Πέμπτη 28 Μαΐου 2015

Τριήμερο φεστιβάλ κουκλοθέατρου, από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Ρούμελης, στον Τόπο Τεχνών "Χώρα"

Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ρούμελης διοργανώνει «3ήμερο Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου» στις 3, 4 και 5 Ιουνίου στον Τόπο Τεχνών Χώρα(Λελέικα Υπάτης) με είσοδο ελεύθερη για το κοινό.
Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ρούμελης για πρώτη φορά εντάσσει στο πρόγραμμά του το Κουκλοθέατρο, δίνοντας τη δυνατότητα σε μικρούς και μεγάλους να βιώσουν μια σειρά από μουσικοκινητικά παιχνίδια και αφηγήσεις παραμυθιών.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει δύο εργαστήρια και τρεις παραστάσεις, και έχει ως εξής:
ΤΕΤΑΡΤΗ 3 ΙΟΥΝΙΟΥ
     19:00-20:15  Εργαστήρι κατασκευής και εμψύχωσης κούκλας για παιδιά 4-8 χρονών. Κάθε παιδί θα φτιάξει τη δική του κούκλα και θα παίξει με αυτή ένα μικρό αυτοσχέδιο σενάριο.
Μέγιστος αριθμός κρατήσεων 55 παιδιά.
21:00 Παράσταση: «Όσο πιο γρήγορα», Ομάδα Κουκλοθεάτρου: Τα Φτερά του Μύθου
Παράσταση Κουκλοθεάτρου βασισμένη στην κινηματογραφική ταινία «Τα παιδιά του Παραδείσου» του Ματζίντ Ματζιντί.

Δύο μικρά αδέρφια, ένα αγόρι κι ένα κορίτσι, βρίσκονται ξαφνικά αντιμέτωπα με ένα πρόβλημα, όταν κατά λάθος το αγόρι, χάνει τα παπούτσια της αδερφής του. Η οικονομική κατάσταση της οικογένειας δεν επιτρέπει την αγορά νέων παπουτσιών κι αυτό τα παιδιά το γνωρίζουν. Αποφασίζουν να διαχειριστούν το πρόβλημα μόνα τους…
Μια τρυφερή και ευαίσθητη ιστορία με πρωταγωνιστές δύο παιδιά που κατορθώνουν μέσα από τη συνεργασία και την αγάπη τους να κερδίσουν με αξιοπρέπεια τον αγώνα τον αγώνα της ζωής.
Συντελεστές:
Διάλογοι – Διασκευή Σεναρίου: Ελισσαίος Βλάχος
Σκηνοθεσία: Ελισσαίος Βλάχος
Κατασκευές κουκλών: Δήμητρα Κωνσταντινίδου, Σπύρος Παπαχρήστου
Κατασκευές αντικειμένων: Δήμητρα Κωνσταντινίδου, Σπύρος Παπαχρήστου
Μηχανισμοί-ειδικές κατασκευές: Γκάυ Στεφάνου
Σκηνικά: Γκάυ Στεφάνου, Σπύρος Παπαχρήστου, Δήμητρα Κωνσταντινίδου
Μουσική επιμέλεια: Κλειώ Κιούλπαλη, Δήμητρα Κωνσταντινίδου
Εμψυχωτές: Αγγελική Γουναρίδη, Δήμητρα Κωνσταντινίδου, Κωσταντής Μιζάρας
Φωτογραφίες-επεξεργασία videoanimation: Ράνια Μπισκίνη
Παραγωγή: Τα Φτερά του Μύθου
Τεχνική: Κούκλες άμεσης κίνησης, μαριονέττες, θέατρο σκιών, μαύρο θέατρο.
Διάρκεια: 1 ώρα
ΠΕΜΠΤΗ 4 ΙΟΥΝΙΟΥ
19:00-20:15 Εργαστήριο κατασκευής κούκλας από λαχανικά και  φρούτα. Για παιδιά από 5 έως 12 χρονών: Φρέσκα λαχανικά και φρούτα μετατρέπονται σε κούκλες με εύκολους τρόπους.
Μέγιστος αριθμός κρατήσεων 55 παιδιά.
21:00 Παράσταση: «Γιατί φυσάει ο άνεμος», Ομάδα Κουκλοθεάτρου: Φτουξελεφτερία
Τα παραμύθια μας ταξιδεύουν… όμως ταξιδεύουν και τα ίδια. Να λοιπόν που το ίδιο παραμύθι που στον Άγιο Νικήτα της Λευκάδας μας το ‘παν: «Γιατί φυσάει ο άνεμος;», το βρήκαμε και στην Αρμενία με τον τίτλο: «Η Αστράμαξα»… γιατί σε όλο τον κόσμο κοιτάμε τον ουρανό.
Παράσταση κουκλοθεάτρου με ζωντανή μουσική, τραγούδια και παιχνίδια, με αφορμή ένα παραμύθι από δύο χώρες.
Συντελεστές:
Αφήγηση – κιθάρα: Κωσταντής Μιζάρας
Εμψύχωση κούκλας και αντικειμένων: Αγγελική Γουναρίδη
Διάρκεια: 1 ώρα
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 5 ΙΟΥΝΙΟΥ
21:00 Παράσταση: «O Φασουλής».
Ο «Φασουλής» είναι μια καρναβαλική ιστορία έρωτος και θανάτου (παράσταση κωμικού λαϊκού κουκλοθεάτρου για ενήλικες)
Σημείωμα του σκηνοθέτη περί Φασουλή:
Ο θεός έχει προαιώνια έχθρα με τους κουκλοπαίκτες.
Του είναι αδύνατο να ανεχτεί ότι κάποιος εκτός αυτού δίνει ζωή στην άψυχη ύλη.
Τον εξοργίζει δε ακόμη περισσότερο το γεγονός ότι οι άνθρωποι βρήκαν τρόπους να υποφέρουν τον θάνατο –ή τη γεμάτη θάνατο ζωή τους- με χάρη.
Το γέλιο αμφισβητεί ευθέως και παντοιοτρόπως τη σοβαρότητα της κατάστασης. Φοβάμαι λιγότερο ότι έχω περιγελάσει.
Ιστορία έρωτα και θανάτου: Το κουκλοθέατρο ως απόλυτη παρωδία της γέννησης του είδους μας και της ύπαρξής του στον κόσμο τούτο.
Ο Φασουλής δεν είναι επαναστάτης, απλώς δεν έχει καμία ηθική αναστολή, καθώς υλοποιεί ταυτόχρονα το πολύ καλό και το πολύ κακό σε μια αρμονική συνύπαρξη.
Εραστής και φονιάς, έρχεται αντιμέτωπος με όλα σε μια σχέση παιδιού με το παιχνίδι του: η ζωτική σοβαρότητα στην εξερεύνηση του κόσμου, ταυτόχρονα με την ελαφρότητα της άγνοιας και της μη φορτισμένης συνείδησης και μνήμης.
Αναλαμπές που φωτίζουν την έμφυτη τάση ελευθεριότητας του Φασουλή, τον οδηγούν στις πράξεις του. Ξέρει άραγε τι κάνει;
Η παραδοσιακή τεχνική του παλιού κωμικού: ο φόνος είναι ο πιο γρήγορος τρόπος για να περάσεις στην επόμενη σκηνή του έργου.
Η τελική αναμέτρηση, με τον ίδιο τον Χάρο, φανερώνει τελικά τη μόνη συνειδητή ιδιότητα του Φασουλή: Χτυπώντας το καμπανάκι λήξης της παράστασης αναγνωρίζει την φύση του –καθώς και του Χάρου- ως κούκλα και αυτο-ακυρώνεται προκειμένου να ακυρώσει και τον αντίπαλό του. Μετά την παράσταση, οι κούκλες πεθαίνουν. Οι άνθρωποι συνεχίζουν.
Η Ελλάδα έχει δύο παραδοσιακούς κωμικούς χαρακτήρες. Τον Καραγκιόζη και τον Φασουλή. Ο Καραγκιόζης είναι φιγούρα του θεάτρου σκιών και έφτασε από την Τουρκία. Ο Φασουλής είναι γαντόκουκλα και αδερφός του Ιταλού Fagiolino (και μέλος της μεγάλης οικογένειας των Pulchinella, Punch, Kasper, Petruska, κλπ). Έφτασε στην Ελλάδα από την Ιταλία, το 1840. Πριν από το τέλος του 19ου αιώνα, ήταν ήδη γνωστός στην Αθήνα. Στην αρχή του 20ού και μέχρι το 1930 περίπου, υπήρξε σοβαρός ανταγωνιστής του Καραγκιόζη, αλλά και σύντροφός του, αφού πολλοί καραγκιοζοπαίχτες έπαιξαν και το Φασουλή.
Στον δικό μας ΦΑΣΟΥΛΗ, το κείμενο έχει αφαιρεθεί, οι φωνές έχουν πλήρως παραμορφωθεί, οι μορφές έχουν αλλάξει. Η παράσταση διατηρεί όλα τα καρναβαλικά χαρακτηριστικά και σημάδια της και επικεντρώνεται σε αυτά σαν ένα παγκόσμιο χαρακτηριστικό του λαϊκού κουκλοθεάτρου, με στόχο την παραγωγή ενός συμπαγούς κωμικού αποτελέσματος, πάντα οικείου και πάντα σύγχρονου.
Σκηνοθεσία, κατασκευές και ερμηνεία: Στάθης Μαρκόπουλος
Διάρκεια: 50′

Για πληροφορίες και κρατήσεις θέσεων για τα εργαστήρια, μπορείτε να επικοινωνείτε στα τηλέφωνα του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ρούμελης 2231033325 και 32215 ώρες γραφείου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου