Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2013

Εκλογές ΟΤΑ: Πάει για Ιανουάριο ο νόμος, μειώνονται οι δημοτικοί σύμβουλοι

Την προαναγγελία την έκανε στην ουσία ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Λεωνίδας Γρηγοράκος, όταν πριν μερικές ημέρες  μιλώντας στη Λάρισα τόνισε ότι οι προωθούμενες αλλαγές στον εκλογικό νόμο θα έχουν αποσαφηνιστεί μέχρι το τέλος του 2013, προσθέτοντας ότι το ΠΑΣΟΚ στηρίζει μία συνολικότερη μεταρρύθμιση του εκλογικού συστήματος.
Οι πληροφορίες της aftodioikisi.gr λένε ότι οι αρχικοί σχεδιασμοί του υπουργού Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη για κατάθεση του νομοσχεδίου τον Νοέμβριο ανατράπηκαν, καθώς, ναι μεν το ΠΑΣΟΚ έχει εκφράσει τη συμφωνία του στις γενικές γραμμές του σχεδίου αλλά λόγω ανοιχτών ζητημάτων (υποβρύχια, φόρος ακινήτων, κλπ) θέλει να συνεχίσει να έχει στα χέρια του αυτό το διαπραγματευτικό όπλο, κρατώντας στην ουσία «όμηρο» τη ΝΔ.


Άλλωστε, όπως λέει στην aftodioikisi.gr, καλά πληροφορημένος παράγοντας της Χαριλάου Τρικούπη «παρά το γεγονός ότι ο Α. Σαμαράς το απέκλεισε δεν αποκλείονται ορισμένες  κοινές υποψηφιότητες σε δήμους και περιφέρειες». Είναι, δε, σαφές ότι και σε αυτή τη διαπραγμάτευση ο εκλογικός νόμος θα είναι ένα πολύ καλό χαρτί στα χέρια του κ. Βενιζέλου.

Δύο οι επίσημοι λόγοι για την καθυστέρηση

Ποιοι είναι όμως οι επίσημοι λόγοι που προβάλλονται από το ΠΑΣΟΚ για αυτή την καθυστέρηση:

1)      Η διαβούλευση και η συμφωνία της ελεγχόμενης από το συγκυβερνών κόμμα, ΚΕΔΕ. Σε αυτή την περίπτωση οι της Χαριλάου Τρικούπη εκμεταλλεύονται και τις διαφορετικές απόψεις που υπάρχουν στους κόλπους των δημάρχων της ΝΔ στην Κεντρική Ένωση Δήμων αναφορικά με το σχέδιο Μιχελάκη.

2)      Τη διαφωνία σε «λεπτομέρειες» του νέου εκλογικού νόμου, τονίζοντας με κάθε ευκαιρία ότι «ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες». Πρόκειται στην ουσία για ρυθμίσεις που αφορούν τη διαμόρφωση πλειοψηφίας της παράταξης του δημάρχου στο δημοτικό συμβούλιο, τον αριθμό των δημοτικών συμβούλων, το αν θα υπάρχουν και πόσοι θα είναι οι κοινοτικοί σύμβουλοι κλπ.  Μάλιστα, ως προς το τα δύο τελευταίες το ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται να διαφωνεί με τη μείωση των δημοτικών συμβούλων στην προ Καλλικράτη εποχή (δηλαδή, ο αριθμός των δημοτικών συμβούλων στους καλλικρατικούς δήμους να είναι ίσος με το άθροισμα των συμβούλων στους καποδιστριακούς δήμους που συνενώθηκαν) αλλά και την κατάργηση ή τη δραματική μείωση των κοινοτικών συμβούλων.

Οι προβλέψεις του εκλογικού νόμου και η διευρυμένη πλειοψηφία

Στα διαπραγματευτικά όπλα του ΠΑΣΟΚ προστίθεται και η πρόταση να ισχύσει ο νέος εκλογικός νόμος στις εκλογές του Μαΐου μόνο στην περίπτωση που διαμορφωθεί διευρυμένη πλειοψηφία στη Βουλή στα πρότυπα του εκλογικού νόμου για τις εθνικές εκλογές. Στη Χαριλάου Τρικούπη δεν μιλούν, τουλάχιστον προς το παρόν, για 180 βουλευτές, όπως, δηλαδή, προβλέπεται για τον εκλογικό νόμο στις εθνικές εκλογές αλλά, λένε ότι,  επιθυμούν να  συναινέσει η ΔΗΜΑΡ αλλά και ορισμένοι από τους ανεξάρτητους βουλευτές ώστε, με αυτό τον τρόπο η πλειοψηφία που θα διαμορφωθεί να πλησιάσει τους 180 (σ.σ. υπενθυμίζεται ότι οι:  127 ΝΔ, 28 ΠΑΣΟΚ, 14 ΔΗΜΑΡ, 11 Ανεξάρτητοι είναι ακριβώς  180).

Να σημειωθεί ότι, όπως έχει γράψει εδώ και ενάμιση μήνα η aftodioikisi.gr, οι βασικές αλλαγές που προωθούνται αφορούν:

-          Την εκλογή δημοτικών συμβούλων από ενιαία λίστα με βάση τη σειρά επιτυχίας τους. Δεν έχει αποσαφηνιστεί ακόμη αν στο ίδιο ψηφοδέλτιο θα είναι και οι υποψήφιοι δήμαρχοι ή θα υπάρχει ξεχωριστό

-          Τη μείωση το ορίου εκλογής από τον πρώτη Κυριακή από το 50%+1 στο 42%

-          Την κατάρτιση πλήρους συνδυασμού για την κάθοδο στις εκλογές

-          Τη θέσπιση πλαφόν 5% για την είσοδο ενός συνδυασμού στο δημοτικό συμβούλιο

-          Την επίτευξη πλειοψηφίας τουλάχιστον 50%+1 στο δημοτικό συμβούλιο από την πλειοψηφούσα παράταξη του δημάρχου (σήμερα έχει τρία πέμπτα) με την μεταφορά των εδρών που «περισσεύουν» από τους μικρούς συνδυασμούς που δεν θα φτάσουν το 5% αλλά και από τους υπόλοιπους είτε στον α΄ γύρο είτε, εφόσον υπάρξει, στο β΄ γύρο. Πρόκειται, στην ουσία για ένα πλειοψηφικό σύστημα το οποίο αφαιρεί έδρες από τους άλλους συνδυασμούς προκειμένου να πλειοψηφίσει απόλυτα ο πρώτος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου