Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2013

Χιλιάδες μαϊμού επιδόματα από τους δήμους στο φως του «Ήλιου»

Στο σύστημα «ΗΛΙΟΣ» εντάσσεται στο εξής και η παρακολούθηση των προνοιακών επιδομάτων που χορηγούνται από τους δήμους, εξαιτίας των χιλιάδων περιστατικών παράνομης είσπραξης επιδομάτων που έχουν προκύψει.
Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, στο πλαίσιο της παρουσίασης της έβδομης έκθεσης του συστήματος «ΗΛΙΟΣ» γνωστοποίησε ότι από τον επόμενο μήνα, το υπουργείο θα προχωρήσει στην αναστολή χορήγησης των προνοιακών επιδομάτων σε 11.000 δικαιούχους, ενώ σχεδιάζεται να μπουν και εισοδηματικά κριτήρια.


Όπως προκύπτει από το σύστημα του υπουργείου υπάρχουν άτομα που λαμβάνουν συντάξεις άνω των 5.000 ευρώ και εξακολουθούν να λαμβάνουν προνοιακό επίδομα.

Συγκεκριμένα, ο κ. Βρούτσης είπε: «Φωταίζουμε άλλη μία αθέατη πλευρά του κοινωνικού κράτους, αυτή των προνομιακών επιδομάτων, ενσωματώνονωτας στο σύστημα «ΗΛΙΟΣ» την παρακολούθηση των 172.571 επιδομάτων που χορηγούνται σε 164.106 δικαιούχους από τους Δήμους υπό την εποπτεία του υπουργείου μας. Το συνολικό ποσό που καταβάλλεται μηνιαία σε προνοιακά επιδόματα ανέρχεται σε 55.232.697 ευρώ».

Πρόσθεσε δε ότι από τη διασταύρωση των στοιχείων του «ΑΡΙΑΔΝΗ» και του ΑΜΚΑ προέκυψε η καταβολή επιδομάτων σε 768 θανόντες για τους οποίους αποστέλλονται τα στοιχεία στις αρμόδιες υπηρεσίες για έλεγχο και άμεση αναστολή των καταβολών.

Επίσης, από τον έλεγχο των στοιχείων των δικαιούχων προέκυψε για 10.500 επιδόματα εσφαλμένη καταχώρηση στοιχείων ταυτοποίησης και ΑΜΚΑ. Και στις περιπτώσεις αυτές θα γίνει αναστολή των καταβολών μέχρι να γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι και διορθώσεις με τους σωστούς αριθμούς ΑΜΚΑ.

Επίσης ανέφερε ότι τα προνοιακά επιδόματα «εξετάζονται όχι μόνο αυτοτελώς αλλά και σε συνδυασμό με τις συντάξεις που λαμβάνουν οι δικαιούχοι τους και σε μεταγενέστερο χρόνο και με τα λοιπά εισοδήματα τους. Χαρτογραφείται με τον τρόπο αυτό ένας ακόμα ευαίσθητος χώρος, διαπιστώνοντας, δυστυχώς όμως, και εδώ, την ύπαρξη παραβατικών συμπεριφορών».

Επιπλέον, όπως προκύπτει από την έκθεση το μέσο μηνιαιό εισόδημα από συντάξεις τον Δεκέμβριο ανέρχεται σε 932,80 ευρώ.

Ο αριθμός των συνταξιούχων ανέρχεται σε 2.666.683 άτομα και ο αριθμός των καταβαλλόμενων συντάξεων σε 4.431.939, ενώ η συνολική μηνιαία δαπάνη για συντάξεις τον Δεκέμβριο φθάνει τα 2.298.147.449,59 ευρώ.



Η ΕΚΘΕΣΗ του ΗΛΙΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου