Τρίτη 6 Μαρτίου 2012

Οι δήμοι προστατεύουν και στηρίζουν τους καταναλωτές από την αισχροκέρδεια των μεσαζόντων

«Δίκτυο» για την απευθείας διάθεση προϊόντων από τους παραγωγούς στους καταναλωτές «στήνει» ο Δήμος Νεάπολης – Συκεών

Με μια νέα πρωτοβουλία ο δήμος Νεάπολης-Συκεών εμπλουτίζει τις δράσεις του στο πλαίσιο της ενίσχυσης του δικτύου κοινωνικής προστασίας κι αλληλεγγύης, όπως επίσης και της ενίσχυσης του κοινωνικού εισοδήματος των δημοτών.
Αυτή τη φορά μπαίνει δυναμικά στον αγώνα για τη στήριξη των καταναλωτών εξασφαλίζοντας τις προϋποθέσεις για την προμήθειά τους σε βασικά είδη διατροφής απευθείας από τους παραγωγούς, βάζοντας φραγμό στην αισχροκέρδεια των μεσαζόντων.

«Εξαιτίας της οικονομικής κρίσης που πλήττει τη χώρα μας, πολλοί συνδημότες μας αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες στην καθημερινότητά τους. Απέναντι σ’ αυτούς, ο δήμος μας έχει την ιερή υποχρέωση να βρεθεί στο πλευρό τους με ευαισθησία και υπευθυνότητα και να στηρίξει τον αγώνα τους αποκλείοντας κάθε εκμετάλλευσή τους από τους μεσάζοντες, η πολιτική των οποίων καθιστά πολλά προϊόντα πρώτης ανάγκης ως απλησίαστα. Και η Τοπική Αυτοδιοίκηση ξέρει και μπορεί να αναπτύξει αυτό το ρόλο καλύτερα από κάθε άλλο φορέα, με αξιοπιστία και διαφάνεια», δηλώνει ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, ο οποίος παρουσίασε την πρωτοβουλία αυτή στη τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της περασμένης εβδομάδας.

Όπως επισημαίνει, «οι συνθήκες σήμερα είναι ώριμες περισσότερο από ποτέ για την ενίσχυση του κινήματος ‘‘χωρίς μεσάζοντες’’ που θα ωφελήσει και τους παραγωγούς και τους τελικούς καταναλωτές».

Σε επαφή με παραγωγούς
Στην κατεύθυνση αυτή, η πενταμελής επιτροπή με επικεφαλής τον αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής Δημήτρη Απατσίδη, που συγκροτήθηκε πριν από δέκα και πλέον ημέρες, με έγγραφό της προς τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς ήρθε σε επαφή με τους παραγωγούς τους οποίους καλεί σε συνεργασία για τη διάθεση των προϊόντων τους. Αρχικά επιλέχτηκαν ως προϊόντα η πατάτα, το λάδι, το αλεύρι, το ρύζι, η φακή και τα φασόλια, με τα πρώτα μηνύματα να καταφθάνουν θετικά.
Οι υπηρεσίες του δήμου συλλέγουν πληροφορίες από τους παραγωγούς, ενώ ταυτόχρονα, μέσα από το ενημερωμένο δίκτυο των κοινωνικών υπηρεσιών ενημερώνουν τους πολίτες για τη συγκέντρωση παραγγελιών. Αυτοί θα προμηθεύονται τα προϊόντα σε ημέρα που θα ορίζει ο δήμος απευθείας από τους παραγωγούς στην ποσότητα που επέλεξαν.

Ήδη εξασφαλίσθηκε η προμήθεια πατάτας από το Κ.Νευροκόπι Δράμας και ρύζι από τη Χαλάστρα, όλα σε πολύ ανταγωνιστικές τιμές, αύριο φθάνει δείγμα ελαιολάδου από τη Λακωνία, ενώ συνεχίζονται οι επαφές με παραγωγούς και για τα άλλα προϊόντα, με το δήμο να δίνει έμφαση στον έλεγχο ποιότητάς τους ώστε να αποφευχθεί κάθε ενδεχόμενο νοθείας ή αλλοίωσης.
Εκτιμάται πως η πρώτη διάθεση των προϊόντων θα γίνει το αμέσως επόμενο διάστημα, με τις υπηρεσίες του δήμου να βρίσκονται σε έντονη κινητικότητα για την οργάνωση της υποδοχής και διάθεσής τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου