Τρίτη 10 Απριλίου 2012

Η αντιπαραγωγική εξίσωση για αιολικά και υδροηλεκτρικά

Μπορεί η «πράσινη» οικονομία να αποτελεί προτεραιότητα όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και ολόκληρου του πλανήτη, ωστόσο η συνέχιση της υφεσιακής κατάστασης στη χώρα μας έχει δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα στην προώθηση των επενδύσεων στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.Ειδικότερα, η Ελληνική Επιστημονική Ενωση Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ) χαρακτηρίζει... αντιφατική την πολιτική που ακολουθεί η Πολιτεία για τις ΑΠΕ. Σημειώνει χαρακτηριστικά πως ενώ η αιολική ενέργεια και τα μικρά υδροηλεκτρικά (ΜΥΗ) παράγουν φθηνή ενέργεια για τον Ελληνα καταναλωτή (πιο φθηνή από έναν σύγχρονο σταθμό φυσικού αερίου), η κυβέρνηση προσπαθεί να μειώσει τις τιμές αποζημίωσης που λαμβάνουν.
Τροπολογία
Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση κατέθεσε στο νομοσχέδιο για το ΗΛΙΟΣ τροπολογία, σύμφωνα με την οποία οι τιμές πώλησης ενέργειας που παράγεται από αιολικά και ΜΥΗ, θα αναπροσαρμόζονται ετησίως -όχι με βάση τα τιμολόγια της ΔΕΗ όπως ισχύει μέχρι σήμερα- αλλά με βάση το 25% του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του προηγούμενου έτους.
Η πολιτική επιλογή αυτή χαρακτηρίζεται... ατυχής από την ΕΛΕΤΑΕΝ για τους ακόλουθους λόγους:
Οριζόντιες και ενιαίες περικοπές, όπως αυτή που εισάγει η τροπολογία, δεν μπορεί να εφαρμοσθούν στην Αιολική Ενέργεια, διότι η οικονομική απόδοση των επενδύσεων διαφοροποιείται σημαντικά, λόγω της μεγάλης διαφοροποίησης του αιολικού δυναμικού ανά θέση και των υπολοίπων στοιχείων κόστους ανά κατηγορία έργου. Ομως, η υιοθέτηση της τροπολογίας αυτής ισοδυναμεί με οριζόντια μείωση της τιμής των αιολικών και των ΜΥΗ κατά 12,7% μέσα σε δύο έτη (από 1.1.2010), διότι τόσες είναι οι μεσοσταθμικές αυξήσεις των τιμολογίων της ΔΕΗ που δεν έχουν ενσωματωθεί στις τιμές των ΑΠΕ εξαιτίας του ν.3851/2010 και της νεοεισαγόμενης ρύθμισης.
Η λογική της ρύθμισης είναι λανθασμένη, διότι υπονοεί ότι το πραγματικό κόστος για τις επενδύσεις σε αιολικά πάρκα και ΜΥΗ θα μειώνεται διαρκώς και ραγδαία. Κάτι τέτοιο όμως δεν ισχύει.
Τα φωτοβολταϊκά
Αντιδράσεις υπάρχουν και στον τομέα της ηλιακής ενέργειας, όπου πρόσφατα ανακοινώθηκαν σημαντικές μειώσεις στις ταρίφες. Ο Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά (ΣΠΕΦ) απέστειλε επιστολή διαμαρτυρίας στη νέα υπουργό Ανάπτυξης Αννα Διαμαντοπούλου, σημειώνοντας ότι οι περικοπές έφθασαν έως και το 20% - 30% του επίσημου από το ΚΟΕ πιστοποιημένου (με σφραγισμένα τιμολόγια) απολογισμού των έργων δημιουργώντας έτσι στους επενδυτές οξύτατο πρόβλημα με τα τραπεζικά ιδρύματα στα οποία από καιρό είχαν εκχωρηθεί οι επιχορηγήσεις αυτές προς λήψη βραχυπρόθεσμης χρηματοδότησης.
Αναδρομικά
Η ρύθμιση για την τιμολόγηση έχει αναδρομικό χαρακτήρα, λειτουργώντας έτσι ανασταλτικά στο θετικό επενδυτικό κλίμα που δημιούργησε η διαφαινό­μενη λύση του οικονομικού προβλήματος της χώρας
Μάκης Αποστόλου
mapostolou@pegasus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου