Παρασκευή 13 Ιουλίου 2012

"Στραβός είναι ο γιαλός η στραβά αρμενίζουμε"

Του Κώστα Χαντζή.
Οι ιατροί αρχίζουν την εξέταση ενός ασθενούς με το ιστορικό, ας αρχίσουμε λοιπόν το ίδιο και με το πρόβλημα των κουνουπιών. Υπάρχουν 2500 – 3500 είδη κουνουπιών στην γη με μεγάλες ικανότητες προσαρμογής στο περιβάλλον. Στην Ελλάδα υπάρχουν 50 – 60 είδη κουνουπιού. Ενδιαφέρουν τον άνθρωπο γιατί είναι ξενιστές ή φορείς ελονοσίας, δάγκειου πυρετού, κίτρινου πυρετού, αιμορραγικού πυρετού, φιλαριάσεων, εγκεφαλιτίδων και αρμποϊώσεων που προσβάλλουν ανθρώπους και ζώα, με δύσκολη, επίπονη και δυστυχώς μερικές φορές ατελέσφορη θεραπεία ( μόνον από ελονοσία χάνονται 2,000,000 ανθρώπινες ζωές, παιδικές κατά το πλείστον κάθε χρόνο). Προκαλούν σοβαρές ενοχλήσεις στους κατοίκους παρυδάτιων περιοχών και έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία, στην γεωργική ανάπτυξη και στην τουριστική ανάπτυξη.
Το 1974 εκριζώθηκε η ελονοσία από την Ελλάδα και είχαμε ελάχιστα σποραδικά κρούσματα με μόλυνση τουριστών από διαμονή σε άλλες χώρες. Το 2011 εμφανίστηκαν 40 κρούσματα που αποδόθηκαν σε εγχώρια μετάδοση με πύλη εισόδου παράνομους λαθρομετανάστες. Από τα 40 κρούσματα τα 4 εμφανίστηκαν σε όμορους της Φθιώτιδας Νομούς (2 Εύβοια, 1 Βοιωτία, 1 Λάρισα). Το 2004 στην Κέρκυρα και στη Θεσπρωτία με αφετηρία την Αλβανία παρουσιάσθηκε το κουνούπι Τίγρης, υπεύθυνο για την εγκεφαλίτιδα από τον ιό του Δυτικού Νείλου, με εγκατάσταση σήμερα σε όλη την Ελλάδα και με κρούσματα που βαίνουν αυξανόμενα ακόμη και στην πρωτεύουσα της χώρας.
Ο βιολογικός κύκλος του κουνουπιού αρχίζει την άνοιξη με εκκόλαψη αυγών ή προνυμφών ή με δραστηριοποίηση τέλειων εντόμων που τον χειμώνα μένουν βιολογικά ανενεργή, καταφέρνουν όμως και επιβιώνουν μέσα σε υπόγεια και στάβλους. Τρέφεται με νέκταρ νεαρών φυτών και χλόης, το θηλυκό όμως έχει ανάγκη από αίμα ανθρώπου ή ζώων για την ωρίμανση των αυγών του.
Κάποια είδη με ευνοϊκό άνεμο μπορούν να πετάξουν μέχρι και 40 χλμ μακριά από την εστία παραγωγής τους, που είναι πάντα το στάσιμο νερό ή νερό με μικρή ροή. Η προσαρμοστικότητά του είναι πολύ μεγάλη και μπορεί να αναπαραχθεί σε γλυκό, υφάλμυρο ακόμη και σε αλμυρό νερό. Γεννά 6 – 10 φορές το χρόνο 200 – 300 αυγά.
Εστίες παραγωγής: λίμνες, ποτάμια, αυλάκια, κοιλότητες δένδρων, υπόνομοι, σιντριβάνια, πισίνες, μπουκάλια με υγρά, δοχεία ποτίσματος, λούκια, υδρορροές, γλάστρες και πιατάκια γλαστρών, γενικώς γεννά όπου συγκρατείται υγρασία.
Για τον περιορισμό των κουνουπιών και των δυσάρεστων επιπτώσεων απαιτούνται μέτρα από φορείς της πολιτείας και από τους πολίτες. Τα μέτρα πρέπει να είναι σύγχρονα από πολίτες και πολιτεία, όλοι μαζί και σε όλον τον Νομό ταυτόχρονα.
ΑΤΟΜΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ : ρούχα άνετα – φαρδιά που καλύπτουν το σώμα, λουτρά καθαριότητας γιατί οι μυρωδιές έλκουν τα κουνούπια, απομάκρυνση στάσιμων νερών από περιβάλλον, κάλυψη βόθρων, εξαερισμών, βαρελιών, παραθύρων με αντικουνουπικό πλέγμα, χρήση κλιματιστικών και ανεμιστήρων – εντομοκτόνα και εντομοαπωθητικά. Η καλλιέργεια στο περιβάλλον ευκαλύπτου, μέντας, θυμαριού, μελισσόχορτου, λεβάντας και άλλων αρωματικών, δρα υποβοηθητικά στην εντομοαπώθηση.
ΜΕΤΡΑ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ
- ενημέρωση και εκπαίδευση του κοινού για την σπουδαιότητα και τις ατομικές ενέργειες του κάθε πολίτη και κατάδειξη της σπουδαιότητας των ενεργειών του στην επίλυση του προβλήματος
- ενημέρωση του κοινού για μέτρα προφύλαξης σε περίπτωση εμφάνισης λοιμώδους νόσου
- καθαρισμός επιμελής αγωγών όμβριων υδάτων, στραγγιστικών και αρδευτικών καναλιών, ώστε να υπάρχει ακώλυτη ροή νερού
- εξασφάλιση επαρκούς- μόνιμης και έγκαιρης χρηματοδότησης
- εκτέλεση προγραμμάτων καθ’ όλη τη διάρκεια και όχι μόνο για κάποιους μήνες του έτους
- μελέτη είδους ή ειδών κουνουπιών της περιοχής και γνώση της βιολογικής και οικολογικής συμπεριφοράς του συγκεκριμένου είδους
- παρακολούθηση πληθυσμού
- καθορισμός φορέα Ανάληψης – Υλοποίησης έργου καταπολέμησης κουνουπιών
- έλεγχος από άλλον ανεξάρτητο φορέα αποτελεσματικότητας καταπολέμησης
- έλεγχος ανθεκτικότητας βιοκτόνων
- καθιέρωση ανοικτής επίσημης γραμμής επικοινωνίας για τον εντοπισμό αστοχιών των ενεργειών καταπολέμησης
Όλα αυτά γνωστά από ετών αποτελούν το γιαλό. Θα καταδείξουμε πιο κάτω προς «γνώσιν και συμμόρφωσιν» των αρμοδίων και υπευθύνων γιατί στραβά αρμενίζουμε.
Η κατάσταση βιολογικής αδράνειας και στασιμότητας του κουνουπιού διαρκεί όσο η θερμοκρασία περιβάλλοντος είναι μικρότερη των 20oC. Τον Μάρτιο στην Ελλάδα η θερμοκρασία ανεβαίνει και η δραστηριοποίηση αρχίζει. Οι ενέργειες καταπολέμησης πρέπει να αρχίζουν τέλη Μαρτίου, οπωσδήποτε τον Απρίλιο. Αυτό ως πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου το έχω πει κατ’ επανάληψιν δημόσια και επίσημα στο τότε Νομαρχιακό Συμβούλιο, μια και η Νομαρχία μέσω της «Φθιωτικής Αναπτυξιακής» ήταν ο φορέας υλοποίησης. Στην Φθιώτιδα οι αρμόδιοι τον Απρίλιο τσακώνονται και τέλος Μαΐου αποφασίζουν με ενστάσεις και προσφυγές ότι πρέπει να αρχίσει η καταπολέμηση. Ο χειμώνας 2011 – 2012 είχε πολλές βροχές που ευνοούν την ανάπτυξη βλάστησης άρα και τροφής κουνουπιών άρα και του πληθυσμού τους, αυτό γιατί όμως να ληφθεί υπ’ όψιν από τους αρμοδίους; Η προβολή τους είναι που τους ενδιαφέρει, τα κουνούπια όμως καταπολεμούνται αποτελεσματικά πριν πετάξουν, όταν πετάξουν η καταπολέμησή τους απαιτεί τοξικά φάρμακα, τα οποία πρέπει να αποφεύγονται, ο αριθμός δε καθίσταται ασύλληπτος.
Όταν κάθε χρόνο, εδώ και τουλάχιστον 15 χρόνια η αποτυχία είναι δεδομένη γιατί η μη έγκαιρη έναρξη καταπολέμησης; Μετά βασάνων ανατίθεται σε κάποια ιδιωτική εταιρεία η κουνουποκτονία. Υγιεινολόγος Νομίατρος δεν υφίσταται εδώ και πολλά χρόνια στο Νομό μας, ποιος καθοδηγεί τις ενέργειες; Ποιος αξιολογεί την προτεραιότητα και την αποτελεσματικότητα; Ποιος προγραμματίζει το απαραίτητο ΣΥΓΧΡΟΝΟ των ενεργειών Περιφέρειας - Δήμου και πολιτών; παραβλέπω δημοσιεύματα που μιλούν για ανταγωνισμούς – εκβιασμούς και σκόπιμες καθυστερήσεις .
Γιατί η μη έγκαιρη διεκδίκηση και ύπαρξη χρημάτων ;
Γιατί η μη ύπαρξη φορέα αξιολόγησης αποτελεσματικότητας ;
Έχουν καταστεί ανθεκτικά στα φάρμακα τα κουνούπια της περιοχής μας, ποιος θα μας ενημερώσει ;
Γιατί ο διάλογος να γίνεται μέσω των ΜΜΕ και να μην υπάρχει επίσημη γραμμή επικοινωνίας ;
Γιατί να μην ζητείται η συνδρομή ειδικών επιστημόνων Γεωπόνου - Βιολόγου – Ιατρού – Κτηνιάτρου με σκοπό την πληροφόρηση των πολιτών μέσω των ΜΜΕ που με πληρωμή ή με κοινωνική προσφορά θα επαναλαμβάνουν τις οδηγίες σε τακτά χρονικά διαστήματα ;
Όλα αυτά για εμένα αποδεικνύουν ότι επί χρόνια αναποτελεσματικά ξοδεύουμε τα χρήματα και οι αρμόδιοι ολιγωρούν, άρα στραβά αρμενίζουν.
Σκέφθηκα προς στιγμή να υποβάλλω μήνυση κατά παντός υπευθύνου, αλλά αυτό δεν ταιριάζει στην ψυχοσύνθεσή μου γι΄αυτό το αποστέλλω για γνώση και εκτίμηση μόνον στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών.

Κώστας Χαντζής

Ιατρός Ω.Ρ.Λαρυγγολόγος
Πρ Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Φθ/δας



lamiafm1.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου