Τρίτη 5 Μαρτίου 2013

«Μία γυναίκα» για τις γυναίκες

«Μία γυναίκα» είναι ο τίτλος του ύμνου με τον οποίο τα Ηνωμένα Εθνη σκοπεύουν να τιμήσουν την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, στις 8 Μαρτίου.

Η ιδέα ξεκίνησε από την Μπεθ Μπλατ, την Αμερικανίδα καλλιτέχνιδα που έχει ιδρύσει το κίνημα Hope Sings,«μια κερδοσκοπική μουσική οργάνωση» όπως τονίζει, που διαθέτει τα έσοδά της σε μικροπιστώσεις για να ξεφύγουν γυναίκες από τη φτώχεια. Πριν από δύο χρόνια πρότεινε στη νεοσυσταθείσα ΟΗΕ-Γυναίκες τη δημιουργία ενός ύμνου, που δεν άργησε να γίνει πραγματικότητα.

Η Μπεθ εμπνεύστηκε τους στίχους από τις απίστευτες ιστορίες γυναικών που η οργάνωση έχει βοηθήσει. Τη μουσική ανέλαβε ο Γκράχαμ Λάιλ (διάσημος ανάμεσα στα άλλα από το «What’s Love Got To Do With It») σε συνεργασία με τη Σομαλοβρετανή τροβαδούρο Φάχαν Χασάν. Το τραγούδι ακούστηκε για πρώτη φορά το 2010 στην τελετή ανακοίνωσης της νέας οργάνωσης του ΟΗΕ για τις Γυναίκες.

Επειτα από δύο χρόνια και περίπου 2.500 emails, όπως λέει η Μπεθ, ηχογραφήθηκε ερμηνευμένο από 25 καλλιτέχνες που ενδιαφέρονται αρκετά για τις γυναίκες ώστε να προσφέρουν το ταλέντο και τον χρόνο τους για να ενισχύσουν τη μάχη κατά των διακρίσεων και υπέρ της ισότητας. Από τις 8 Μαρτίου το τραγούδι θα πωλείται στην ιστοσελίδα ΟΗΕ-Γυναίκες (http://song.unwomen.org/) έναντι 0,99 δολαρίων (0,75 ευρώ) και τα έσοδα θα διατεθούν για τα προγράμματα στήριξης γυναικών της οργάνωσης.

Γιατί παρά την πρόοδο που έχει γίνει, απομένει ένας μακρύς δρόμος να διανύσουμε:

7 στις δέκα 10 γυναίκες στον πλανήτη θα βιώσουν κάποια στιγμή στη ζωή τους τον ξυλοδαρμό, την κακοποίηση, τον βιασμό ή τον ακρωτηριασμό. 630 εκατομμύρια γυναίκες ζουν σε χώρες όπου η οικογενειακή βία δεν θεωρείται έγκλημα.

Οι γυναίκες ακόμη αμείβονται 10-30% λιγότερο από τους άντρες. Αν αμείβονταν ίσα με τους άνδρες συναδέλφους τους, το ΑΕΠ θα ήταν 9-16% μεγαλύτερο στις αναπτυγμένες χώρες, ενώ στις αναπτυσσόμενες το κατά κεφαλήν εισόδημα θα αύξανε κατά 14%. Σε μια εποχή όπου καθημερινά 925 εκατ. άνθρωποι πεινάνε, η στήριξη των αγροτισσών θα μπορούσε να μειώσει τον πληθυσμό των πεινασμένων κατά 150 εκατομμύρια.

Απέναντι σε αυτή την πραγματικότητα μουσικοί και τραγουδιστές, γυναίκες και άντρες από την Κίνα ώς την Κόστα Ρίκα και την Ινδία και από το Μάλι ώς τη Μαλαισία και την Ισπανία ένωσαν τις φωνές τους για να διαδώσουν ένα μήνυμα αλληλεγγύης: ότι για να αλλάξει η κατάσταση χρειάζεται να συστρατευτούμε όλοι και ότι, παρά τις διαφορές μας στους τόπους όπου μας έλαχε να γεννηθούμε και να ζήσουμε, «Είμαστε όλοι μια Γυναίκα».

http://www.efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου