Παρασκευή, 5 Φεβρουαρίου 2016

Βέροια: Στείρωσαν δωρεάν 260 αδέσποτα οι κτηνίατροι από το εξωτερικό

Ο Κτηνίατροι με εξώδικα προς τον Δήμο Βέροιας 
προσπάθησαν να ματαιώσουν τις στειρώσεις!!

Ο Σύλλογος Ζωόφιλων Ημαθίας ΖΩ.Η. και η Μ.Κ.Ο. «Εθελοντική Δράση: Γη των Αδέσποτων» σε συνεργασία με τον Δήμο Βέροιας ολοκλήρωσαν με επιτυχία το πρόγραμμα δωρεάν μαζικών στειρώσεων που προσέφερε η Ευρωπαϊκή Φιλοζωική Οργάνωση Ε.Τ.Ν. (Europanscher Tier und Naturschutzbund).

Έτσι μέσα σε 8 ημέρες στειρώθηκαν, από τρεις κτηνιάτρους, εμβολιάστηκαν για τη λύσσα και απέκτησαν τσιπ 260 αδέσποτα ζώα (215 σκυλιά, 45 γάτες).
Ο Κονσταντίν, η Λίλυ και ο Βλάντυ ήταν οι τρεις υπέροχοι Βούλγαροι κτηνίατροι που εκτός από τις ικανότητές τους εντυπωσίασαν τους εθελοντές – μέλη των φιλοζωικών σωματείων της περιοχής – και με τη φιλοζωία τους.

Οι τρεις κτηνίατροι.


Η Λίλυ – όπως μας πληροφόρησαν – κάθε πρωί που πήγαινε στο Δημοτικό Κυνοκομείο της Βέροιας η πρώτη της δουλειά ήταν να πάρει αγκαλιά, να χαϊδέψει και να σκεφτεί το τάισμα των κουταβιών, που ήταν μπροστά στο κτηνιατρείο.

 Οι εθελοντές συγκέντρωσαν και επανατοποθέτησαν τα ζώα.


Το δύσκολο έργο των περισυλλογών και επανεντάξεων όλων αυτών των ζώων έγινε αποκλειστικά και μόνο από τους εθελοντές φιλόζωους και τα μέλη των δύο τοπικών φιλοζωικών σωματείων, που για άλλη μια φορά ξεπέρασαν τους εαυτούς τους, ώστε να εκτελεστεί ομαλά το τόσο σημαντικό πρόγραμμα.

Πριν την επέμβαση.

«Κουραστήκαμε, κάναμε χιλιόμετρα, ξοδέψαμε βενζίνες, αλλά μας έμεινε η ικανοποίηση που στειρώθηκαν τόσα αδεσποτάκια» εξηγούν.

Η μόνη παραφωνία – όπως διαβάζουμε στο σχετικό δελτίο Τύπου – ήταν η στάση του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου που έστειλε και εξώδικο στον Δήμο Βέροιας και των τοπικών κτηνιάτρων που προσπάθησαν με εξώδικα να σταματήσουν ένα νομιμότατο πρόγραμμα. Πόσα λεφτά έχασαν από τις στειρώσεις; Σχεδόν καθόλου, γιατί ήταν ζώα που δεν υπήρχε περίπτωση να στειρωθούν από τα σωματεία ή τους ιδιώτες.

Μετά το χειρουργείο.


«Ευχόμαστε στη συνέχεια να αλλάξει η στάση τους, γιατί αυτά τα προγράμματα ωφελούν πρώτα από όλα την κοινωνία και τους πολίτες. Η προσφορά της Η Ε.Τ.Ν. προς την πόλη μας και τους πολίτες της, γίνεται στο πλαίσιο της προσπάθειας ευαισθητοποίησης της κοινωνίας απέναντι στα θέματα ορθής διαχείρισης των αδέσποτων τονίζει ο Σύλλογος Ζωόφιλων Ημαθίας ΖΩ.Η. και η Μ.Κ.Ο. «Εθελοντική Δράση: Γη των Αδέσποτων».

«Οφείλουμε να επισημάνουμε, ότι τίποτα δεν θα ήταν εφικτό, χωρίς την αμέριστη συμπαράσταση και στήριξη, που παρείχε προσωπικά ο δήμαρχος Κώστας Βοργιατζίδης, ο οποίος από την αρχή έδειξε την αποφασιστικότητά του να ξεπεράσει όλα τα γραφειοκρατικά και όχι μόνο εμπόδια και τον ευχαριστούμε για αυτό.

Στειρώθηκαν και γατούλες!


Από την άλλη, θα θέλαμε να εκφράσουμε την λύπη μας και την πικρία μας για το κλίμα τρομοκρατίας, κάτω από το οποίο ξεκίνησε και εκτελέστηκε το όλο πρόγραμμα, εξ αιτίας ιδιωτικών συντεχνιακών συμφερόντων, που με επικεφαλής τον Πανελλήνιο Κτηνιατρικό Σύλλογο, προσπάθησαν να εμποδίσουν με απειλές και εξώδικα ένα καθόλα νόμιμο πρόγραμμα μεγάλης σπουδαιότητας για την πόλη.

Απρόσμενα, στην προσπάθειά τους αυτή βρήκαν αρωγό και μέρος του τοπικού Τύπου, που με επιπόλαια παραπληροφόρηση συνέτειναν στην δημιουργία αρνητικού κλίματος και έθεσαν σε διακινδύνευση το πρόγραμμα. Όλη αυτή η συντονισμένη και πρωτοφανής προσπάθεια ακύρωσης ενός τόσο σημαντικού για την πόλη έργου είχε ως αποτέλεσμα να μην ενημερωθούν έγκαιρα οι πολίτες, ώστε να συμμετέχουν και αυτοί υποδεικνύοντας αδέσποτα προς στείρωση από τις γειτονιές τους.

Η κτηνίατρος φρόντιζε και για το τάισμα των ζώων.


Ευχαριστούμε τους τρεις ξένους κτηνιάτρους για την καταπληκτική δουλειά τους, την ευσυνειδησία τους και τον επαγγελματισμό τους, την κτηνίατρο που προσέλαβε ο Δήμος Βέροιας και συμμετείχε στην εκτέλεση του προγράμματος, καθώς και τη Ζωή Κοντού, πρόεδρο του Φιλοζωικού Ομίλου Σερρών, που τόσο βοήθησε στο να έρθει στην πόλη μας η ομάδα των κτηνιάτρων.

Τέλος θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους χορηγούς από την πόλη μας: το “Αρχοντικό Αθηνά” στην Κουμαριά και το “Αιγές Μέλαθρο” που προσέφεραν δωρεάν φιλοξενία στους ξένους κτηνιάτρους, τα εστιατόρια “Μπαρμπούτα” και “Σείριο” για τα γεύματα που παρέθεσαν, καθώς επίσης και όλους όσοι βοήθησαν με οποιονδήποτε τρόπο στην εκτέλεση του προγράμματος.

Ελπίζουμε να υπάρξει δυνατότητα τέτοιων σημαντικών δράσεων και για το μέλλον, υπό ομαλές βέβαια συνθήκες» καταλήγει η ανακοίνωση που υπογράφουν τα δύο φιλοζωικά σωματεία.

Πηγή:www.zoosos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου