Παρασκευή, 27 Φεβρουαρίου 2015

Μουσικοθεραπεία: «Ο τρίτος δρόμος για ποιότητα ζωής»


Η κυρία Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Μουσικοψυχοθεραπεύτρια PhD, MA-CMT, Λέκτορας στο τμήμα Μουσικών Σπουδών Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσ/νίκης, θα μας μιλήσει για τη Μουσικοθεραπεία το Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2015 στις 7:00 μ.μ. στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Λαμιέων (Λεωνίδου 9 – 11).
Ευγενική συμμετοχή του Δημοτικού Ωδείου Λαμίας: Στο φλάουτο η καθηγήτρια κα Πέπη Παπαμίχου και στο πιάνο η καθηγήτρια κα Ελένη Οικονόμου.

Παρεμβάσεις ευαισθητοποίησης σε θέματα ενδοσχολικής βίας, σε σχολεία του δήμου Λαμιέων.

Η Υπηρεσία Επιμελητών Ανηλίκων και Κοινωνικής Αρωγής Λαμίας, σε συνεργασία με το Συμβουλευτικό Σταθμό Νέων της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Φθιώτιδας και το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Λαμίας,διοργάνωσαν, υπό την αιγίδα του Δήμου Λαμιέων, παρεμβάσεις ευαισθητοποίησης σε θέματα ενδοσχολικής βίας σε μαθητές και εκπαιδευτικούς του Δήμου Λαμιέων, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Πρόληψης και Θεραπείας της Βίας και Προώθησης της Ισότητας των Φύλων.
 Οι παρεμβάσεις υλοποιήθηκαν σε επτά σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του δήμου, με τη συμμετοχή 224 μαθητών και 30 εκπαιδευτικών, στις 18 και 19 Φεβρουαρίου 2015. Επίσης, πραγματοποιήθηκε ξεχωριστή ενημερωτική συνάντηση για τους γονείς και κηδεμόνες των μαθητών.

Νέο αίμα στο Κάστρο Αλληλεγγύης Λαμίας.

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου, με ικανοποιητική συμμετοχή, η 9η ανοιχτή συνέλευση της κίνησης «Κάστρο Αλληλεγγύης – Χωρίς μεσάζοντες Λαμίας». Έγινε ενημέρωση και απολογισμός όλων των δράσεων της κίνησης και εκλέχτηκε νέα Συντονιστική Ομάδα.
Στα πλαίσια της αναδιοργάνωσης της κίνησης, είχε προταθεί η νέα Συντονιστική Ομάδα να είναι 20μελής και να αποτελείται από όσον το δυνατόν περισσότερα νέα πρόσωπα. Κάτι που επετεύχθη και έτσι σχεδόν τα μισά από τα μέλη της συμμετέχουν για πρώτη φορά.
Η νέα Συντονιστική Ομάδα θα προσπαθήσει να βάλει σε πιο γερές βάσεις τη λειτουργία της κίνησης ώστε με την κατανομή αρμοδιοτήτων να είναι περισσότερο αποτελεσματική και να έχει καλύτερη επαφή με όλους τους εθελοντές-μέλη. Πάντοτε οι συναντήσεις της Συντονιστικής Ομάδας ήταν ανοιχτές, τώρα όμως θα γνωστοποιούνται πιο συστηματικά στους εθελοντές.

Πέμπτη, 26 Φεβρουαρίου 2015

Παν.Στασινός: ''Ναι μεν αλλά...Κε Εισαγγελέα'' (βίντεο)

Ο Παναγιώτης Στασινός, μέλος της Επιτροπής παρακολούθησης του προγράμματος διαχείρισης αδέσποτων ζώων στον Δήμο Λαμιέων, μιλά στον Lamiafm1 για την κατάσταση που επικρατεί με τα αδέσποτα στην πόλη μετά και την επείγουσα εντολή της Εισαγγελίας Πρωτοδικών για περισυλλογή των αδέσποτων ζώων από το κέντρο της Λαμίας.

Ο Κος Στασινός που συμμετέχει στην Επιτροπή ως μέλος του Φιλοζωικού Συλλόγου Φθιώτιδας αναφέρεται:
-στις θέσεις τις Επιτροπής στην Εισαγγελική παραγγελία
-στην διαδικασία που επιβάλλει η νομοθεσία στην περισυλλογή και την επανένταξη των αδέσποτων ζώων
-στην υφιστάμενη κατάσταση του Κέντρου Περίθαλψης Ζώων με τις επιδημίες που βρίσκονται σε εξέλιξη και την άμεση ανάγκη για φαρμακευτική κάλυψη
-στην ανάγκη εφαρμογής σχεδίου αντιμετώπισης του προβλήματος με σαφές χρονοδιάγραμμα και στόχους στο οποίο θα πρέπει να συμμετέχει ο δημότης


Αλλάζουν όλα στον Καλλικράτη – Τι προανήγγειλε ο Βούτσης για χωροταξικό, εκλογικό νόμο, οικονομικά

Τη δημιουργία ενός νέου πλαισίου που θα αντικαθιστά τον Καλλικράτη προανήγγειλαν κατά τη διάρκεια συνάντησης τους με τους δημοσιογράφους ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Κώστας Πουλάκης. “Μιλάμε για ενα πλαίσιο μέχρι και στο πεδίο της χωροθέτησης” είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βούτσης, προσθέτοντας ότι “αυτές οι αλλαγές θα γίνουν σταδιακά αλλά οι ενδιαφερόμενοι θα γνωρίζουν το πλαίσιο πολύ πριν τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές”.

Όσον αφορά το πού θα γίνουν αλλαγές οι κύριοι Βούτσης και Πουλάκης τόνισαν ότι:

Τετάρτη, 25 Φεβρουαρίου 2015

''Παράνομες'' μονιμοποιήσεις στον Δήμο Λαμιέων ερευνά ο Ρακινζής;

Το κουβάρι με τις παράτυπες-''παράνομες'' μονιμοποιήσεις στον Δήμο Λαμιέων προσπαθεί να ξετυλίξει η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Λαμιέων, αναθέτοντας στον δικηγόρο της την διερεύνηση της νομιμότητας της διαδικασίας μεταβολής της σχέσης εργασίας από ορισμένου σε αορίστου χρόνου υπαλλήλου της.

Η υπόθεση ερευνάται μετά από αίτημα του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Στερεάς Ελλάδας, όπου σήμερα βρίσκεται ο συγκεκριμένος υπάλληλος, για έλεγχο του φακέλου του στην Κοινωφελή Επιχείρηση ενώ σύμφωνα με πληροφορίες την όλη διαδικασία κίνησε ο Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Κος Ρακιντζής μετά από δημοσιεύματα και καταγγελίες στον έντυπο τύπο και το internet.

Όπως διαβάζουμε στην Διαύγεια η Κοινωφελής Επιχείρηση εξουσιοδοτεί τον δικηγόρο της ''προκειμένου να προβεί σε κάθε απαραίτητη νόμιμη ενέργεια για την διαφύλαξη των συμφερόντων της Επιχείρησης, σχετικά με την διερεύνηση της νομιμότητας των όσων αναφέρονται στο εισηγητικό σκέλος της παρούσης''

Να σημειωθεί πως ο συγκεκριμένος υπάλληλος βρίσκεται στο ''αμαρτωλό'' ΦΕΚ που υπογράφει ο Κος Μπακογιάννης και για το οποίο υπήρξαν καταγγελίες για παρατυπίες πριν περίπου 3 μήνες.

Διαβάστε αναλυτικά την απόφαση:

Η Κυριακή των Απόκρεω ενός εθελοντή Φιλόζωου(της Αγγέλας Μπαρτσιώκα)

.΄Ωρα 8.15 πρωινή. Το κινητό χτυπάει, το σηκώνω.
-Φιλοζωική Εταιρία εκεί?
Αμάν, λέω...αρχίσαμε...
-΄Οχι κυρία μου, δεν είμαστε εταιρία. Είμαστε φιλοζωικός σύλλογος και έχετε πάρει το προσωπικό κινητό της προέδρου. Τι θέλετε?
Εξηγώ, για τους ανυποψίαστους, ότι όποιος λέει «εταιρία» θεωρεί ότι είμαστε υπηρεσία και άρα είμαστε υπάλληλοι που δουλειά μας είναι να κάνουμε ότι μας ζητήσει όποιος τηλεφωνεί.

- Σε ένα κάδο στη γειτονιά μου έχουν πετάξει μέσα σε μια σακούλα 10 κουταβάκια. Ελάτε να τα πάρετε.
΄Αντε τώρα να εξηγήσεις ότι είσαι εθελοντής που σημαίνει ότι έχεις προσωπική ζωή, όμως έχεις μαζέψει κατά καιρούς ότι χτυπημένο ή άρρωστο ζώο βρήκες, έλα όμως που η φύση δεν σε έχει προικίσει με τη δυνατότητα να κατεβάζεις γάλα σήμερα για 10 κουτάβια, αύριο για 5, μεθαύριο για 3 κ.λ.π.
Αλλά και να είχες γάλα, έπρεπε να έχεις και τα αντίστοιχα εργαλεία- θηλές, ώστε να μπορείς να τα εξυπηρετήσεις. Μεγάλο λάθος της φύσης! ΄Επρεπε να έχει προνοήσει κάτι τέτοιο για τις φιλόζωες εθελόντριες... Πολύ περισσότερο και για τους άνδρες βέβαια...

Φαντάζεστε τι αξιοθέατο θα ήταν, πραγματική εμπειρία για συμμετοχή σε παράσταση τσίρκου, ειδικά τώρα που έχουν απαγορευθεί τα νούμερα με ζώα....
Το ότι βέβαια αν δεν βρεθεί σκύλα που μόλις έχει γεννήσει και δεχθεί να τα πάρει, εδώ βέβαια θα θέλαμε 2-3 για να τα μοιράσουμε, θα πρέπει να προσπαθήσω να τα ταίσω με σύριγκα είναι άλλη υπόθεση, η οποία βέβαια δεν αφορά όποιον τηλεφωνεί...
Είναι ήσυχος ότι έδειξε την ευαισθησία του παίρνοντας με τηλέφωνο και ανέθεσε στην «εταιρία» να...καθαρίσει. Νάναι καλά ο άνθρωπος, κι αυτό που έκανε κάτι είναι, σε αντίθεση βέβαια με τον ελεηνό που δεν στείρωσε τη σκύλα του και πέταξε τα κουτάβια της, κάτι που σίγουρα θα ξανακάνει το επόμενο εξάμηνο....

Και έτσι αρχίζει

Παράνομοι σκουπιδότοποι στον Σπερχειό ποταμό

"Αφιερωμένο σ' αυτούς που λένε ότι καθάρισαν το Σπερχειό"

Η έρευνα της επιστημονικής ομάδας της ΜΚΟ "ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ" για τις ίνες του πλαστικού που έχουν κατακλύσει τις θάλασσές μας και ο κίνδυνος να περάσει στην τροφική αλυσίδα μέσω των ψαριών, ας αποτελέσει την αφορμή για μια γενικευμένη καμπάνια κατά της πλαστικής σακούλας και του πλαστικού γενικά, αλλά και κατά της χαοτικής παράνομης εναπόθεσης των σκουπιδιών "όπου νά' ναι".
Οι πλημμύρες του Σπερχειού λέμε ότι "καθαρίζουν" τους παράνομους σκουπιδότοπους κατά μήκος της κοίτης.

Όμως όλα αυτά σωρεύονται στον Μαλιακό και στον Βόρειο Ευβοικό, αλλά και στο Αιγαίο. Μια προστατευόμενη περιοχή στο Δίκτυο NATURA 2000 παρουσιάζει αυτές τις εικόνες, που είναι ένα ελάχιστον δείγμα.
Μια επιστημονική προσέγγιση του θέματος θα είχε να αναδείξει πολλά στοιχεία. Η ανάδειξη των προστατευόμενων περιοχών Οίτης - Σπερχειού - Μαλιακού σε Εθνικό Πάρκο με την εποπτεία αντίστοιχου Φορέα Διαχείρισης θα μπορούσε να μειώσει τους κινδύνους και να βάλει μια "τάξη"

Οι εικόνες είναι αφιερωμένες σ' αυτούς που με έμφαση λένε ότι παρέδωσαν καθαρό τον Σπερχειό... Δυστυχώς έχουμε πολύ δουλειά ακόμα, κυρίως στο επίπεδο της κουλτούρας και της συμπεριφοράς, της νοοτροπίας και του ωχαδερφισμού...

"... ανήκουμε στη φύση, υπάρχουμε διαμέσου αυτής και η υπεροχή μας οφείλεται
στο ότι έχουμε το πλεονέκτημα , έναντι όλων των άλλων ζωντανών πλασμάτων, να μαθαίνουμε τους νόμους της φύσης και να τους εφαρμόζουμε σωστά".

Friedrich Engels

Στέφανος Σταμέλλος

Τρίτη, 24 Φεβρουαρίου 2015

Μιλώντας για Τέχνη στη Δημοτική Πινακοθήκη Λαμίας (2, 18 και 30 Μαρτίου)

Μιλώντας για Τέχνη είναι ο γενικός τίτλος τριών παρουσιάσεων με θέμα την Ιστορία της τέχνης που διοργανώνει τον Μάρτιο στη Δημοτική Πινακοθήκη Λαμίας «Αλέκος Κοντόπουλος» ο Δήμος Λαμιέων, οι Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Φθιώτιδας και ο Σύλλογος Φιλολόγων.

Αναλυτικά το πρόγραμμα των παρουσιάσεων είναι το ακόλουθο:

Δευτέρα, 23 Φεβρουαρίου 2015

Διαχείριση απορριμμάτων: το νέο μοντέλο της Αττικής σε 15 σημεία

Σε 15 συμπεράσματα συνοψίζεται το νέο μοντέλο διαχείρισης των απορριμμάτων της Αττικής -όπως αυτό προέκυψε από το Διεθνές Συνέδριο για τη «Βιώσιμη, οικολογική, οικονομική διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική»που συνδιοργάνωσαν Περιφέρεια Αττικής και ΕΔΣΝΑ- με χρονικό ορίζοντα υλοποίησης τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους.
Βασικά χαρακτηριστικά του σχεδίου είναι η προώθηση της ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή και την  ταυτόχρονη αποκεντρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων από τους ίδιους τους Δήμους σε μικρές ή μεγαλύτερες εγκαταστάσεις.

Κυριακή, 22 Φεβρουαρίου 2015

Πανελλήνια έρευνα: Οι έφηβοι και η οικογένειά τους

Ξεκίνησε στις 20 Ιανουαρίου 2015 η δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων της «Πανελλήνιας έρευνας για τις συμπεριφορές που συνδέονται με την υγεία των εφήβων μαθητών- HBSC/WHO» με το Θεματικό Τεύχος «Οι έφηβοι και η οικογένειά τους».
Η «Έρευνα για τις συμπεριφορές που συνδέονται με την υγεία των εφήβων μαθητών» διεξάγεται στο πλαίσιο του διεθνούς προγράμματος «Health Behaviour in School-Aged Children» (HBSC, www.hbsc.org) υπό την αιγίδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
H έρευνα επαναλαμβάνεται ανά τετραετία σε περισσότερες από 40 χώρες παρέχοντας πολύτιμες πληροφορίες για τον τρόπο ζωής των εφήβων και τους κινδύνους που απειλούν την υγεία τους. Οι πληροφορίες αυτές κατευθύνουν τις πολιτικές πρόληψης των κρατών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Στη χώρα μας τo πρόγραμμα πραγματοποιείται από το ΕΠΙΨΥ από το 1998 με την επιστημονική ευθύνη της Ομοτ. Καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Αθηνών, A. Κοκκέβη.

Το ένα δέκατο των οφειλών θα εισπράξει ο δήμος Βόλου

Από τα 18 εκ. που του οφείλονται θα πάρει μόλις 1,8 εκ. ευρώ !
Μικρό… καλάθι κρατά ο Δήμος Βόλου για την είσπραξη των 18 εκ. ευρώ που οφείλονται στα δημοτικά ταμεία. Μελέτη που έκανε η Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου, προβλέπει ότι από το σύνολο των οφειλών δεν θα εισπράξει παρά μόλις 1,8 εκ. ευρώ συνολικά! Αυτό σημαίνει ότι με τη σειρά του ο Δήμος για να αποπληρώσει τα χρέη του, ύψους 40 εκ. ευρώ, θα πρέπει να προχωρήσει σε εξοικονόμηση πόρων από αλλού...
Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Οικονομικών, Δημήτρη Πέγιο, στα δημοτικά ταμεία οφείλονται συνολικά 18 εκ. ευρώ. Πρόκειται για οφειλές δημοτών και επαγγελματιών προς το Δήμο που εκκρεμούν ήδη από το 1995 και δεν έχουν ακόμη εισπραχθεί.

Σάββατο, 21 Φεβρουαρίου 2015

«Οι Έλληνες» του Παναγιώτη Μακρυγιάννη , στο Δημοτικό Θέατρο Λαμίας.

Η θεατρική σκηνή «Δωδέκατη Νύχτα» σε συνεργασία με το «Πολυθέατρο» παρουσιάζουν την πικρή κωμωδία του Παναγιώτη Μακρυγιάννη «Οι Ελληνες».
«Οι Ελληνες» είναι ένα έργο με καθαρά ελληνικό λόγο που ισορροπεί ανάμεσα στην κωμωδία και το δράμα. Στους «’Ελληνες» γίνεται μια απόπειρα ανατομίας στην ελληνική ψυχή και στον χαρακτήρα του ‘Ελληνα έτσι όπως παρακολουθούμε την πορεία της χώρας τα τελευταία πενήντα χρόνια.
«Το έργο του Μακρυγιάννη είναι ευθύβολο, κοφτερό, καίριο, έγκυρα ελληνικό, γλωσσικά ρέον, χαρακτηριολογικά σαφές, τίμιο με τα πράγαματα και στο βάθος-βάθος πέρα από την ειρωνική του επιφάνεια, πικρό αλλά αληθινό και ανθρώπινο» -  Κώστας Γεωργουσόπουλος , κριτικός θεάτρου

Αίτημα για 100 δόσεις , για χρέη προς δήμους .

Με έγγραφό του προς τους αρμόδιους υπουργούς, ο Δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, ζητάει να υπαχθούν στη νέα ρύθμιση του Υπουργείου Οικονομικών, η οποία προβλέπει αποπληρωμή σε των χρεών προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, σε δόσεις που μπορεί να φτάσουν ακόμα και της 100, και τα χρέη προς τους δήμους.
Όπως αναφέρει ο Δήμαρχος, η υπαγωγή στη ρύθμιση θα διευκολύνει τους πολίτες να είναι ταμειακά συνεπείς προς τους δήμους και παράλληλα θα μπορέσουν οι ΟΤΑ να εισπράξουν τα μέρος των συσσωρευμένων χρεών.

EE: πισωγύρισμα στο δρόμο για “κυκλική οικονομία” και ανακύκλωση

Την απόφαση απόσυρσης των προτεινόμενων νομοθετικών τροποποιήσεων της ΕΕ για τα απόβλητα ζήτησε από την Κομισιόν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών (ΕτΠ), η συνέλευση των εκπροσώπων των τοπικών και των περιφερειακών αρχών της Ένωσης.
Η ΕτΠ υποστηρίζει ότι θα ήταν πολύ πιο λογικό αφετηρία να αποτελέσουν οι αρχικές προτάσεις, παρά να ξεκινήσει η διαδικασία πάλι από μηδενική βάση.
Καλεί δε την Κομισιόν να αξιοποιήσει τις προτάσεις τις σχετικά με την αρχική δέσμη μέτρων ως βάση για να θεσπίσει ένα φιλόδοξο ευρωπαϊκό νομοθετικό πλαίσιο στον τομέα των αποβλήτων, που θα συμβάλει στην επίτευξη μιας βιώσιμης «κυκλικής οικονομίας» στην Ευρώπη.

Το μεγαλύτερο γεγονός της Ελληνικής ποδηλασίας το Μάιο στην Παύλιανη!

Και φέτος ο μεγαλύτερος αγώνας ορεινής ποδηλασίας, το Iti Epic, θα πραγματοποιηθεί στο πανέμορφο βουνό της Οίτης με κέντρο του αγώνα το χωριό της Παύλιανης στις 24 Μαΐου. Όμως για φέτος η διοργάνωση προχωράει ακόμα παραπέρα καθώς πριν λίγες μέρες έγινε γνωστό πως η Ελληνική ομοσπονδία ποδηλασίας, έδωσε την έγκριση και για την πραγματοποίηση του Πανελλήνιου πρωταθλήματος marathon mtb στην Παύλιανη ταυτόχρονα με το Iti Epic.
Η παραπάνω εξέλιξη είναι ιδιαίτερα σημαντική, όχι μόνο για τις παραπάνω συμμετοχές αθλητών και την επιπλέον προβολή που θα προσφέρει, αλλά και γιατί πρώτη φορά πανελλήνιο πρωτάθλημα θα διεξαχθεί ταυτόχρονα με έναν τόσο μεγάλο αγώνα.
Επίσης ήταν πολύ σημαντικό πως η πρόταση για την διεξαγωγή του πρωταθλήματος στην Παύλιανη επιλέχθηκε ανάμεσα από άλλες αξιόλογες προτάσεις, όπως αυτές που είχαν κατατεθεί για να πάει ο αγώνας στον Μαραθώνα ή την Κάρυστο. Η πρόταση όμως που κατέθεσε η ομάδα του Iti Epic είχε σημαντικά πλεονεκτήματα και τελικά επικράτησε.

Παρασκευή, 20 Φεβρουαρίου 2015

Χαμός στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής στην Λαμία (βίντεο)

Απίστευτο μπάχαλο στις συνεδριάσεις της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Λαμιέων.....

Είναι το όργανο του Δήμου που συνεδριάζει για να πάρει τις πιο σημαντικές αποφάσεις. Χωρίς τις αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής δεν μπορεί να προχωρήσει τίποτα στο Δήμο.

Πολλές φορές δημιουργούνται εντάσεις σε διάφορα θέματα. Στις τελευταίες συνεδριάσεις όμως η κατάσταση έχει ξεφύγει εντελώς.

Χθες η συνεδρίαση τινάχτηκε κυριολεκτικά στον αέρα...

Γιατί συμβαίνουν όλα αυτά;

Ο αντιδήμαρχος και πρόεδρος της επιτροπής Γιάννης Ρούλιας υποστηρίζει ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο δημοσιογράφος - εκδότης Γιώργος Παλαμιώτης, επικαλούμενος την ιδιότητα του πολίτη, παρεμβαίνει σε πάρα πολλά θέματα μη σεβόμενος το χρόνο και τη διαδικασία, με αποτέλεσμα να επικρατεί ένα μπάχαλο.

Την έντονη δυσαρέσκειά τους εκφράζουν και πολλά μέλη της Οικονομικής Επιτροπής, λέγοντας ότι δεν πάει άλλο αυτή η κατάσταση.

Από τη πλευρά του ο Γιώργος Παλαμιώτης υποστηρίζει ότι ο νόμος του δίνει το δικαίωμα να παρευρίσκεται στις συνεδριάσεις και να ζητά το λόγο ως πολίτης.

Στο βίντεο που ακολουθεί μπορείτε να πάρετε μια γεύση από τη σημερινή συνεδρίαση, η οποία αξίζει να σημειωθεί, ότι ήταν πολύ ηπιότερη σε σχέση με τη χθεσινή....Δείτε τι είπε στην κάμερα του LamiaReport ο Πρόεδρος της Επιτροπής Γιάννης Ρούλιας, μετά τη σημερινή συνεδρίαση, που ευτυχώς ολοκληρώθηκεlamiareport.gr

Ερώτηση της Πρωτοβουλίας Ενεργών Πολιτών για οφειλές και δημοτικά τέλη στον Δήμο Λαμιέων


ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΛΑΜΙΑΣ
Ταχ θυρίδα 142  35100 Λαμία
Τηλ 2231045910 6937378138 6932837696


Λαμία, 20 Φεβρουαρίου 2015

Προς:
Το Δήμο Λαμιέων
Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών
Κοιν:
Αντιδ/ρχο κ Ρούλια Ιωάννη
ΕΝΤΑΥΘΑ

Σας παρακαλούμε να μας χορηγήσετε:

  1. Αντίγραφο των Βεβαιωτικών Καταλόγων,με αναλυτικά στοιχεία, των οφειλών Προηγουμένων Οικονομικών Ετών προς το Δήμο
  2. Αντίγραφο των Βεβαιωτικών Καταλόγων των οφειλών Προηγουμένων Οικονομικών Ετών προς το Δήμο, ανά Δημοτική Ενότητα και κατηγορία
  3. Το ποσό των οφειλών,αναλυτικά ανα οφειλέτη, για υποθέσεις που εκκρεμούν στα δικαστήρια 
  4. Αντίγραφο των καταστάσεων των λογαριασμών της ΔΕΗ με μηδενικά δημοτικά τέλη και τους κωδικούς απαλλαγής,
  5. Αντίγραφο των καταστάσεων των λογαριασμών των δημοτικών συνδέσεων ηλεκτρικού ρεύματος της ΔΕΗ με την αντίστοιχη κατανάλωση

Παναγιώτης Στασινός
Δημοτικός Σύμβουλος
Πρωτοβουλίας Ενεργών Πολιτών Λαμίας

"Δώσε θάρρος στον Αλή, να σου χέσει το χαλί" λένε οι τούρκοι κ.Ρούλια!

Σκηνές απείρου κάλους και απίστευτης ελαφρότητας εκτυλίχτηκαν στις 19-2-2015 μέσα σε ένα φοβικό περιβάλλον, κατά την -μη- συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Λαμιέων.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Λ.Τ.

Σκηνικό απίστευτης έντασης πριν λίγο στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Λαμιέων .Μια οξύτατη φραστική διαμάχη του Αντιδημάρχου και προέδρου της Επιτροπής Γιάννη Ρούλια με τον εκδότη -δημοσιογράφο Γιώργο Παλαμιώτη δυναμίτισε το κλίμα και τίναξε στον αέρα τη διαδικασία.

Το επεισόδιο σημειώθηκε την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη η συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής και στην ατζέντα της οποίας υπήρχαν για συζήτηση κρίσιμα θέματα για τον τομέα καθαριότητας στο Δήμο Λαμίας και τη λειτουργία των υπηρεσιών .
Ο Αντιδήμαρχος σε μια προσπάθεια να ελέγξει τις διαδικασίες και να διευθύνει τη συνεδρίαση ζήτησε από όλα τα μέλη της Επιτροπής να τοποθετηθούν αν ο δημοσιογράφος επικαλούμενος την ιδιότητα του πολίτη ,μπορεί να παίρνει συνέχεια το λόγο και να τοποθετείται για κάθε θέμα κάνοντας κατάχρηση του χρόνου και παρακωλύοντας με τον τρόπο αυτό τη λειτουργία του θεσμικού οργάνου του Δήμου.

Το φραστικό επεισόδιο συνεχίστηκε και η ένταση

Οι κόντρες για τα σκουπίδια της Λαμίας (βίντεο και ηχητικά αρχεία)

ο ''ΧΥΤΑ'' Λαμίας...
Στο πρώτο βίντεο μπορείτε να δείτε τις επιθέσεις που έγιναν στην Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών, από τον πρώην αντιδήμαρχο Κο Συλεούνη αρχικά και τον νυν αντιδήμαρχο Κο Κορέντζελο στην συνέχεια, στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Λαμιέων,στις 16/2/2015, κατά την διάρκεια της συζήτησης της αποδοχής ή μη του 50% των απορριμμάτων του δήμου Δελφών στον κορεσμένο και επικίνδυνο σκουπιδότοπο Λαμίας.Στο επόμενο βίντεο, από το κεντρικό δελτίο του ΛαμίαFM1 στις 19/2/2015, ακούστε την αντιπαράθεση-συζήτηση ανάμεσα στον Επικεφαλής της ΠΕΠΛΑ Δημοτικό Σύμβουλο Παναγιώτη Στασινό, τον αντιδήμαρχο Δημήτρη Κορέντζελο,το μέλος της ΠΕΠΛΑ Στέφανο Σταμέλλο και τον πρώην αντιδήμαρχο Δημήτρη Συλεούνη.
Δείτε και το δελτίο τύπου που εξέδωσε η Πρωτοβουλία και υπήρξε η αφορμή για αυτή την συζήτηση .Και για να θυμόμαστε...
Ερώτηση για την φωτιά στον σκουπιδότοπο Λαμίας
Άπατο βαρέλι ο ΧΥΤΑ Λαµίας
Διαχρονικό το ''έγκλημα'' στον σκουπιδότοπο Λαμίας, τεράστιες οι ευθύνες
Η θέση μας για τα σκουπίδια
Ο σκουπιδότοπος της Λαμίας συνεχίζει να δηλητηριάζει τους δημότες…
Λαμία χωρίς σκουπίδια! Μια πρόταση για ένα Δημοτικό Σχέδιο Διαχείρισης των Αποβλήτων (ΔΗΣΔΑ)
Παναγιώτης Στασινός στον ΛαμίαFM1:''Πολλές οι μεθοδεύσεις και οι σκοπιμότητες για τα σκουπίδια της Λαμίας''
Συνέντευξη στο ENATV για την διαχείριση των απορριμμάτων και τον σκουπιδότοπο Λαμίας (βίντεο)

Πέμπτη, 19 Φεβρουαρίου 2015

200 εκ. ευρώ για «έξυπνες» πόλεις και κοινότητες – Τα έργα που χρηματοδοτούνται

Το Πρόγραμμα «Ορίζοντας 2020» είναι το χρηματοδοτικό πλαίσιο της ΕΕ για τη Έρευνα και τη Καινοτομία που θα καλύψει την περίοδο 2014-2020, με προϋπολογισμό περίπου 200 εκ ευρώ προκειμένου να επιτευχθεί η πρόοδος και να υπάρξουν λύσεις για τη δημιουργία «έξυπνων πόλεων».

Αδιέξοδο στο Δήμο Λαμιέων στην διαχείριση των σκουπιδιών!


Τετάρτη, 18 Φεβρουαρίου 2015

Αήθεις επιθέσεις στην Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών Λαμίας-“Η εποχή των σκουπιδιών τελειώνει”


ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΛΑΜΙΑΣ
Ταχ θυρίδα 142  35100 Λαμία
Τηλ 2231045910 6937378138 6932837696


Η διαχείριση των απορριμμάτων και η καθαριότητα στο Δήμο Λαμίας είναι ένα ζήτημα που απασχολεί χρόνια την Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών,με κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων και συνεχείς παρεμβάσεις μέσα και έξω από την αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, καθώς τα «θέλω» των δημοτών και τα «πρέπει» της - προηγούμενης και τωρινής - Δημοτικής Αρχής δεν μπορούν να συναντηθούν.
Στην τελευταία προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, στις 16/2/2015, αναδείχτηκαν πλευρές αυτού του ζητήματος.

Το αποκορύφωμα της συζήτησης ήταν η οργανωμένη, απαράδεκτη και αντιδεοντολογική επίθεση από πρώην και νυν αντιδημάρχους, τους κους Συλεούνη Δημήτριο και Κορέντζελο Δημήτριο -εκπέμποντας στο ίδιο μήκος κύματος- ενάντια στις καταγγελίες για τις παρανομίες και ανεπάρκειες σε όλο το φάσμα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων και στη συνεχή δράση των ενεργών πολιτών, αλλά και η πλήρης αποδοχή αυτής της επίθεσης από τον προηγούμενο και τον τωρινό δήμαρχο.

Αναδείχτηκε έτσι απροκάλυπτα η επικίνδυνη ανευθυνότητα των προσώπων, που θέλουν να κρύψουν το πρόβλημα «κάτω από το χαλί», που προσπαθούν χρόνια τώρα να ξεγελάσουν το Υπουργείο, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους δημότες ότι η Λαμία έχει ΧΥΤΑ ενώ οι ίδιοι τον χαρακτηρίζουν επικίνδυνη χωματερή, που απαλλάσσουν τον εαυτό τους από τις ευθύνες ακόμα και της παρανομίας, που χαρακτηρίζουν τον δημόσιο δρόμο ιδιωτικό χώρο κλπ.

ΑΥΤΟΙ που επιχειρούν να προβοκάρουν τους ενεργούς πολίτες είναι ΑΥΤΟΙ που οδήγησαν τα πράγματα εδώ και προσπαθούν συνειδητά να αλλοιώσουν την πραγματικότητα, να μεταθέσουν τις δικές τους ανεπάρκειες και να παραπλανήσουν τους Λαμιώτες. Η λάσπη όμως δεν κολλάει, η πραγματικότητα δεν κρύβεται και οι προσβολές και τα σκουπίδια ήταν και είναι σκουπίδια…Είναι ΑΥΤΟΙ που διαχειρίστηκαν τις τύχες της Λαμίας τα τελευταία δεκαέξι χρόνια και που έφεραν σε αδιέξοδο το Δήμο στη διαχείριση των σκουπιδιών.

Θυμίζουμε ότι ο Δήμος της Λαμίας:
- Δεν κάνει διαχείριση των στερεών αποβλήτων με βάση την ιεράρχηση και τη διαλογή στην πηγή, όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία
- Δεν έχει Χώρο Υγειονομικής Ταφής (ΧΥΤΑ), παρά «μια τεράστια χωματερή», και επικίνδυνη, όπως χαρακτηριστικά είπε ο νυν δήμαρχος στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. 
- Δεν έχει ορίσει χώρους εναπόθεσης των οικοδομικών μπαζών και υλικών εκσκαφής για την ανακύκλωση και αξιοποίηση, όπως προβλέπεται στη νομοθεσία με αποτέλεσμα οι δημότες να μην έχουν πού να τα εναποθέσουν και να τα ρίχνουν όπου νά’ ναι
- Η ανακύκλωση με τον μπλε κάδο συνολικά υπολειτουργεί με τα γνωστά προβλήματα της αποκομιδής κλπ
- Η καθαριότητα στην πόλη ως ανταποδοτική υπηρεσία όλο το προηγούμενο διάστημα ήταν και είναι στα κακά της χάλια
- Οι ελάχιστοι κάδοι κομποστοποίησης, που διατέθηκαν στους δημότες, δόθηκαν χωρίς κανένα έλεγχο για τα αποτελέσματα
- Τα τέσσερα κοντέινερ κομποστοποίησης, που αγοράστηκαν με αρκετό κόστος, δεν λειτούργησαν ποτέ.
- Ο κλαδοσπάστης επίσης δεν έχει αξιοποιηθεί.
- Η αφισορύπανση είναι στην ημερήσια διάταξη χωρίς κανένα μέτρο, παρά μόνο λόγια.

Η εποχή των σκουπιδιών τελειώνει. Τελειώνει και προχωράμε στην εποχή της ορθολογικής διαχείρισης των απορριμμάτων, της διαλογής στην πηγή, της ανακύκλωσης, της επανάχρησης και της κομποστοποίησης με τελικό στόχο την ελαχιστοποίηση αυτών που θα οδηγούνται στον Χώρο Υγειονομικής Ταφής. Το σημαντικό για μας είναι να δρομολογηθούν λύσεις που μπορούν να δώσουν αποτελέσματα στο μεγάλο αυτό πρόβλημα της κοινωνίας μας.

Τελειώνουν, όμως, και ο παλαιοκομματισμός και η πολιτική ανηθικότητα, που μας οδήγησαν μέχρι εδώ. Η αήθης επίθεση του τέως και του νυν αντιδημάρχου στην Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών Λαμίας στο πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο δεν είναι τίποτα άλλο από ‘’το τελευταίο τίναγμα της ψόφιας γάτας’’.  Η ανηθικότητα και η ντροπή του πελατειακού κράτους δεν αντέχονται πια.

Οι επιθέσεις δεν μας πτοούν. Η καταγραφή των παράνομων διάσπαρτων χωματερών και οι καταγγελίες θα συνεχιστούν, όσο οι υπεύθυνοι κωφεύουν στις ανάγκες της σωστής και Ολοκληρωμένης Διαχείρισης των Στερεών Αποβλήτων, αλλά και στις απαιτήσεις των καιρών για πολιτική εντιμότητα και αξιοπρέπεια.

Στον Εισαγγελέα για τα πετρέλαια που λείπουν ο Δήμαρχος Λαμίας

Ο Δήμαρχος Λαμιέων Νίκος Σταυρογιάννης 
κατέθεσε αναφορά στην Εισαγγελία Πρωτοδικών με τα μέχρι στιγμής στοιχεία του ελέγχου για το πετρέλαιο κίνησης

Μετά τους ελέγχους των υπηρεσιών μας για τον εντοπισμό των λόγων της πρόωρης εξάντλησης του πετρελαίου κίνησης, που μας ανάγκασε να καλύψουμε το κενό με τη διαδικασία της απ’ ευθείας ανάθεσης μέχρι την ολοκλήρωση του νέου διαγωνισμού, προέκυψαν στοιχεία που χρήζουν άμεσης δικαστικής διερεύνησης.

Για το λόγο αυτό και ύστερα από την σύμφωνη γνώμη του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Δήμαρχος Λαμιέων Νίκος Σταυρογιάννης, συνεπής στα όσα έχει δεσμευτεί απέναντι στους δημότες, κατέθεσε σήμερα αναφορά στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Λαμίας με όλα τα στοιχεία του μέχρι τώρα ελέγχου προκειμένου να διερευνηθούν αρμοδίως και να διασφαλιστούν τα συμφέροντα του Δήμου.

lamia.gr

Τρίτη, 17 Φεβρουαρίου 2015

Παναγιώτης Στασινός: ''Αήθης επίθεση στην Πρωτοβουλία από τους υπεύθυνους της τραγικής κατάστασης στον σκουπιδότοπο Λαμίας'' (ηχητικό αρχείο)

Ο Παναγιώτης Στασινός,Δημοτικός Σύμβουλος της Πρωτοβουλίας Ενεργών Πολιτών, μιλά στον Radionet για την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λαμίας της 16/2/2015.

Ειδικότερα τα θέματα που σχολιάζονται είναι:
1)Η ανακοίνωση του Δημάρχου για παραπομπή στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Λαμίας της υπόθεσης των ελλειμμάτων στα καύσιμα κίνησης του δήμου

2)Η μεταφορά των απορριμμάτων του Δήμου Δελφών στον κορεσμένο σκουπιδότοπο Λαμίας και η αήθης επίθεση κατά της παράταξης του πρώην αντιδημάρχου Κου Συλεούνη, που συμμετείχε ενεργά στην διαχειριστική ανεπάρκεια της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής,η οποία δημιούργησε και συντήρησε το τεράστιο πρόβλημα των απορριμμάτων στην Λαμία

3)Η πρώτη ανεπιτυχής προσπάθεια για εκλογή Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης και η διαπαραταξιακή αποδοχή της υποψηφιότητας του Γιάννη Στρωματιά
Ισπανία: «Ναι» στο σκάκι ως υποχρεωτικό μάθημα στα σχολεία

Το σκάκι κάνει καλό στους μαθητές και γι’ αυτό θα έπρεπε να διδάσκεται υποχρεωτικά στα σχολεία. Αυτό είναι ένα από τα πολύ λίγα θέματα στα οποία συμφωνούν σχεδόν όλα τα κόμματα της Ισπανίας, όπως αποδείχθηκε από τη σπάνια συνολική υποστήριξη σε μη δεσμευτικό ψήφισμα, το οποίο παρουσιάστηκε την περασμένη εβδομάδα στο Κοινοβούλιο.

Ειδικότερα, αυτό που ζητείται από την ισπανική κυβέρνηση είναι «η εισαγωγή του προγράμματος Σκάκι στο Σχολείο στο ισπανικό εκπαιδευτικό σύστημα, σύμφωνα με τις συστάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» - το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της εισαγωγής του σκακιού στα σχολεία το 2012.

Δευτέρα, 16 Φεβρουαρίου 2015

Ξεκίνησαν οι εγγραφές στον σύλλογο δρομέων η "Τραχίνα"

Σας ενημερώνουμε ότι οι εγγραφές για το 2015, παλιών αλλά και νέων μελών για τον σύλλογο "Τραχίνα" , ξεκίνησαν .
Μπορείτε να απευθύνεστε στον σύλλογο , μέσω e-mail , στο : anopaia.trahina@gmail.com , δίνοντας τα απαραίτητα στοιχεία ( ονοματεπώνυμο , έτος γέννησης , e-mail, τηλέφωνο επικοινωνίας ) η επικοινωνώντας με τον ταμία του συλλόγου , κ. Κούτσικο Γιάννη , στο τηλέφωνο 6937378138.
Η καταβολή του αντιτίμου μπορεί να γίνει και με κατάθεση στην τράπεζα Πειραιώς :
με αριθμό λογαριασμού : 6291-126402-798 για κατάθεση εντός καταστήματος )
IBAN : GR04 0171 2910 0062 9112 6402 798 ( για κατάθεση μέσω Web Banking )

Πνίγουν τα σκουπίδια την Λαμία!

Σάββατο, 14 Φεβρουαρίου 2015

Ανοιχτό και τις Κυριακές το Λαογραφικό Μουσείο Λαμίας

Ο Δήμος Λαμιέων ανακοινώνει ότι, στα πλαίσια της βελτίωσης προβολής του πολιτιστικού και λαογραφικού υλικού του τόπου μας, το Λαογραφικό Μουσείο που βρίσκεται επί της οδού Καλύβα Μπακογιάννη 6 θα λειτουργεί πλέον και τις Κυριακές από τις 9.00 π.μ. έως τις 3.00 μ.μ.

Η είσοδος για τους δημότες και τους επισκέπτες είναι δωρεάν.

Παρασκευή, 13 Φεβρουαρίου 2015

Ο Στέφανος Σταμέλλος για τα σκουπίδια στον υγροβιότοπο της Αγίας Παρασκευής (ηχητικό αρχείο)

Ο Στέφανος Σταμέλλος μιλά στον ΛαμίαFM1 για την απαράδεκτη κατάσταση που κατέγραψε στην Αγία Παρασκευή του Δήμου Λαμιέων, με τα πολλά σκουπίδια και μπάζα οικοδομών, κοντά στον υγροβιότοπο του σπάνιου ψαριού Ελληνοπυγόστεου.

Τονίζει δε πως είναι επιβεβλημένη η άμεση ενεργοποίηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων στην Λαμία ώστε να εξαλειφθούν παρόμοια φαινόμενα και να αποφύγει ο δήμος τα δυσβάσταχτα πρόστιμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος.Κινδυνεύει απο τα σκουπίδια ο Ελληνοπυγόστεος στην Αγία Παρασκευή Λαμίας

Σκουπίδια στον παράδρομο του ΠΑΘΕ, 
στο ύψος της Αγίας Παρασκευής Λαμίας

Οι τελευταίες πλημμύρες μπορεί να «καθάρισαν» και να μας απάλλαξαν από πολλές εστίες σκουπιδιών, αλλά δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι αυτά μεταφέρθηκαν στον Μαλιακό. Το πρόβλημα δυστυχώς παραμένει. Οι αυθαίρετες εστίες σκουπιδιών δεν κρύβονται. Η Ολοκληρωμένη Διαχείριση των Απορριμμάτων στο Δήμο της Λαμίας και η σχετική καμπάνια, θα βοηθήσει να εκλείψουν αυτές οι εικόνες των διάσπαρτων χωματερών.

Αντί για την Ολοκληρωμένη Διαχείριση, η δραστηριότητα της δημοτικής αρχής φαίνεται να εξαντλείται στο ποια μορφή θα πάρει ο Περιφερειακός ΦοΔΣΑ και στο πώς θα αποφευχθεί η πληρωμή του προστίμου, που επέβαλαν στο Δήμο οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος για την κατάσταση στον «ΧΑΔΟ/ΧΥΤΑ» βάζοντας το πρόβλημα «κάτω από το χαλί».

Δείτε συνημμένα εικόνες από τα διάσπαρτα σκουπίδια στον παράδρομο του ΠΑΘΕ στο ύψος της Αγίας Παρασκευής, κάτω από τα Δημοτικά Σφαγεία και δίπλα στον υγροβιότοπο με το σπάνιο ψαράκι,το Ελληνοπυγόστεος (Pungitius hellenicus). Η ευρύτερη περιοχή μπαζώνεται με σκουπίδια και μπάζα εκσκαφών και οικοδομής

Στέφανος Σταμέλλος

Γνωρίζεις από που έρχεται το κρέας που τρως;

Αυτή τη στιγμή, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η χώρα προέλευσης του κρέατος, που χρησιμοποιείται στα λουκάνικα, στα χάμπουργκερ και σε άλλα επεξεργασμένα τρόφιμα παραμένει ένα μυστήριο. Όμως,υπάρχει μια μοναδική ευκαιρία να αλλάξει αυτή η κατάσταση.
Ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των καταναλωτών (90%) θέλει να ξέρει από πού προέρχεται το κρέας, στις κοτομπουκιές, στα έτοιμα λαζάνια και σε άλλα παρασκευάσματα κρέατος, η αναγραφή της χώρας προέλευσης είναι προαιρετική και έγκειται, στην καλή πρόθεση του παραγωγού. Τον τελευταίο μήνα, η Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου για το Περιβάλλον, τη Δημόσια Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων ζήτησε να γίνει υποχρεωτική η αναγραφή της χώρας προέλευσης του κρέατος, στα συσκευασμένα τρόφιμα. Με την υποστήριξη του Ευρωκοινοβουλίου, θα δοθεί ένα ισχυρό μήνυμα, στην Ευρωπαϊκή

Σήμερα η έναρξη του καρναβαλιού Λαμίας

Η τελετή έναρξης του Καρναβαλιού Λαμίας 2015 θα γίνει την Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου με την Φιλαρμονική Λαμίας αλλά και τις καρναβαλικές ομάδες να καταλαμβάνουν τους δρόμους και τα σοκάκια της πόλης.
Στην πλατεία Πάρκου θα συστηθεί Live stage με rock μπάντες να δίνουν τον ρυθμό, δίνοντας μία ξεχωριστή νότα στην έναρξη των καρναβαλικών εκδηλώσεων της πόλης.
Η έναρξη των εκδηλώσεων θα γίνει στις 7.30 το απόγευμα.
Φόρα το χαμόγελο και την στολή σου και βγες στους δρόμους της πόλης.
Μένουμε Λαμία…Στηρίζουμε Λαμία!!!

Πέμπτη, 12 Φεβρουαρίου 2015

7 πόλεις του κόσμου χωρίς αυτοκίνητο ( η Λαμία δεν είναι μέσα ! )

Χρειάστηκαν αρκετές δεκαετίες μέχρι τη συνειδητοποίηση ότι η συνύπαρξη με το αυτοκίνητο μάλλον δεν έχει και πολύ νόημα, όταν ζεις δύο ώρες την ημέρα μποτιλιαρισμένος και άλλες δύο ψάχνεις θέση για παρκάρισμα. Σιγά-σιγά, ο αριθμός των πόλεων που είναι διατεθειμένες να απαλλαγούν από τα αυτοκίνητα μεγαλώνει. Με καλύτερο σχεδιασμό πολεοδομικά αλλά και στις γραμμές των  ΜΜΜ, νέες τεχνολογίες και διαρκώς επεκτεινόμενους ποδηλατοδρόμους, αυτές οι 7 πόλεις προχωρούν ολοταχώς προς ένα μέλλον χωρίς αυτοκίνητο.
ΜΑΔΡΙΤΗ: Ήδη απαγορεύονται οι τροχοί σε πολλούς από τους δρόμους της, όμως σύντομα θα απαγορεύσει περαιτέρω τα αυτοκίνητα αφού η ζώνη χωρίς αμάξια επεκτείνεται ακόμα περισσότερο και σύμφωνα με τα σχέδια η Μαδρίτη θα πεζοδρομηθεί πλήρως μέσα στην επόμενη 5ετία.

Δωρεάν ιατρικές εξετάσεις για ανέργους ή ανασφάλιστους στον Δήμο Πειραια

Ο Δήμος Πειραιά, μέσω του προγράμματος «Πρόληψη για όλους» του Ινστιτούτου Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής, δίνει τη δυνατότητα σε ανέργους ή ανασφάλιστους, ηλικίας από 25 έως 65 ετών, να υποβληθούν σε δωρεάν προληπτικές εξετάσεις για σακχαρώδη διαβήτη, καρδιαγγειακά νοσήματα, καρκίνο παχέος εντέρου, μαστού και τραχήλου της μήτρας.

Το πρόγραμμα «Πρόληψη για όλους» (www.prolipsigiaolous.gr) του Ινστιτούτου Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής υλοποιείται σε συνεργασία με τους Δήμους του Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων Προαγωγής Υγείας και τα νοσοκομεία – μέλη του Εθνικού Δικτύου Νοσοκομείων και Υπηρεσιών Υγείας

Οι εξετάσεις μπορούν να γίνουν μέχρι τις 30 Απριλίου 2015 στα νοσοκομεία:

Φθιώτιδα: Χειροπέδες σε 46χρονο που πυροβόλησε το σκύλο του γείτονα

Ο λόγος για έναν 46χρονο, ο οποίος χθες το πρωί συνελήφθη από αστυνομικούς του Α.Τ. Μακρακώμης, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για παράβαση της νομοθεσίας περί προστασίας των ζώων.

Προχθές το μεσημέρι, σε χωριό της Μακρακώμης, ο 46χρονος πυροβόλησε με κυνηγετικό όπλο και τραυμάτισε έναν σκύλο, ιδιοκτησίας του 31χρονου γείτονά του.

Από τους αστυνομικούς κατασχέθηκε το όπλο, το οποίο κατείχε νόμιμα.
Την προανάκριση έκανε το Αστυνομικό Τμήμα Μακρακώμης, ενώ η δικογραφία που σχηματίσθηκε θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Λαμίας.

Επισημαίνεται ότι ο βασανισμός, η κακοποίηση και η βάναυση μεταχείριση οποιουδήποτε ζώου, αλλά και η αναίτια θανάτωσή του, είναι πράξεις άδικες που διώκονται σε βαθμό πλημμελήματος, τιμωρούνται δε με φυλάκιση ή/και χρηματική ποινή.

Η Ελληνική Αστυνομία,

Τετάρτη, 11 Φεβρουαρίου 2015

΄Ομιλος Φίλων του Δάσους: Πρόσκληση στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας

Ο Όμιλος Φίλων του Δάσους προσκαλεί  τα μέλη και τους φίλους του να παραβρεθούν στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Ομίλου  που θα γίνει την Κυριακή 15-2-2015 στις    6.30μ.μ στο Ξενοδοχείο ΄΄ΣΑΜΑΡΑΣ΄΄ .
Θα  ανταλλάξουμε ευχές, θα μιλήσουμε για τη δράση μας στο 2015 και θα προβληθεί       ταινία   με  θέμα που θα αφορά στην προστασία του περιβάλλοντος.

                                                                           Το Δ.Σ

Το πρόγραμμα "Υδάτινες γέφυρες" ταξιδεύει στη Λαμία

Ο Δήμος Λαμίας είναι ο επόμενος σταθμός του προγράμματος ΥΔΑΤΙΝΕΣ ΓΕΦΥΡΕΣ: Ενώνουμε τη φωνή μας για το νερό!, της πρωτοβουλίας του Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS και της  Ένωσης Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης-Αποχέτευσης (Ε.Δ.Ε.Υ.Α.) για την προώθηση μιας νέας, συμμετοχικής κουλτούρας για το αστικό και ημιαστικό νερό.  Πιο συγκεκριμένα, το διάστημα 9-13 Φεβρουαρίου, το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS θα βρίσκεται στη Λαμία, προκειμένου να πραγματοποιήσει σειρά ενημερωτικών δράσεων με άξονα την ορθολογική διαχείριση του αστικού νερού, που θα απευθύνονται σε μικρούς και μεγάλους πολίτες και παράλληλα  να εισαγάγει την πρακτική της διαβούλευσης και των συμμετοχικών διαδικασιών στη λήψη καίριων αποφάσεων, όπως αυτών που αφορούν στους υδατικούς πόρους.

Αλλαγές στον «Καλλικράτη», με προσλήψεις στους ΟΤΑ και χωροταξική αποκλιμάκωση.

Αλλαγές στον «Καλλικράτη» με «χωροταξική αποκλιμάκωση των ΟΤΑ ώστε να γίνουν πλέον αποτελεσματικοί και να καλυφθεί το τεράστιο σημερινό έλλειμα πρωτογενούς δημοκρατίας» αλλά και άρση των απολύσεων και προσλήψεις στις ανταποδοτικές υπηρεσίες των ΟΤΑ, προανήγγειλε ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Νίκος Βούτσης, μιλώντας το βράδυ της Τρίτης στη Βουλή επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης (σ.σ. για την ακρίβεια ο υπουργός λόγω έλλειψης χρόνου δεν εκφώνησε την ομιλία του αλλά την κατέθεσε στα πρακτικά του Κοινοβουλίου).

Τρίτη, 10 Φεβρουαρίου 2015

Συνεχίζεται η έρευνα για το ''χαμένο'' πετρέλαιο στον Δήμο Λαμίεων

Γιατί να υιοθετήσω αδέσποτο ζώο και να μην αγοράσω “ράτσα”

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου μισό εκατομμύριο αδέσποτα ζώα, ενώ μόνο στην Αττική ο αριθμός υπολογίζεται σε 100.000.
Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα φιλοζωικά σωματεία και ειδικά η έλλειψη πόρων είναι τεράστια. Το μεγαλύτερο όμως πρόβλημα είναι η βαθιά ριζωμένη νοοτροπία πολλών “ζωόφιλων” της πλάκας που είτε επιμένουν να αγοράζουν σκυλιά ράτσας χρηματοδοτώντας ουσιαστικά τη μαφία των “puppy-mills” είτε αρνούνται να στειρώσουν το κατοικίδιό τους επιδεικνύοντας εγκληματική άγνοια για τις ανάγκες και την ψυχική κατάσταση των ζώων, αλλά και αντικοινωνική συμπεριφορά καθώς διογκώνουν το πρόβλημα των αδέσποτων.

Δευτέρα, 9 Φεβρουαρίου 2015

Παίρνουμε φάρμακα σαν καραμέλες...


Λαός εθισμένος στην πολυφαρμακία παραμένουν οι Ελληνες.
Το 2014 πωλήθηκαν από τα φαρμακεία περίπου 390 εκατ. συσκευασίες φαρμάκων, αριθμός που θα μπορούσε να μεταφραστεί σε κάτι λιγότερο από 39 κουτιά φαρμάκου ανά άτομο τον χρόνο. Οι προσπάθειες των τελευταίων ετών για μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης στην Ελλάδα εστίασαν σχεδόν αποκλειστικά στις τιμές των φαρμάκων και δεν άγγιξαν τον όγκο όσων διακινούνται, ο οποίος μειώθηκε από το 2009 έως σήμερα μόνο κατά 5,5%.

Τα περισσότερα φάρμακα που πωλήθηκαν ήταν αναλγητικά, σκευάσματα για τον σακχαρώδη διαβήτη, τη χοληστερίνη, την υπέρταση και τον θυρεοειδή, ενώ ψηλά και σταθερά στη σχετική λίστα βρίσκονται τα αγχολυτικά. Είναι ενδεικτικό ότι δύο γνωστά αγχολυτικά βρίσκονται στη 12η και τη 17η θέση με τις μεγαλύτερες πωλήσεις σε τεμάχια το 2014, καταλαμβάνοντας και τα δύο μαζί το 1,45% της αγοράς, σε σύνολο 6.500 φαρμάκων που κυκλοφορούν στην Ελλάδα.

Ειδικότερα,

Το αδιέξοδο της υπερκατανάλωσης και η καταστροφή της φύσης (βίντεο)

Το παρακάτω βίντεο δημιουργήθηκε από το Ίδρυμα Gaia Foundation και έχει σκοπό την ευαισθητοποίηση του κοινού για την υπερκατανάλωση και την κατάχρηση των ηλεκτρονικών συσκευών.Το εξαιρετικά εύστοχο βίντεο ονομάζεται Wake Up Call και δείχνει πώς ο βομβαρδισμός των διαφημίσεων οδηγεί τον άνθρωπο στο κυνήγι της πιο σύγχρονης ηλεκτρονικής συσκευής, η οποία μετά από ελάχιστο διάστημα θεωρείται παλιά και αντικαθίσταται από καινούργια μοντέλα σκλαβώνοντας κυριολεκτικά τον καταναλωτή σε έναν μάταιο αγώνα να αποκτήσει το καινούργιο μοντέλο ενός υποτιθέμενου τηλεφώνου που ονομάζεται Y Phone, παραπέμποντας στο iPhone και σε όλα αυτά τα καινούργια Gadgets που βγαίνουν καθημερινά στην αγορά.

Πέρα όμως από τη δυστυχία του ίδιου του καταναλωτή, αυτό που δεν αντιλαμβανόμαστε, είναι ότι η μαζική παραγωγή αυτών των προϊόντων οδηγεί σε μαζική καταστροφή της φύσης.

Πώς θα προσληφθείτε σε Δημόσιο, ΟΤΑ ως «προστατευόμενος» – Όλη η διαδικασία και οι προθεσμίες μέσω ΟΑΕΔ

Ξεκίνησε τη Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2015,  η νέα προθεσμία για τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων στις 14 αρμόδιες Επιτροπές του ΟΑΕΔ Πανελλαδικά, η οποία λήγει την Τρίτη 3 Μαρτίου 2015.
Οι ενδιαφερόμενοι που υπάγονται στις προστατευτικές διατάξεις του νόμου (ΑΜΕΑ, ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΙ, ΤΕΚΝΑ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ, ΕΜΜΕΣΗ ΑΜΕΑ, ΤΕΚΝΑ ΑΝΑΠΗΡΩΝ ΠΟΛΕΜΟΥ, ΤΡΙΤΕΚΝΟΙ) και διαθέτουν τα τυπικά προσόντα που απαιτούνται για τις θέσεις αυτές, σύμφωνα με τις αντίστοιχες προκηρύξεις του ΑΣΕΠ μπορούν να υποβάλουν τις αιτήσεις τους.
Τα έντυπα των αιτήσεων–υπεύθυνων δηλώσεων, αλλά και τα απαραίτητα δικαιολογητικά τα οποία οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να έχουν εκδώσει έως και 3/03/2015, αναφέρονται στο Β΄ τεύχος ΦΕΚ με αρ. 3408/18-12-2014.

Κυριακή, 8 Φεβρουαρίου 2015

Ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή προτεραιότητα του υπουργείου Περιβάλλοντος

Η διάδοση της ανακύκλωσης με διαλογή των απορριμμάτων στην πηγή αποτελεί μια από τις σημαντικότερες προτεραιότητες του νέου αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος Γιάννη Τσιρώνη.
«Υπάρχουν πολλά καλά παραδείγματα. Αν μειώσουμε τα απορρίμματά μας κατά 10-20%, αυτομάτως αλλάζουν και οι ανάγκες μας για υποδομές» ανέφερε στην “Καθημερινή” ο υπουργός, αποφεύγοντας ωστόσο να πάρει θέσει για τους διαγωνισμούς ΣΔΙΤ για τα απορρίμματα, όπως αυτούς που έχει “παγώσει” στην Αττική η Ρένα Δούρου.
Ο υπουργός αναφέρθηκε και στο έργο της εξόρυξης χρυσού στις Σκουριές κάνοντας λόγο για επανεξέταση των περιβαλλοντικών όρων και διαβούλευση με όλες τις πλευρές και όχι για ακύρωση του έργου, όπως απαιτεί μεγάλο μέρος της τοπικής κοινωνίας. «Οι περιβαλλοντικοί όροι πολλών έργων, όπως οι Σκουριές, χρήζουν επανεξέτασης. Δεν θα λάβω αποφάσεις όμως πριν ακούσω όλες τις πλευρές» λέει ο κ. Τσιρώνης.

Φίλοι Κινηματογράφου Λαμίας: Προβολή της ταινίας «Παράδεισος» και συζήτηση με το σκηνοθέτη Π.Φαφούτη

Οι Φίλοι Κινηματογράφου Λαμίας συνεχίζουν τις προβολές με μία ταινία γεμάτη κομφετί, μουσική και καρναβαλικό χάος και σας προσκαλούν την Τρίτη 10-02-2015 ώρα 21.15, στο Δημοτικό Θέατρο Λαμίας στην προβολή της ταινίας «Παράδεισος» του Π.Φαφούτη. θα προηγηθεί η προβολή της ταινίας μικρού μήκους «Ο Γκόγκος».
Μετά την προβολή θα έχουμε τη δυνατότητα να συζητήσουμε με τον σκηνοθέτη των ταινιών Παναγιώτη Φαφούτη.
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Παρασκευή, 6 Φεβρουαρίου 2015

Ξεκίνημα της Επιτροπής για τα αδέσποτα στην Λαμία

Δελτίο Τύπου
Για την συνεδρίαση της
Επιτροπής για την παρακολούθηση του προγράμματος
 διαχείρισης αδέσποτων ζώων του Δήμου Λαμιέων

Την Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2015 και ώρα 13.30 στα γραφεία της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Λαμιέων συνεδρίασε η νέα πενταμελής Επιτροπή για την παρακολούθηση του προγράμματος διαχείρισης αδέσποτων ζώωνΤα θέματα τα οποία συζητήθηκαν ήταν:
1)Η υφιστάμενη κατάσταση του Κέντρου Περίθαλψης Αδέσποτων Ζώων του Δήμου  Λαμιέων και η ενημέρωση από την Κτηνίατρο που μόλις ανέλαβε καθήκοντα για: τον αριθμό των ζώων, την υγειονομική τους κατάσταση και την άμεση ανάγκη σε φαρμακευτικό υλικό, σε ζωοτροφές, σε μικροτσίπ και κατάλληλα περιλαίμια απελευθέρωσης.

2)Ο τρόπος που θα σχεδιασθεί και θα αποτυπωθεί ως Επιχειρησιακό Σχέδιο με σαφές χρονοδιάγραμμα  η ελάττωση του αριθμού των φιλοξενούμενων ζώων, πάντα σε συνάρτηση και με τις επιταγές της Ελληνικής Νομοθεσίας (περισυλλογή, στειρώσεις, υγειονομική περίθαλψη, εφαρμογή μικροτσίπ, υιοθεσίες, απελευθέρωση ζώων κλπ)

3)Οι προϋποθέσεις και η διαδικασία για την εξεύρεση πόρων μέσω της επιχορήγησης των Δήμων από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για το 2015, αλλά και η προσπάθεια ένταξης στο ίδιο πρόγραμμα επιχορηγήσεων, δαπανών που εχουν γίνει στα προηγούμενα χρόνια.

4)Η διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθηθεί στην ενημέρωση των δημοτών του Καλλικρατικού Δήμου Λαμιέων για το τι σημαίνει αδέσποτο ζώο, για τον τρόπο λειτουργίας του Κέντρου Περίθαλψης Αδέσποτων Ζώων στην Λαμία, την διαδικασία των υιοθεσιών αλλά και τις υποχρεώσεις όσων εχουν στην κατοχή τους ζώα απέναντι στον Δήμο και την Πολιτεία.

5)Η Επιτροπή αποφάσισε επίσης να προτείνει συγκεκριμένες βελτιώσεις στον χώρο του Κέντρου Περίθαλψης Αδέσποτων Ζώων που αφορούν την φιλοξενία των άρρωστων και μικρών ζώων, την βελτίωση της υδροδότησης των χώρων και της αποχέτευσης, την επικαιροποίηση του Ιατρικού εξοπλισμού, καθώς και την εξεύρεση λύσης για την απομάκρυνση των νεκρών ζώων


Τα μέλη της Επιτροπής:

Μώρης Δημήτριος-Δημοτικός Σύμβουλος
Μπαρτσιώκα Αγγέλα-Πρόεδρος του Φιλοζωικού Συλλόγου Φθιώτιδας
Στασινός Παναγιώτης-Μέλος του Φιλοζωικού Συλλόγου Φθιώτιδας
Αντωνακάκη Μαριάννα-Κτηνίατρος
Καραγιάννης Σπύρος- Εκπαιδευτής Ζώων

Η Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών για τις προσλήψεις στην Καθαριότητα στην Λαμία (ηχητικό αρχείο)

Συνέντευξη στον Radionet του Παναγιώτη Στασινού,Δημοτικού Συμβούλου της Πρωτοβουλίας Ενεργών Πολιτών,με την θέση της παράταξης για τις προσλήψεις και την κατάσταση που επικρατεί στην Υπηρεσία Καθαριότητας στον Δήμο Λαμιέων.
Οι πελατειακές επιδιώξεις ''έκαψαν'' τα λεφτά των δημοτών στην πισίνα των ΤΕΙ Λαμίας(ηχητικό αρχείο)

Ο Παναγιώτης Στασινός, Δημοτικός Σύμβουλος της Πρωτοβουλίας Ενεργών Πολιτών, μιλά στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του Λαμίαfm1 για την έρευνα για τα καύσιμα που γίνεται στο Δήμο Λαμίας μετά την διαπίστωση πως λείπουν από τις δεξαμενές μεγάλες ποσότητες πετρελαίου κίνησης.

Από ότι φαίνεται μεγάλη ποσότητα από το εμφανιζόμενο έλλειμμα χρησιμοποιήθηκε στην λειτουργία της πισίνας των ΤΕΙ Λαμίας,παρ όλες τις επιφυλάξεις και προειδοποιήσεις της κίνησης και της αντιπολίτευσης.Τελικά κατασπαταλήθηκαν τα χρήματα των δημοτών χωρίς κανένα όφελος για την πόλη, αλλά εξυπηρετώντας μόνο τις πελατειακές επιδιώξεις των κομματικών τοπικών παραγόντων της Ν.Δ.