Κυριακή, 30 Αυγούστου 2015

Το παιχνίδι συνεχίζεται… επικίνδυνα σε μη πιστοποιημένες παιδικές χαρές

Χρειάζεται μόνο μία άτυχη στιγμή για να μετατραπεί μια όμορφη βόλτα στην παιδική χαρά της γειτονιάς σε σοβαρό ατύχημα. Κανείς δεν φανταζόταν πως μια τσουλήθρα θα ήταν η αιτία να χάσει τον αντίχειρά του το πεντάχρονο αγοράκι στα Γιάννενα. Σε εκατοντάδες παιδικές χαρές της χώρας, οι δήμαρχοι έχουν τοποθετήσει μια επιγραφή στην είσοδο των παιδικών χαρών στην οποία αναγράφεται ότι απαγορεύεται η είσοδος γιατί ο χώρος δεν είναι πιστοποιημένος.
Παρ’ όλα αυτά, πολλοί γονείς, μη έχοντας άλλη επιλογή, όπως λένε στη «Καθημερινή», επιλέγουν να το ρισκάρουν. Ο Σταμάτης Αθανασόπουλος συχνάζει με την 4χρονη κόρη του σε παιδική χαρά της Γλυφάδας. «Οταν είδα αρχικά την πινακίδα, προβληματίστηκα. Μπήκα μέσα γιατί ήταν ανοιχτά και είχε και άλλους γονείς. Εριξα μια ματιά στα παιχνίδια και άφησα τη μικρή να παίζει χωρίς να πάρω τα μάτια μου από πάνω της».

Σάββατο, 29 Αυγούστου 2015

Απ’ το Καρπενήσι στους Δελφούς, στο Ευρωπαϊκό Μονοπάτι Ε4 Πηγαίνοντας με τα πόδια στην Πυθία …

Του Στέφανου Σταμέλλου*
Το λεωφορείο έφθασε στο Καρπενήσι νυχτώνοντας για τα καλά. Δευτέρα βράδυ, 13 Ιουλίου. Μόνος, στην ανατολική άκρη της πόλης, με το βαρύ σακίδιο και τα μπατόν. Πρέπει κάτι να αποφασίσω. Ξεκινώ ανοίγοντας το GPS στη διαδρομή/αρχείο «Καρπενήσι – Κρίκελλο» του Μονοπατιού Ε4. Πρώτη φορά χρησιμοποιώ GPS, δανεικό κι αυτό από το Χρίστο, «δανεικές» και οι διαδρομές από την Ζοζεφίνα. Μου δείχνει μόνο την κατεύθυνση. Λεπτομέρειες τίποτα. Σημάδια και ταμπέλες δεν υπάρχουν. Το σκοτάδι δεν βοηθάει, είναι πολύ μαύρο.
Περνάω τον περιφερειακό της πόλης,
ανατολικά από τον λόφο του Αγίου Δημητρίου στα φανάρια, και στα τελευταία σπίτια ζητάω νερό από την κυρία που ποτίζει τα λουλούδια της. Μου λέει: «στην κατεύθυνση αυτή υπάρχουν στάβλοι με σκυλιά αυτή την ώρα». Γυρίζω πίσω με σχετική απογοήτευση, γιατί είχα την ελπίδα ότι θα μπορούσα να προωθηθώ και να κοιμηθώ σε κανένα εκκλησάκι προς τη Μυρίκη. Οι κωλοφωτιές σώζουν την ψυχολογία μου. Είχα χρόνια να δω πυγολαμπίδες.
Η εκκλησία, που είχα σταμπάρει προηγουμένως για να κοιμηθώ, είναι κλεισμένη ολόγυρα με ψηλά κάγκελα. Περνάω το γήπεδο από το πλάι και πάω κατευθείαν στο ΚΤΕΛ. Έχει παγκάκι, φως και… θόρυβο. Θα δούμε. Παριστάνοντας τον άστεγο ανοίγω τον υπνόσακο και κάνω πως κοιμάμαι  Περνούν αυτοκίνητα μπροστά, αλλά κανείς δεν με ενοχλεί. Ήταν να το ζήσω κι αυτό. Μια νύχτα «άστεγος» στο παγκάκι έξω από το ΚΤΕΛ Καρπενησίου. Μια νύχτα εφιαλτική…

Παρασκευή, 28 Αυγούστου 2015

1.300.000 ευρώ στους Δήμους για τα αδέσποτα

Με απόφαση που υπεγράφη από τον Αναπληρωτή Υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Βαγγέλη Αποστόλου, εγκρίθηκε η πίστωση ποσού, ύψους 1.300.000 ευρώ, για την επιχορήγηση των Δήμων και Συνδέσμων Δήμων για τις ενέργειες διαχείρισης των αδέσποτων ζώων συντροφιάς για την κάλυψη των υποχρεώσεων  που απορρέουν από την ΚΥΑ αριθμ. 1711/150664/28-11-2014 (ΦΕΚ 3249/Β/4-12-2014), όπως είναι η δημιουργία και λειτουργία καταφυγίων αδέσποτων ζώων συντροφιάς.
Υπενθυμίζεται ότι οι Δήμοι και οι Σύνδεσμοι Δήμων έχουν την υποχρέωση  της περισυλλογής  και της διαχείρισης αδέσποτων ζώων συντροφιάς.

Πέμπτη, 27 Αυγούστου 2015

Εν ψυχρώ βασανισμός και δολοφονία γάτας στο κέντρο της Λαμίας!

Αποτρόπαιο θέαμα στο κέντρο της πόλης.

Χθες το βράδυ στην οδό Διάκου, κοντά στο Βενέτσια,οι θαμώνες βρέθηκαν μπροστά σε ένα περιστατικό που θα το θυμούνται χρόνια.

Παρέα 4 νεαρών που περπατούσαν στο δρόμο, είδαν ένα γατάκι το οποίο ταΐζονταν από τα καταστήματα και που ήταν ιδιαίτερα φιλικό, τόσο που το αγαπούσαν όλοι και το φρόντιζαν.
Οι δύο που προπορεύονταν, αναίτια, άρχισαν να κλωτσούν το γατάκι και οι άλλοι 2 θαύμαζαν το "κατόρθωμα" των φίλων τους.

Όταν οι θαμώνες αντελήφθησαν τι έγινε, έτρεξαν να βοηθήσουν το ζώο, το οποίο ξεψύχησε στα χέρια τους....
΄Επιασαν τους 2 νεαρούς οι οποίοι είχαν μείνει για να... θαυμάσουν το γεγονός , ενώ οι θύτες τράπηκαν σε φυγή.
΄Ομως για κακή τους τύχη οι αυτόπτες μάρτυρες τους κυνήγησαν και κατέγραψαν τον αριθμό τους αυτοκινήτου στο οποίο μπήκαν και έφυγαν.
Ειδοποιήθηκε η αστυνομία η οποία ήρθε και κατέγραψε το περιστατικό...
Ο Φιλοζωικός Σύλλογος επικοινώνησε με την αστυνομία και ζήτησε να εφαρμοστεί άμεσα η διαδικασία του αυτόφωρου, όπως και να επιδοθεί το πρόστιμο των 30.000€ που προβλέπεται από τη νομοθεσία.

Λυπούμαστε που υπάρχουν νέοι άνθρωποι οι οποίοι ξεσπούν στα ζώα, προφανώς επειδή δεν μπορούν να κάνουν το ίδιο στους συνανθρώπους τους.....
Κι επειδή, από ότι φαίνεται, το μόνο που μπορεί να γίνει παράδειγμα προς αποφυγή για άλλους του ιδίου... προσανατολισμού είναι η αυστηρή τιμωρία, αυτή και θα επιδιώξουμε να εφαρμοστεί άμεσα.

Αγγέλα Μπαρτσιώκα
Πρόεδρος Φιλοζωικού Συλλόγου Φθιώτιδας

Τετάρτη, 26 Αυγούστου 2015

Αύξηση των προσλήψεων στους ΟΤΑ κατά 1.100 νέες θέσεις (ΦΕΚ)

Aυξάνεται το όριο μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού των ατόμων που θα προσληφθούν με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου ή θα συνάψουν σύμβαση μίσθωσης έργου στους ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού για το έτος 2015, σύμφωνα με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) των υπουργών Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Οικονομικών.
Ειδικότερα αυξάνεται ο αριθμός των εγκρίσεων πρόσληψης και ανανέωσης συμβάσεων προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου που εντάσσονται στο πλαίσιο ερευνητικών, αναπτυξιακών συμβολαίων και συγχρηματοδοτούμενων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τρίτους έργων.

Παναγιώτης Στασινός:''Βεβιασμένες και επικίνδυνες οι αποφάσεις για τον ΧΑΔΟ/ΧΥΤΑ Λαμίας'' (βίντεο)

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις μετά την απόφαση του δημάρχου Λαμίας για την παραχώρηση της κινητής και ακίνητης περιουσίας του Χ.Υ.Τ.Α στον περιφερειακό φορέα διαχείρισης στερεών αποβλήτων.

Σκοπιμότητες από την πλευρά της δημοτικής αρχής βλέπει και ο επικεφαλής της Πρωτοβουλίας Ενεργών Πολιτών Λαμίας. Ο Παναγιώτης Στασινός , φανερά ενοχλημένος, εκφράζει την δυσαρέσκεια του και για την συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Λαμίας το πρωί της Δευτέρας, το οποίο δεν κατάφερε να παρακολουθήσει λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων.


Τρίτη, 25 Αυγούστου 2015

Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών: Άστοχες και επικίνδυνες οι βεβιασμένες κινήσεις για τον ΧΑΔΟ/ΧΥΤΑ Λαμίας


ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΛΑΜΙΑΣ
Τηλ 2231045910 6937378138 6932837696

Σχετικά με τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και την Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ του Δήμου Λαμιέων και του Περιφερειακού ΦοΔΣΑ για την παραχώρηση των περιουσιακών στοιχείων του ΧΑΔΟ/ΧΥΤΑ Λαμίας στον ΦοΔΣΑ.

Θεωρούμε ανεπίτρεπτο να συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο πρωινή εργάσιμη ώρα (στις 11.00), αφού αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι δημοτικοί σύμβουλοι που εργάζονται  να έχουν τεράστιο πρόβλημα στο να παρίστανται, καθώς και να αποτρέπεται τελείως η συμμετοχή των εργαζόμενων δημοτών, με την φυσική τους παρουσία στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου αλλά και η παρακολούθηση της ζωντανής  μετάδοσης της συνεδρίασης από το διαδίκτυο. Ελπίζουμε αυτό να μην ξανασυμβεί, γιατί δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία∙ και μόνο σε σκοπιμότητες θα μπορούσαμε να το αποδώσουμε.

Είναι αδιανόητο κατά τη γνώμη μας να αποφασίζεται η παραχώρηση των περιουσιακών στοιχείων και η διαχείριση του ΧΥΤΑ της Λαμίας στον Περιφερειακό ΦοΔΣΑ χωρίς να ολοκληρωθεί η αναθεώρηση του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) και η εναρμόνισή του με το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ). Χωρίς επίσης να έχει γίνει ολοκληρωμένη συζήτηση για το αντίστοιχο Δημοτικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΔΗΣΔΑ)

Ως Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών, καταθέσαμε εγγράφως στο Δημοτικό Συμβούλιο  και στον δημόσιο διάλογο επανειλημμένα τις απόψεις μας για την ανάγκη μιας άλλης πολιτικής και πρακτικής, που θα οδηγήσει σταδιακά στην μείωση των αποβλήτων. Τονίσαμε την ανάγκη εφαρμογής των Ευρωπαϊκών Οδηγιών και της Ελληνικής Νομοθεσίας, η οποία αναφέρεται σε ένα Εναλλακτικό Σχέδιο Ολοκληρωμένης Διαχείρισης με την ιεράρχηση των στόχων: μείωση, επανάχρηση, ανακύκλωση – κομποστοποίηση με διαλογή στην πηγή και διάθεση των τελικών υπολειμμάτων.   

Δεν έγινε τίποτα από όλα αυτά. Προχωράει όμως η Δημοτική Αρχή, αδικαιολόγητα κατά την άποψή μας και βιαστικά - αναρωτιόμαστε γιατί - στις διαδικασίες της παραχώρησης χωρίς να επιδεικνύει βιασύνη για τίποτα από όλα τα άλλα.
Δεν βιάζεται για την προσαρμογή και εναρμόνιση του ΠΕΣΔΑ στην στοχοθεσία και τις κατευθύνσεις του αναθεωρημένου ΕΣΔΑ.
Δεν βιάζεται για ενημερωτικές πρωτοβουλίες εκλαΐκευσης του ΕΣΔΑ με τη συμμετοχή Επαγγελματικών, Επιστημονικών και κοινωνικών φορέων, ώστε να διευκολυνθεί η επικαιροποίηση του ΠΕΣΔΑ. 
Δεν βιάζεται για την κατάρτιση του Τοπικού Δημοτικού Σχεδίου ΔΗΣΔΑ με επάρκεια και αποτελεσματικότητα, στα πλαίσια της αποκέντρωσης/τοπικοποίησης και όχι του συγκεντρωτικού μοντέλου.

Προφανώς πρόκειται για μια απόφαση, η οποία προσπαθεί να προκαταλάβει την αναθεώρηση – επικαιροποίηση του ΠΕΣΔΑ και την κατάρτιση του ΔΗΣΔΑ και να δημιουργήσει τετελεσμένα, ενώ δέχεται την έλλειψη προσωπικού και υλικοτεχνικού εξοπλισμού του Περιφερειακού ΦοΔΣΑ για να καλύψει τις ανάγκες μιας τέτοιας διαχείρισης. Το επόμενο βήμα θα είναι η ανάθεση της διαχείρισης του ΧΥΤΑ στην ΔΕΠΟΔΑ Θήβας ΑΕ  και η πιθανή απόσπαση/μετάθεση προσωπικού από τη Θήβα στη Λαμία. Και φυσικά δεν διευκρινίζεται με την Προγραμματική Σύμβαση ποια θα είναι τα έσοδα και τα έξοδα του «αναθέτοντα» από τη διαχείριση αυτή, αν προβλέπεται αύξηση των δημοτικών τελών και τι θα γίνει μετά την 31-12-2015.

Πιστεύουμε συνεπώς ότι είναι άστοχο και επικίνδυνο να γίνονται βεβιασμένες  κινήσεις με πολλά ερωτηματικά, με το πρόσχημα των εκβιαστικών διλημμάτων της δύσκολης πραγματικότητας και των καθυστερήσεων, σε ό,τι αφορά στη διαχείριση των αποβλήτων. 


Λαμία, 25.8.2015
Παναγιώτης Στασινός, 
δημοτικός σύμβουλος 
της Πρωτοβουλίας Ενεργών Πολιτών Λαμίας

Δευτέρα, 24 Αυγούστου 2015

518 θέσεις εργασίας στους ΟΤΑ – Πώς κατανέμονται

Στην τελική έγκριση θέσεων για του δήμους και τα νομικά τους πρόσωπα προχώρησε, με απόφασή του που αναρτήθηκε στη «Δι@ύγεια», το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, εγκρίνοντας τη σύναψη 57 συμβάσεων με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου και 461 συμβάσεων μίσθωσης έργου για τη στελέχωση των Δήμων και των ΝΠΔΔ αυτών της Χώρας που παρέχουν υπηρεσίες έναντι αντιτίμου από τους ωφελούμενους.
Οι 57 συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου είναι για το χρονικό διάστημα έως οκτώ, εννέα ή έως έντεκα μήνες. Οι υπόλοιπες συμβάσεις είναι μίσθωσης έργου και είναι διάρκειας  έως 1 έτος.

Σάββατο, 22 Αυγούστου 2015

8 νέες θέσεις εργασίας στο Δήμο Λαμιέων – Προκήρυξη

Αιτήσεις μέχρι 28 Αυγούστου 2015 – Δείτε αναλυτικά ολόκληρη την προκήρυξη
Ανακοίνωση για την πρόσληψη καλλιτεχνικού μουσικού προσωπικού με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου μερικής απασχόλησης (ωρομίσθιοι) με αντίτιμο, συνολικού αριθμού οκτώ (8) ατόμων, για την κάλυψη των αναγκών του Δημοτικού Ωδείου που εδρεύει στην Λαμία, για την παροχή υπηρεσιών έναντι αντιτίμου και συγκεκριμένα τους εξής, ανά υπηρεσία, έδρα, ειδικότητα και διάρκεια σύμβασης, αριθμού ατόμων (βλ. ΠΙΝΑΚΑ Α), με τα αντίστοιχα απαιτούμενα (τυπικά και τυχόν πρόσθετα) προσόντα:

Παρασκευή, 21 Αυγούστου 2015

Παράταση για την κατάρτιση οικονομικών πινάκων από τους ΟΤΑ για το Μεσοπρόθεσμο 2016-2019

Έως την Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2015 παρατείνεται η προθεσμία που έχουν οι Δήμοι, οι Περιφέρειες και τα Νομικά τους Πρόσωπα για την κατάρτιση και συμπλήρωση οικονομικών μεγεθών για τα έτη 2016 – 2019, στο πλαίσιο του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2016 2019.
Αναλυτικότερα, η σχετική εγκύκλιος του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (την οποία μπορείτε να δείτε ολόκληρη ΕΔΩ) αναφέρει:
Σε συνέχεια του ανωτέρω σχετικού εγγράφου μας σας γνωρίζουμε ότι, λόγω της πληθώρας των ερωτημάτων που προέκυψαν για την ορθή συμπλήρωση των πινάκων καθώς και της εν γένει δυσκολίας για τις, κατά το δυνατόν, ρεαλιστικότερες εκτιμήσεις οικονομικών μεγεθών για τα έτη 2016 έως 2019, η προθεσμία ολοκλήρωσης της σχετικής διαδικασίας παρατείνεται έως την Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2015.

Πέμπτη, 20 Αυγούστου 2015

Ερχονται οι ρομά στο κέντρο της Λαμίας!

Με κεντρικό σύνθημα όχι  άλλο χειμώνα στην Καμηλόβρυση ξεκίνησαν πριν από λίγο οργανωμένα  ομάδες Ρομά και μέσω της οδού Λαρίσης  κατευθύνονται  προς το  κέντρο της Λαμίας.
Αστυνομικοί   που επιτηρούν την πορεία δεν έχουν προσπαθήσει να τους σταματήσουν-και καλώς πράττουν-αλλά τους συνιστούν να μην  εμποδίζουν την κυκλοφορία των αυτοκινήτων.
Προθεση των διαδηλωτών είναι να συναντηθούν με τον δήμαρχο Λαμιέων Νίκο Σταυρογιάννη αλλά και τους κυβερνητικούς βουλευτές πιθανόν και με εκπροσώπους της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ....

Τετάρτη, 19 Αυγούστου 2015

Έντονη ανησυχία στους δήμους από την απόρριψη της παράτασης του ΕΣΠΑ

Έντονη ανησυχία και απογοήτευση επικρατεί στους δήμους μετά την επιβεβαίωση και επίσημα από το αρμόδιο υπουργείο ότι απορρίφθηκε το αίτημα της Ελλάδας για παράταση του ΕΣΠΑ 2007-2013 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Η σχετική είδηση προκύπτει μέσω της επίσημης απάντησης που έδωσε γραπτώς στη Βουλή το υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Τουρισμού και Ναυτιλίας σε σχετική ερώτηση.
Αξίζει να επισημανθεί ότι η ΚΕΔΕ εδώ και καιρό έχει επισημάνει το πρόβλημα και ζητεί να υπάρξει χρονική παράταση ενός τουλάχιστον έτους , στο χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των έργων που περιλαμβάνονται στο ΕΣΠΑ της προηγούμενης περιόδου.

Η διαχείριση απορριμάτων , ξανά στο Δημοτικό Συμβούλιο της Δευτέρας .

Φωτό : http://fonografos.net/ 
Καλείστε να προσέλθετε στη δημόσια συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που θα διεξαχθεί στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Καταστήματος στην οδό Αινιάνων 6, την 24η του μηνός Αυγούστου 2015 ημέρα Δευτέρα και ώρα 11:00 πμ για συζήτηση και λήψη αποφάσεων επί των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης

ΠΙΝΑΚΑΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ

Τρίτη, 18 Αυγούστου 2015

Ολοκληρώθηκαν οι αιτήσεις για παιδικούς σταθμούς μέσω ΕΣΠΑ

Ολοκληρώθηκε σήμερα Τρίτη 18 Αυγούστου η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για επιδοτούμενες θέσεις στους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) και τα ΚΔΑΠμεΑ μεσω ΕΕΤΑΑ.
Οι πιθανότητες εξασφάλισης μια θέσεις από τους αιτούντες φαίνεται να είναι μικρότερες σε σχέση με τα προηγούμενα έτη καθώς οι θέσεις είναι περιορισμένες κατά 30%, ενώ έχει αυξηθεί το ποσοστό των δικαιούχων λόγω πτώσης του εισοδήματος τους.

Δεν μάζεψες τα περιττώματα του σκύλου σου; Δήμος θα σε εντοπίζει με… τεστ DNA

Με… τεστ DNA στα περιττώματα σκύλων προκειμένου να εντοπίζει τους ιδιοκτήτες τους που δεν μαζεύουν τις ακαθαρσίες των πιστών τους συντρόφων, σχεδιάζει να «απαντήσει» στην παραπάνω πρακτική
Πρόκειται για τον δήμο της Ταραγόνα, στη βορειοανατολική Ισπανία, ο οποίος σύμφωνα με καταμέτρηση έχει περίπου 2.800 σκύλους, θα συνεργαστεί με τοπικό πανεπιστήμιο για να δημιουργήσει μια βάση δεδομένων με το DNA σκύλων, η οποία θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να εντοπιστούν οι κάτοχοι κατοικίδιων που αμελούν να κάνουν το καθήκον τους, δήλωσε στον ραδιοσταθμό Cadena Ser η δημοτική σύμβουλος που είναι υπεύθυνη για τους δημόσιους χώρους της πόλης, Ιβάνα Μαρτίνεθ.
Ως εκ τούτου τα περιττώματα που θα βρίσκονται στους δρόμους ή στα πάρκα θα επιτρέπουν να εντοπιστούν τα ίχνη του “δράστη” και επομένως και του κυρίου του και να επιβάλλεται ένα πρόστιμο στον τελευταίο, πρόσθεσε η κα Μαρτίνεθ.

Δευτέρα, 17 Αυγούστου 2015

Σημείο «μηδέν» για τους δήμους: Καταρρέουν τα προγράμματα για την αντιμετώπιση της φτώχειας!

Νέο πλήγμα στην καρδιά της κοινωνίας και των ευπαθών της ομάδων αναμένεται να επιφέρει η διακοπή του δικτύου κοινωνικών δομών για την αντιμετώπιση της φτώχειας, που υλοποιείται τα τελευταία χρόνια από τους δήμους.
Η λήξη της χρηματοδότησης τον προσεχή Σεπτέμβριο, των Ανοιχτών Κέντρων Ημερήσιας Υποδοχής Αστέγων και Ηλικιωμένων, κοινωνικών παντοπωλείων, φαρμακείων, τραπεζών αγάπης (τρόφιμα και ρούχα) συσσιτίων, λαχανόκηπων κ.ά. σηματοδοτεί την κατάρρευσή τους, με αποτέλεσμα να μείνουν στον αέρα περισσότερες από 330.000 οικογένειες σε όλη τη χώρα, σημειώνεται σε ρεπορτάζ της εφημερίδας «Θεσσαλονίκη».
Ταυτόχρονα, μεγάλος είναι ο κίνδυνος να τιναχθεί στον αέρα και το πρόγραμμα “Βοήθεια στο Σπίτι”, το μακροβιότερο πρόγραμμα στην ιστορία της τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς τα συναρμόδια υπουργεία στο διάστημα που έπρεπε να ετοιμάσουν το νομοθετικό πλαίσιο μετάβασης στο νέο καθεστώς δεν έχουν πράξει το ελάχιστο.

Κυριακή, 16 Αυγούστου 2015

Φθιώτιδα: Εκδηλώσεις του Υπουργείου Πολιτισμού για την πανσέληνο του Αυγούστου

Φωτό : Mag24
Ολοι σχεδόν οι Αρχαιολογικοί χώροι της Φθιώτιδας, από Υπάτη, Δομοκό, κάστρο Λαμίας μέχρι Αταλάντη θα «γιορτάσουν» την πανσέληνο – Αναλυτικό πρόγραμμα εκδηλώσεων
Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, το υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, γιορτάζει το Σάββατο, 29 Αυγούστου, την αυγουστιάτικη πανσέληνο και οργανώνει εκδηλώσεις με ελεύθερη είσοδο
Κάθε χρόνο προστίθενται στον κατάλογο όλο και περισσότεροι χώροι και μνημεία, καθώς η συμμετοχή του κοινού είναι ιδιαίτερα μεγάλη.

Σάββατο, 15 Αυγούστου 2015

Athens Art Festival , με παρουσία και από τη Λαμία !

"Η φιλία μέσα από την Τέχνη μπορεί ν΄αλλάξει τον Κόσμο", είναι ο τίτλος του Διεθνούς Athens Art Festival, με τη συμμετοχή 58 καλλιτεχνών από 32 χώρες.
Ανάμεσα σε πολλές και πολλούς αξιόλογους καλλιτέχνες , βρίσκεται και η γνωστή Λαμιώτισα ζωγράφος Γωγώ Τάταρη, εκθέτοντας τις δημιουργίες της.
Διοργάνωση: Κέντρο Τεχνών 4 Εποχές και Δήμος Ωρωπού.
Διάρκεια έκθεσης : 16-31/8/2015
Χώρος : Δημοτικό ωδείο , Σκάλα Ωρωπού.

Παρασκευή, 14 Αυγούστου 2015

Στο νόμο Κατσέλη εντάσσονται οι οφειλές σε ΟΤΑ, εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία

Στο νόμο Κατσέλη εντάσσονται και οι οφειλές σε εφορίες, ασφαλιστικά ταμεία και ΟΤΑ με τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση κατά τη διάρκεια της συζήτησης στις Επιτροπές της Βουλής του νομοσχεδίου: «Κύρωση του Σχεδίου Σύμβασης Οικονομικής Ενίσχυσης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και ρυθμίσεις για την υλοποίηση της Συμφωνίας Χρηματοδότησης».
 Συγκεκριμένα, όπως προβλέπεται στην τροπολογία, στο ν. 3869/2010 εντάσσεται το σύνολο των οφειλών φυσικών προσώπων που βρίσκονται αποδεδειγμένα σε μόνιμη και γενική αδυναμία πληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών προς ιδιώτες, προς την εφορία, τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και στα ασφαλιστικά ταμεία.

Πέμπτη, 13 Αυγούστου 2015

ΑΠΕ: 10 έργα κόστους €12,8 εκατ. σε δημόσιους χώρους – Οι παρεμβάσεις

Υπεγράφησαν, χθες , από τον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνο Σκουρλέτη, οι Αποφάσεις για την ένταξη 10 Πράξεων, συνολικού Προϋπολογισμού 12,8 εκατ. ευρώ, στο Πρόγραμμα του Χρηματοδοτικού Μηχανισμού Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΧΜ ΕΟΧ) 2009-2014 στη Θεματική Περιοχή «Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας», που πρόκειται να ολοκληρωθεί μέχρι 30/04/2017.
Οι Πράξεις αφορούν στην επιδεικτική ενσωμάτωση δράσεων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) σε κτίρια, εγκαταστάσεις και χώρους Φορέων που λειτουργούν προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος (π.χ. ΟΤΑ, Νοσοκομεία, Πανεπιστήμια, κ. ά.).

Αρχίζει σήμερα το φεστιβάλ Πολιτισμού «ΥΠΑΤΗ 2015»

Ο Εκπολιτιστικός - Επιμορφωτικός Σύλλογος Υπαταίων «ΟΙ ΑΙΝΙΑΝΕΣ» διοργανώνει από 13-16 Αυγούστου, στην Κεντρική Πλατεία της Υπάτης, το Φεστιβάλ Πολιτισμού «ΥΠΑΤΗ 2015».
Το Αυγουστιάτικο Φεστιβάλ Πολιτισμού «ΥΠΑΤΗ» μετρά 39 χρόνια συνεχούς παρουσίας στο πολιτιστικό γίγνεσθαι όχι μόνο της Υπάτης αλλά και της Φθιώτιδας κατ' επέκταση. Αποτελεί ένα μοναδικό Φεστιβάλ - Θεσμό, αποτέλεσμα των πολύχρονων προσπαθειών του Συλλόγου «ΟΙ ΑΙΝΙΑΝΕΣ», να κρατήσει ζωντανή την παράδοση, τον πολιτισμό και προσπαθώντας να διατηρήσει τον πήχη της ποιότητας των πολιτιστικών δρώμενων της περιοχής ψηλά, παρά τις αντίξοες κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες, σε πείσμα των εποχών που προστάζουν άλλες μορφές διασκέδασης και επιμόρφωσης.

Το πρόγραμμα

Τετάρτη, 12 Αυγούστου 2015

Συνεδρίασε η Επιτροπή για τα Αδέσποτα στον Δήμο Λαμιέων (Δελτίο Τύπου)

Δελτίο Τύπου
Της Επιτροπής για την παρακολούθηση του Προγράμματος
Διαχείρισης Αδέσποτων Ζώων του Δήμου Λαμιέων
12/8/2015
Την Τετάρτη 29 Ιουλίου 2015 στα γραφεία της Κοινωφελούς Επιχείρησης διεξήχθη συνεδρίαση της Επιτροπής για την παρακολούθηση του Προγράμματος Διαχείρισης των Αδέσποτων Ζώων στον Δήμο Λαμιέων.

Κατά την διάρκεια της συνεδρίασης συζητήθηκαν τα παρακάτω θέματα:

Χάλκινη η Λαμιώτισσα Γεωργία Χατζηγεωργίου στο παγκόσμιο στην Ρωσία

Σημαντική διάκριση για την περιοχή μας αλλά και για τον ελληνικό υγρό στίβο στο Καζάν της Ρωσίας. Η Γεωργία Χατζηγεωργίου κατέκτησε την τρίτη θέση στα 100 μέτρα ελεύθερο,στην κατηγορία 35-39 ετών, και μαζί το χάλκινο μετάλλιο με χρόνο 1:01:92.
Αυτό ήταν το πρώτη μετάλλιο που κατακτάει η Λαμιώτισσα κολυμβήτρια  και το τρίτο συνολικά της Ελλάδας στο παγκόσμιο πρωτάθλημα μάστερς που διεξάγεται στην ρωσική πόλη.

Πηγή Lamiafm1

Τρίτη, 11 Αυγούστου 2015

Καλλιτεχνικό Διευθυντή για τα Εικαστικά Εργαστήρια αναζητά ο Δήμος Λαμιέων (προσόντα και ημερομηνίες)

Η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Λαμιέων ανακοινώνει Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για Καλλιτεχνικό/η Διευθυντή/ντρια στο Τμήμα Εικαστικών Εργαστηρίων, με απευθείας ανάθεση σύμβασης έργου ανεξαρτήτων υπηρεσιών.

Βάση της απόφασης αριθμ.:115/2015 του Κανονισμού Λειτουργίας των Εικαστικών Εργαστηρίων. ο Καλλιτεχνικός/ή Διευθυντής/ντρια είναι:

Παναγιώτης Στασινός στο ΕΝΑtv:''Τελικά ποιος θέλει το παζάρι στην Λαμία;''(βίντεο)

Ο Παναγιώτης Στασινός,Δημοτικός Σύμβουλος της Πρωτοβουλίας Ενεργών Πολιτών,σχολιάζει στο EΝΑtv την απόφαση της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου για την επανασύσταση του Παζαριού της Λαμίας, αναπτύσσοντας τις απόψεις της κίνησης.

Διαγωνισμός για την ''Προμήθεια υγειονομικού & φαρμακευτικού υλικού Δημ. Κυνοκομείου'' στον Δήμο Λαμιέων

Ο Δήμαρχος Λαμιέων διακηρύσσει σύμφωνα με τις διατάξεις του ΕΚΠΟΤΑ (ΥΑ 11389 ΦΕΚ Β185/23-3-1993), τις διατάξεις του Ν. 2286/1995, τις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 209 του Ν.3463/2006, τις διατάξεις του Ν. 3852/2010, τις διατάξεις του άρθρου 3 του Ν. 3548/2007, τις διατάξεις του άρθρου 157 του Ν.4281/2014 και τις διατάξεις των αποφάσεων Π1/3305/10 και Π1/3306/10 του Υπ. Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, πρόχειρο διαγωνισμό με σφραγισμένες προσφορές και με κριτήριο κατακύρωσης τη χαμηλότερη τιμή για την προμήθεια: «ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ & ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΔΗΜ. ΚΥΝΟΚΟΜΕΙΟΥ», ενδεικτικού προϋπολογισμού είκοσι τεσσάρων χιλιάδων εννιακοσίων ενενήντα εννέα ευρώ και επτά λεπτών (24.999,07€), με ΦΠΑ.

Ο διαγωνισμός θα γίνει στο Δημοτικό Κατάστημα Λαμίας την 26/08/2015, ημέρα Τετάρτη και από ώρα 09:00 π.μ. μέχρι 09:30 π.μ.
Δικαίωμα συμμετοχής στο διαγωνισμό έχουν:

Δευτέρα, 10 Αυγούστου 2015

Παναγιώτης Στασινός: ''Όχι στο παζάρι-Ναι στον αναβαθμισμένο ρόλο της ΠΕΛ στην Λαμία'' (ηχητικό)

Ο Παναγιώτης Στασινός,Δημοτικός Σύμβουλος της Πρωτοβουλίας Ενεργών Πολιτών, μιλά στο κεντρικό δελτίο του Lamiafm1 για την επαναλειτουργία του παζαριού στην Λαμία.

Ο Κος Στασινός καταθέτει τις απόψεις της κίνησης για:
-τον θεσμό του παζαριού
-τον τρόπο που επιχειρεί ο Δήμος Λαμιέων να επαναλειτουργήσει το παζάρι
-την συμμετοχή της ΠΕΛ ως συνδιοργανωτή
-τον τρόπο που η νέα διοίκηση της ΠΕΛ θα μπορέσει να βοηθήσει την ανάπτυξη στον δήμο ΛαμιέωνΚυριακή, 9 Αυγούστου 2015

Γιατί και για ποιον επανέρχεται το παζάρι στη Λαμία;

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΛΑΜΙΑΣ
Τηλ 2231045910 6937378138 6932837696

Λαμία, 9 Αυγούστου 2015

Η συζήτηση για το παζάρι της Λαμίας, μέσα κι έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο, ανέδειξε πολλά θέματα και έδωσε την αφορμή να ανοίξουν άλλα, που ίσως βοηθήσουν περισσότερο την πόλη. Διαφάνηκε ξεκάθαρα πως η απόφαση της δημοτικής αρχής για την επαναλειτουργία του παζαριού, και μάλιστα στο χώρο της Πανελλήνιας Έκθεσης Λαμίας, έχει ληφθεί από καιρό σε άλλα γραφεία και συζητήσεις. Είναι χαρακτηριστικές οι αποφάσεις του Δ.Σ. της ΠΕΛ στις 28/7/2015, πολύ πριν τις συναντήσεις της διαπαραταξιακής Επιτροπής για το παζάρι και την τελική συζήτηση στις 7/8/2015 στο Δημοτικό Συμβούλιο. Όπως μας έχει συνηθίσει ο κ Σταυρογιάννης, πολλές εισηγήσεις του είναι προ-ειλημμένες αποφάσεις. Ακόμη και όταν στο Δημοτικό Συμβούλιο αυτές αποδεικνύονται ανεπαρκείς ή αβάσιμες δεν επηρεάζεται η τελική απόφαση της πλειοψηφίας.

Το ερώτημα λοιπόν είναι: γιατί και για ποιον επανέρχεται το παζάρι στη Λαμία; Ποιος δημιούργησε αυτή την αφόρητη πίεση για την επαναλειτουργία του:
- Είναι η Πανελλήνια Έκθεση Λαμίας, η οποία θέλει να καλύψει τα χρέη που δημιουργήθηκαν στα ταμεία της από τις έως τώρα αποτυχημένες εκδηλώσεις;
- Είναι ο Δήμος που προσδοκά να εισπράξει έσοδα περίπου 100.000€;
- Είναι οι ίδιοι οι παζαριώτες οι οποίοι, μετακινώντας τις πραμάτειες τους από πόλη σε πόλη, θέλουν να διατηρήσουν και να διευρύνουν αυτόν τον παραδοσιακό τρόπο εμπορίου σε όλη την Ελλάδα, με το αζημίωτο για τους ίδιους;
- Ή είναι η τοπική κοινωνία και οι καταναλωτές, που δεν βρίσκουν πού να αγοράσουν «φθηνά» προϊόντα;

Δεν μπορούμε να κατανοήσουμε, ποια είναι «τα πολλαπλά οφέλη του Δήμου», όπως τόνισε στην εισήγησή του ο Δήμαρχος, ούτε τους ιδιαίτερους λόγους που είχε, για να επαναφέρει τη λειτουργία του παζαριού. Το μόνο που ακούγεται ως λογικό επιχείρημα είναι ότι θα βάλει χρήματα στο ταμείο. Εξαργυρώνει δηλαδή τον «αέρα» και το όνομα της πόλης για να εισπράξει 100.000 αργύρια. Ουσιαστικά πρόκειται για μια έμμεση φορολογία των χαμηλών εισοδημάτων ∙ γιατί αυτά θα τα εισπράξει από τα φτωχά λαϊκά στρώματα, που υποτίθεται είναι οι επισκέπτες του παζαριού. Πρόκειται για μεταφορά χρημάτων, μέσα σε μια βδομάδα, από τις τσέπες των φτωχών στα ταμεία του Δήμου και της ΠΕΛ και στις τσέπες ορισμένων παζαραριωτών, που δεν ξέρουμε «από πού κρατάει η σκούφια τους».

Οι αντιδράσεις του εμπορικού κόσμου είναι και βάσιμες και λογικές. Σε μια περίοδο κατάρρευσης της αγοράς της πόλης, μέσα στην δίνη της οικονομικής στενότητας και της έλλειψης ρευστότητας, τον μήνα Σεπτέμβριο που τα περισσότερα μαγαζιά κάνουν το 25% του ετήσιου τζίρου τους, φεύγει ένα σημαντικό ποσό της τάξης των 6-7 εκατομμυρίων € από το εμπόριο της πόλης. Βάσιμες είναι και οι αντιδράσεις σύσσωμης σχεδόν της αντιπολίτευσης με βάση την εμπειρία του παρελθόντος και με το τι γίνεται στις άλλες πόλεις.

Σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη φορά θεωρούμε ότι η αγορά έχει ανάγκη από ποιότητα και νομιμότητα στις εμπορικές της συναλλαγές, με προϊόντα που να ελέγχονται ως προς την προέλευση, την τιμή και την ποιότητά τους. Θεωρούμε ότι πρέπει να βοηθηθεί η τοπική ανασυγκρότηση της οικονομίας με την σύνδεση παραγωγών-καταναλωτών, να περιοριστεί ή και να σταματήσει η ανεξέλεγκτη εισαγωγή - παράνομη πολλές φορές - προϊόντων αμφίβολης ποιότητας και να σταματήσει ο καταναλωτισμός, χωρίς όρια, να πρυτανεύει στη ζωή μας. Να μπορέσουμε να μιλάμε για πραγματικές ανάγκες με προϊόντα που θα παράγονται στη χώρα μας, αν όχι σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο.

Θα ήταν φρόνιμο τέλος, να έχουμε υπόψη μας ότι με κάθε ευρώ που ξοδεύουμε, "ψηφίζουμε" για το πως θέλουμε τον κόσμο γύρω μας! Αν επιθυμούμε ένα κόσμο όπου η ηθική, η ισότητα, η νομιμότητα και ο σεβασμός είναι ο κύριος άξονας της ζωής μας, τότε θα πρέπει να ξοδεύουμε τα λεφτά μας σε μικρές υγιείς επιχειρήσεις και να υποστηρίζουμε την ντόπια κοινότητα και οικονομία.

Τα οικονομικά στοιχεία του παζαριού, όπως ανακοινώθηκαν από τις εισηγήσεις και τον Κανονισμό Λειτουργίας του, μας δημιουργούν πολλά ερωτηματικά. Η διπλή χρέωση του κάθε παζαριώτη με 300€ από το Δήμο, χωρίς ουσιαστική ανταποδοτική υπηρεσία, και 200€ από την ΠΕΛ για την κατασκευή της «παράγκας», την ηλεκτροδότηση και τη φύλαξη, είναι υπερβολική. Επίσης οι "προσδοκίες" των 5.000€  από το Λούνα Πάρκ για την ΠΕΛ, τη στιγμή που άλλοι δήμοι με δημοπρασία  εισέπραξαν μέχρι και 40.000€, μας βάζει σε διάφορες σκέψεις.

Η Πανελλήνια Έκθεση Λαμίας μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην οικονομία της Περιφέρειας ολόκληρης, αν σχεδιάσει και υλοποιήσει ένα ετήσιο πρόγραμμα με κλαδικές εκθέσεις, με εκδηλώσεις πολιτιστικές και αθλητικές, αλλά και άλλες μορφές δραστηριοτήτων, που θα φέρουν επισκέπτες στην πόλη και στην περιοχή. Το παζάρι με την μορφή και το περιεχόμενο που το ξέρουμε και το ζήσαμε, θεωρούμε ότι δεν συνάδει με το περιεχόμενο και τους σκοπούς της. Κι εδώ οι ευθύνες της Δημοτικής Αρχής είναι τεράστιες.


Την λένε Βερονίκη και μας επισκέπτεται κάθε χρόνο για 2 εβδομάδες – Ελάτε να τη γνωρίσουμε!

Εμφανίζεται στα μέρη μας κάθε χρόνο για 2 με 3 εβδομάδες, μετά πάλι εξαφανίζεται. Μοναδικό παγκοσμίως φαινόμενο Στη δική μας Οίτη, έχουμε τη μοναδική Βερονίκη…μοναδική αφού δεν εμφανίζεται πουθενά αλλού στη Γη!
 Δείτε το ενδιαφέρον ΒΙΝΤΕΟ που ακολουθεί και θα καταλάβετε

 

Η βερονίκη της Οίτης είναι ενδημικό φυτό της Οίτης, απαντάται, δηλαδή, μόνο στην Οίτη και πουθενά αλλού σε όλο τον κόσμο.

Η κα Μαρία «η φτωχούλα»

Μετά το άρθρο για την ΠΕΛ πολλοί φίλοι επικοινώνησαν για να μας καταθέσουν τα στοιχεία, για το πόσο αποτιμάται σε άλλα μικρότερα πανηγύρια, η υπενοικίαση του χώρου ψυχαγωγίας.
Τελικά εμείς στη Λαμία αποδειχτήκαμε πολύ χουβαρντάδες για τη «φτωχούλα την κα Μαρία» που μπορεί να μας δώσει το πολύ 5.000 ευρώ. Δε χρειάζεται φυσικά κανείς να είναι οικονομολόγος για να καταλάβει ότι για να βγουν αυτά τα χρήματα πρέπει να περάσουν 1.000 άτομα από το χώρο. Αν σε 7 ημέρες περάσουν μόνο 1.000 άτομα από τα παιχνίδια τότε δεν καταλάβαμε γιατί γίνεται το παζάρι.
Ή μήπως 1.000 άτομα υπολογίζουν να περάσουν την ημέρα; Και από πόσα παιχνίδια γιατί αντιλαμβάνεστε ότι βάλαμε μέσο όρο από 5 €. Δηλαδή μήπως μιλάμε για ένα 30αρι στο χαλαρό που υπολογίζουμε εμείς οι «πλούσιοι».
Δήμαρχε, δεν μπορώ να καταλάβω πως έμπλεξες και μάλιστα έχοντας στο γραφείο σου έναν τεράστιο φάκελο με τις «αμαρτίες» της ΠΕΛ από μαρτυρίες συνεργάτη σου!

Παρασκευή, 7 Αυγούστου 2015

Επαγγελματοβιοτέχνες και εμπορικός κόσμος αντιτίθενται στη διενέργεια παζαριού στη Λαμία.

Ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών Φθιώτιδας

«Αξιότιμε Κύριε Πρόεδρε,

          Πληροφορηθήκαμε   ότι αποφασίσατε να συνεδριάσετε προκειμένου να συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο η διοργάνωση εμποροπανήγυρης  στο χώρο της Π.Ε.Λ.

          Ενόψει της συνεδρίασης  και προ της συζήτησης του συγκεκριμένου θέματος, σας καταθέτουμε τις θέσεις της Ομοσπονδίας μας, οι οποίες αποτελούν και θέσεις της πλειοψηφίας  των φορέων  εκπροσώπησης των ΕΒΕ.

           Το θέμα των εμποροπανηγύρεων στην πόλη μας, έχει κριθεί από τους εμπλεκόμενους φορείς κατά την προηγούμενη δεκαετία, ως θεσμός μεσαιωνικός  και βλαπτικός, για τούτο και με την υπ΄αριθ. 256 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 19-07-2004, κατά πλειοψηφία, ανεστάλη  η λειτουργία της εμποροπανήγυρης στη πόλη μας.

Τι αλλάζει για το προσωπικό και τις προσλήψεις σε δήμους και περιφέρειες

Όλα όσα αλλάζουν για τους εργαζόμενους σε δήμους και περιφέρειες, τις προσλήψεις αλλά και τη λειτουργία των ίδιων των ΟΤΑ με τις διατάξεις του νόµου 4325/2015 (Α΄47), καταγράφει εγκύκλιος του υπουργού Εσωτερικών Νίκου Βούτση.
Συγκεκριμένα, η εγκύκλιος αφορά:
-Εξαίρεση έγκρισης α̟πό την ΠΥΣ στους ΟΤΑ (Άρθρο 41, Παρ.1α και β)
-Έγκριση ̟προσω̟πικού ορισμένου χρόνου σε αντα̟ποδοτικές υ̟πηρεσίες, με αντίτιμο και λοι̟πές αντικαταβολές (Άρθρο 48)
Πρόσληψη ε̟ποχικού ̟προσω̟πικού για ̟πυρασφάλεια και ναυαγοσωστική κάλυψη (Άρθρο 41, Παρ.2)
-Ενδοαυτοδιοικητική Κινητικότητα (Άρθρο 47 )
-Παράταση λειτουργίας κοινωνικών δράσεων στους ΟΤΑ (άρθρο 35)
-Αυτοδίκαιη κατάταξη των μουσικών των ΟΤΑ α΄ βαθμού και των νομικών προσώ̟πων αυτών στον κλάδο ΤΕ Μουσικών (άρθρο 26 ̟αρ. 8)

Πέμπτη, 6 Αυγούστου 2015

Εικόνες ντροπής για πολίτες και τοπική αυτοδιοίκηση

Περνώντας σήμερα από τη νότια είσοδο της πόλης μας σταμάτησα στο τελευταίο φανάρι στην έξοδο προς Αθήνα, καθώς ήταν ακόμη κόκκινο. Κοίταζα γύρω μου από αμηχανία, ώσπου το μάτι μου έπεσε στο μικρό παρκάκι που σχηματίζεται εκατέρωθεν του κόμβου.
Εικόνα εγκατάλειψης και ντροπής... Εικόνα που πανάξια συνάδει σε χώρα τριτοκοσμικού τρόπου ζωής.
Αναφέρομαι βεβαίως τόσο στην τοπική αυτοδιοίκηση, που δεν αντιδρά άμεσα, όσο και στην ελλιπή παιδεία του νέο-Έλληνα, που οτιδήποτε έξω από το σπίτι του, δηλαδή κοινό και δημόσιο, αποτελεί πεδίο σύλησης, χώρος ανάξιος σεβασμού, μέρος στο οποίο χωρίς κανέναν ενδοιασμό – αλλά και αντίκτυπο της θλιβερής πράξης του - μπορεί να ξεσπάσει με βία, σπάζοντας, καίγοντας, βρωμίζοντας, διαλύοντας οτιδήποτε όμορφο φτιάχτηκε με κόπο και δημόσιο χρήμα.

Το παζάρι της Λαμίας , στο αυριανό Δημοτικό Συμβούλιο.

"Καλοκαιρινό" Δημοτικό Συμβούλιο , αύριο Παρασκευή ( 12:00 το μεσημέρι ), με λίγα θέματα διαδικαστικού χαρακτήρα αλλά και ένα θέμα που φαίνεται ότι θα μονοπωλήσει το ενδιαφέρον.
Το παζάρι της Λαμίας , το οποίο αναβιώνει από φέτος , έρχεται στο Δημοτικό Συμβούλιο για να οριστικοποιηθούν οι λεπτομέρειες της συνεργασίας με τη διοίκηση της Π.Ε.Λ .

Οι επαγγελματίες της Λαμίας οι οποίοι δεν συμμετείχαν στη λήψη της απόφασης και ούτε ρωτήθηκαν αντιδρούν έντονα , κάνοντας λόγο για αφαίμαξη της τοπικής οικονομίας από ξένους επιτηδευματίες.

Δείτε  όλα τα θέματα του αυριανού Δημοτικού Συμβουλίου :

Δήμος Λαμιέων: Παράταση αιτήσεων για τους δικαιούχους του προγράμματος Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής

Παράταση αιτήσεων έως 26/08/2015 για τους δικαιούχους του προγράμματος "Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής για το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους (ΤΕΒΑ/FEAD)"
Παρατείνονται έως και τις 26 Αυγούστου 2015 οι αιτήσεις για τη συμμετοχή στο Πρόγραμμα Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους (ΤΕΒΑ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πρόκειται να υλοποιήσει σε τοπικό επίπεδο η Κοινωνική Σύμπραξη Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας με Επικεφαλής Εταίρο το Δήμο Λαμιέων.

ΚΕΔΕ: Ιδού οι εφτά προτάσεις μας για την Κοινωνική Αλληλεγγύη, την Απασχόληση και την Κοινωνική Συνοχή

Τις προτάσεις της Αυτοδιοίκησης  στους τομείς της  Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Απασχόλησης και  Κοινωνικής Συνοχής  σε ότι αφορά στους Δήμους και ενόψει του νέου ΕΣΠΑ, κατέθεσαν στις συναρμόδιες αναπληρώτριες Υπουργούς Εργασίας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Ράνια Αντωνοπούλου,  ο Πρόεδρος  της ΚΕΔΕ Γιώργος  Πατούλης και αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ αποτελούμενη από  Γενικό Γραμματέα της ΚΕΔΕ Γιάννη Μουράτολγου, τα μέλη του Δ.Σ. Νίκο Χιωτάκη και Σίμο Δανιηλίδη και τον Γενικό Διευθυντή της ΚΕΔΕ Βαγγέλη Πάνου σε συνάντηση που είχαν σήμερα το απόγευμα.
Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, αναφέρθηκε στο διευρυμένο και σημαντικό  ρόλο των Δήμων, καθόλη την περίοδο της κρίσης, για την   ενίσχυση και  υποστήριξη των τοπικών κοινωνικών, επισήμανε ωστόσο ότι,  η μεταφορά πλήθους αρμοδιοτήτων στον τομέα Κοινωνικής Προστασίας  και Αλληλεγγύης, με τον  «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ» δεν έχει συνοδευτεί με παράλληλη μεταβίβαση  των αναγκαίων οικονομικών πόρων για την άσκησή τους.

Τρίτη, 4 Αυγούστου 2015

Κοινωφελής: Τι διευκρινίζει για τις προσλήψεις στους δήμους ο ΟΑΕΔ

Ο ΟΑΕΔ με έγγραφο του προς την ΚΕΔΕ, διευκρινίζει το πλαίσιο στο οποίο θα υλοποιηθεί η Κοινωφελής Εργασία, όσον αφορά το ωράριο εργασίας, τον υπολογισμό των ασφαλιστικών εισφορών τους αλλά και την πιστοποίηση των δικαιολογητικών που απαιτεί μια θέση.
Οι ωφελούμενοι από του προγράμματος, θα ακολουθούν το ωράριο των μονίμων εργαζομένων της ίδιας ειδικότητας στους Δήμους. Για τον υπολογισμό των μηνιαίως ασφαλιστικών εισφορών τους, ο ΟΑΕΔ τονίζει πως οι καθαρές αμοιβές-αποδοχές μετατρέπονται σε μεικτές αποδοχές και στη συνέχεια πολλαπλασιάζονται με τον συντελεστή μικτής ασφάλισης ΙΚΑ-ΕΤΑΜ & ΕΤΕΑ. Με αντίστοιχο τρόπο θα υπολογίζονται και οι εισφορές στον κλάδο βαρέων του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

Δευτέρα, 3 Αυγούστου 2015

Δείτε πως σχεδιάζει το παζάρι ο Δήμος Λαμιέων (Το σχέδιο της Κανονιστικής Απόφασης)

Το σχέδιο της κανονιστικής απόφασης για την διοργάνωση του παζαριού της Λαμίας συζητήθηκε σήμερα στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής τoυ Δήμου. Ποιος διοργανώνει, ποιός συμμετέχει, τί είδη θα πωλούνται σε ποιους χώρους και για πόσο όλα βρίσκουν απάντηση μέσα στο κανονιστικό σχέδιο.

Η συνεργασία Δήμου και ΠΕΛ είναι σε όλα τα επίπεδα ενώ προβλήματα και τυχόν αλλαγές συζητά και διευθετεί η επιτροπή διεξαγωγής του Παζαριού.

Ο FM-1 το εξασφάλισε και σας προϊδεάζει για τα κυριότερα από τα άρθρα του.

13η Λαμπαδηδρομία Αιμοδοτών - Η φλόγα ξεκίνησε το ταξίδι της από την Κοζάνη, για τη Λαμία


Η 13η Πανελλήνια Λαμπαδηδρομία ξεκίνησε φέτος το ταξίδι της από την πόλη της Κοζάνης και τον διοργανωτή σύλλογο «Γέφυρα Ζωής», το Σάββατο 1 Αυγούστου.
Αρκετοί φίλοι και μέλη μας τίμησαν με την παρουσία τους και παρακολούθησαν το άναμμα του βωμού με φλόγα από τον Άγιο Νικάνορα καθώς και τα χορευτικά τμήματα, του Ιστορικού Λαογραφικού Συλλόγου Λευκόβρυσης «Διγενής Ακρίτας» και του Πρότυπου Πολιτιστικού Συλλόγου ΖΕΠ, που πλαισίωσαν την εκδήλωση.
Κοντά μας ήταν και φίλοι-αδελφοί αιμοδότες από άλλες περιοχές, εκπρόσωποι του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Ξάνθης, Αλεξανδρούπολης, Καστοριάς, Σιάτιστας, ο υπεύθυνος αιμοδοσίας του Ερυθρού Σταυρού Κιλκίς, ο πρόεδρος της Π.Ε.Ν.Ε.Α. καθώς και εκπρόσωποι του Συλλόγου Διβριωτών Φθιώτιδας της περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος και του Δήμου Λαμιέων, όπου θα λήξει η 13η Λαμπαδηδρομία στις 25 Σεπτεμβρίου.

"Νερό: φυσικό και κοινωνικό/πολιτισμικό αγαθό" , εκδήλωση από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας .

Tο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας/Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας διοργανώνει, σε συνεργασία με τον Δήμο της Λίμνης Πλαστήρα Καρδίτσας, την Περιφέρεια Θεσσαλίας, το Κέντρο Ιστορικής και Λαογραφικής Έρευνας Ο ΑΠΟΛΛΩΝ Καρδίτσας, το 4ο Θερινό Σχολείο, που θα πραγματοποιηθεί 23 έως 29 Αυγούστου στο Δήμο της Λίμνης Πλαστήρα Καρδίτσας. Το θέμα του φετινού Θερινού Σχολείου είναι: «Νερό: φυσικό και κοινωνικό/πολιτισμικό αγαθό».
Λίμνη Πλαστήρα 23-29/8/2015
Δελτίο Τύπου

Στην Κοζάνη επανέρχεται στους δρόμους η Δημοτική Αστυνομία, στη Λαμία ακόμη το "κοσκινίζουμε".

Από αυτή την εβδομάδα, βγαίνουν και πάλι στους δρόμους του Δήμου Κοζάνης, οι 21 Δημοτικοί Αστυνόμοι, μετά την επανασύσταση της Δημοτικής Αστυνομίας Κοζάνης.
Η Δημοτική Αστυνομία θα συμβάλλει στη βελτίωση της καθημερινότητας των δημοτών, τόσο στην πόλη όσο και στις Δημοτικές Ενότητες.
Ο Δήμος Κοζάνης ενημερώνει πως η Δημοτική Αστυνομία θα φροντίσει για την πλήρη και καθολική τήρηση των διατάξεων και όρων που προέρχονται από την εκάστοτε κείμενη νομοθεσία, τις τοπικές κανονιστικές αποφάσεις που εκδίδει η Δημοτική Αρχή και τις αποφάσεις των διοικητικών συμβουλίων των Δημοτικών Επιχειρήσεων.

Κυριακή, 2 Αυγούστου 2015

1.549 προσλήψεις γυμναστών στους δήμους της χώρας. Η Λαμία , θα είναι φέτος μέσα ;

"Το 2014 , πάλι δεν είχαμε πρόγραμμα "Άθληση για όλους". Βλέπουμε για φέτος"

«Πράσινο φως» πήρε από το αρμόδιο υπουργείο η απόφαση για την πρόσληψη πτυχιούχων Φυσικής Αγωγής με σκοπό τη στελέχωση των  ΟΤΑ και των ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ, αυτών δηλαδή που θα υλοποιήσουν το Πρόγραμμα: «Άθληση για όλους». Δείτε αναλυτικά το δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου.

Παιδικοί σταθμοί ΕΣΠΑ: Οι προσωρινοί πίνακες επιλέξιμων δομών για τη Λαμία

Ανακοινώθηκαν απο την ΕΕΤΑΑ οι προσωρινοί πίνακες επιλέξιμων και μη δόμων για το πρόγραμμα Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής 2015. Να υπενθυμίσουμε ότι οι αιτήσεις για τους γονείς ξεκινούν στις 5/8.

Δείτε τους πίνακες επιλέξιμων  δομών ΕΔΩ
Και μη επιλέξιμων ΕΔΩ

Αυστηρές προδιαγραφές για τους παιδικούς σταθμούς – Tο σχέδιο του ΥΠΕΣ που στάλθηκε στους δήμους

Προδιαγραφές με το υποδεκάμετρο και όχι με βάση τις ανάγκες που πρέπει να πληρούν χώροι προσχολικής αγωγής περιέχει το σχέδιο υπουργικής απόφασης του υπουργείου Εσωτερικών που στάλθηκε στους δήμους, σύμφωνα με το οποίο θα δίνονται οι άδειες λειτουργίας των δημοτικών παιδικών σταθμών της χώρας. Στη χώρα από τους ΟΤΑ και τις Επιχειρήσεις τους λειτουργούν σήμερα περίπου 1.750 παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί, εκ των οποίων οι 77 στον Δήμο Αθηναίων.
Με βάση τις προδιαγραφές που προτείνονται, πολλοί από τους εν λειτουργία βρεφονηπιακούς σταθμούς, ειδικά στον Δήμο Αθηναίων, θα πρέπει να κλείσουν, κάτι που βέβαια σημαίνει ότι εκατοντάδες νήπια θα έμεναν εκτός δημοτικών παιδικών σταθμών. Στην πρωτεύουσα είναι πολύ δύσκολο να εξασφαλιστεί σε όλους τους παιδικούς σταθμούς ο απαιτούμενος από το σχέδιο υπουργικής απόφασης προαύλιος χώρος, για παράδειγμα, καθώς οι περισσότεροι παιδικοί σταθμοί στεγάζονται σε παλαιά κτίρια.

Όταν βλέπουμε σκουπίδι στη θάλασσα, κάνουμε αλλαγή πλεύσης! ( Video )

Δροσιά, χαρά και πάνω απ’ όλα υπευθυνότητα -το σύνθημα των ημερών- προάγει το νέο τηλεοπτικό κοινωνικό μήνυμα του MEDASSET για την εκστρατεία “Υπόσχεσή μας: Καθαρές Θάλασσες” που θα προβάλλεται από την 25η Ιουλίου σε όλα τα κανάλια. Οι πρεσβευτές της εκστρατείας, Τάμτα, Αντώνης Τσαπατάκης, Χρόνης Δαμαλάς και Νικολέττα Ράλλη έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό για να αναδείξουν το σημαντικό ζήτημα της ρύπανσης (θαλάσσιας και παράκτιας) και να βοηθήσουν το έργο προστασίας της θαλάσσιας ζωής.

 

Η παραγωγή του μηνύματος έγινε με την υποστήριξη της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα. Ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, κος Πάνος Καρβούνης, δήλωσε: “Η χώρα μας περιβάλλεται από θάλασσες.

ΔΑΚ Λαμίας: Απογοητευτικές εικόνες....


Κρίμα και κατάντια για τον χλοοτάπητα του Δ.Α.Κ. που ήταν καλύτερος και από πολλά γήπεδα της Superleage.

Μεγάλα μπαλώματα από ξεραμένο χόρτο σε όλο το γήπεδο.

Αναγνώστης
Lamiareport
Τελικά, και "πνιγμένοι" με την πισίνα του ΤΕΙ και "ηλιοκαμένοι" με το σκέπαστρο στο ΔΑΚ, κ. Σταϊκούρα.

Φωτογραφία GBrekisphoto.gr
Μπούμερανγκ  κατέληξε  η αντεπίθεση του βουλευτή και τέως α.υπουργού Οικονομίας στο θέμα της κατασκευής του στεγάστρου στο ΔΑΚ Λαμίας ο οποίος κοινοποίησε προχτές απάντηση του γραφείου του υφυπουργού αθλητισμού  Σταύρου Κοντονή. Από την πρώτη ανάγνωση του κείμενου  που υπογράφει ο εκπρόσωπος του κ.Κοντονή  Στάθης Κουτρουβίδης  διαφαίνεται ότι  ο Δήμος Λαμιέων ολιγώρησε στην σύναψη συμφωνίας με το  Υπουργείο  για την κατασκευή του στεγάστρου, όμως από  προσεκτικότερη ανάγνωση διαφαίνεται  ευκρινώς ότι  στην ουσία δεν υπήρχαν  τα χρήματα αυτά αλλά και να υπήρχαν  ο Δήμος όφειλε να έχει έτοιμη μελέτη την οποία ναι μεν εκπόνησε αλλά παραδόθηκε εσχάτως…
Η απάντηση Κοντονή προς τον κ. Σταϊκούρα…
«Κε Σταϊκούρα καλημέρα σας.