Τρίτη 25 Αυγούστου 2015

Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών: Άστοχες και επικίνδυνες οι βεβιασμένες κινήσεις για τον ΧΑΔΟ/ΧΥΤΑ Λαμίας


ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΛΑΜΙΑΣ
Τηλ 2231045910 6937378138 6932837696

Σχετικά με τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και την Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ του Δήμου Λαμιέων και του Περιφερειακού ΦοΔΣΑ για την παραχώρηση των περιουσιακών στοιχείων του ΧΑΔΟ/ΧΥΤΑ Λαμίας στον ΦοΔΣΑ.

Θεωρούμε ανεπίτρεπτο να συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο πρωινή εργάσιμη ώρα (στις 11.00), αφού αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι δημοτικοί σύμβουλοι που εργάζονται  να έχουν τεράστιο πρόβλημα στο να παρίστανται, καθώς και να αποτρέπεται τελείως η συμμετοχή των εργαζόμενων δημοτών, με την φυσική τους παρουσία στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου αλλά και η παρακολούθηση της ζωντανής  μετάδοσης της συνεδρίασης από το διαδίκτυο. Ελπίζουμε αυτό να μην ξανασυμβεί, γιατί δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία∙ και μόνο σε σκοπιμότητες θα μπορούσαμε να το αποδώσουμε.

Είναι αδιανόητο κατά τη γνώμη μας να αποφασίζεται η παραχώρηση των περιουσιακών στοιχείων και η διαχείριση του ΧΥΤΑ της Λαμίας στον Περιφερειακό ΦοΔΣΑ χωρίς να ολοκληρωθεί η αναθεώρηση του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) και η εναρμόνισή του με το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ). Χωρίς επίσης να έχει γίνει ολοκληρωμένη συζήτηση για το αντίστοιχο Δημοτικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΔΗΣΔΑ)

Ως Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών, καταθέσαμε εγγράφως στο Δημοτικό Συμβούλιο  και στον δημόσιο διάλογο επανειλημμένα τις απόψεις μας για την ανάγκη μιας άλλης πολιτικής και πρακτικής, που θα οδηγήσει σταδιακά στην μείωση των αποβλήτων. Τονίσαμε την ανάγκη εφαρμογής των Ευρωπαϊκών Οδηγιών και της Ελληνικής Νομοθεσίας, η οποία αναφέρεται σε ένα Εναλλακτικό Σχέδιο Ολοκληρωμένης Διαχείρισης με την ιεράρχηση των στόχων: μείωση, επανάχρηση, ανακύκλωση – κομποστοποίηση με διαλογή στην πηγή και διάθεση των τελικών υπολειμμάτων.   

Δεν έγινε τίποτα από όλα αυτά. Προχωράει όμως η Δημοτική Αρχή, αδικαιολόγητα κατά την άποψή μας και βιαστικά - αναρωτιόμαστε γιατί - στις διαδικασίες της παραχώρησης χωρίς να επιδεικνύει βιασύνη για τίποτα από όλα τα άλλα.
Δεν βιάζεται για την προσαρμογή και εναρμόνιση του ΠΕΣΔΑ στην στοχοθεσία και τις κατευθύνσεις του αναθεωρημένου ΕΣΔΑ.
Δεν βιάζεται για ενημερωτικές πρωτοβουλίες εκλαΐκευσης του ΕΣΔΑ με τη συμμετοχή Επαγγελματικών, Επιστημονικών και κοινωνικών φορέων, ώστε να διευκολυνθεί η επικαιροποίηση του ΠΕΣΔΑ. 
Δεν βιάζεται για την κατάρτιση του Τοπικού Δημοτικού Σχεδίου ΔΗΣΔΑ με επάρκεια και αποτελεσματικότητα, στα πλαίσια της αποκέντρωσης/τοπικοποίησης και όχι του συγκεντρωτικού μοντέλου.

Προφανώς πρόκειται για μια απόφαση, η οποία προσπαθεί να προκαταλάβει την αναθεώρηση – επικαιροποίηση του ΠΕΣΔΑ και την κατάρτιση του ΔΗΣΔΑ και να δημιουργήσει τετελεσμένα, ενώ δέχεται την έλλειψη προσωπικού και υλικοτεχνικού εξοπλισμού του Περιφερειακού ΦοΔΣΑ για να καλύψει τις ανάγκες μιας τέτοιας διαχείρισης. Το επόμενο βήμα θα είναι η ανάθεση της διαχείρισης του ΧΥΤΑ στην ΔΕΠΟΔΑ Θήβας ΑΕ  και η πιθανή απόσπαση/μετάθεση προσωπικού από τη Θήβα στη Λαμία. Και φυσικά δεν διευκρινίζεται με την Προγραμματική Σύμβαση ποια θα είναι τα έσοδα και τα έξοδα του «αναθέτοντα» από τη διαχείριση αυτή, αν προβλέπεται αύξηση των δημοτικών τελών και τι θα γίνει μετά την 31-12-2015.

Πιστεύουμε συνεπώς ότι είναι άστοχο και επικίνδυνο να γίνονται βεβιασμένες  κινήσεις με πολλά ερωτηματικά, με το πρόσχημα των εκβιαστικών διλημμάτων της δύσκολης πραγματικότητας και των καθυστερήσεων, σε ό,τι αφορά στη διαχείριση των αποβλήτων. 


Λαμία, 25.8.2015
Παναγιώτης Στασινός, 
δημοτικός σύμβουλος 
της Πρωτοβουλίας Ενεργών Πολιτών Λαμίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου