Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2011

Ο δήμος επέβαλλε πρόστιμα, αλλά η περιφέρεια κώφευε...

Η εκάστοτε δημοτική αρχή βεβαίωνε τις παρανομίες και προέβαινε στην επιβολή των προβλεπόμενων προστίμων. Ποτέ η περιφέρεια Κ. Μακεδονίας δεν προχώρησε, όπως όριζε ο νόμος, στην έγκριση της σχετικής κανονιστικής απόφασης, με συνέπεια τα χρήματα να μην εισπράττονται...
Την προηγούμενη εβδομάδα την ατζέντα του δημοτικού συμβουλίου του κεντρικού δήμου Θεσσαλονίκης απασχόλησε το άναρχο τοπίο, που έχει αναπτυχθεί στον τομέα των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, κυρίως στο κέντρο της πόλης.
Όπως έγινε γνωστό, δεκάδες από τις επιχειρήσεις εστίασης στην περιοχή της πλατείας Αριστοτέλους εξακολουθούν να λειτουργούν, επί σειρά ετών, χωρίς να διαθέτουν άδεια. Ανάλογο καθεστώς διαπιστώνεται και στα cafe, τα bar, αλλά και τα εστιατόρια της Ικτίνου.
Και στις δύο περιπτώσεις, ωστόσο, και οι επιχειρηματίες, υπό μία έννοια, είναι όμηροι αυτής της απαράδεκτης κατάστασης, καθώς επιθυμούν τη διευθέτηση της εκκρεμότητας, προκειμένου να μπορούν να ασκούν με κάθε νομιμότητα την επιχειρηματική τους δραστηριότητα, αλλά δεν είναι στο χέρι τους για να το επιτύχουν.
Συνεπεία της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί, ιδίως στα καταστήματα της Αριστοτέλους, η εκάστοτε δημοτική Αρχή, διαχρονικά, μέσω των εντεταλμένων υπηρεσιών της, βεβαίωνε τις παρανομίες και ταυτόχρονα προέβαινε και στην επιβολή των προβλεπόμενων προστίμων για την ανάπτυξη των τραπεζοκαθισμάτων στο πεζόδρομο. Έτσι, σύμφωνα με τα στοιχεία που αποκαλύφθηκαν, συγκεντρώθηκε έως το τέλος Απριλίου του 2011, ένα ποσό της τάξεως των περίπου 740.000 ευρώ.
Το παράδοξο, ωστόσο, είναι πως ποτέ η περιφέρεια Κ. Μακεδονίας δεν προχώρησε, όπως όριζε ο νόμος, στην έγκριση της σχετικής κανονιστικής απόφασης, με συνέπεια -σωστά το φανταστήκατε- τα χρήματα αυτά να είναι μεν βεβαιωμένα, αλλά να μην εισπράττονται...
Λαμβάνοντας υπόψη τις σοβαρές επιπτώσεις που καταγράφονται στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις από τη βαθιά ύφεση στην οικονομία, το δημοτικό συμβούλιο έκρινε και αποφάσισε, μέσω του νέου σχεδίου για τη χωροθέτηση των τραπεζοκαθισμάτων στην Αριστοτέλους, να προβεί σε μείωση των βεβαιωμένων προστίμων, με την κρυφή ελπίδα ότι κάποια στιγμή, κάποια από αυτά θα αποπληρωθούν.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει εκπονηθεί, μετά την έγκριση του σχεδίου από το δημοτικό συμβούλιο και μέχρι να εξασφαλίσει και το «πράσινο φως» της περιφέρειας Κ. Μακεδονίας, ο δήμος Θεσσαλονίκης θα προσκαλεί τους επιχειρηματίες της επίμαχης περιοχής να τακτοποιήσουν τις (μειωμένες) οφειλές τους από τα πρόστιμα. Η διαδικασία αναμένεται να διαρκέσει περισσότερο από ένα μήνα κι αμέσως μετά θα ακολουθήσει ανάλογο πλάνο και για τα καταστήματα της οδού Ικτίνου.
Στην παρέμβασή του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, ξεκαθάρισε πως κάποια στιγμή πρέπει να μπει ένα φρένο στο φαινόμενο και ότι «η πόλη δεν μπορεί να γίνεται... ρεμπέτ ασκέρ», τονίζοντας -με τον δικό του ιδιαίτερο τρόπο- το αυτονόητο.
Η διαπίστωση βέβαια είναι μια πολύ καλή αρχή για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Το νέο κανονιστικό σχέδιο του δήμου, που θα περιγράφει πώς θα αναπτύσσονται τα τραπεζοκαθίσματα στην πλατεία Αριστοτέλους, είτε στην Ικτίνου και αλλού, είναι το δεύτερο, επίσης πολύ σημαντικό, βήμα. Δυστυχώς, όμως, δεν αρκούν. Για να επιτύχει το εγχείρημα και να μπει μια τάξη στην πιο όμορφη πλατεία της πόλης απαιτείται να κερδηθεί ένα σοβαρό στοίχημα. Ότι θα διασφαλιστεί πως το σχέδιο θα εφαρμοστεί μέχρι κεραίας. Εάν η αστυνόμευση αποδειχθεί ελλιπής ή αρχίσουν πάλι οι αρχές να κάνουν τα «στραβά μάτια», τότε είναι μαθηματικά βέβαιο ότι το άναρχο τοπίο θα διαιωνίζεται, τα πρόστιμα θα «πέφτουν βροχή», το ποσό που θα έχει, θεωρητικώς, να λαμβάνει ο δήμος θα αυξάνει και το... ρεμπέτ ασκέρ θα είναι πάλι εδώ.
http://www.imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου