Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2012

Η Φ.Ε.Ψ.Υ. για την παγκόσμια ημέρα Ψυχικής Υγείας

Κάθε χρόνο η 10η Οκτωβρίου έχει καθιερωθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως η μέρα για την Ψυχική Υγεία παγκοσμίως.
 Η ψυχική υγεία είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ευημερίας και του αισθήματος ικανότητας, επιτυχίας και ευεξίας κάθε ανθρώπου. Δεν πρόκειται απλά για την απουσία ψυχικής διαταραχής. Τα σημερινά δεδομένα σε μια εποχή που η χώρα δοκιμάζεται από μεγάλη οικονομική κρίση είναι άκρως ανησυχητικά.
Σύμφωνα με έρευνα του Παν/μίου Ιωαννίνων ένας στους έξι Έλληνες 18-70 ετών (1.200.000 άτομα) παρουσιάζει κλινικά σημαντική ψυχοπαθολογία και οι μισοί από αυτούς σοβαρής μορφής ψυχολογικά προβλήματα. Οι κοινωνικές και οικονομικές δυσκολίες και η ανεργία αυξάνουν την πιθανότητα να παρουσιάσει κάποιος ψυχολογικά προβλήματα.

Για κάθε αύξηση της ανεργίας 3% αυξάνονται οι αυτοχειρίες 4%. Επιπλέον, ενώ στα άτομα χωρίς οικονομικά προβλήματα η εκδήλωση κατάθλιψης είναι 1%, σε εκείνα με πολλά οικονομικά προβλήματα είναι 12 φορές μεγαλύτερη.
 Το στίγμα που συνοδεύει τις ψυχικές διαταραχές και τους ψυχικά πάσχοντες δημιουργώντας τους συναισθήματα ντροπής και κατωτερότητας εμποδίζει πολλούς να μιλήσουν για το πρόβλημά τους. Ωστόσο, οι ψυχικές διαταραχές δεν είναι ντροπή, δεν είναι ένδειξη προσωπικής αδυναμίας ή αποτυχίας. Είναι ένα πολυπαραγοντικό φαινόμενο, στο οποίο συμβάλουν παράγοντες κοινωνικοί, βιολογικοί και εμπειριών ζωής.
 Η συρρίκνωση του κράτους πρόνοιας, η δομή του συστήματος ψυχικής υγείας που σήμερα υποχρηματοδοτείται σε συνδυασμό με την περιστολή κοινωνικών δαπανών έχει βρεθεί ότι αυξάνουν τη συχνότητα των ψυχικών διαταραχών.
 Από την άλλη πλευρά, το αισιόδοξο μήνυμα είναι ότι οι επιστήμονες ψυχικής υγείας, ψυχολόγοι και ψυχίατροι, έχουν σήμερα πολλά όπλα στη φαρέτρα τους για να βοηθήσουν έναν άνθρωπο που υποφέρει. Η πρόληψη των ψυχικών διαταραχών και η αντιμετώπισή τους είναι εφικτή αρκεί να γίνεται έγκαιρη και σωστή διάγνωση.
Υφίστανται πολύ αποτελεσματικές ψυχοθεραπείες για την πλειονότητα των ψυχικών διαταραχών, ενώ και οι βιολογικές θεραπείες έχουν επιτύχει πολύ σημαντική πρόοδο. Πέραν των επιστημονικών μεθόδων, η κοινωνική συνοχή, η άμβλυνση των κοινωνικοοικονομικών ανισοτήτων, η ύπαρξη υποστηρικτικού οικογενειακού και φιλικού δικτύου για τον κάθε άνθρωπο αποτελούν τους σπουδαιότερους παράγοντες διατήρησης και φροντίδας της ψυχικής υγείας του πληθυσμού μιας χώρας.

 Κέντρο Ημέρας Ενηλίκων «ΤΟ ΣΤΕΚΙ»
Το Επιστημονικό Προσωπικό ΚΕΝΤΡΟ ΗΜΕΡΑΣ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ‘’ΤΟ ΣΤΕΚΙ’’
 Λ. Δημοκρατίας 52 - ΛΑΜΙΑ 35 100 ΤΗΛ & ΦΑΞ 2231036992
 info@fepsi.gr http://fepsi.citronis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου