Πέμπτη 10 Μαρτίου 2011

Μέτρα των Δήμων (των αλλων οχι της Λαμίας) για τα τραπεζοκαθίσματα

 Ένας -ένας οι δήμοι ανα την Ελλάδα, προσπαθούν να διαφυλάξουν για τον δημότη, τους ελάχιστους ελεύθερους χώρους που έχουν παραμείνει στις πόλεις και που καταλαμβάνονται παράνομα απο επιχειρηματίες, με μόνο σκοπό το κέρδος.
Στην Λαμία όμως η Δημοτική Αρχή, που διαχειρίζεται το κέντρο της πόλης 12 χρόνια τώρα, δείχνει ανήμπορη να αντιδράσει,μπλεγμένη σε μικροεξυπηρετήσεις και συμφέροντα.

Τάξη στο χάος που επικρατεί με τα τραπεζοκαθίσματα ετοιμάζεται να βάλει η νέα δημοτική αρχή της Αθήνας. Όπως δήλωσε ο αντιδήμαρχος, υπεύθυνος για τη δημοτική αστυνομία, Τάσος Αβραντίνης, εντός της εβδομάδας θα αρχίσουν εντατικοί έλεγχοι όλων των αδειών των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος και του χώρου που επιτρέπεται να καλύψουν με τραπεζοκαθίσματα.

«Από αυτή την εβδομάδα θα αρχίσουμε να σηκώνουμε τραπεζοκαθίσματα.
Θα είμαστε αμείλικτοι στην τιμωρία για την κατάληψη του δημόσιου χώρου», τονίζει ο κ. Αβραντίνης και επισημαίνει ότι «θα πρέπει άμεσα να υπάρξει και νομοθετική μεταρρύθμιση, έτσι ώστε οι άδειες που χορηγούνται, να είναι για 3-5 χρόνια και όχι ετήσιες, όπως σήμερα, γεγονός που συμβάλλει στη διαιώνιση της παρανομίας».

Ο κ. Αβραντίνης όμως είναι επιφορτισμένος για την επίλυση -λόγω της θέσεώς του, αλλά και των νέων καθηκόντων που έχει αναλάβει, ύστερα από την παραίτηση του αντιδημάρχου πολεοδομίας, Φώτη Προβατά- ενός σημαντικού όγκου προβλημάτων, που αφορούν την καθημερινότητα της ζωής στην πόλη και ειδικότερα στην περιοχή του ιστορικού κέντρου και τις γύρω απ’ αυτό υποβαθμισμένες γειτονιές.

Ενδεικτικό του φόρτου δουλειάς είναι ότι όση ώρα ανέμενε για την προγραμματισμένη συζήτηση μαζί του, αλλά και κατά τη διάρκειά της, ο συνηθέστερος λόγος όχλησης στο γραφείο του ήταν παράπονα δημοτών επί των προστίμων, που τους έχουν επιβληθεί για διπλοπαρκαρίσματα. Σε όλα αυτά ο Τάσος Αβραντίνης, με βάση την φιλοσοφία που αναπτύσσει, έχει συγκεκριμένη απάντηση: «Καμιά έκπτωση στα πρόστιμα, στόχος μας είναι τα επόμενα 10 χρόνια, 60-65% των δρόμων της Αθήνας να είναι χωρίς αυτοκίνητα».

Όπως εξηγεί: «Σήμερα, στα όρια του δήμου Αθηναίων κυκλοφορούν σε καθημερινή βάση ένα εκατομμύριο αυτοκίνητα, ενώ 14.000 στρέμματα δημόσιου χώρου είναι κατειλημμένα νόμιμα και παράνομα από αυτοκίνητα. Ο στόχος είναι τα επόμενα 10 χρόνια να μειωθεί στο 35-40% η χρήση των αυτοκινήτων, να δημιουργηθούν δρόμοι ήπιας κυκλοφορίας και ποδηλατόδρομοι, να αντικατασταθεί μέρος του τσιμέντου και του μπετόν από πράσινο, ώστε να βοηθηθεί η πόλη στην αντιμετώπιση του φαινομένου της θερμικής νησίδας, ιδιαίτερα το καλοκαίρι. Θα πρέπει να υπάρξουν φορολογικά και πολεοδομικά κίνητρα. Η πολιτική ελέγχου της στάθμευσης εντάσσεται σε μία στρατηγική απελευθέρωσης δημόσιων χώρων, που είναι σε ανεπάρκεια σήμερα στην Αθήνα».

Από τότε που ανέλαβε την ευθύνη της δημοτικής αστυνομίας έχουν «κοπεί» 120.000 κλήσεις, από τις οποίες 85.000 αφορούν την ελεγχόμενη στάθμευση και οι υπόλοιπες την «αντικοινωνική στάθμευση» (σε ράμπες αναπήρων, πεζόδρομους, πλατείες κ.λπ.). Όπως, διευκρινίζει «θύματα αυτής της ανομίας στην πόλη είναι σε τελευταία ανάλυση οι ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού, οι ανάπηροι, οι ηλικιωμένοι, οι μητέρες με τα παιδιά τους, για τις οποίες η κυκλοφορία καθίσταται επικίνδυνη, αναγκάζοντάς τους να κλείνονται στα όρια του σπιτιού τους».

Αναμφισβήτητα θεωρεί ότι μία πολιτική περιορισμού της κυκλοφορίας του αυτοκινήτου πρέπει να συνοδευτεί και από μία πολιτική για τη στάθμευση. Εκτιμά ότι «χρειάζεται η δημιουργία χώρων στάθμευσης σε δημοτικούς χώρους, με συμβάσεις παραχώρησης σε ιδιωτικές εταιρείες, που θα διαχειριστούν αυτούς τους χώρους για μεγάλο χρονικό διάστημα, έτσι ώστε και η τιμή ενοικίασης μίας θέσης να διαμορφωθεί ανάλογα και να είναι συμφέρουσα για τους δημότες. Πρέπει, σε κάθε περίπτωση, να προηγείται μελέτη περιβαλλοντική και συγκοινωνιακή, όσον αφορά τις επιπτώσεις μίας τέτοιας κατασκευής». Εξάλλου, βλέπει θετικά και την ιδέα κατασκευής χώρων στάθμευσης κάτω από δρόμους, πεζόδρομους και πλατείες, όπως και την παροχή κινήτρων σε ιδιοκτήτες παλαιών πολυκατοικιών, προκειμένου αυτές να μετατραπούν σε parking. Για δε το ιστορικό κέντρο η άποψη του είναι: «ούτε αυτοκίνητα, ούτε πάρκινγκ, μέσα μαζικής μεταφοράς που θα λειτουργούν συνεχώς».

Σε ό,τι αφορά το παραεμπόριο επισημαίνει ότι «ουδείς Έλληνας ή ξένος καταστηματάρχης οφείλει, στις συνθήκες ιδιαίτερα της οικονομικής κρίσης που διανύουμε, να νιώθει πίεση από τον αθέμιτο ανταγωνισμό». Εκτιμά ότι το πρόβλημα δεν βρίσκεται τόσο στους μικροπωλητές, όσο στις αποθήκες, με τα παράνομα εισαχθέντα προϊόντα «που είναι μισθωμένες από αλλοδαπούς με κοινοτικά διαβατήρια, κυρίως Κινέζους».

Στις αρμοδιότητές του είναι και ο έλεγχος νομιμότητας των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος. Ήδη έχει προχωρήσει η διαδικασία και έχουν σφραγιστεί αρκετά από αυτά στις περιοχές της Κυψέλης, της Πλατείας Καλλιγά και της Πλατείας Αμερικής.

Διευκρινίζει ότι η Δημοτική Αστυνομία πραγματοποιεί τον έλεγχο και στη συνέχεια την ευθύνη για το σφράγισμα έχει η αντιδήμαρχος, αρμόδια για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, Νέλλη Παπαχελά. Συνήθεις είναι οι περιπτώσεις καταστημάτων, που λειτουργούν χωρίς άδεια, η έχουν πάρει άδεια, για παράδειγμα για καφετέρια, και λειτουργούν ως χαρτοπαικτικές λέσχες, ή συμβάλλουν σε ηχορύπανση, ή δεν τηρούν τις πολεοδομικές διατάξεις. Σε περίπτωση δε που κατάστημα, το οποίο έχει σφραγιστεί με βουλοκέρι, επαναλειτουργήσει από τον ιδιοκτήτη του, ή τον ενοικιαστή, γεγονός που σημαίνει ότι έχει σπάσει η σφραγίδα, θεωρείται ποινικό αδίκημα και διώκεται με αυτόφωρο.

Υπέρ της αλλαγής της νομοθεσίας, πάντως, τάσσεται ο κ. Αβραντίνης και για τους οίκους ανοχής, που λειτουργούν εντός των ορίων του δήμου Αθηναίων, υπογραμμίζοντας ότι «αυτή τη στιγμή μόνο τρεις στους 250 λειτουργούν νόμιμα. Υπάρχει ένα ολόκληρο κύκλωμα 2.500 ατόμων, που σχετίζονται με τους οίκους ανοχής. Ο τζίρος από τις δραστηριότητες αυτές ξεπερνά τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ. Μιλάμε για «μαύρα» χρήματα και σε τελευταία ανάλυση το κύκλωμα αυτό στηρίζει την ύπαρξή του στις αυστηρές προδιαγραφές του νόμου, που δεν επιτρέπουν να λειτουργήσουν οίκοι ανοχής νόμιμα, με σύγχρονο τρόπο, όπως ισχύει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Το νομοσχέδιο, πάντως, του υπουργείου Εσωτερικών, για το θέμα, είναι σε θετική κατεύθυνση. Μέχρι τώρα σε μας ανήκε ο έλεγχος των αδειών, αλλά τελικά καταλήγαμε τη μία μέρα να σφραγίζουμε έναν οίκο ανοχής και πριν περάσουν 24 ώρες να επαναλειτουργεί».

Μεταξύ των αρμοδιοτήτων του κ. Αβραντίνη στον πολεοδομικό τομέα είναι και ο έλεγχος για τη λειτουργία χώρων, οι οποίοι παρότι έχουν χαρακτηριστεί επαγγελματικές στέγες, κατέληξαν να χρησιμοποιούνται ως χώροι στέγασης αλλοδαπών. Αυτό συμβαίνει κυρίως σε υποβαθμισμένες γειτονιές της πόλης, στις οποίες η οικονομική κρίση έχει πλήξει ιδιαίτερα την εμπορική δραστηριότητα και οι ιδιοκτήτες αυτών των καταστημάτων, προκειμένου να έχουν κάποιο εισόδημα, τα νοικιάζουν σαν ξενώνες. Για την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου θέματος, ο αντιδήμαρχος θεωρεί αναγκαία την παρέμβαση του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Ελέγχου.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου