Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2012

Μυστηριώδεις τοποθεσίες της Φθιώτιδας - Άγιοι Ταξιάρχες και Αγιοσπηλιές Οίτης

Η Οίτη είναι ένας ορεινός όγκος που δεσπόζει κατά μήκος στα νότια της κοιλάδας του Σπερχειού και μοιάζει σαν να έπεσε από τον ουρανό. «Το μαύρο τομάρι της Αρκούδας» την αποκαλούσαν οι παλιοί κάτοικοι. Σε μία πλαγιά της Οίτης, σε υψόμετρο 700 μέτρων επάνω από το χωριό «Κομποτάδες», υπάρχει σήμερα το μοναστήρι των Αγίων Ταξιαρχών.
Η παράδοση αναφέρει ότι το μοναστήρι ιδρύθηκε επί «Ιουστινιανού Αυτοκράτορος της Κωνσταντινουπόλεως». Ο Ιουστινιανός ήταν αυτοκράτορας του Βυζαντίου από το 527 μέχρι το 565 μ.Χ και εκτός των άλλων κτισμάτων, έκτισε και πλήθος ναών και μοναστηριών. Ο ίδιος έκτισε και το μέγιστο ναό της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη.

Κατά τη διάρκεια ανασκαφών, στις αρχές του 20ου αιώνα, βρέθηκε παλαιό δάπεδο με ψηφιδωτή πλακόστρωση καί μαρμάρινη πλάκα φέρουσα το όνομα του Αυτοκράτορα Ιουστινιανού. Το μοναστήρι των Αγίων Ταξιαρχών πυρπολήθηκε από τους Τούρκους κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 και ανηγέρθη τον Ιούνιο του 1891.

Ιερά Μονή Αγίων Ταξιαρχών Φθιώτιδας    

Πολύ κοντά στο μοναστήρι των Αγίων Ταξιαρχών, υπάρχει ένα σύμπλεγμα σπηλαίων που θυμίζει αυτό της Καππαδοκίας στη Μικρά Ασία. Επειδή στα τοιχώματα των σπηλαίων έχουν ανακαλυφθεί αγιογραφίες και επειδή εκεί κοντά υπήρχε το παλιό μοναστήρι, εικάζεται ότι οι σπηλιές αυτές ήταν καταφύγιο ερημιτών, ασκητών, προσκυνητών αλλά και ανταρτών. Οι τοιχογραφίες και οι βραχογραφίες είναι αρκετά αινιγματικές αφού πρόκειται για αρχαίες αγιογραφίες και εικονοποιημένες ιστορίες, που φαίνεται να αναπαριστούν διάφορα μυστήρια της περιοχής. Επιπρόσθετα, οι σπηλιές αυτές παρουσιάζουν μεγάλο αναρριχητικό ενδιαφέρον καθώς μπορούν να δώσουν διαδρομές πολύ μεγάλης δυσκολίας. Στους ντόπιους, ήταν γνωστές από παλιά και αποτελούσαν κρησφύγετο σε δύσκολες εποχές.



Αγιοσπηλιές της Οίτης

Για τους λάτρεις του μυστηρίου και της μεταφυσικής αναζήτησης, πρέπει να σημειωθεί ότι οι εν λόγω τοποθεσίες κατατάσσονται στους 117 ενεργειακούς τόπους της Ελλάδας, διαθέτοντας αρνητική ενέργεια λόγω της βαρειάς ατμόσφαιρας, των περίεργων εικονογραφήσεων και του αποτρεπτικού περιβάλλοντος. Μην ξεχνάμε ότι στο παρελθόν οι σπηλιές της Οίτης και το μοναστήρι των Αγίων Ταξιαρχών αποτέλεσαν ορμητήριο αλλά και καταφύγιο κυνηγημένων από τους Τούρκους και δεν είναι διόλου απίθανο η ιστορία της περιοχής να έχει βαφτεί με άφθονο αίμα....




Βραχογραφίες μοναχών ( βραχοσπηλιές οίτης) 





ΠΗΓΕΣ

1. http://strangehellas.blogspot.gr/2010/03/blog-post_10.html

2. http://fthiotikos-tymfristos.blogspot.gr/2012/01/blog-post_04.html

3. http://kostalexi.net/kefalaia%5Cbook5.pdf

4. http://www.panoramio.com/photo/23416227?source=wapi&referrer=kh.google.com




Από vladi

elsito.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου