Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2011

Νέα κριτήρια για τη χορήγηση αναπηρικών

Σαρωτικές είναι οι αλλαγές στο σύστημα χορήγησης συντάξεων και άλλων παροχών (π.χ. επιδομάτων) στα άτομα με αναπηρία.Με τις νέες ρυθμίσεις εκτιμάται πως σταδιακά το ποσοστό των καταβαλλόμενων συντάξεων θα πέσει από το 14% στο 10%. Σαρωτικές είναι οι αλλαγές στο σύστημα χορήγησης συντάξεων και άλλων παροχών (π.χ. επιδομάτων) στα άτομα με αναπηρία. Στόχος είναι να υπάρξει ένα ενιαίο σύστημα αξιολόγησης στο σύνολο των ασφαλιστικών φορέων και στο Δημόσιο, προκειμένου να μπει τέλος στην καταβολή συντάξεων σε ανάπηρους "μαϊμού".
Για τον σκοπό αυτόν το υπουργείο Εργασίας προχωρεί στη σύσταση του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ), το οποίο ξεκινά σήμερα τη λειτουργία του. Σε εγκύκλιο του υπουργού Γιώργου Κουτρουμάνη προβλέπεται πως στο νέο Κέντρο θα απευθύνονται οι ασφαλισμένοι των ταμείων αλλά και οι ανασφάλιστοι για να καθορίσουν τον βαθμό αναπηρίας. Με τα νέα μέτρα το υπουργείο Εργασίας θέλει να βάλει τέλος στα φαινόμενα χορήγησης αναπηρικών συντάξεων "μαϊμού".
Σε πρώτη φάση στο "μικροσκόπιο" θα μπουν 55.000 με 60.000 ύποπτες συντάξεις και στη συνέχεια οι έλεγχοι θα επεκταθούν. Με τις νέες ρυθμίσεις εκτιμάται πως σταδιακά το ποσοστό των καταβαλλόμενων συντάξεων θα πέσει από το 14% στο 10%, ώστε να προσεγγίσει τον κοινοτικό μέσο όρο. Σήμερα οι δικαιούχοι των αναπηρικών συντάξεων είναι 320.000
Ουσιαστικά, με το ΚΕΠΑ θα εξασφαλιστεί ένα ενιαίο σύστημα αξιολόγησης όσον αφορά τον καθορισμό του βαθμού αναπηρίας, το οποίο θα αφορά και όσους πολίτες έχουν εκκρεμείς υποθέσεις. Πλέον, οι Υγειονομικές Επιτροπές του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ είναι αρμόδιες για τον καθορισμό του ποσοστού, το οποίο θα χρησιμοποιείται από τους πολίτες για τη χορήγηση σύνταξης αναπηρίας, τον χαρακτηρισμό τους ως ΑμεΑ καθώς και για όλες τις κοινωνικές και οικονομικές παροχές ή διευκολύνσεις, για τις οποίες απαιτείται γνωμάτευση αναπηρίας

Ο υπουργός Γιώργου Κουτρουμάνης


Συνολικά σε 45 σημεία στη χώρα θα λειτουργούν υγειονομικές επιτροπές, οι οποίες θα είναι τριμελείς και θα στελεχώνονται από γιατρούς. Οι επιτροπές αυτές θα πιστοποιούν την πάθηση, θα καθορίζουν το ποσοστό αναπηρίας, καθώς και τη χρονική διάρκεια.
H διαδικασία
Η αίτηση για συνταξιοδότηση λόγω αναπηρίας ή επανεξέτασης με τον σχετικό φάκελο κατατίθεται από τον ασφαλισμένο στο ταμείο του. Στη συνέχεια ο φάκελος αποστέλλεται από τον φορέα στο πλησιέστερο της μόνιμης κατοικίας του ασφαλισμένου σημείο παροχής υπηρεσιών ΚΕΠΑ.
Οι ανασφάλιστοι ή οι πολίτες χωρίς παραπεμπτικό από ταμείο που προσφεύγουν στις Υγειονομικές Επιτροπές για τον καθορισμό ποσοστού αναπηρίας (προκειμένου να υπαχθούν στα προγράμματα οικονομικής ενίσχυσης του υπουργείου Υγείας ή για οποιονδήποτε άλλο λόγο) πρέπει να υποβάλουν τη σχετική αίτηση στα αρμόδια σημεία παροχής υπηρεσιών ΚΕΠΑ. Αξίζει να σημειωθεί από τις υγειονομικές επιτροπές θα εξετάζονται ακόμα και οι περιπτώσεις για τις οποίες μέχρι σήμερα απαιτείτο μόνο ιατρική βεβαίωση από Δημόσιο Νοσοκομείο.
Η κρίση της πρωτοβάθμιας υγειονομικής επιτροπής αποστέλλεται στη Διεύθυνση Αναπηρίας και Ιατρικής της Εργασίας του ΙΚΑ. Εκεί εκδίδει η σχετική απόφαση και αποστέλλεται στον οικείο φορέα, με κοινοποίηση στον ασφαλισμένο ή τον ενδιαφερόμενο.
Δικαίωμα ένστασης για επανεξέταση στη δευτεροβάθμια υγειονομική επιτροπή του ΙΚΑ έχουν οι αρμόδιες υπηρεσίες των φορέων, οι ασφαλισμένοι (εφόσον αυτό προβλέπεται από τους οικείους κανονισμούς τους), καθώς και οι ενδιαφερόμενοι που προσέρχονται χωρίς παραπεμπτικό.
Για τις παρεχόμενες από τις Υγειονομικές Επιτροπές υπηρεσίες κρίσης αναπηρίας αποδίδεται στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ το ποσό των 46,14 ευρώ κατά περίπτωση.
Το ποσό αυτό για τη χορήγηση σύνταξης αναπηρίας αποδίδεται από τον αντίστοιχο ασφαλιστικό φορέα, ενώ για την υπαγωγή στα προγράμματα οικονομικής ενίσχυσης από το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
Οι πολίτες που προσφεύγουν στις Υγειονομικές Επιτροπές του ΙΚΑ για πιστοποίηση αναπηρίας -πλην των ανωτέρω περιπτώσεων- καταβάλλουν οι ίδιοι το ποσό των 46,14 ευρώ με την προσκόμιση ταμειακού παραστατικού από τις συμβεβλημένες με το Ιδρυμα τράπεζες.
ΑΙΤΗΣΕΙΣ
Εξετάζονται και εκκρεμείς υποθέσεις
Οι νέες ρυθμίσεις αφορούν και όσους πολίτες έχουν εκκρεμείς υποθέσεις. Συγκεκριμένα, θα πρέπει να προσκομίσουν νέα δικαιολογητικά και η υπόθεσή τους θα εξεταστεί πλέον από το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας. Οι υπηρεσίες θα πρέπει να προβούν στις παρακάτω ενέργειες:
Για αιτήσεις συνταξιοδότησης λόγω αναπηρίας που εκκρεμούν στους ασφαλιστικούς φορείς, οι αρμόδιες υπηρεσίες υποχρεούνται να ειδοποιήσουν τους ασφαλισμένους, ώστε να προσκομίσουν τα νέα δικαιολογητικά που απαιτούνται, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. Στη συνέχεια -εφόσον συμπληρωθεί ο φάκελος- θα αποσταλεί στο πλησιέστερο σημείο παροχής υπηρεσιών ΚΕ.Π.Α.
Για τις αιτήσεις πολιτών χωρίς παραπεμπτικό από ασφαλιστικό φορέα - που εκκρεμούν στις υγειονομικές επιτροπές- οι ενδιαφερόμενοι θα ειδοποιηθούν να παραλάβουν τις αιτήσεις τους, προκειμένου να συγκεντρώσουν πλέον και τα νέα δικαιολογητικά. Τα νέα δικαιολογητικά θα πρέπει να τα καταθέσουν οι ίδιοι στο πλησιέστερο σημείο παροχής υπηρεσιών ΚΕ.Π.Α.
ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Ηράκλειο και Χανιά κρατούν τα πρωτεία
Μεγάλες διακυμάνσεις παρατηρούνται σήμερα στο ποσοστό των αναπηρικών συντάξεων στους νομούς της χώρας, γεγονός που πιστοποιεί τις κακοδαιμονίες του συστήματος. Είναι χαρακτηριστικό πως υπάρχουν νομοί της χώρας όπου καταγράφεται διπλάσιο ποσοστό αναπήρων σε σχέση με άλλες περιοχές. Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους τα ταμεία για το ποσοστό των αναπηρικών συντάξεων το 2010 ανά νομό. Ενδεικτικά αναφέρονται τα εξής:
ΙΚΑ: Τα πρωτεία στις αναπηρικές συντάξεις έχει το Ηράκλειο, με το ποσοστό να διαμορφώνεται στο 20,4%. Ακολουθούν τα Χανιά με 19,8%, τα Γρεβενά με 19,2% και η Πρέβεζα με 19,1%. Στον αντίποδα, το χαμηλότερο ποσοστό καταγράφεται στην Αθήνα (8,9%) και ακολουθούν η Φωκίδα (10,3%) και η Βοιωτία (10,4%).
ΟΓΑ: Το υψηλότερο ποσοστό αναπηρικών συντάξεων -συγκεκριμένα 25,1%- καταγράφεται στα Χανιά.
Ακολουθούν το Ρέθυμνο και η Λευκάδα με τα αντίστοιχα ποσοστά να διαμορφώνονται στο 24,7% και στο 24,5%. Αντιθέτως τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφονται στην Κεφαλονιά (9,4% και στη Σάμο - (9,3%).
Οι νομοί με τα υψηλότερα ποσστά αναπηρικών συντάξεων
ΟΓΑ
Νομός
Ποσοστό
Χανιά
25,1 %
Ρέθυμνο
24,7 %
Λευκάδα
24,5 %
Ηράκλειο
21,5 %
ΙΚΑ
Νομός
Ποσοστό
Ηράκλειο
20,4 %
Χανιά
19,8 %
Γρεβενά
19,2 %
Πρέβεζα
19,1 %
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου