Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2011

Φάρμακα που σκοτώνουν ακόμη και ελέφαντα... έγραφαν σε έναν ασθενή

Πολύ λογικός φαίνεται για την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων ο περιορισμός της φαρμακευτικής δαπάνης των ταμείων από τα 5,5 δισ. ευρώ του 2009, στα 2,5-2,7 δισ. ευρώ, γεγονός που καταδεικνύει ότι στο χώρος της υγείας υπάρχει πολύ... «λίπος», ώστε ακόμη και σε περίοδο βαθιάς ύφεσης, μέτρα όπως η εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και η λειτουργία του νέου Οργανισμού πρωτοβάθμιας υγείας να επιφέρουν αυξημένα έσοδα στα ταμεία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, όπως περιγράφηκε χθες, σε ημερίδα για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση των ασφαλιστικών ταμείων, μόνο κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους υπήρξε σημαντική μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης κατά 482 εκατ. ευρώ, ενώ αναμένεται μείωση κατά 40% και των δαπανών για παρακλινικές εξετάσεις και ιατρικές πράξεις.

Η ηλεκτρονική συνταγογράφηση έχει γίνει υποχρεωτική για τον ΟΠΑΔ, τον ΟΑΕΕ, τους συμβεβλημένους γιατρούς του ΟΓΑ, έχει επεκταθεί σε 200 κέντρα υγείας του ΟΓΑ και μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου, στα εξωτερικά ιατρεία όλων των νοσοκομείων. Μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου και το ΙΚΑ θα έχει μπει ολόκληρο στο σύστημα.

Παράλληλα, στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση έχουν ενταχθεί ηλεκτρονικές παρακλινικές εξετάσεις. και ξεκινά εντός των επόμενων ημερών, ο μεγάλος διαγωνισμός για το έργο.

Όπως χαρακτηριστικά δηλώνει στο Capital.gr η Γενική Γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κ. Αθηνά Δρέττα, κατά τους 11 μήνες εφαρμογής του μέτρου, πλέον, και για πρώτη φορά στην ιστορία του ασφαλιστικού συστήματος, η ηγεσία του υπουργείου γνωρίζει πλέον, ποιο σκεύασμα έρχεται πρώτο σε κατανάλωση, υπάρχει ένα στοιχειώδες προφίλ γιατρών, με βάση τις δαπάνες τους, αλλά και κραυγαλέα στοιχεία, όπως συνταγογράφηση γυναικείων φαρμάκων σε άνδρες ή δοσολογίες που σκοτώνουν ακόμη και ελέφαντες, ή περιπτώσεις ασθενούς με 16 διαφορετικές συνταγές για τον ίδιο μήνα, με 70 διαφορετικά σκευάσματα...

Αναλυτικότερα, έχει παρατηρηθεί μεταξύ άλλων, ότι:

• το 35% των ασφαλισμένων πάσχουν από κάποια χρόνια πάθηση

• Αρκετοί ασθενείς με χρόνιες παθήσεις καταναλώνουν πάνω από 15 διαφορετικά φάρμακα το μήνα.

• Υπάρχουν γιατροί οι οποίοι συνταγογραφούν για τον ίδιο ασθενή, με χρόνια πάθηση, πάνω από 10 συνταγές ανά μήνα, με 20 διαφορετικά φάρμακα.

• Χορηγούνται σε ασθενείς περισσότερα του ενός διαφορετικά φάρμακα, στην ίδια συνταγή, τα οποία ενδείκνυται για την ίδια πάθηση και συνεπώς ο ασθενής θα έπρεπε να λαμβάνει ένα από τα δύο.

• Υπάρχουν γεωγραφικές περιοχές στις οποίες δεν δικαιολογείται το ύψος της συνολικής δαπάνης (στο φάρμακο ή στις ιατρικές πράξεις) σε σχέση με τον πληθυσμό τους (σε σύγκριση με το ύψος της δαπάνης περιοχών με πολύ μεγαλύτερο πληθυσμό).

• Το 50% της συνολικής δαπάνης για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, το συγκεντρώνουν περίπου 150 σκευάσματα (87 εμπορικά φάρμακα), ενώ το 80% της συνολικής δαπάνης το συγκεντρώνουν 555 σκευάσματα (319 εμπορικά φάρμακα).

Σύμφωνα με τον κ. Βλάση Σφυρόερα, Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΗΔΙΚΑ, της εταιρείας του υπουργείου Εργασίας που έχει αναλάβει να τρέξει μέχρι σήμερα το έργο, με κόστος μόλις 22.000 ευρώ, η μέχρι σήμερα εμπειρία απόδειξε ότι το εγχείρημα είναι εφικτό. Ήδη 15.000 ιατροί συνταγογραφούν ηλεκτρονικά και 10.000 φαρμακεία εκτελούν ηλεκτρονικά.

Παράλληλα, για πρώτη φορά δημιουργήθηκε στη χώρα μια μεγάλη ομάδα χρηστών στο χώρο της υγείας (ιατροί, φαρμακοποιοί, φορείς υγείας), έγινε για πρώτη φορά χρήση κωδικοποιημένης διάγνωσης κατά ICD10, επιλύθηκαν σημαντικά επιχειρησιακά προβλήματα (εφαρμογή του ΠΔ 121/2008, Μητρώα Ιατρών και Φαρμακείων, κατάλογος κυκλοφορούντων φαρμάκων) και αποκτήθηκε σημαντική εμπειρία η οποία απαιτείται για την υποστήριξη του έργου που αφορά στην πλήρη λειτουργία του Συστήματος Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης.


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου