Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012

Δεν υποβάλλονται φέτος οι αποδείξεις στην εφορία

Τη σύνταξη του αναλυτικού οδηγού για τη συμπλήρωση των φετινών φορολογικών δηλώσεων ολοκλήρωσε το υπουργείο Οικονομικών. Πρόκειται για το γνωστό "βιβλιαράκι" των οδηγιών που ταχυδρομείται στους φορολογούμενους μαζί με τα έντυπα των φορολογικών δηλώσεων. Το νέο βιβλιαράκι περιλαμβάνει όλες τις αλλαγές που έχουν γίνει στη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων κι αφορούν στα εισοδήματα που απέκτησαν οι φορολογούμενοι το 2011. Το βιβλιαράκι περιλαμβάνει και μια είδηση για τους φορολογούμενους, καθώς φέτος το υπουργείο Οικονομικών επιχειρώντας να αποφύγει το μπάχαλο που δημιουργήθηκε με στοίβες των αποδείξεων αποφάσισε ότι δεν θα υποβληθούν οι αποδείξεις δαπανών αλλά θα διατηρηθούν από τους φορολογούμενους για να προσκομιστούν σε περίπτωση φορολογικού ελέγχου.




Σημειώνεται ότι πέρυσι δημιουργήθηκαν τεράστια προβλήματα στις εφορίες από την υποβολή των αποδείξεων, καθώς σχηματίστηκαν «βουνά» από χαρτί χωρίς ωστόσο, να γίνει κανένας ουσιαστικός έλεγχος.

Η μη υποβολή των αποδείξεων συνδέεται και με το γεγονός ότι φέτος καταργήθηκε η έκπτωση φόρου λόγω αποδείξεων. Όλοι οι φορολογούμενοι οφείλουν να συγκεντρώσουν αποδείξεις αξίας ίσης με το 25% του πραγματικού ή τεκμαρτού εισοδήματός τους.

Μερικές από τις αλλαγές αυτές είναι η μείωση του αφορολόγητου ορίου στα 5.000 ευρώ, οι προσθήκες νέων κωδικών στη φορολογική δήλωση (π.χ. υποχρεώση αναγραφής του αριθμού μετρητή της ΔΕΗ για την κύρια κατοικία του φορολογούμενου), η συγχώνευση κωδικών (π.χ. αυτών που αφορούν στους τόκους στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας). Στο εισαγωγικό κείμενο των οδηγιών που υπογράφεται από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών κ. Παντελή Οικονόμου σημειώνεται, μεταξύ άλλων, ότι οι φορολογούμενοι που δεν έχουν εισπράξει δεδουλευμένες αμοιβές λόγω αδυναμίας του εργοδότη τους δεν πρέπει να τις δηλώσουν.



Πηγή:www.capital.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου