Η ρήση του Ισοκράτη, ανετράπη την Τρίτη, 1 Μαρ 2011, στην Θεσσαλονίκη, στην εκδήλωση του Ινστιτούτου Ανάπτυξης Γυναικών Μάνατζερ & Επιχειρηματιών–ΙΑΓΜΕ της ΕΕΔΕ, που είχε θέμα: ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΗΓΕΣΙΑ-επένδυση για το μέλλον.
Το πολυπληθές ακροατήριο, στην εξαιρετική αίθουσα, άκουσε [...]με προσοχή τους χαιρετισμούς της κας Λιάνας Γούτα (πρόεδρος ΙΑΓΜΕ ΕΕΔΕ Μακεδονίας), του κ. Θεόδωρου Σταυρόπουλου (πρόεδρος ΕΕΔΕ Μακεδονίας), της κας Αγγελίνας Μιχαηλίδου (πρόερος ΙΑΓΜΕ ΕΕΔΕ) και του κ. Θεόδωρου Τσέκου (Γεν. Γραμμ. ΥΕΚΑ).
Το κύριο μέρος της εκδήλωσης με συντονιστή τον δημοσιογράφο κ. Πάσχο Μανδραβέλη, ξεδίπλωσε πάρα πολλά θέματα και έδωσε πολλά στοιχεία που παρουσίασαν οι: κα Ξ. Κούρτογλου (Οι Γυναίκες στην Ηγεσία: Δυνατότητα ή Επιλογή), η κα Β. Μπουζούκη (Έχει φύλλο η ηγεσία?), ο κ. Γ. Στεργής (Γυναικεία επιχειρηματικότητα), ο καθ. N. Wilson (Female Directors in the Corporate Sector), ο καθ. Δ. Μπουραντάς (Στρατηγικές παράμετροι επιχειρηματικής επιτυχίας) και ο βουλευτής Μ. Ανδρουλάκης (Θηλυκό Μάνατζμεντ εν μέσω κρίσης?).
Μερικά σημεία προσοχής είναι:
1. Οι 7 στους 10 Έλληνες πανελλαδικά είναι «ανοικτοί» στην ανέλιξη των γυναικών σε υψηλότερες βαθμίδες και θα ψήφιζαν γυναίκα για πρωθυπουργό της Ελλάδος.
2. Με την πάροδο των ετών ο «ανδροκρατούμενος» χώρος των επιχειρήσεων γίνεται πιο δεκτικός στις ικανές γυναίκες επαγγελματίες.
3. Διοίκηση είναι το να κάνεις τα πράγματα σωστά. Ηγεσία είναι το να κάνεις τα σωστά πράγματα (P. Druker). Η ηγεσία δεν έχει φύλλο, έχει στυλ. Το θηλυκό μάνατζμεντ είναι η διοίκηση με φροντίδα.
4. Η επανάσταση του γιασεμιού, η αλλαγή στον αραβικό κόσμο, ίσως στηρίζεται στην ανάληψη δράσης μέσω διαδικτύου από τις μουσουλμάνες γυναίκες.
5. Είναι ανόητο να χάνονται ιδέες, ικανότητες & πρωτοβουλίες, μη δίνοντας χώρο στις γυναίκες. Είναι αδιανόητο το μισό του ουρανού να αποκλείεται από τις γήινες δράσεις. Σε κανένα ταλέντο δεν πρέπει κλείνει η πόρτα.
6. Οι νέες επιχειρήσεις αποτυγχάνουν σε ποσοστό 67% στα πρώτα 10 χρόνια. Όταν έχουν στην διοίκηση γυναίκες μειώνεται η πιθανότητα αποτυχίας. ((CMRC-UK)
7. Από την κυλιόμενη μελέτη των χρεοκοπιών σε 1.000.000 περίπου μικρές επιχειρήσεις της Αγγλίας στοιχειοθετείται η στατιστική σημαντικότητα, ότι στις επιχειρήσεις που υπήρχαν γυναίκες στο Διοικητικό Συμβούλιο παρατηρήθηκαν λιγότερες παραιτήσεις στελεχών & συγκρούσεις και μεγαλύτερες πιθανότητες επιβίωσης, ανάπτυξης και απόδοσης της εταιρείας.
8. Οι γυναίκες αντιδρούν καλύτερα στους κινδύνους. (www.cmrc.co.uk)
9. Η γυναίκες είναι ποιο ομαδικοί παίκτες, με φροντίδα, ταπεινότητα (hymility, αντίθετο της αλλαζονίας), ακεραιότητα (integrity, ειλικρίνεια, συνέπεια, ανάληψη ευθυνών, ηγεσία μέσω παραδείγματος), φρόνηση. Προφανώς οι γυναίκες έχουν τα παραπάνω ενσωματωμένα και ασκούνται λόγω της μητρότητας και της φροντίδας όλου του σπιτιού, και του μεγαλώματος των παιδιών.
10. Αν οι ανάγκες του μάνατζμεντ στο μέλλον (σε σχέση με το σήμερα) απαιτούν συνεργασία (ανταγωνισμός σήμερα), κυριαρχία της κοινωνίας (σήμερα οικονομίας), αμοιβαιότητα, κοινωνική ευθύνη-κοινό καλό (κέρδος-απληστία), πνευματικά αγαθά (υλικά), ηθική ηγεσία (Μακιαβελλισμός), τότε σίγουρα οι γυναίκες θα μετέχουν όλο και περισσότερο στην διοίκηση των εκμεταλλεύσεών & επιχειρήσεων.
11. Οι γυναίκες στα χωριά, όπου οι κοινωνίες ζουν χωρίς ιδεολογισμούς, φροντίζουν ταυτόχρονα τα παιδιά & το σπίτι, πηγαίνουν στα χωράφια και κάνουν όλες τις δουλειές, και επιβιώνουν με όσα μέσα υπάρχουν διαθέσιμα. Έχοντας την ενστικτώδη ανάγκη για εξασφάλιση των παιδιών κάνουν καλύτερη διαχείριση κινδύνων και εκτίθενται σε μικρότερους κινδύνους. Ασκούν σχεδόν τέλειο μάνατζμεντ και μάλιστα με όλα τα στοιχεία ηθικής ηγεσίας στο κάθε σπίτι.
12. Παραλλήλως παρατηρούμε ότι οι άνδρες είναι ποιο απόλυτοι-μονοκόμματοι, ειδικευόμενοι σε μια μόνο λειτουργία. Έχουν ποιο ανεπτυγμένη την οπτικοχωρική ιδιότητα (ταξίδι, κυνήγι, επιστροφή), τον ανταγωνισμό κλπ, που δεν είναι ότι καλύτερο για την διοίκηση και την ηγεσία, αλλά έχει βραχυχρόνια αποτελέσματα.
Όσοι είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν την εκδήλωση του ΙΑΓΜΕ της ΕΕΔΕ Μακεδονίας είναι σίγουρο ότι έφυγαν ποιο πλούσιοι σε προβληματισμούς μετά την τεκμηρίωση και τα στατιστικά στοιχεία. Φάνηκε ότι είναι απαραίτητο όλοι οι συλλογικοί φορείς να μελετήσουν ποιο προσεκτικά τα θέματα ίσων ευκαιριών και να δημιουργήσουν ομάδες εργασίας-μελέτης ή/& επιτροπές γυναικών για την καλύτερη αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων δυνατοτήτων στο χώρο τους.
Στοιχεία για την επιχειρηματικότητα, και βέβαια και την γυναικεία αγροτική επιχειρηματικότητα, θα διαπραγματευτεί η εκδήλωση «Αγροτική Επιχειρηματικότητα & Αγροτουρισμός», στις 13/5/2011, στην ΤΕΧΝΟΠΟΛΙΣ του Δήμου Αθηνάιων, με την Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών, ενώ στις 15 Οκτ είναι η Παγκόσμια Ημέρα της Αγρότισσας.
Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου