Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2011

Πατριωτικό μέρισμα

Κατά την διάρκεια της πρόσφατης συνάντησης του κ Αντώνη Σαμαρά με την τρόικα, ο μελλοντικός – σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις- πρωθυπουργός της χώρας, προσπάθησε να αναφερθεί στις ιδέες του κόμματός του για την επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου. "Τί είναι αυτά που μας λέτε;" τον διέκοψαν οι άνθρωποι της τρόικας. "Αν εκλεγείτε, να γνωρίζετε ότι θα διαπραγματευτείτε από το σημείο που θα έχει αφήσει τα πράγματα η σημερινή ελληνική κυβέρνηση."

Το επεισόδιο ήταν γνωστό στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ Ευ. Βενιζέλο όταν, αργότερα την ίδια εβδομάδα, προσπάθησε να κάνει τη δική του ιδιότυπη επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου με την τρόικα. Αυτή με την σειρά της οδήγησε, όπως ήταν αναμενόμενο, σε αυτό που χθες η Άγγελα Μέρκελ αποκάλεσε «την όχι ωραία αποχώρηση της τρόικας από την Αθήνα ...»Το ότι δύο από τους σημαντικότερους πολιτικούς εκπροσώπους της χώρας εκτίμησαν ότι τον μήνα που τίθεται σε ψηφοφορία στα κοινοβούλια της Ευρώπης η συμφωνία της 21ης Ιουλίου θα ήταν δυνατόν, με απόκλιση των δημοσιονομικών στόχων, να θέσουν παρόμοια ζητήματα, δείχνει πως δεν έχουν κατανοήσει τα σημερινό ευρωπαϊκό περιβάλλον.

Γράφαμε την περασμένη εβδομάδα ότι η γαλλική πολιτική ηγεσία είναι εξαγριωμένη με την πολιτική της κυβέρνησης στην Αθήνα, εξαιτίας και της έκθεσης δύο γαλλικών τραπεζών - της Credit Agricole και της Societe Generale με την Εμπορική και την Γενική Τράπεζα στην θύελλα που αντιμετωπίζει τώρα το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Ο κ. Σαρκοζί είναι θυμωμένος διότι θεωρεί ότι η Αθήνα έχει αφήσει «έξω» τη Γαλλία από τις συζητήσεις για τις ιδιωτικοποιήσεις και άλλες μεγάλες κρατικές προμήθειες, την ώρα που στηρίζει την Ελλάδα με πολλά εκατομμύρια από τα χρήματα των Γάλλων φορολογουμένων.

Η γερμανική κυβέρνηση, από την πλευρά της, που δεν γνωρίζει για πόσο καιρό θα βρίσκεται ακόμα στην εξουσία στα πλαίσια του σημερινού κυβερνητικού συνασπισμού, θεωρεί όπως έγινε ολοφάνερο χθες από την συνέντευξη Μέρκελ στον τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό του Βερολίνου-Βραδεμβούργου (RBB) ότι μία ελληνική χρεωκοπία προϋποθέτει τον ευρωπαϊκό μηχανισμό σταθερότητας (ESM), δηλαδή δεν πρόκειται να γίνει πριν το 2013.

Γλυτώσαμε; Όχι ακριβώς. Πιθανόν θα κερδίσουμε λίγο ακόμα χρόνο. Αλλά επειδή θα είναι λίγος πρέπει να γνωρίζουμε πώς θα τον αξιοποιήσουμε. Αν το 2013 είμαστε κοντά σε πρωτογενή πλεονάσματα, έχουμε δηλαδή τη δυνατότητα να παρουσιάζουμε προϋπολογισμό με περισσότερα έσοδα από έξοδα, τότε τα πράγματα θα είναι πιο εύκολα, είτε για την επαναδιαπραγμάτευση του κ Α.Σαμαρά, είτε για μία παρόμοια πολιτική που θα ήθελε να ακολουθήσει ο κ Ε.Βενιζέλος. Θα είναι πιο δύσκολη η έξοδος μας, έστω και συντεταγμένα, καθώς θα είμαστε σε θέση να δείξουμε ότι τα καταφέρνουμε.

Το 2013, αν αντέξει η σημερινή κυβέρνηση, θα είναι χρονιά εκλογών. Από την υλοποίηση των δεσμεύσεών μας εξαρτάται αν θα είναι χρονιά επιστροφής στο παλιό μας νόμισμα με αδυναμία πληρωμής των χρεών μας ή χρονιά ανάκτησης ενός μέρους της χαμένης ευρωπαϊκής μας αυτοπεποίθησης. Για πολλούς από εκείνους που διαμαρτύρονται σήμερα επειδή θα πληρώσουν εκείνο ή τον άλλο φόρο αυτά είναι λεπτομέρειες. Ορισμένα μέσα ενημέρωσης μιλούν για υπερβολική επιβάρυνση της «μεσαίας τάξης». Τι εισόδημα δηλώνει αυτή η μεσαία τάξη; Σύμφωνα με τις στατιστικές του υπουργείου Οικονομικών, 8 στους 10 κάτω από 20.000 ευρώ το χρόνο. Αυτή η μεσαία τάξη "δεν δικαιούται δια να ομιλεί". Όταν βγάλει τα λεφτά και τα δείξει, έχει το δικαίωμα να ζητήσει το πατριωτικό της μέρισμα. Αφού το πληρώσει πρώτα.
http://www.protagon.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου