Μόλις ολοκληρώθηκε το διαφημιστικό βίντεο του Hercules Marathon που θα διεξαχθεί την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου στην Οίτη. Αποτελεί τον μεγάλο τελικό όλων των Ορεινών Μαραθωνίων Της Ελλάδας.
Ο Μαραθώνιος Ηρακλής, είναι ένας αγώνας 42,3 χλμ στην Οίτη με αφετηρία και λήξη την Υπάτη. Οι καλύτεροι δρομείς θα έρθουν στην περιοχή μας το Σαββατοκύριακο 22 και 23 Σεπτεμβρίου για να τρέξουν σε ένα από τα πανέμορφα βουνά της Ελλάδας.
Δείτε το υπέροχο διαφημιστικό βίντεο και κάντε το share σε όλους τους φίλους σας. Εκείνο το Σαββατοκύριακο θα πρέπει να ανέβουμε στην Υπάτη για να χειροκροτήσουμε τον άθλο αυτών των μεγαλοαθλητών.
Πότε: Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου στις 8 το πρωί η έναρξη. Περίπου μετά από πέντε ώρες ο τερματισμός των πρώτων!
Που: Οίτη, πλατεία Υπάτης
Τι: Ο μεγάλος Μαραθώνιος των 42,3 χλμ.
Ταυτόχρονα με τον μεγάλο μαραθώνιο θα διεξαχθούν και δύο μικρότεροι που μπορούμε να δηλώσουμε συμμετοχή όλοι μας Ellevoros 16,2 klm Farmakides 6,2 klm Δηλώσεις συμμετοχής, καθώς και όλες οι λεπτομέρειες του αγώνα στο νέο site www.herculesmarathon.gr αλλά και στο SEVEN της πλατείας Λαού.
Μια διοργάνωση της ΜΚΟ "ΟΡΟΣ ΟΙΤΗ" σε συνδιοργάνωση με το Δήμο Λαμιέων
Το LamiaReport αρωγός της προσπάθειας θα σας ενημερώνει συνεχώς για όλες τις εξελίξεις Συνέντευξη του Λουκά Πρατίλα για τον Μαραθώνιο Ηρακλή στην Οίτη! Η Οίτη είναι ένα βουνό που χαρακτηρίζεται από την πολύ μεγάλη βιοποικιλότητα με πάνω από 1.500 είδη φυτών, ενώ αποτελεί έναν από τους ωραιότερους Εθνικούς Δρυμούς της χώρας μας. Έλατα, πλατάνια, σφενδάμια, ιτιές αλλά και μαυρόπευκα – κάτι σπάνιο για την Νότια Ελλάδα – “στολίζουν” τις πλαγιές της ενώ αποτελεί κατοικία για αγριόγιδα, ζαρκάδια, λύκους και σποραδικά την “βασίλισσα του δάσους” την αρκούδα.
Την ευκαιρία να διασχίσουν τα όμορφα δάση και τα τοπία της και να ανέβουν και στις τρείς ψηλότερες κορυφές της έχουν οι αθλητές που εδώ και 7 χρόνια συμμετέχουν στον αγώνα ορεινού τρεξίματος “Μαραθώνιος Ηρακλή - Hercules Mountain Marathon ”, ο οποίος αποτελεί έναν από τους σπουδαιότερους ορεινούς μαραθωνίους του Φθινοπώρου για την χώρα μας. Για τρίτη φορά φέτος ο αγώνας θα αποτελέσει τον τελικό του Ελληνικού Πρωταθλήματος Skyrunning της HSRA, ενώ η φετινή χρονιά θα συνοδευθεί και από ένα “αθλητικό πάρτυ” σε συνδιοργάνωση με το Advendure. Θα δοθεί έτσι η ευκαιρία σε όσους αθλητές βρίσκονται εκεί – άσχετα με το αν θα τρέξουν σε κάποιον από τους τρείς αγώνες της διοργάνωσης - να ανταλλάξουν ιδέες και απόψεις και να λήξει έτσι με τον καλύτερο τρόπο το φετινό πρωτάθλημα, αλλά να έρθει και πιο κοντά η κοινότητα του ορεινού τρεξίματος της χώρας μας.
Ο Λουκάς Πρατίλας μας μίλησε για το φετινό αγώνα αλλά και την πορεία του στον χρόνο, για το πρωτάθλημα Skyrunning, για τις εκδηλώσεις αλλά και τους μικρότερους αγώνες που περιέχει το “μπουκέτο” των αγώνων, αλλά και για τις ομορφιές του βουνού της Οίτης. Τέλος, μέσω της αποκλειστικής αυτής συνέντευξης, μας δίνεται η ευκαιρία να γνωρίσουμε τα πρόσωπα που βρίσκονται πίσω από αυτόν τον ιδιαίτερα επιτυχημένο αγώνα αλλά και τις υπόλοιπες εκδηλώσεις που γίνονται – ή σχεδιάζονται για το μέλλον όπως προκύπτει από την συνέντευξη - στην ευρύτερη περιοχή:
[Advendure]: Ο κυρίως αγώνας «Hercules Mountain Marathon» τα τελευταία χρόνια έχει υποστεί κάποιες αλλαγές στην διαδρομή του. Πέρυσι η απόσταση της διαδρομής έφτανε τα 44 χιλιόμετρα πλησιάζοντας τα 3.000μ θετικής υψομετρικής. Φέτος η διαδρομή έχει αλλάξει ελαφρώς. Μπορείς να μας δώσεις λεπτομέρειες; Ποιο κομμάτι αφαιρέθηκε; Θα μείνει αυτή η διαδρομή στο μέλλον;
[Λουκάς Πρατίλας]: Θα ξεκινήσω από το πιο σημαντικό που σαφώς είναι ότι η διαδρομή είναι οριστική και δεν θα αλλάξει τα επόμενα χρόνια. Πέρυσι προσπαθήσαμε να αυξήσουμε τα χιλιόμετρα για να γίνουν 42 αλλά δεν κατέστη δυνατόν καθώς ένα παλιό μονοπάτι ήταν σχεδόν αδύνατο να επισκευαστεί και βάζοντας ένα τμήμα χωματόδρομου βγήκαν 44 τα χιλιόμετρα. Φέτος όμως κάναμε μια αλλαγή βασισμένη σε ένα παλιό μονοπάτι που τώρα πια έγινε διάσημο. Πρόκειται για το «Μονοπάτι των Τσοπάνηδων». Το εντάξαμε στη διαδρομή μιας και είναι πλέον γνωστό από την προβολή που του έκανε το Club Alpino Italiano (340.000 μέλη). Οι Ιταλοί έφτιαξαν ένα έντυπο με δύο μονοπάτια από κάθε χώρα της Μεσογείου. Από την Ελλάδα σαν αντιπροσωπευτικά διάλεξαν αυτό των Τσοπάνηδων και ένα άλλο (του «Ηρακλή»). Θεώρησαν πως η χώρα μας έχει να προβάλει τη σπάνια βιοποικιλότητα (τα βουνά γειτνιάζουν με τη θάλασσα).Η Οίτη είναι ένα βουνό με σπάνια χλωρίδα και πάνω από 1500 είδη φυτών (ολόκληρη η Μ. Βρετανία έχει μόνο 1800). Περισσότερα μπορεί κανείς να διαβάσει στο www.pezoporia.gr κατεβάζοντας δωρεάν το βιβλίο (μεταφρασμένο στα ελληνικά) Οι αθλητές ας κρατήσουν στο μυαλό τους τα 42.350 μέτρα και υψομετρική 2730 μέτρα.
[Advendure]: Από πέρυσι προστέθηκαν και οι δύο μικρότεροι αγώνες που συμπληρώνουν τον Μαραθώνιο, οι Helleborus Half Marathon και Farmakides Trail. Θα συνεχίσουν και φέτος να υφίστανται με την ίδια μορφή ή θα υποστούν και αυτοί κάποιες αλλαγές;
[Λουκάς Πρατίλας]: Παραμένουν ως έχουν αυτές οι διαδρομές. Αυτό που έχει μάλιστα ενδιαφέρον είναι ότι έχουν κοινά χιλιόμετρα με το Μαραθώνιο και έτσι οι αθλητές των μικρότερων αγώνων έχουν την ευκαιρία να τρέξουν μέρος της μεγάλης διαδρομής. Αξίζει εδώ να αναφέρω ότι αθλητές που έτρεξαν τον «Ελλέβορο» πέρυσι είπαν πως η διαδρομή είναι πιο όμορφη και από αυτή του Μαραθωνίου.
[Advendure]: Από την πρώτη χρονιά που ξεκίνησε η διοργάνωση, το αγωνιστικό κομμάτι συνοδευόταν και από διάφορες παράλληλες δραστηριότητες όντας μία από τις πρώτες διοργανώσεις στην Ελλάδα που είχε αναλάβει τέτοια πρωτοβουλία. Φέτος τι το διαφορετικό θα λάβει χώρα την προηγούμενη του αγώνα ημέρα;
[Λουκάς Πρατίλας]: Φέτος είπαμε να κάνουμε κάτι διαφορετικό. Ο Στέλιος Συλεούνης που είναι μέλος της οργανωτικής επιτροπής είχε παρατηρήσει από πέρυσι το ωραίο κλίμα που υπήρχε πριν την τεχνική ενημέρωση ανάμεσα στους αθλητές με τα «πηγαδάκια» και τις συζητήσεις για αγώνες προπονήσεις κτλ. Αντίθετα μετά τον αγώνα όλοι βιάζονται να φύγουν. Οπότε καταλήξαμε στην ιδέα του αθλητικού πάρτι για το Σάββατο απόγευμα μέχρι το βράδυ. Δωρεάν τοπικά εδέσματα, άφθονη μπύρα και μουσική! Όχι ομιλίες, προβολές και άλλα συνηθισμένα event. Δίνουμε την ευκαιρία μάλιστα να έρθουν και δρομείς που δεν θα τρέξουν στους αγώνες μας απλά για να γνωριστούμε και να μιλήσουμε. Νομίζω καλύτερος τρόπος δεν υπάρχει για να λήξει και το πρωτάθλημα Skyrunning. Φυσικά η επόμενη σκέψη ήταν να το πω στον Τάκη (Τσογκαράκη). Του άρεσε η ιδέα και έτσι προέκυψε η συνδιοργάνωση. Το Advendure είναι το πραγματικό site της ελληνικής ορεινής περιπέτειας και είμαι πολύ χαρούμενος που κάνουμε κάτι ωραίο παρέα.
[Advendure]: Μπορεί η Οίτη να θεωρείται «εύκολο» βουνό, δεν παύει όμως να είναι ένα βουνό! Για αυτούς που δεν έχουν συμμετάσχει ξανά στον αγώνα, δώσε μας κάποια χαρακτηριστικά του. Θυμάμαι μια χρονιά, το 2010 αν δεν κάνω λάθος, κατά την οποία οι αθλητές είχαν δυσκολευτεί αρκετά λόγω ομίχλης. Ποιες είναι οι δυσκολίες του; Τι θα πρέπει να προσέξουν;
[Λουκάς Πρατίλας]: Πράγματι η ψηλότερη κορυφή είναι 2.156 μέτρα και αυτό μοιάζει λίγο. Επίσης τα αλπικά λιβάδια είναι το χαρακτηριστικό της. Άρα οι ορειβάτες την χαρακτηρίζουμε σαν «εύκολη». Όμως στο τρέξιμο είναι αλλιώς. Όταν σημασία έχει ο χρόνος και πρέπει να ξεπεράσεις 42,3 χιλιόμετρα με ανάβαση 2730 μέτρα σε 10 ώρες δεν είναι και εύκολο. Φυσικά το χαρακτηριστικό της διαδρομής είναι ότι περνά από τις 3 ψηλότερες κορυφές (Πύργος 2.156, Αλύκαινα 2.050 και Γρεβενό 2.214) και εκεί ο καιρός αν δεν είναι καλός έχεις πρόβλημα. Εξάλλου δίπλα στην Οίτη είναι τα Βαρδούσια (ένα από τα 3 αλπικά βουνά της χώρας μας) και η Γκιώνα με την μεγαλύτερη ορθοπλαγιά των Βαλκανίων (1.100μ). Όταν έχεις δίπλα σου τους «γίγαντες» ο καιρός δεν αστειεύεται.
[Advendure]: Μίλησέ μας για τις ομορφιές και τα αξιοθέατα φυσικής ομορφιάς ή ιστορικής σημασίας της Οίτης. Τι άλλες δραστηριότητες θα μπορεί να κάνει κάποιος που θα θελήσει να μείνει περισσότερες μέρες στην περιοχή;
Τα τελευταία χρόνια έχει διαφημιστεί η Οίτη για τις δυνατότητες σε καταβάσεις φαραγγιών (canyoning). Μάλιστα το 2007 έγινε και παγκόσμια συνάντηση. Σκεφτείτε πως υπάρχουν 11 εν σειρά φαράγγια. Μάλιστα αυτό του Γοργοποτάμου είναι το δεύτερο πιο δύσκολο στην Ευρώπη. Επίσης για πεζοπορία και mountain bike οι δυνατότητες είναι ανεξάντλητες (πολύ σκληρός και πετυχημένος αγώνας θεωρείται ο ποδηλατικός « Iti Epic»). Τέλος να πω ότι έχουμε ανοίξει και δύο πεδία sport climbing (Υπάτη & Κομποτάδες). Και όλα αυτά σε περιοχή με οικονομικές τιμές (διαμονή – διατροφή) αλλά και πλούσια ιαματικά νερά για αποκατάσταση μετά τις δραστηριότητες.
[Advendure]: Σε γυρνάω λίγο πίσω στο χρόνο, όταν και παίρνατε την απόφαση για έναν ορεινό αγώνα στην περιοχή η οποία είναι από τις κατεξοχήν βουνίσιες της χώρας μας. Εκτός από την Οίτη, στο τοπίο δεσπόζουν δύο διάσημα βουνά, η Γκιώνα και τα Βαρδούσια. Γιατί επιλέξατε την Οίτη για την διεξαγωγή του αγώνα; Υπάρχουν σκέψεις για κάτι παρόμοιο ή … διαφορετικό στα υπόλοιπα αυτά βουνά;
Αν το 2007 στήναμε ένα σκληρό αγώνα σε Γκιώνα ή Βαρδούσια δε θα ερχόντουσαν παρά 10 – 20 πωρωμένοι. Σκέψου ότι τα Δυτικά Βαρδούσια (Σούφλες, Κάτω Ψηλό κτλ.) που χαρακτηρίζονται σαν οι Άλπεις της Ελλάδας, δε συναντάς ακόμα και σήμερα ορειβάτη. Πάντως με φίλους δοκιμάζουμε διάφορες διαδρομές σαν προπόνηση. Κάνε μου σε παρακαλώ ξανά αυτή την ερώτηση σε ένα μήνα.
[Advendure]: Θα υπάρχουν κάποιες διευκολύνσεις όσον αφορά την διαμονή και την εστίαση για αυτούς που θα θελήσουν να έρθουν από μακριά; Ποιες θα είναι οι παροχές των αθλητών τόσο πριν , κατά την διάρκεια του αγώνα ή και μετά;
[Λουκάς Πρατίλας]: Στο site υπάρχουν λίγα αλλά καλά ξενοδοχεία και σε πολύ καλές τιμές. Επίσης το φαγητό θα είναι άφθονο στο πάρτι του Σαββάτου ενώ την Κυριακή θα προσφερθεί ένα μικρό lunch packet. Για όσους έχουν αντίσκηνο υπάρχει χώρος φιλοξενίας όπως και για όσους έχουν υπνόσακο μόνο. Η Ιαματική πισίνα επίσης θα είναι δωρεάν για τους αθλητές. Το μπλουζάκι που θα δοθεί θα είναι τεχνικό επώνυμης εταιρείας και θα γίνει κλήρωση με δώρα. Η χρονομέτρηση θα είναι ηλεκτρονική για πρώτη φορά φέτος. Εξετάζουμε την περίπτωση δωρεάν λεωφορείου από Αθήνα αλλά δεν υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από αθλητές προς το παρόν. Αλλά και για όσους δεν μπορέσουν να έρθουν φροντίσαμε. Η πανελλαδική πρωτιά μας θα είναι το live streaming από δύο σημεία του Μαραθωνίου και από την εκκίνηση – τερματισμό. Άρα ανοίγεις τον υπολογιστή σου και βλέπεις από 3 διαφορετικές κάμερες τον αγώνα.
[Advendure]: Μίλησέ μας λίγο για την υποστήριξη της τοπικής κοινωνίας σε ένα τόσο σπουδαίο αγωνιστικό γεγονός που συγκεντρώνει εκατοντάδες αθλητές από όλη την χώρα. Είστε ικανοποιημένοι από την αποδοχή; Έχετε προχωρήσει σε κάποιου είδους συνέργειες ή συνεννοήσεις με τους τοπικούς παράγοντες της περιοχής;
[Λουκάς Πρατίλας]: Ο Δήμος Λαμίας στηρίζει τον αγώνα και ευχαριστούμε πολύ το δήμαρχο κ. Κοτρωνιά. Επίσης να πω ότι οι πολιτιστικοί σύλλογοι από όλα τα γύρω χωριά έχουν αναλάβει τους 10 σταθμούς τροφοδοσίας όπως κάθε χρόνο. Τέλος να πω ότι υπάρχει ένας μικρός αλλά δραστήριος πυρήνας ανθρώπων (από Υπάτη, Λουτρά Υπάτης, Κομποτάδες και Μεξιάτες) που πάντα αγωνιζόταν για την προστασία – ανάδειξη της Οίτης. Με αυτούς φτιάξαμε την Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Όρος Οίτη» που από φέτος διαχειρίζεται τον αγώνα
[Advendure]: Ο αγώνας αποτελεί και φέτος τον τελικό του Ελληνικού Πρωταθλήματος Skyrunning. Τι απήχηση είχε φέτος το Πρωτάθλημα; Είστε ευχαριστημένοι από την εξέλιξή του; Γνωρίζεις αν θα συνεχίσει και του χρόνου να υφίσταται με την ίδια μορφή;
[Λουκάς Πρατίλας]: Πρώτα από όλα θα ήθελα να ευχαριστήσω δημόσια τον Αλέξη Mακρόπουλο και την Ασημίνα Συλαίου για εκείνο το τηλεφώνημά τους πριν από 3 χρόνια. Μου είπαν τότε πως ήθελαν ο «Ηρακλής» να είναι στο πρώτο πρωτάθλημα. Αυτό έδειχνε πως αναγνώριζαν την προσπάθειά μας. Μην ξεχνάμε ότι οι περισσότεροι αγώνες γίνονται μόνο από μεράκι αθλητών που μετατρέπονται σε διοργανωτές. Και θυμηθείτε πόσοι ήταν οι μαραθώνιοι βουνού πριν 7 χρόνια που ξεκινήσαμε. Επίσης θέλω να πω άλλο ένα μπράβο τους για την πρωτοβουλία τους να φέρουν το Skyrunning στην Ελλάδα χωρίς στην ουσία να υπάρχει ιδίων όφελος. Για φέτος να πω ότι η πρωτοβουλία του Αλέξη να δημιουργηθεί μια ομάδα διαχείρισης του πρωταθλήματος (Κωστόπουλος Ν., Πολιάς Ν., Θεοδωρακάκος Δ., Μακρόπουλος Α., Πρατίλας Λ.) σίγουρα έχει στόχο την εξέλιξή του. Δεν ξέρω αν πετύχαμε κάτι καλό όλοι μαζί αλλά στόχος μας είναι θα βοηθήσουμε το ελληνικό ορεινό τρέξιμο να αναπτυχθεί και να πλησιάσει τα Ευρωπαϊκά δεδομένα. Πιο σημαντικό είναι πάντως όχι το αν είμαστε εμείς ευχαριστημένοι αλλά αν είναι οι αθλητές. Με ενδιαφέρει πολύ να μάθω τη γνώμη τους και τις ιδέες τους.
[Advendure]: Η οργανωτική ομάδα του αγώνα είναι από τις πλέον δραστήριες στον χώρο αφού μέλη της διοργανώνουν εκτός από τον συγκεκριμένο αγώνα και τον πολύ επιτυχημένο αγώνα “Ανοπαία Ατραπός» αλλά και ένα σπουδαίο αθλητικό γεγονός για την πόλη της Λαμίας, τον νυχτερινό αγώνα τρεξίματος «Night Fun Lamia Run». Τι είναι αυτό που σας κάνει να συνεχίζετε κάθε χρόνο με μεγαλύτερη όρεξη και μεράκι να προσφέρετε στην δρομική κοινότητα; Θεωρούμε σημαντικό επίσης ο κόσμος να μάθει τα ονόματα που αποτελούν την καρδιά αυτής της τόσο δυνατής οργανωτικής ομάδας!
[Λουκάς Πρατίλας]: Σε ευχαριστώ πολύ που μου κάνεις αυτή την ερώτηση. Την θεωρώ πολύ σημαντική. Ο αθλητισμός για εμένα (πέρα από το επαγγελματικό) είναι η καλή παρέα και η όμορφες στιγμές. Δεν είναι τυχαίο που διάλεξα να ασχοληθώ και επαγγελματικά με το βουνό. Λοιπόν στη Λαμία που ζω φτιάξαμε αυτή την καλή παρέα και νιώθω περήφανος που είμαι μέλος της. Πρώτα γνωρίστηκα με το Στέλιο Γκέκα κάνοντας αναρρίχηση και μετά κολλήσαμε και τρέχαμε μαζί. Το φοβερό είναι πως ο Στέλιος το έριξε αμέσως στους υπερμαραθωνίους (πρώην ορειβάτης…χαχαχα). Σύντομα «μπλέξαμε» και με τον Κώστα Αποστολόπουλο. Τι να πω για τον Κώστα που τον ξέρει όλη η Ελλάδα αφού είναι ένας από τους 10 Έλληνες που ανέβηκαν το Everest (από τη Βόρεια). Μετά ήρθε και ο Νίκος Αντωνίου. Ο Νίκος με θητεία στις μοναχικές πεζοπορίες «έπεσε με τα μούτρα» στο ορεινό τρέξιμο και φυσικά στις υπεραποστάσεις. Ε με τέτοια παρέα περνάς super και κάνεις και μερικούς αγώνες για να δείξεις στον κόσμο την ΟΜΟΡΦΙΑ ΤΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ!!! Αναφέρθηκα μόνο στον «σκληρό πυρήνα» των ανθρώπων που είναι πάντα μέσα σε όλες τις διοργανώσεις. Φυσικά υπάρχουν πολλοί ακόμα και ας με συγχωρέσουν αλλά είναι δύσκολο να τους αναφέρω σε μια συνέντευξη. Επίσης να πω πως είναι αμέτρητοι και οι εθελοντές των αγώνων που θα έλεγα πως είναι αφανείς ήρωες. Σας ευχαριστώ πολύ και εύχομαι σε όλους καλές προπονήσεις στα όμορφα Ελληνικά βουνά.
Ερωτήσεις: Τάκης Τσογκαράκης Επιμέλεια άρθρου: Δημήτρης Τρουπής ΑDVENDURE
Πότε: Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου στις 8 το πρωί η έναρξη. Περίπου μετά από πέντε ώρες ο τερματισμός των πρώτων!
Που: Οίτη, πλατεία Υπάτης
Τι: Ο μεγάλος Μαραθώνιος των 42,3 χλμ.
Ταυτόχρονα με τον μεγάλο μαραθώνιο θα διεξαχθούν και δύο μικρότεροι που μπορούμε να δηλώσουμε συμμετοχή όλοι μας Ellevoros 16,2 klm Farmakides 6,2 klm Δηλώσεις συμμετοχής, καθώς και όλες οι λεπτομέρειες του αγώνα στο νέο site www.herculesmarathon.gr αλλά και στο SEVEN της πλατείας Λαού.
Μια διοργάνωση της ΜΚΟ "ΟΡΟΣ ΟΙΤΗ" σε συνδιοργάνωση με το Δήμο Λαμιέων
Το LamiaReport αρωγός της προσπάθειας θα σας ενημερώνει συνεχώς για όλες τις εξελίξεις Συνέντευξη του Λουκά Πρατίλα για τον Μαραθώνιο Ηρακλή στην Οίτη! Η Οίτη είναι ένα βουνό που χαρακτηρίζεται από την πολύ μεγάλη βιοποικιλότητα με πάνω από 1.500 είδη φυτών, ενώ αποτελεί έναν από τους ωραιότερους Εθνικούς Δρυμούς της χώρας μας. Έλατα, πλατάνια, σφενδάμια, ιτιές αλλά και μαυρόπευκα – κάτι σπάνιο για την Νότια Ελλάδα – “στολίζουν” τις πλαγιές της ενώ αποτελεί κατοικία για αγριόγιδα, ζαρκάδια, λύκους και σποραδικά την “βασίλισσα του δάσους” την αρκούδα.
Την ευκαιρία να διασχίσουν τα όμορφα δάση και τα τοπία της και να ανέβουν και στις τρείς ψηλότερες κορυφές της έχουν οι αθλητές που εδώ και 7 χρόνια συμμετέχουν στον αγώνα ορεινού τρεξίματος “Μαραθώνιος Ηρακλή - Hercules Mountain Marathon ”, ο οποίος αποτελεί έναν από τους σπουδαιότερους ορεινούς μαραθωνίους του Φθινοπώρου για την χώρα μας. Για τρίτη φορά φέτος ο αγώνας θα αποτελέσει τον τελικό του Ελληνικού Πρωταθλήματος Skyrunning της HSRA, ενώ η φετινή χρονιά θα συνοδευθεί και από ένα “αθλητικό πάρτυ” σε συνδιοργάνωση με το Advendure. Θα δοθεί έτσι η ευκαιρία σε όσους αθλητές βρίσκονται εκεί – άσχετα με το αν θα τρέξουν σε κάποιον από τους τρείς αγώνες της διοργάνωσης - να ανταλλάξουν ιδέες και απόψεις και να λήξει έτσι με τον καλύτερο τρόπο το φετινό πρωτάθλημα, αλλά να έρθει και πιο κοντά η κοινότητα του ορεινού τρεξίματος της χώρας μας.
Ο Λουκάς Πρατίλας μας μίλησε για το φετινό αγώνα αλλά και την πορεία του στον χρόνο, για το πρωτάθλημα Skyrunning, για τις εκδηλώσεις αλλά και τους μικρότερους αγώνες που περιέχει το “μπουκέτο” των αγώνων, αλλά και για τις ομορφιές του βουνού της Οίτης. Τέλος, μέσω της αποκλειστικής αυτής συνέντευξης, μας δίνεται η ευκαιρία να γνωρίσουμε τα πρόσωπα που βρίσκονται πίσω από αυτόν τον ιδιαίτερα επιτυχημένο αγώνα αλλά και τις υπόλοιπες εκδηλώσεις που γίνονται – ή σχεδιάζονται για το μέλλον όπως προκύπτει από την συνέντευξη - στην ευρύτερη περιοχή:
[Advendure]: Ο κυρίως αγώνας «Hercules Mountain Marathon» τα τελευταία χρόνια έχει υποστεί κάποιες αλλαγές στην διαδρομή του. Πέρυσι η απόσταση της διαδρομής έφτανε τα 44 χιλιόμετρα πλησιάζοντας τα 3.000μ θετικής υψομετρικής. Φέτος η διαδρομή έχει αλλάξει ελαφρώς. Μπορείς να μας δώσεις λεπτομέρειες; Ποιο κομμάτι αφαιρέθηκε; Θα μείνει αυτή η διαδρομή στο μέλλον;
[Λουκάς Πρατίλας]: Θα ξεκινήσω από το πιο σημαντικό που σαφώς είναι ότι η διαδρομή είναι οριστική και δεν θα αλλάξει τα επόμενα χρόνια. Πέρυσι προσπαθήσαμε να αυξήσουμε τα χιλιόμετρα για να γίνουν 42 αλλά δεν κατέστη δυνατόν καθώς ένα παλιό μονοπάτι ήταν σχεδόν αδύνατο να επισκευαστεί και βάζοντας ένα τμήμα χωματόδρομου βγήκαν 44 τα χιλιόμετρα. Φέτος όμως κάναμε μια αλλαγή βασισμένη σε ένα παλιό μονοπάτι που τώρα πια έγινε διάσημο. Πρόκειται για το «Μονοπάτι των Τσοπάνηδων». Το εντάξαμε στη διαδρομή μιας και είναι πλέον γνωστό από την προβολή που του έκανε το Club Alpino Italiano (340.000 μέλη). Οι Ιταλοί έφτιαξαν ένα έντυπο με δύο μονοπάτια από κάθε χώρα της Μεσογείου. Από την Ελλάδα σαν αντιπροσωπευτικά διάλεξαν αυτό των Τσοπάνηδων και ένα άλλο (του «Ηρακλή»). Θεώρησαν πως η χώρα μας έχει να προβάλει τη σπάνια βιοποικιλότητα (τα βουνά γειτνιάζουν με τη θάλασσα).Η Οίτη είναι ένα βουνό με σπάνια χλωρίδα και πάνω από 1500 είδη φυτών (ολόκληρη η Μ. Βρετανία έχει μόνο 1800). Περισσότερα μπορεί κανείς να διαβάσει στο www.pezoporia.gr κατεβάζοντας δωρεάν το βιβλίο (μεταφρασμένο στα ελληνικά) Οι αθλητές ας κρατήσουν στο μυαλό τους τα 42.350 μέτρα και υψομετρική 2730 μέτρα.
[Advendure]: Από πέρυσι προστέθηκαν και οι δύο μικρότεροι αγώνες που συμπληρώνουν τον Μαραθώνιο, οι Helleborus Half Marathon και Farmakides Trail. Θα συνεχίσουν και φέτος να υφίστανται με την ίδια μορφή ή θα υποστούν και αυτοί κάποιες αλλαγές;
[Λουκάς Πρατίλας]: Παραμένουν ως έχουν αυτές οι διαδρομές. Αυτό που έχει μάλιστα ενδιαφέρον είναι ότι έχουν κοινά χιλιόμετρα με το Μαραθώνιο και έτσι οι αθλητές των μικρότερων αγώνων έχουν την ευκαιρία να τρέξουν μέρος της μεγάλης διαδρομής. Αξίζει εδώ να αναφέρω ότι αθλητές που έτρεξαν τον «Ελλέβορο» πέρυσι είπαν πως η διαδρομή είναι πιο όμορφη και από αυτή του Μαραθωνίου.
[Advendure]: Από την πρώτη χρονιά που ξεκίνησε η διοργάνωση, το αγωνιστικό κομμάτι συνοδευόταν και από διάφορες παράλληλες δραστηριότητες όντας μία από τις πρώτες διοργανώσεις στην Ελλάδα που είχε αναλάβει τέτοια πρωτοβουλία. Φέτος τι το διαφορετικό θα λάβει χώρα την προηγούμενη του αγώνα ημέρα;
[Λουκάς Πρατίλας]: Φέτος είπαμε να κάνουμε κάτι διαφορετικό. Ο Στέλιος Συλεούνης που είναι μέλος της οργανωτικής επιτροπής είχε παρατηρήσει από πέρυσι το ωραίο κλίμα που υπήρχε πριν την τεχνική ενημέρωση ανάμεσα στους αθλητές με τα «πηγαδάκια» και τις συζητήσεις για αγώνες προπονήσεις κτλ. Αντίθετα μετά τον αγώνα όλοι βιάζονται να φύγουν. Οπότε καταλήξαμε στην ιδέα του αθλητικού πάρτι για το Σάββατο απόγευμα μέχρι το βράδυ. Δωρεάν τοπικά εδέσματα, άφθονη μπύρα και μουσική! Όχι ομιλίες, προβολές και άλλα συνηθισμένα event. Δίνουμε την ευκαιρία μάλιστα να έρθουν και δρομείς που δεν θα τρέξουν στους αγώνες μας απλά για να γνωριστούμε και να μιλήσουμε. Νομίζω καλύτερος τρόπος δεν υπάρχει για να λήξει και το πρωτάθλημα Skyrunning. Φυσικά η επόμενη σκέψη ήταν να το πω στον Τάκη (Τσογκαράκη). Του άρεσε η ιδέα και έτσι προέκυψε η συνδιοργάνωση. Το Advendure είναι το πραγματικό site της ελληνικής ορεινής περιπέτειας και είμαι πολύ χαρούμενος που κάνουμε κάτι ωραίο παρέα.
[Advendure]: Μπορεί η Οίτη να θεωρείται «εύκολο» βουνό, δεν παύει όμως να είναι ένα βουνό! Για αυτούς που δεν έχουν συμμετάσχει ξανά στον αγώνα, δώσε μας κάποια χαρακτηριστικά του. Θυμάμαι μια χρονιά, το 2010 αν δεν κάνω λάθος, κατά την οποία οι αθλητές είχαν δυσκολευτεί αρκετά λόγω ομίχλης. Ποιες είναι οι δυσκολίες του; Τι θα πρέπει να προσέξουν;
[Λουκάς Πρατίλας]: Πράγματι η ψηλότερη κορυφή είναι 2.156 μέτρα και αυτό μοιάζει λίγο. Επίσης τα αλπικά λιβάδια είναι το χαρακτηριστικό της. Άρα οι ορειβάτες την χαρακτηρίζουμε σαν «εύκολη». Όμως στο τρέξιμο είναι αλλιώς. Όταν σημασία έχει ο χρόνος και πρέπει να ξεπεράσεις 42,3 χιλιόμετρα με ανάβαση 2730 μέτρα σε 10 ώρες δεν είναι και εύκολο. Φυσικά το χαρακτηριστικό της διαδρομής είναι ότι περνά από τις 3 ψηλότερες κορυφές (Πύργος 2.156, Αλύκαινα 2.050 και Γρεβενό 2.214) και εκεί ο καιρός αν δεν είναι καλός έχεις πρόβλημα. Εξάλλου δίπλα στην Οίτη είναι τα Βαρδούσια (ένα από τα 3 αλπικά βουνά της χώρας μας) και η Γκιώνα με την μεγαλύτερη ορθοπλαγιά των Βαλκανίων (1.100μ). Όταν έχεις δίπλα σου τους «γίγαντες» ο καιρός δεν αστειεύεται.
[Advendure]: Μίλησέ μας για τις ομορφιές και τα αξιοθέατα φυσικής ομορφιάς ή ιστορικής σημασίας της Οίτης. Τι άλλες δραστηριότητες θα μπορεί να κάνει κάποιος που θα θελήσει να μείνει περισσότερες μέρες στην περιοχή;
Τα τελευταία χρόνια έχει διαφημιστεί η Οίτη για τις δυνατότητες σε καταβάσεις φαραγγιών (canyoning). Μάλιστα το 2007 έγινε και παγκόσμια συνάντηση. Σκεφτείτε πως υπάρχουν 11 εν σειρά φαράγγια. Μάλιστα αυτό του Γοργοποτάμου είναι το δεύτερο πιο δύσκολο στην Ευρώπη. Επίσης για πεζοπορία και mountain bike οι δυνατότητες είναι ανεξάντλητες (πολύ σκληρός και πετυχημένος αγώνας θεωρείται ο ποδηλατικός « Iti Epic»). Τέλος να πω ότι έχουμε ανοίξει και δύο πεδία sport climbing (Υπάτη & Κομποτάδες). Και όλα αυτά σε περιοχή με οικονομικές τιμές (διαμονή – διατροφή) αλλά και πλούσια ιαματικά νερά για αποκατάσταση μετά τις δραστηριότητες.
[Advendure]: Σε γυρνάω λίγο πίσω στο χρόνο, όταν και παίρνατε την απόφαση για έναν ορεινό αγώνα στην περιοχή η οποία είναι από τις κατεξοχήν βουνίσιες της χώρας μας. Εκτός από την Οίτη, στο τοπίο δεσπόζουν δύο διάσημα βουνά, η Γκιώνα και τα Βαρδούσια. Γιατί επιλέξατε την Οίτη για την διεξαγωγή του αγώνα; Υπάρχουν σκέψεις για κάτι παρόμοιο ή … διαφορετικό στα υπόλοιπα αυτά βουνά;
Αν το 2007 στήναμε ένα σκληρό αγώνα σε Γκιώνα ή Βαρδούσια δε θα ερχόντουσαν παρά 10 – 20 πωρωμένοι. Σκέψου ότι τα Δυτικά Βαρδούσια (Σούφλες, Κάτω Ψηλό κτλ.) που χαρακτηρίζονται σαν οι Άλπεις της Ελλάδας, δε συναντάς ακόμα και σήμερα ορειβάτη. Πάντως με φίλους δοκιμάζουμε διάφορες διαδρομές σαν προπόνηση. Κάνε μου σε παρακαλώ ξανά αυτή την ερώτηση σε ένα μήνα.
[Advendure]: Θα υπάρχουν κάποιες διευκολύνσεις όσον αφορά την διαμονή και την εστίαση για αυτούς που θα θελήσουν να έρθουν από μακριά; Ποιες θα είναι οι παροχές των αθλητών τόσο πριν , κατά την διάρκεια του αγώνα ή και μετά;
[Λουκάς Πρατίλας]: Στο site υπάρχουν λίγα αλλά καλά ξενοδοχεία και σε πολύ καλές τιμές. Επίσης το φαγητό θα είναι άφθονο στο πάρτι του Σαββάτου ενώ την Κυριακή θα προσφερθεί ένα μικρό lunch packet. Για όσους έχουν αντίσκηνο υπάρχει χώρος φιλοξενίας όπως και για όσους έχουν υπνόσακο μόνο. Η Ιαματική πισίνα επίσης θα είναι δωρεάν για τους αθλητές. Το μπλουζάκι που θα δοθεί θα είναι τεχνικό επώνυμης εταιρείας και θα γίνει κλήρωση με δώρα. Η χρονομέτρηση θα είναι ηλεκτρονική για πρώτη φορά φέτος. Εξετάζουμε την περίπτωση δωρεάν λεωφορείου από Αθήνα αλλά δεν υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από αθλητές προς το παρόν. Αλλά και για όσους δεν μπορέσουν να έρθουν φροντίσαμε. Η πανελλαδική πρωτιά μας θα είναι το live streaming από δύο σημεία του Μαραθωνίου και από την εκκίνηση – τερματισμό. Άρα ανοίγεις τον υπολογιστή σου και βλέπεις από 3 διαφορετικές κάμερες τον αγώνα.
[Advendure]: Μίλησέ μας λίγο για την υποστήριξη της τοπικής κοινωνίας σε ένα τόσο σπουδαίο αγωνιστικό γεγονός που συγκεντρώνει εκατοντάδες αθλητές από όλη την χώρα. Είστε ικανοποιημένοι από την αποδοχή; Έχετε προχωρήσει σε κάποιου είδους συνέργειες ή συνεννοήσεις με τους τοπικούς παράγοντες της περιοχής;
[Λουκάς Πρατίλας]: Ο Δήμος Λαμίας στηρίζει τον αγώνα και ευχαριστούμε πολύ το δήμαρχο κ. Κοτρωνιά. Επίσης να πω ότι οι πολιτιστικοί σύλλογοι από όλα τα γύρω χωριά έχουν αναλάβει τους 10 σταθμούς τροφοδοσίας όπως κάθε χρόνο. Τέλος να πω ότι υπάρχει ένας μικρός αλλά δραστήριος πυρήνας ανθρώπων (από Υπάτη, Λουτρά Υπάτης, Κομποτάδες και Μεξιάτες) που πάντα αγωνιζόταν για την προστασία – ανάδειξη της Οίτης. Με αυτούς φτιάξαμε την Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Όρος Οίτη» που από φέτος διαχειρίζεται τον αγώνα
[Advendure]: Ο αγώνας αποτελεί και φέτος τον τελικό του Ελληνικού Πρωταθλήματος Skyrunning. Τι απήχηση είχε φέτος το Πρωτάθλημα; Είστε ευχαριστημένοι από την εξέλιξή του; Γνωρίζεις αν θα συνεχίσει και του χρόνου να υφίσταται με την ίδια μορφή;
[Λουκάς Πρατίλας]: Πρώτα από όλα θα ήθελα να ευχαριστήσω δημόσια τον Αλέξη Mακρόπουλο και την Ασημίνα Συλαίου για εκείνο το τηλεφώνημά τους πριν από 3 χρόνια. Μου είπαν τότε πως ήθελαν ο «Ηρακλής» να είναι στο πρώτο πρωτάθλημα. Αυτό έδειχνε πως αναγνώριζαν την προσπάθειά μας. Μην ξεχνάμε ότι οι περισσότεροι αγώνες γίνονται μόνο από μεράκι αθλητών που μετατρέπονται σε διοργανωτές. Και θυμηθείτε πόσοι ήταν οι μαραθώνιοι βουνού πριν 7 χρόνια που ξεκινήσαμε. Επίσης θέλω να πω άλλο ένα μπράβο τους για την πρωτοβουλία τους να φέρουν το Skyrunning στην Ελλάδα χωρίς στην ουσία να υπάρχει ιδίων όφελος. Για φέτος να πω ότι η πρωτοβουλία του Αλέξη να δημιουργηθεί μια ομάδα διαχείρισης του πρωταθλήματος (Κωστόπουλος Ν., Πολιάς Ν., Θεοδωρακάκος Δ., Μακρόπουλος Α., Πρατίλας Λ.) σίγουρα έχει στόχο την εξέλιξή του. Δεν ξέρω αν πετύχαμε κάτι καλό όλοι μαζί αλλά στόχος μας είναι θα βοηθήσουμε το ελληνικό ορεινό τρέξιμο να αναπτυχθεί και να πλησιάσει τα Ευρωπαϊκά δεδομένα. Πιο σημαντικό είναι πάντως όχι το αν είμαστε εμείς ευχαριστημένοι αλλά αν είναι οι αθλητές. Με ενδιαφέρει πολύ να μάθω τη γνώμη τους και τις ιδέες τους.
[Advendure]: Η οργανωτική ομάδα του αγώνα είναι από τις πλέον δραστήριες στον χώρο αφού μέλη της διοργανώνουν εκτός από τον συγκεκριμένο αγώνα και τον πολύ επιτυχημένο αγώνα “Ανοπαία Ατραπός» αλλά και ένα σπουδαίο αθλητικό γεγονός για την πόλη της Λαμίας, τον νυχτερινό αγώνα τρεξίματος «Night Fun Lamia Run». Τι είναι αυτό που σας κάνει να συνεχίζετε κάθε χρόνο με μεγαλύτερη όρεξη και μεράκι να προσφέρετε στην δρομική κοινότητα; Θεωρούμε σημαντικό επίσης ο κόσμος να μάθει τα ονόματα που αποτελούν την καρδιά αυτής της τόσο δυνατής οργανωτικής ομάδας!
[Λουκάς Πρατίλας]: Σε ευχαριστώ πολύ που μου κάνεις αυτή την ερώτηση. Την θεωρώ πολύ σημαντική. Ο αθλητισμός για εμένα (πέρα από το επαγγελματικό) είναι η καλή παρέα και η όμορφες στιγμές. Δεν είναι τυχαίο που διάλεξα να ασχοληθώ και επαγγελματικά με το βουνό. Λοιπόν στη Λαμία που ζω φτιάξαμε αυτή την καλή παρέα και νιώθω περήφανος που είμαι μέλος της. Πρώτα γνωρίστηκα με το Στέλιο Γκέκα κάνοντας αναρρίχηση και μετά κολλήσαμε και τρέχαμε μαζί. Το φοβερό είναι πως ο Στέλιος το έριξε αμέσως στους υπερμαραθωνίους (πρώην ορειβάτης…χαχαχα). Σύντομα «μπλέξαμε» και με τον Κώστα Αποστολόπουλο. Τι να πω για τον Κώστα που τον ξέρει όλη η Ελλάδα αφού είναι ένας από τους 10 Έλληνες που ανέβηκαν το Everest (από τη Βόρεια). Μετά ήρθε και ο Νίκος Αντωνίου. Ο Νίκος με θητεία στις μοναχικές πεζοπορίες «έπεσε με τα μούτρα» στο ορεινό τρέξιμο και φυσικά στις υπεραποστάσεις. Ε με τέτοια παρέα περνάς super και κάνεις και μερικούς αγώνες για να δείξεις στον κόσμο την ΟΜΟΡΦΙΑ ΤΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ!!! Αναφέρθηκα μόνο στον «σκληρό πυρήνα» των ανθρώπων που είναι πάντα μέσα σε όλες τις διοργανώσεις. Φυσικά υπάρχουν πολλοί ακόμα και ας με συγχωρέσουν αλλά είναι δύσκολο να τους αναφέρω σε μια συνέντευξη. Επίσης να πω πως είναι αμέτρητοι και οι εθελοντές των αγώνων που θα έλεγα πως είναι αφανείς ήρωες. Σας ευχαριστώ πολύ και εύχομαι σε όλους καλές προπονήσεις στα όμορφα Ελληνικά βουνά.
Ερωτήσεις: Τάκης Τσογκαράκης Επιμέλεια άρθρου: Δημήτρης Τρουπής ΑDVENDURE
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου