Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2016

Έχουμε την πολυτέλεια να μειώνουμε το Πράσινο στην Λαμία;

Μετά τα τελευταία πολλαπλά φαινόμενα αυθαίρετης κοπής δένδρων στην Λαμία και με αφορμή την νέα επίθεση που επιχειρείται τελευταία στο λιγοστό πράσινο που έχει απομείνει στον Αστικό ιστό της πόλης (εισήγηση για ολοκληρωτική κοπή και αντικατάσταση των υγιών ψηλών βραχυχίτωνων της Ρήγας Φεραίου,προσπάθεια κοπής του υπεραιωνόβιου πλατάνου στην Σκληβανιώτη,κλείδωμα και εγκατάλειψη του αλσυλλίου του Λόφου Μιχαήλ και Γαβριήλ των 18,5 στρεμμάτων κλπ) αναρωτηθήκαμε που βρίσκονται οι Ελληνικές πόλεις (και η Λαμία μας ειδικότερα) στην κατάταξη σε σχέση με άλλες Ευρωπαϊκές πόλεις στην κάλυψη πρασίνου.

Τα στοιχεία που αντλήθηκαν από την έκδοση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος “EEA, Environment and human health, Joint EEA-JRC report, 2013″ είναι δυστυχώς απογοητευτικά!
Η Ελλάδα καταλαμβάνει την δεύτερη χειρότερη θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση πίσω μόνο από την Ουγγαρία!
Στο πιο κάτω πίνακα μπορείτε να δείτε ποιο είναι το ποσοστό των πράσινων και γαλάζιων χώρων στις πόλεις των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όπου πράσινοι χώροι εννοούμε πάρκα, άλση και γενικά σημεία αστικού πρασίνου, ενώ όταν μιλάμε για γαλάζιους χώρους εννοούμε ποτάμια, λίμνες και γενικά μεγάλες υδάτινες επιφάνειες.

Όπως με λύπη μας διαπιστώνουμε βάσει των δεδομένων στο 60% των ελληνικών πόλεων το ποσοστό που οι πράσινοι και γαλάζιοι χώροι καταλαμβάνουν είναι κάτω από 20%, ενώ στο υπόλοιπο 40% των πόλεων μας το ποσοστό πρασίνου και υδάτινων επιφανειών κυμαίνεται ανάμεσα στο 20-29%.

Ακόμη όμως  πιο απογοητευτικά είναι τα στοιχεία για την Λαμία όπου βρίσκουμε: 53,5% τσιμέντο, 26,5% άσφαλτο και μόλις 8,4% πράσινο!!
Στα παραπάνω πρέπει να προστεθούν και οι προβλέψεις των επιπτώσεων της Κλιματικής Αλλαγής στην πόλη της Λαμίας όπου μεταξύ των άλλων αναμένονται για τα επόμενα χρόνια (2021-2050) μέχρι και 20 επιπλέον «πολύ θερμές» ημέρες  σε ετήσια βάση (με θερμοκρασίες πάνω από 35ο Κελσίου)[Εδώ η μελέτη]

Τι σημαίνει αυτό; Ότι ζούμε σε μια πόλη από μπετόν και άσφαλτο και πως πρέπει να δράσουμε άμεσα,συντονισμένα και στοχευμένα έτσι ώστε όχι μόνο να μην ελαττωθεί το ήδη ελάχιστο πράσινο αλλά με δράσεις και προγραμματισμό να αυξήσουμε την κάλυψη σε αυτό βελτιώνοντας έτσι την ποιότητα ζωής μας και αντιμετωπίζοντας τις υψηλές θερμοκρασίες που προβλέπουν οι μελέτες.

Αυτά όμως προϋποθέτουν κατανόηση της υφιστάμενης τραγικής κατάστασης στην Λαμία, ενεργοποίηση της Δημοτικής Αρχής και όλων υμών των πολιτών στην κατεύθυνση της προσπάθειας για διάσωση,συντήρηση και περιποίηση κάθε δένδρου στον αστικό ιστό καθώς και προγραμματισμός δενδροφυτεύσεων με στόχο την ενίσχυση των ελεύθερων χώρων και του πρασίνου.Κινήσεις που θα δώσουν αέρα και δροσιά στην ήδη επιβαρυμένη ατμόσφαιρα της πόλης.

Είναι πλέον επιτακτική ανάγκη να συζητηθεί στον Δήμο μας και να ψηφιστεί από το Δημοτικό Συμβούλιο Κανονιστική Διάταξη με τις βασικές αρχές και τους στόχους στην ανάπτυξη και προστασία του αστικού πρασίνου του Kαλλικρατικού Δήμου Λαμιέων υπό το πρίσμα και των νεών δεδομένων, πρόταση που έχουμε επανειλημμένα καταθέσει χωρίς μέχρι τώρα κανένα απολύτως αποτέλεσμα.

Ο εφησυχασμός, η αδράνεια και οι κακοί χειρισμοί στο πράσινο μπορεί να επηρεάσουν δραματικά την ζωή στην πόλη όλων μας...


Παραπομπές:
Environment and human health
Μελέτη ανάπλασης του χώρου του στρατοπέδου λοχαγού Αθ. Τσαλτάκη του δήμου Λαμιέων με στόχο τη δημιουργία πάρκου
wwf-Το αύριο της Ελλάδας
Κλιματική Αλλαγή: Αντιμέτωπη η Λαμία και η Φθιώτιδα με τις επιπτώσεις




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου