Στα δύσκολα χρόνια της οικονομικής κρίσης, πληθαίνουν ολοένα οι δράσεις και οι κινήσεις για την ενίσχυση εκείνων που πλήττονται περισσότερο. Το ένα μετά το άλλο δημιουργούνται και λειτουργούν τα κοινωνικά παντοπωλεία, φαρμακεία, ακόμα και ιατρεία, με τους γιατρούς να παρέχουν αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες τους.Για να καλύψει τις ανάγκες των δημοτών που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα έξοδα για την αγορά φαρμάκων,
ο δήμος Ηλιούπολης δημιούργησε το «Φαρμακείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης». Το φαρμακείο λειτουργεί, από τις 30 Ιανουαρίου, με την αμέριστη στήριξη του κλάδου των φαρμακοποιών, μετά την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του δήμου Ηλιούπολης και του Τομεάρχη Φαρμακοποιών Ηλιούπολης κ. Ιωσηφίδη, του προέδρου Φαρμακοποιών του Κόσμου κ. Σερεμίδη και του προέδρου του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής κ. Λουράντου.
Το φαρμακείο λειτουργεί σε χώρο του 1ου ΚΑΠΗ, στην Κάτω Ηλιούπολη, κάθε Δευτέρα και Τετάρτη 5-7 το απόγευμα. Δικαιούχοι για φάρμακα είναι οι άποροι, άνεργοι και ανασφάλιστοι κάτοικοι Ηλιούπολης, που είναι κάτοχοι της σχετικής πράσινης κάρτας Φαρμακείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης, που εκδίδεται από την κοινωνική υπηρεσία του δήμου.
Τα βασικότερα δικαιολογητικά είναι αντίγραφο εκκαθαριστικού σημειώματος και Ε9, βεβαίωση από τον ΕΟΠΥΥ ότι ο δικαιούχος δεν είναι ασφαλισμένος και υπεύθυνη δήλωση. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη χορήγηση φαρμάκων στους δικαιούχους είναι η ιατρική συνταγή.
Υπεύθυνη για τη λειτουργία του φαρμακείου είναι η καθηγήτρια Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Παπασταϊκούδη. Ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης του δήμου Ηλιούπολης και εμπνευστής αυτής της προσπάθειας, Χρήστος Γιαννάκης μίλησε στο ΑΜΠΕ για το Φαρμακείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης λέγοντας ότι «ήδη από το Σεπτέμβριο δεχόμουν καθημερινά καταιγιστικές επισκέψεις από άπορους και άνεργους της πόλης μας που μου έλεγαν ότι δεν μπορούν να αγοράσουν ούτε τα φάρμακα τους. Έτσι, υποσχέθηκα ότι κάτι θα κάνω γι αυτούς τους ανθρώπους και δεσμεύτηκα για άμεσες λύσεις».
Αρχικά, αφού βρέθηκε ο χώρος για τη λειτουργία του, συγκεντρώθηκαν τα πρώτα φάρμακα, από αυτά που περίσσευαν στα ντουλάπια των συνδημοτών του δήμου και τα προσέφεραν.
«Να τονίσω ότι ο έλεγχος πριν προχωρήσουμε στη διανομή τους ήταν αυστηρώς και ενδελεχής με εξειδικευμένο προσωπικό», λέει ο κ. Γιαννάκης και προσθέτει: «Στη συνέχεια ήρθαμε σε επαφή με τους φαρμακοποιούς της πόλης μας και σήμερα με την αγαστή συνεργασία και απόλυτη στήριξη που έχουμε καλύπτουμε το 90% των αναγκών μας, σε σχέση με τις απαιτήσεις των δημοτών».
Όπως εξηγεί η όλη προσπάθεια γίνεται ουσιαστικά με μηδενικό κόστος για το δήμο. Μάλιστα ανακοίνωσε ότι «στο πλαίσιο της συνολικής κοινωνικής πολιτικής που ασκούμε μπορούμε να ανακοινώσουμε ότι στις επόμενες ημέρες θα λειτουργούν στην Ηλιούπολη και Κοινωνικά Ιατρεία σε συνεργασία με τη Χριστιανική Ένωση Νέων».
Και από το Φαρμακείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης του δήμου Ηλιούπολης στο «Κοινωνικό Παντοπωλείο», του δήμου Νέας Ιωνίας, που είναι ένας από τους πρωτοπόρους δήμους σ’ αυτήν την προσπάθεια. Το Κοινωνικό Παντοπωλείο «Η Αλληλεγγύη», λειτουργεί από το Δεκέμβριο του 2011.
Μιλώντας στο ΑΜΠΕ ο αντιδήμαρχος Νέας Ιωνίας, υπεύθυνος επί των κοινωνικών θεμάτων, Ιωάννης Καλμανιώτης εξηγεί ότι «ο δήμος μας έχει ξεκινήσει αυτό το κίνημα αλληλεγγύης εδώ και πάνω από ένα χρόνο συναισθανόμενοι την κατάσταση που βιώνουμε και με στόχο να σταθούμε στο πλευρό των κατοίκων της πόλης μας και να συνδράμουμε με όσα μέσα διαθέτουμε στους συμπολίτες που πραγματικά δυσκολεύονται να αντεπεξέλθουν ακόμα και για τις πιο βασικές ανάγκες τους. Το Κοινωνικό Παντοπωλείο "Η Αλληλεγγύη" λειτουργεί κάθε μήνα το πρώτο 10ήμερο και στηρίζεται οικονομικά αποκλειστικά από δημοτικά κονδύλια».
Ήδη για το 2012 έχουν προϋπολογιστεί 160.000 ευρώ για αυτό το σκοπό. Ωστόσο καθοριστική είναι και η συμβολή του δικτύου εθελοντών, που αποτελείται από 100 άτομα τα οποία έσπευσαν να βοηθήσουν με όλες τους τις δυνάμεις. «Οι εθελοντές αυτοί, για τους οποίους τα λειτουργικά έξοδα είναι μηδενικά, συμμετέχουν στη συγκέντρωση και διανομή των αγαθών που μοιράζουμε, αλλά και σε μία ειδική δράση που λαμβάνει χώρα μία φορά το μήνα σε όλα τα σουπερμάρκετ της Νέας Ιωνίας κατά την οποία στήνουμε πάγκους για τους πολίτες που εξέρχονται από αυτά και εθελοντικά προσφέρουν ό,τι εκείνοι επιθυμούν από τρόφιμα ή οτιδήποτε άλλο», τόνισε ο κ. Καλμανιώτης.
Στο ξεκίνημα της προσπάθειας αυτής οι άνθρωποι που λάμβαναν βοήθεια ήταν περίπου 600, ενώ σήμερα έχουν φτάσει τους 1.000 και κάθε μήνα αυξάνονται κατά 100, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Ν. Ιωνίας.
Τα κριτήρια για τους δικαιούχους είναι πολύ αυστηρά για το αδιάβλητο της διαδικασίας. Βασικότερο είναι το κριτήριο του ετήσιου εισοδήματος που δεν πρέπει να ξεπερνά τα 5.500 ευρώ, ενώ η διασταύρωση για τη δημιουργία της λίστας των ονομάτων των δικαιούχων γίνεται μέσω της εφορίας.
Φυσικά πρέπει να είναι κάτοικοι, όχι απαραίτητα δημότες Νέας Ιωνίας. Το 95% των ανθρώπων που λαμβάνουν τη βοήθεια είναι Έλληνες, που για κάποιο λόγο τα τελευταία χρόνια έχουν μειωθεί τα εισοδήματά τους και δεν μπορούν πλέον να ανταποκριθούν στα καθημερινά έξοδα.
«Οι περισσότεροι έρχονται με σκυμμένο το κεφάλι για να πάρουν τα τρόφιμα για τις οικογένειες τους, καθώς από τη μία μέρα στην άλλη δεν καταφέρνουν να τις συντηρήσουν», λέει και προσθέτει: «Πιστεύω αν δεν υπήρχε η ντροπή θα είχαμε ακόμα περισσότερους που θα έρχονταν σε εμάς και η ευγνωμοσύνη και τα θετικά σχόλια που λαμβάνουμε καθημερινά μάς δίνουν δύναμη να συνεχίσουμε αυτή τη δράση αν και ευχόμαστε στο μέλλον, αυτό να μην είναι αναγκαίο».
Τα προϊόντα που διανέμονται είναι κατά κύριο λόγο τρόφιμα, όπως, όσπρια, ζυμαρικά, ελιές, ζάχαρη, πουρές, φρυγανιές, ρύζι, αλεύρι, αλάτι, γάλα, μαρμελάδες και καφές.
Κοινωφελές Παντοπωλείο λειτουργεί και στην Ηλιούπολη, το οποίο αποτελεί μία σύμπραξη του δήμου και των κοινωνικών φορέων «ΕΔΡΑ» και «ΔΡΑΣΗ», και έχει ως σκοπό την κάλυψη με τρόφιμα, ρούχα ή άλλα είδη οικιακής χρήσης των οικονομικά αδύναμων κατοίκων του δήμου.
Το παντοπωλείο προσφέρει δωρεάν τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης σε άτομα που στερούνται των βασικών ειδών διαβίωσης (ηλικιωμένοι, μονογονεϊκές οικογένειες, πολύτεκνοι, ΑμεΑ), καθώς επίσης προϊόντα με μεγάλη έκπτωση σε όλες τις κατηγορίες με χαμηλά εισοδήματα. Επιπλέον κάθε πολίτης μπορεί να αγοράσει τα προϊόντα του παντοπωλείου σε τιμές σούπερ μάρκετ και να στηρίξει τη λειτουργία του, δεδομένου ότι τα έσοδα από την πώληση των προϊόντων διατίθενται αποκλειστικά για την αγορά νέων ειδών που παρέχονται στους δικαιούχους.
Όπως δηλώνει ο υπεύθυνος του δήμου για τη λειτουργία του παντοπωλείου, Αλέξανδρος Οικονόμου: «Στόχος μας είναι να μην εξαρτόμαστε από τις επιχορηγήσεις και μόνο με τα έσοδα από τις πωλήσεις των προϊόντων να καλύπτουμε το κόστος της προσφοράς των αγαθών στους άπορους και της αγοράς νέων προϊόντων. Καλούμε τους συμπολίτες μας που έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε αυτή την προσπάθεια, καθώς εμείς θέλουμε ενεργούς πολίτες, δημότες αλληλεγγύης και όχι παθητικούς δέκτες των δύσκολων καιρών που όλοι βιώνουμε».
Το παντοπωλείου λειτουργεί εδώ και 1,5 μήνα και ήδη προσφέρει δωρεάν αγαθά σε 35 άπορες οικογένειες, ενώ στόχος είναι η συγκεκριμένη δράση να αποκτήσει αυτόνομο χαρακτήρα σύντομα.
Κοινωνικό Παντοπωλείο λειτουργεί και στο δήμο Ηρακλείου Αττικής, όπου όπως αναφέρει σε δηλώσεις της στο ΑΜΠΕ η υπεύθυνη για τη λειτουργία του και δημοτική σύμβουλος, Βαρβάρα Τσιατσιά «βούληση μας είναι να σταθούμε στο πλευρό των ανθρώπων εκείνων που χάνουν το εισόδημα τους, που αδυνατούν να καλύψουν τις βασικές ανάγκες για την επιβίωση τους. Ο πολίτης θέλουμε να αισθάνεται ασφαλής και να γνωρίζει πως υπάρχουν οι φορείς εκείνοι που ενδιαφέρονται για τη διαβίωση και συμμετοχή του στην κοινωνία».
Στο ξεκίνημα της λειτουργίας του παντοπωλείου οι δικαιούχες οικογένειες ήταν 70-80 και σήμερα είναι πάνω από 300. Μία φορά το μήνα προσφέρονται τρόφιμα, υποδήματα, ρούχα και παιχνίδια, εκτός από ειδικές περιπτώσεις που μπορεί να κριθεί ότι χρειάζονται 2 ή 3 φορές το μήνα. Τα κοινωνικά κριτήρια των δικαιούχων είναι εκ των πραγμάτων αυστηρά και παρά το γεγονός ότι στο ξεκίνημα οι χορηγίες, οι οποίες προέρχονται από τράπεζες, σουπερμάρκετ, καταστήματα της περιοχής αλλά και ιδιώτες, επαρκούσαν για την κάλυψη των αναγκών σήμερα συμμετέχει και ο δήμος με ειδικό κονδύλι, λόγω της υπεραύξησης των οικογενειών που έχουν ανάγκη.
Η δράση των δήμων για την ανακούφιση των πολιτών που αντιμετωπίζουν συνεχώς αυξανόμενες δυσκολίες δεν περιορίζεται όμως μόνο με το «στήσιμο» Κοινωνικών Παντοπωλείων αλλά παίρνει και άλλες μορφές. Ειδικότερα ο δήμος Αγίων Αναργύρων-Καματερού προχώρησε σε συνεννόηση για την προμήθεια στους δημότες του φτηνής πατάτας και ελαιολάδου, χωρίς τη διαμεσολάβηση των μεσαζόντων.
Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να προμηθεύονται κίτρινες πατάτες Νευροκοπίου και λάδι Αργολίδος απευθείας από τους παραγωγούς, στην τιμή των 0,33 ευρώ το κιλό οι πατάτες και 2,80 ευρώ το λίτρο το λάδι, κατόπιν σχετικής παραγγελίας.
Για τη συγκεκριμένη δράση ο δήμαρχος Αγίων Αναργύρων-Καματερού και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ), Νικόλαος Σαράντης δήλωσε: «Οι πρωτοβουλίες για τη διάθεση φθηνών αγροτικών προϊόντων ασκούν πίεση στους παράγοντες της αγοράς για να αντιμετωπιστεί το μεγάλο πρόβλημα της υψηλής τελικής τιμής των προϊόντων που φτάνουν στον καταναλωτή και ταυτόχρονα να προστατευτούν οικονομικά οι παραγωγοί. Είναι βέβαια ακόμη πιο επίκαιρες μέσα στη σημερινή συγκυρία της μείωσης των εισοδημάτων μισθωτών και συνταξιούχων. Πιστεύω ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει κάθε λόγο να σταθεί αρωγός σ’ αυτές τις προσπάθειες».
Υποστήριξε δε ότι αυτό μπορεί να πάρει και οργανωμένη μορφή, δηλαδή η αυτοδιοίκηση να συμβάλλει στη διαμόρφωση του θεσμικού πλαισίου και των στοιχειωδών υποδομών για την καλύτερη οργάνωση αυτής της προσπάθειας. «Ρυθμίσεις που να διασφαλίζουν τη συμμετοχή όλων των παραγωγών που ενδιαφέρονται γι αυτό το εγχείρημα, αλλά και την άνετη εξυπηρέτηση των πολιτών. Σε αυτήν ακριβώς την κατεύθυνση κινείται και πρωτοβουλία του δικού μας δήμου. Γιατί η Τοπική Αυτοδιοίκηση πάντα ήταν και παραμένει ευαίσθητη στη φωνή και στις ανάγκες της κοινωνίας των πολιτών», τόνισε.
Και στον δήμο Διονύσου Αττικής αποφασίστηκε να συμμετέχει στο καταναλωτικό κίνημα «Χωρίς μεσάζοντες» που απλώνεται σε όλη τη χώρα και αφορά εναλλακτική διάθεση προϊόντων στους καταναλωτές απευθείας από τους παραγωγούς με πρώτη παρέμβαση την απευθείας διάθεση της πατάτας. Για την κίνηση αυτή μίλησε ο δήμαρχος Διονύσου, Γιάννης Καλαφατέλης. «Στόχος μας με αυτήν την κίνηση είναι η ελάφρυνση των δημοτών μας, ερχόμενοι σε επικοινωνία με ομάδα 120 πατατοπαραγωγών από την περιοχή του Νευροκοπίου, οι οποίοι θα διαθέσουν τις πατάτες τους στην τιμή των 30 και 32 λεπτών ανά κιλό με το ΦΠΑ 13%».
Η κάθε παραγγελία δε μπορεί να υπερβαίνει τα 60 κιλά. «Είναι μία συμβολική κίνηση ενάντια στην πολιτική των μονοπωλίων και των μεσαζόντων που έχουν την μέγιστη ευθύνη της εκτόξευσης των τιμών. Επιπλέον μέσα από αυτή τη δράση οι συνδημότες μας θα έχουν τη δυνατότητα να προμηθευτούν ένα προϊόν καθημερινής κατανάλωσης σε πολύ χαμηλές τιμές», επισημαίνει ο κ. Καλαφατέλης και προσθέτει: «Υπάρχει ήδη ανταπόκριση σκοπεύουμε να προχωρήσουμε σε ανάλογες κινήσεις και με αλλά αγαθά, όπως το λάδι και γενικότερα θα προχωρήσουμε και σε άλλες ποικίλες δράσεις στήριξης των πολιτών μας, όπως με τη δημιουργία ενός Κοινωνικού Παντοπωλείου»
http://tvxs.gr
ο δήμος Ηλιούπολης δημιούργησε το «Φαρμακείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης». Το φαρμακείο λειτουργεί, από τις 30 Ιανουαρίου, με την αμέριστη στήριξη του κλάδου των φαρμακοποιών, μετά την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του δήμου Ηλιούπολης και του Τομεάρχη Φαρμακοποιών Ηλιούπολης κ. Ιωσηφίδη, του προέδρου Φαρμακοποιών του Κόσμου κ. Σερεμίδη και του προέδρου του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής κ. Λουράντου.
Το φαρμακείο λειτουργεί σε χώρο του 1ου ΚΑΠΗ, στην Κάτω Ηλιούπολη, κάθε Δευτέρα και Τετάρτη 5-7 το απόγευμα. Δικαιούχοι για φάρμακα είναι οι άποροι, άνεργοι και ανασφάλιστοι κάτοικοι Ηλιούπολης, που είναι κάτοχοι της σχετικής πράσινης κάρτας Φαρμακείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης, που εκδίδεται από την κοινωνική υπηρεσία του δήμου.
Τα βασικότερα δικαιολογητικά είναι αντίγραφο εκκαθαριστικού σημειώματος και Ε9, βεβαίωση από τον ΕΟΠΥΥ ότι ο δικαιούχος δεν είναι ασφαλισμένος και υπεύθυνη δήλωση. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη χορήγηση φαρμάκων στους δικαιούχους είναι η ιατρική συνταγή.
Υπεύθυνη για τη λειτουργία του φαρμακείου είναι η καθηγήτρια Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Παπασταϊκούδη. Ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης του δήμου Ηλιούπολης και εμπνευστής αυτής της προσπάθειας, Χρήστος Γιαννάκης μίλησε στο ΑΜΠΕ για το Φαρμακείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης λέγοντας ότι «ήδη από το Σεπτέμβριο δεχόμουν καθημερινά καταιγιστικές επισκέψεις από άπορους και άνεργους της πόλης μας που μου έλεγαν ότι δεν μπορούν να αγοράσουν ούτε τα φάρμακα τους. Έτσι, υποσχέθηκα ότι κάτι θα κάνω γι αυτούς τους ανθρώπους και δεσμεύτηκα για άμεσες λύσεις».
Αρχικά, αφού βρέθηκε ο χώρος για τη λειτουργία του, συγκεντρώθηκαν τα πρώτα φάρμακα, από αυτά που περίσσευαν στα ντουλάπια των συνδημοτών του δήμου και τα προσέφεραν.
«Να τονίσω ότι ο έλεγχος πριν προχωρήσουμε στη διανομή τους ήταν αυστηρώς και ενδελεχής με εξειδικευμένο προσωπικό», λέει ο κ. Γιαννάκης και προσθέτει: «Στη συνέχεια ήρθαμε σε επαφή με τους φαρμακοποιούς της πόλης μας και σήμερα με την αγαστή συνεργασία και απόλυτη στήριξη που έχουμε καλύπτουμε το 90% των αναγκών μας, σε σχέση με τις απαιτήσεις των δημοτών».
Όπως εξηγεί η όλη προσπάθεια γίνεται ουσιαστικά με μηδενικό κόστος για το δήμο. Μάλιστα ανακοίνωσε ότι «στο πλαίσιο της συνολικής κοινωνικής πολιτικής που ασκούμε μπορούμε να ανακοινώσουμε ότι στις επόμενες ημέρες θα λειτουργούν στην Ηλιούπολη και Κοινωνικά Ιατρεία σε συνεργασία με τη Χριστιανική Ένωση Νέων».
Και από το Φαρμακείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης του δήμου Ηλιούπολης στο «Κοινωνικό Παντοπωλείο», του δήμου Νέας Ιωνίας, που είναι ένας από τους πρωτοπόρους δήμους σ’ αυτήν την προσπάθεια. Το Κοινωνικό Παντοπωλείο «Η Αλληλεγγύη», λειτουργεί από το Δεκέμβριο του 2011.
