Δευτέρα 3 Ιουλίου 2017

Γιατί τα Βριλήσσια δεν είχαν ούτε μια μέρα «βουνά» σκουπιδιών

Η συνεργασία δήμου, εργαζομένων και πολιτών, σε συνδυασμό με τις «πράσινες» πρακτικές διαχείρισης, έχουν κάνει τα Βριλήσσια να ξεχωρίζουν αυτές τις ημέρες που οι πόλεις υποφέρουν από τα «βουνά» των σκουπιδιών στους δρόμους.

Από την πρώτη ημέρα της απεργίας, τα απορριμματοφόρα δουλεύουν κανονικά, αφού οι παρατασιούχοι, που αποτελούν την πλειονότητα των εργαζομένων στον τομέα της καθαριότητας, είχαν ήδη συμφωνήσει «να βάλουν πλάτη» και η δημοτική αρχή είχε δεσμευτεί να προκηρύξει άμεσα 20 μόνιμες θέσεις εργασίας.

Εχει επίσης ξεκινήσει πριν από τις κινητοποιήσεις η διαδικασία για την κάλυψη 15 θέσεων που έχουν δημιουργηθεί στον τομέα της καθαριότητας.

Οι κάτοικοι από τη μεριά τους ανταποκρίθηκαν στην έκκληση του δήμου και περιόρισαν τα σκουπίδια που συνήθως ρίχνουν στους κάδους για να μειωθεί ο όγκος τους και να μη δημιουργείται πρόβλημα με την αποκομιδή.

Το μεγάλο στοίχημα, όμως, είχε κερδηθεί πολύ νωρίτερα.

Η δημοτική αρχή, που ανέλαβε καθήκοντα πριν από μια διετία, έχει δώσει από την αρχή ιδιαίτερη έμφαση στην ανακύκλωση, με αποτέλεσμα την περασμένη χρονιά να μειωθεί ο όγκος των σκουπιδιών κατά 4%, όταν ο μέσος όρος στην Αττική ήταν 2,4%, αλλά και να αυξηθούν τα έσοδα του δήμου από την αξιοποίηση των προϊόντων κατά 10%.

Η ανταμοιβή ήταν άμεση και οι κάτοικοι την περασμένη χρονιά είδαν τα τέλη καθαριότητας να μειώνονται κατά 5%.

Φέτος ο πήχης ανέβηκε και ο δήμος φιλοδοξεί να μειώσει κατά 30% τον όγκο των σκουπιδιών που θα καταλήγουν για θάψιμο στη Φυλή και σήμερα φτάνουν τους 12.500 τόνους τον χρόνο.

Βασίζεται στο δίκτυο των 200 καφέ κάδων, που έχουν τοποθετηθεί στα περισσότερα σημεία και απέχουν το πολύ 60 μέτρα από κάθε νοικοκυριό, για τη συγκέντρωση των υπολειμμάτων τροφών και την παραγωγή βιολογικού λιπάσματος.

Υπάρχουν χωριστά προγράμματα για τα κλαδιά, το γυαλί και τα άλλα υλικά συσκευασίας, τους λαμπτήρες και τα ηλεκτρονικά είδη, ενώ στο πρόγραμμα μετέχουν οι επαγγελματίες και οι πωλητές της λαϊκής.

Τα Βριλήσσια πέτυχαν
να ενταχθούν στο κοινοτικό πρόγραμμα Life με τίτλο «Πληρώνεις ό,τι πετάς», το οποίο στοχεύει στη μείωση του όγκου των σκουπιδιών που οδηγούνται για θάψιμο με κίνητρο τη μείωση των τελών καθαριότητας.

Στην πιλοτική εφαρμογή μετέχουν πέντε ευρωπαϊκές πόλεις (Λισαβόνα, Αβέιρο και Κοντέισα Νόβα από την Πορτογαλία, η Λάρνακα και τα Βριλήσσια) και τρία πανεπιστημιακά ιδρύματα, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται το Πολυτεχνείο.

Εχει διάρκεια δύο ετών και προϋπολογισμό 2,5 εκατ. ευρώ, από τα οποία το 60% καλύπτεται από κοινοτικούς πόρους.

Ο Δήμος Βριλησσίων συμμετέχει με 245.370 ευρώ και έχει ήδη εγκαταστήσει κάδους που κλειδώνουν και ανοίγουν με τη χρήση ηλεκτρονικής κάρτας, ώστε να καταγράφεται η ποσότητα των σκουπιδιών και να υπολογίζεται το τέλος.

Η συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι εθελοντική και συνδυάζεται με υποδομές κομποστοποίησης.

Συντάκτης: Χαρά Τζαναβάρα στην efsyn.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου