Δευτέρα 2 Απριλίου 2012

«Πράσινο φως» για τις πρωτοβουλίες του «ενός εκατομμυρίου ευρωπαίων πολιτών»

Σε ισχύ από σήμερα η σχετική κοινοτική ρύθμιση
Επιτροπές, που θα απαρτίζονται τουλάχιστον από επτά πολίτες από επτά διαφορετικά κράτη μέλη της ΕΕ και θα μπορούν να συγκεντρώσουν το λιγότερο ένα εκατομμύριο υπογραφές υπέρ μίας ιδέας, θα έχουν την δυνατότητα να ζητήσουν από την Κομισιόν, να προτείνει την θέσπιση νομοθεσίας, υπό τον όρο ότι η ιδέα εμπίπτει στο πεδίο των αρμοδιοτήτων της Επιτροπής και συνάδει με τις θεμελιώδεις αρχές της ΕΕ. Με τον νέο Κανονισμό επιτρέπεται, πλέον, στους ευρωπαίους πολίτες να έρθουν σε απευθείας επαφή με τα Ευρωπαϊκά Όργανα και να υποβάλλουν αναφορά στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία και θα είναι ισοδύναμη με εκείνη του Συμβουλίου των Υπουργών και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Πρωτοβουλίες «Ενός εκατομμυρίου ευρωπαίων πολιτών» θα μπορούν, επίσης, σε δημόσια ακρόαση στις Ολομέλειες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ο υπεύθυνος για την εφαρμογή της «Πρωτοβουλίας Ευρωπαίων Πολιτών», Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας- καθηγητής Γεώργιος Παπαστάμκος, με δηλώσεις του υποστήριξε ότι : « Η καθιέρωση της Πρωτοβουλίας Ευρωπαίων Πολιτών αποτελεί πρωτοποριακό συμμετοχικό εργαλείο της ΕΕ. Αυξάνει ασφαλώς τις προσδοκίες της Ευρωπαϊκής κοινής γνώμης, αλλά ταυτόχρονα μπορεί να δημιουργήσει απρόβλεπτες επιδράσεις στην διαμόρφωση των κανόνων της ΕΕ. Η ΠΕΠ θα συμβάλλει στη δημιουργία « Ευρωπαϊκής δημόσιας σφαίρας» στην οποία η ΕΕ δύναται να οικοδομηθεί από κάτω προς τα πάνω. Η ουσιαστική συμβολή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη διαμόρφωση των κανόνων συμμετοχής στην ΠΕΠ, την κατέστησε περισσότερο απλή, φιλική και λιγότερο γραφειοκρατική για τους πολίτες της Ένωσης."

Ο Γάλλος ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Αλέν Λαμασούρ που, ως «συν-εισηγητής», βοήθησε στην διαμόρφωση των σχετικών κοινοβουλευτικών διαδικασιών, υποστήριξε ότι: «Οι πραγματικά ωφελούμενοι από την διαδικασία της ΠΕΠ θα είναι πολίτες οι οποίοι δεν μπορούν να ακουστούν στην σημερινή Ευρώπη, όπως οι φοιτητές Erasmus που ανακαλύπτουν ότι τα προσόντα τους δεν αναγνωρίζονται στο εξωτερικό, οι διασυνοριακοί εργαζόμενοι που υπόκεινται φορολόγηση και στις δύο χώρες και οι «πρωτοπόροι» πολίτες της Ευρωπαϊκής υπόθεσης, οι οποίοι επιλέγουν να ζήσουν, να παντρευτούν και να εργαστούν εκτός της χώρας καταγωγής τους και οι οποίοι με γενναιότητα ξεπερνούν ανυπέρβλητες γραφειοκρατικές δυσκολίες στην καθημερινή τους ζωή.

Τέλος, η συν-εισηγήτρια του, Ουγγαρέζα ευρωβουλευτής των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, Ζίτα Γκουρμάϊ διεκυρίνισε ότι: « Η διαδικασία αυτή αποτελεί μία μοναδική ευκαιρία για τους απλούς πολίτες να κάνουν γνωστές σε εμάς τις ανησυχίες τους, και εμείς προσπαθήσαμε να κάνουμε το εργαλείο αυτό όσο το δυνατόν πιο προσβάσιμο, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα ότι σε κάθε πρωτοβουλία που πληροί τις απαραίτητες προϋποθέσεις θα δίνεται η κατάλληλη συνέχεια».

Υπενθυμίζεται ότι, προ καιρού, ο Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής Νικηφόρος Διαμαντούρος, με δήλωση του από το Στρασβούργο, έθεσε τις υπηρεσίες του Γραφείου του Διαμεσολαβητή, στην διάθεση των ευρωπαίων πολιτών που θ' αναλάβουν ανάλογες πρωτοβουλίες και θα αντιμετωπίσουν, ενδεχομένως, προβλήματα αποδοχής των προτάσεων τους από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου