Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010

Παιδότοπος στην Λαμία όπου τα παιδιά καπνίζουν!!

Διαβάστε την καταγγελία αναγνώστριά μας, που θίγει το πλαίσιο λειτουργίας των παιδότοπων καθώς και την παραβίαση του νόμου για το κάπνισμα στην Λαμία:

''Το Σάββατο 27/11 το απόγευμα πήγαμε,με μία φίλη μου,τα παιδιά μας στον παιδότοπο του πάρκου της Αγίας Βαρβάρας.Μετά από λίγη ώρα η αίθουσα,που φιλοξενεί τους συνοδούς των παιδιών, γέμισε από κόσμο που παρακολουθούσε έναν ποδοσφαιρικό αγώνα οι οποίοι κάπνιζαν όλοι μαζί, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί σύννεφο καπνού που έκανε την ατμόσφαιρα αποπνικτική και επικίνδυνη για τα παιδιά που πηγαινοέρχονταν από τον παιδότοπο στην αίθουσα.Εμείς βέβαια, φύγαμε μόλις αντιληφθήκαμε την αδιαφορία των υπευθύνων του καταστήματος να εφαρμόσουν την νομοθεσία και να προστατέψουν εμάς που δεν καπνίζουμε αλλά και τα παιδιά μας που δεν φταίνε σε τίποτα από την έκθεση στις βλαβερές συνέπειες του καπνού.
θέλω να ρωτήσω αν τελικά υπάρχει ή όχι νόμος για το κάπνισμα και αν είναι νόμιμο να καπνίζουν σε έναν ΄΄παιδότοπο΄΄.
Ευχαριστώ
Αναγνώστρια''

4 σχόλια:

  1. Διαχειριστής29/11/10, 1:20 π.μ.

    Αγαπητή αναγνώστρια, το θέμα της παθητικής έκθεσης των παιδιών στο τσιγάρο και των καρκινογόνων του συνεπειών εχει απασχολήσει έντονα την Πρωτοβουλία.

    Να σημειωθεί πως το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των παιδότοπων(36873/2007 Β΄1364) ρητά αναφέρει: ΄΄απαγορεύεται το κάπνισμα όχι μόνο στο χώρο ψυχαγωγίας των παιδιών αλλά και στο χώρο που συνευρίσκονται οι συνοδοί εφόσον αυτός αποτελεί προέκταση του παιδότοπου΄΄ ενώ υπεύθυνος για την αδειοδότηση και τον έλεγχο είναι ο Δήμος Λαμιέων.

    Η νομοθεσία επίσης απαγορεύει το κάπνισμα σε κλειστούς χώρους συνάθροισης, ενώ για την τήρησή της και την τυχόν επιβολή προστίμων υπεύθυνη είναι η Δημοτική Αστυνομία.

    Θα πρέπει λοιπόν ο πολίτης, πέρα απο την δημοσίευση της καταγγελίας, να γίνει ενεργός και να διεκδικεί εκεί που πρέπει τα δικαιώματά του(στον Δήμο και την Αστυνομία στην συγκεκριμένη περίπτωση).
    Απο την πλευρά μας, με τον θεσμικό ρόλο που μα δόθηκε απο τις εκλογές, μέσα απο το Δημοτικό Συμβούλιο, σας υποσχόμαστε πως θα προσπαθήσουμε να λειτουργήσουν τα όργανα ελέγχου της τήρησης των όρων λειτουργίας των παιδότοπων,αλλά και να θέσουμε υπό των ευθυνών της την Δημοτική Αρχή για την τήρηση του νόμου για το κάπνισμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. μετα απο δυο χρονια η ιδια κατασταση συνεχιζεται .ποια δημοτικη αρχη ποιο θεσμικο ρολο .για τα πανυγηρια εισαστε ολοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος27/9/12, 9:05 π.μ.

    Μετά από δυο χρόνια η ίδια κατάσταση συνεχίζεται.Ποια Δημοτική Αρχή ποιο θεσμικό ρόλο.Για τα πανηγύρια είσαστε όλοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Διαχειριστής27/9/12, 11:32 π.μ.

    Φίλε αναγνώστη, στείλε μας την καταγγελία σου στο info@pepla.gr και ευχαρίστως θα πιέσουμε προς την κατεύθυνση της εφαρμογής της νομοθεσίας.

    Οι ανώνυμες και αόριστες καταγγελίες στην περίπτωση ελεύθερων επαγγελματιών δυστυχώς δεν έχουν καμία αξία.

    Πάντως να γνωρίζεις πως ως αντιπολίτευση πολλές φορές και μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο αλλά και στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, όπου συμμετέχει ο δημοτικός μας σύμβουλος, έχουν γίνει παρεμβάσεις για την τήρηση της νομοθεσίας για το κάπνισμα αλλά η Δημοτική Αρχή αρνείται επίμονα να την εφαρμόσει.

    Για τις παραλείψεις και την αδιαφορία της σε τόσο ευαίσθητο τομέα μπορείτε να την κρίνετε(με την ψήφο σας) εσείς οι πολίτες , καλό θα είναι όμως να μην μπαίνουν όλα στο ίδιο τσουβάλι γιατί η σύγχυση που προκαλείται ευνοεί πάντα όσους παρανομούν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή