑ, εμείς έχουμε κάνει την πρόταση, από το 2011 ακόμα, ότι θα μπορούσε αυτός να γίνει ακόμα και σε ένα από τα προς εγκατάλειψη λατομεία της περιοχής.

ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ
-       Ποια είναι τα έργα που κινδυνεύουν και γιατί; Έχει γίνει κάποια μεταβίβαση των έργων στον ΦοΔΣΑ; (Η διαδικασία των έργων είναι ανεξάρτητη από τον ΦοΔΣΑ και σε κάθε περίπτωση μια απόφαση της αυτοδιοίκησης είναι πάντα υπό αίρεση στον ελεγκτή νομιμότητας, τίποτα δεν θεωρείται τετελεσμένο)
-       Ποιος συμβούλεψε το ΔΣ του ΦοΔΣΑ για να τηρηθεί η συγκεκριμένη διαδικασία και γιατί;


* Δημοτικός σύμβουλος
της Πρωτοβουλίας Ενεργών Πολιτών Λαμίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου