Τετάρτη, 25 Οκτωβρίου 2017

Μακριά από τον Εθνικό στόχο, η ανακύκλωση στη Στερεά Ελλάδα .

Λιγότερο από το 10% των απορριμμάτων που παράγονται στη Στερεά Ελλάδα οδηγούνται στην ανακύκλωση αφού από τους περίπου 200 χιλιάδες τόνους απορριμμάτων που παρήχθησαν το 2016 περίπου 20.000t οδηγήθηκαν στην ανακύκλωση με τους μπλε κάδους. Την ίδια στιγμή οι ειδικοί εκφράζουν τον προβληματισμό τους καθώς σε όλο αυτό τον όγκο απορριμμάτων που κατευθύνθηκαν στην ανακύκλωση μόνο το 5,9% ήταν ανακυκλώσιμα υλικά καθώς όλα τα υπόλοιπα ήταν απορρίμματα που βρέθηκαν στους κάδους ανακύκλωσης.

Το μεγάλο άνοιγμα από τον εθνικό στόχο αποκαλύπτει και την ένταση της προσπάθειας ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την ανακύκλωση που θα πρέπει να καταβληθεί στη Στερεά Ελλάδα με βάση το νέο θεσμικό πλαίσιο που καταρτίζει το αρμόδιο υπουργείο.

Μηχανικό εξοπλισμό αποκομιδής, ανυπαρξία προσωπικού, διαλογή στην πηγή, πράσινα σημεία και ελάχιστοι κάδοι είναι από τα κεντρικά σημεία που ενδιαφέρουν τους δημάρχους και τα έχουν θέση στο πλαίσιο του δημόσιου διαλόγου.


«Για να υλοποιηθεί το πρόγραμμα των πέντε γραμμών στο δήμο μου είναι απαραίτητοι 12.000 κάδοι που δεν υπάρχουν» σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος των Λοκρών Νίκος Λιόλιος θέλοντας να δείξει τον όγκο των αναγκών που υπάρχουν στην ευρύτερη περιοχή αλλά και σε κάθε δήμο χωριστά. «Όποιες φιλότιμες προσπάθειες ξεκινά η αυτοδιοίκηση κινδυνεύει να ακυρωθεί στην πράξη όταν δεν υπάρχουν οι χρηματοδοτήσεις για να υποστηριχθούν οι αναγκαίες υποδομές» θα συμφωνήσει η δήμαρχος Λεβαδέων Γιώτα Πούλου τονίζοντας ότι «μια ολοκληρωμένη πολιτική για την διαλογή στην πηγή είναι αυτή που θα λύσει προβλήματα αρκεί να υποστηριχθεί».

Αν για τον δήμο των Λοκρών είναι αναγκαίοι 12.000 κάδοι για την υλοποίηση του τοπικού σχεδίου σήμερα στην ανακύκλωση σε όλη την Στερεά έχουν διατεθεί μόλις 7.785 μπλε κάδοι. «Μέχρι σήμερα έχουμε χορτάσει με πιλοτικά προγράμματα και με περιορισμένο ορίζοντα παρεμβάσεων σε βασικούς τομείς όπως είναι η κομποστοποίηση, τα κλαδιά κα» σημειώνει ο δήμαρχος Ελάτειας Αμφίκλειας Γιώργος Γώγος κάνοντας λόγο για ασυνέχεια των πολιτικών και των σχεδιασμών.

«Σαφώς και είναι θέμα παιδείας αλλά ως τοπική αυτοδιοίκηση θα πρέπει να έχουμε όλες εκείνες τις υποδομές που είναι αναγκαίες έτσι ώστε να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις των καιρών και όχι η πρακτική μας αδυναμία να ακυρώνει τις προσπάθειες που κάναμε» υπογραμμίζει ο δήμαρχος Δομοκού Δημήτρης Τζαχρήστας τονίζοντας πως τα μηχανικά μέσα είναι ανύπαρκτα με συνέπεια να ακυρώνεται κάθε σοβαρή προσπάθεια .

Ωστόσο στο σύνολό τους οι άνθρωποι της αυτοδιοίκησης θεωρούν ότι πρέπει να υπάρχει μια σαφής πολιτική η οποία θα ωθεί τους κατοίκους σε ανακύκλωση στην πηγή χωρίς όμως να επιβαρύνει το κόστος για τους δημότες.

«Τα τοπικά σχέδια είναι το ευαγγέλιο κάθε δημάρχου» σημειώνει η δήμαρχος Λιβαδειάς Γιώτα Πούλου «όμως η υλοποίηση τους έχει σχέση με τις χρηματοδοτήσεις που ελπίζουμε να πάρουμε».

Ο κ. Λιόλιος θεωρεί ότι ορισμένα από τα σχέδια είναι μαξιμαλιστικά και σημειώνει τις προδιαγραφές για τα πράσινα σημεία που λέει πως «χρειάζονται περίπου 500.000 ευρώ για την κατασκευή τους ενώ θα μπορούσαν να εφαρμοστούν και οικονομικότερες λύσεις» όπως σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τονίζοντας ότι «τα σχέδια για το δήμο μου προβλέπουν ένα πράσινο σημείο. Εμείς περιορίζοντας στο οικονομικό επίπεδο τις κατασκευές από 500.000 σε 50.000 κατασκευάζουμε 12 πράσινα σημεία για να μπορούν να εξυπηρετούνται οι πολίτες και να έχουν άμεση λειτουργική πρόσβαση» σημειώνει.

«Δυστυχώς, το μεγαλύτερο κόστος για την ανακύκλωση σ' αυτή τη φάση το πληρώνουν οι πολίτες αφού οι επενδύσεις είναι λιγοστές, άμεσα δεν υπάρχουν όπως επίσης δεν υπάρχει και το ανθρώπινο δυναμικό με την απαγόρευση των προσλήψεων» σημειώνει ο δήμαρχος Αμφίκλειας Ελάτειας Γιώργος Γώγος τονίζοντας παράλληλα ότι «η τοπική αυτοδιοίκηση έχει εγκλωβιστεί σε διάφορες συγκρουόμενες πολιτικές» θεωρώντας ότι «πρέπει να ξεκαθαρίσει το τοπίο σε μια εθνική στρατηγική».

«Αυτή τη στιγμή σε ολόκληρη την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας έχουν διατεθεί 30 οχήματα για την ανακύκλωση. Είναι αυτονόητο ότι δεν επαρκούν και βεβαίως ούτε που μπορούμε να φανταστούμε πως με αυτές τις υποδομές θα υλοποιηθούν τα τοπικά σχέδια που έχουν καταρτιστεί» σημειώνει η δήμαρχος Λεβαδέων Γιώτα Πούλου τονίζοντας πως «το νέο θεσμικό πλαίσιο που πάει στη Βουλή ελπίζω να δώσει ρεαλιστικές απαντήσεις σε εκείνα τα θέματα που επέβαλλαν την υστέρηση στην ανταπόκριση της τοπικής αυτοδιοίκησης».

«Κάθε φορά στα σχέδια που ακούμε είναι φιλόδοξα με νούμερα και στόχους. Όταν φτάνει η ώρα του απολογισμού όλοι κοιτάνε προς την πλευρά του δημάρχου έτοιμοι να καταλογίσουν ευθύνες» τονίζει ο κ. Λιόλιος θεωρώντας ότι πρέπει να βαθύνει ο διάλογος για να υπάρξουν πρακτικά αποτελέσματα ιδιαίτερα στον ευαίσθητο τομέα της ανακύκλωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου