Κυριακή, 31 Ιουλίου 2016

ΚΕΔΕ: Να βρεθεί μόνιμη λύση για το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι»

Την πάγια θέση της ΚΕΔΕ πως είναι απολύτως απαραίτητη η διασφάλιση της απρόσκοπτης συνέχισης του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι», με ταυτόχρονη διασφάλιση απασχόλησης του υφισταμένου προσωπικού διατύπωσε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης κατά τη συνάντηση που πραγματοποίησε με τον υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Π. Κουρουμπλή, την Αν. υπουργό Εργασίας Θ. Φωτίου και τη συμμετοχή εκπροσώπων των εργαζομένων του προγράμματος.
Ο κ. Πατούλης χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι διασφαλίστηκε η απρόσκοπτη συνέχιση της λειτουργίας του προγράμματος, με κρατική χρηματοδότηση, μέχρι το 2018.
Ωστόσο, όπως επισήμανε στους δύο υπουργούς, πρέπει να αναζητηθεί μια μόνιμη, κοινά αποδεκτή λύση για τους εργαζόμενους οι οποίοι, όπως ανέφερε, με την αφοσίωση και τις άοκνες προσπάθειες τους στηρίζουν και επικοινωνούν τα οφέλη του προγράμματος στην κοινωνία.

Σάββατο, 30 Ιουλίου 2016

Δεν είναι μέλισσες αυτές πάνω από τις ιαματικές πηγές… είναι οι «σφήκες» της ιδιωτικοποίησης των κοινωνικών αγαθών

Tου Στέφανου Σταμέλλου 
"Δεν είναι μέλισσες αυτές πάνω από τις ιαματικές πηγές…
είναι οι «σφήκες» της ιδιωτικοποίησης των κοινωνικών αγαθών."

Αγαπητέ μου φίλε,
Δεν είναι μέλισσες αυτές που ακούς και βλέπεις να τριγυρίζουν πάνω από τις ιαματικές πηγές της περιοχής μας. Είναι οι «σφήκες» της ιδιωτικοποίησης, τα κεφάλαια των off shore εταιρειών, που καραδοκούν και επιδιώκουν την έξοδο στην πραγματική οικονομία και στα «φιλέτα» του τουρισμού.

Είναι γνωστό ότι οι κυβερνητικές επιλογές λένε - έστω και κάτω από τις «επιταγές» της Τρόικα – ότι οι βασικές ιαματικές πηγές της Φθιώτιδας: Λουτρά Θερμοπυλών, Λουτρά Υπάτης, Πλατυστόμου και Καμένων Βούρλων παραμένουν στο ΤΑΙΠΕΔ με σκοπό την ιδιωτικοποίησή τους και την εκποίησή τους. Και επιπλέον, σύμφωνα με την ενημέρωση που υπάρχει, όποιες τέτοιου είδους πηγές δεν έχουν πιστοποιηθεί και δεν έχουν αναγνωριστεί μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, τότε αυτομάτως αλλάζουν χέρια και περνάνε στο ΤΑΙΠΕΔ. Αυτό αφορά κυρίως την Πηγή Καλλιδρόμου, τα δικά μας «Ψωρονέρια».

Για την Ιαματική Πηγή Καλλιδρόμου στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο Λαμίας ο αντιδήμαρχος επί των Οικονομικών Θεμάτων απευθυνόμενος στην μείζονα αντιπολίτευση είπε επί λέξει: «η πηγή αυτή δεν πληρούσε  τους όρους, την αδειάσατε δύο φορές, μετρήθηκε, και ήταν ακατάλληλη» και παρακάτω «η πηγή αυτή δεν μπορεί να πάρει πιστοποίηση»https ://www.youtube.com/watch?v=IF0YZVnnyio Το αποφάσισε και το λέει ο αντιδήμαρχος: «Δεν μπορεί να πάρει πιστοποίηση»…

Ωραία, ας πούμε ότι κάποια στιγμή μετρήθηκε και μια «εκ των υποβληθεισών μικροβιολογικών αναλύσεων υπερβαίνουν τα επιτρεπτά όρια», όπως αναφέρει το πρακτικό της αρμόδιας Επιτροπής. Τί μέτρησαν, τί βρήκαν και πού είναι ο φάκελος. Να τελειώνουμε κάποια στιγμή με την παραφιλολογία και τις εκατέρωθεν κατηγορίες. «Φταις εσύ», «δεν φταίω», «μου είπε ο κ Αθανασούλης»… Υπάρχουν έγγραφα; Πού είναι το έγγραφο του κ Αθανασούλη; Γιατί το κρύβουν; Δεν καταλαβαίνουν όμως ότι με τον τρόπο αυτόν υπονομεύουν την Πηγή και ότι δεν μπορούν να παίζουν με τα δημόσια κοινωνικά αγαθά - τα ιαματικά νερά - και με τους πολίτες που τα απολαμβάνουν διαχρονικά, αλλά και με τους δημότες, που έχουν, ή ελπίζουν να έχουν, οικονομικά οφέλη από τις πηγές; Και το ερώτημα είναι: τι έχουν κάνει γι’ αυτό ως τώρα; Τι κάνει η Επιτροπή Τουρισμού του Δήμου; Ή πότε θα κάνουν κάτι;

Η ανάδειξη και αξιοποίηση του ιαματικού τουρισμού στη Φθιώτιδα, όπως ακούγεται σε όλους τους τόνους εδώ και πολλά χρόνια, αποτελεί μια από τις άμεσες προτεραιότητες της αυτοδιοίκησης, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας, εντάσσοντας την στο πλαίσιο της πολιτικής ενίσχυσης των νέων, ειδικών μορφών τουρισμού. Πρόκειται για μια σημαντική πρόκληση, δεδομένου ότι αποτελεί το βασικό μας συγκριτικό πλεονέκτημα και αφορά το νερό ως κοινωνικό αγαθό, το οποίο και δεν πρέπει να αλλάξει χέρια. Αλλά φαίνεται ότι είναι λόγια∙ και να, οι «σφήκες» έρχονται…

Σφήκες είναι, φίλε μου! Και όπως θα γνωρίζεις οι σφήκες είναι παρασιτικά έντομα που τα συναντάμε πάνω από όλα τα «φιλέτα» της Ελλάδας, εκεί όπου - όπως σε ενημέρωσαν αρμοδίως κάποια στιγμή - θα περίμενες να έρθουν οι μέλισσες.

Λαμία, Ιούλης 2016
* μέλος της Οικολογίας Αλληλεγγύης Στερεάς

Παρασκευή, 29 Ιουλίου 2016

Απόπειρα στρατικοποίησης της κοινωνίας και ανοχής της βίας του πολέμου στην Λαμία;

Αν δείτε κομάντος με στολές παραλλαγής και όπλα 
στα πέριξ της Λαμίας , μην φοβηθείτε!

Δεν πρόκειται για πραγματικό πόλεμο αλλά για προσομοίωση πολέμου από τους φαν του της αεροσφαίρισης , του νέου χόμπι που έφτασε και στην Λαμία.

Μάλιστα για την προώθηση του «αθλήματος» το Δημοτικό Συμβούλιο Λαμίας στη συνεδρίαση της Τετάρτης( 27/7) πάρθηκε απόφαση για πολύχρονη εκμίσθωση δημοτικού χώρου (άγονης καλλιεργήσιμης γης) στη θέση «Γερακάρης» στις Κομποτάδες στο Σύλλογο Αντισφαίρισης Φθιώτιδας έναντι ενός συμβολικού μισθώματος.

Η δημοτική πλειοψηφία δικαιολόγησε την θετική της πρόταση για ενοικίαση του δημοτικού χώρου έναντι ενός συμβολικού αντιτίμου (γιατί από το νόμο απαγορεύεται η δωρεάν παραχώρηση), λέγοντας πως πρόκειται για άγονη έκταση που ο σύλλογος αναλαμβάνει να καθαρίζει ενώ οι διάφορες πανελλαδικές συναντήσεις που θα διοργανώνονται θα φέρουν επισκέπτες στην περιοχή μας.

Έντονη ήταν η αντίδραση των επικεφαλής των παρατάξεων της ελάσσονος μειοψηφίας κ.κ. Μαρίας Αντωνίου Σιούτα, Τάσου Χρονά και Παναγιώτη Στασινού στην απόφαση για λόγους αρχής.

Όπως ανέφερε o εκπρόσωπος της Πρωτοβουλίας Ενεργών Πολιτών Λαμίας Παναγιώτης Στασινός ''Πρόκειται για απόπειρα στρατικοποίησης της κοινωνίας και προετοιμασία της ώστε να δεχθεί την βία του πολέμου''. ''Δεν συνηγορούμε, πρόσθεσε, σε οποιαδήποτε μορφή βίας έστω και πλασματικής γιατί δεν συμβαδίζει με τις αξίες και τις αρχές της κίνησής μας''.

Η εκπρόσωπος της ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ Μαρία Αντωνίου τόνισε πως «δεν μπορεί ο Δήμος να προωθεί τη χρήση των όπλων και να εξοικειώνει τους νέους με τον πόλεμο και τη βία ,ιδιαίτερα στη σημερινή εποχή όπου οι συνειρμοί από τραγικά περιστατικά που βιώσαμε είναι αναπόφευκτοι» . «Ποιες είναι οι αξίες που καλλιεργεί στους παίχτες το νέο και μάλιστα πανάκριβο χόμπι;» αναρωτήθηκε η κ. Αντωνίου.

Τις επιφυλάξεις του

Ξανά στην Λαμία για στειρώσεις αδέσποτων η Animal Action

Γιατί ζητά εθελοντές και σεντόνια ο Φιλοζωικός Σύλλογος Φθιώτιδας

Το Σαββατοκύριακκο 30-31/7/2016 θα έλθουν στο ΚΠΑΖ του Δήμου Λαμιέων οι εθελοντές κτηνίατροι της Animal Action, μετά από αίτημα του Φιλοζωικού Συλλόγου Φθιώτιδας που αποδέχθη χθες το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμος Λαμιέων,ώστε να στειρωθούν όσο το δυνατό περισσότερα αδέσποτα που φιλοξενούνται εκεί.

Ο Φιλοζωικός παρακαλεί:
Αν κάποιος μπορεί να διαθέσει παλιά καθαρά σεντόνια να επικοινωνήσει με το 6942066884.
Επίσης αν μπορεί κάποιος να βρεθεί στο ΚΠΑΖ (απόγευμα Σαββάτου ή Κυριακή πρωί) για να βοηθήσει στη μεταφορά και φροντίδα των στειρωμένων ζώων να το δηλώσει στο ίδιο τηλέφωνο..

Από το Δ.Σ.

lamiafm1.gr

Δείτε επίσης ρεπορτάζ και φωτογραφίες απο την πρώτη επίσκεψη της Animal Action στο Κυνοκομείο Λαμίας

Παν Στασινός:''Καμία ενημέρωση και συστηματική αγνόηση του Δημοτικού Συμβουλίου για σοβαρά θέματα του Δήμου Λαμιέων'' (ηχητικό αρχείο)

Οι τελευταίες εξελίξεις στην ΠΕΛ, τα αιτήματα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για πρόσθετα κτίρια, το σχέδιο αξιοποίησης των Θερμοπυλών, οι ιαματικές πηγές , η καθαριότητα, ο ΦοΔΣΑ, είναι πολύ σοβαρά θέματα για να μην μας ενημερώνει η δημοτική αρχή, σχολίασε μιλώντας στον FM-1 μετά την συνεδρίαση της Τετάρτης ο εκπρόσωπος της ΠΕΠΛΑ, Παναγιώτης Στασινός.
Είναι αδιανόητο,τόνισε,οι δημοτικοί σύμβουλοι και οι επικεφαλής των παρατάξεων να μαθαίνουν τέτοιες εξελίξεις από τα μέσα ενημέρωσης.




Αναφορικά με το αίτημα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας να διατεθούν οι αίθουσες του 16ου δημοτικού σχολείου Λαμίας για να στεγαστούν τα τμήματα του Πανεπιστημίου που λειτουργούν στη Λαμία ο κος Στασινός τόνισε ότι και πάλι ο δήμαρχος συζητά με την ηγεσία του Πανεπιστημίου χωρίς να ενημερώνει το Δημοτικό Συμβούλιο.
Εκπροσωπούμε ένα μεγάλο μέρος των δημοτών μας και θα έπρεπε και ενημέρωση να έχουμε και την θέση μας να εκφράσουμε, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά το θέμα του hot spot στα ιαματικά των Θερμοπυλών ο κος Στασινός σημείωσε πως έχουν και άλλοι λόγο για το θέμα και πρώτα απ' όλα οι ίδιοι οι πρόσφυγες
Αναφέρθηκε και στο θέμα της ποιότητας των νερών στα γνωστά Ψωρονέρια γιατί όπως είπε υπάρχουν δημοσιευμένα στοιχεία ότι τα νερά δεν είναι κατάλληλα και για αυτό δεν προχωρά και η πιστοποίησή τους. Αγνοούμε παντελώς τι ακριβώς συμβαίνει και σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι συζητήσεις για την αναγνώριση αυτών των ιαματικών πηγών.κατέληξε.

Τέλος για την ΠΕΛ ο κος Στασινός είπε πως οι κινήσεις του Δ/Δ και του εκπροσώπου του Δήμου έγιναν βιαστικά και χωρίς να προηγηθεί κάποια ενημέρωση.Η ΠΕΛ είναι μοχλός ανάπτυξης για την περιοχή και σαν τέτοιο θα πρέπει να την αντιμετωπίσουμε.

lamiafm1.gr

Τετάρτη, 27 Ιουλίου 2016

Ακατάλληλα τα Ιαματικά Λουτρά στα Ψωρονέρια της Λαμιάς;

"Τα ιαματικά Λουτρά των Ψωρονερίων είναι ακατάλληλα!"

Την σχετική ανακοίνωση έκανε ο Αντιδήμαρχος Κος Ρούλιας στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 27ης Ιουλίου 2016 μετά από επαφές που είχε με αρμόδιους φορείς του Υπουργείου Οικονομίας Ανάπτυξης και Τουρισμού.

Κατά την τοποθέτησή του μάλιστα κατηγόρησε την προηγούμενη Δημοτική Αρχή πως παρόλο που είχε γνώση για την ακαταλληλότητα των υδάτων προχώρησε σε μια Λεόντειο σύμβαση με τα ΕΤΑΔ που θα κόστιζε στον Δήμο Λαμιεων 2.500.000 ευρώ χωρίς κανένα ουσιαστικό αναπτυξιακό όφελος αφού σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο ποτέ δεν θα υπήρχε αναγνώριση και πιστοποίηση των Ιαματικών Λουτρών.

Πάντως μένουμε με την απορία τι σημαίνει τελικά ακατάλληλο Ιαματικό νερό και κατά πόσο αυτό ει ναι επικίνδυνο για τους πολλούς λουόμενους συνδημότες μας.

Διαβάστε την σχετική ερώτηση που κάναμε:

Καθώς και την επιστολή μας στον Δήμαρχο που δεν μας έχει μέχρι σήμερα απαντηθεί:


ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΛΑΜΙΑΣ

                                      


Λαμία, 20.4.2016
κ Δήμαρχε,

Διαβάσαμε στα Μέσα Ενημέρωσης την απάντηση από την αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης στο βουλευτή Φθιώτιδας κ Σαρακιώτη σχετικά με την αναγνώριση της «Πηγής Καλλιδρόμου» ως φυσικού πόρου.

Η απορία μας είναι γιατί για έναν ολόκληρο χρόνο δεν υπήρξε καμιά ενέργεια, τη στιγμή που η απόφαση για την απόρριψη της αναγνώρισης από την αρμόδια επιτροπή είναι από την 16.11.2014, ενώ ως Δήμος ζητήσατε το φάκελο στις 16.12.2015, δεκατρείς μήνες μετά.

«Με το υπ’ αριθμ. 341/ 17.12.2015 Δελτίο Παράδοσης - Παραλαβής ο υπάλληλος του Δήμου Λαμιέων κ. Κων/νος Ευάγγελος, σε συνέχεια της υπ’αριθ .82924/16.12.2015 αίτησης χορήγησης του φακέλου του Δήμου Λαμιέων, παρέλαβε από το Τμήμα Ειδικών Μορφών Τουρισμού τον υποβληθέντα φάκελο (με την αίτηση και τα σχετικά δικαιολογητικά). Η υπηρεσία μας αναμένει τις ενέργειες του Δήμου Λαμιέων.»

Και ενώ ο φάκελος περιήλθε στα χέρια του Δήμου στις 17.12.2015 και ενώ η αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου δηλώνει ότι αναμένει τις ενέργειες του Δήμου Λαμιέων, δεν φαίνεται να έχετε κάνει τίποτα.

«Το Πρακτικό της 24ης από 20.11.2014 συνεδρίασης της Επιτροπής Προστασίας Ιαματικών Φυσικών Πόρων αναφέρει ότι τα αποτελέσματα μίας εκ των υποβληθεισών μικροβιολογικών αναλύσεων υπερβαίνουν τα επιτρεπτά όρια και ως εκ τούτου, η Επιτροπή ομόφωνα αποφάσισε ότι με τις υπάρχουσες αναλύσεις δε δύναται να προβεί σε γνωμοδότηση αναγνώρισης του εν θέματι φυσικού πόρου ως ιαματικού και παρέπεμψε την εξέταση του φακέλου σε επόμενη συνεδρίαση». 

Αν οι μικροβιολογικές αναλύσεις είναι πράγματι πάνω από το επιτρεπτό όριο, τότε κάτι πρέπει να γίνει ως προς την καταλληλότητα του νερού για ιαματικό λουτρά. Και αν είναι να γίνει κάτι που να προστατεύει τα νερά από κάποια πηγή ρύπανσης, αυτό πρέπει να γίνει άμεσα και να ξεκινήσει τώρα η μελέτη προστασίας∙ γιατί λογικά η όποια μικροβιολογική ρύπανση πρέπει να είναι εξωγενής. 

Σε κάθε περίπτωση πρέπει να μάθουμε την ακριβή περιεκτικότητα του νερού, ώστε να γνωρίζουμε περισσότερα για το επικίνδυνο ή όχι των λούσεων και για την αποκατάσταση του προβλήματος και βέβαια για την επανακατάθεση του φακέλου για την αναγνώριση της Πηγής το συντομότερο δυνατό. Το θέμα κατά την άποψή μας είναι σοβαρό και αποτελεί πλήγμα για την περιοχή.

Σας παρακαλούμε να μας γνωρίσετε τις ενέργειές σας και νομίζουμε ότι το καλύτερο είναι να ενημερωθεί άμεσα το Δημοτικό Συμβούλιο 

Για την Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών
Παναγιώτης Στασινός δημοτικός σύμβουλος

Απαράδεκτη η κοπή αιωνόβιων πλατάνων στην Λαμία

Η κοπή δένδρων στην Λαμία με τις ευλογίες και την συνδρομή της Δημοτικής Αρχής δυστυχώς συνεχίζεται.Αυτή την φορά σειρά είχαν να κοπούν τα αιωνόβια πλατάνια στην Νέα Μαγνησία γιατί εμπόδιζαν έναν ιδιώτη!

Πρόκειται για δυο πλατάνια που κοσμούσαν τη συνοικία και βρίσκονταν εκεί πριν έρθουν οι Μικρασιάτες πρόσφυγες στη Νέα Μαγνησία. Η κοπή τους χαρακτηρίζεται σε μηνύματα των κατοίκων και σε δηλώσεις των μελών του Πολιτιστικού Συλλόγου Νέας Μαγνησίας ως ''οικολογικό έγκλημα'' αλλά και ''προσβολή της ιστορικής μνήμης''.

Σημεία των καιρών όπου ο άνθρωπος δεν σέβεται την φύση ή εγκληματική αδιαφορία για τις δραματικές συνέπειες της ελάττωσης του πρασίνου στον μέλλον αυτής της πόλης παρά τις προειδοποιήσεις των επιστημόνων με την αναμενόμενη περιβαλλοντική επιβάρυνση στα επόμενα χρόνια;

Λαμιακός Τύπος 27-7-2016
Πότε το κλάδεμα των δενδρων αποτελεί εγκληματική πράξη επι "πληρωμή" και κατασπατάληση πόρων

Κυριακή, 24 Ιουλίου 2016

Το κάπνισμα βλάπτει σοβαρά την παραλία

Παγκοσμίως παράγονται 6 τρισεκατομμύρια αποτσίγαρα ετησίως. Από αυτά, τα 4,5 τρισ. απορρίπτονται σε δημόσιους χώρους και τα περισσότερα καταλήγουν στη θάλασσα. Το 40% των απορριμμάτων στις ακτές της Μεσογείου είναι αποτσίγαρα. Τα αποτσίγαρα αποτελούν τεράστιο κίνδυνο για το περιβάλλον και τον άνθρωπο.
Για την καλλιέργεια του καπνού χρησιμοποιούνται φυτοφάρμακα, ζιζανιοκτόνα, εντομοκτόνα, μυκητοκτόνα και τρωκτικοκτόνα. Κάθε τσιγάρο υπολογίζεται ότι περιέχει περίπου 4.000 τοξικές ουσίες μεταξύ των οποίων κάδμιο, νικοτίνη, μόλυβδο και αρσενικό! Τα φίλτρα έχουν σχεδιαστεί για να συσσωρεύουν συστατικά που περιέχονται στον καπνό.
Κατά την αποδόμησή των φίλτρων, οι τοξικές αυτές ουσίες απελευθερώνονται μολύνοντας το παράκτιο και το θαλάσσιο περιβάλλον. Πολλά ζώα μπερδεύουν τα αποτσίγαρα με την τροφή τους και τα καταπίνουν.

Χαμηλά η Ελλάδα και στον Δείκτη Ψηφιακής Ετοιμότητας

H Ελλάδα καταλαμβάνει την 70η θέση μεταξύ 139 χωρών στο Δείκτη Ψηφιακής Ετοιμότητας που αξιολογεί την ετοιμότητα των χωρών να καρπωθούν τα οφέλη της τεχνολογίας και να κεφαλαιοποιήσουν τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται από την ψηφιακή επανάσταση.
Το 2015 η Ελλάδα ήταν στην 66η θέση.
Όπως προκύπτει από τη μελέτη “The Global Information Technology Report 2016” του World Economic Forum για το Δείκτη Ψηφιακής Ετοιμότητας, που παρουσιάζει σήμερα ο ΣΕΠΕ, η Ελλάδα βρίσκεται μόλις την 70η θέση μεταξύ 139 κρατών σε παγκόσμιο επίπεδο. Ένα χρόνο νωρίτερα, η χώρα είχε βρεθεί στην 66η θέση μεταξύ 143 χωρών, ενώ το 2014 κατέλαβε την 74η θέση ανάμεσα σε 148 χώρες και το 2013 την 64η θέση μεταξύ σε 144 κρατών.

Σάββατο, 23 Ιουλίου 2016

ΟΗΕ : Αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος για να τραφεί όλος ο πλανήτης.

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) επιβεβαιώνει κάτι το οποίο γνωρίζουμε ήδη. Με έκθεσή του κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες και την αλόγιστη χρήση χημικών, επισημαίνοντας ότι είναι επείγουσα ανάγκη να επιστρέψουμε άμεσα στην βιώσιμη, αειφόρο, φυσική και μικρής κλίμακας καλλιέργεια.
Σύμφωνα με την έκθεση του ΟΗΕ, χρειάζονται μεγάλες αλλαγές στα τρόφιμα, τη γεωργία και τα εμπορικά συστήματα, με μια στροφή προς τους τοπικούς αγρότες με μικρής κλίμακας καλλιέργειες. Αναγκαία κρίνεται και η ποικιλομορφία των γεωργικών εκμεταλλεύσεων αλλά και η δραστική μείωση της χρήσης λιπασμάτων.

Παρασκευή, 22 Ιουλίου 2016

«Εκείνος δε θα σε εγκατέλειπε ποτέ» : Ένα υπέροχο VIDEO για την εγκατάλειψη ζώου.

«Εκείνος δε θα σε εγκατέλειπε ποτέ» είναι ο τίτλος του νέου βίντεο ευαισθητοποίησης ενάντια στις εγκαταλείψεις ζώων που παρουσίασε η γαλλική φιλοζωική οργάνωση «30 Millions d’ Amis» με στόχο την καλλιέργεια της συνείδησης του υπεύθυνου κηδεμόνα ώστε να περιοριστεί το φαινόμενο των εγκαταλείψεων.
 Σ΄αυτή τη μικρού μήκους ταινία ένας άνδρας οδηγεί τον ηλικιωμένο σκύλο του στο δάσος όπου τον εγκαταλείπει. Μπαίνει στο αμάξι και φεύγει.
 Κάποια στιγμή κοιτάει τον καθρέφτη και βλέπει το σκύλο του να τον ακολουθεί. Αιφνιδιάζεται, χάνει τον έλεγχο και ανατρέπεται το αυτοκίνητό του. Ο άνδρας τραυματίζεται σοβαρά και αναίσθητος κείτεται στην άσφαλτο κινδυνεύοντας να καεί ζωντανός από τη φωτιά που είχε ήδη εκδηλωθεί στο αμάξι του.
 Ο γέρικος σκύλος του όμως που πριν από λίγη ώρα είχε εγκαταλείψει στο δάσος, έκανε τα πάντα για να τον προστατεύσει και να τον σώσει. Γιατί ο σκύλος, σε αντίθεση με τον άνθρωπο, δεν θα σε εγκαταλείψει και δεν θα σε προδώσει ποτέ.

 

Πέμπτη, 21 Ιουλίου 2016

Βαρύτατες ποινές και πρόστιμα στους κατοίκους που έριξαν τις φόλες στον Άγιο Σεραφέιμ

Με βαρύτατες ποινές και κυρώσεις από Πολιτεία και Δικαιοσύνη θα έρθουν αντιμέτωποι όσοι συμμετείχαν στην μαζική δολοφονία αδέσποτων σκύλων στον Άγιο Σεραφείμ Μώλου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Φιλοζωικού Συλλόγου Φθιώτιδας η Αστυνομία έχει τα στοιχεία των δραστών της ανεπίτρεπτης αυτής μαζικής δηλητηρίασης ζώων που αναστάτωσε τελευταία την τοπική κοινωνία της Φθιώτιδας.

Να θυμίσουμε πως το πρόστιμο μπορεί να φθάσει ακόμη και σε 30.000 ευρώ ανά ζώο ενώ συνήθως εξαντλείται η αυστηρότητα του Νόμου αφού η δολοφονία αδέσποτων ζώων έχει αποδειχθεί πως αποτελεί προάγγελο για παραβατική συμπεριφορά απέναντι σε ανθρώπους και η πολιτεία προσπαθεί να προστατεύσει την κοινωνία από όσους προβαίνουν σε παρόμοιες συμπεριφορές.

Διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωση του Φιλοζωικού Συλλόγου Φθιώτιδας:

Τετάρτη, 20 Ιουλίου 2016

Έως και 70% η χρηματοδότηση δήμων και Συνδέσμων για καταφύγια αδέσποτων

Έως και 70% μπορεί να φτάσει η χρηματοδότηση δήμων και Συνδέσμων δήμων για τη λειτουργία καταφυγίων αδέσποτων ζώων συντροφιάς. Αυτό προβλέπει ΚΥΑ του Αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών και του Υφυπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (ΦΕΚ Β’ 2082/06-07-2016, ΦΕΚ Β’ 2204/15-07-2016) με την οποία «καθορίζονται οι προϋποθέσεις και η διαδικασία για τη χρηματοδότηση Δήμων και Συνδέσμων Δήμων με σκοπό τη λειτουργία καταφυγίων αδέσποτων ζώων συντροφιάς και την υλοποίηση των ενεργειών διαχείρισης των ζώων αυτών.

Μικρά Υδροηλεκτρικά, NAI, αλλά ΠΩΣ;

Του Στέφανου Σταμέλλου*
Δημοσιεύτηκε πρόσφατα ο κατάλογος των 42+1 έργων που περιλαμβάνονται στο «πακέτο Γιούνκερ». Ανάμεσα στα μεγάλα και σπουδαία έργα χρηματοδοτούνται και πέντε Μικρά ΥδροΗλεκτρικά(ΜΥΗΕ) στη γειτονιά μας: τέσσερα στην Καρδίτσα και ένα στα Άγραφα Ευρυτανίας. Ήδη τα έργα της Καρδίτσας προκάλεσαν την ερώτηση(1) του βουλευτή του Σύριζα Σπύρου Λάππα προς τον υπουργό Περιβάλλοντος σχετικά με τις επιπτώσεις τους και τις ανησυχίες των τοπικών κοινωνιών.
Με αφορμή αυτά, μου ήρθε στο μυαλό ένα μικρό υδροηλεκτρικό, που κατασκευάζεται εδώ και δυο χρόνια στην πατρίδα μου, στο Αγιατριαδίτικο ρέμα κοντά στους Δομιανούς Ευρυτανίας. Η κατασκευή του έχει δημιουργήσει πολλές αντιπαραθέσεις και φαίνεται ότι κάτι πάει στραβά.
Με δεδομένο ότι η οικολογία προωθεί τις ΑΠΕ και συμμετέχει στο δημιουργικό διάλογο για τη βελτίωση στο σχεδιασμό και για τη μείωση των επιπτώσεων από τα έργα, πιστεύουμε ότι μπορούμε να συμβάλλουμε και στη μεγαλύτερη συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών και της τοπικής αυτοδιοίκησης στα επενδυτικά σχέδια, με παράλληλα καλύτερο περιβαλλοντικό έλεγχο.
Αναφορικά με το ΜΥΗΕ στο Αγιατριαδίτικο, πρώτον, σημειώθηκε σωρεία περιβαλλοντικών παραβάσεων όπως αποτυπώθηκαν στην Έκθεση Ελέγχου των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, που επενέβησαν κατόπιν καταγγελίας.

Πότε θα ανησυχήσουμε για τα ψάρια; όταν τα βρούμε νεκρά;

Είμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού και της αρδευτικής περιόδου. Η άντληση νερού για πότισμα των φυτειών βαμβακιού στην κοιλάδα του Σπερχειού εντείνεται διαρκώς.
Σε πρόσφατη επίσκεψη στο Δέλτα του Σπερχειού διαπιστώσαμε ότι τα νερά του ποταμού στην παλαιά κοίτη είναι ελάχιστα και διαρκώς μειώνονται. Μετά τα έργα της νέας Γραμμής Υψηλών Ταχυτήτων του ΟΣΕ, κάτω από τις Θερμοπύλες, το νερό είναι πολύ λίγο∙ και μάλιστα οι αγρότες για να μπορούν να ποτίζουν όπως φαίνεται, κατασκεύασαν ένα πρόχειρο φράγμα μπαζώνοντας το ποτάμι*.
Μπορεί να μην συναντήσαμε ακόμα νεκρά ψάρια, αλλά όπως είπε ένας αγρότης, πιθανόν με την κατασκευή του πρόχειρου φράγματος, όσα εγκλωβίστηκαν πάνω απ’ αυτό, να βρήκαν το θάνατο.
Τα νερά στο φράγμα συνεχίζουν την ροή τους στο πλάι μέσα από τους καλαμιώνες, που δεν νομίζουμε ότι βοηθάει τα ψάρια να περάσουν. Αντίθετα τώρα, στη Νέα Κοίτη του ποταμού και μετά τον μεριστή το νερό είναι τουλάχιστον τριπλάσιο από αυτό που συναντάει κανείς χαμηλά στην παλιά κοίτη*.
Σύμφωνα με τη μελέτη για τα αντιπλημμυρικά έργα της ΕΡΓΟΣΕ ΑΕ: «Η αρχή του υδραυλικού σχεδιασμού είναι η συνεχής διέλευση των συνήθων παροχών στην παλαιά κοίτη Σπερχειού (Αλαμάνα) και η εκτροπή των πλημμυρικών παροχών (μόνο) σε νέα κοίτη εκβολής του Σπερχειού στο Μαλιακό». Η δε «…συνεχής ροή στον υγροβιότοπο εξασφαλίζεται από την απορροή της τάφρου Λαμίας(γερμανικής)» και συνεχίζει «Με την λύση αυτή απαιτείται σχεδιασμός νέου μεριστή με συνεχή ροή προς την παλαιά κοίτη Σπερχειού (Αλαμάνα) και υπερχείλιση της πλημμυρικής προς την νέα επαρκή κοίτη…». «…Η συνεχής παροχέτευση της ροής στην παλαιά κοίτη (Αλαμάνα) εξασφαλίζεται με οχετό στο νότιο ανάχωμα ανάντη του μεριστή με στάθμη πυθμένα χαμηλότερα από την στέψη υπερχείλισης…». «Αντιπλημμυρικά έργα στον Σπερχειό ποταμό» Ε. Αραπάκη ΕΡΓΟΣΕ ΑΕ, Tμήμα Yδραυλικών Mελετών
Το θέμα και οι απορίες μας λοιπόν είναι:

Τρίτη, 19 Ιουλίου 2016

Η Διάσχιση της Ελλάδας από το μονοπάτι Ε4

Πέρασαν 5 χρόνια από το καλοκαίρι του 2011 όταν δύο φίλοι δρομείς,ο Δημήτρης Κεχαγιόγλου από την Αλεξανδρούπολη και ο Λουκάς Πρατίλας από τη Λαμία,πραγματοποίησαν το όνειρο του κάθε μοναχικού πεζοπόρου διασχίζοντας  το ορειβατικό μονοπάτι Ε4 από την Φλώρινα ως την Κρήτη σε περίπου ένα μήνα,διανύοντας κατά μέσο όρο περίπου 60 χλμ την ημέρα.
Μερικές εικόνες μας θυμίζουν τα 1.600χλμ με 67.500 υψομετρική που διέσχισαν!

Δημοτική Αστυνομία: Αποδεσμεύσεις προσωπικού από τα καταστήματα κράτησης

Οι πρώην δημοτικοί αστυνομικοί που υπηρετούν στα καταστήματα κράτησης θα αποδεσμευτούν σταδιακά, προκειμένου να επιστρέψουν στους δήμους και να ξεκινήσει η διαδικασία επανασύστασης και λειτουργίας της Δημοτικής Αστυνομίας. Αυτό διαβεβαίωσαν  ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Χρστόροφος Βερναρδάκης και ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Ν. Παρασκευόπουλος σε σύσκεψη που –πραγματοποιήθηκε  στην Βουλή με αντικείμενο  τη δυνατότητα επιστροφής των δημοτικών αστυνομικών στους δήμους.
"Δείτε τις θέσεις τη Πρωτοβουλίας Ενεργών Πολιτών Λαμίας, όπως εκφράσθηκαν δημόσια ένα χρόνο πριν, με αφορμή την επανασύσταση της Δημοτικής Αστυνομίας".

Κυριακή, 17 Ιουλίου 2016

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ – «Μόνο που δεν μας έδειραν» : Επίθεση στα μέλη του Φιλοζωικού, στον Άγιο Σεραφείμ !

Μια πρωτοφανή κατάσταση αντιμετώπισαν σήμερα τα 2 μέλη του Φιλοζωικού Συλλόγου Φθιώτιδας που έσπευσαν το πρωί στον ΄Αγιο Σεραφείμ, μετά από πληροφορία για νεκρά αδέσποτα σκυλιά από φόλα.
Η πληροφορία έλεγε για 10 νεκρά σκυλιά έξω από την εκκλησία, ενώ άλλη για 4 μέσα στην παιδική χαρά.
Αφού ενημερώσαμε το αστυνομικό τμήμα του Μώλου πήγαμε στον ΄Αγιο Σεραφείμ όπου αναζητήσαμε την πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας.
Τη βρήκαμε να διασκεδάζει με παρέα ηλικιωμένων σε κεντρικό καφενείο δίπλα από την παιδική χαρά, όπου στην άκρη του δρόμου κείτονταν δηλητηριασμένο σκυλί, ζωντανό ακόμα να ψυχομαχά και δύο κουτάβια να κάθονται δίπλα του….
Τη ρωτήσαμε τι συνέβη και μας είπε ότι βρήκε 4 σκυλιά δηλητηριασμένα και τα φόρτωσε σε αγροτικό αυτοκίνητο και τα πέταξε!…..
Ούτε την αστυνομία ειδοποίησε, ούτε τον αρμόδιο αντιδήμαρχο για τα αδέσποτα ζώα του Δήμου Μώλου-Αγίου Κωνσταντίνου, ούτε έκανε τίποτα για να σώσει τα ζωντανά ακόμη…
Σημειώστε το ότι δεν μας έλεγε που τα πήγε, ούτε με ποιο αυτοκίνητο τα μετέφερε και με ποιους βοηθούς….
Το σπουδαιότερο…..πως μπορούσε η ίδια αλλά και οι ηλικιωμένοι θαμώνες να διασκεδάζουν, ενώ ένα ζώο ψυχομαχούσε δίπλα τους?
Τι να πούμε για την αντιμετώπιση των συνοδών της!
Μόνο που δεν μας έδειραν όταν άκουσαν ότι ΄πήγαμε να μάθουμε για τα νεκρά ζώα…..Ούτε ένας δεν θεώρησε ότι ήταν κακό πράγμα η δηλητηρίασή τους και όλοι έλεγαν ότι δεν μπορούν να πιουν τον καφέ τους γιατί …φοβούνται μην κολλήσουν τσιμπούρια από τα αδέσποτα …..Μάλιστα ο ένας έκανε και απειλητική κίνηση εναντίον της προέδρου του συλλόγου μας.
Σκεφθείτε ότι μιλάμε για χωριό και όχι για το Κολωνάκι! ΄Ολοι αυτοί οι ηλικιωμένοι προφανώς διακτινίστηκαν στον ΄Αγιο Σεραφείμ από τα « μεγάλα σαλόνια», δεν είχαν ποτέ έρθει σε επαφή με σκυλιά και φοβόντουσαν μην κολλήσουν τσιμπούρια….λες και κοιμόντουσαν αγκαλιά με τα ζώα ή τα είχαν στα σπίτια τους…

Πέμπτη, 14 Ιουλίου 2016

Στο Μονοπάτι E4, από το Καρπενήσι στην Άμπλιανη Μια ακόμα ανεπανάληπτη εμπειρία στην πανέμορφη Ευρυτανική φύση

Του Στέφανου Σταμέλλου*
Ένα χρόνο μετά - διαβάστε εδώ - στο Ευρωπαϊκό Μονοπάτι Ε4, στο δρόμο ξανά για την Πυθία, για τους Δελφούς. Η Ελλάδα ένα χρόνο μετά, οι δρόμοι της και τα «δύσβατα» μονοπάτια της πολιτικής, σε διαρκή αναδιάταξη. Ένα χρόνο μετά, τίποτα δεν είναι το ίδιο. Όλα και όλοι με το χρόνο αλλάζουμε και ταυτόχρονα «βράζουμε σαν τον βάτραχο στην κατσαρόλα» και συνηθίζουμε τις αλλαγές.
 Μου αρέσει να συναντώ και να γνωρίζω άγνωστους ανθρώπους, άγνωστα βουνά, μονοπάτια άγνωστα, την άγνωστη ανεξιχνίαστη φύση. Η φύση, η «Πυθία», στο ζενίθ του διαλογισμού και της κούρασης του πολύωρου trekking, σου χαρίζει την «ερωτική» της παρουσία. Η επαφή μαζί της έχει στοιχεία «ερωτικά»∙ και σε διδάσκει με τους χρησμούς της. Το πρόβλημα είναι να μπορεί κανείς να τη δεχτεί, να δεχθούμε τον «χρησμό» της, να την αγαπήσουμε και να εφαρμόσουμε, όσα μας μαθαίνει στη σχέση μας μαζί της, σε όλες μας τις σχέσεις και σε όλα τα πεδία της ζωής. Αναμφισβήτητα διανύουμε μια περίοδο παγκόσμιας κρίσης∙ και είναι αυτή, με δυο λόγια, αποτέλεσμα του λανθασμένου συστήματος αξιών, που επέλεξαν κυρίως οι αναπτυγμένες χώρες με το οικονομικό μοντέλο του νεοφιλελευθερισμού. Οι «χρησμοί» και οι αξίες της «Πυθίας», της φύσης, της μάνας γης, ανεξιχνίαστες και παραμελημένες, μας περιμένουν…

Έλεγα πέρυσι ακριβώς τέτοια εποχή - τότε που ο πρωθυπουργός ήταν κλεισμένος 17 ώρες στο «μπουντρούμι» της διαπραγμάτευσης στις Βρυξέλλες μετά το ιστορικό ΟΧΙ του δημοψηφίσματος – στο Απ’ το Καρπενήσι στους Δελφούς, στο Ευρωπαϊκό Μονοπάτι Ε4 Πηγαίνοντας με τα πόδια στην Πυθία … “…Η διαπραγμάτευση της ελληνικής κυβέρνησης με τους ευρωπαίους εταίρους στις Βρυξέλλες είναι σε πλήρη εξέλιξη. Τα ερωτηματικά πολλά∙ και τεράστια η ανησυχία όλων μας για το τι μέλει γενέσθαι. Όλα πλέον οδηγούν στη σκέψη ότι πρέπει να ακούσουμε τον χρησμό της Πυθίας, ως τη μόνη οικολογική απάντηση, για τα μελλούμενα της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας”.

Πόσα δεν έγιναν σ’ αυτό το χρόνο, τούτες τις μέρες, που όλοι οι άνεμοι μας κυνηγάνε… Όμως …

Τετάρτη, 13 Ιουλίου 2016

Λαϊκή συνέλευση για τις κλοπές στην Ανθήλη σήμερα .

Η κατάσταση έχει ξεφύγει και κανείς δεν μας εγγυάται την ασφάλειά μας και την ακεραιότητα της περιουσίας μας. Κάθε μέρα κινδυνεύουμε .
 Μπαίνουν μέσα στα σπίτια μας μέρα μεσημέρι. Για τις καλλιέργειες δεν το συζητάμε. Οι κλοπές σε μηχανήματα,μετασχηματιστές , καρούλια είναι σε ημερήσια διάταξη. Δεν μπορούμε πλέον να δουλέψουμε ούτε να αντικαταστήσουμε τα κλεμμένα. Έτσι περιγράφει στον FM-1 την κατάσταση που έχει παγιωθεί πλέον στην Ανθήλη ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Παντελής Λαγός.
Σήμερα για μία ακόμη φορά κατέθεσε έγγραφα στην εισαγγελία και την Αστυνομία,όπου περιγράφει τί συμβαίνει από την πέρα από κάθε έννοια νομιμότητας συμπεριφορά των ρομά και είχε την ευκαιρία να καλέσει τον Αστυνομικό Διευθυντή για να ακούσει στις 8 αύριο το βράδυ τους ίδιους τους κατοίκους να περιγράφουν τα όσα υφίστανται.

«Εξοικονομώ κατ’ οίκον»: Επιδότηση σε 40.000 νοικοκυριά για ενεργειακή αναβάθμιση

Επιδότηση αλλά και χαμηλότοκα δάνεια σε 40.000 νοικοκυριά προκειμένου να αναβαθμίσουν ενεργειακά τις κατοικίες τους προσφέρει το νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ οίκον».
Τα κριτήρια για τους δικαιούχους θα είναι το ατομικό και οικογενειακό εισόδημα με κλιμακούμενο ποσοστό επιχορήγησης (καταργείται το κριτήριο της τιμής ζώνης) και αύξηση επιχορήγησης ανά προστατευόμενο μέλος, ενώ ο ανώτατος επιλέξιμος προϋπολογισμός αυξάνεται στα 25.000 ευρώ από 15.000 ευρώ. Το οικογενειακό και ατομικό εισόδημα παραμένει ως βασικό κριτήριο για την επιλογή των δικαιούχων, ενώ προστίθεται ακόμη μία παράμετρος, αυτή των προστατευόμενων μελών.  Συνεπώς η επιχορήγηση θα κινείται κλιμακωτά, ανάλογα με την οικονομική και οικογενειακή κατάσταση του δικαιούχου.

Οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην απασχόληση των Ελληνίδων στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα

(Έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ιούνιος 2016).
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δημοσιοποίησε στις 27 Ιουνίου 2016 Έκθεση με θέμα την αξιολόγηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου για την Παγκοσμιοποίηση από την οπτική του φύλου.
Η Έκθεση, συνολικής έκτασης 75 σελίδων στην αγγλική γλώσσα, εκπονήθηκε κατόπιν σχετικού αιτήματος της Επιτροπής Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων του Ε.Κ. και περιλαμβάνει χρήσιμα στατιστικά στοιχεία, τα οποία αναδεικνύουν περίτρανα τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στα Κράτη-Μέλη με τον γυναικείο πληθυσμό να αποτελεί τον αδύναμο κρίκο.
Σύμφωνα με την Έκθεση, έξι Κράτη-Μέλη δεν έχουν εξέλθει στην πράξη από την πρώτη ύφεση (Ιρλανδία, Ελλάδα, Πορτογαλία, Ιταλία, Ισπανία και Κροατία), ενώ η πλειοψηφία των χωρών βιώνουν μία εύθραυστη και αβέβαιη ανάκαμψη.

Τρίτη, 12 Ιουλίου 2016

Έναρξη εγγραφών για τον 10ο Ορεινό Μαραθώνιο Οίτης «Ηρακλή» ( Hercules Mountain Marathon )

Επετειακή η φετινή χρονιά για τον Ορεινό Μαραθώνιο Οίτης «Ηρακλή» (Hercules Mountain Marathon).  Συμπληρώνονται οι 10 διοργανώσεις! Μαζί με τον Ορειβατικό Μαραθώνιο Ολύμπου και τον Olympus Marathon αποτελούν τους τρεις μακροβιότερους ορεινούς μαραθωνίους της χώρας μας
Ειδικά για την φετινή επετειακή χρονιά έχει σχεδιαστεί ένα πλήθος αθλητικών και μη εκδηλώσεων για το Σαββατοκύριακο 17 & 18 Σεπτεμβρίου.
 Το λεπτομερές πρόγραμμα θα ανακοινωθεί σύντομα.
Στο βουνό των λουλουδιών και του Ηρακλή, την νερομάνα Οίτη, με τη βοήθεια των εθελοντών και των πολιτιστικών συλλόγων της περιοχής, εκτός του μαραθωνίου διεξάγονται ταυτόχρονα για 5η συνεχόμενη χρονιά και οι μικρότερες διαδρομές:
Ο Ημιμαραθώνιος "Ελλέβορος" (Helleborus Half Marathon) 16,2χλμ. καθώς και ένας αγώνας για αρχάριους με την ονομασία "Μονοπάτι Φαρμακίδων" (Farmakides Trail) 6,5χλμ.
Ο Μαραθώνιος αποτελεί αγώνα του Πρωταθλήματος Skyrunning (www.skyrunner.gr).

Τι βαθμό παίρνουν οι χώροι πρασίνου στην Ελλάδα – Ποιοι δήμοι διακρίθηκαν

Εντυπωσιακοί είναι οι αριθμοί που προκύπτουν από την πρώτη έκθεση που δημοσιεύει σήμερα το WWF Ελλάς, μέσα από τη νέα δωρεάν εφαρμογή για κινητά WWF GreenSpaces, στην οποία οι πολίτες καταγράφουν και αξιολογούν τα πάρκα στις ελληνικές πόλεις: 4.500 πολίτες, 900 χώροι πρασίνου, 89 πόλεις σε ολόκληρη την Ελλάδα αξιολόγησαν τους πράσινους χώρους της πόλης τους με γενικό μέσο όρο βαθμολογίας 6,2 , τουλάχιστον πάνω από τη βάση.
Από τις αρχές του 2016, το WWF Ελλάς έδωσε στα χέρια των πολιτών μια πρωτοποριακή εφαρμογή για κινητά, πρώτη στο είδος της σε Ελλάδα και Ευρώπη. Μέσα από το WWF GreenSpaces, οι χρήστες έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν τον μεγαλύτερο συμμετοχικό χάρτη πρασίνου των ελληνικών πόλεων, καταγράφοντας και αξιολογώντας πάρκα με μοναδικό τους εργαλείο το κινητό τους.
Η ανταπόκριση των πολιτών είναι ήδη εξαιρετική. Έως σήμερα περισσότεροι από 4.500 πολίτες έχουν κατεβάσει στα κινητά τους τη δωρεάν εφαρμογή και έχουν καταγράψει και βαθμολογήσει σχεδόν 900 χώρους πρασίνου σε 89 πόλεις της χώρας.

Παιδικοί σταθμοί: Ξεκινούν οι αιτήσεις στο πρόγραμμα της ΕΕΤΑΑ

Ξεκινούν από αύριο οι αιτήσεις για την συμμετοχή στο πρόγραμμα «Εναρμόνιση της Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζώης» που αφορά στους παιδικούς σταθμούς, καθώς δημοσιοποίηθηκε η ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ της ΕΕΤΑΑ.
Το πρόγραμμα – δράση συγχρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ 2014-2020 και από εθνικούς πόρους.
Οι αιτήσεις των ενδιαφερομένων θα μπορούν να υποβληθούν μέχρι και τα μεσάνυκτα της 29ης Ιουλίου 2016 στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.eetaa.gr, paidikoi.eetaa.gr ή ταχυδρομικώς στη διεύθυνση : Μυλλέρου 73-77 Αθήνα, τ.κ. 10436.
Οι προσωρινοί πίνακες των επιτυχόντων θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα της ΕΕ.Τ.Α.Α. στις 17 Αυγούστου 2016.

Πέμπτη, 7 Ιουλίου 2016

Κινδυνεύει (και πάλι) να καταργηθεί το 16ο Δημοτικό Σχολείο στην Λαμία;

Νέος κύκλος αντιπαραθέσεων φαίνεται πως ξεκινά σχετικά με την παραχώρηση των κτηρίων του 16ου Δημοτικού Σχολείου Λαμίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας μετά από νέο αίτημα των Προέδρων των δύο Τμημάτων της Σχολής Θετικών Επιστημών.

Στην επιστολή η οποία απευθύνεται στους Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, Δήμαρχο Λαμιέων και Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης Στερεάς το θέμα χαρακτηρίζεται επείγον αφού όπως τονίζεται υπάρχουν διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες καθώς και μεγάλος αριθμός φοιτητών της Σχολής Θετικών Επιστημών που δεν εξυπηρετούνται στα υπάρχοντα κτήρια.

Να θυμίσουμε πως το θέμα συζητήθηκε στην επεισοδιακή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Λαμίας στις 19/6/2013 όπου τελικά μετά και τις έντονες αντιδράσεις εκπαιδευτικών και Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων αποφασίστηκε να μην παραχωρηθούν οι κτηριακές εγκαταστάσεις στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και να μην καταργηθεί το 16ο Δημοτικό Σχολείο.

Από τα πολλά που γράφτηκαν και ειπώθηκαν τότε καλό θα είναι να θυμηθούμε τα παρακάτω:

Κάλεσμα για συμπαράσταση , ενάντια στο κλείσιμο του 16ου Δημοτικού σχολείου
Κατέβασαν το Στερεάς, αλλά ντρέπονται να γράψουν ότι είμαστε επαρχία της Θεσσαλίας!
Η Πρωτοβουλία για το θέμα της κατάργησης του 16ου Δημοτικού Σχολείου Λαμίας (ηχητικό αρχείο)
Χάος με το νέο τμήμα Πληροφορικής στην Λαμία (βίντεο)
Καταγγελίες για εφαρμογή μεθόδου σοκ και τρομοκρατίας για το 16ο Δημοτικό Σχολείο Λαμίας
Χειμάρας: ποιός μετονόμασε το 16ο σε 18ο Δημ.Σχολείο;
Τι λαός κι αυτός; ( Πεπλα ) ανημένος η σοφός?

Ένας 22χρονος Λαμιώτης χρειάζεται τη βοήθειά μας!

Στις 17/10/2009 ο δεκαεξάχρονος τότε Θανάσης Παύλου δέχτηκε βίαιη επίθεση από συμμορία παιδιών στο κέντρο της Λαμίας. Τον χτύπησαν αλύπητα και τον έριξαν από ύψος 6 μέτρων στο κενό.

Ο Θανάσης μεταφέρθηκε σε κωματώδη κατάσταση στο Νοσοκομείο Λαμίας. Παρέμεινε για 2,5 μήνες στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και συνολικά για 5 μήνες στο Νοσοκομείο. Χειρουργήθηκε δυο φορές στο κεφάλι και παρά τις δυσοίωνες προβλέψεις των γιατρών του, ο Θανάσης άνοιξε τα μάτια του 24 μέρες μετά την παύση της μηχανικής του υποστήριξης.

Το Μάρτιο του 2010 ο Θανάσης μεταφέρθηκε με τη βοήθεια του κόσμου, του ΙΚΑ και της πολεμικής αεροπορίας στη Γερμανία σε Ιατρικό Κέντρο  Αποκατάστασης (Klinikzentrum Muhlengrum).
Έπειτα από 18 μήνες παραμονής του και μετά από μια ακόμα χειρουργική επέμβαση, λογοθεραπείες, φυσιοθεραπείες και εργοθεραπείες, φάνηκαν τα πρώτα σημάδια βελτίωσης. Ο Θανάσης άρχισε να παρακολουθεί με τα μάτια, να κάνει εκφράσεις και να χαμογελάει.

Τα τελευταία 3,5 χρόνια

Τετάρτη, 6 Ιουλίου 2016

Ληξιπρόθεσμα: 330 εκατ. από τους δήμους – Πώς θα γίνει η εκκαθάριση

Μια από τις θετικές διατάξεις που αφορά ρυθμίσεις που διευκολύνουν την καθημερινή λειτουργία των δήμων, έχει να κάνει με την υπουργική απόφαση για την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων. Όπως ειπώθηκε στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ τα ληξιπρόθεσμα που θα δοθούν από τους δήμους ανέρχονται σε 330 εκατ. ευρώ.

Δημοσιεύτηκαν λοιπόν σε ΦΕΚ, οι λεπτομέρειες που καθορίζουν τη διαδικασία αυτή. Μεταξύ άλλων προβλέπονται τα εξής:

Τρίτη, 5 Ιουλίου 2016

Για τη φωτιά στην περιοχή των Πηγών Θερμοπυλών

του Στέφανου Σταμέλλου

Δύο η ώρα το μεσημέρι κατεβαίνοντας από τον Καρανάσιο προς τη διασταύρωση του Μπράλου και συζητώντας αμέριμνα, μας προσπερνάει ένα πυροσβεστικό όχημα με μικρή σχετικά ταχύτητα και αθόρυβα. Σε λίγο πιο κάτω βλέπουμε να έχει κατακλυστεί στους καπνούς η περιοχή των Πηγών των Θερμοπυλών και ένα μεγάλο σύννεφο καπνού να ανεβαίνει ψηλά προς το Καλλίδρομο

Το μυαλό μας αμέσως πήγε στο κακό και στη φωτιά και στον κίνδυνο για το Κέντρο Φιλοξενίας των προσφύγων. Στρίψαμε χωρίς δεύτερη σκέψη προς τη φωτιά, αντί για τη Λαμία.

Αντικρίσαμε μια εικόνα εφιαλτική και απαράδεκτη. Καίγονταν τεράστια πεύκα και μεγάλες ποσότητες ξηρών χόρτων και πευκοβελόνων σε μια ανάσα από το Κέντρο Φιλοξενίας και το Τμήμα Τροχαίας. Η φωτιά έτοιμη να περάσει το δρόμο για το επόμενο στάδιο που είναι τα ξενοδοχεία, τα οποία στεγάζουν τους πρόσφυγες, και 100 - 150 άνθρωποι να κοιτάζουν χωρίς να κάνουν τίποτα, μαζί και οι αστυνομικοί, περιμένοντας μάλλον την Πυροσβεστική. Το πυροσβεστικό όχημα που μας προσπέρασε δεν ήταν εκεί. Πού πήγε;

Μπορεί με άνεση να επισημάνει κανείς:
- Την μη απομάκρυνση και τον μη καθαρισμό με ευθύνη των αρμοδίων του εύφλεκτου υλικού των ξηρών χόρτων και των πευκοβελόνων σε μια περιοχή δίπλα σε τόσους ανθρώπους και πίσω από το εγκαταλελειμμένο βενζινάδικο. Η φωτιά ήταν αναπόφευκτη…
- Την έλλειψη πυροσβεστικών κρουνών σε ένα μέρος, που συχνάζουν έτσι κι αλλιώς πολλοί άνθρωποι(τώρα πρόσφυγες, πάντα λουόμενοι, τουρίστες, Τμήμα Τροχαίας Εθνικής Οδού κλπ)
- την καθυστέρηση της Πυροσβεστικής. Και αναφερόμαστε για μια απόσταση 13 χιλιομέτρων από την πόλη και πολύ λιγότερο από τα πυροσβεστικά παρατηρητήρια πρόληψης πυρκαγιάς της περιοχής του Καλλιδρόμου.
- την αδράνεια αστυνομικών/πολιτών/προσφύγων να σβήσουν τη φωτιά στα πρώτα της στάδια.

Η φωτιά μπορεί να οφείλεται σε τυχαίο γεγονός είτε τσιγάρου, είτε αυτοανάφλεξης σκουπιδιών, που είναι πολλά σ’ αυτούς τους χώρους, αλλά ακόμα και σε ανθρώπινο παράγοντα. Σε κάθε περίπτωση όμως πρέπει να λειτουργούν οι κανόνες της πρόληψης και μάλιστα σε μια τόσο ευαίσθητη περιοχή και είναι κρίμα να βλέπει κανείς να καίγεται το πανέμορφο πευκοδάσος και να απειλείται το Καλλίδρομο από αμέλεια, από καθυστερήσεις και ελλείψεις.

Λαμία, 1/7/2016

Τα social media Νο1 πηγή ενημέρωσης των νέων

Τα social media ξεπέρασαν την τηλεόραση 
ως πηγή ενημέρωσης για τους νέους

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν ξεπεράσει την τηλεόραση ως βασική πηγή ενημέρωσης για τους νέους, σύμφωνα με έρευνα του Reuters Institute for the Study of Journalism.

Από τα άτομα 18-24 ετών που συμμετείχαν στην έρευνα, το 28% δήλωσε ότι τα social media είναι η βασική πηγή πληροφόρησής τους, τη στιγμή που την τηλεόραση ανέφερε το 24%. Επίσης, σύμφωνα με το BBC, η έρευνα υποδεικνύει πως το 51% των ανθρώπων με πρόσβαση στο Ίντερνετ χρησιμοποιεί τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ως πηγή ενημέρωσης.

Η συγκεκριμένη τάση και η άνοδος της χρήσης smartphones για ενημέρωση αλλάζουν τα δεδομένα, υπονομεύοντας τα παραδοσιακά επιχειρηματικά μοντέλα στον χώρο. Η εν λόγω μελέτη, πλέον στο πέμπτο έτος της, βασίζεται σε έρευνα του YouGov σε περίπου 50.000 άτομα από 26 χώρες.

Όπως υπογραμμίζεται στο δημοσίευμα του BBC,

Παρασκευή, 1 Ιουλίου 2016

Η διαχείριση των ΑΕΚΚ χτυπάει κόκκινο. Ευκαιρία να δοθεί μια λύση, επιτέλους

Του Στέφανου Σταμέλλου.
Μας δίνεται η ευκαιρία, με την πρόσφατη εγκύκλιο1 της Γενικής Γραμματείας Χωρικού Σχεδιασμού & Αστικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ με θέμα «Εναλλακτική διαχείριση των αποβλήτων από εκσκαφές, κατασκευές και κατεδαφίσεις», να μοιραστούμε ορισμένες σκέψεις γύρω από τα ΑΕΚΚ.
 Η εγκύκλιος απαλλάσσει τις πολεοδομίες από την υποχρέωση εφαρμογής της ΚΥΑ2 του 2010 για τη διαχείριση των ΑΕΚΚ μέσω των οικοδομικών αδειών, γιατί ο Νέος Οικοδομικός Κανονισμός του 2011 δεν έκανε καμία τέτοια πρόβλεψη, αν και η ΚΥΑ προηγούνταν του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού(ΝΟΚ).
 Θα μου πείτε, γίνονται αυτά στο ίδιο υπουργείο;  Κι αν η Γενική Διεύθυνση Πολεοδομίας του ΥΠΕΝ νομίζει ότι είναι κράτος εν κράτει;  Σιγά μην συσκέπτεται με τις υπόλοιπες υπηρεσίες του ΥΠΕΝ, που ασχολούνται με τόσα «ανούσια» περιβαλλοντικά θέματα και, ακόμα χειρότερα, με τα σκουπίδια, όταν θέλει να εκδώσει το ΝΟΚ ή τις εγκυκλίους της.  Δεν συζητάμε για τον ΕΟΑΝ, ούτε καν θα τον έχουν ακούσει.
 Το θέμα είναι γιατί συνεχίζεται αυτή η «παλαιάς κοπής» νοοτροπία με τα στεγανά, όπως δείχνει η πρόσφατη εγκύκλιος για την οποία δεν ρωτήθηκαν οι υπηρεσίες του ΥΠΕΝ που ασχολούνται με τα απόβλητα.  Θεωρώ ότι αποκλειστικά υπεύθυνη είναι η αρμόδια Γενική Γραμματέας.  Άραγε, ποιους έχει ως Γενικούς Διευθυντές και Διευθυντές στη Γενική Διεύθυνση Πολεοδομίας;  Να είναι εκείνη η φουρνιά των πολεοδόμων, που όταν λένε «περιβάλλον» εννοούν μόνο το δομημένο περιβάλλον και θεωρούν εαυτούς αυθεντίες, ώστε τα υπόλοιπα που γίνονται στο ίδιο υπουργείο δεν τους απασχολούν;  Αυτά, για να μπαίνουμε λίγο στο πνεύμα τους και στο πόσο αρτηριοσκληρωτικές υπηρεσίες είναι οι πολεοδομικές