Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2013

Όταν δεν επαληθεύονται οι πράξεις στο Excel

Aς υποθέσουμε λοιπόν ότι κάποιος έχει μια καλή ιδέα για μια επιχείρηση. Βγάζει λοιπόν το Microsoft Excel και αποφασίζει να φτιάξει ένα business plan.
Μετά από σχεδιασμό ενός μήνα, βλέπει ότι το σχέδιο είναι βιώσιμο σε θεωρητικό επίπεδο και αποφασίζει να υλοποιήσει την ιδέα. Φτιάχνει ένα νομικό πρόσωπο, κάνει όλες τις σχετικές διαδικασίες και στο τέλος υλοποιεί το σχέδιο.
Μετά από περίπου 6 μήνες δραστηριότητας, τα πράγματα δεν πήγαν καλά. Υπήρχαν παράμετροι που δεν έλαβε υπόψη, που αποδείχτηκαν ότι έκαναν το σχέδιο μη βιώσιμο και τελικά η επένδυση απέτυχε.


Κάποιος άλλος σε μια άλλη πλευρά της Ελλάδος επίσης έχει μια ιδέα. Βγάζει λοιπόν και αυτός το Excel να κάνει την μελέτη βιωσιμότητας της επένδυσης. Το πρόβλημα όμως είναι ότι το business plan δεν βγαίνει στο Excel. Βάζει την μια παράμετρο, βάζει την άλλη, το αλλάζει από εδώ το αλλάζει και από εκεί, αλλά στη θεωρία βιωσιμότητα δεν βγάζει.

Παρ΄ όλ΄ αυτά όμως, πιστεύει ότι το σχέδιο θα πετύχει και αγνοεί τα πάντα στη μελέτη που έκανε και προχωράει με την επένδυση.

Δεν προλαβαίνει να ξεκινήσει καν, του έχουν τελειώσει τα λεφτά, ήδη χρωστάει ΦΠΑ στην εφορία, οι προμηθευτές απειλούν να σφραγίσουν επιταγές και προτού περάσει καν ο πρώτος μήνας, η επένδυση ουσιαστικά έχει αποτύχει.

Η διαφορά του πρώτου από τον δεύτερο επενδυτή, είναι ότι ο πρώτος έκανε φιλότιμη προσπάθεια αλλά απέτυχε επιχειρηματικά. Ο δεύτερος δεν έκανε καν προσπάθεια, διότι εξ αρχής η επιχειρηματική του προσπάθεια ήταν καταδικασμένη και αυτός έκανε του κεφαλιού του.

Ο δεύτερος επενδυτής δεν έλαβε καμία παράμετρο υπόψη με την λογική. Ο δεύτερος επενδυτής πιθανόν να νόμιζε ότι αρκεί κάποια υπερτιμολόγηση και κάποια κομπίνα και τα νούμερα θα έβγαιναν. Πιθανόν να νόμιζε ότι θα πάρει μια επιχορήγηση ή θα γίνει κάποιο θαύμα.

Αυτό που θέλω να τονίσω με αυτή την μικρή ιστορία, είναι ότι ο δεύτερος επενδυτής αποτυπώνει λίγο - πολύ τον τρόπο που σκεφτόμαστε σε αυτή τη χώρα. Δεν έχουμε καμία επιχειρηματική λογική και επειδή δεν πιστεύουμε στην αγορά και στην πραγματικότητα των αριθμών, νομίζουμε ότι τα νούμερα δεν έχουν καμία σημασία.

Αν θα έβαζα μια πολιτική ταμπέλα, θα έλεγα ότι ο δεύτερος επενδυτής ήταν του ΣΥΡΙΖΑ (ή κάποιου άλλου αριστερίστικου κόμματος). Με βάση όλα αυτά λοιπόν, νομίζετε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ή κάποιο άλλο αριστερό κόμμα έχει τις λύσεις; Αυτά που λέει η αριστερά και ο ΣΥΡΙΖΑ, όχι μόνο δεν επαληθεύονται στο Excel, αλλά είναι εκτός τόπου, χωροχρόνου και γαλαξιακού συμπλέγματος.

Ερώτηση: Αφού τα διάφορα τρελά που μας λένε δεν έχουν σχέση με την λογική και δεν βγαίνουν στο Excel, θα βγουν στην πράξη;

Είσαστε όλοι έτοιμοι να δώσετε την ευκαιρία σε κάποιους να πάρουν το τιμόνι της χώρας, που εξ ορισμού (όπως ο δεύτερος επενδυτής) δεν πιστεύει στη λογική και δεν κατανοεί την πραγματικότητα των αριθμών;

Νομίζετε δηλαδή ότι επειδή οι σημερινοί, που είναι αποδεδειγμένα αποτυχημένοι, διότι ούτε και αυτοί επαλήθευαν τις πράξεις στο Excel, θα έρθουν οι του ΣΥΡΙΖΑ (και λοιπές αριστερές δυνάμεις), που δεν ξέρουν καν τι είναι το Excel, και θα σωθούμε; Το πιστεύετε αυτό πραγματικά;

george.kesarios@capital.gr


Πηγή:www.capital.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου