Από το κακό στο χειρότερο βαδίζει η Ελλάδα, αναφορικά με τις πολιτικές που προστατεύουν το κλίμα του πλανήτη και θέτουν την οικονομία σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης, σύμφωνα με την ανεξάρτητη ανάλυση του Δείκτη Κλιματικών Επιδόσεων (CCPI)1 που εκδίδει κάθε χρόνο η Germanwatch και το δίκτυο οργανώσεων CAN-Europe2, όπως αναφέρει το WWF Ελλάς σε ανακοίνωσή του. Χαρακτηριστικά, η χώρα μας φέτος βρίσκεται πλέον στην 48η θέση (επί συνόλου 61) και προτελευταία ανάμεσα στις χώρες της Ευρώπης, ως αποτέλεσμα των πρόσφατων καταστροφικών επιλογών στον ενεργειακό τομέα, την έλλειψη οράματος για πράσινες επενδύσεις και την εμμονή στα ακριβά ορυκτά καύσιμα που επιδεινώνουν τις προοπτικές ανάκαμψης της οικονομίας.
Όπως υπενθυμίζει η περιβαλλοντική οργάνωση, «πρόσφατα η κυβέρνηση πάγωσε την ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών, επέβαλε αναδρομική φορολόγηση σε όλες τις ΑΠΕ, ενώ συστηματικά αγνοεί τις πολιτικές εξοικονόμησης ενέργειας και αναλώνεται στην προώθηση των ορυκτών καυσίμων. Αποτέλεσμα; Η χειρότερη θέση που έχει πάρει ποτέ η χώρα μας στον συγκεκριμένο δείκτη, αλλά και η καταδίκη του οικονομικού και παραγωγικού μας μοντέλου σε μη βιώσιμη τροχιά».
Η Greenpeace και το WWF Ελλάς τονίζουν ότι αυτές είναι ακριβώς οι πολιτικές που ρίχνουν την Ελλάδα στο… κόκκινο του πίνακα κατάταξης του CCPI, μαζί με χώρες όπως το Ιράν και η Σαουδική Αραβία. «Με χώρες δηλαδή που ιστορικά υπονομεύουν τις διεθνείς διαπραγματεύσεις για μία παγκόσμια συμφωνία για την προστασία από τις κλιματικές αλλαγές και την υιοθέτηση πολιτικών που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην απεξάρτηση της παγκόσμιας οικονομίας από το πετρέλαιο και τα άλλα ορυκτά καύσιμα», όπως αναφέρει η ανακοίνωση.
Αξίζει να αναφερθεί ότι στον πίνακα του CCPI οι τρεις πρώτες θέσεις παραμένουν κενές, αφού καμία χώρα δεν έχει αρκετά φιλόδοξες πολιτικές που να στοχεύουν σε συγκράτηση της αύξησης της πλανητικής θερμοκρασίας κάτω από 2°C. Η καλύτερη επίδοση ανήκει στη Δανία (4η θέση), η οποία έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο που ανακοίνωσε ότι μέσα στις επόμενες δεκαετίες θα τροφοδοτεί την οικονομία της με ενέργεια αποκλειστικά παραγόμενη από ανανεώσιμες πηγές, εγκαταλείποντας οριστικά τα ορυκτά καύσιμα.
«Η χώρα μας, από την άλλη, κατακρημνίζεται ως προς την αξιολόγηση των κλιματικών πολιτικών της, με απογοητευτικές επιδόσεις στον δείκτη εκπομπών CO2, την προώθηση μέτρων ενεργειακής εξοικονόμησης και την επίτευξη διείσδυσης των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα. Η μόνη κατηγορία όπου η Ελλάδα προσπαθεί, ανεπιτυχώς, να σώσει την παρτίδα, είναι ο περιορισμός των εκπομπών από τον οικιακό τομέα. Παρόλα αυτά, η οποιαδήποτε πρόοδος είναι περισσότερο φαινομενική παρά ουσιαστική, καθώς η οικονομική ύφεση και η συνεπαγόμενη μείωση της κατανάλωσης επηρεάζει καταλυτικά τη συγκεκριμένη κατηγορία. Την ώρα μάλιστα που οι υπουργοί περιβάλλοντος όλων των χωρών του ΟΗΕ διαπραγματεύονται στην Ντόχα του Κατάρ για το μέλλον του πλανήτη, η Ελλάδα απουσιάζει πολιτικά αφού είναι η μόνη χώρα που έστειλε την… πρέσβη της».
«Αν η κυβέρνηση συνεχίζει να σκέφτεται με νοοτροπίες περασμένων δεκαετιών, η σημερινή κρίση θα είναι απλώς μία πρόγευση για αυτό που μας περιμένει στη γωνία. Πλέον, έχουμε μόλις μία χούφτα χρόνια για να σταματήσουμε τις μη-αναστρέψιμες κλιματικές αλλαγές και στην κυβέρνηση ακόμα ευαγγελίζονται νέες επενδύσεις σε ορυκτά καύσιμα», ανέφερε ο Τάκης Γρηγορίου, υπεύθυνος για θέματα ενέργειας και κλιματικών αλλαγών στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace.
«Δυστυχώς, η σημερινή πολιτική ηγεσία δεν έχει αντιληφθεί το τεράστιο περιβαλλοντικό και οικονομικό κόστος της κλιματικής αλλαγής, ιδιαίτερα σε μια χώρα εκτεθειμένη στις επιπτώσεις της όπως η Ελλάδα. Την ίδια στιγμή, αδιαφορεί για τις ωφέλειες που θα προκύψουν από τη λήψη μέτρων μείωσης των εκπομπών και προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, αδιαφορία που επιβεβαιώνεται και από την ουσιαστική απουσία της χώρας από την παγκόσμια διάσκεψη για το κλίμα στην Ντόχα», συμπληρώνει ο Μιχάλης Προδρόμου, συνεργάτης του WWF Ελλάς σε θέματα κλιματικής αλλαγής και ενέργειας.
Επιμέλεια: Σωτήρης Σκουλούδης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου