Τρίτη, 31 Ιανουαρίου 2017

Την Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου η πρώτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μαθητών του Δήμου Λαμιέων

Την Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου και ώρα 17:30 θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου της οδού Αινιάνων 8 η πρώτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μαθητών του Δήμου Λαμιέων που διοργανώνει ο Δήμος Λαμιέων σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Φθιώτιδας, με σκοπό την ευαισθητοποίησή τους σε αρχές, κανόνες και αξίες της αυτοδιοίκησης.

Σαράντα ένας μαθητές των Δημοτικών Σχολείων του Δήμου μας θα καθίσουν στα έδρανα των Δημοτικών Συμβούλων και θα απευθύνουν ερωτήματα και προτάσεις για ζητήματα περιβάλλοντος, πολιτισμού και γενικότερα της καθημερινότητας τους.

Είναι ενδιαφέρον να παρατηρήσουμε πως αντιλαμβάνονται τα παιδιά την διαβίωσή τους στον Δήμο Λαμιέων, ποια προβλήματα αντιμετωπίζουν και ποιες προτεραιότητες θέτουν.

Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου 2017

Μεταλλευτικές δραστηριότητες στην Οίτη: Δεν πρέπει να εφησυχάζουμε…(Του Στέφανου Σταμέλλου)

Επανέρχεται  στο προσκήνιο το θέμα των μεταλλευτικών δραστηριοτήτων στην Οίτη με αφορμή  την ανάρτηση στην ιστοσελίδα του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού της Οίτης [http://www.oiti.gr] της αρνητικής γνωμοδότησης και των αντιρρήσεων του Φορέα σχετικά με την παράταση ισχύος της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ), που αφορά στις ερευνητικές γεωτρήσεις βωξίτη της μεταλλευτικής εταιρείας ΕΛΜΙΝ στην Οίτη.

Να θυμίσουμε, ότι πολίτες της περιοχής προσφύγαμε στο Συμβούλιο της Επικρατείας με αίτημα την ακύρωση της με αριθμ.130690/31.8.2011 απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος, με την οποία εγκρίθηκαν περιβαλλοντικοί όροι για τη διενέργεια ερευνητικών γεωτρήσεων στην Οίτη. Στο μεταξύ η ισχύς της ως άνω απόφασης έληξε στις 31.8.2014, κατά τη διάρκεια της εκκρεμοδικίας, και εκδόθηκε η υπ' αριθμ. 25376/230/30.6.2014 απόφαση για την παράταση της έως τις 31.8.2021, την οποία συν-προσβάλλαμε.

Το ΣτΕ με την  υπ' αριθμ. 3162/2015 απόφασή του ακύρωσε την ως άνω απόφαση περί παράτασης της αρχικής Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων, διότι δεν διαπιστωνόταν με αυτήν η μη μεταβολή των δεδομένων επί των οποίων στηρίχθηκε η έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων του έργου. Η μη μεταβολή των δεδομένων πρέπει να συντρέχει προκειμένου να αρκεί για την παράταση η έκδοση απλής διαπιστωτικής πράξης, διαφορετικά απαιτείται νέα Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων.

Τελικά

Κυριακή, 29 Ιανουαρίου 2017

Κοινοί δολοφόνοι, πυροβολούν Κορμοράνο στις όχθες του Σπερχειού !


"Κοινοί δολοφόνοι, ζουν ανάμεσά μας και πυροβολούν τη ζωή."

Κορμοράνος στην όχθη του Σπερχειού, στο ύψος του Λιανοκλαδίου, στεγνώνει για πολλή ώρα τα φτερά του, στον προχθεσινό απογεματινό ήλιο.
 Κάποια στιγμή εμφανίζονται δυο νεαροί με αγροτικό αυτοκίνητο και καραμπίνα και του ρίχνουν δυο τουφεκιές μέσα στο νερό, όπου προσπαθεί βουτώντας να διαφύγει, παρά τις φωνές μας και τα σφυρίγματα από το απέναντι ανάχωμα.
 Οι νεαροί "μάγκες" εκτόνωσαν την καταπιεσμένη λίμπιντό τους πάνω σε ένα προστατευόμενο είδος κι έφυγαν χαχανίζοντας...

Σάββατο, 28 Ιανουαρίου 2017

Φρένο στο χάδι των κακοπληρωτών δημοτικών ακινήτων

Η υποχρέωση των δήμων απέναντι στους μισθωτές ακινήτων τους (εγκύκλιος)

Την τακτική πολλών Δημοτικών Αρχών να ευνοούν συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα ζημιώνοντας παράλληλα το ταμείο των δημοτών προσπαθεί να ελέγξει η Πολιτεία με πρόσφατη εγκύκλιο στην οποία υπενθυμίζει την υποχρέωση των Δήμων για την προστασία της ακίνητης περιουσίας τους και την ανοχή τους έως μερικούς μήνες σε όσους μισθωτές ακινήτων χρωστούν ενοίκια.

Να τονίσουμε πως για αρκετά χρόνια πολλοί εκμισθωτές δεν πλήρωναν τακτικά τις οικονομικές τους υποχρεώσεις ενώ παράλληλα οι εκάστοτε ''υπεύθυνοι'' αδιαφορούσαν για την εκροή εισόδων από τα Δημοτικά Ταμεία συντηρώντας έτσι ένα θολό τοπίο αδιαφάνειας,διαπλοκής και ζημίας.

Η ακίνητη περιουσία των Δήμων και των Κοινοτήτων προστατεύεται, σύμφωνα με τις διατάξεις της νομοθεσίας, περί προστασίας της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου. Οι Δήμοι και οι Κοινότητες οφείλουν να διατηρούν, να προστατεύουν και να διαχειρίζονται την κάθε είδους περιουσία τους με τρόπο επιμελή και αποδοτικό.

Στην εγκύκλιο σημειώνεται το εξής:

Σε κίνδυνο απόλυσης οι συμβασιούχοι Καθαριότητας στον Δήμο Λαμιέων (ηχητικό αρχείο)

Ο Δημοτικός Σύμβουλος της Πρωτοβουλίας Ενεργών Πολιτών,Παναγιώτης Στασινός, μιλά στο δελτίο ειδήσεων του Lamiafm1 για το θέμα που προέκυψε με τις συμβάσεις των εργαζομένων στην Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου Λαμιέων που παρατάθηκαν έως 31-12-2017.

Ο Κος Στασινός τονίζει πως θα πρέπει να εξαντληθούν όλες οι δυνατότητες που παρέχει η Νομοθεσία ώστε να συνεχίζουν να υπηρετούν και να αμείβονται στον δήμο οι εργαζόμενοι συμβασιούχοι και όχι να προετοιμάζεται η απόλυσή τους και η εκχώρηση του Τομέα Καθαριότητας σε ιδιωτικά συμφέροντα.

Να σημειωθεί πως στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου η Δημοτική Αρχή πήρε απόφαση να παραχωρήσει με απ'ευθείας ανάθεση μεγάλο τμήμα της Υπηρεσίας Καθαριότητας σε εργολάβο,αν ο Επίτροπος δεν εκτελέσει τα εντάλματα πληρωμών των υπαγομένων συμβασιούχων στην ευεργετική διάταξη του νόμου που ψηφίστηκε τέλος του 2016. Στην περίπτωση αυτή ξεκινά και διαδικασία Ανοιχτού Διεθνούς Διαγωνισμού με προϋπολογισμό περίπου 1.600.000 ευρώ κάτι που θα κοστίσει στον δημότη πολύ πιο ακριβά (περίπου 400.000 ευρώσε σχέση με το σημερινό καθεστώς.

Τετάρτη, 25 Ιανουαρίου 2017

Η «Φόνισσα» του Παπαδιαμάντη και πάλι στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ρούμελης

Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ρούμελης παρουσιάζειτο έργο «Η Φόνισσα» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη σε σκηνοθεσία Γιάννη Νικολαΐδη.
Αυτό ο λιτός Ιερομόναχος του λόγου και της σκέψης. Αυτός ο μοναδικός δάσκαλος των Ελληνικών Γραμμάτων που ο ίσκιος του σκεπάζει και οδηγεί τη φαντασία μας μετατρέποντας την σε εικόνες και έννοιες που οδηγούν τον άνθρωπο σε διαλείμματα υψηλής αισθητικής. Η «Φόνισσα» μετατρέπει τον κοινωνικό της τρόμο σε πράξεις παράλογης δικαιοσύνης, ακολουθώντας τις εσωτερικές της φωνές και τα αισθήματα περί δικαίου, για το τέλος μιας άθλιας καθημερινότητας των ταπεινών και κατατρεγμένων γυναικών. Η «Φόνισσα» αυτή η γυναίκα σύμβολο, η πολυσυζητημένη ηρωίδα του «κυρ Αλέξανδρου», εγκαταλείπει τον μάταιο αγώνα της για Λύτρωση και παραδίδεται στο «Ύδωρ το Εξιλαστήριον» όπως το χαρακτηρίζει ο Παπαδιαμάντης, βρισκόμενη εις το μέσον της Θείας και της Ανθρώπινης Δικαιοσύνης.

Χωρίς internet και θέρμανση η αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου Λαμίας !

Χωρίς internet αλλά και χωρίς θέρμανση, αυτή τη στιγμή, η αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, στην οδό Αινιάνων.
Αποτέλεσμα : δεν υπάρχει απ΄ευθείας μετάδοση της συνεδρίασης αλλά και ένα ολόκληρο συμβούλιο , στην "κατάψυξη".
Ο "Βίκτωρ" είναι εδώ !

Αδυναμία για απορρόφηση θέσεων Κοινωφελούς Εργασίας-Μόνο 44 άνεργοι στον Δήμο Λαμιέων!

Πολλά ερωτηματικά για τον Δήμο Λαμιέων προκύπτουν μετά από την ανάρτηση των θέσεων Κοινωφελούς Εργασίας στους Δήμους ανά την Επικράτεια.

Στον Δήμο Λαμιέων κατανέμονται μόνο 44 θέσεις εργασίας την ώρα που άλλοι δήμοι στην χώρα θα απορροφήσουν μεγαλύτερο αριθμό ανέργων ενώ παράλληλα θα βελτιώσουν τις υπηρεσίες που προσφέρουν στους δημότες τους.

Οι αριθμοί είναι απογοητευτικοί και δημιουργούν προβληματισμό αφού σύμφωνα με τους διοικούντες υπάρχουν συνεχείς αναφορές για ανεπάρκεια προσωπικού στην εύρυθμη λειτουργία του Δήμου μας αλλά και αποφάσεις για εκχώρηση δημοτικών υπηρεσιών σε εργολάβους.

Δήμος Ανδραβίδας-Κυλλήνης  (πληθυσμός 21.581-110 θέσεις)
Δήμος Αλεξανδρούπολης         (πληθ. 72.959-276 θέσεις)
Δήμος Έδεσσας                        (πληθ. 28.814-146 θέσεις)
Δήμος Ιεράπετρας                     (πληθ. 28.270-77 θέσεις)
Δήμος Μεσολογγίου                  (πληθ. 17.988-159 θέσεις)
Δήμος Κατερίνης                       (πληθ. 85.851-418 θέσεις)
Δήμος Σερρών                           (πληθ. 76.184-291 θέσεις)
Δήμος Τρίπολης                         (πληθ. 47,457-143 θέσεις)
Δήμος Λοκρών                           (πληθ. 19.710-48 θέσεις)
Δήμος Μακρακώμης                  (πληθ. 16.036-40 θέσεις)
Δήμος Λαμιέων                        (πληθ. 75.315-44 θέσεις)

Αναλυτικά οι θέσεις στον ΟΑΕΔ εδώ και ανά δήμο στον παρακάτω πίνακα:

Η Επιτροπή Ελέγχου παιδικών χαρών για τον Δήμο Λαμιέων

Συγκροτήθηκαν τέσσερις τριμελείς Επιτροπές Ελέγχου παιδικών χαρών για το νομό Φθιώτιδας.


Η απόφαση από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση πάρθηκε κατόπιν προτάσεων των μελών, από την ΠΕΔ και των Δήμων Στυλίδας, Αμφίκλειας – Ελάτειας, Μώλου – Αγίου Κων/νου, Λοκρών και Μακρακώμης.

2η Επιτροπή Ελέγχου Παιδικών Χαρών για όλες τις παιδικές χαρές του Δήμου Λαμιέων:

Ιωάννη Καρακώστα, εκπρόσωπο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Στερεάς Ελλάδας με αναπληρωτή του τον Χρήστο Χασιώτη.
Βασίλειο Ντούβρα, κλάδου ΠΕ Πολιτικών Μηχανικών, υπάλληλο του Δήμου Μώλου – Αγίου Κωνσταντίνου, με αναπληρώτριά του, την Άννα Νικολάου, κλάδου ΠΕ Πολιτικών Μηχανικών, υπάλληλο του Δήμου Αμφίκλειας – Ελάτειας.
Αικατερίνη Κοτάκου, κλάδου ΤΕ Πολιτικών Μηχανικών, υπάλληλο του Δήμου Μώλου – Αγίου Κωνσταντίνου, με αναπληρώτριά της την Ελένη Νικολάου, κλάδου ΤΕ Πολιτικών Μηχανικών, υπάλληλο του Δήμου Αμφίκλειας – Ελάτειας.

Γραμματέας της Επιτροπής ορίζεται η Χριστίνα Φαλάρα με αναπληρωτή της τον Μακρόπουλο Κωνσταντίνο, υπάλληλοι του Δήμου Μώλου – Αγίου Κωνσταντίνου.

οι υπόλοιπες Επιτροπές:

Κυριακή, 22 Ιανουαρίου 2017

Νεαρό Ζαρκάδι νεκρό στην Υπάτη, με ίχνη από πυροβολισμό !

Σήμερα το πρωί ειδοποιηθήκαμε από περιπατητές ότι στην Υπάτη βρίσκεται τραυματισμένο ζαρκάδι.
Ενημερώσαμε την Αστυνομία και την Πυροσβεστική, οι οποίες μετέβησαν στο σημείο .
Συγχρόνως η Πρόεδρος κ.Αγγελική Μπαρτσιώκα και ο Αντιπρόεδρος κ.Γιώργος Κοτσίλης έφθασαν στην Υπάτη ,καθώς και ο εκπαιδευτής σκύλων κ.Σπύρος Καραγιάννης με κατάλληλο όχημα μεταφοράς.
Το ζώο ήταν σε κακή κατάσταση με σχεδόν αποκομμένο το πίσω αριστερό του πόδι, τρύπες σε πολλά σημεία του σώματος, πιθανά από σκάγια, και πληγή στο πίσω μέρος του σώματος .
Σύμφωνα με μάρτυρες  η  πληγή στο πίσω μέρος έγινε από κυνηγητικό σκύλο τον οποίο προσπάθησαν να απωθήσουν, πράγμα που το κατάφεραν αφού όμως το ζώο είχε υποστεί μεγάλο τραυματισμό.

Παρασκευή, 20 Ιανουαρίου 2017

Συνεχή τα κρούσματα δηλητηρίασης ζώων στη Ροδίτσα Λαμίας !

Ανακοίνωση του Φιλοζωϊκού Συλλόγου Λαμίας
Σήμερα μας καταγγέλθηκε  το 5ο περιστατικό δηλητηρίασης γάτου στη Ροδίτσα στην περιοχή κοντά στο γήπεδο. Κάποιοι θεωρούν ότι έχουν δικαίωμα να σπέρνουν το θάνατο σε ανυπεράσπιστα ζώα τα οποία κανένα δεν ενοχλούν . Αντίθετα λόγω της   φύσης τους αποτρέπουν την εμφάνιση τρωκτικών και φιδιών που μπορεί να είναι επικίνδυνα για ανθρώπους ή άλλα ζώα.
Το ερώτημα παραμένει για τις σκοπιμότητες αλλά και το είδος των ανθρώπων που αυτοδιορίζονται θεοί και παίρνουν ζωές....
Μήπως κάνουν στα άμοιρα ζώα αυτό που δεν μπορούν να κάνουν στους συνανθρώπους τους για να εκτονώσουν το μίσος τους?

Πέμπτη, 19 Ιανουαρίου 2017

Γιατί δεν προχώρησε η Διαλογή στην Πηγή και η ανακύκλωση στην Ελλάδα;

Του Στέφανου Σταμέλλου *
Πολλοί αναρωτιούνται γιατί δεν προχώρησε στην Ελλάδα η Διαλογή στην Πηγή και η ανακύκλωση και γιατί δεν έγιναν  αξιόλογες  προσπάθειες για την ορθολογικότερη διαχείριση των στερεών αποβλήτων∙  και γιατί να βρισκόμαστε στα σημερινά αδιέξοδα.
Πριν 25 – 30 χρόνια, είναι γεγονός, η ανακύκλωση έμπαινε δυνατά στις λογικές και τις πρακτικές της αυτοδιοίκησης και των δημοτών και άρχιζε να καλλιεργείται η ελπίδα της ολοκληρωμένης  εναλλακτικής διαχείρισης.  Ήταν τότε που ιδρύθηκε η Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, ενώ παράλληλα η Ελληνική Ένωση Αλουμινίου προωθούσε την ανακύκλωση των κουτιών αλουμινίου σε όλη την Ελλάδα και έμπαινε στα σχολεία η Περιβαλλοντική Εκπαίδευση με βασικό στοιχείο τις πρακτικές ανακύκλωσης χαρτιού και αλουμινίου.

Τετάρτη, 18 Ιανουαρίου 2017

Ο Δήμος Λαμιέων, σας προσκαλεί να υιοθετήσετε χώρο πρασίνου .

O Δήμος Λαμιέων, υλοποιώντας απόφαση του Δημοτικού του Συμβουλίου, απευθύνει πρόσκληση  εκδήλωσης ενδιαφέροντος για υιοθεσία χώρων πρασίνου από ιδιώτες, συλλόγους, σωματεία, ιδρύματα, σχολεία και ομάδες πολιτών που επιθυμούν να αναλάβουν τις εργασίες συντήρησης και καθαριότητας των χώρων αυτών. Προτεινόμενοι χώροι για υιοθεσία είναι οι πιο κάτω:

Τρίτη, 17 Ιανουαρίου 2017

Δραστική μείωση της κατανάλωσης πλαστικής σακούλας ζητάει η ΕΕ. Εμείς τι περιμένουμε άραγε;

Του Στέφανου Σταμέλλου*

Ακόμα και στον καιρό της κρίσης η χώρα μας έχει άλλη μια αρνητική πρωτιά στην ΕΕ: είναι πρώτη στην κατανάλωση πλαστικών σακουλών με 363 ανά άτομο το χρόνο, διπλάσιο αριθμό σχεδόν από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο των 175 τεμαχίων...

Περίπου 100 δισεκατομμύρια πλαστικές σακούλες καταναλώνονται στην ΕΕ κάθε χρόνο, οι οποίες εύκολα ξεφεύγουν από τη διαχείριση των αποβλήτων και συσσωρεύονται στο περιβάλλον, με ένα μεγάλο ποσοστό να καταλήγει στη θάλασσα. Η παραμονή τους στο περιβάλλον μπορεί να διαρκέσει για πάνω από 100 χρόνια. Στη θάλασσα έχουν καταστροφικές συνέπειες για τη θαλάσσια ζωή και τα ψάρια, τα οποία μπλέκονται στα πλαστικά ή τα καταπίνουν με τη μορφή των πλαστικών ψηγμάτων.

Σύμφωνα με την Οδηγία της ΕΕ για τις πλαστικές σακούλες, οι κυβερνήσεις των χωρών της ΕΕ έπρεπε μέχρι τις 27 Νοεμβρίου 2016 να έχουν λάβει μέτρα για τη μείωση της κατανάλωσης των ελαφρών πλαστικών σακουλών και να ενημερώσουν σχετικά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Τα κράτη μέλη υποχρεώνονται να πετύχουν τα συμφωνηθέντα εισάγοντας εθνικούς στόχους μείωσης επιλέγοντας ανάμεσα από μια σειρά μέτρων και κυρίως βάζοντας τιμή στις πλαστικές σακούλες.

Χρηματοδότηση προγραμμάτων «Βοήθεια στο σπίτι»

Το υπουργείο Εργασίας, με απόφασή του, ενέκρινε  τη μεταφορά του ποσού 600.000,00€ από το Α.Κ.Α.ΓΕ. στην Ελληνική Εταιρία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης Α.Ε. (Ε.Ε.Τ.Α.Α.) για την κάλυψη του κόστους των υπηρεσιών του Προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι» που παρασχέθηκαν για την περίοδο από 1.10.2014 έως 31.12.2015 και από 1.10.2013 έως 30.9.2014 στους συνταξιούχους των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης και του Δημοσίου.

Σάββατο, 14 Ιανουαρίου 2017

Τελικά, είχαμε η δεν είχαμε αρκετό αλάτι ;

ΘΕΜΑ: α. Έγκριση της αριθ. πρωτ. 856/09-01-2017 απόφασης Δημάρχου, περί απευθείας ανάθεσης λόγω κατεπείγοντος, της προμήθειας: «ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΑΛΑΤΙΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΑΠΟΧΙΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΑΜΙΕΩΝ», προϋπολογισμού δαπάνης 1.818,77 ευρώ (με Φ.Π.Α. 24%).

β. Δέσμευση (ψήφιση) και διάθεση πίστωσης.

     Με την αριθ. πρωτ. 856/09-01-2017 (ΑΔΑ: 629ΥΩΛΚ-ΠΣΒ) απόφαση Δημάρχου αποφασίστηκε:
1. Η απευθείας ανάθεση, για λόγους προφανούς κινδύνου για την ομαλή λειτουργία του Δήμου, στην εταιρεία ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΑΛΥΚΕΣ Α.Ε., (ΑΦΜ: 094248865, ΔΟΥ Μεσολογγίου), προμήθειας αλατιού, για τις ανάγκες αποχιονισμού του Δήμου Λαμιέων

2. Η ανάθεση αφορούσε στην προμήθεια 28,93 τόνων αλατιού άπλυτου αλυκής Τουρλίδας χύμα 2015
Συγκεκριμένα είχαμε:

Α/Α
ΕΙΔΟΣ

ΜΟΝΑΔΑ
ΜΕΤΡΗΣΗΣ
ΠΟΣΟΤΗΤΑ
ΤΙΜΗ
ΜΟΝΑΔΑΣ
(€)
ΔΑΠΑΝΗ
(€)
1
ΑΛΑΤΙ ΧΥΜΑ
ΤΟΝΟΣ
28,93
50,70
1.466,75ΣΥΝΟΛΟ
1.466,75Φ.Π.Α. 24%
352,02ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ
1.818,77


3. Ο χρόνος παράδοσης της προμήθειας ορίστηκε αυθημερόν

Πανελλαδική στάση εργασίας στους δήμους την προσεχή Τετάρτη 18 Ιανουαρίου

Πανελλαδική στάση εργασίας στους δήμους την προσεχή Τετάρτη 18 Ιανουαρίου, από τις 11:00 έως τη λήξη της πρωινής βάρδιας, προκήρυξε η ΠΟΕ-ΟΤΑ, με κύρια αιτήματα την καταβολή του εφάπαξ στους συνταξιούχους από το Ταμείο Πρόνοιας Δημοτικών Υπαλλήλων.
Την ίδια ημέρα, στις 12:00, θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Εργασίας, ενώ αντιπροσωπεία των συνδικαλιστών θα μεταβεί στο διπλανό υπουργείο Εσωτερικών, όπου θα ζητηθεί συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου και στη συνέχεια θα γίνει πορεία προς το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Πέμπτη, 12 Ιανουαρίου 2017

Αποτελέσματα αγώνων σκακιού ''Κική Δημουλά''

Ολοκληρώθηκαν στο ξενοδοχείο «ΣΑΜΑΡΑΣ» στην Λαμία, οι αγώνες σκακιού που συνδιοργάνωσαν η Ένωση Σκακιστικών Σωματείων Κεντρικής Ελλάδας – Ε.Σ.Σ.Κ.Ε. η Σ.Ν.Ο. Λαμίας και ο Σ.Ο. Λαμίας προς τιμή της μεγάλης ελληνίδας ποιήτριας κ. Κ. Δημουλά και με αξιολόγηση των αγώνων με το σύστημα της Ε.Σ.Σ.Κ.Ε.

Συμμετείχαν 52 αθλητές και αθλήτριες που αγωνίσθηκαν σε δύο κατηγορίες με ελβετικό σύστημα 6 γύρων. Ο χρόνος σκέψης για κάθε αθλητή ήταν 74 λεπτά συν 22 δευτερόλεπτα για κάθε κίνηση. Νικητής στην πρώτη θέση με 5,5 βαθμούς σε 6 αγώνες ο αθλητής του ΑΣΟ Σαντορίνης κ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΦΡΕΝΤΖΑΣ ( πρωταθλητής ) .
Στην δεύτερη θέση με 4,5 βαθμούς ισοβάθμησαν 4 αθλητές , οι ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ ΦΟΙΒΟΣ 1684 ΕΛΟ ( Σ.Ο.Ν. Φιλαδέλφειας), ΣΚΟΔΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ 1952 ΕΛΟ ( Σ.Σ. Λάρισας), ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ 1744 ΕΛΟ ( Σ. Λ. Φλώρινας) και ΣΤΑΣΙΝΟΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣ 1683 ΕΛΟ ( Σ.Ο.ΛΑΜΙΑΣ) ενώ την τρίτη θέση με 4 βαθμούς κατέλαβαν οι αθλητές ΤΣΟΥΜΑΣ ΗΛΙΑΣ 1981 ΕΛΟ( Σ.Ο.ΛΑΜΙΑΣ) και ΚΑΡΑΝΔΡΕΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ 1704 ΕΛΟ ( Σ.Ο.ΛΑΜΙΑΣ).


Συγχαρητήρια σε όλους τους εθελοντές

Φωτογραφίες απο την όμορφη χιονισμένη Λαμία

Μητρόπολη Φθιώτιδας


Στο ξεκίνημα της νέας χρονιάς… και χωρίς αυταπάτες (του Στεφ.Σταμέλλου)

Περάσαμε ήδη στο 2017 και μπήκαμε στον ρυθμό του νέου χρόνου. Όλα δείχνουν πως μας περιμένει όχι απλώς μια δύσκολη, μα και μια αποφασιστική χρονιά! Οι εξελίξεις διαγράφονται κρίσιμες σε όλα τα επίπεδα και σ’ αυτή τη δύσκολη συγκυρία ο ρόλος της αυτοδιοίκησης - ο πρώτος θεωρητικά τουλάχιστον λαϊκός θεσμός - παραμένει ιστορικός και είναι καθοριστικός παράγοντας για πολλά θέματα.

Η Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών Λαμίας κλείνει ήδη εφτά χρόνια ζωής! Αυτά τα χρόνια έδειξε ότι λειτούργησε, στο πλαίσιο του Δήμου, ως ένας ανεξάρτητος, ακηδεμόνευτος και αυτενεργός αυτοδοικητικός πόλος  με ανεπάρκειες, ναι, και με ελλείψεις, με «πότε πάνω και πότε κάτω». Ωστόσο, φαίνεται, ότι με συνέπεια και συνέχεια και με τις λιγότερες δυνατές διαψεύσεις, κατάφερε να ριζώσει. Δείχνει ότι πορεύτηκε και πορεύεται στις δύσκολες συνθήκες με συχνές και αναγκαίες παρεμβάσεις, κάνοντας δημιουργική αντιπολίτευση με προτάσεις και με την απαραίτητη κριτική.

Έχοντας πλήρη συνείδηση της, αποικιοκρατικού τύπου, οικονομικής εξάρτησης της χώρας μας, αυτό που μπορεί κάπως να περιορίσει τα πράγματα είναι η ανάδειξη του ρόλου της τοπικής κοινωνίας και του ενεργού πολίτη είναι η τοπική δράση, η τοπικοποίηση και η περιφερειοποίηση της παραγωγής και κατανάλωσης με όρους μερικής αυτάρκειας. 

Γι’ αυτό λέμε ότι το πεντάπτυχο της Πρωτοβουλίας Ενεργών Πολιτών:  παραγωγική ανασυγκρότηση της τοπικής οικονομίας, διαφάνεια και έλεγχος, συμμετοχή, κοινωνική αλληλεγγύη και σεβασμός στο περιβάλλον, αποδείχτηκε σωστό και καθοριστικό πλαίσιο δράσης. Άρα καλό θα είναι να συνεχίσει στο ίδιο πλαίσιο.

Δυστυχώς όμως, η δημοτική αρχή προσπαθεί να «ενορχηστρώσει» τις εξελίξεις στο δήμο εφαρμόζοντας ένα δημαρχοκεντρικό μοντέλο διοίκησης, με καθαρά αντι-αυτοδιοικητικά «γραφειοκρατικά» χαρακτηριστικά, και νομίζοντας ότι αυτό αρμόζει στα δικά της συμφέροντα. Αν συνεχίσει να το κάνει, πέρα από τις επιπτώσεις στα δημοτικά πράγματα, στα συμφέροντα των δημοτών και στη λαϊκότητα του θεσμού, ως πλειοψηφούσα παράταξη - «υπερδύναμη» του 32,4% … - θα οδηγηθεί στην παρακμή. 

Στο ξεκίνημα λοιπόν της νέας χρονιάς, αντί για ευχές και «συνθήματα», καταθέτουμε «αίτημα/πρόσκληση» προς όλους τους συμπολίτες μας για συμπόρευση και δράση, για μια ακόμη πιο αποτελεσματική προσπάθεια στο 2017.

 Γιατί όπως λέει και ο ποιητής:

«κανένας στίχος σήμερα δεν κινητοποιεί τις μάζες

κανένας στίχος σήμερα δεν ανατρέπει καθεστώτα.»

[Μανόλης Αναγνωστάκης «Επίλογος»]
κι όχι αυταπάτες προπαντός…
Λαμία, Γενάρης 2017
Στέφανος Σταμέλλος

Τρίτη, 10 Ιανουαρίου 2017

Ο Μορμόλης του Ράινερ Χάχφελντ, από τον σύλλογο "Πρόβα"

Μια παράσταση για μικρά και μεγάλα παιδιά γεμάτη μουσική, κίνηση , τραγούδι!
Ο  Ρίκι και η Μάντα τα δυο παιδιά  του έργου, με τον αυθορμητισμό της παιδικής τους αθωότητας και με τον φίλο τους τον Μορμόλη… πάνε κόντρα σε όλα τα στραβά των μεγάλων  και κάνουν άνω κάτω όλη την πόλη… γεννώντας έτσι  άφθονο γέλιο, αλλά και συγκίνηση ,δίνοντας συγχρόνως ωραία μηνύματα σε  μικρούς και σε μεγάλους θεατές  !!!

ΔΗΜΟΤΙΚΟ  ΘΕΑΤΡΟ ΛΑΜΙΑΣ
  Σάββατο 14 Γενάρη στις 6 μμ  &  στις 8μμ
& Κυριακή  15 Γενάρη στις 6μμ  & στις 8μμ

Πέμπτη, 5 Ιανουαρίου 2017

Πειθαρχικές ευθύνες στους δημάρχους που δεν παρατείνουν τις συμβάσεις

Την κινητοποίηση των ελεγκτικών μηχανισμών προκειμένου να καταλογιστούν πειθαρχικές ευθύνες στους αιρετούς που δεν εφαρμόζουν το νόμο για την παράταση των συμβάσεων προανήγγειλαν, σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr, κατά τη σημερινή τους συνάντηση με εκπροσώπους συμβασιούχων στη Θεσσαλονίκη ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης και αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες στη συνάντηση που έλαβαν μέρος εκπρόσωποι του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ νομού Θεσσαλονίκης, του ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας, και των δήμων Κασσάνδρας και Σιθωνίας, οι δύο υπουργοί διαβεβαίωσαν τους συμβασιούχους ότι δεν υπάρχει κανένα νομικό θέμα και παρά το γεγονός ότι κάποιοι δήμαρχοι δεν υπογράφουν τις διαπιστωτικες πράξεις, εκείνοι, με βάση το νόμο εξακολουθούν να εργάζονται κανονικά. Τόνισαν δε ότι:

Νέα αύξηση των διοδίων.! Το δώρο του Αη Βασίλη για τους οδηγούς της Εθνικής Οδού!

Περνώντας σήμερα στα πλευρικά διόδια των Θερμοπυλών για Μπράλο βγάζω να πληρώσω 45λ. Όχι, μου λέει, 60λ.
Αυξήθηκαν από την 1η του χρόνου! Υπολογίζω την αύξηση: 33,33%!!!
Δεν πήρε κανείς χαμπάρι;
Το πήραμε όλοι απόφαση ότι στο εξής μόνο αυξήσεις θα έχουμε στα διόδια και δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα;;

Γράφαμε πριν 2,5 σχεδόν χρόνια, στις 10.9.2014, με τίτλο “Διόδια: μια ακόμα επιλογή του πολιτικού συστήματος στα πλαίσια της ιδιωτικοποίησης και του φιλελευθερισμού της οικονομίας” μεταξύ των άλλων

Ανοιχτό τουρνουά Σκακιού ''Κ.Δημουλά'' στην Λαμία (5-8 Ιανουαρίου 2017)


Πληροφορίες για το τουρνουά δείτε εδώ