Μιλώντας στο ΑΜΠΕ ο αντιδήμαρχος Νέας Ιωνίας, υπεύθυνος επί των κοινωνικών θεμάτων, Ιωάννης Καλμανιώτης εξηγεί ότι «ο δήμος μας έχει ξεκινήσει αυτό το κίνημα αλληλεγγύης εδώ και πάνω από ένα χρόνο συναισθανόμενοι την κατάσταση που βιώνουμε και με στόχο να σταθούμε στο πλευρό των κατοίκων της πόλης μας και να συνδράμουμε με όσα μέσα διαθέτουμε στους συμπολίτες που πραγματικά δυσκολεύονται να αντεπεξέλθουν ακόμα και για τις πιο βασικές ανάγκες τους. Το Κοινωνικό Παντοπωλείο "Η Αλληλεγγύη" λειτουργεί κάθε μήνα το πρώτο 10ήμερο και στηρίζεται οικονομικά αποκλειστικά από δημοτικά κονδύλια».
Ήδη για το 2012 έχουν προϋπολογιστεί 160.000 ευρώ για αυτό το σκοπό. Ωστόσο καθοριστική είναι και η συμβολή του δικτύου εθελοντών, που αποτελείται από 100 άτομα τα οποία έσπευσαν να βοηθήσουν με όλες τους τις δυνάμεις. «Οι εθελοντές αυτοί, για τους οποίους τα λειτουργικά έξοδα είναι μηδενικά, συμμετέχουν στη συγκέντρωση και διανομή των αγαθών που μοιράζουμε, αλλά και σε μία ειδική δράση που λαμβάνει χώρα μία φορά το μήνα σε όλα τα σουπερμάρκετ της Νέας Ιωνίας κατά την οποία στήνουμε πάγκους για τους πολίτες που εξέρχονται από αυτά και εθελοντικά προσφέρουν ό,τι εκείνοι επιθυμούν από τρόφιμα ή οτιδήποτε άλλο», τόνισε ο κ. Καλμανιώτης.
Στο ξεκίνημα της προσπάθειας αυτής οι άνθρωποι που λάμβαναν βοήθεια ήταν περίπου 600, ενώ σήμερα έχουν φτάσει τους 1.000 και κάθε μήνα αυξάνονται κατά 100, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Ν. Ιωνίας.
Τα κριτήρια για τους δικαιούχους είναι πολύ αυστηρά για το αδιάβλητο της διαδικασίας. Βασικότερο είναι το κριτήριο του ετήσιου εισοδήματος που δεν πρέπει να ξεπερνά τα 5.500 ευρώ, ενώ η διασταύρωση για τη δημιουργία της λίστας των ονομάτων των δικαιούχων γίνεται μέσω της εφορίας.
Φυσικά πρέπει να είναι κάτοικοι, όχι απαραίτητα δημότες Νέας Ιωνίας. Το 95% των ανθρώπων που λαμβάνουν τη βοήθεια είναι Έλληνες, που για κάποιο λόγο τα τελευταία χρόνια έχουν μειωθεί τα εισοδήματά τους και δεν μπορούν πλέον να ανταποκριθούν στα καθημερινά έξοδα.
«Οι περισσότεροι έρχονται με σκυμμένο το κεφάλι για να πάρουν τα τρόφιμα για τις οικογένειες τους, καθώς από τη μία μέρα στην άλλη δεν καταφέρνουν να τις συντηρήσουν», λέει και προσθέτει: «Πιστεύω αν δεν υπήρχε η ντροπή θα είχαμε ακόμα περισσότερους που θα έρχονταν σε εμάς και η ευγνωμοσύνη και τα θετικά σχόλια που λαμβάνουμε καθημερινά μάς δίνουν δύναμη να συνεχίσουμε αυτή τη δράση αν και ευχόμαστε στο μέλλον, αυτό να μην είναι αναγκαίο».
Τα προϊόντα που διανέμονται είναι κατά κύριο λόγο τρόφιμα, όπως, όσπρια, ζυμαρικά, ελιές, ζάχαρη, πουρές, φρυγανιές, ρύζι, αλεύρι, αλάτι, γάλα, μαρμελάδες και καφές.
Κοινωφελές Παντοπωλείο λειτουργεί και στην Ηλιούπολη, το οποίο αποτελεί μία σύμπραξη του δήμου και των κοινωνικών φορέων «ΕΔΡΑ» και «ΔΡΑΣΗ», και έχει ως σκοπό την κάλυψη με τρόφιμα, ρούχα ή άλλα είδη οικιακής χρήσης των οικονομικά αδύναμων κατοίκων του δήμου.
Το παντοπωλείο προσφέρει δωρεάν τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης σε άτομα που στερούνται των βασικών ειδών διαβίωσης (ηλικιωμένοι, μονογονεϊκές οικογένειες, πολύτεκνοι, ΑμεΑ), καθώς επίσης προϊόντα με μεγάλη έκπτωση σε όλες τις κατηγορίες με χαμηλά εισοδήματα. Επιπλέον κάθε πολίτης μπορεί να αγοράσει τα προϊόντα του παντοπωλείου σε τιμές σούπερ μάρκετ και να στηρίξει τη λειτουργία του, δεδομένου ότι τα έσοδα από την πώληση των προϊόντων διατίθενται αποκλειστικά για την αγορά νέων ειδών που παρέχονται στους δικαιούχους.
Όπως δηλώνει ο υπεύθυνος του δήμου για τη λειτουργία του παντοπωλείου, Αλέξανδρος Οικονόμου: «Στόχος μας είναι να μην εξαρτόμαστε από τις επιχορηγήσεις και μόνο με τα έσοδα από τις πωλήσεις των προϊόντων να καλύπτουμε το κόστος της προσφοράς των αγαθών στους άπορους και της αγοράς νέων προϊόντων. Καλούμε τους συμπολίτες μας που έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε αυτή την προσπάθεια, καθώς εμείς θέλουμε ενεργούς πολίτες, δημότες αλληλεγγύης και όχι παθητικούς δέκτες των δύσκολων καιρών που όλοι βιώνουμε».
Το παντοπωλείου λειτουργεί εδώ και 1,5 μήνα και ήδη προσφέρει δωρεάν αγαθά σε 35 άπορες οικογένειες, ενώ στόχος είναι η συγκεκριμένη δράση να αποκτήσει αυτόνομο χαρακτήρα σύντομα.
Κοινωνικό Παντοπωλείο λειτουργεί και στο δήμο Ηρακλείου Αττικής, όπου όπως αναφέρει σε δηλώσεις της στο ΑΜΠΕ η υπεύθυνη για τη λειτουργία του και δημοτική σύμβουλος, Βαρβάρα Τσιατσιά «βούληση μας είναι να σταθούμε στο πλευρό των ανθρώπων εκείνων που χάνουν το εισόδημα τους, που αδυνατούν να καλύψουν τις βασικές ανάγκες για την επιβίωση τους. Ο πολίτης θέλουμε να αισθάνεται ασφαλής και να γνωρίζει πως υπάρχουν οι φορείς εκείνοι που ενδιαφέρονται για τη διαβίωση και συμμετοχή του στην κοινωνία».
Στο ξεκίνημα της λειτουργίας του παντοπωλείου οι δικαιούχες οικογένειες ήταν 70-80 και σήμερα είναι πάνω από 300. Μία φορά το μήνα προσφέρονται τρόφιμα, υποδήματα, ρούχα και παιχνίδια, εκτός από ειδικές περιπτώσεις που μπορεί να κριθεί ότι χρειάζονται 2 ή 3 φορές το μήνα. Τα κοινωνικά κριτήρια των δικαιούχων είναι εκ των πραγμάτων αυστηρά και παρά το γεγονός ότι στο ξεκίνημα οι χορηγίες, οι οποίες προέρχονται από τράπεζες, σουπερμάρκετ, καταστήματα της περιοχής αλλά και ιδιώτες, επαρκούσαν για την κάλυψη των αναγκών σήμερα συμμετέχει και ο δήμος με ειδικό κονδύλι, λόγω της υπεραύξησης των οικογενειών που έχουν ανάγκη.
Η δράση των δήμων για την ανακούφιση των πολιτών που αντιμετωπίζουν συνεχώς αυξανόμενες δυσκολίες δεν περιορίζεται όμως μόνο με το «στήσιμο» Κοινωνικών Παντοπωλείων αλλά παίρνει και άλλες μορφές. Ειδικότερα ο δήμος Αγίων Αναργύρων-Καματερού προχώρησε σε συνεννόηση για την προμήθεια στους δημότες του φτηνής πατάτας και ελαιολάδου, χωρίς τη διαμεσολάβηση των μεσαζόντων.
Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να προμηθεύονται κίτρινες πατάτες Νευροκοπίου και λάδι Αργολίδος απευθείας από τους παραγωγούς, στην τιμή των 0,33 ευρώ το κιλό οι πατάτες και 2,80 ευρώ το λίτρο το λάδι, κατόπιν σχετικής παραγγελίας.
Για τη συγκεκριμένη δράση ο δήμαρχος Αγίων Αναργύρων-Καματερού και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ), Νικόλαος Σαράντης δήλωσε: «Οι πρωτοβουλίες για τη διάθεση φθηνών αγροτικών προϊόντων ασκούν πίεση στους παράγοντες της αγοράς για να αντιμετωπιστεί το μεγάλο πρόβλημα της υψηλής τελικής τιμής των προϊόντων που φτάνουν στον καταναλωτή και ταυτόχρονα να προστατευτούν οικονομικά οι παραγωγοί. Είναι βέβαια ακόμη πιο επίκαιρες μέσα στη σημερινή συγκυρία της μείωσης των εισοδημάτων μισθωτών και συνταξιούχων. Πιστεύω ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει κάθε λόγο να σταθεί αρωγός σ’ αυτές τις προσπάθειες».
Υποστήριξε δε ότι αυτό μπορεί να πάρει και οργανωμένη μορφή, δηλαδή η αυτοδιοίκηση να συμβάλλει στη διαμόρφωση του θεσμικού πλαισίου και των στοιχειωδών υποδομών για την καλύτερη οργάνωση αυτής της προσπάθειας. «Ρυθμίσεις που να διασφαλίζουν τη συμμετοχή όλων των παραγωγών που ενδιαφέρονται γι αυτό το εγχείρημα, αλλά και την άνετη εξυπηρέτηση των πολιτών. Σε αυτήν ακριβώς την κατεύθυνση κινείται και πρωτοβουλία του δικού μας δήμου. Γιατί η Τοπική Αυτοδιοίκηση πάντα ήταν και παραμένει ευαίσθητη στη φωνή και στις ανάγκες της κοινωνίας των πολιτών», τόνισε.
Και στον δήμο Διονύσου Αττικής αποφασίστηκε να συμμετέχει στο καταναλωτικό κίνημα «Χωρίς μεσάζοντες» που απλώνεται σε όλη τη χώρα και αφορά εναλλακτική διάθεση προϊόντων στους καταναλωτές απευθείας από τους παραγωγούς με πρώτη παρέμβαση την απευθείας διάθεση της πατάτας. Για την κίνηση αυτή μίλησε ο δήμαρχος Διονύσου, Γιάννης Καλαφατέλης. «Στόχος μας με αυτήν την κίνηση είναι η ελάφρυνση των δημοτών μας, ερχόμενοι σε επικοινωνία με ομάδα 120 πατατοπαραγωγών από την περιοχή του Νευροκοπίου, οι οποίοι θα διαθέσουν τις πατάτες τους στην τιμή των 30 και 32 λεπτών ανά κιλό με το ΦΠΑ 13%».
Η κάθε παραγγελία δε μπορεί να υπερβαίνει τα 60 κιλά. «Είναι μία συμβολική κίνηση ενάντια στην πολιτική των μονοπωλίων και των μεσαζόντων που έχουν την μέγιστη ευθύνη της εκτόξευσης των τιμών. Επιπλέον μέσα από αυτή τη δράση οι συνδημότες μας θα έχουν τη δυνατότητα να προμηθευτούν ένα προϊόν καθημερινής κατανάλωσης σε πολύ χαμηλές τιμές», επισημαίνει ο κ. Καλαφατέλης και προσθέτει: «Υπάρχει ήδη ανταπόκριση σκοπεύουμε να προχωρήσουμε σε ανάλογες κινήσεις και με αλλά αγαθά, όπως το λάδι και γενικότερα θα προχωρήσουμε και σε άλλες ποικίλες δράσεις στήριξης των πολιτών μας, όπως με τη δημιουργία ενός Κοινωνικού Παντοπωλείου»
http://tvxs.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου