Για την επικείμενη αναδιάρθρωση της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης αλλά και την αποδιδόμενη στο Υ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α. πρόθεση για επαναφορά της βάσης του 10 για την εισαγωγή σε Τμήματα ΑΕΙ τοποθετείται το Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπαιδευτικού Προσωπικού του ΤΕΙ Λαμίας και εκτιμά πως αν επανέλθει η βάση του 10 πολλά τμήματα σχολών θα οδηγηθούν σε αφανισμό.
Διαβάστε ολόκληρη την τοποθέτηση του συλλόγου όπου εκφράζεται και η αγωνία για την τύχη του ΤΕΙ Λαμίας.
Θεωρούμε ότι η αναδιάρθρωση της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην Ελλάδα θα ήταν απαραίτητο να γίνει ακόμα και χωρίς τα σημερινά οικονομικά δεδομένα που επί της ουσίας την προκαλούν και έχουνοδηγήσει σε σημαντική μείωση των δημόσιων δαπανών για την παιδεία και όχι μόνο. Από εκπαιδευτική άποψη, οι πολιτικές που εφαρμόστηκαν τα τελευταία χρόνια είχαν οδηγήσει σε αδιέξοδο και ήταν και είναιεπιτακτική η ανάγκη τροποποίησής τους.
Οι ίδιοι λόγοι που οδήγησαν σε αποτυχία την πολιτική που εφαρμόστηκε ως σήμερα, μπορεί να οδηγήσουν σε αποτυχία και την επιχειρούμενη αυτή την περίοδο αναδιάρθρωση της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.Συγκεκριμένα, η αναδιάρθρωση επιχειρείται χωρίς η εκπαιδευτική κοινότητα να γνωρίζει τα κριτήρια και τους στόχους που πρέπει να επιτευχθούν, ενώ δεν υπάρχει καμία ουσιαστική προετοιμασία και μελέτη γιατο πλήθος, το είδος και τη γεωγραφική διασπορά των τμημάτων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Σημειώνεται ότι, προφανώς, η όποια αναδιάρθρωση θα έπρεπε να συνοδεύεται και από μια ουσιαστική και σεβάθος χρόνου προσέγγιση για το πόσοι και τι είδους απόφοιτοι χρειάζονται για την ελληνική οικονομία και κοινωνία ανά βαθμίδα εκπαίδευσης. Τελευταίο, αλλά όχι ασήμαντο, θα πρέπει να επιδιωχθεί διάλογοςμε τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή όλων των ενδιαφερομένων και όχι απλά χειρισμός της υπόθεσης με επικοινωνιακούς όρους και ανακοίνωση ειλημμένων αποφάσεων.
Αντί αυτού η, αναπόφευκτη από τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η κυβέρνηση, μείωση των δαπανών για τη δημόσια παιδεία, επιχειρείται να γίνει χωρίς ανοιχτά χαρτιά και υπό καθεστώς εκβιασμού και ομηρίας τηςεκπαιδευτικής κοινότητας με τις φημολογούμενες συγχωνεύσεις και τις επαπειλούμενες απολύσεις (που έχουν ήδη ξεκινήσει με τη διαθεσιμότητα συναδέλφων διοικητικών ΔΕ ΙΔΑΧ σε μεγάλα ιδρύματα). Επίσης,γίνεται σαφής προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων μέσω διαρροών προς φιλικά ΜΜΕ (π.χ. για τμήματα που οι περισσότεροι εισακτέοι τους είναι κάτω από τη βάση του 10 ή για τμήματα που λειτουργούν μεπλημμελείς υποδομές-αλήθεια ποιος ευθύνεται γι’ αυτό;) Με τον τρόπο αυτό ενισχύεται ο κοινωνικός κανιβαλισμός που οδηγεί ομάδες εργαζομένων να επιτίθενται σε άλλες προκειμένου να διατηρήσουν τηνόποια προοπτική επιβίωσης έστω και εις βάρος συνανθρώπων τους αφήνοντας άθικτες τις κεντρικές πολιτικές επιλογές που απειλούν τις ζωές μας.
Είναι σαφές σε εμάς ότι η προοπτική της επαναφοράς της βάσης του 10 (που σημειωτέον και ως ένδειξη επιπολαιότητας όσων δημιούργησαν τα προβλήματα και ισχυρίζονται ότι τώρα μπορούν να τα λύσουν,εφαρμόστηκε, καταργήθηκε και τώρα αναμένεται να ξαναεφαρμοστεί και όλα αυτά μέσα σε έξι χρόνια) σε συνδυασμό με την προωθούμενη διευκόλυνση της μετακίνησης των καθηγητών ΑΕΙ μεταξύ τωνιδρυμάτων και τη διαγραφή των παλαιών φοιτητών που θα γίνει το 2014, θα οδηγήσουν σε αποψίλωση κυρίως τα περιφερειακά Πανεπιστήμια και ΤΕΙ με αποτέλεσμα να οδηγηθούν de facto σε μαρασμό. Αυτόείναι προφανές ότι σε βάθος χρόνου θα μειώσει το πλήθος των εισακτέων και θα ελαχιστοποιήσει τις υπάρχουσες ευκαιρίες προς τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών (ιδιαίτερα της περιφέρειας) ενισχύοντας τονταξικό χαρακτήρα της (δύσκολης σε καιρό κρίσης) πρόσβασης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, ενώ θα αποτελέσει ένα ακόμα χτύπημα στις χειμαζόμενες τοπικές οικονομίες. Αυτό όμως φαίνεται να βολεύει τηνπολιτική ηγεσία η οποία δεν θέλει να αναλάβει άμεσα το κόστος συρρίκνωσης της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και της ρήξης με τις τοπικές κοινωνίες και προτιμά τη λήψη μέτρων που φαινομενικά οδηγούν σεποιοτική αναβάθμιση, πρακτικά όμως θα οδηγήσουν στη χωρίς σχέδιο συρρίκνωση των αδύναμων. Ακόμα και αν δεχθούμε ότι πολλά περιφερειακά ιδρύματα λειτουργούν με προβλήματα και θα ήταν ωφέλιμεςοι συγχωνεύσεις με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, η Ιατρική Αθήνας που λειτουργεί με περίπου 800 μόνιμους καθηγητές δεν είναι αποτελεί νοσηρό φαινόμενο; Σε όλα τα ΤΕΙ της χώρας (πληνΑθήνας-Θεσσαλονίκης) το πλήθος των μόνιμων καθηγητών δεν ξεπερνά τους 800.
Η συζήτηση για τη βάση του 10 και η αξιολόγηση Τμημάτων και Ιδρυμάτων με βάση μόνο των αριθμό των εισακτέων με βαθμολογία μεγαλύτερη του 10, όπως αναπαράγεται τελευταία από πληθώρα ΜΜΕ, είναιπαραπλανητική και προσβλητική τόσο για τους φοιτητές όσο και για τους λειτουργούς της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Σε πολλές περιπτώσεις τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν περιφερειακά τμήματα(ιδιαίτερα των ΤΕΙ) οφείλονται στον ανύπαρκτο κεντρικό σχεδιασμό, που προσφέροντας πληθώρα επιλογών σε μεγάλα αστικά κέντρα έχει οδηγήσει σε πολύ μεγάλα κεντρικά ιδρύματα ή/και σε ατροφικάπεριφερειακά. Φυσικά δεν παραγνωρίζουμε το γεγονός ότι πολλά περιφερειακά ιδρύματα δημιουργήθηκαν με πελατειακή λογική, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι όλα τα περιφερειακά ιδρύματα, που κυρίωςπλήττονται από την εισαγωγή της βάσης του 10, παλιά και νέα, προσφέρουν χαμηλής ποιότητας σπουδές. Ας κάνουμε την ακόλουθη υπόθεση εργασίας: αν το πλήθος των εισακτέων μειωθεί στα κεντρικάτμήματα (και αν για όλα τα τμήματα γίνει ανάλογο του πλήθους των διδασκόντων όπως επίμονα ζητούν επί σειρά ετών τμήματα του ΤΕΙ Λαμίας), είναι προφανές ότι οι βάσεις των περιφερειακών τμημάτων θαανέβουν χωρίς καμία άλλη αλλαγή ή βελτίωση των συνθηκών λειτουργίας τους. Αυτό θα σήμαινε ότι αυτομάτως έγιναν καλύτερα; Πιστεύουμε ότι η αξιολόγηση είναι σημαντικό εργαλείο και μπορεί να βοηθήσει,αρκεί να γίνεται με κριτήριο να αναδείξει τα σημεία που δυσλειτουργούν τα ιδρύματα ώστε να παρέμβει η πολιτεία για να βοηθήσει στην επίλυσή τους. Η αξιολόγηση ενός Τμήματος/Ιδρύματος δεν μπορεί ναείναι μονοδιάστατη και να μη λαμβάνει υπόψη μια σειρά παραμέτρους, ούτε να διεξάγεται με σημαδεμένα χαρτιά και όρους εντυπωσιασμού και χειρισμού της κοινής γνώμης.
Η αναβάθμιση της ποιότητας των σπουδών δεν μπορεί να επιτευχθεί αν δεν εξορθολογιστεί η κατανομή των προσφερόμενων θέσεων σπουδών ανά Ίδρυμα και Τμήμα, μειώνοντας δραστικά τις θέσεις σε ΤμήματαΠανεπιστημίων και Τ.Ε.Ι. υψηλής ανεργίας των αποφοίτων τους ή εξαιρετικά εξειδικευμένου γνωστικού αντικειμένου. Αυτή η ανακατανομή των θέσεων φοίτησης, που στην ιδανική περίπτωση θα έπρεπε να είναιαποτέλεσμα ενός μακρόπνοου σχεδιασμού για τις προοπτικές της ελληνικής κοινωνίας, πρέπει στη συνέχεια να δοκιμασθεί, προκειμένου να διαπιστωθούν τα αποτελέσματά της στην πράξη και κατόπιν ναοδηγηθούμε σε αποφάσεις για την αναδιάρθρωση της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
Το Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπαιδευτικού Προσωπικού του ΤΕΙ Λαμίας διατυπώνει κατηγορηματικά την άποψή ότι σε καμία περίπτωση η επιχειρούμενη αναδιάρθρωση της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης δεν πρέπει ναοδηγήσει σε μείωση του πάσης φύσεως προσωπικού που υπηρετεί στα Ιδρύματα, καθώς κάτι τέτοιο θα ήταν αντίθετο με τη λογική της ενδυνάμωσης των δομών της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης μέσω τηςαναδιάρθρωσης. Αντίθετα, απαιτούνται προσλήψεις (ή μετακίνηση) εκπαιδευτικού προσωπικού στα περιφερειακά ιδρύματα ώστε να ενισχυθεί ο ρόλος τους και να βελτιωθεί η εκπαιδευτική διαδικασία.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο Σύλλογος Ε.Π. του Τ.Ε.Ι. Λαμίας:
Δεν δέχεται σε καμία περίπτωση απολύσεις/διαθεσιμότητα οποιουδήποτε κλάδου εργαζομένων στα ιδρύματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
Απορρίπτει την εισαγωγή της βάσης του 10 αν δε συνοδευθεί από ανακατανομή τμημάτων και θέσεων εισακτέων υπέρ των περιφερειακών ιδρυμάτων, χωρίς από την άλλη να ξεπερνιέται μια αξιοπρεπήςαναλογία διδασκόντων-διδασκομένων (η οποία μπορεί να οριστεί με βάση τη διεθνή εμπειρία).
Θεωρεί ότι η συζήτηση για αναδιάρθρωση Τμημάτων του Τ.Ε.Ι. Λαμίας μπορεί να έχει νόημα μόνο αν διατυπωθούν με σαφήνεια τα κριτήρια και οι στόχοι της αναδιάρθρωσης για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευσησυνολικά, ώστε να αποφευχθούν πελατειακές λογικές και συζητήσεις που γίνονται εν κρυπτώ.
Καλεί την πολιτική ηγεσία να αρχίσει διάλογο με ανοικτά χαρτιά με όλους τους φορείς της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (σύνοδος προέδρων/πρυτάνεων, σύλλογοι εργαζομένων στα ΑΕΙ) και να λάβει σοβαράυπόψη τις προτάσεις που έχουν διατυπωθεί από τα δευτεροβάθμια συνδικαλιστικά όργανα των εργαζομένων (π.χ. τις αρχές που έχουν διατυπωθεί από την ΟΣΕΠ ΤΕΙ).
Καλεί την πολιτική ηγεσία να αναλάβει τη διασφάλιση και ενίσχυση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης και να μην προβεί σε περαιτέρω μείωση του προϋπολογισμού των ιδρυμάτων.
To Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπαιδευτικού Προσωπικού ΤΕΙ Λαμίας
lamiafm1.gr
Διαβάστε ολόκληρη την τοποθέτηση του συλλόγου όπου εκφράζεται και η αγωνία για την τύχη του ΤΕΙ Λαμίας.
Θεωρούμε ότι η αναδιάρθρωση της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην Ελλάδα θα ήταν απαραίτητο να γίνει ακόμα και χωρίς τα σημερινά οικονομικά δεδομένα που επί της ουσίας την προκαλούν και έχουνοδηγήσει σε σημαντική μείωση των δημόσιων δαπανών για την παιδεία και όχι μόνο. Από εκπαιδευτική άποψη, οι πολιτικές που εφαρμόστηκαν τα τελευταία χρόνια είχαν οδηγήσει σε αδιέξοδο και ήταν και είναιεπιτακτική η ανάγκη τροποποίησής τους.
Οι ίδιοι λόγοι που οδήγησαν σε αποτυχία την πολιτική που εφαρμόστηκε ως σήμερα, μπορεί να οδηγήσουν σε αποτυχία και την επιχειρούμενη αυτή την περίοδο αναδιάρθρωση της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.Συγκεκριμένα, η αναδιάρθρωση επιχειρείται χωρίς η εκπαιδευτική κοινότητα να γνωρίζει τα κριτήρια και τους στόχους που πρέπει να επιτευχθούν, ενώ δεν υπάρχει καμία ουσιαστική προετοιμασία και μελέτη γιατο πλήθος, το είδος και τη γεωγραφική διασπορά των τμημάτων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Σημειώνεται ότι, προφανώς, η όποια αναδιάρθρωση θα έπρεπε να συνοδεύεται και από μια ουσιαστική και σεβάθος χρόνου προσέγγιση για το πόσοι και τι είδους απόφοιτοι χρειάζονται για την ελληνική οικονομία και κοινωνία ανά βαθμίδα εκπαίδευσης. Τελευταίο, αλλά όχι ασήμαντο, θα πρέπει να επιδιωχθεί διάλογοςμε τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή όλων των ενδιαφερομένων και όχι απλά χειρισμός της υπόθεσης με επικοινωνιακούς όρους και ανακοίνωση ειλημμένων αποφάσεων.
Αντί αυτού η, αναπόφευκτη από τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η κυβέρνηση, μείωση των δαπανών για τη δημόσια παιδεία, επιχειρείται να γίνει χωρίς ανοιχτά χαρτιά και υπό καθεστώς εκβιασμού και ομηρίας τηςεκπαιδευτικής κοινότητας με τις φημολογούμενες συγχωνεύσεις και τις επαπειλούμενες απολύσεις (που έχουν ήδη ξεκινήσει με τη διαθεσιμότητα συναδέλφων διοικητικών ΔΕ ΙΔΑΧ σε μεγάλα ιδρύματα). Επίσης,γίνεται σαφής προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων μέσω διαρροών προς φιλικά ΜΜΕ (π.χ. για τμήματα που οι περισσότεροι εισακτέοι τους είναι κάτω από τη βάση του 10 ή για τμήματα που λειτουργούν μεπλημμελείς υποδομές-αλήθεια ποιος ευθύνεται γι’ αυτό;) Με τον τρόπο αυτό ενισχύεται ο κοινωνικός κανιβαλισμός που οδηγεί ομάδες εργαζομένων να επιτίθενται σε άλλες προκειμένου να διατηρήσουν τηνόποια προοπτική επιβίωσης έστω και εις βάρος συνανθρώπων τους αφήνοντας άθικτες τις κεντρικές πολιτικές επιλογές που απειλούν τις ζωές μας.
Είναι σαφές σε εμάς ότι η προοπτική της επαναφοράς της βάσης του 10 (που σημειωτέον και ως ένδειξη επιπολαιότητας όσων δημιούργησαν τα προβλήματα και ισχυρίζονται ότι τώρα μπορούν να τα λύσουν,εφαρμόστηκε, καταργήθηκε και τώρα αναμένεται να ξαναεφαρμοστεί και όλα αυτά μέσα σε έξι χρόνια) σε συνδυασμό με την προωθούμενη διευκόλυνση της μετακίνησης των καθηγητών ΑΕΙ μεταξύ τωνιδρυμάτων και τη διαγραφή των παλαιών φοιτητών που θα γίνει το 2014, θα οδηγήσουν σε αποψίλωση κυρίως τα περιφερειακά Πανεπιστήμια και ΤΕΙ με αποτέλεσμα να οδηγηθούν de facto σε μαρασμό. Αυτόείναι προφανές ότι σε βάθος χρόνου θα μειώσει το πλήθος των εισακτέων και θα ελαχιστοποιήσει τις υπάρχουσες ευκαιρίες προς τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών (ιδιαίτερα της περιφέρειας) ενισχύοντας τονταξικό χαρακτήρα της (δύσκολης σε καιρό κρίσης) πρόσβασης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, ενώ θα αποτελέσει ένα ακόμα χτύπημα στις χειμαζόμενες τοπικές οικονομίες. Αυτό όμως φαίνεται να βολεύει τηνπολιτική ηγεσία η οποία δεν θέλει να αναλάβει άμεσα το κόστος συρρίκνωσης της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και της ρήξης με τις τοπικές κοινωνίες και προτιμά τη λήψη μέτρων που φαινομενικά οδηγούν σεποιοτική αναβάθμιση, πρακτικά όμως θα οδηγήσουν στη χωρίς σχέδιο συρρίκνωση των αδύναμων. Ακόμα και αν δεχθούμε ότι πολλά περιφερειακά ιδρύματα λειτουργούν με προβλήματα και θα ήταν ωφέλιμεςοι συγχωνεύσεις με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, η Ιατρική Αθήνας που λειτουργεί με περίπου 800 μόνιμους καθηγητές δεν είναι αποτελεί νοσηρό φαινόμενο; Σε όλα τα ΤΕΙ της χώρας (πληνΑθήνας-Θεσσαλονίκης) το πλήθος των μόνιμων καθηγητών δεν ξεπερνά τους 800.
Η συζήτηση για τη βάση του 10 και η αξιολόγηση Τμημάτων και Ιδρυμάτων με βάση μόνο των αριθμό των εισακτέων με βαθμολογία μεγαλύτερη του 10, όπως αναπαράγεται τελευταία από πληθώρα ΜΜΕ, είναιπαραπλανητική και προσβλητική τόσο για τους φοιτητές όσο και για τους λειτουργούς της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Σε πολλές περιπτώσεις τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν περιφερειακά τμήματα(ιδιαίτερα των ΤΕΙ) οφείλονται στον ανύπαρκτο κεντρικό σχεδιασμό, που προσφέροντας πληθώρα επιλογών σε μεγάλα αστικά κέντρα έχει οδηγήσει σε πολύ μεγάλα κεντρικά ιδρύματα ή/και σε ατροφικάπεριφερειακά. Φυσικά δεν παραγνωρίζουμε το γεγονός ότι πολλά περιφερειακά ιδρύματα δημιουργήθηκαν με πελατειακή λογική, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι όλα τα περιφερειακά ιδρύματα, που κυρίωςπλήττονται από την εισαγωγή της βάσης του 10, παλιά και νέα, προσφέρουν χαμηλής ποιότητας σπουδές. Ας κάνουμε την ακόλουθη υπόθεση εργασίας: αν το πλήθος των εισακτέων μειωθεί στα κεντρικάτμήματα (και αν για όλα τα τμήματα γίνει ανάλογο του πλήθους των διδασκόντων όπως επίμονα ζητούν επί σειρά ετών τμήματα του ΤΕΙ Λαμίας), είναι προφανές ότι οι βάσεις των περιφερειακών τμημάτων θαανέβουν χωρίς καμία άλλη αλλαγή ή βελτίωση των συνθηκών λειτουργίας τους. Αυτό θα σήμαινε ότι αυτομάτως έγιναν καλύτερα; Πιστεύουμε ότι η αξιολόγηση είναι σημαντικό εργαλείο και μπορεί να βοηθήσει,αρκεί να γίνεται με κριτήριο να αναδείξει τα σημεία που δυσλειτουργούν τα ιδρύματα ώστε να παρέμβει η πολιτεία για να βοηθήσει στην επίλυσή τους. Η αξιολόγηση ενός Τμήματος/Ιδρύματος δεν μπορεί ναείναι μονοδιάστατη και να μη λαμβάνει υπόψη μια σειρά παραμέτρους, ούτε να διεξάγεται με σημαδεμένα χαρτιά και όρους εντυπωσιασμού και χειρισμού της κοινής γνώμης.
Η αναβάθμιση της ποιότητας των σπουδών δεν μπορεί να επιτευχθεί αν δεν εξορθολογιστεί η κατανομή των προσφερόμενων θέσεων σπουδών ανά Ίδρυμα και Τμήμα, μειώνοντας δραστικά τις θέσεις σε ΤμήματαΠανεπιστημίων και Τ.Ε.Ι. υψηλής ανεργίας των αποφοίτων τους ή εξαιρετικά εξειδικευμένου γνωστικού αντικειμένου. Αυτή η ανακατανομή των θέσεων φοίτησης, που στην ιδανική περίπτωση θα έπρεπε να είναιαποτέλεσμα ενός μακρόπνοου σχεδιασμού για τις προοπτικές της ελληνικής κοινωνίας, πρέπει στη συνέχεια να δοκιμασθεί, προκειμένου να διαπιστωθούν τα αποτελέσματά της στην πράξη και κατόπιν ναοδηγηθούμε σε αποφάσεις για την αναδιάρθρωση της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
Το Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπαιδευτικού Προσωπικού του ΤΕΙ Λαμίας διατυπώνει κατηγορηματικά την άποψή ότι σε καμία περίπτωση η επιχειρούμενη αναδιάρθρωση της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης δεν πρέπει ναοδηγήσει σε μείωση του πάσης φύσεως προσωπικού που υπηρετεί στα Ιδρύματα, καθώς κάτι τέτοιο θα ήταν αντίθετο με τη λογική της ενδυνάμωσης των δομών της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης μέσω τηςαναδιάρθρωσης. Αντίθετα, απαιτούνται προσλήψεις (ή μετακίνηση) εκπαιδευτικού προσωπικού στα περιφερειακά ιδρύματα ώστε να ενισχυθεί ο ρόλος τους και να βελτιωθεί η εκπαιδευτική διαδικασία.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο Σύλλογος Ε.Π. του Τ.Ε.Ι. Λαμίας:
Δεν δέχεται σε καμία περίπτωση απολύσεις/διαθεσιμότητα οποιουδήποτε κλάδου εργαζομένων στα ιδρύματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
Απορρίπτει την εισαγωγή της βάσης του 10 αν δε συνοδευθεί από ανακατανομή τμημάτων και θέσεων εισακτέων υπέρ των περιφερειακών ιδρυμάτων, χωρίς από την άλλη να ξεπερνιέται μια αξιοπρεπήςαναλογία διδασκόντων-διδασκομένων (η οποία μπορεί να οριστεί με βάση τη διεθνή εμπειρία).
Θεωρεί ότι η συζήτηση για αναδιάρθρωση Τμημάτων του Τ.Ε.Ι. Λαμίας μπορεί να έχει νόημα μόνο αν διατυπωθούν με σαφήνεια τα κριτήρια και οι στόχοι της αναδιάρθρωσης για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευσησυνολικά, ώστε να αποφευχθούν πελατειακές λογικές και συζητήσεις που γίνονται εν κρυπτώ.
Καλεί την πολιτική ηγεσία να αρχίσει διάλογο με ανοικτά χαρτιά με όλους τους φορείς της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (σύνοδος προέδρων/πρυτάνεων, σύλλογοι εργαζομένων στα ΑΕΙ) και να λάβει σοβαράυπόψη τις προτάσεις που έχουν διατυπωθεί από τα δευτεροβάθμια συνδικαλιστικά όργανα των εργαζομένων (π.χ. τις αρχές που έχουν διατυπωθεί από την ΟΣΕΠ ΤΕΙ).
Καλεί την πολιτική ηγεσία να αναλάβει τη διασφάλιση και ενίσχυση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης και να μην προβεί σε περαιτέρω μείωση του προϋπολογισμού των ιδρυμάτων.
To Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπαιδευτικού Προσωπικού ΤΕΙ Λαμίας
lamiafm1.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου