Πέμπτη 14 Μαΐου 2015

Χέρι-χέρι Δήμοι και πολίτες για την μείωση των απορριμμάτων

Με κεντρικό συμπέρασμα την αναγκαιότητα της επέκτασης της ανακύκλωσης -που θα επιφέρει την μείωση του όγκου των αστικών απορριμμάτων και την προστασία του περιβάλλοντος- και της κομποστοποιήσης πραγματοποιήθηκε χθες στο Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο η ημερίδα με θέμα «Εναλλακτική Διαχείριση Απορριμμάτων Μέσω Κοινωνικών Συνεταιρισμών» που διοργάνωσε ο Δήμος Πύργου. Στην ημερίδα έδωσε το παρόν πλήθος εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης καθώς και εκπρόσωποι Φορέων και Συλλόγων αλλά και πολίτες που συμμετείχαν εκφράζοντας προτάσεις και κάνοντας ερωτήσεις στον κεντρικό ομιλητή της εκδήλωσης που ήταν ο Δημήτρης Πολιτόπουλος, σύμβουλος του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος Γιάννη Τσιρώνη.

 Η εκδήλωση ξεκίνησε με τον χαιρετισμό του δήμαρχου Πύργου Γαβρίλη Λιατσή που εξέφρασε την χαρά του για την παρουσία του συμβούλου του υπουργού κου Τσιρώνη στον Πύργο. Αναφερόμενος στον υπουργό ο κ Λιατσής τόνισε πως… «από την πρώτη στιγμή κατάλαβα την πρόθεση του να μας βοηθήσει στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων».


«Δεν κλαψουρίζουμε για ότι άσχημο βρήκαμε αλλά είμαστε σε εγρήγορση και δουλεύουμε για λύσουμε οριστικά, και με τρόπο βιώσιμο, για την περιοχή μας το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Θα παλέψουμε γι` αυτό με όλες τις δυνάμεις μας και σύμφωνα με αυτά που θα ορίζει ο νέος Ενιαίος Σχεδιασμός Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΕΣΔΑ). Ευχαριστώ για την παρουσία όλων, ένα πλατύ κοινό, κάτι που δείχνει το ενδιαφέρον και τη λαχτάρα που υπάρχει για να ξεπεράσουμε το πρόβλημα των σκουπιδιών»… συμπλήρωσε ο κ. Λιατσής.

Σύντομο χαιρετισμό απεύθυνε και ο αντιδήμαρχος Πύργου Διονύσης Μπέλτσος, υπεύθυνος για την ανακύκλωση που τόνισε πως… «στόχος μας είναι η επιθετική ανακύκλωση και προς αυτή κινούμαστε σε πολλά επίπεδα. Καταφέραμε να αυξήσουμε τον όγκο των ανακυκλούμενων υλικών από 40 τόνους τον Αύγουστο του 2014 σε 170 τον περασμένο Απρίλιο».

Αναφερόμενος στους τρόπους επίτευξης της μείωσης του όγκου των αστικών απορριμμάτων μέσω ανακύκλωσης και κομποστοποιήσης ο Δημήτρης Πολιτόπουλος μίλησε για την δημιουργία Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων (ΚΟΙΝΣΕΠ), χρησιμοποιώντας το παράδειγμα της Τήνου, με τον ίδιο να είναι ο εμπνευστής της ιδέας.

«Η συμμετοχή του πολίτη στη διαδικασία της διαχείρισης των απορριμμάτων είναι πάρα πολύ σημαντική. Δήμος χωρίς τη συμμετοχή του πολίτη δεν μπορεί να πετύχει τους στόχους που έχουμε θέσει σαν Υπουργείο για τα επόμενα χρόνια. Χωρίς τη συμμετοχή του πολίτη ο κάθε Δήμος θα έχει προβλήματα. Ανακύκλωση, κομποστοποίηση και το οργανικό υπόλοιπο είναι οι τρείς κατηγορίες στις οποίες έχουμε διαχωρίσει τα απορρίμματα. Ο σχεδιασμός μας, λέει να καταφέρουμε μεγάλα ποσοστά σε όλες τις κατηγορίες που αυτή τη στιγμή είναι 35-45% ανακύκλωση, το ίδιο ποσοστό στην κομποστοποιήση και το υπόλοιπο είναι το οργανικό. Σκοπός μας είναι τα οργανικά να είναι της τάξης του 10-30% και αυτό να πηγαίνει όχι στα εργοστάσια συμμείκτων, αλλά, πλέον, σε αυτά των υπολειμμάτων. Αναλογιστείτε αν τα απορρίμματα του Πύργου θα μπορούσαν να μειωθούν έως και 70% τι βελτίωση θα είχαμε»… τόνισε ο κος Πολιτόπουλος για να συμπληρώσει πως… «τα σκουπίδια πρέπει να πάψουν να “ταξιδεύουν”! Είναι τεράστιο το κόστος! Και το τελευταίο κομμάτι της ανακύκλωσης έχει οικονομικό όφελος και δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας με την δημιουργία ΚΟΙΣΕΠ. Υπολογίζουμε μια θέση εργασίας για κάθε 150 τόνους ανακύκλωσης άρα στον Πύργο θα μπορούσαν να δημιουργηθούν 45 θέσεις εργασίας».

Ο κ. Πολιτόπουλος παρουσίασε –μέσω προτζέκτορα- το παράδειγμα της λειτουργίας της ΚΟΙΝΣΕΠ «Καλλονή –Κελιά Τήνου» που με προϋπολογισμό μόλις 10.000 ευρώ και κόστος εγκατάστασης 20.000 ευρώ κατάφερε, από 0,3% το 2013, να στοχεύει σε ποσοστό ανακύκλωσης 16% έως το 2017, δημιουργώντας μια θέση εργασίας, με ίδια έσοδα. Από τα έσοδα μας με το 20% πληρώνεται ένας υπάλληλος και το υπόλοιπο 20% δίνεται ανταποδοτικά στα σχολεία του νησιού που συμμετέχουν στην ανακύκλωση.



«Από το εγχείρημα μας στην Τήνο αποκόμισα τη δυσκολία του πολίτη στο να αντιληφθεί ότι το σκουπίδι που συνήθως πετούσε, έχει χρήμα! Όταν όμως το αντιλήφθηκε η συμμετοχή του ήταν μαζική. Πλέον το αποτέλεσμα είναι πάρα πολύ καλό και αυτό πιστεύω  πως θα συμβεί και στον Πύργο»… συμπλήρωσε.

Μετά την παρουσίαση της λειτουργίας της ΚΟΙΝΣΕΠ «Καλλονή –Κελιά Τήνου» -και με συντονιστή τον δήμαρχο Πύργου- πολλοί από τους παρευρεθέντες έκαναν τοποθετήσεις-ερωτήσεις στον ομιλητή της εκδήλωσης.

Ανάμεσα τους ήταν, ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος, ο δήμαρχος Ήλιδας και πρόεδρος του ΦΟΣΔΑ Ηλείας Χρήστος Χριστοδουλόπουλος, ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας Θύμιος Κοτζιάς, οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων Τάκης Αντωνακόπουλος, Γιάννης Αργυρόπουλος, Αντώνης Καράμπελας, Χρήστος Γιάνναρος, Χάρης Μιχαλακόπουλος, ο δημοτικός σύμβουλος Δήμου Ανδραβίδας-Κυλλήνης Τάκης Λαινάς, ο πρ. δημοτικός σύμβουλος Πύργου Χρήστος Σεφερλής, ο εκπρόσωπος της ΚΟΙΝΣΕΠ «Πολιτισμός και Ευημερία» κ. Σαραντόπουλος, ο πολίτης Γιώργος Παναγόπουλος κ.α.

Αν και η πλειοψηφία των ερωτώντων «ξέφυγαν», δικαιολογημένα  πάντως λόγω των όλων όσων έχει υποφέρει η Ηλεία στο θέμα των απορριμμάτων τα τελευταία χρόνια, από το θέμα της εκδήλωσης ο κ. Πολιτόπουλος με περίσσια υπομονή απάντησε σε όλους.

Ανάμεσα σε αυτά που δήλωσε –και σύμφωνα με τον νέο ΕΣΔΑ που όπως είπε θα ανακοινωθεί προς διαβούλευση μέσα στις επόμενες 10 ημέρες- ήταν και τα εξής:

-      Μέρος των χρημάτων από την ανακύκλωση θα επιστρέφεται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.



-      Η Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης-Ανακύκλωσης ΑΕ (ΕΕΑΑ) θα καταβάλλει ένα ποσό (περίπου 50 ευρώ/τόνο) στους Δήμους για την μεταφορά των ανακυκλώσιμων.



-      Υπολογίζεται, με την επέκταση της ανακύκλωσης, ότι μέχρι το 2020 μπορούν να δημιουργηθούν 20.000 θέσεις εργασίας σε όλη την Ελλάδα.



-      Ο κάθε Δήμος θα σχεδιάζει την δική του πολιτική στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων.



-      Θα υπάρχει μικρή δυνατότητα στον ιδιώτη να έχει τα κέρδη που επιθυμεί.



-      Θα δοθούν ως «μπόνους» μελέτες στους Δήμους για να μην επιβαρυνθούν οικονομικά.



Γιώργος Γουβιάς

gougio@hotmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου