Τρίτη 22 Ιουλίου 2014

Η ράμπα νίκησε τον ρατσισμό στην παραλία της Νέας Μάκρης

Στις 30 Ιουλίου θα τοποθετηθεί ξανά στην παραλία της Νέας Μάκρης η ηλεκτροκίνητη ράμπα κολύμβησης για ανθρώπους με κινητικά προβλήματα που απομακρύνθηκε την περασμένη εβδομάδα έπειτα από διαμαρτυρίες κατοίκων της περιοχής.
Η απεγκατάσταση της ράμπας προκάλεσε τεράστιες αντιδράσεις, καθώς όλοι μιλούν για μια απάνθρωπη απόφαση η οποία δεν σέβεται ούτε στο ελάχιστο το στοιχειώδες δικαίωμα των ανθρώπων με κινητικές δυσκολίες να απολαύσουν την παραλία όπως οι υπόλοιποι πολίτες.
Τα δύο προηγούμενα χρόνια η ράμπα είχε τοποθετηθεί χωρίς να υπάρξουν αντιδράσεις. Φέτος, όμως, το συνεργείο του Δήμου Μαραθώνα που προσπάθησε να την τοποθετήσει βρέθηκε μπροστά σε μια δυσάρεστη έκπληξη.

«Οταν τοποθετούσαμε τη ράμπα στη θέση Αύρα ήρθε το Λιμενικό και σταμάτησε τις εργασίες. Όπως μας είπαν, έλαβαν ανώνυμες καταγγελίες ότι δεν είχαμε άδεια. Αυτό ήταν αλήθεια, αλλά δεν έχουμε πάρει ποτέ άδεια ούτε για τις ομπρέλες, ούτε για τις ντουζιέρες, ούτε για τις πλάκες για τους τυφλούς που τοποθετήσαμε στο πεζοδρόμιο της παραλίας. Σε όλη την επικράτεια υπάρχουν 30 ράμπες και κανένας δεν ζητά άδεια για να τις τοποθετήσει. Ηταν πρωτάκουστο αυτό που συνέβη. Δυστυχώς, μπλέξαμε εξαιτίας του ρατσισμού κάποιων» λέει στο «Έθνος» ο δήμαρχος Μαραθώνα Ιορδάνης Λουίζος.

Ο δήμαρχος τονίζει ότι έχει έρθει σε επαφή με την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου, για να διευθετήσει το θέμα και υπογραμμίζει ότι η μπάρα δεν είναι διακοσμητική και καλύπτει πραγματικές ανάγκες των κατοίκων της περιοχής. «Τα προηγούμενα καλοκαίρια δίναμε τουλάχιστον πέντε τηλεχειριστήρια τη μέρα σε ανθρώπους που ήθελαν να τη χρησιμοποιήσουν».

Κανένας περιορισμός
Ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία Γιάννης Βαρδκαστάνης επισημαίνει ότι το περιστατικό προκαλεί αλγεινή εντύπωση και δεν διστάζει να χαρακτηρίσει «ρατσιστές» τους ανθρώπους που ζήτησαν την απομάκρυνση της ράμπας. «Κανένας πολίτης στην Ελλάδα του 2014 δεν δικαιούνταν να συμπεριφέρεται ρατσιστικά στον άλλο πολίτη. Το έχουμε κερδίσει ως κοινωνία και οφείλουμε ο καθένας με την ατομική του στάση και τη συλλογική του συμπεριφορά να το σέβεται. Οι παραλίες και οι θάλασσες ανήκουν σε όλους, χωρίς αποκλεισμούς και περιορισμούς.

Η τοποθέτηση μηχανισμών πρόσβασης στη θάλασσα των ατόμων με κινητική αναπηρία είναι μια μεγάλη δικαιωματική κατάκτηση των Ελλήνων και Ελληνίδων με αναπηρία και πρέπει να γίνει σεβαστή από το σύνολο του πληθυσμού» λέει στο «Εθνος».

Προς το παρόν, πάντως, ο δήμος έχει προχωρήσει στην εγκατάσταση μιας παρόμοιας ηλεκτροκίνητης ράμπας στην παραλία των κατασκηνώσεων του Αγίου Ανδρέα, όπου κάθε καλοκαίρι φιλοξενούνται περίπου 1.500 άνθρωποι με κινητικά προβλήματα.

Πηγή: Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου