Πέμπτη, 20 Ιουλίου 2017

Κινδυνεύουν με απώλεια του Ταμείου Ανεργίας οι 47 απολυμένοι συμβασιούχοι στον Δήμο Λαμιέων!

Απολυμένοι συμβασιούχοι: «Μπλόκο» στο επίδομα ανεργίας του ΟΑΕΔ

Το πρώτο κρούσμα μη ένταξης απολυμένων συμβασιούχων στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ, προκειμένου να λάβουν το επίδομα ανεργίας από τον Οργανισμό, είναι γεγονός.

Συγκεκριμένα αντιμέτωποι με τον κίνδυνο της απώλειας του ταμείου ανεργίας βρίσκονται δώδεκα απολυμένοι συμβασιούχοι του δήμου Καρπάθου, οι οποίοι απολύθηκαν με διαπιστωτική πράξη, του δημάρχου στις 22 Ιουνίου 2017.

Ειδικότερα σύμφωνα με τις καταγγελίες των εργαζομένων, τρεις συμβασιούχοι που παρέλαβαν από το γραφείο προσωπικού του δήμου τις απολύσεις τους, πήγαν να τις καταθέσουν στον ΟΑΕΔ προκειμένου να μπουν στο ταμείο ανεργίας.

Ωστόσο όπως αναφέρουν, πληροφορήθηκαν «από τη Διεύθυνση του ΟΑΕΔ Ρόδου ότι η επιδότηση τους είναι αδύνατη διότι για το μήνα Ιούνιο δεν τους έχουν καταβληθεί αποδοχές, ενώ ο δήμος δεν έχει πληρώσει και τις ασφαλιστικές εισφορές τους». Με λίγα λόγια κινδυνεύουν τόσο να μην λάβουν τα δεδουλευμένα, την άδεια κλπ αλλά και να χάσουν το ταμείο ανεργίας, το οποίο δικαιούνται.

Όπως είχε τονίσει η διοικήτρια του ΟΑΕΔ, Μ. Καραμεσίνη,
 με συνέντευξη της, στην aftodioikisi.gr, οι απολυμένοι συμβασιούχοι δικαιούνται επίδομα ανεργίας, αφού τους έχουν καταβληθεί μισθοί και έχει γίνει καταβολή ασφαλιστικών εισφορών.

«Το αν μια πρόσληψη είναι παράνομη η όχι δεν αφορά το αν ένας εργαζόμενος έχει δουλέψει η όχι. Όταν κάποιος δουλεύει του καταβάλλονται και ασφαλιστικές εισφορές. Ο ΟΑΕΔ υπολογίζει τα δικαιώματα των ανέργων για επιδόματα ανεργίας ανάλογα με τις ασφαλιστικές προϋποθέσεις. Με το ιστορικό ασφάλισης που έχει ένας άνεργος. Αυτό θα μπορούσα να σας πω. Άρα όποιος άνεργος συμπληρώνει τις προϋποθέσεις για να πάρει ένα επίδομα, το λαμβάνει». Είχε δηλώσει χαρακτηριστικά η κ. Καραμεσίνη.

Ωστόσο η διοικήτρια του ΟΑΕΔ, δεν μπορούσε να γνωρίζει ότι υπάρχουν δήμοι, οι οποίοι όχι μόνο απέλυσαν τους συμβασιούχους, αλλά ταυτόχρονα δεν τους κατέβαλαν δεδουλευμένα και ασφαλιστικές εισφορές.

Το συγκεκριμένο φαινόμενο αναμένεται να εμφανιστεί και με άλλους συμβασιούχους, σε δήμους της χώρας που προχώρησαν σε απολύσεις, αφού επίσης δεν τους έχουν καταβληθεί δεδουλευμένα.

Σύμφωνα με νομικούς με τους οποίους επικοινώνησε η aftodioikisi.gr, αν οι δήμοι δεν πληρώσουν τις εισφορές και τα δεδουλευμένα, ο ΟΑΕΔ δεν μπορεί να προχωρήσει στην καταβολή επιδομάτων, αφού δεν καλύπτεται νομικά.


aftodioikisi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου