Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2011

Οι Δήμοι ρυθμίζουν τα χρέη τους προς τρίτους

Στην τόνωση της αγοράς, παράλληλα, με την εξυγίανση των οικονομικών τους, αποσκοπούν οι νέες ρυθμίσεις του υπουργείου Εσωτερικών για τους δήμους, με τις οποίες δίνεται η δυνατότητα διακανονισμού των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους προς τρίτους (προμηθευτές, εργολάβους κ.λπ.). «Ετσι θα βοηθηθεί η αγορά γιατί κινείται στα όρια της ασφυξίας», τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός κ. Χ. Καστανίδης, καθώς πολλοί δήμοι δεν πλήρωναν μέχρι σήμερα ούτε ένα μέρος των οφειλών, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα.Η δυνατότητα του διακανονισμού παρέχεται στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) ως ένα πρόσθετο εργαλείο, προκειμένου να ισοσκελίσουν τους προϋπολογισμούς τους, όπως άλλωστε υποχρεούνται, από το οικονομικό έτος 2012. Η υποχρέωση αυτή, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, θα τηρηθεί μέχρι κεραίας και «οι δήμοι δεν θα συνεισφέρουν με τους προϋπολογισμούς τους στη διεύρυνση του δημοσιονομικού ελλείμματος της χώρας».

ΠΩΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙΤΑΙ Ο ΔΙΑΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ
Ειδικότερα, οι δήμοι έχουν τη δυνατότητα να διακανονίσουν τα ληξιπρόθεσμα χρέη τους προς ιδιώτες και να εγγράψουν εντός του 2012 μόνο το μέρος της διακανονισθείσας οφειλής και όχι το σύνολό της. Ο διακανονισμός θα γίνεται με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου ή του περιφερειακού αντίστοιχα, καθώς η ρύθμιση αφορά και τις 13 αιρετές Περιφέρειες της χώρας.

Επιπλέον, παρέχεται στους ΟΤΑ η δυνατότητα να τμηματοποιούν τα εντάλματα πληρωμών για οφειλές, για το συνολικό ποσό των οποίων έχει εκδοθεί ένα μόνο φορολογικό στοιχείο. Μέχρι σήμερα αυτό δεν μπορούσε να γίνει, με αποτέλεσμα οι δικαιούχοι να στερούνται τη δυνατότητα πληρωμών έστω και έναντι.

Μία ακόμη παρέμβαση του υπουργείου αφορά τη δυνατότητα που παρέχεται στους ΟΤΑ να εγγράψουν στο σκέλος των εσόδων δάνεια και ειδικότερα το ποσό που αντιστοιχεί στο ύψος της διαφοράς εσόδων και δαπανών τους, συμπεριλαμβανομένων των χρεών. Ετσι, όπως υπογραμμίζει το υπουργείο Εσωτερικών, η ισοσκέλιση των προϋπολογισμών των δήμων και των Περιφερειών «θα είναι πραγματική και όχι πλασματική». Εξάλλου, μόνο οι ΟΤΑ που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα εξυγίανσης θα έχουν τη δυνατότητα εγγραφής δανείου για την ισοσκέλιση του ελλειμματικού προϋπολογισμού τους.

Η συνήθης πρακτική των περισσότερων δήμων μέχρι σήμερα, είναι η εγγραφή δανείων στα έσοδα, προκειμένου να ισοσκελίσουν τους προϋπολογισμούς τους, τα οποία ωστόσο πολλές φορές δεν λαμβάνουν. Συνέπεια αυτού είναι να καταρτίζουν πλασματικά ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς και το πρόβλημα να συνεχίζεται. Για την κατάρτιση των προϋπολογισμών των ΟΤΑ πρόκειται να εκδοθεί κοινή απόφαση (ΚΥΑ) των υπουργών Οικονομικών και Εσωτερικών.

Σύμφωνα, πάντως, με τις νέες ρυθμίσεις του υπουργείου, όσοι δήμοι αδυνατούν να ισοσκελίσουν τον προϋπολογισμό τους, μπορούν να υπαχθούν στο πρόγραμμα εξυγίανσης, το οποίο μάλιστα έχει δύο σκέλη:

Το «ελαφρύ», όπως το αποκαλούν στο υπουργείο, με το οποίο ένας δήμος μπορεί να ορθοποδήσει οικονομικά ακόμη και με έναν διακανονισμό ληξιπρόθεσμων οφειλών και το «φορτωμένο», για τους υπερχρεωμένους δήμους, το οποίο προβλέπει σκληρά μέτρα για όσους υπαχθούν σε αυτό. Μεταξύ άλλων, προβλέπεται δραστικός περιορισμός ίσως και «πάγωμα» των προσλήψεων, δραστικό περιορισμό επίσης των έργων, καθώς και περικοπές μίας σειράς δαπανών, με πρώτες αυτές για μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις ή για δημόσιες σχέσεις.

Κέρδος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου