Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2015

Το φθηνό κρέας, τα χαρούμενα ζώα και τα αντιβιοτικά

Στην Ελλάδα της κρίσης, το φθηνό, κυρίως χοιρινό, κρέας από “έκτακτη” απόλαυση έχει αναχθεί σε βασική διατροφική επιλογή, η οποία δείχνει πολλά για το δρόμο που έχουμε πάρει ως κοινωνία τόσο στο σκέλος της παραγωγής όσο και της κατανάλωσης. Τα σουβλατζίδικα και τα ψητοπωλεία -συχνά γεμάτα- που ξεφυτρώνουν σε κάθε γωνιά πόλεων και χωριών μαρτυρούν του λόγου το αληθές.

Κανείς δεν γνωρίζει την προέλευση των ζωικών προϊόντων ούτε βέβαια τις συνθήκες εκτροφής τους.

—”Ανθρώπινη” κτηνοτροφία


Στη Γερμανία τα πράγματα έχουν αλλιώς. Μια “συμμαχία” κτηνοτρόφων, εταιρειών συσκευασίας κρέατος και κρεοπωλείων ανακοίνωσε ότι θα διαθέσει περίπου 255 εκατομμύρια Ευρώ την επόμενη τριετία προς τους κτηνοτρόφους ώστε να βελτιώσουν τις συνθήκες εκτροφής χοίρων και πουλερικών (γάλων και κοτόπουλων).

Η Πρωτοβουλία Ευημερίας των Ζώων (“Initiative Tierwohl” στα γερμανικά) αποτελεί την απάντηση του κλάδου στην επιθυμία του 60% των γερμανών καταναλωτών για “ανθρώπινες” συνθήκες εκτροφής των ζώων κτηνοτροφίας που δεν θα προσβάλλουν τη φύση τους, όπως έδειξε σχετική δημοσκόπηση. Ωστόσο, όπως επισήμανε ο διευθύνων σύμβουλος της πρωτοβουλίας Αλεξάντερ Χίνριχς “μόνο το 30% των ερωτηθέντων ήταν διατεθειμένοι να πληρώσουν περισσότερα για το κρέας που καταναλώνουν”.

Οι κτηνοτρόφοι που θα συμμετάσχουν εθελοντικά στην πρωτοβουλία θα επιλεγούν για χρηματοδότηση υπό την προϋπόθεση ότι θα καλύψουν ορισμένα βασικά κριτήρια “ευζωίας” των ζώων όπως η υπεύθυνη χρήση αντιβιοτικών και θα κληθούν να προτείνουν συγκεκριμένους τρόπους διεύρυνσης αυτών των κριτηρίων.

Για παράδειγμα, οι χοιροτρόφοι θα δεσμευθούν να παράσχουν στα γουρούνια διαφορετικούς χώρους για την τροφή, το παιχνίδι και την ξεκούραση. Ή οι πτηνοτρόφοι ίσως κληθούν να χρησιμοποιήσουν λιγότερο επώδυνες μεθόδους όταν κόβουν τα νύχια και τα ράμφη γάλων και κοτόπουλων αντίστοιχα αντί για τις καυτές λεπίδες που χρησιμοποιούνται σήμερα, όπως οι υπέρυθρες ακτίνες υψηλής ισχύος.

—Η μάστιγα των αντιβιοτικών

Το φθηνό κρέας προέρχεται από την εκτροφή ενός εξαιρετικά μεγάλου αριθμού ζώων σε δυσανάλογα μικρό χώρο. Όπως δηλώνει σε γερμανικά μέσα ο επικεφαλής του Συνδέσμου για το Περιβάλλον και την Προστασία της Φύσης (BUND), Χούμπερτ Βάιγκερ, σε αυτές τις μονάδες επιβάλλεται συχνά η χρήση μεγάλων ποσοτήτων αντιβιοτικών, ώστε να αποφευχθεί η μετάδοση και διάδοση ασθενειών

Μάλιστα, πολλές φορές τα μικρόβια που φέρουν τα “βιομηχανικά” πουλερικά αποδεικνύονται ανθεκτικά στα αντιβιοτικά.

Γι΄ αυτό το λόγο περιβαλλοντικές οργανώσεις ζητούν να υιοθετηθεί ένα αυστηρότερο πλαίσιο όσον αφορά τη χρήση αντιβιοτικών αλλά και τις συνθήκες εκτροφής των ζώων.

Η γερμανική κυβέρνηση από την πλευρά της βάζει ήδη φρένο στην αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών: οποιαδήποτε ουσία χρησιμοποιείται στα ζώα, θα πρέπει να καταγράφεται πλέον σε μια παγγερμανική βάση δεδομένων. Κάθε έξι μήνες οι κτηνοτρόφοι οφείλουν να δηλώνουν ποιες ακριβώς ουσίες χρησιμοποιούν, την ποσότητα και τον αριθμό των ζώων στα οποία χορηγούνται.

Τέλος, όταν μια μονάδα παραγωγής παραβιάζει τα επιτρεπτά όρια, θα πρέπει να λαμβάνονται άμεσα μέτρα.

econews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου