Σχετικά με ανακοινώσεις για τη συνάντηση με την ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, την 13-12-2011 στο Υπουργείο και η συμμετοχή Εκπροσώπου ΦΟΡΕΩΝ.
του Γιώργου Σμοκοβίτη
Μετά τη συνάντηση με την Υπουργό Παιδείας εκδόθηκαν ανακοινώσεις: α) από την Περιφέρεια με Δελτίο Τύπου (κ. Κλέαρχος Περγαντάς) και β) από τον αρχηγό μείζονος μειοψηφίας Περιφέρειας (κ. Αθ. Χειμάρα) και στη συνέχεια γ) δημοσιεύθηκε επιστολή από τον Πρόεδρο της Διοικούσας του Πανεπιστημίου (κ. Δημ. Λουκόπουλο).
Ο κ. Αθανάσιος Χειμάρας ΜΗΔΕΝ έγραψε επί της ουσίας των θεμάτων της συνάντησης κυρίως για το Πανεπιστήμιο ΣΤΕΡΕΑΣ, προφανώς θεώρησε υποτιμητικό για τον θεσμικό του ρόλο να ενημερώσει τον…λαό, τους ΠΟΛΙΤΕΣ ιδιαίτερα της ΕΔΡΑΣ του και μόνο το…Περιφερειακό Συμβούλιο θα….ενημέρωνε-όπως….«ενημέρωσε» με την έγγραφη δήλωσή του.
Αντίθετα ο Περιφερειάρχης κ. Κλέαρχος Περγαντάς υπήρξε σαφής και ειλικρινής σε όσα όμως στη συνέχεια ο κ. Πρόεδρος της Διοικούσας με δημοσιευμένη επιστολή του θέλησε να τους δώσει δική του…«ερμηνεία» αν και ΑΠΩΝ ο ίδιος στη συνάντηση στην οποία κατά την έκφρασή του «παρευρέθηκε» ο Αντ/δρος της Διοικούσας, ΧΩΡΙΣ (ως όφειλε) να διευκρινίσει αν… παρερμηνεύθηκε και η εκπροσώπηση της ΔΙΟΙΚΟΥΣΑΣ στη συνάντηση στο ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ από τον Αντ/δρο, ο οποίος όμως κάθε άλλο παρά ΒΟΥΒΟΣ «παρευρέθηκε», όπως έπραξε μόνο η σύμβουλος κ. Μακρή.
Η ταπεινότητά μου, πολίτης, αυτήκοος και αυτόπτης, αλλά και ενεργά συμμετέχων και όχι «παρευρεθείς» στη συνάντηση με την κ. Υπουργό στην Αθήνα καταγράφω εδώ από τη σκοπιά ενός ΠΟΛΙΤΗ, σύμφωνα με τα ΓΕΓΟΝΟΤΑ και την προσωπική μου κρίση.
Τα θέματα που κυριάρχησαν ήταν ΔΥΟ:
1ον) Συγχώνευση Τ.Ε.Ι. (όχι αυτόνομα η εξέλιξή τους, αυτή ΔΕΝ συζητήθηκε ΚΑΘΟΛΟΥ, αλλά μόνο η… «συνεργασία» ΤΟΥΣ) με το ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ Στερεάς Ελλάδος με άμεση έναρξη για να καταλήξουν σε ΕΝΑ Τριτοβάθμιο Ίδρυμα.
Και 2ον) ΑΥΤΟχρηματοδότηση του Πανεπιστημίου και όχι από το ΔΗΜΟΣΙΟ.
«Βρέστε χρήματα και λειτουργήστε το», η παρότρυνση, η συμβουλή, το μήνυμα, η… εντολή προς ΟΛΟΥΣ από την κ. Υπουργό για το Πανεπιστήμιό μας, δηλ. ΑΥΤΟΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ του από «την τοπική κοινωνία και αλλού» κατά την άμεση «επέμβαση» που…. εξειδίκευσε ο απλώς…«παραβρεθείς» κ. Αντ/δρος της ΔΙΟΙΚΟΥΣΑΣ του Πανεπιστημίου.
Στη βασική τοποθέτησή μου: «κα Υπουργέ, ως σιδηρά Κυρία της Παιδείας, σας ζητώ να μην τιμωρήσετε τον τοπικό ΛΑΟ μας για τα λάθη των εκπροσώπων μας που άσκησαν την εξουσία τόσα χρόνια. Το Πανεπιστήμιό μας δεν είναι αυτό που θέλαμε ως Τοπική Κοινωνία, δώστε μία ευκαιρία, βοηθήστε τον ΛΑΟ της Στερεάς: ενισχύστε να ΕΞΕΛΙΧΘΕΙ το Πανεπιστήμιο ΣΤΕΡΕΑΣ Ελλάδας ως ΑΥΤΟΝΟΜΟ-ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΟ-ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ-ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΟ Πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδας, με έδρα τη ΛΑΜΙΑ. Τίποτ’ άλλο δεν δεχόμαστε. Δεν μπορεί να υπάρχει Περιφέρεια χωρίς Πανεπιστήμιό της, ούτε «μικρός πρωθυπουργός» κατά τον Καλλικράτη, χωρίς Πανεπιστήμιο».
Και στην απευθείας προς εμέ ερώτησή της «πού θα βρούμε λεφτά;», αμέσως της πρόσφερα την ΑΜΕΣΗ ΠΡΑΚΤΙΚΗ λύση που ΔΕΝ είχαν ζητήσει (ούτε άλλη λύση έδωσαν) οι «προλαλήσαντες» εμού και ήταν: κα Υπουργέ, παρακαλώ επιτρέψτε να χρησιμοποιηθούν τα ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΑ του 2011 και να μεταφερθούν στο 2012, αποδεσμεύστε τα ώστε να λύσουμε ΑΜΕΣΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ συνέχισης ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ των υπαρχόντων τμημάτων του, με έδρα τη ΛΑΜΙΑ. Δεν επιβαρύνουμε ΤΩΡΑ κανέναν άλλο, ΥΠΑΡΧΟΥΝ αυτά τα λεφτά, αφήστε να τα χρησιμοποιήσει το Πανεπιστήμιό μας.
Το παράπονό μου σ’αυτό το σημείο είναι: Ενώ η κα Υπουργός ΔΕΝ με διέκοψε ΚΑΘΟΛΟΥ, άκουγε με ΠΡΟΣΟΧΗ την απάντηση (σημείωνε ο Σύμβουλός της) που όφειλα να δώσω μετά την προς εμέ ερώτησή της, ΟΤΑΝ μου είχε δώσει τον λόγο (τελευταίος) και ενώ έπρεπε να συνεχίσω να δίνω κι άλλες λύσεις ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ και ΠΩΣ να μας ενισχύσει το ΔΗΜΟΣΙΟ, πρωτοστατούντος του κ. Χειμάρα με διέκοψαν οι….. αιρετοί και ο διορισμένος κ. Αντ/δρος, που εξάντλησαν την ΠΙΕΣΗ τους ΠΡΟΣ τον ΠΟΛΙΤΗ και όχι προς ΥΠΟΥΡΓΟ, ενώ πήγαμε ΕΚΕΙ να διεκδικήσουμε, όχι μόνο να…συμφωνήσουμε «σαν έτοιμοι από καιρό» με την κα Υπουργό ή να σιωπήσουμε ακούγοντας, αλλά να ΤΗΝ πείσουμε και όχι ΑΜΕΣΩΣ «να τα κατεβάσει όλα τα ΝΑΙ του» ο κ. Αθ. Χειμάρας ως αρχηγός μείζονος μειοψηφίας από τη ΣΤΕΡΕΑ Ελλάδα μπροστά στη «Σιδηρά Κυρία» της Παιδείας.
Έκαναν λάθος φαίνεται και εγώ και οι….λοιπές Δυνάμεις για την εκεί παρουσία μας. Δημόσια, ειλικρινά, εκφράζω ως πολίτης τα συγχαρητήριά μου προς την Υπουργό, διότι απέναντί μου υπήρξε ΑΨΟΓΗ, ως αιρετή ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ απέναντι σε ΠΟΛΙΤΗ. Άλλο διαφωνία επί της ουσίας, άλλο ΠΟΛΙΤΙΚΗ συμπεριφορά αιρετού ΠΡΟΣ Πολίτη. Όμως την πολιτική θρασύτατη ασχημονία του διέπραξε ΜΟΝΟ ο κ. Αθ. Χειμάρας εκεί, ΜΕΣΑ στο Υπουργείο και εναντίον του ΘΕΣΜΙΚΟΥ του ρόλου και εναντίον των Συμφερόντων ΟΛΗΣ της Περιφέρειάς μας επιχειρώντας -ανεπιτυχώς- ως άλλος…Λουδοβίκος να «απαγορεύσει», σε εμένα τον Πολίτη και ως Εκπρόσωπο όσων Εκπροσωπούσα, να διατυπώσω ως αίτημά ΜΑΣ προς το συμφέρον ΟΛΗΣ της Περιφέρειας ΚΑΙ την Μεταφορά του Γεωπονικού ΕΚΤΟΣ Αθηνών στην Περιφέρειά ΜΑΣ.
Αλλά παρά την απρέπειά του, το έθεσα στην κα Υπουργό, ΕΚΕΙ, στο Υπουργείο ΠΡΙΝ «το νέο χάρτη Παιδείας», ώστε έτσι να είναι ΠΑΝΤΑ απαιτητό για την Περιφέρειά ΜΑΣ, διότι ΔΕΝ παραιτηθήκαμε δια παραλείψεως της διεκδίκησής μας ενώπιον ΥΠΟΥΡΓΟΥ, όταν την συναντήσαμε επισήμως και μίλησαν οι ΑΙΡΕΤΟΙ για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση Περιφέρειας δηλ. και τα Τ.Ε.Ι. και το Πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδας. Πώς μπορούσε λοιπόν να λείπει από τις ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΕΣ θέσεις μας ενώπιον ΥΠΟΥΡΓΟΥ η διεκδίκηση ΜΑΣ για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση της ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΜΑΣ το Γεωπονικό, που η περιοχή μας είναι ο ΦΥΣΙΚΟΣ του χώρος; Και θα το παραλείπαμε, διότι «έτσι ήθελε» και ήταν ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΜΟΝΟΣ ο κ. Χειμάρας;
Σε εκείνον τόνισα ότι δεν θα μου υπαγορεύσει ούτε θα μου απαγορεύσει τι θα πω στην κ. Υπουργό και στην Υπουργό δήλωσα ότι μιλώ απευθείας και άνευ μεσαζόντων. Δυστυχώς, όμως δόθηκε η ευκαιρία στην Υπουργό να αποφύγει απάντηση επί της ουσίας, διότι η Υπουργός εκμεταλλεύτηκε την αφορμή να μην απαντήσει.
Αλλά με την αυτοχρηματοδότηση (του Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας) και ΟΧΙ από το Δημόσιο τάχθηκε αμέσως ΜΕΤΑ, την 15/12/2011 συμφωνών σαν να ήταν παρών στη συνάντηση ΚΑΙ ο Δήμαρχος Λαμιέων (κ. Γ. Κοτρωνιάς), προτείνοντας τη δαπάνη του Πανεπιστημίου να αναλάβουν οι ΔΗΜΟΤΕΣ, δηλαδή ο Δήμος Λαμιέων και άλλοι Δήμοι. Σαν…«έτοιμος από καιρό» πρόθυμος εκτελεστής της θέλησης ή… «παρότρυνσης» της Υπουργού κας Άννας Διαμαντοπούλου.
Δηλαδή, ΑΜΕΣΩΣ παραιτούμαστε από τις διεκδικήσεις μας και πάμε στην…αυτοχρηματοδότηση, με τοπική επιβάρυνση όλων μας, μόλις το «είπε η Υπουργός», την άλλη μέρα κιόλας! 13/12/2011 η θέληση της κ. Υπουργού, 15/12/2011 αμέσως «τα παίρνουμε από τον Δημότη» κι όχι από το ΔΗΜΟΣΙΟ. Γιατί, έτσι, ΧΩΡΙΣ άλλη συζήτηση; Με τον κ. Δημ. Συλεούνη, ως Δημοτικό Σύμβουλο πλειοψηφίας να κραυγάζει ως….τελάλης πραμάτειας του Δημάρχου «Δεν καταλαβαίνετε πόσο σπουδαία είναι η πρόταση του Δημάρχου; Δεν καταλαβαίνετε;» Ευτυχώς έδωσε «σύνθημα ευφυϊας τους» τους…είπε και… όλοι τους τότε κατάλαβαν, αλλιώς…. Και ήταν ο ΙΔΙΟΣ που πέρσι σε εκπομπή του FM1 «ενημέρωνε όλους υπευθύνως» και με τη Θεσμική του ιδιότητα, ως δημοτικός σύμβουλος πλειοψηφίας του συνδυασμού του κ. Δημάρχου, ότι «ο κ. Σμοκοβίτης δεν έχει… προτάσεις»!!! Δυστυχώς αυτά για την αυτοχρηματοδότηση, ενώ ΜΑΣ ΟΦΕΙΛΕΙ η Κεντρική Εξουσία που τιμωρεί τον ΤΟΠΙΚΟ ΛΑΟ, γιατί επί χρόνια ΔΕΝ πέτυχαν όσα ΕΠΡΕΠΕ οι τοπικοί εκπρόσωποί μας και χάσαμε και χρόνο και ΠΟΛΥ ΧΡΗΜΑ και τώρα το πληρώνουμε ακριβά.
Επέμεινα και υιοθετήθηκε στην πρόταση του Δημάρχου την 15/12/2011 τουλάχιστον το αίτημα της ΑΜΕΣΗΣ χρήσης του ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΟΥ με τη μεταφορά του στο 2012, ώστε αμέσως να αντιμετωπιστούν άμεσα προβλήματα λειτουργίας του Πανεπιστημίου μας.
Ο Δήμαρχος Λαμιέων κ. Γ. Κοτρωνιάς «παραπονέθηκε» διότι δεν προσκλήθηκε στη συνάντηση στο Υπουργείο. Αναληθώς το ισχυρίζεται, διότι ήθελε να έχει ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΜΟΝΟ από… «αρχηγό» και όχι από τον απλό… «λαό», ΔΙΟΤΙ: από τον Νοέμβριο στο Δημοτικό Συμβούλιο τον ΕΙΧΑ ΚΑΛΕΣΕΙ να ‘ρθει να ΠΑΜΕ με «όποιον άλλον αιρετό ήθελε» στην κα Υπουργό και ανακοίνωσα ότι «βάζω ένα λεωφορείο από την Πλατεία ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ». Ενώ, λοιπόν, συμφώνησε και σε συνάντησή μας, μου δήλωσε και συμμετοχή σε έξοδα (απέραντα….καλός!!!) ΟΜΩΣ για την ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ της….καλοσύνης του….ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΗΚΕ, αν και επίμονα τον αναζητούσα και εμφανίστηκε μετά από ένα μήνα και ΜΕΤΑ τη…συνάντηση που πραγματοποίησε ο κ. Περιφερειάρχης, όχι βέβαια με το….«Λεωφορείο του…ΛΑΟΥ» που το έβαζε ΠΟΛΙΤΗΣ.
Ο κ. Δήμαρχος με τη συνηθισμένη τακτική συμφωνεί μεν, αλλά ως… «Χουντίνι των Δημάρχων» παρών στην πόλη, ως θαυματοποιός εξαφανίζεται για την….εφαρμογή. Όμως για την ΑΥΤΟχρηματοδότηση είπε το ΝΑΙ του στην Υπουργό κι ας μην ήταν παρών στη συνάντηση, το ΙΔΙΟ είναι, είπε το ΠΑΡΟΝ στην εκτέλεση της ΕΝΤΟΛΗΣ της ή «παρότρυνσής» της ΑΜΕΣΩΣ. Δεν γνωρίζω με ποια αξιολόγηση δεν θέλησε να είναι αποδέκτης αποφάσεών του και η Δύναμη της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων ( ο κ. Τετριμίδας). Αλλά «ξέθαψε» ξαφνικά ένα επί χρόνια νεκρό «Ομιλο Φίλων Πανεπιστημίου», που ΜΗΔΕΝ είχε πράξει ή προσφέρει ουδέποτε. Για δικούς του –ανεξήγητους λόγους- δεν έλαβε υπόψη του ότι ΥΠΗΡΧΕ ήδη η πολύ ενεργή «κινούσα γη και ουρανό» ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ και ΠΡΙΝ αλλά και για την ίδρυση του Πανεπιστημίου ΜΑΣ και τη λειτουργία του με εξέλιξή του, αλλά δημιούργησε ως Δήμαρχος νέο «όμιλο» εξωθεσμικά του Δημοτικού Συμβουλίου χωρίς καμία πρόσκληση της Πρωτοβουλίας Πολιτών.
Σε αυτό το Δημοτικό Συμβούλιο προσωπικά δήλωσα ότι ως πολίτης πρόσφερα μεν, αλλά ζητώ συγγνώμη γιατί «δεν πρόσφερα ακόμα περισσότερα» και ρώτησα, μήπως και κάποιος άλλος εντός ή εκτός της αιθούσης θα ήθελε και εκείνος να ζητήσει συγγνώμη. Φυσικά αναμένεται η απάντηση, μόνο η σιωπή ήταν παρούσα.
Για την αυτοχρηματοδότηση ο κ. Πρόεδρος της Διοικούσας του Πανεπιστημίου στη σχετική επιστολή του αναφέρεται γενικώς «σε εναλλακτικές λύσεις» και σε «αρωγή της Περιφέρειας και των πολιτικών και κοινωνικών παραγόντων της Στερεάς Ελλάδας» που υπήρχε πάντα ως γενική κατεύθυνση, τίποτα σαφές στη γενικότητά τους.
ΤΟΝΙΖΩ ΕΔΩ:
ΑΝ, λοιπόν, οι ΔΗΜΟΤΕΣ πληρώνουν, ΓΙΑΤΙ να μην είναι ΔΗΜΟΤΙΚΟ το Πανεπιστήμιό ΜΑΣ, να αποφασίζουμε για ΟΛΑ εμείς; Κι αν πάμε σε «κάτι άλλο», τότε ποιο είναι αυτό, να ξέρουν από ΠΡΙΝ οι ΔΗΜΟΤΕΣ, αλλιώς η γέφυρα για το ΙΔΙΩΤΙΚΟ….. στρωμένη, αλλά τουλάχιστον ας ΞΕΡΟΥΜΕ τι θέλουμε και ΕΜΕΙΣ οι επονομαζόμενοι και Τοπική Κοινωνία.
Για τη ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ:
Στο Δελτίο Τύπου του κ. Περιφερειάρχη (ο κ. Χειμάρας για ΤΙΠΟΤΑ ΟΥΣΙΑΣ δεν «διαφωτίζει» ως αρχηγός μείζονος μειοψηφίας Περιφέρειας ΟΥΔΕΝΑ πολίτη με την γραπτή ανακοίνωση μηδενικής ενημέρωσης, ούτε για το σπουδαίο τούτο θέμα) ο κ. Περιφερειάρχης επί λέξει γράφει, σαφής, διαφωτιστικός, και ειλικρινής:
(σημ. οι υπογραμμίσεις δικές μου).
«Η κα Υπουργός ΤΟΝΙΣΕ την ανάγκη συνεργασίας Α.Ε.Ι και ΤΕΙ, προκειμένου να ΠΡΟΤΑΘΕΙ ΕΝΑ καινοτόμο πρόγραμμα ΣΠΟΥΔΩΝ και παρότρυνε τη Δ.Ε. του Πανεπιστημίου ΜΑΖΙ με τα Τ.Ε.Ι. να καταλήξουν ΣΥΝΘΕΤΙΚΑ σε προτάσεις και ΚΥΡΙΩΣ να διαμορφώσουν το ΠΛΑΙΣΙΟ ΕΝΟΣ Τριτοβάθμιου Ιδρύματος ΙΚΑΝΟΥ (στον ενικό) να ΠΑΡΑΞΕΙ (στον ενικό, το ένα) ποιοτικές και ανταγωνιστικές σπουδές». Χρειάζεται να αποδείξω ότι πρόκειται με ΚΟΙΝΗ ΛΟΓΙΚΗ για συγχώνευση σε ΕΝΑ, όσο χρειάζεται να αποδείξω ότι ΔΕΝ ήμουν… ελέφαντας ΕΚΕΙ ΜΕΣΑ σε αυτή τη συνάντηση. Αλλά επειδή ο ΑΠΩΝ κ. Πρόεδρος της Διοικούσας ισχυρίζεται ότι…. παρερμηνεύτηκε ΑΥΤΗ η… «καθ’όλα σωστή» (όπως ο κ. Πρόεδρος την χαρακτηρίζει στην επιστολή του), αλλά και ΕΠΙΚΑΛΕΙΤΑΙ ΑΥΤΗΝ την ανακοίνωση του κ. Περιφερειάρχη, θα σχολιάσω μόνον δι’ολίγον, αφού ο έτερος ΠΑΡΩΝ αιρετός ΟΥΔΕΝ γραπτόν έδωσε προς….διαφωτισμόν των απλών ΠΟΛΙΤΩΝ, ώστε να γνωρίζουν ΑΝ υπάρχει ίχνος διαφωνίας ή απόλυτη «συναίνεση συμφωνίας» μεταξύ και των ΔΥΟ ΑΥΤΟδιοικητικών με την παρότρυνση(!) της κας Υπουργού ΕΤΣΙ όπως ΑΚΡΙΒΩΣ την καταγράφει το ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ.
Θεωρεί ο κ. Πρόεδρος με αυτά τα ΔΕΔΟΜΕΝΑ που ο ίδιος επικαλείται στο Δελτίο Τύπου, τα «καθ’όλα σωστά», όπως τονίζει, ότι είναι «συνεργασία ΔΥΟ» και όχι «συγχώνευση σε ΕΝΑ!!!». Όμως: ή α) η ανακοίνωση ΔΕΝ είναι ΚΑΘΟΛΟΥ σωστή, ή β) αφού την εκλαμβάνει ο κ. Πρόεδρος ως «σωστή» ΤΟΤΕ επειδή συνεργασία του ΕΝΟΣ δεν υπάρχει, «του ενός με τον…εαυτό του», αλλά προϋποθέτει περισσότερα του ενός και επειδή η ανακοίνωση του Περιφερειάρχη μιλά τελικά ΜΟΝΟ για ΕΝΑ Τριτοβάθμιο Ίδρυμα, πρόκειται ΤΕΛΙΚΑ για ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ των ΔΥΟ σε ΕΝΑ Τριτοβάθμιο Ιδρυμα. Γι’αυτό ΝΑΙ μεν συνεργασία δύο στην αρχή που καταλήγει όμως–καθαρότατα- σε ΕΝΑ Τριτοβάθμιο Ίδρυμα και η κοινή λογική λέει επίσης ότι αυτό ΘΑ είναι «κάτι νέο» και όχι ΜΟΝΟ όπως ήταν το Πανεπιστήμιο. (Ας πούμε θα είναι: «ΠΑΝ-ΤΕΙ» ή «ΤΕΙ-ΠΑΝ» ή όπως αλλιώς χαρακτηριστεί).
Προς αυτή άλλωστε την κατεύθυνση «σαν προθυμότερος από καιρό» είχε εξηγήσει και ο κ. Χειμάρας περιχαρής πλειοδοτών και «εξηγώντας» ως ειδήμων στην κα Υπουργό: «Βεβαίως κα Υπουργέ οι Καθηγητές των ΤΕΙ να διδάσκουν στο Πανεπιστήμιο, έχουν τις ίδιες ειδικότητες!!!» άνευ άλλου τινός!!! Βεβαίως και τα κατεβάζει ΕΤΣΙ όλα τα ΝΑΙ του ο κ. Αθ. Χειμάρας ως Αρχηγός της μείζονος μειοψηφίας Περιφέρειας και αμέσως ΜΕΣΑ στο Υπουργείο στη ΘΕΛΗΣΗ-«παρότρυνση» της Υπουργού. Η μήπως ως ΘΕΣΜΙΚΟΣ παράγων «δεν κατάλαβε», σε τι συναινούσε, τι ενίσχυε; Αλλά και ο κ. Αντ/δρος ως «παραβρεθείς» είχε ενημερώσει τον καθηγητή κ. Αντ. Αλετρά, όπως ο ίδιος αποκάλυψε σε ερώτησή μου στο Δημοτικό Συμβούλιο της 15/12/2011, ότι συζητήθηκε στη συνάντηση ΚΑΙ για ΣΥΝΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ Καθηγητών ΤΕΙ-Πανεπιστημίου, δηλαδή ΟΛΑ ΙΔΙΑ και στο οικονομικό και διοικητικό, όπως είπε και σε ΣΥΝΘΕΤΙΚΑ προγράμματα ΣΠΟΥΔΩΝ, όπως το Δελτίο Τύπου, έ! λοιπόν, τι διαφορετικό μένει, ώστε να ΕΙΝΑΙ τελικά ΕΝΑ και όχι δύο; Συγχώνευση σε ένα, όπως θέλει καθένας αλλιώς ας το πει.
Πρέπει να τονισθεί ότι σε σύσκεψη με τη Δ.Ε. του Πανεπιστημίου, που είχαμε προκαλέσει οι Εκπρόσωποι Φορέων τον Δεκέμβριο του 2010, είχαμε σαφέστατα ξεκαθαρίσει «καμία συγχώνευση Πανεπιστημίου με Τ.Ε.Ι. δεν δεχόμαστε», αλλά ο κ. Πρόεδρος της Δ.Ε. του Πανεπιστημίου (Καθηγητής κ. Δημ. Λουκόπουλος) είχε αποφύγει να λάβει σαφή θέση. Αλλά και ουδέποτε και από κανέναν δεν τέθηκε ΟΥΤΕ στην ΕΙΔΙΚΗ σύσκεψη του Ιουνίου 2011 καμία ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ του Παν/μίου Στερεάς Ελλάδας με οποιοδήποτε Ίδρυμα ΕΚΤΟΣ ή ΕΝΤΟΣ της Περιφέρειάς ΜΑΣ, αλλά: Ανεξάρτητο, Αυτόνομο, Αυτοδύναμο, Αυτοδιοίκητο Πανεπιστήμιο ΣΤΕΡΕΑΣ Ελλάδας με ΕΔΡΑ την ΛΑΜΙΑ. Δημόσιο και δωρεάν, καμία και από κανένα, ούτε καν υπαινιγμός για…αυτοχρηματοδότηση του αλλά διεκδίκηση ενίσχυσής του από το Δημόσιο και δεν είχε γίνει καμία συζήτηση για το ΤΕΙ και ειδικότερα ΚΑΘΟΛΟΥ από ΚΑΝΕΝΑΝ ούτε καν υπαινιγμός για οποιοδήποτε ΕΙΔΟΣ ή ΜΟΡΦΗ «συγχώνευσης» Πανεπιστημίου Στερεάς και ΤΕΙ. Βέβαια αυτονόητες οι συνηθισμένες, όπως σε κάθε Οργανισμό, «συνεργασίες», αλλά χωρίς καμία «παρότρυνση» να χρειάζονται όπως π.χ. με την Ιερά Μητρόπολη του Νομού μας, που είναι και από όλους επιθυμητές.
Επομένως τέτοια «συζήτηση» από τους ΑΙΡΕΤΟΥΣ και από τον «παρευρεθέντα» ή εκπρόσωπο συμμετέχοντα της Δ.Ε. του Πανεπιστημίου Αναπληρωτή καθηγητή κ. Δημ. Παναγιωτόπουλο ή από την ταπεινότητά μου ήταν στο Υπουργείο ΕΚΤΟΣ ΕΝΤΟΛΗΣ-Απόφασης-Συζήτησης της ΕΙΔΙΚΗΣ σύσκεψης Περιφερειακού Συμβουλίου, στην οποία ΤΟΤΕ (Ιούνιος 2010) εκπροσωπήθηκε και το Πανεπιστήμιο σε αυτή από τον κ. ΠΡΟΕΔΡΟ της καθηγητή κ. Δημ. Λουκόπουλο που στην εισήγησή του ΤΟΤΕ ουδέν είπε, ΟΥΤΕ ΑΥΤΟΣ περί οποιασδήποτε νέας ΜΟΡΦΗΣ «συνεργασίας» με οποιοδήποτε Τ.Ε.Ι. Ο ισχυρισμός, λοιπόν, είτε περί ομοφώνου είτε κατά πλειοψηφίαν αποφάσεως της Ειδικής σύσκεψης είναι ΠΑΝΤΕΛΩΣ –επιεικώς- αναληθής, όταν την επικαλούνται για ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΕΚΕΙ στο Υπουργείο που ΘΑ αφορούσαν «συγχωνεύσεις και αυτοχρηματοδοτήσεις του ιδρύματος».
Άλλο γενικώς ενίσχυση Τ.Ε.Ι., αλλά ΟΧΙ συζήτηση-συμφωνία για «συνεργασία συγχώνευσης». Άλλωστε ούτε στην ΕΙΔΙΚΗ σύσκεψη, ούτε στο Υπουργείο κλήθηκε Εκπρόσωπος Τ.Ε.Ι. αλλά μόνο το Πανεπιστήμιο. «Ανήλικο παιδί» είναι δηλαδή, ή με υποβάθμισή του συζητούσαν ΕΡΗΜΗΝ του; Δεν κλήθηκε γιατί ούτε και στην Ειδική είχε κληθεί, ΔΙΟΤΙ ΔΕΝ συζητήθηκε για Τ.Ε.Ι. καθόλου τίποτα, ούτε βέβαια τίποτα το «ειδικό» που να το αφορά. ΠΩΣ και ΓΙΑΤΙ βρέθηκε, λοιπόν, ΕΚΤΟΣ απόφασης της Ειδικής σύσκεψης να αποφαίνεται ως ειδήμων ο κ. Χειμάρας ακόμα και για θέματα ΣΥΝΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ Τ.Ε.Ι. και Πανεπιστημίου; Ποιο κίνητρο και ποια απόφαση ΕΙΔΙΚΗΣ ΣΥΣΚΕΨΗΣ υπήρχε να δέχεται και «υπερηφάνως» να προχωρά και σε εξειδικεύσεις; ΕΚΤΟΣ απόφασης ΕΙΔΙΚΗΣ σύσκεψης να προκύψει από ΔΥΟ, ΕΝΑ τελικά Τριτοβάθμιο Ίδρυμα.
Η αλήθεια είναι ότι εκτός από το Πανεπιστήμιο Στερεάς στην ΕΙΔΙΚΗ σύσκεψη ΘΕΤΙΚΑ τονίστηκε ΜΟΝΟ η μεταφορά του Γεωπονικού στην Περιφέρειά μας και από τους Αρχηγούς παρατάξεων του Περιφερειακού Συμβουλίου (πλην μόνο κ. Αθ. Χειμάρα) και του Δημάρχου Λαμιέων και από εμέ εκπροσωπώντας ΦΟΡΕΙΣ της Φθιώτιδας, όπως και στην Εισήγησή μας. Αλλά είχαμε και τη ΣΤΗΡΙΞΗ-ΘΕΤΙΚΗ τοποθέτηση, σε προηγούμενο Περιφερειακό Συμβούλιο σε ΕΠΙΣΗΜΗ επίσκεψη του «συναρμόδιου» Υπουργού ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ μέσα στη ΛΑΜΙΑ (μετά από συνάντησή μου και μόνο ως ΠΟΛΙΤΗΣ, με καμία άλλη ιδιότητά μου, μέσα στο Υπουργείο αλλά και μετά, μέσα στο Περιφερειακό Συμβούλιο στη ΛΑΜΙΑ). Επομένως ΟΛΟΙ ΕΜΕΙΣ και από την Περιφέρεια και από τη Φθιώτιδα και από τη Λαμία ΚΑΙ ο Υπουργός μαζί μας και εναντίον του αιτήματός μας ΜΟΝΟ ο Αρχηγός της μείζονος μειοψηφίας (εκπροσωπώντας μόνο τον εαυτό του, τον συνδυασμό του ή και το κόμμα του «χρίσματός ΤΟΥ»;) της ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ Στερεάς Ελλάδας.
Στην Υπουργό κατέθεσα και πάλι και παρέπεμψα στην εισήγηση εκπροσώπων ΦΟΡΕΩΝ της ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ και αναφέρθηκα, πέραν της οικονομικής ενίσχυσης άμεσα του Πανεπιστημίου και με την εξέλιξη των δύο υπαρχόντων Τμημάτων του σε ΣΧΟΛΕΣ, ως μελλοντική προοπτική εξέλιξης του Πανεπιστημίου τη Σχολή Ελληνικού Πολιτισμού που και η Υπουργός δέχτηκε ότι είναι καινοτόμος και δεν υπάρχει άλλη στην Ελλάδα και θα έφερνε ξένους φοιτητές, όπως θέλει και η Υπουργός αλλά και ΧΡΗΜΑ από το εξωτερικό για το Πανεπιστήμιό μας. Σε αυτή την ΕΙΣΗΓΗΣΗ εκπροσώπων ΦΟΡΕΩΝ της ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ υπάρχει τεκμηριωμένα και Σχολή Επιστημών Περιβάλλοντος, αλλά από την αρχή ΚΑΙ η μεταφορά του Γεωπονικού στην Περιφέρειά ΜΑΣ ως αίτημα και λόγω Αποκέντρωσης.
Όταν, μετά τα όσα είχαν λεχθεί, επέμεινα ο ίδιος έντονα στην κα Υπουργό να «ξεκαθαρίσουμε ορισμένα πράγματα» σηκώθηκαν όλοι με την κα Υπουργό «να φύγουμε» και στην επιμονή μου η Υπουργός με παρέπεμψε σε «όσα είπε και η Διοικούσα, τίποτ’ άλλο δεν έχω να ΣΑΣ πω».
Επομένως: ΤΡΙΑ θέματα έχουν τεθεί ήδη στο Υπουργείο:
1ον) Το κυρίαρχο: Πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδας
α) Αυτοχρηματοδότηση, β) Συγχώνευση
2ον) Τ.Ε.Ι. (όχι ως ανεξάρτητο πλέον, αλλά σε ένα πλαίσιο συνεργασίας-συγχώνευσης των ΔΥΟ σε ΕΝΑ) ΜΕ το Πανεπιστήμιο.
3ον) Γεωπονικό εκτός Αθήνας στην Περιφέρειά μας.
Τα δύο πρώτα (Πανεπιστήμιο, Τ.Ε.Ι.) τα συζήτησαν-συναίνεσαν οι ΑΙΡΕΤΟΙ και ο Αντ/δρος της Δ.Ε. του Παν/μίου. Στη συνέχεια και ο Δήμαρχος Λαμιέων ως προς την αυτοχρηματοδότησή του με εφαρμογή από τον Δήμο.
Το τρίτο το έθεσε η ταπεινότητά μου ως ΠΟΛΙΤΗΣ, με Δικαίωμα έκφρασης ΑΙΤΗΜΑΤΟΣ προς Υπουργό εκεί εκπροσωπώντας ΦΟΡΕΙΣ, όπως είχαμε υπογράψει ΚΑΙ την από Σεπτεμβρίου 2010 ΕΙΣΗΓΗΣΗ μας αλλά και στην ΕΙΔΙΚΗ σύσκεψη είχε συζητηθεί και έλαβαν θέση αλλά και μετά, με ΝΕΟ έγγραφό μας (αμέσως μετά την ειδική σύσκεψη), αλλά και στη συνέχεια τον Νοέμβριο του 2011 το υιοθέτησαν και Περιφερειάρχης και Δήμαρχος Λαμίας με ΝΕΑ δικά τους έγγραφα προς τα Υπουργεία, σε συνάντησή μου στα Γραφεία τους, σύμφωνα και με τη ΘΕΤΙΚΗ τοποθέτηση του Υπουργού ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ και ΤΡΟΦΙΜΩΝ (που αποτελεί σπουδαία και εκμεταλλεύσιμη κατάκτησή μας) που τάχθηκε ΕΠΙΣΗΜΑ και ΞΕΚΑΘΑΡΑ ΥΠΕΡ της Μεταφοράς του Γεωπονικού ΕΚΤΟΣ Αθήνας στην ΕΠΑΡΧΙΑ, στην Ελληνική ΥΠΑΙΘΡΟ και εμείς τα διεκδικούμε στην Περιφέρειά ΜΑΣ, αξιοποιώντας αυτή την ΙΣΧΥΡΗ συμμαχία ΚΑΙ του «συναρμόδιου» άμεσα ενδιαφερομένου Υπουργού Γεωργίας, που πετύχαμε με τις διεκδικήσεις μας για το συμφέρον ΟΛΗΣ της Περιφέρειας, αλλά και των ΝΕΩΝ της Ελλάδας να μην «εγκλωβίζονται» στην Ομόνοια των Αθηνών. Με ΑΥΤΑ τα δεδομένα, ως ΠΟΛΙΤΗΣ από τη Στερεά έχοντας την ευκαιρία ΜΕΣΑ στο Υπουργείο θα ήταν ή πολιτική ΒΛΑΚΕΙΑ ή πολιτική ΑΔΥΝΑΜΙΑ ή σκοπιμότητα (σχεδόν προδοσία εκπροσώπησης) εναντίον ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΟΣ (τωρινού και μελλοντικού) ΟΛΗΣ της Περιφέρειας αν δεν έθετα ΜΕΣΑ στο ΝΕΟ χάρτη Ιδρυμάτων Παιδείας που ΤΩΡΑ χωροθετεί η Υπουργός ΚΑΙ το Γεωπονικό ΕΚΤΟΣ Αθηνών στην δική μας Περιφέρεια ως αίτημα από ΤΩΡΑ απαιτητό και ΜΕΣΑ «στο σχεδιασμό του χάρτη», όπου το ΕΓΚΛΗΜΑ της παράλειψης θα ήταν ευκαιρία που περιφρονήσαμε και θα μας εκδικηθεί, ενώ κατατεθειμένη τώρα η διεκδίκησή μας σε μία ΕΠΙΣΗΜΗ συνάντηση στο Υπουργείο είναι ΠΑΝΤΑ αξιοποιήσιμη.
Η Υπουργός χωροθετεί ΤΩΡΑ τον «Νέο χάρτη Ανωτάτης Εκπαίδευσης σε ΟΛΗ τη Χώρα». Κατέθεσα το αίτημα ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΕΙ στον «νέο χάρτη με τη χωροθέτηση γιατί ΥΠΑΡΧΕΙ αίτημα» ΑΝ ΔΕΝ υπάρχει ούτε κάν αίτημα ΠΩΣ να «χωροθετηθεί;» Και δεν είναι ένας «απλός χάρτης», αλλά θα αλλάξει, ΑΝ μπούμε σε ΑΥΤΟΝ, όλο τον χάρτη Ανόδου και Προόδου ΟΛΗΣ της Περιφέρειας σε κάθε γωνιά της με ΤΕΡΑΣΤΙΑ οφέλη για ΟΛΟΥΣ και θα αφορά σε όλους, ιδιαίτερα τους ΝΕΟΥΣ σε ΟΛΗ την Ελλάδα που θα τους κρατάει στους Ανοιχτούς Ορίζοντες της επαρχίας και δεν θα διώχνει και αυτούς στο γκέτο της Αθήνας. Και να βρίσκεται ΑΙΡΕΤΟΣ της Περιφέρειάς ΜΑΣ να είναι εναντίον ακόμα και απλής κατάθεσης ΜΕΣΑ στο Υπουργείο Παιδείας ΤΕΤΟΙΟΥ αιτήματος;
Το Υπουργείο ΠΡΕΠΕΙ να ΑΙΤΙΟΛΟΓΗΣΕΙ όχι «διαδικαστικά ή νομικίστικα» (αυτά ρυθμίζονται), ως συνήθως απαντά γενικώς, αλλά ΚΑΘΑΡΑ την ΠΟΛΙΤΙΚΗ του ΒΟΥΛΗΣΗ, με τις νέες αναδιαρθρώσεις που ευαγγελίζεται σε ΟΛΗ τη χώρα: «Πού τοποθετεί το ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ Πανεπιστήμιο στην Ελλάδα του 2011 μ.Χ.: Στην Ελληνική ύπαιθρο ή στο…Μοναστηράκι της Αθήνας;»
Και με το κριτήριο της Πολιτικής Βούλησης ΤΩΡΑ στο θέμα του Γεωπονικού αξιολογούμε σίγουρα την αξιοπιστία του Υπουργείου ΤΩΡΑ, σήμερα όχι χθες, στα θέματα του Πανεπιστημίου Στερεάς και των ΤΕΙ και το Υπουργείο ΠΡΕΠΕΙ να δικαιολογήσει ΓΙΑΤΙ, εάν θέλει ΝΕΟ ΧΑΡΤΗ σε αυτόν θα αφήνει, ΑΝ αφήσει τελικά, ΕΝΤΟΣ Αθηνών το Γεωπονικό. Ξεκάθαρα.
Αν έχουμε το Γεωπονικό εκτός διαπραγματεύσεων-διεκδικήσεών μας, αν δείξουμε διατεθειμένοι να ρίξουμε «τη λευκή πετσέτα» μάς «στριμώχνει» το Υπουργείο στα σκοινιά και «μας κάνει ό,τι θέλει». Θα είναι ΜΕΓΑ λάθος να πάρουμε από το τραπέζι αιτημάτων το ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ. Είναι το μόνο διαπραγματευτικό μας χαρτί, άλλο δεν έχουμε και θέλησα να το ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΩ ΕΚΕΙ «στη χαρτογράφο Υπουργό» για το Συμφέρον ΟΛΗΣ της Περιφέρειάς ΜΑΣ. Επιτέλους ποια Συμφέροντα, ποιοι επιβάλλουν να μένει το ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ενάντια στο Συμφέρον ΟΛΗΣ της Νεολαίας Γεωπόνων και Αγροτών στην ΑΘΗΝΑ εναντίον ΚΑΙ της ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ σε υπηρεσίες που αφορούν ΑΜΕΣΑ στην Επαρχία, εναντίον του Συμφέροντος της Περιφέρειάς μας και ποιοι είναι ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΙ ΜΟΝΟ να το Υπηρετούν;
Υπάρχουν δύο τάσεις: Η μία είναι να ζητάς όλο και λιγότερα, γιατί οι εκπρόσωποί σου δεν έχουν «κότσια» και ζητάνε με πολιτική ηττοπάθεια μόνον εκείνοι όσα μπορούν λιγότερα, μόνο για την πολιτική τους επιβίωση γιατί «δεν τραβάνε μακρύτερα», δεν μπορούν. Αυτή οδήγησε σε ΜΗΔΕΝ νέο Τμήμα το Πανεπιστήμιο ΜΑΣ και προσπαθούμε τώρα να το ανασύρουμε από τον βάλτο 8χρονης στασιμότητάς του.
Η άλλη είναι να ζητάς όλο και περισσότερα κι αν οι εκπρόσωποι δεν μπορούν «μη σας κρατάνε πίσω» βρέστε ικανότερους ή τραβάτε μόνοι σας, για να ΜΗΝ τους δίνετε και τζάμπα ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ για να σας ΖΗΜΙΩΝΟΥΝ. Αυτή οδηγεί ΣΙΓΟΥΡΑ στο «να χάσεις τους πολιτικά ΑΝΙΚΑΝΟΥΣ εκπροσώπους».
Πηγαίνοντας στο Υπουργείο δεν υπήρχε ΚΑΝΕΝΑΣ λόγος να «αλλάξω» όσα είχα εντολή και υποσχεθεί να πράξω από την πλευρά ΠΟΛΙΤΩΝ-ΦΟΡΕΩΝ. Ούτε πριν, ούτε εκεί, ούτε μετά «άλλαξα σε τίποτα» ούτε προς το καλύτερο ούτε προς το χειρότερο. Άλλο κατ’ανάγκην αλλά εν γνώσει συμβιβασμός αξιοπρεπών, άλλο συμφωνία υποτακτικών. Άλλο να ενημερώνεσαι ΚΑΘΑΡΑ για να συναποφασίζεις με όσους καθαρά εκπροσωπείς, άλλο να αιφνιδιάζεσαι με «θολούρα προσφορών και εντολών». Τις συμφωνίες που είχα με όσους ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΑ και ο ίδιος είχα υποστηρίξει ΑΥΤΕΣ με απόλυτη ΕΥΛΑΒΕΙΑ ΤΗΡΗΣΑ, και ΜΟΝΟ αυτές και τίποτα άλλο. Η προσωπική τοποθέτηση, θέληση ή κρίση σε αυτές τις περιπτώσεις δεν επικυριαρχεί είναι «δεσμευμένη» με την Εκπροσώπηση.
Και επειδή έπρεπε να υπάρχει ένα οργανωμένο πλαίσιο ΔΡΑΣΗΣ «συντονισμού ΟΛΩΝ» κι όχι «ντουφεκιές στον αέρα καθενός» ο ίδιος ως ΠΟΛΙΤΗΣ όχι μόνο πρότεινα αλλά όσο εξαρτάται από μένα, έκανα ΠΡΑΞΗ ενήργησα και ΕΤΣΙ τουλάχιστον οι ΦΟΡΕΙΣ οργανώθηκαν σε κοινή τους ΔΡΑΣΗ ενάντια στη συνεχή ΑΔΡΑΝΕΙΑ αιρετών, αλλά από τη «ΧΕΙΜερία νάρκη» τους ούτε με «ντουφεκιές» δεν ξύπνησαν ούτε οι ευλογίες του Δεσπότη δεν τους φώτισαν.
Αλλά πέραν από τη συνάντηση της 13-12-2011 οι συγκεκριμένες θέσεις-προτάσεις ΠΟΛΙΤΗ που είχα επανειλημμένα ζητήσει, είναι:
1ον) Να διοργανωθεί σε χώρο που θα είναι δυνατή η ευρύτερη προσέλευση πολιτών δημόσιος διάλογος-ενημέρωση μεταξύ Διοικούσας Επιτροπής του Πανεπιστημίου-Αυτοδιοίκησης-Βουλευτών-Περιφερειάρχη και Εκπροσώπων των ΤΕΙ και Φοιτητών για τον ρόλο της Δ.Ε., για τον ρόλο και την παρέμβαση της Αυτοδιοίκησης και της Τοπικής Κοινωνίας στα θέματα που αφορούν στην εξέλιξη του ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ Πανεπιστημίου ΜΑΣ (και προς την Κεντρική Εξουσία). Τι είδος Πανεπιστημίου προγραμματίζεται, ΠΟΙΕΣ Σχολές και ΠΟΣΕΣ με ποιο χρονοδιάγραμμα και τρόπο εφαρμογής του και εξεύρεσης πόσων και πως κονδυλίων, οι προοπτικές, οι δυσκολίες, οι διαδικασίες, ο εσωτερικός κανονισμός λειτουργίας του Πανεπιστημίου και τα εκλεκτορικά σώματα και πότε, διασπορά Σχολών, πότε, που ή όχι, χρονοδιάγραμμα χωροθέτησής του και όλα τα σχετικά θέματα, ΑΝΟΙΧΤΑ, ΞΕΚΑΘΑΡΑ, ΔΗΜΟΣΙΑ στο σύνολό τους (κι όχι απομονωμένα, αποσπασματικά και θολά) με την ευρύτατη απευθείας προβολή τους από τα ΜΜΕ ιδιαίτερα για το ποιος ο ρόλος του Πανεπιστημίου και της Διοικούσας Επιτροπής του στην αναβάθμιση της γενικότερης Πνευματικής Ζωής της Τοπικής Κοινωνίας και ΠΩΣ θα επιτευχθεί, ώστε ΟΛΟΙ να γνωρίζουμε και να συμμετέχουμε.
Η Νομαρχία Φθιώτιδας και ο Δήμος Λαμιέων με έγγραφά τους προς το Υπουργείο Παιδείας έχουν εισηγηθεί και προς τη Διοικούσα Επιτροπή την ίδρυση α) Σχολής Ελληνικού Πολιτισμού (Πρέσβεις του Ελληνικού Πνεύματος στις άλλες χώρες) και β) τη Μεταφορά του ΓΕΩΠΟΝΙΚΟΥ Πανεπιστημίου στη Στερεά Ελλάδα.
2ον) Να υπάρξει κοινή συνάντηση Περιφερειάρχη, Νομαρχών Προέδρων ΤΕΔΚ και Βουλευτών όλων των Νομών της Περιφέρειάς μας για κοινό προγραμματισμό και δραστηριοποίηση σε κοινούς στόχους με ευρύτερο σκοπό α) την αναβάθμιση του Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας και β) την Μεταφορά του Γεωπονικού Πανεπιστημίου στην Περιφέρειά μας με τεράστια οφέλη για όλη την περιοχή μας.
3ον) Για να οργανωθεί η κοινή δραστηριοποίηση συμμετοχή όλων είναι αναγκαία η συνάντηση-σύσκεψη όλων των φορέων του Νομού, ώστε να υπάρχει και οργανωμένη δύναμη πίεσης για την επίτευξη των κοινών στόχων μας. Τέτοιες συσκέψεις δεν χρειάζονται, βέβαια, καμία προηγούμενη άδεια ούτε έγκριση από καμία Αρχή Κεντρική ή Τοπική γιατί, ως γνωστόν, οι πολίτες έχουν ευθέως εκ του Συντάγματος το δικαίωμα του συνέρχεσθαι αλλά και του συσκέπτεσθαι και προπαντός του Ελευθέρως σκέπτεσθαι, που είναι ΚΑΙ υποχρέωσή τους, όταν πρόκειται για το Μέλλον των παιδιών τους και γι’ αυτό και της Πατρίδας τους.
4ον) Να καθιερωθεί κάθε έτος από μία Πρωτεύουσα Νομού της Περιφέρειας ως «Πολιτιστική Πρωτεύουσα των Νέων της Περιφέρειας μας» με ποικίλες εκδηλώσεις με σκοπό την τόνωση της ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ των Νέων μας, ώστε να ενισχυθεί ο Νέος πληθυσμός της περιοχής μας. Οι Μητροπόλεις των Νομών θα μπορούσαν να συμμετέχουν ενεργά σε μία τέτοια περιφερειακή εκδήλωση και προσπάθεια πολλαπλών στόχων.
5ον) Πρέπει να υπάρχει και γι’αυτό πρέπει να γίνει η έντονη προσπάθεια υπαγωγής των Πανεπιστημιακών Τμημάτων του Αγρινίου (όχι στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων ή Πατρών) αλλά στο Πανεπιστήμιο ΣΤΕΡΕΑΣ Ελλάδος που θα είναι ο κοινός τόπος συνέχειας και ενίσχυσης της ιστορικής και πνευματικής ενότητας όλης της Στερεάς Ελλάδας.
ΑΠΟ ΠΟΤΕ τα έχω αυτά υποβάλει προς Αρχές, αιρετούς και είναι δημοσιευμένα στον Τύπο προς γνώση ΟΛΩΝ;; Ημερομηνία: 24-1-2007. Από το 2007, δηλαδή από ΠΕΝΤΕ (5) ΧΡΟΝΙΑ πριν. Είναι ΤΩΡΑ αργά να ΓΙΝΟΥΝ και να μη συνεχίσουν να είναι «στου κουφού την πόρτα»;
Ας μου επιτραπεί εδώ η προσωπική θέση και επιλογή «τι θα ήθελα για τον τόπο μου» ως ψηφοφόρος πολίτης για την περιοχή της ιδιαίτερης Πατρίδας μου.
Α) Το τρίπτυχο Τριτοβάθμιων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α’βάθμια και Β’βάθμια υπάρχουν ήδη και αυτονόητη η ΑΞΙΑ τους στη σύνολη Ζωή όλων) ως βάση ανάπτυξης και Προόδου ΟΛΗΣ της Περιφέρειας ΜΑΣ:
1) Ενισχυμένο με ΣΧΟΛΕΣ Πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδας με ενισχυμένη την ΕΔΡΑ του, Λαμία
2) Τ.Ε.Ι.
3) ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ Πανεπιστήμιο όχι στην Αθήνα, αλλά ΕΔΩ στην Αγροτική Περιφέρειά ΜΑΣ.
Γύρω από αυτό το κέντρο: Πολιτισμός-Τουρισμός-Υπηρεσίες-Παραγωγή-Εμπόριο, θα ‘ρθουν συνακόλουθα και θα δώσουν τη συνολική ΩΘΗΣΗ ΟΛΗΣ της περιοχής και σε ΠΝΕΥΜΑ και σε ΧΡΗΜΑ και σε ΠΕΡΗΦΑΝΕΙΑ με ανοιχτούς ορίζοντες ιδιαίτερα των ΝΕΩΝ και ΕΔΩ, μένοντας και φέρνοντας και άλλους ΕΔΩ. Οι Πηγές Πλούτου στην περιοχή μόνο έτσι θα αποκτήσουν τη βέλτιστη αξιοποίηση και τη μέγιστη απόδοση της εκμετάλλευσής τους.
Β) Όλη η Φθιώτιδα με σύμβολο τον Αχιλλέα να προβληθεί ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ ως η ΜΗΤΡΑ-Μητέρα όλων των Ελλήνων και του Ελληνισμού-Αμφικτυονιών με πολιτιστικά τουριστικά και ποικίλα τεράστια οφέλη για ΟΛΗ τη Φθιώτιδα και για την ευρύτερη περιοχή της Περιφέρειάς μας.
Γ) Η Πολιτιστική Πρωτεύουσα των ΝΕΩΝ της Στερεάς Ελλάδας, στεριώνοντας το «μέσα τους πλούτο» και διευρύνοντας τους ορίζοντες Πολιτισμού των ΝΕΩΝ με την Περιφερειακή Συνείδηση ενότητας ΟΛΩΝ των ΝΕΩΝ Στερεάς Ελλάδας με συνέπεια «Μόρφωση Ψυχής» ΟΛΩΝ ασχέτως του τομέα βιοπορισμού τους.
Θέλω να ελπίζω, γιατί το πιστεύω ότι ΜΠΟΡΟΥΜΕ και μας ΑΞΙΖΕΙ αλλά θα το πετύχουμε με τρεις προϋποθέσεις:
α) Να ξέρουμε ΚΑΘΑΡΑ τι λέμε, τι θέλουμε, τι ζητάμε, και να είναι αυτά που τα εννοούμε κιόλας.
β) Να απαλλαγούμε -καιρός είναι- από «βαρίδια» πολιτικής γύμνιας, ανικανότητας που επί χρόνια μάς έχουν κρατήσει πίσω ΟΛΟΥΣ γιατί ΔΕΝ μπορούν «να τραβήξουν μπροστά και μακριά» με βλάβη ΟΛΗΣ της Τοπικής Κοινωνίας της περιοχής μας και οπισθοδρόμησής μας, ριγμένοι σε ΒΑΛΤΟ μιζέριας και ανοχής τους.
γ) Να ενισχύσουμε ΟΛΟΙ Νέα Μυαλά που ΑΞΙΖΟΥΝ και ΜΠΟΡΟΥΝ και αλλοίμονο αν δεν υπάρχουν και αλλοίμονό μας ΑΝ ΔΕΝ τα βρούμε σε κάθε «χώρο», να τα τιμήσουμε και να τα ενισχύσουμε για τη Νέα Γενιά τους που είναι τα παιδιά μας και το Μέλλον ΟΛΗΣ της Ελλάδας ΜΑΣ, η επί γης Αθανασία ΜΑΣ.
Δεν το συζητώ: Μπορούμε, αρκεί να πιστέψουμε στη ΔΥΝΑΜΗ ΜΑΣ. Το ερώτημα: ΘΕΛΟΥΜΕ ως ΠΟΛΙΤΕΣ να αγωνιστούμε και να ΠΡΑΞΟΥΜΕ, αλλά ΠΡΑΓΜΑΤΙ να ΠΡΑΞΟΥΜΕ πέραν στενών κομματικών ή και… «προεδροσυνδικαλιστικών εκστρατειών» ή μόνο λόγια χωρίς συνέπεια και συνέχεια και τίποτ’ άλλο;;
ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ για όλους
ΝΕΟ ΕΤΟΣ με ΝΕΟΥΣ και Ικανούς σε όλη την Ελλάδα μας.
Με την Πολιτιστική Πρωτεύουσα των Νέων στη Στερεά Ελλάδα μας.
Με το Πανεπιστήμιο και τα ΤΕΙ στη Λαμία και την «έναρξη» ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΒΟΥΛΗΣΗΣ για το Γεωπονικό ΕΚΤΟΣ Αθήνας στον Νέο Χάρτη Παιδείας στην Αγροτική Περιφέρειά μας.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ Β. ΣΜΟΚΟΒΙΤΗΣ
ΥΓ1. Η συνάντηση πέτυχε τον σκοπό της ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ: άνοιξε τα χαρτιά της η κ. Υπουργός να ξέρουμε. Και αυτό δεν θέλαμε; Η Υπουργός ήξερε ΤΙ ήθελε. Και το ΖΗΤΗΣΕ. Καθαρά. Είναι πολύ σημαντικό, το ότι γνωρίζουμε με ΤΙ έχουμε να κάνουμε και αναλόγως να πράξουμε.
Σε τι επέμειναν και διεκδίκησαν, τι συμφώνησαν και διαφώνησαν αλλά ΚΑΙ τι πέτυχαν οι ΑΙΡΕΤΟΙ των ΕΝΤΟΛΩΝ, και όχι απλώς «ήλθον, είδον και απήλθον» οι προσελθόντες και όχι απλώς…μίλησαν και…άκουσαν….και «καθένας ό,τι θέλει λέει». ΑΥΤΟ είναι ακόμα σίγουρα «αειφόρως αναπτυσσόμενο» προς τα…όπισθεν…με «ΧΕΙΜερία νάρκη»…
Αλλά ΑΝ ούτε αιρετοί ούτε πολίτες-φορείς δεν ξέρουν οι ΙΔΙΟΙ ή τι θέλουν ή τι ζητάνε ή ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ καθαρά να το ΛΕΝΕ και περισσότερο να ΠΡΑΤΤΟΥΝ, τότε δεν μένει παρά εμπαιγμός και εκμαυλισμός.
ΥΓ2. Ο κ. Πρόεδρος της Δ.Ε. επισημαίνει στην επιστολή του «την αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για το Πανεπιστήμιο». Είναι αλήθεια. Αυτή η αναζωπύρωση όμως οφείλεται στη Φλόγα ας πούμε «μερικών» Πολιτών που δεν έσβησε ούτε μέρα. Μακάρι να ήταν συνεχής ως φλόγα και να μη χρειαζόταν ανα-ζωπύρωση ούτε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ούτε στην Κεντρική Εξουσία, ούτε στη Διοικούσα του Πανεπιστημίου ΜΑΣ. Έτσι δεν θα υπήρχε σίγουρα σήμερα κανένα πρόβλημα υποβάθμισης και κανένας υπαινιγμός αφανισμού του Πανεπιστημίου να συζητάμε ούτε να μετράμε ΜΟΝΟ τις ζημιές και τα τεράστια οφέλη που έχει χάσει και η Παιδεία και η Τοπική Φθιωτική Κοινωνία, αλλά και της Περιφέρειάς μας, τόσα χρόνια με ΜΗΔΕΝ νέο Τμήμα στο Πανεπιστήμιό ΜΑΣ, ακόμα και στην έδρα του Λαμία.
ΥΓ3. Μέχρι τις εκλογές θα «σέρνονται» κάθε προεκλογικοί ανταγωνισμοί όλων για τα «δια των ενεργειών τους» κατορθώματα ακόμα και για πρόσφορες ΓΕΝΙΚΕΣ ρυθμίσεις που αφορούν σε ΟΛΗ τη χώρα και «δια των δικαιολογιών τους» μπαλώματα, αλλά οι πολίτες τοπικά και εθνικά θα βιώνουν μόνο την φριχτή ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ υποβάθμισης της Ζωής τους με την πολιτική γύμνια των ανίκανων της εκπροσώπησής τους. Και ΕΘΝΙΚΑ και ΤΟΠΙΚΑ, ως συγκοινωνούντα δοχεία, και αλληλοτροφοδοσία τους. Ένα ΣΥΓΓΝΩΜΗ από κανέναν δεν ακούγεται πουθενά και η Φθιώτιδα «εύκολη λεία» προσφέρεται ως «πειραματόζωο» Κεντρικής Εξουσίας με τις ευλογίες και νοοτροπίες των «Φθιωτών Κοινοταρχών του 1950», που όπως ΤΩΡΑ «υπερηφάνως στρουθοκαμηλίζοντας και πολιτικά νανοτανιζόμενοι» ομολογούν ΔΕΝ ήταν ικανοί ακόμα και στις ΠΑΧΙΕΣ αγελάδες όχι μόνο στη Λαμία αλλά ούτε καν ένα χωράφι σε ΟΛΟΚΛΗΡΗ την αγροτική ΦΘΙΩΤΙΔΑ επί ΟΚΤΩ ΧΡΟΝΙΑ να βρουν για να έχουν φέρει ΕΔΩ έστω ένα Τμήμα Γεωπονικής Σχολής ή για πρακτική άσκηση φοιτητών στον ΝΟΜΟ μας, σε όφελος της Φθιωτικής αγροτικής ζωής. Ούτε αυτό τουλάχιστον, ως έστω «φύλλο συκής» στην περιφερόμενη πολιτική γύμνια τους στον χώρο της Ανώτατης Εκπαίδευσης στον Νομό και στην Περιφέρειά μας. Διότι, όταν οι άλλοι στέριωναν Σχολές και Πανεπιστήμια επί οκτώ χρόνια, εδώ ΜΗΔΕΝ νέο Τμήμα έχει λειτουργήσει χωρίς χρήμα και έργα, ούτε μια Σχολή ούτε καν στη Λαμία ως Έδρα Περιφέρειας ούτε το 2006 ούτε το 2007 ούτε το 2008 ούτε το 2009 και 2011, και τρέχουμε στον… ΒΑΛΤΟ σήμερα για το… μέλλον με όσα η Κεντρική Εξουσία ΓΕΝΙΚΩΣ ρυθμίζει, γιατί διώξαμε τις ΠΑΧΙΕΣ αγελάδες και τις άρμεγαν οι ΝΟΜΑΡΧΕΣ με συγκροτήματα Πανεπιστημίων στην Πελοπόννησο και εμείς ψάχνουμε τώρα τις… ψόφιες σε άδεια δάση «διά των ενεργειών τους»…
του Γιώργου Σμοκοβίτη
Μετά τη συνάντηση με την Υπουργό Παιδείας εκδόθηκαν ανακοινώσεις: α) από την Περιφέρεια με Δελτίο Τύπου (κ. Κλέαρχος Περγαντάς) και β) από τον αρχηγό μείζονος μειοψηφίας Περιφέρειας (κ. Αθ. Χειμάρα) και στη συνέχεια γ) δημοσιεύθηκε επιστολή από τον Πρόεδρο της Διοικούσας του Πανεπιστημίου (κ. Δημ. Λουκόπουλο).
Ο κ. Αθανάσιος Χειμάρας ΜΗΔΕΝ έγραψε επί της ουσίας των θεμάτων της συνάντησης κυρίως για το Πανεπιστήμιο ΣΤΕΡΕΑΣ, προφανώς θεώρησε υποτιμητικό για τον θεσμικό του ρόλο να ενημερώσει τον…λαό, τους ΠΟΛΙΤΕΣ ιδιαίτερα της ΕΔΡΑΣ του και μόνο το…Περιφερειακό Συμβούλιο θα….ενημέρωνε-όπως….«ενημέρωσε» με την έγγραφη δήλωσή του.
Αντίθετα ο Περιφερειάρχης κ. Κλέαρχος Περγαντάς υπήρξε σαφής και ειλικρινής σε όσα όμως στη συνέχεια ο κ. Πρόεδρος της Διοικούσας με δημοσιευμένη επιστολή του θέλησε να τους δώσει δική του…«ερμηνεία» αν και ΑΠΩΝ ο ίδιος στη συνάντηση στην οποία κατά την έκφρασή του «παρευρέθηκε» ο Αντ/δρος της Διοικούσας, ΧΩΡΙΣ (ως όφειλε) να διευκρινίσει αν… παρερμηνεύθηκε και η εκπροσώπηση της ΔΙΟΙΚΟΥΣΑΣ στη συνάντηση στο ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ από τον Αντ/δρο, ο οποίος όμως κάθε άλλο παρά ΒΟΥΒΟΣ «παρευρέθηκε», όπως έπραξε μόνο η σύμβουλος κ. Μακρή.
Η ταπεινότητά μου, πολίτης, αυτήκοος και αυτόπτης, αλλά και ενεργά συμμετέχων και όχι «παρευρεθείς» στη συνάντηση με την κ. Υπουργό στην Αθήνα καταγράφω εδώ από τη σκοπιά ενός ΠΟΛΙΤΗ, σύμφωνα με τα ΓΕΓΟΝΟΤΑ και την προσωπική μου κρίση.
Τα θέματα που κυριάρχησαν ήταν ΔΥΟ:
1ον) Συγχώνευση Τ.Ε.Ι. (όχι αυτόνομα η εξέλιξή τους, αυτή ΔΕΝ συζητήθηκε ΚΑΘΟΛΟΥ, αλλά μόνο η… «συνεργασία» ΤΟΥΣ) με το ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ Στερεάς Ελλάδος με άμεση έναρξη για να καταλήξουν σε ΕΝΑ Τριτοβάθμιο Ίδρυμα.
Και 2ον) ΑΥΤΟχρηματοδότηση του Πανεπιστημίου και όχι από το ΔΗΜΟΣΙΟ.
«Βρέστε χρήματα και λειτουργήστε το», η παρότρυνση, η συμβουλή, το μήνυμα, η… εντολή προς ΟΛΟΥΣ από την κ. Υπουργό για το Πανεπιστήμιό μας, δηλ. ΑΥΤΟΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ του από «την τοπική κοινωνία και αλλού» κατά την άμεση «επέμβαση» που…. εξειδίκευσε ο απλώς…«παραβρεθείς» κ. Αντ/δρος της ΔΙΟΙΚΟΥΣΑΣ του Πανεπιστημίου.
Στη βασική τοποθέτησή μου: «κα Υπουργέ, ως σιδηρά Κυρία της Παιδείας, σας ζητώ να μην τιμωρήσετε τον τοπικό ΛΑΟ μας για τα λάθη των εκπροσώπων μας που άσκησαν την εξουσία τόσα χρόνια. Το Πανεπιστήμιό μας δεν είναι αυτό που θέλαμε ως Τοπική Κοινωνία, δώστε μία ευκαιρία, βοηθήστε τον ΛΑΟ της Στερεάς: ενισχύστε να ΕΞΕΛΙΧΘΕΙ το Πανεπιστήμιο ΣΤΕΡΕΑΣ Ελλάδας ως ΑΥΤΟΝΟΜΟ-ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΟ-ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ-ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΟ Πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδας, με έδρα τη ΛΑΜΙΑ. Τίποτ’ άλλο δεν δεχόμαστε. Δεν μπορεί να υπάρχει Περιφέρεια χωρίς Πανεπιστήμιό της, ούτε «μικρός πρωθυπουργός» κατά τον Καλλικράτη, χωρίς Πανεπιστήμιο».
Και στην απευθείας προς εμέ ερώτησή της «πού θα βρούμε λεφτά;», αμέσως της πρόσφερα την ΑΜΕΣΗ ΠΡΑΚΤΙΚΗ λύση που ΔΕΝ είχαν ζητήσει (ούτε άλλη λύση έδωσαν) οι «προλαλήσαντες» εμού και ήταν: κα Υπουργέ, παρακαλώ επιτρέψτε να χρησιμοποιηθούν τα ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΑ του 2011 και να μεταφερθούν στο 2012, αποδεσμεύστε τα ώστε να λύσουμε ΑΜΕΣΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ συνέχισης ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ των υπαρχόντων τμημάτων του, με έδρα τη ΛΑΜΙΑ. Δεν επιβαρύνουμε ΤΩΡΑ κανέναν άλλο, ΥΠΑΡΧΟΥΝ αυτά τα λεφτά, αφήστε να τα χρησιμοποιήσει το Πανεπιστήμιό μας.
Το παράπονό μου σ’αυτό το σημείο είναι: Ενώ η κα Υπουργός ΔΕΝ με διέκοψε ΚΑΘΟΛΟΥ, άκουγε με ΠΡΟΣΟΧΗ την απάντηση (σημείωνε ο Σύμβουλός της) που όφειλα να δώσω μετά την προς εμέ ερώτησή της, ΟΤΑΝ μου είχε δώσει τον λόγο (τελευταίος) και ενώ έπρεπε να συνεχίσω να δίνω κι άλλες λύσεις ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ και ΠΩΣ να μας ενισχύσει το ΔΗΜΟΣΙΟ, πρωτοστατούντος του κ. Χειμάρα με διέκοψαν οι….. αιρετοί και ο διορισμένος κ. Αντ/δρος, που εξάντλησαν την ΠΙΕΣΗ τους ΠΡΟΣ τον ΠΟΛΙΤΗ και όχι προς ΥΠΟΥΡΓΟ, ενώ πήγαμε ΕΚΕΙ να διεκδικήσουμε, όχι μόνο να…συμφωνήσουμε «σαν έτοιμοι από καιρό» με την κα Υπουργό ή να σιωπήσουμε ακούγοντας, αλλά να ΤΗΝ πείσουμε και όχι ΑΜΕΣΩΣ «να τα κατεβάσει όλα τα ΝΑΙ του» ο κ. Αθ. Χειμάρας ως αρχηγός μείζονος μειοψηφίας από τη ΣΤΕΡΕΑ Ελλάδα μπροστά στη «Σιδηρά Κυρία» της Παιδείας.
Έκαναν λάθος φαίνεται και εγώ και οι….λοιπές Δυνάμεις για την εκεί παρουσία μας. Δημόσια, ειλικρινά, εκφράζω ως πολίτης τα συγχαρητήριά μου προς την Υπουργό, διότι απέναντί μου υπήρξε ΑΨΟΓΗ, ως αιρετή ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ απέναντι σε ΠΟΛΙΤΗ. Άλλο διαφωνία επί της ουσίας, άλλο ΠΟΛΙΤΙΚΗ συμπεριφορά αιρετού ΠΡΟΣ Πολίτη. Όμως την πολιτική θρασύτατη ασχημονία του διέπραξε ΜΟΝΟ ο κ. Αθ. Χειμάρας εκεί, ΜΕΣΑ στο Υπουργείο και εναντίον του ΘΕΣΜΙΚΟΥ του ρόλου και εναντίον των Συμφερόντων ΟΛΗΣ της Περιφέρειάς μας επιχειρώντας -ανεπιτυχώς- ως άλλος…Λουδοβίκος να «απαγορεύσει», σε εμένα τον Πολίτη και ως Εκπρόσωπο όσων Εκπροσωπούσα, να διατυπώσω ως αίτημά ΜΑΣ προς το συμφέρον ΟΛΗΣ της Περιφέρειας ΚΑΙ την Μεταφορά του Γεωπονικού ΕΚΤΟΣ Αθηνών στην Περιφέρειά ΜΑΣ.
Αλλά παρά την απρέπειά του, το έθεσα στην κα Υπουργό, ΕΚΕΙ, στο Υπουργείο ΠΡΙΝ «το νέο χάρτη Παιδείας», ώστε έτσι να είναι ΠΑΝΤΑ απαιτητό για την Περιφέρειά ΜΑΣ, διότι ΔΕΝ παραιτηθήκαμε δια παραλείψεως της διεκδίκησής μας ενώπιον ΥΠΟΥΡΓΟΥ, όταν την συναντήσαμε επισήμως και μίλησαν οι ΑΙΡΕΤΟΙ για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση Περιφέρειας δηλ. και τα Τ.Ε.Ι. και το Πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδας. Πώς μπορούσε λοιπόν να λείπει από τις ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΕΣ θέσεις μας ενώπιον ΥΠΟΥΡΓΟΥ η διεκδίκηση ΜΑΣ για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση της ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΜΑΣ το Γεωπονικό, που η περιοχή μας είναι ο ΦΥΣΙΚΟΣ του χώρος; Και θα το παραλείπαμε, διότι «έτσι ήθελε» και ήταν ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΜΟΝΟΣ ο κ. Χειμάρας;
Σε εκείνον τόνισα ότι δεν θα μου υπαγορεύσει ούτε θα μου απαγορεύσει τι θα πω στην κ. Υπουργό και στην Υπουργό δήλωσα ότι μιλώ απευθείας και άνευ μεσαζόντων. Δυστυχώς, όμως δόθηκε η ευκαιρία στην Υπουργό να αποφύγει απάντηση επί της ουσίας, διότι η Υπουργός εκμεταλλεύτηκε την αφορμή να μην απαντήσει.
Αλλά με την αυτοχρηματοδότηση (του Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας) και ΟΧΙ από το Δημόσιο τάχθηκε αμέσως ΜΕΤΑ, την 15/12/2011 συμφωνών σαν να ήταν παρών στη συνάντηση ΚΑΙ ο Δήμαρχος Λαμιέων (κ. Γ. Κοτρωνιάς), προτείνοντας τη δαπάνη του Πανεπιστημίου να αναλάβουν οι ΔΗΜΟΤΕΣ, δηλαδή ο Δήμος Λαμιέων και άλλοι Δήμοι. Σαν…«έτοιμος από καιρό» πρόθυμος εκτελεστής της θέλησης ή… «παρότρυνσης» της Υπουργού κας Άννας Διαμαντοπούλου.
Δηλαδή, ΑΜΕΣΩΣ παραιτούμαστε από τις διεκδικήσεις μας και πάμε στην…αυτοχρηματοδότηση, με τοπική επιβάρυνση όλων μας, μόλις το «είπε η Υπουργός», την άλλη μέρα κιόλας! 13/12/2011 η θέληση της κ. Υπουργού, 15/12/2011 αμέσως «τα παίρνουμε από τον Δημότη» κι όχι από το ΔΗΜΟΣΙΟ. Γιατί, έτσι, ΧΩΡΙΣ άλλη συζήτηση; Με τον κ. Δημ. Συλεούνη, ως Δημοτικό Σύμβουλο πλειοψηφίας να κραυγάζει ως….τελάλης πραμάτειας του Δημάρχου «Δεν καταλαβαίνετε πόσο σπουδαία είναι η πρόταση του Δημάρχου; Δεν καταλαβαίνετε;» Ευτυχώς έδωσε «σύνθημα ευφυϊας τους» τους…είπε και… όλοι τους τότε κατάλαβαν, αλλιώς…. Και ήταν ο ΙΔΙΟΣ που πέρσι σε εκπομπή του FM1 «ενημέρωνε όλους υπευθύνως» και με τη Θεσμική του ιδιότητα, ως δημοτικός σύμβουλος πλειοψηφίας του συνδυασμού του κ. Δημάρχου, ότι «ο κ. Σμοκοβίτης δεν έχει… προτάσεις»!!! Δυστυχώς αυτά για την αυτοχρηματοδότηση, ενώ ΜΑΣ ΟΦΕΙΛΕΙ η Κεντρική Εξουσία που τιμωρεί τον ΤΟΠΙΚΟ ΛΑΟ, γιατί επί χρόνια ΔΕΝ πέτυχαν όσα ΕΠΡΕΠΕ οι τοπικοί εκπρόσωποί μας και χάσαμε και χρόνο και ΠΟΛΥ ΧΡΗΜΑ και τώρα το πληρώνουμε ακριβά.
Επέμεινα και υιοθετήθηκε στην πρόταση του Δημάρχου την 15/12/2011 τουλάχιστον το αίτημα της ΑΜΕΣΗΣ χρήσης του ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΟΥ με τη μεταφορά του στο 2012, ώστε αμέσως να αντιμετωπιστούν άμεσα προβλήματα λειτουργίας του Πανεπιστημίου μας.
Ο Δήμαρχος Λαμιέων κ. Γ. Κοτρωνιάς «παραπονέθηκε» διότι δεν προσκλήθηκε στη συνάντηση στο Υπουργείο. Αναληθώς το ισχυρίζεται, διότι ήθελε να έχει ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΜΟΝΟ από… «αρχηγό» και όχι από τον απλό… «λαό», ΔΙΟΤΙ: από τον Νοέμβριο στο Δημοτικό Συμβούλιο τον ΕΙΧΑ ΚΑΛΕΣΕΙ να ‘ρθει να ΠΑΜΕ με «όποιον άλλον αιρετό ήθελε» στην κα Υπουργό και ανακοίνωσα ότι «βάζω ένα λεωφορείο από την Πλατεία ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ». Ενώ, λοιπόν, συμφώνησε και σε συνάντησή μας, μου δήλωσε και συμμετοχή σε έξοδα (απέραντα….καλός!!!) ΟΜΩΣ για την ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ της….καλοσύνης του….ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΗΚΕ, αν και επίμονα τον αναζητούσα και εμφανίστηκε μετά από ένα μήνα και ΜΕΤΑ τη…συνάντηση που πραγματοποίησε ο κ. Περιφερειάρχης, όχι βέβαια με το….«Λεωφορείο του…ΛΑΟΥ» που το έβαζε ΠΟΛΙΤΗΣ.
Ο κ. Δήμαρχος με τη συνηθισμένη τακτική συμφωνεί μεν, αλλά ως… «Χουντίνι των Δημάρχων» παρών στην πόλη, ως θαυματοποιός εξαφανίζεται για την….εφαρμογή. Όμως για την ΑΥΤΟχρηματοδότηση είπε το ΝΑΙ του στην Υπουργό κι ας μην ήταν παρών στη συνάντηση, το ΙΔΙΟ είναι, είπε το ΠΑΡΟΝ στην εκτέλεση της ΕΝΤΟΛΗΣ της ή «παρότρυνσής» της ΑΜΕΣΩΣ. Δεν γνωρίζω με ποια αξιολόγηση δεν θέλησε να είναι αποδέκτης αποφάσεών του και η Δύναμη της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων ( ο κ. Τετριμίδας). Αλλά «ξέθαψε» ξαφνικά ένα επί χρόνια νεκρό «Ομιλο Φίλων Πανεπιστημίου», που ΜΗΔΕΝ είχε πράξει ή προσφέρει ουδέποτε. Για δικούς του –ανεξήγητους λόγους- δεν έλαβε υπόψη του ότι ΥΠΗΡΧΕ ήδη η πολύ ενεργή «κινούσα γη και ουρανό» ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ και ΠΡΙΝ αλλά και για την ίδρυση του Πανεπιστημίου ΜΑΣ και τη λειτουργία του με εξέλιξή του, αλλά δημιούργησε ως Δήμαρχος νέο «όμιλο» εξωθεσμικά του Δημοτικού Συμβουλίου χωρίς καμία πρόσκληση της Πρωτοβουλίας Πολιτών.
Σε αυτό το Δημοτικό Συμβούλιο προσωπικά δήλωσα ότι ως πολίτης πρόσφερα μεν, αλλά ζητώ συγγνώμη γιατί «δεν πρόσφερα ακόμα περισσότερα» και ρώτησα, μήπως και κάποιος άλλος εντός ή εκτός της αιθούσης θα ήθελε και εκείνος να ζητήσει συγγνώμη. Φυσικά αναμένεται η απάντηση, μόνο η σιωπή ήταν παρούσα.
Για την αυτοχρηματοδότηση ο κ. Πρόεδρος της Διοικούσας του Πανεπιστημίου στη σχετική επιστολή του αναφέρεται γενικώς «σε εναλλακτικές λύσεις» και σε «αρωγή της Περιφέρειας και των πολιτικών και κοινωνικών παραγόντων της Στερεάς Ελλάδας» που υπήρχε πάντα ως γενική κατεύθυνση, τίποτα σαφές στη γενικότητά τους.
ΤΟΝΙΖΩ ΕΔΩ:
ΑΝ, λοιπόν, οι ΔΗΜΟΤΕΣ πληρώνουν, ΓΙΑΤΙ να μην είναι ΔΗΜΟΤΙΚΟ το Πανεπιστήμιό ΜΑΣ, να αποφασίζουμε για ΟΛΑ εμείς; Κι αν πάμε σε «κάτι άλλο», τότε ποιο είναι αυτό, να ξέρουν από ΠΡΙΝ οι ΔΗΜΟΤΕΣ, αλλιώς η γέφυρα για το ΙΔΙΩΤΙΚΟ….. στρωμένη, αλλά τουλάχιστον ας ΞΕΡΟΥΜΕ τι θέλουμε και ΕΜΕΙΣ οι επονομαζόμενοι και Τοπική Κοινωνία.
Για τη ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ:
Στο Δελτίο Τύπου του κ. Περιφερειάρχη (ο κ. Χειμάρας για ΤΙΠΟΤΑ ΟΥΣΙΑΣ δεν «διαφωτίζει» ως αρχηγός μείζονος μειοψηφίας Περιφέρειας ΟΥΔΕΝΑ πολίτη με την γραπτή ανακοίνωση μηδενικής ενημέρωσης, ούτε για το σπουδαίο τούτο θέμα) ο κ. Περιφερειάρχης επί λέξει γράφει, σαφής, διαφωτιστικός, και ειλικρινής:
(σημ. οι υπογραμμίσεις δικές μου).
«Η κα Υπουργός ΤΟΝΙΣΕ την ανάγκη συνεργασίας Α.Ε.Ι και ΤΕΙ, προκειμένου να ΠΡΟΤΑΘΕΙ ΕΝΑ καινοτόμο πρόγραμμα ΣΠΟΥΔΩΝ και παρότρυνε τη Δ.Ε. του Πανεπιστημίου ΜΑΖΙ με τα Τ.Ε.Ι. να καταλήξουν ΣΥΝΘΕΤΙΚΑ σε προτάσεις και ΚΥΡΙΩΣ να διαμορφώσουν το ΠΛΑΙΣΙΟ ΕΝΟΣ Τριτοβάθμιου Ιδρύματος ΙΚΑΝΟΥ (στον ενικό) να ΠΑΡΑΞΕΙ (στον ενικό, το ένα) ποιοτικές και ανταγωνιστικές σπουδές». Χρειάζεται να αποδείξω ότι πρόκειται με ΚΟΙΝΗ ΛΟΓΙΚΗ για συγχώνευση σε ΕΝΑ, όσο χρειάζεται να αποδείξω ότι ΔΕΝ ήμουν… ελέφαντας ΕΚΕΙ ΜΕΣΑ σε αυτή τη συνάντηση. Αλλά επειδή ο ΑΠΩΝ κ. Πρόεδρος της Διοικούσας ισχυρίζεται ότι…. παρερμηνεύτηκε ΑΥΤΗ η… «καθ’όλα σωστή» (όπως ο κ. Πρόεδρος την χαρακτηρίζει στην επιστολή του), αλλά και ΕΠΙΚΑΛΕΙΤΑΙ ΑΥΤΗΝ την ανακοίνωση του κ. Περιφερειάρχη, θα σχολιάσω μόνον δι’ολίγον, αφού ο έτερος ΠΑΡΩΝ αιρετός ΟΥΔΕΝ γραπτόν έδωσε προς….διαφωτισμόν των απλών ΠΟΛΙΤΩΝ, ώστε να γνωρίζουν ΑΝ υπάρχει ίχνος διαφωνίας ή απόλυτη «συναίνεση συμφωνίας» μεταξύ και των ΔΥΟ ΑΥΤΟδιοικητικών με την παρότρυνση(!) της κας Υπουργού ΕΤΣΙ όπως ΑΚΡΙΒΩΣ την καταγράφει το ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ.
Θεωρεί ο κ. Πρόεδρος με αυτά τα ΔΕΔΟΜΕΝΑ που ο ίδιος επικαλείται στο Δελτίο Τύπου, τα «καθ’όλα σωστά», όπως τονίζει, ότι είναι «συνεργασία ΔΥΟ» και όχι «συγχώνευση σε ΕΝΑ!!!». Όμως: ή α) η ανακοίνωση ΔΕΝ είναι ΚΑΘΟΛΟΥ σωστή, ή β) αφού την εκλαμβάνει ο κ. Πρόεδρος ως «σωστή» ΤΟΤΕ επειδή συνεργασία του ΕΝΟΣ δεν υπάρχει, «του ενός με τον…εαυτό του», αλλά προϋποθέτει περισσότερα του ενός και επειδή η ανακοίνωση του Περιφερειάρχη μιλά τελικά ΜΟΝΟ για ΕΝΑ Τριτοβάθμιο Ίδρυμα, πρόκειται ΤΕΛΙΚΑ για ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ των ΔΥΟ σε ΕΝΑ Τριτοβάθμιο Ιδρυμα. Γι’αυτό ΝΑΙ μεν συνεργασία δύο στην αρχή που καταλήγει όμως–καθαρότατα- σε ΕΝΑ Τριτοβάθμιο Ίδρυμα και η κοινή λογική λέει επίσης ότι αυτό ΘΑ είναι «κάτι νέο» και όχι ΜΟΝΟ όπως ήταν το Πανεπιστήμιο. (Ας πούμε θα είναι: «ΠΑΝ-ΤΕΙ» ή «ΤΕΙ-ΠΑΝ» ή όπως αλλιώς χαρακτηριστεί).
Προς αυτή άλλωστε την κατεύθυνση «σαν προθυμότερος από καιρό» είχε εξηγήσει και ο κ. Χειμάρας περιχαρής πλειοδοτών και «εξηγώντας» ως ειδήμων στην κα Υπουργό: «Βεβαίως κα Υπουργέ οι Καθηγητές των ΤΕΙ να διδάσκουν στο Πανεπιστήμιο, έχουν τις ίδιες ειδικότητες!!!» άνευ άλλου τινός!!! Βεβαίως και τα κατεβάζει ΕΤΣΙ όλα τα ΝΑΙ του ο κ. Αθ. Χειμάρας ως Αρχηγός της μείζονος μειοψηφίας Περιφέρειας και αμέσως ΜΕΣΑ στο Υπουργείο στη ΘΕΛΗΣΗ-«παρότρυνση» της Υπουργού. Η μήπως ως ΘΕΣΜΙΚΟΣ παράγων «δεν κατάλαβε», σε τι συναινούσε, τι ενίσχυε; Αλλά και ο κ. Αντ/δρος ως «παραβρεθείς» είχε ενημερώσει τον καθηγητή κ. Αντ. Αλετρά, όπως ο ίδιος αποκάλυψε σε ερώτησή μου στο Δημοτικό Συμβούλιο της 15/12/2011, ότι συζητήθηκε στη συνάντηση ΚΑΙ για ΣΥΝΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ Καθηγητών ΤΕΙ-Πανεπιστημίου, δηλαδή ΟΛΑ ΙΔΙΑ και στο οικονομικό και διοικητικό, όπως είπε και σε ΣΥΝΘΕΤΙΚΑ προγράμματα ΣΠΟΥΔΩΝ, όπως το Δελτίο Τύπου, έ! λοιπόν, τι διαφορετικό μένει, ώστε να ΕΙΝΑΙ τελικά ΕΝΑ και όχι δύο; Συγχώνευση σε ένα, όπως θέλει καθένας αλλιώς ας το πει.
Πρέπει να τονισθεί ότι σε σύσκεψη με τη Δ.Ε. του Πανεπιστημίου, που είχαμε προκαλέσει οι Εκπρόσωποι Φορέων τον Δεκέμβριο του 2010, είχαμε σαφέστατα ξεκαθαρίσει «καμία συγχώνευση Πανεπιστημίου με Τ.Ε.Ι. δεν δεχόμαστε», αλλά ο κ. Πρόεδρος της Δ.Ε. του Πανεπιστημίου (Καθηγητής κ. Δημ. Λουκόπουλος) είχε αποφύγει να λάβει σαφή θέση. Αλλά και ουδέποτε και από κανέναν δεν τέθηκε ΟΥΤΕ στην ΕΙΔΙΚΗ σύσκεψη του Ιουνίου 2011 καμία ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ του Παν/μίου Στερεάς Ελλάδας με οποιοδήποτε Ίδρυμα ΕΚΤΟΣ ή ΕΝΤΟΣ της Περιφέρειάς ΜΑΣ, αλλά: Ανεξάρτητο, Αυτόνομο, Αυτοδύναμο, Αυτοδιοίκητο Πανεπιστήμιο ΣΤΕΡΕΑΣ Ελλάδας με ΕΔΡΑ την ΛΑΜΙΑ. Δημόσιο και δωρεάν, καμία και από κανένα, ούτε καν υπαινιγμός για…αυτοχρηματοδότηση του αλλά διεκδίκηση ενίσχυσής του από το Δημόσιο και δεν είχε γίνει καμία συζήτηση για το ΤΕΙ και ειδικότερα ΚΑΘΟΛΟΥ από ΚΑΝΕΝΑΝ ούτε καν υπαινιγμός για οποιοδήποτε ΕΙΔΟΣ ή ΜΟΡΦΗ «συγχώνευσης» Πανεπιστημίου Στερεάς και ΤΕΙ. Βέβαια αυτονόητες οι συνηθισμένες, όπως σε κάθε Οργανισμό, «συνεργασίες», αλλά χωρίς καμία «παρότρυνση» να χρειάζονται όπως π.χ. με την Ιερά Μητρόπολη του Νομού μας, που είναι και από όλους επιθυμητές.
Επομένως τέτοια «συζήτηση» από τους ΑΙΡΕΤΟΥΣ και από τον «παρευρεθέντα» ή εκπρόσωπο συμμετέχοντα της Δ.Ε. του Πανεπιστημίου Αναπληρωτή καθηγητή κ. Δημ. Παναγιωτόπουλο ή από την ταπεινότητά μου ήταν στο Υπουργείο ΕΚΤΟΣ ΕΝΤΟΛΗΣ-Απόφασης-Συζήτησης της ΕΙΔΙΚΗΣ σύσκεψης Περιφερειακού Συμβουλίου, στην οποία ΤΟΤΕ (Ιούνιος 2010) εκπροσωπήθηκε και το Πανεπιστήμιο σε αυτή από τον κ. ΠΡΟΕΔΡΟ της καθηγητή κ. Δημ. Λουκόπουλο που στην εισήγησή του ΤΟΤΕ ουδέν είπε, ΟΥΤΕ ΑΥΤΟΣ περί οποιασδήποτε νέας ΜΟΡΦΗΣ «συνεργασίας» με οποιοδήποτε Τ.Ε.Ι. Ο ισχυρισμός, λοιπόν, είτε περί ομοφώνου είτε κατά πλειοψηφίαν αποφάσεως της Ειδικής σύσκεψης είναι ΠΑΝΤΕΛΩΣ –επιεικώς- αναληθής, όταν την επικαλούνται για ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΕΚΕΙ στο Υπουργείο που ΘΑ αφορούσαν «συγχωνεύσεις και αυτοχρηματοδοτήσεις του ιδρύματος».
Άλλο γενικώς ενίσχυση Τ.Ε.Ι., αλλά ΟΧΙ συζήτηση-συμφωνία για «συνεργασία συγχώνευσης». Άλλωστε ούτε στην ΕΙΔΙΚΗ σύσκεψη, ούτε στο Υπουργείο κλήθηκε Εκπρόσωπος Τ.Ε.Ι. αλλά μόνο το Πανεπιστήμιο. «Ανήλικο παιδί» είναι δηλαδή, ή με υποβάθμισή του συζητούσαν ΕΡΗΜΗΝ του; Δεν κλήθηκε γιατί ούτε και στην Ειδική είχε κληθεί, ΔΙΟΤΙ ΔΕΝ συζητήθηκε για Τ.Ε.Ι. καθόλου τίποτα, ούτε βέβαια τίποτα το «ειδικό» που να το αφορά. ΠΩΣ και ΓΙΑΤΙ βρέθηκε, λοιπόν, ΕΚΤΟΣ απόφασης της Ειδικής σύσκεψης να αποφαίνεται ως ειδήμων ο κ. Χειμάρας ακόμα και για θέματα ΣΥΝΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ Τ.Ε.Ι. και Πανεπιστημίου; Ποιο κίνητρο και ποια απόφαση ΕΙΔΙΚΗΣ ΣΥΣΚΕΨΗΣ υπήρχε να δέχεται και «υπερηφάνως» να προχωρά και σε εξειδικεύσεις; ΕΚΤΟΣ απόφασης ΕΙΔΙΚΗΣ σύσκεψης να προκύψει από ΔΥΟ, ΕΝΑ τελικά Τριτοβάθμιο Ίδρυμα.
Η αλήθεια είναι ότι εκτός από το Πανεπιστήμιο Στερεάς στην ΕΙΔΙΚΗ σύσκεψη ΘΕΤΙΚΑ τονίστηκε ΜΟΝΟ η μεταφορά του Γεωπονικού στην Περιφέρειά μας και από τους Αρχηγούς παρατάξεων του Περιφερειακού Συμβουλίου (πλην μόνο κ. Αθ. Χειμάρα) και του Δημάρχου Λαμιέων και από εμέ εκπροσωπώντας ΦΟΡΕΙΣ της Φθιώτιδας, όπως και στην Εισήγησή μας. Αλλά είχαμε και τη ΣΤΗΡΙΞΗ-ΘΕΤΙΚΗ τοποθέτηση, σε προηγούμενο Περιφερειακό Συμβούλιο σε ΕΠΙΣΗΜΗ επίσκεψη του «συναρμόδιου» Υπουργού ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ μέσα στη ΛΑΜΙΑ (μετά από συνάντησή μου και μόνο ως ΠΟΛΙΤΗΣ, με καμία άλλη ιδιότητά μου, μέσα στο Υπουργείο αλλά και μετά, μέσα στο Περιφερειακό Συμβούλιο στη ΛΑΜΙΑ). Επομένως ΟΛΟΙ ΕΜΕΙΣ και από την Περιφέρεια και από τη Φθιώτιδα και από τη Λαμία ΚΑΙ ο Υπουργός μαζί μας και εναντίον του αιτήματός μας ΜΟΝΟ ο Αρχηγός της μείζονος μειοψηφίας (εκπροσωπώντας μόνο τον εαυτό του, τον συνδυασμό του ή και το κόμμα του «χρίσματός ΤΟΥ»;) της ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ Στερεάς Ελλάδας.
Στην Υπουργό κατέθεσα και πάλι και παρέπεμψα στην εισήγηση εκπροσώπων ΦΟΡΕΩΝ της ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ και αναφέρθηκα, πέραν της οικονομικής ενίσχυσης άμεσα του Πανεπιστημίου και με την εξέλιξη των δύο υπαρχόντων Τμημάτων του σε ΣΧΟΛΕΣ, ως μελλοντική προοπτική εξέλιξης του Πανεπιστημίου τη Σχολή Ελληνικού Πολιτισμού που και η Υπουργός δέχτηκε ότι είναι καινοτόμος και δεν υπάρχει άλλη στην Ελλάδα και θα έφερνε ξένους φοιτητές, όπως θέλει και η Υπουργός αλλά και ΧΡΗΜΑ από το εξωτερικό για το Πανεπιστήμιό μας. Σε αυτή την ΕΙΣΗΓΗΣΗ εκπροσώπων ΦΟΡΕΩΝ της ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ υπάρχει τεκμηριωμένα και Σχολή Επιστημών Περιβάλλοντος, αλλά από την αρχή ΚΑΙ η μεταφορά του Γεωπονικού στην Περιφέρειά ΜΑΣ ως αίτημα και λόγω Αποκέντρωσης.
Όταν, μετά τα όσα είχαν λεχθεί, επέμεινα ο ίδιος έντονα στην κα Υπουργό να «ξεκαθαρίσουμε ορισμένα πράγματα» σηκώθηκαν όλοι με την κα Υπουργό «να φύγουμε» και στην επιμονή μου η Υπουργός με παρέπεμψε σε «όσα είπε και η Διοικούσα, τίποτ’ άλλο δεν έχω να ΣΑΣ πω».
Επομένως: ΤΡΙΑ θέματα έχουν τεθεί ήδη στο Υπουργείο:
1ον) Το κυρίαρχο: Πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδας
α) Αυτοχρηματοδότηση, β) Συγχώνευση
2ον) Τ.Ε.Ι. (όχι ως ανεξάρτητο πλέον, αλλά σε ένα πλαίσιο συνεργασίας-συγχώνευσης των ΔΥΟ σε ΕΝΑ) ΜΕ το Πανεπιστήμιο.
3ον) Γεωπονικό εκτός Αθήνας στην Περιφέρειά μας.
Τα δύο πρώτα (Πανεπιστήμιο, Τ.Ε.Ι.) τα συζήτησαν-συναίνεσαν οι ΑΙΡΕΤΟΙ και ο Αντ/δρος της Δ.Ε. του Παν/μίου. Στη συνέχεια και ο Δήμαρχος Λαμιέων ως προς την αυτοχρηματοδότησή του με εφαρμογή από τον Δήμο.
Το τρίτο το έθεσε η ταπεινότητά μου ως ΠΟΛΙΤΗΣ, με Δικαίωμα έκφρασης ΑΙΤΗΜΑΤΟΣ προς Υπουργό εκεί εκπροσωπώντας ΦΟΡΕΙΣ, όπως είχαμε υπογράψει ΚΑΙ την από Σεπτεμβρίου 2010 ΕΙΣΗΓΗΣΗ μας αλλά και στην ΕΙΔΙΚΗ σύσκεψη είχε συζητηθεί και έλαβαν θέση αλλά και μετά, με ΝΕΟ έγγραφό μας (αμέσως μετά την ειδική σύσκεψη), αλλά και στη συνέχεια τον Νοέμβριο του 2011 το υιοθέτησαν και Περιφερειάρχης και Δήμαρχος Λαμίας με ΝΕΑ δικά τους έγγραφα προς τα Υπουργεία, σε συνάντησή μου στα Γραφεία τους, σύμφωνα και με τη ΘΕΤΙΚΗ τοποθέτηση του Υπουργού ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ και ΤΡΟΦΙΜΩΝ (που αποτελεί σπουδαία και εκμεταλλεύσιμη κατάκτησή μας) που τάχθηκε ΕΠΙΣΗΜΑ και ΞΕΚΑΘΑΡΑ ΥΠΕΡ της Μεταφοράς του Γεωπονικού ΕΚΤΟΣ Αθήνας στην ΕΠΑΡΧΙΑ, στην Ελληνική ΥΠΑΙΘΡΟ και εμείς τα διεκδικούμε στην Περιφέρειά ΜΑΣ, αξιοποιώντας αυτή την ΙΣΧΥΡΗ συμμαχία ΚΑΙ του «συναρμόδιου» άμεσα ενδιαφερομένου Υπουργού Γεωργίας, που πετύχαμε με τις διεκδικήσεις μας για το συμφέρον ΟΛΗΣ της Περιφέρειας, αλλά και των ΝΕΩΝ της Ελλάδας να μην «εγκλωβίζονται» στην Ομόνοια των Αθηνών. Με ΑΥΤΑ τα δεδομένα, ως ΠΟΛΙΤΗΣ από τη Στερεά έχοντας την ευκαιρία ΜΕΣΑ στο Υπουργείο θα ήταν ή πολιτική ΒΛΑΚΕΙΑ ή πολιτική ΑΔΥΝΑΜΙΑ ή σκοπιμότητα (σχεδόν προδοσία εκπροσώπησης) εναντίον ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΟΣ (τωρινού και μελλοντικού) ΟΛΗΣ της Περιφέρειας αν δεν έθετα ΜΕΣΑ στο ΝΕΟ χάρτη Ιδρυμάτων Παιδείας που ΤΩΡΑ χωροθετεί η Υπουργός ΚΑΙ το Γεωπονικό ΕΚΤΟΣ Αθηνών στην δική μας Περιφέρεια ως αίτημα από ΤΩΡΑ απαιτητό και ΜΕΣΑ «στο σχεδιασμό του χάρτη», όπου το ΕΓΚΛΗΜΑ της παράλειψης θα ήταν ευκαιρία που περιφρονήσαμε και θα μας εκδικηθεί, ενώ κατατεθειμένη τώρα η διεκδίκησή μας σε μία ΕΠΙΣΗΜΗ συνάντηση στο Υπουργείο είναι ΠΑΝΤΑ αξιοποιήσιμη.
Η Υπουργός χωροθετεί ΤΩΡΑ τον «Νέο χάρτη Ανωτάτης Εκπαίδευσης σε ΟΛΗ τη Χώρα». Κατέθεσα το αίτημα ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΕΙ στον «νέο χάρτη με τη χωροθέτηση γιατί ΥΠΑΡΧΕΙ αίτημα» ΑΝ ΔΕΝ υπάρχει ούτε κάν αίτημα ΠΩΣ να «χωροθετηθεί;» Και δεν είναι ένας «απλός χάρτης», αλλά θα αλλάξει, ΑΝ μπούμε σε ΑΥΤΟΝ, όλο τον χάρτη Ανόδου και Προόδου ΟΛΗΣ της Περιφέρειας σε κάθε γωνιά της με ΤΕΡΑΣΤΙΑ οφέλη για ΟΛΟΥΣ και θα αφορά σε όλους, ιδιαίτερα τους ΝΕΟΥΣ σε ΟΛΗ την Ελλάδα που θα τους κρατάει στους Ανοιχτούς Ορίζοντες της επαρχίας και δεν θα διώχνει και αυτούς στο γκέτο της Αθήνας. Και να βρίσκεται ΑΙΡΕΤΟΣ της Περιφέρειάς ΜΑΣ να είναι εναντίον ακόμα και απλής κατάθεσης ΜΕΣΑ στο Υπουργείο Παιδείας ΤΕΤΟΙΟΥ αιτήματος;
Το Υπουργείο ΠΡΕΠΕΙ να ΑΙΤΙΟΛΟΓΗΣΕΙ όχι «διαδικαστικά ή νομικίστικα» (αυτά ρυθμίζονται), ως συνήθως απαντά γενικώς, αλλά ΚΑΘΑΡΑ την ΠΟΛΙΤΙΚΗ του ΒΟΥΛΗΣΗ, με τις νέες αναδιαρθρώσεις που ευαγγελίζεται σε ΟΛΗ τη χώρα: «Πού τοποθετεί το ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ Πανεπιστήμιο στην Ελλάδα του 2011 μ.Χ.: Στην Ελληνική ύπαιθρο ή στο…Μοναστηράκι της Αθήνας;»
Και με το κριτήριο της Πολιτικής Βούλησης ΤΩΡΑ στο θέμα του Γεωπονικού αξιολογούμε σίγουρα την αξιοπιστία του Υπουργείου ΤΩΡΑ, σήμερα όχι χθες, στα θέματα του Πανεπιστημίου Στερεάς και των ΤΕΙ και το Υπουργείο ΠΡΕΠΕΙ να δικαιολογήσει ΓΙΑΤΙ, εάν θέλει ΝΕΟ ΧΑΡΤΗ σε αυτόν θα αφήνει, ΑΝ αφήσει τελικά, ΕΝΤΟΣ Αθηνών το Γεωπονικό. Ξεκάθαρα.
Αν έχουμε το Γεωπονικό εκτός διαπραγματεύσεων-διεκδικήσεών μας, αν δείξουμε διατεθειμένοι να ρίξουμε «τη λευκή πετσέτα» μάς «στριμώχνει» το Υπουργείο στα σκοινιά και «μας κάνει ό,τι θέλει». Θα είναι ΜΕΓΑ λάθος να πάρουμε από το τραπέζι αιτημάτων το ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ. Είναι το μόνο διαπραγματευτικό μας χαρτί, άλλο δεν έχουμε και θέλησα να το ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΩ ΕΚΕΙ «στη χαρτογράφο Υπουργό» για το Συμφέρον ΟΛΗΣ της Περιφέρειάς ΜΑΣ. Επιτέλους ποια Συμφέροντα, ποιοι επιβάλλουν να μένει το ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ενάντια στο Συμφέρον ΟΛΗΣ της Νεολαίας Γεωπόνων και Αγροτών στην ΑΘΗΝΑ εναντίον ΚΑΙ της ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ σε υπηρεσίες που αφορούν ΑΜΕΣΑ στην Επαρχία, εναντίον του Συμφέροντος της Περιφέρειάς μας και ποιοι είναι ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΙ ΜΟΝΟ να το Υπηρετούν;
Υπάρχουν δύο τάσεις: Η μία είναι να ζητάς όλο και λιγότερα, γιατί οι εκπρόσωποί σου δεν έχουν «κότσια» και ζητάνε με πολιτική ηττοπάθεια μόνον εκείνοι όσα μπορούν λιγότερα, μόνο για την πολιτική τους επιβίωση γιατί «δεν τραβάνε μακρύτερα», δεν μπορούν. Αυτή οδήγησε σε ΜΗΔΕΝ νέο Τμήμα το Πανεπιστήμιο ΜΑΣ και προσπαθούμε τώρα να το ανασύρουμε από τον βάλτο 8χρονης στασιμότητάς του.
Η άλλη είναι να ζητάς όλο και περισσότερα κι αν οι εκπρόσωποι δεν μπορούν «μη σας κρατάνε πίσω» βρέστε ικανότερους ή τραβάτε μόνοι σας, για να ΜΗΝ τους δίνετε και τζάμπα ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ για να σας ΖΗΜΙΩΝΟΥΝ. Αυτή οδηγεί ΣΙΓΟΥΡΑ στο «να χάσεις τους πολιτικά ΑΝΙΚΑΝΟΥΣ εκπροσώπους».
Πηγαίνοντας στο Υπουργείο δεν υπήρχε ΚΑΝΕΝΑΣ λόγος να «αλλάξω» όσα είχα εντολή και υποσχεθεί να πράξω από την πλευρά ΠΟΛΙΤΩΝ-ΦΟΡΕΩΝ. Ούτε πριν, ούτε εκεί, ούτε μετά «άλλαξα σε τίποτα» ούτε προς το καλύτερο ούτε προς το χειρότερο. Άλλο κατ’ανάγκην αλλά εν γνώσει συμβιβασμός αξιοπρεπών, άλλο συμφωνία υποτακτικών. Άλλο να ενημερώνεσαι ΚΑΘΑΡΑ για να συναποφασίζεις με όσους καθαρά εκπροσωπείς, άλλο να αιφνιδιάζεσαι με «θολούρα προσφορών και εντολών». Τις συμφωνίες που είχα με όσους ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΑ και ο ίδιος είχα υποστηρίξει ΑΥΤΕΣ με απόλυτη ΕΥΛΑΒΕΙΑ ΤΗΡΗΣΑ, και ΜΟΝΟ αυτές και τίποτα άλλο. Η προσωπική τοποθέτηση, θέληση ή κρίση σε αυτές τις περιπτώσεις δεν επικυριαρχεί είναι «δεσμευμένη» με την Εκπροσώπηση.
Και επειδή έπρεπε να υπάρχει ένα οργανωμένο πλαίσιο ΔΡΑΣΗΣ «συντονισμού ΟΛΩΝ» κι όχι «ντουφεκιές στον αέρα καθενός» ο ίδιος ως ΠΟΛΙΤΗΣ όχι μόνο πρότεινα αλλά όσο εξαρτάται από μένα, έκανα ΠΡΑΞΗ ενήργησα και ΕΤΣΙ τουλάχιστον οι ΦΟΡΕΙΣ οργανώθηκαν σε κοινή τους ΔΡΑΣΗ ενάντια στη συνεχή ΑΔΡΑΝΕΙΑ αιρετών, αλλά από τη «ΧΕΙΜερία νάρκη» τους ούτε με «ντουφεκιές» δεν ξύπνησαν ούτε οι ευλογίες του Δεσπότη δεν τους φώτισαν.
Αλλά πέραν από τη συνάντηση της 13-12-2011 οι συγκεκριμένες θέσεις-προτάσεις ΠΟΛΙΤΗ που είχα επανειλημμένα ζητήσει, είναι:
1ον) Να διοργανωθεί σε χώρο που θα είναι δυνατή η ευρύτερη προσέλευση πολιτών δημόσιος διάλογος-ενημέρωση μεταξύ Διοικούσας Επιτροπής του Πανεπιστημίου-Αυτοδιοίκησης-Βουλευτών-Περιφερειάρχη και Εκπροσώπων των ΤΕΙ και Φοιτητών για τον ρόλο της Δ.Ε., για τον ρόλο και την παρέμβαση της Αυτοδιοίκησης και της Τοπικής Κοινωνίας στα θέματα που αφορούν στην εξέλιξη του ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ Πανεπιστημίου ΜΑΣ (και προς την Κεντρική Εξουσία). Τι είδος Πανεπιστημίου προγραμματίζεται, ΠΟΙΕΣ Σχολές και ΠΟΣΕΣ με ποιο χρονοδιάγραμμα και τρόπο εφαρμογής του και εξεύρεσης πόσων και πως κονδυλίων, οι προοπτικές, οι δυσκολίες, οι διαδικασίες, ο εσωτερικός κανονισμός λειτουργίας του Πανεπιστημίου και τα εκλεκτορικά σώματα και πότε, διασπορά Σχολών, πότε, που ή όχι, χρονοδιάγραμμα χωροθέτησής του και όλα τα σχετικά θέματα, ΑΝΟΙΧΤΑ, ΞΕΚΑΘΑΡΑ, ΔΗΜΟΣΙΑ στο σύνολό τους (κι όχι απομονωμένα, αποσπασματικά και θολά) με την ευρύτατη απευθείας προβολή τους από τα ΜΜΕ ιδιαίτερα για το ποιος ο ρόλος του Πανεπιστημίου και της Διοικούσας Επιτροπής του στην αναβάθμιση της γενικότερης Πνευματικής Ζωής της Τοπικής Κοινωνίας και ΠΩΣ θα επιτευχθεί, ώστε ΟΛΟΙ να γνωρίζουμε και να συμμετέχουμε.
Η Νομαρχία Φθιώτιδας και ο Δήμος Λαμιέων με έγγραφά τους προς το Υπουργείο Παιδείας έχουν εισηγηθεί και προς τη Διοικούσα Επιτροπή την ίδρυση α) Σχολής Ελληνικού Πολιτισμού (Πρέσβεις του Ελληνικού Πνεύματος στις άλλες χώρες) και β) τη Μεταφορά του ΓΕΩΠΟΝΙΚΟΥ Πανεπιστημίου στη Στερεά Ελλάδα.
2ον) Να υπάρξει κοινή συνάντηση Περιφερειάρχη, Νομαρχών Προέδρων ΤΕΔΚ και Βουλευτών όλων των Νομών της Περιφέρειάς μας για κοινό προγραμματισμό και δραστηριοποίηση σε κοινούς στόχους με ευρύτερο σκοπό α) την αναβάθμιση του Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας και β) την Μεταφορά του Γεωπονικού Πανεπιστημίου στην Περιφέρειά μας με τεράστια οφέλη για όλη την περιοχή μας.
3ον) Για να οργανωθεί η κοινή δραστηριοποίηση συμμετοχή όλων είναι αναγκαία η συνάντηση-σύσκεψη όλων των φορέων του Νομού, ώστε να υπάρχει και οργανωμένη δύναμη πίεσης για την επίτευξη των κοινών στόχων μας. Τέτοιες συσκέψεις δεν χρειάζονται, βέβαια, καμία προηγούμενη άδεια ούτε έγκριση από καμία Αρχή Κεντρική ή Τοπική γιατί, ως γνωστόν, οι πολίτες έχουν ευθέως εκ του Συντάγματος το δικαίωμα του συνέρχεσθαι αλλά και του συσκέπτεσθαι και προπαντός του Ελευθέρως σκέπτεσθαι, που είναι ΚΑΙ υποχρέωσή τους, όταν πρόκειται για το Μέλλον των παιδιών τους και γι’ αυτό και της Πατρίδας τους.
4ον) Να καθιερωθεί κάθε έτος από μία Πρωτεύουσα Νομού της Περιφέρειας ως «Πολιτιστική Πρωτεύουσα των Νέων της Περιφέρειας μας» με ποικίλες εκδηλώσεις με σκοπό την τόνωση της ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ των Νέων μας, ώστε να ενισχυθεί ο Νέος πληθυσμός της περιοχής μας. Οι Μητροπόλεις των Νομών θα μπορούσαν να συμμετέχουν ενεργά σε μία τέτοια περιφερειακή εκδήλωση και προσπάθεια πολλαπλών στόχων.
5ον) Πρέπει να υπάρχει και γι’αυτό πρέπει να γίνει η έντονη προσπάθεια υπαγωγής των Πανεπιστημιακών Τμημάτων του Αγρινίου (όχι στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων ή Πατρών) αλλά στο Πανεπιστήμιο ΣΤΕΡΕΑΣ Ελλάδος που θα είναι ο κοινός τόπος συνέχειας και ενίσχυσης της ιστορικής και πνευματικής ενότητας όλης της Στερεάς Ελλάδας.
ΑΠΟ ΠΟΤΕ τα έχω αυτά υποβάλει προς Αρχές, αιρετούς και είναι δημοσιευμένα στον Τύπο προς γνώση ΟΛΩΝ;; Ημερομηνία: 24-1-2007. Από το 2007, δηλαδή από ΠΕΝΤΕ (5) ΧΡΟΝΙΑ πριν. Είναι ΤΩΡΑ αργά να ΓΙΝΟΥΝ και να μη συνεχίσουν να είναι «στου κουφού την πόρτα»;
Ας μου επιτραπεί εδώ η προσωπική θέση και επιλογή «τι θα ήθελα για τον τόπο μου» ως ψηφοφόρος πολίτης για την περιοχή της ιδιαίτερης Πατρίδας μου.
Α) Το τρίπτυχο Τριτοβάθμιων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α’βάθμια και Β’βάθμια υπάρχουν ήδη και αυτονόητη η ΑΞΙΑ τους στη σύνολη Ζωή όλων) ως βάση ανάπτυξης και Προόδου ΟΛΗΣ της Περιφέρειας ΜΑΣ:
1) Ενισχυμένο με ΣΧΟΛΕΣ Πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδας με ενισχυμένη την ΕΔΡΑ του, Λαμία
2) Τ.Ε.Ι.
3) ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ Πανεπιστήμιο όχι στην Αθήνα, αλλά ΕΔΩ στην Αγροτική Περιφέρειά ΜΑΣ.
Γύρω από αυτό το κέντρο: Πολιτισμός-Τουρισμός-Υπηρεσίες-Παραγωγή-Εμπόριο, θα ‘ρθουν συνακόλουθα και θα δώσουν τη συνολική ΩΘΗΣΗ ΟΛΗΣ της περιοχής και σε ΠΝΕΥΜΑ και σε ΧΡΗΜΑ και σε ΠΕΡΗΦΑΝΕΙΑ με ανοιχτούς ορίζοντες ιδιαίτερα των ΝΕΩΝ και ΕΔΩ, μένοντας και φέρνοντας και άλλους ΕΔΩ. Οι Πηγές Πλούτου στην περιοχή μόνο έτσι θα αποκτήσουν τη βέλτιστη αξιοποίηση και τη μέγιστη απόδοση της εκμετάλλευσής τους.
Β) Όλη η Φθιώτιδα με σύμβολο τον Αχιλλέα να προβληθεί ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ ως η ΜΗΤΡΑ-Μητέρα όλων των Ελλήνων και του Ελληνισμού-Αμφικτυονιών με πολιτιστικά τουριστικά και ποικίλα τεράστια οφέλη για ΟΛΗ τη Φθιώτιδα και για την ευρύτερη περιοχή της Περιφέρειάς μας.
Γ) Η Πολιτιστική Πρωτεύουσα των ΝΕΩΝ της Στερεάς Ελλάδας, στεριώνοντας το «μέσα τους πλούτο» και διευρύνοντας τους ορίζοντες Πολιτισμού των ΝΕΩΝ με την Περιφερειακή Συνείδηση ενότητας ΟΛΩΝ των ΝΕΩΝ Στερεάς Ελλάδας με συνέπεια «Μόρφωση Ψυχής» ΟΛΩΝ ασχέτως του τομέα βιοπορισμού τους.
Θέλω να ελπίζω, γιατί το πιστεύω ότι ΜΠΟΡΟΥΜΕ και μας ΑΞΙΖΕΙ αλλά θα το πετύχουμε με τρεις προϋποθέσεις:
α) Να ξέρουμε ΚΑΘΑΡΑ τι λέμε, τι θέλουμε, τι ζητάμε, και να είναι αυτά που τα εννοούμε κιόλας.
β) Να απαλλαγούμε -καιρός είναι- από «βαρίδια» πολιτικής γύμνιας, ανικανότητας που επί χρόνια μάς έχουν κρατήσει πίσω ΟΛΟΥΣ γιατί ΔΕΝ μπορούν «να τραβήξουν μπροστά και μακριά» με βλάβη ΟΛΗΣ της Τοπικής Κοινωνίας της περιοχής μας και οπισθοδρόμησής μας, ριγμένοι σε ΒΑΛΤΟ μιζέριας και ανοχής τους.
γ) Να ενισχύσουμε ΟΛΟΙ Νέα Μυαλά που ΑΞΙΖΟΥΝ και ΜΠΟΡΟΥΝ και αλλοίμονο αν δεν υπάρχουν και αλλοίμονό μας ΑΝ ΔΕΝ τα βρούμε σε κάθε «χώρο», να τα τιμήσουμε και να τα ενισχύσουμε για τη Νέα Γενιά τους που είναι τα παιδιά μας και το Μέλλον ΟΛΗΣ της Ελλάδας ΜΑΣ, η επί γης Αθανασία ΜΑΣ.
Δεν το συζητώ: Μπορούμε, αρκεί να πιστέψουμε στη ΔΥΝΑΜΗ ΜΑΣ. Το ερώτημα: ΘΕΛΟΥΜΕ ως ΠΟΛΙΤΕΣ να αγωνιστούμε και να ΠΡΑΞΟΥΜΕ, αλλά ΠΡΑΓΜΑΤΙ να ΠΡΑΞΟΥΜΕ πέραν στενών κομματικών ή και… «προεδροσυνδικαλιστικών εκστρατειών» ή μόνο λόγια χωρίς συνέπεια και συνέχεια και τίποτ’ άλλο;;
ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ για όλους
ΝΕΟ ΕΤΟΣ με ΝΕΟΥΣ και Ικανούς σε όλη την Ελλάδα μας.
Με την Πολιτιστική Πρωτεύουσα των Νέων στη Στερεά Ελλάδα μας.
Με το Πανεπιστήμιο και τα ΤΕΙ στη Λαμία και την «έναρξη» ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΒΟΥΛΗΣΗΣ για το Γεωπονικό ΕΚΤΟΣ Αθήνας στον Νέο Χάρτη Παιδείας στην Αγροτική Περιφέρειά μας.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ Β. ΣΜΟΚΟΒΙΤΗΣ
ΥΓ1. Η συνάντηση πέτυχε τον σκοπό της ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ: άνοιξε τα χαρτιά της η κ. Υπουργός να ξέρουμε. Και αυτό δεν θέλαμε; Η Υπουργός ήξερε ΤΙ ήθελε. Και το ΖΗΤΗΣΕ. Καθαρά. Είναι πολύ σημαντικό, το ότι γνωρίζουμε με ΤΙ έχουμε να κάνουμε και αναλόγως να πράξουμε.
Σε τι επέμειναν και διεκδίκησαν, τι συμφώνησαν και διαφώνησαν αλλά ΚΑΙ τι πέτυχαν οι ΑΙΡΕΤΟΙ των ΕΝΤΟΛΩΝ, και όχι απλώς «ήλθον, είδον και απήλθον» οι προσελθόντες και όχι απλώς…μίλησαν και…άκουσαν….και «καθένας ό,τι θέλει λέει». ΑΥΤΟ είναι ακόμα σίγουρα «αειφόρως αναπτυσσόμενο» προς τα…όπισθεν…με «ΧΕΙΜερία νάρκη»…
Αλλά ΑΝ ούτε αιρετοί ούτε πολίτες-φορείς δεν ξέρουν οι ΙΔΙΟΙ ή τι θέλουν ή τι ζητάνε ή ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ καθαρά να το ΛΕΝΕ και περισσότερο να ΠΡΑΤΤΟΥΝ, τότε δεν μένει παρά εμπαιγμός και εκμαυλισμός.
ΥΓ2. Ο κ. Πρόεδρος της Δ.Ε. επισημαίνει στην επιστολή του «την αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για το Πανεπιστήμιο». Είναι αλήθεια. Αυτή η αναζωπύρωση όμως οφείλεται στη Φλόγα ας πούμε «μερικών» Πολιτών που δεν έσβησε ούτε μέρα. Μακάρι να ήταν συνεχής ως φλόγα και να μη χρειαζόταν ανα-ζωπύρωση ούτε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ούτε στην Κεντρική Εξουσία, ούτε στη Διοικούσα του Πανεπιστημίου ΜΑΣ. Έτσι δεν θα υπήρχε σίγουρα σήμερα κανένα πρόβλημα υποβάθμισης και κανένας υπαινιγμός αφανισμού του Πανεπιστημίου να συζητάμε ούτε να μετράμε ΜΟΝΟ τις ζημιές και τα τεράστια οφέλη που έχει χάσει και η Παιδεία και η Τοπική Φθιωτική Κοινωνία, αλλά και της Περιφέρειάς μας, τόσα χρόνια με ΜΗΔΕΝ νέο Τμήμα στο Πανεπιστήμιό ΜΑΣ, ακόμα και στην έδρα του Λαμία.
ΥΓ3. Μέχρι τις εκλογές θα «σέρνονται» κάθε προεκλογικοί ανταγωνισμοί όλων για τα «δια των ενεργειών τους» κατορθώματα ακόμα και για πρόσφορες ΓΕΝΙΚΕΣ ρυθμίσεις που αφορούν σε ΟΛΗ τη χώρα και «δια των δικαιολογιών τους» μπαλώματα, αλλά οι πολίτες τοπικά και εθνικά θα βιώνουν μόνο την φριχτή ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ υποβάθμισης της Ζωής τους με την πολιτική γύμνια των ανίκανων της εκπροσώπησής τους. Και ΕΘΝΙΚΑ και ΤΟΠΙΚΑ, ως συγκοινωνούντα δοχεία, και αλληλοτροφοδοσία τους. Ένα ΣΥΓΓΝΩΜΗ από κανέναν δεν ακούγεται πουθενά και η Φθιώτιδα «εύκολη λεία» προσφέρεται ως «πειραματόζωο» Κεντρικής Εξουσίας με τις ευλογίες και νοοτροπίες των «Φθιωτών Κοινοταρχών του 1950», που όπως ΤΩΡΑ «υπερηφάνως στρουθοκαμηλίζοντας και πολιτικά νανοτανιζόμενοι» ομολογούν ΔΕΝ ήταν ικανοί ακόμα και στις ΠΑΧΙΕΣ αγελάδες όχι μόνο στη Λαμία αλλά ούτε καν ένα χωράφι σε ΟΛΟΚΛΗΡΗ την αγροτική ΦΘΙΩΤΙΔΑ επί ΟΚΤΩ ΧΡΟΝΙΑ να βρουν για να έχουν φέρει ΕΔΩ έστω ένα Τμήμα Γεωπονικής Σχολής ή για πρακτική άσκηση φοιτητών στον ΝΟΜΟ μας, σε όφελος της Φθιωτικής αγροτικής ζωής. Ούτε αυτό τουλάχιστον, ως έστω «φύλλο συκής» στην περιφερόμενη πολιτική γύμνια τους στον χώρο της Ανώτατης Εκπαίδευσης στον Νομό και στην Περιφέρειά μας. Διότι, όταν οι άλλοι στέριωναν Σχολές και Πανεπιστήμια επί οκτώ χρόνια, εδώ ΜΗΔΕΝ νέο Τμήμα έχει λειτουργήσει χωρίς χρήμα και έργα, ούτε μια Σχολή ούτε καν στη Λαμία ως Έδρα Περιφέρειας ούτε το 2006 ούτε το 2007 ούτε το 2008 ούτε το 2009 και 2011, και τρέχουμε στον… ΒΑΛΤΟ σήμερα για το… μέλλον με όσα η Κεντρική Εξουσία ΓΕΝΙΚΩΣ ρυθμίζει, γιατί διώξαμε τις ΠΑΧΙΕΣ αγελάδες και τις άρμεγαν οι ΝΟΜΑΡΧΕΣ με συγκροτήματα Πανεπιστημίων στην Πελοπόννησο και εμείς ψάχνουμε τώρα τις… ψόφιες σε άδεια δάση «διά των ενεργειών τους»…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου