Τετάρτη 11 Απριλίου 2012

Έκτακτη Γενική Συνέλευση των δημάρχων στις 23 Απριλίου

Πορεία διαμαρτυρίας προς τα υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών.Σε ειδική γενική συνέλευση στις 23 Απριλίου παραπέμφθηκε το ενδεχόμενο δυναμικών κινητοποιήσεων των δημοτικών αρχών, δεδομένης της συνεχούς μείωσης των επιχορηγήσεων των δήμων.Στη σημερινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ για τα οικονομικά των δήμων, η συντριπτική πλειοψηφία των συμβούλων τάχθηκε κατά του κλεισίματος των δήμων.Επέλεξε οι κινητοποιήσεις να αφορούν ενημέρωση των πολιτικών κομμάτων για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δήμοι και προσπάθεια δέσμευσης των κομμάτων ότι στα εκλογικά τους προγράμματα θα πάρουν θέση για το μέλλον της αυτοδιοίκησης. Επίσης, αποφασίσθηκε η ενημέρωση των ευρωπαϊκών οργάνων και των μελών του Ευρωκοινοβουλίου για τη δεινή κατάσταση, στην οποία έχουν περιέλθει οι δήμοι. Την ημέρα της ειδικής γενικής συνέλευσης, οι δήμαρχοι μετά την συνεδρίασή τους θα πραγματοποιήσουν πορεία διαμαρτυρίας προς το υπουργείο Εσωτερικών και το υπουργείο Οικονομικών.

Εκ μέρους της οικονομικής επιτροπής της ΚΕΔΕ, ο πρόεδρος Ι. Μουράτογλου σημείωσε ότι «εάν οι επιχορηγήσεις πέσουν στα 90 εκατ. ευρώ μηνιαίως, οι δήμοι δεν θα μπορέσουν να λειτουργήσουν. Δεν θα υπάρχουν χρήματα για μισθούς και προνοιακά επιδόματα. Θα μιλάμε για μείωση που θα ξεπερνά το 60% των πόρων». Και σχολίασε: «Αν όλη η κυβέρνηση είχε περικόψει 30% από τις δαπάνες της κεντρικής διοίκησης, ο πρωτογενής προϋπολογισμός θα ήταν ήδη πλεονασματικός».

Όπως είπε ο κ. Μουράτογλου, οι επιχορηγήσεις από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους ήταν 144 εκατ. τον Ιανουάριο, 124 εκατ. ευρώ τον Φεβρουάριο, και θα είναι 135 εκατ. ευρώ για τον Μάρτιο. Όμως οι δήμοι δεν έχουν λάβει ακόμη την επιχορήγηση του Μαρτίου. Συγχρόνως μπορεί ο υπουργός Οικονομικών Φ. Σαχινίδης να έχει δεσμευθεί για 300 εκατ. ευρώ, από τα 450 εκατ. ευρώ για τα οποία είχε αρχικά δεσμευθεί η κυβέρνηση, αλλά ακόμη η σχετική εντολή δεν έχει δοθεί στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Εάν, λοιπόν, δεν δοθούν αυτά τα χρήματα για το 2012, οι δήμοι μετά τις εκλογές θα αδυνατούν να λειτουργήσουν.

Σύμφωνα με την έκθεση που παρουσίασε ο κ. Μουράτογλου, ήδη το 2012 έχουν παρακρατηθεί 3,1 εκατ. ευρώ για μισθώματα σχολικών μονάδων, 131 εκατ. ευρώ για προνοιακά επιδόματα και 51 εκατ. ευρώ για μεταφορές μαθητών. Πρόκειται για 185,295 εκατ. ευρώ που κρατήθηκαν από τους πόρους του 2012 για μεταβιβάσεις πληρωμών που αφορούν δαπάνες του 2011.

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, οι επιχορηγήσεις των δήμων (ΚΑΠ) από 2,845 δισ. ευρώ το 2009 έχουν μειωθεί σε 1,415 δισ. ευρώ. Γι αυτό και ο κ. Μουράτογλου έθεσε θέμα τήρησης του συντάγματος, όσον αφορά την ίση μεταχείριση των δήμων με τους υπόλοιπους φορείς της κυβέρνησης στην κρίσιμη δημοσιονομική κατάσταση. Την ίδια στιγμή, η συμβολή των χρεών των ΟΤΑ στο σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών της χώρας ανέρχεται μόλις στο 0,27%.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κ. Ασκούνης σημείωσε ότι «αν υλοποιηθεί η δέσμευση Σαχινίδη για τα 2,7 δισ. ευρώ (σ.σ. επιχορήγηση των δήμων για το 2012), δεν θεωρώ ότι έχουμε επιλύσει όλα τα προβλήματα της αυτοδιοίκησης, αλλά αποτελεί ένα θετικό πλαίσιο στον κλίμα του ζει η χώρα μας».

Σε ό,τι αφορά το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών ο κ. Ασκούνης σχολίασε ότι «αυτά που αντιμετωπίσαμε το πρωί, δεν τιμούν το πολιτικό μας σύστημα. Το πολιτικό σύστημα πρέπει να αυτοκαθαρισθεί». Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ αναφέρθηκε σε δύο ρυθμίσεις που, ενώ είχαν συμπεριληφθεί στο πολυνομοσχέδιο, την τελευταία στιγμή αφαιρέθηκαν. Η μια αφορούσε τροπολογία σε νόμο του υπουργείου Υποδομών, με την οποία θα ήταν πάλι δυνατή η απευθείας ανάθεση μικρών έργων για επείγουσες ανάγκες και η οποία αποσύρθηκε. Η δεύτερη τροπολογία, που επίσης αφαιρέθηκε, αφορούσε παρέμβαση στα πρόστιμα που επιβλήθηκαν σε δημοτικούς συνδυασμούς από τις Επιτροπές για τις εκλογικές δαπάνες.

Στην «εξαιρετικά διογκωμένη γραφειοκρατία» που έχει υιοθετηθεί με τις ρυθμίσεις πρόσφατων νόμων και η οποία δημιουργεί τραγικές καθυστερήσεις στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, στα έργα αυτεπιστασίας και στα μικρά έργα αναφέρθηκε η δήμαρχος Βέροιας Χ. Ουσουλτζόγλου που κατέληξε «αν είναι να κλείσω το δήμο, καλύτερα να παραιτηθώ και να μην ταλαιπωρώ τους δημότες».

Αναφανδόν υπέρ του κλεισίματος των δήμων ήταν ο δήμαρχος Νίκαιας-Ρέντη Γ. Ιωακειμίδης. Όπως σημείωσε «η αυτοδιοίκηση στραγγαλίζεται. Το οικονομικό είναι μέρος μιας συνολικής προσπάθειας υποτίμησης της τοπικής αυτοδιοίκησης. Όποιος γνωρίζει από αυτοδιοίκηση καταλαβαίνει πως ό,τι έγινε με τις αναθέσεις μικρών έργων αποτελεί καίριο πλήγμα στη λειτουργία των δήμων». ΑΑντίστοιχη υποβάθμιση του θεσμού της αυτοδιοίκησης συνεπάγεται η μείωση των μισθών των δημάρχων. Όπως είπε, «τελικά θα μείνουν στην αυτοδιοίκηση μόνο οι πλούσιοι και τα λαμόγια. Όσο λιγότεροι θα είμαστε εμείς, τόσο χειρότερα θα είναι τα πράγματα για την αυτοδιοίκηση».

Γι αυτό κατέληξε «θα πρέπει να πάμε μέχρι τα άκρα. Να μποϊκοτάρουμε τις εκλογές, ή να παραιτηθούμε με αποφάσεις δημοτικών συμβουλίων, ή να πάμε σε απεργία διαρκείας. Η κουβέντα δεν έχει νόημα μόνο εάν δεν είστε έτοιμοι να πάτε για συγκρούσεις. Και δεν είστε!».

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου