Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2013

Δράσεις ΟΛΜΕ κατά της βίας

«Να θυμίσουμε στους μαθητές μας τι είναι ο φασισμός», ανέφερε στην Πέμπτη στην «Κ» ο γραμματέας της ΟΛΜΕ, Θέμης Κοτσυφάκης. Η ΟΛΜΕ αναλαμβάνει δράση καθώς έχουν αυξηθεί τα περιστατικά βίας και οι απειλές από μέλη της Χρυσής Αυγής κατά εκπαιδευτικών, με στόχο την επιβολή συγκεκριμένων απόψεων στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής διαδικασίας (π.χ. για τις εκδηλώσεις κατά τις σχολικές γιορτές). Η ΟΛΜΕ έχει καταγράψει σχετικά περιστατικά απειλών σε Ηράκλειο, Ρέθυμνο, Αθήνα, Μαγνησία, ενώ εκτιμάται ότι πολλά δεν δημοσιοποιούνται υπό τον φόβο «αντιποίνων».


«Η ενίσχυση ακραίων, αυταρχικών, ρατσιστικών και φασιστικών αντιλήψεων και η σημαντική αύξηση στα σχολεία των περιστατικών βίας που συνδέονται με αυτές τις αντιλήψεις προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία και προβληματισμό στην εκπαιδευτική κοινότητα. Φορείς και ομάδες που εμφορούνται από αντιδημοκρατικές αντιλήψεις επιχειρούν να αξιοποιήσουν το γενικότερο αρνητικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί στην ελληνική κοινωνία εξαιτίας της οικονομικής κρίσης για να καλλιεργούν την απέχθεια και το μίσος κατά παιδιών που έχουν συγκεκριμένα κοινωνικά χαρακτηριστικά, να εκφοβίζουν αυτά ή άλλα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας και ακόμα να προβαίνουν σε βίαιες ενέργειες για να επιβάλουν τις αντιδημοκρατικές αντιλήψεις τους» ανέφερε χθες η ΟΛΜΕ.

Η ομοσπονδία καλεί «τις ΕΛΜΕ, τους συλλόγους διδασκόντων, τους εκπαιδευτικούς να αναλάβουν πρωτοβουλίες και δράσεις για τα θέματα της βίας, του ρατσισμού, της ξενοφοβίας και του φασισμού σε συνεργασία με τους άλλους φορείς της εκπαιδευτικής κοινότητας (γονείς και μαθητές) αξιοποιώντας και κάθε δυνατότητα που δίνει το σχολικό πρόγραμμα (σχολικές γιορτές και επετείους, διδασκαλία του «πρότζεκτ», προγράμματα αγωγής υγείας)». Από την άλλη, το Κέντρο Μελετών και Τεκμηρίωσης της ΟΛΜΕ θα αναλάβει πρωτοβουλίες για την καταγραφή της έκτασης των σχετικών προβλημάτων στα σχολεία, την επεξεργασία προτάσεων για παρεμβάσεις στο πρόγραμμα σπουδών και την ευαισθητοποίηση εκπαιδευτικών, γονέων και ευρύτερα της κοινωνίας σε θέματα διαπολιτισμικής εκπαίδευσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου