Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2013

Παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη για το Νέο Λύκειο

Ο Συνήγορος του Πολίτη, με αφορμή τη δημόσια διαβούλευση για το νομοσχέδιο περί της αναδιάρθρωσης της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, έθεσε υπόψη του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων ορισμένες βασικές διαπιστώσεις και προτάσεις του, από την 10ετή εμπειρία της λειτουργίας του ως Συνήγορος του Παιδιού, τις επισκέψεις σε εκατοντάδες σχολεία και τις συζητήσεις του με εκπαιδευτικούς και μαθητές.


Στην επιστολή του αυτή ο Συνήγορος επεσήμανε τη σημασία της αποσύνδεσης του λυκείου από την εξεταστική διαδικασία για την εισαγωγή στην ανώτερη ή ανώτατη εκπαίδευση, καθώς και την ανάγκη μιας ολοκληρωμένης παιδαγωγικής διαδικασίας που θα συνδέει το σχολείο με την κοινωνία και θα κινητοποιεί τα ποικίλα ενδιαφέροντα των μαθητών.

Ως προς τα επαγγελματικά λύκεια, τόνισε την ανάγκη της συστηματικής μελέτης του ρόλου τους, ειδικά μετά την κατάργηση πολλών δημοφιλών ειδικοτήτων. Υπενθύμισε επίσης ότι τα διαρκώς διογκούμενα κοινωνικά προβλήματα επιβαρύνουν τη σχολική ζωή και συχνά εκδηλώνονται μέσα από την αντίδραση των μαθητών στους κανόνες του σχολείου.

Οι προτάσεις του Συνηγόρου αφορούν δράσεις που συμβάλλουν στην καλλιέργεια θετικού κλίματος και δημοκρατικών αξιών στο σχολείο και συνοψίζονται στα εξής:

• Πολύπλευρη στήριξη των εκπαιδευτικών, επιμόρφωσή τους και λειτουργική σύνδεσή τους με τα σχολεία όπου υπηρετούν.

• Ενίσχυση του ρόλου του εκπαιδευτικού – υπεύθυνου τμήματος.

• Εμπλουτισμός της εκπαιδευτικής διαδικασίας με διαδραστικά παιδαγωγικά εργαλεία.

• Συνδυασμός της κάλυψης της εκπαιδευτικής ύλης με την παιδαγωγική ευελιξία και την προαγωγή της συνεργατικής και βιωματικής μάθησης.

• Εξειδικευμένη ενασχόληση με τους μαθητές που παραβιάζουν κανόνες της σχολικής ζωής, για την κατανόηση των συμπεριφορών τους και των παραγόντων που τους επηρεάζουν.

• Παροχή κινήτρων στα σχολεία για την ανάληψη πρωτοβουλιών που θα αποβλέπουν στην βελτίωση της ποιότητας της σχολικής ζωής και την καλλιέργεια του κοινωνικού χαρακτήρα του σχολείου.

• Ενεργότερη σύνδεση των σχολείων με τις τοπικές κοινωνίες.

• Έμφαση στις ομαδικές ενδοσχολικές και (προαιρετικές) εξωσχολικές δραστηριότητες, που διευκολύνουν την επικοινωνία και αλληλοκατανόηση μεταξύ εκπαιδευτικών και μαθητών, ενισχύουν την αυτοπεποίθηση των μαθητών και καλλιεργούν το αίσθημα της συμμετοχής τους.

• Ουσιαστική και τακτική λειτουργία των μαθητικών κοινοτήτων και του σχολικού συμβουλίου και υιοθέτηση και εφαρμογή σχολικών κανονισμών σε κάθε σχολείο με την ενεργή συνδρομή των μαθητών.

enikos.gr

Ταχυδρόμος, Πανθεσσαλική Εφημερίδα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου